之前食過 3-5次,都好好, 但係換了老闆便差了很多, 不但食物質素下降, 價錢貴, 有八折都很貴.......一定沒有下次幫襯 昨日去食, ORDER 了1. "蕃茄浸蜆" 一碟要 HK$80, 但只得五隻有 "1.5吋" 大的蜆, 一食入口 "其老無比" 好像煮了很久 ........2. 跟住 D 串燒差到你唔信, "雞賢" 有異味, "帶子" 好老, 好似食擦膠3. D芝士焗生豪,每隻 HK$60, 但細到得 1吋都無 4. D鰻魚炒飯, D鰻魚好像變了 "死魚"炒飯, 食不出有鰻魚.......5. 重 ORDER 了魚生,壽司, 都係一般....食到火都有, 每位要 HK$190.....一定沒有下次
昨日去食, ORDER 了

3. D芝士焗生豪,每隻 HK$60, 但細到得 1吋都無

5. 重 ORDER 了魚生,壽司, 都係一般....

食到火都有, 每位要 HK$190.....一定沒有下次

2010-08-18
生日
其實昨日係第二次去食..記得第一次去食, 應該都是一年前....不過味道依然keep得住..而且老板娘又好人...傾得幾句架....佢既芝士焗蠔真係超級冇得頂...d cheese多到湧晒出黎....隻蠔就好似手掌咁大隻...雖然呢隻蠔唔平..不過我覺得物有所值........因為真係好新鮮..而且隻蠔仲脹book book...超吸引...好食到爆....另外, 叫左d帶子sushi, 吞拿魚sushi, (呢兩款既sushi, 真係好正....超新鮮...我唸元朗最新鮮既日本野都應該會係呢間啦...), 蕃茄煮蜆...呢個先係極品wor...佢d 蕃茄是甜甜的...而且配合落d蜆到都可以帶出佢既鮮味...而且蕃茄又會令你有更好既食慾....呢個作前菜既餸都不錯的..一定要try呀....連d湯底都可以飲晒架....另外一d既燒物, 好似d串燒....都唔錯既...冇出面個d咁鹹羅.....另外再叫左梅酒飲啦....送串燒簡直就一流啦...HEHE.....依家佢逢星期一至四都有8折, 其他日都有9折咁架...所以都OK抵食....

2010-08-16
  • 蕃茄煮蜆
  • 芝士焗蠔
  • 壽司
2010-08-10 40 浏览
想食日本菜,但元朗既壽司店很多時候都要排隊而且坐的位子不適合大家大細,住係天水圍既朋友仔介紹我吔去東花房~而我先前亦有Rereach一d 食肆及請既OR既小YAN 子 詢問一下小YAN子亦有介紹東花房~ 但好可惜就係最近睇食評.. 發現他們質素越來越差因為大家亦不知食咩好之際,結果都係幫襯番東花房店子不算太細,也算寛敞因為有二個小朋友,一個要推車仔一個就可自己行,所以坐梳化位會較為舒服先送二一些頭盤, 沙律,醬汁茄子及辣味豆芽前菜都OK,醒胃叫咗帶子/三文魚/北寄貝/秋刀魚壽司 ,日本蒸蛋, 加州卷, 三文魚炒飯,加咗二味餸,濃味及淡味壽司無乜特別大驚喜, 要彈既壽司係帶子, 帶子似未解凍,食入口不斷有水出,口感超差又腥..好難頂其餘壽司及加州卷無咩特別好味囉日本蒸蛋35元, 不滑又咸... NO GOOD三文魚炒飯, 似楊州炒飯咁..無味, 又無乜三文魚香味囉所謂濃味及淡味, 係店主決定我吔食咩! (這個好處係自己不用唸,但食咩佢都會問客人要不要囉, 但我就不太欣賞)濃味, 黑蚊蚊,一舊骨咁, 被炸過, 但食不不出什麼味, 只覺得不難食, 淡味,好少少LA, 似釀節瓜球, 上面有一舊
想食日本菜,但元朗既壽司店很多時候都要排隊

而且坐的位子不適合大家大細,

住係天水圍既朋友仔介紹我吔去東花房~

因為大家亦不知食咩好之際,結果都係幫襯番東花房

店子不算太細,也算寛敞
先送二一些頭盤, 沙律,醬汁茄子及辣味豆芽
前菜都OK,醒胃

其餘壽司及加州卷無咩特別好味囉

日本蒸蛋35元, 不滑又咸... NO GOOD

三文魚炒飯, 似楊州炒飯咁..無味, 又無乜三文魚香味囉

淡味,好少少LA, 似釀節瓜球, 上面有一舊炸過既蝦, 內裏係玉子豆付

所有食物來得不迫不趕,好處係坐得好D ~

最後既甜品都不錯, 豆付布甸, 滑滑的外面淋上芝麻糊既物体

雪糕係PINAPPLE 味同士多啤梨 都唔錯架~ GOOD

2010-07-31
(非会员)
2010-07-14 24 浏览
朋友話好似幾去食~咁我地4個人就去試下啦~去到~其實都平日~不過都多人~沒人招呼我地~問佢有咩介紹~佢就介紹個咩付皮唔知咩~點知食哂野都仲未黎~我地問個老細~沒付皮啦~咩沒人同你地講咩~叫甜蝦~講真吉之島206隻仲好過佢~個個牛肉飯~成120蚊~的牛肉-.-係本地牛~唔好食~人地隔離叫的貴野就好服務~我唔會再去
2010-07-13
(非会员)
2010-07-13 19 浏览
本身平時食日本料理我一定嚟呢間! 今日諗住好耐無食嚟食吓啦! 點知.......叫立魚湯烏冬~ 無! (個待應行去廚房問) 炸蕃薯波~ 無!(再行去問老細) 朋友叫有一款魚生~ 無! 咁問個侍應有乜嘢食? 佢又行去問!! 跟住老細話 : 立魚湯烏冬無立魚湯呀! 豬骨湯烏冬好嘛!? 再唔係食海鮮烏冬吖! 煲湯爐壞咗兩日!(您個爐壞咗關我乜事!? 次次食都有!今次無唔緊要! 壞爐!? ) 以前叫刺生好抵,佢會拼好唔係散叫咁,又新鮮! 今日要每款叫! 仲每款計! 好! 到戲肉!!我哋 Order 咗:1) 三文魚刺身---------------------唔新鮮,有魚"聲"味,仲要係魚邊位!!2)油甘魚腩剌身-------------------唔新鮮,硬口!!3)吞拿魚剌身----------------------直頭雪到羣黑邊!!4)魚刺身-------------------------執漏咗單,兼嗰幾片嘢雅晒色!即係唔新鮮!!5)土佐豆腐-------------------------炸到深啡色兼上面" gi " 沙律醬! (應該點醬油)6)燒雞泡魚干-----------
炸蕃薯波~ 無!(再行去問老細)
朋友叫有一款魚生~ 無!
好! 到戲肉!!
我哋 Order 咗:

(應該點醬油)
6)燒雞泡魚干----------------------呢個叫好d ! 但燒到中間黑咗之餘, 得8條幼條, $60 一碟!
7)燒三文魚腩----------------------見到就想鬧爆佢!
完全唔係腩! 係Cheap Cheap 煎魚扒!! 塊嘢完全無魚腩嘅脂肪,乾到爆,仲衰過屋企煎嘢!!
8)加卅卷----------------------------落單時連老細都唔清楚係乜! 以為係手卷! 因為食到火嚟! 叫佢唔洗整! 埋單!!

土佐豆腐(嚟咗冇食),燒三文魚腩(嚟咗冇食),加卅卷(取消)佢唔計數!!
埋單: $620

基本上係一個魚生拼盤 + 燒雞泡魚干 + 佢本身嘅前菜( 茄子,沙律, 芽菜)!

無嘢呀!
$620 !?
貴唔緊要!! 你比乜嘢我哋食呀!?
差無可差之餘中要咁嘅收費!
以前好到爆!!
依家差到爆!!

無下次
2010-07-12
lee間野我都食過好幾次...但係今次真係....7:30入去...9:30先出返黎....入到去....點野食要自己行出去...點解???因為全間野有4個人....得2個(老板+老板娘)識落單..另外果2個賓賓淨係識拎野執野....如果唔行出去....隔離枱等左20分鐘先落單...跟住等野食....三文魚+三文魚腩刺身+vegetable tempura+燒青魚+曼魚飯團....suppose刺身應該快...but...等左30mins先有....仲要三文魚腩同三文魚...冇分別!!!!!!!!!!!!!!!燒青魚....15mins之後黎....tempura...冇南瓜同ng g 乜...冇得食...到abt 9pm...先有曼魚飯團...仲要係咁吹佢地先有....dessert...叫佢2pudding 2 ice cream...黎完pudding就冇左影....同個賓賓講...佢地費事理我....最後要同個老板講...then個賓賓仲係到話佢有應...又lee又路....真係火都黎埋!!!!!!!!!!!!我知ytd佢地有個c fu 冇返....但係...唔係搞成咁ar f
lee間野我都食過好幾次...
但係今次真係....

7:30入去...9:30先出返黎....

入到去....點野食要自己行出去...
另外果2個賓賓淨係識拎野執野....
如果唔行出去....隔離枱等左20分鐘先落單...

黎完pudding就冇左影....
同個賓賓講...佢地費事理我....
最後要同個老板講...

我知ytd佢地有個c fu 冇返....
但係...唔係搞成咁ar fa~~~~~~~

仲有....d電視嘈到呃!!!!!!!!!!!!!頭都痛!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2010-05-15
2010-05-15 12 浏览
~由於朋友推介~初嘗呢間私房菜~老闆服務很好~雖然唔係常客~但總會當你熟客般招待~點菜有煩惱?? 交比老闆話事啦~我地比左意見係"香口"最後出黎既菜色好岩心水~先黎個 中日韓~前菜~叫左個三文魚刺身~其餘4個菜我都唔知叫咩~1. 個汁唔知點講好+豆腐餡 --- 香+軟滑2. 生果+蝦+多士 --- 酸甜開胃+香脆(咁多汁係面都仲咁脆,掂)3. 煙肉+唔知叫咩(9菜花?) --- ...... 好味~4. 芝士+蟹柳+炸蕃薯 --- 面層芝士香+至愛蟹柳+底層炸蕃薯(甜甜), 夠特別總括 係好特別~ 特別好~老闆~有機會再黎過~哈
~

由於朋友推介~初嘗呢間私房菜~
老闆服務很好~雖然唔係常客~但總會當你熟客般招待~
點菜有煩惱?? 交比老闆話事啦~

我地比左意見係"香口"
最後出黎既菜色好岩心水~

先黎個 中日韓~前菜~
叫左個三文魚刺身~其餘4個菜我都唔知叫咩~

1. 個汁唔知點講好+豆腐餡 --- 香+軟滑

總括 係好特別~ 特別好~
老闆~有機會再黎過~哈

中日韓~前菜
香脆系列
至愛蟹柳系列
2010-03-15 26 浏览
http://hk.myblog.yahoo.com/lungchiman/本人以個人名義發誓所寫的食評皆為事實東花房我都幫親左佢兩年,第一二次都好好食好好招呼,之後就愈黎愈差,只可以講佢做大左個人就hea左!!第三四次d野食質素愈黎愈差,第五次係因為d同事之前聽講過就話想去食,一次又一次比機會佢都係咁,個時都食到個人火都黎,野難食,又唔夠熱,招呼差,係老細叫做好搭夠少少,昨日第六次,初時等位都已經想走,唔係唔等得,係有咩理由我第一個等,但係其他人就衡入去搶位, 大佬我等左九個字啦?老細又唔理,可能個個係佢熟客掛,大佬我家下比唔起咩??如果唔係咁岩又有另一檯走真係已經想走。坐到落去又無招呼,我都算啦始終朋友生日都唔想面阻阻,八點三坐底,九點先有個魚生食,如果唔係有個魚生真係唔知幾時先有得食,點左生豪,焗豪,南瓜飯,清淡,香口,呢幾樣野差唔多10點先上到黎,痴線!!未食過一餐係咁,所謂既香口清淡私房菜同垃圾無分別,只係生菜包蟹肉,香口既只係炸薯餅,海鮮飯d蝦完全食唔落口,霉到苦,個南瓜飯等左4個鐘終於黎,唉都已經無心機食,做既食物全部都係個一種味,為左慳材料,就連味都一樣,完全無誠意,同
本人以個人名義發誓所寫的食評皆為事實

老細又唔理,可能個個係佢熟客掛,大佬我家下比唔起咩??如果唔係咁岩又有另一檯走真係已經想走。坐到落去又無招呼,我都算啦始終朋友生日都唔想面阻阻,八點三坐底,九點先有個魚生食,如果唔係有個魚生真係唔知幾時先有得食,點左生豪,焗豪,南瓜飯,清淡,香口,呢幾樣野差唔多10點先上到黎,痴線!!未食過一餐係咁,所謂既香口清淡私房菜同垃圾無分別,只係生菜包蟹肉,香口既只係炸薯餅,海鮮飯d蝦完全食唔落口,霉到苦,個南瓜飯等左4個鐘終於黎,唉都已經無心機食,做既食物全部都係個一種味,為左慳材料,就連味都一樣,完全無誠意,同趕客有咩分別?

埋單要$810<----唔係錢既問題!!2個人4千蚊食餐牛我都係咁食,個重點係你要比返咁既質素我!!!老實講昨夜全場好多人都失望住走!!!!!!!!!住我隔離檯的兩檯都好唔滿意,大家係可以一齊踩d野食!!!
2010-03-14
  • 可能係杯茶
2009-03-10 6 浏览
記得幾年前第一次的印象很好:雖然價格偏貴,但魚生飯豐富新鮮,前菜清爽,老闆親切健談。因此有一段日子成了我的飯堂。後來,開始發現食物的價格、煮法、味道、質素等都經常隨意變動,而老闆又對這種情況毫不在意,每每搬出「口味是很個人的,對口味便說好吃,不合口味便說不佳」、「餐牌只是用作參考,具體的出品依廚師的心情和靈感決定」等推託之詞,便漸漸少來了。近日發展它擴充了營業,姐姐忽然興起,建議再訪。打開菜牌,發覺食物選擇大大減少,而價錢則作了多級跳,比同類食肆貴很多。我們儘量選擇索價較合理的來點。點了白酒番茄煮蜆,$80:點前姐姐問當天的蜆如何,老闆說不知道,唯負責收貨的人才知(什麼答案?暈了!)結果,湯汁太甜,沒有白酒味,更完全沒有蜆的鮮味,而蜆肉也是一點鮮味都沒有,我吃了兩隻便放棄了!(跟老闆說,微醉的他依舊不接受意見,說了兩句也放棄了!)另點了希靈魚手卷($20),只胡亂包成的,飯散碎,且只有單調的幾片魚,沒有青瓜絲菜絲等等,很沒誠意的食物。烤雞軟骨($6)、烤冬菰($10)、烤牛舌($15):乏善可陳,份量也明顯縮小了!唯一沒有退步的反而是餐前沙律和餐後雪糕。日後如無特別原因,相信不會再來了
近日發展它擴充了營業,姐姐忽然興起,建議再訪。

唯一沒有退步的反而是餐前沙律和餐後雪糕。
日後如無特別原因,相信不會再來了!
2009-03-08
2008-10-05 10 浏览
繼續龍的生日飯。 其實他從來都喜歡日本菜,不過一直以來都就我,二人拍拖都是西餐甜品居多...就趁生日,約埋舊同事連吃幾頓日本菜吧!其實元朗的日本菜非常相宜,只是質素不見得出色,不過最近兩頓都有不錯的水準,先講東花房。再來這間私房菜館,老闆仍然親和近人,一開頭送上的沙律與頭盤仍然清新討喜。兩位男士想飲啤酒,我順路痴了龍一啖,日本啤沒有一般啤酒難飲,不過還是一點不懂欣賞。上次食神秘菜式,今次大家節目食得頗滯,決定自己拍版點些精緻唔飽肚菜式: 鰻魚壽司-鰻魚肥美肉厚,壽司飯的比例不多,好吃!腐皮壽司-沒試,只想講餐單上冇的食物,很多時叫都可以照做,這是一例~三文魚刺身-的確夠新鮮肥美,眾人都讚好的一味,不過我覺得食味只一般金菇牛肉卷-外層牛肉燒得微焦,幸而效果仍相當香口惹味,配以爽口的金菇味道不錯,但沒記錯小小一碟要$80,較貴~鹽燒鯖魚-似乎此店偏向燒得較深火,鯖魚又是十分香口,不過裡層略乾一點~芝士煙肉焗大蝦珍寶蠔-十分喜歡此店的焗類菜式,肥美的珍寶蠔加上芝士煙肉焗香,滋味鮮嫩難忘,蠔邊加上一隻爽脆大蝦,又是十分美味,絕對是全晚最滋味的一味,沒記錯$60一隻,物超所值!清酒煮蜆-選用極鮮
繼續龍的生日飯。

鰻魚壽司-鰻魚肥美肉厚,壽司飯的比例不多,好吃!
清酒煮蜆-選用極鮮甜的大蜆,清酒中又加入不少油分,令鮮味與滋味同時提昇,原本不太好此味的我也吃了不少。

最後照舊是自選甜品:我的
咖啡雪糕內含杏仁碎,口味豐富最為討好;
食友的(熱)南瓜西米露也算香甜濃郁;不過
芝麻豆腐布甸今次極水,水準大幅下滑了。另外老闆上錯了
果凍,然後就說「食埋啦」,不過味道是幾款中最差。

食畢大家都早早回家,因為第二天還要上班!

金菇牛肉卷
芝士煙肉焗大蝦珍寶蠔
清酒煮蜆
金菇牛肉卷
芝士煙肉焗大蝦珍寶蠔
清酒煮蜆
前晚阿媽撩起出去食日本野條引, 星期6決定成家人出去食飯, 即日係公司都諗去邊間好呢咁, 但識逢星期6係法政既大結局, 一直有追開, 所以要搵間成家人都覺得ok而又有電視滿足我既日本餐廳, 真係有啲難度~~~ 靈機一動!!!諗起元朗既東花房, 以前係附近住就不時都會去食飯的, 不過,次次都好多人, 而家都係一樣~~一啲都無變. 我地3人, 叫左雜錦壽司同刺身, 蝦多士, 燒三文魚腩同海鮮粥係有名之外, 仲有3樣既係任佢寫的. 都係個句, ''要清淡定香口?'' 一般既日本餐廳壽司同刺身係最早到個碟的, 不過, 係東花房我每次去, 呢兩味係最遲的, 老闆話唔知點解今晚特別多人叫壽司同刺身,整到整唔切... 壽司係最耐個碟, 不過, 都抵等, 因為啲飯真係新鮮煲的. 海膽好味, 仲有個北奇貝都好新鮮周彈口呀~~~不過, 刺身就衰左啦, 食食下比我發現有隻飛知, 可能佢比其他飛知肚饑啦, 竟然降落係其中一塊魚生度~~~不過, 老闆又無say sorry or 咩, 只係話近排好多呀, 周圍飛, 仲問番我地點解唔食後面個塊, 好貴架~~~~~無奈~~~~~海鮮粥呢, 粥就夠火喉. 不過,
我地3人, 叫左雜錦壽司刺身, 蝦多士, 燒三文魚腩同海鮮粥係有名之外, 仲有3樣既係任佢寫的. 都係個句, ''要清淡定香口?''

一般既日本餐廳壽司刺身係最早到個碟的, 不過, 係東花房我每次去, 呢兩味係最遲的, 老闆話唔知點解今晚特別多人叫壽司刺身,整到整唔切...

海鮮粥呢, 粥就夠火喉. 不過, 就唔係好多海鮮囉, 一隻大蝦咁大把, 蜆---殼多到無人有, 以前既海鮮粥好食啲~~~~

蝦多士係我等緊位個時, 見到有啲客叫的. 買相好似好好味,所以我問位侍應係咩嚟先知, 憑外表係估唔到的~~~~呢個好味~~~~

仲有一個係唔知叫咩的, 有半條玉子豆腐係面, 跟住係翠玉瓜,and then,係火腿, 跟住係唔知咩既一塊東西, 最底都係翠玉瓜, 幾新鮮, 我都未食過的.
前菜既牙菜仔好味,不過, 有啲spicy,好惹味~~~
老闆仍然係咁親善, 地方就真係迫左啲啦, 好心, 隔間舖吉既,就租埋佢啦,等啲客坐得好啲嘛~~~啲杯杯碟碟, 好似屋企個啲, 餐廳裝飾品都有心思~~~
唔錯~~~~

差, 就係呢隻飛知啦
2008-05-19 22 浏览
這家餐廳由我中學時代已經一直幫襯,近年更成為我家的「飯堂」。過往一直沒有寫食評的習慣,適逢媽咪生日+母親節,老細見我為每一道菜式影相,便介紹我到openrice寫食評,於是我決定奉獻我的第一次。一到大節日,出面的食肆總是一早full booking,而且價錢昂貴。每次我和家人想不到到那麼用膳時,便會第一時間想起東花房,貪佢價錢適中之餘又近屋企,最重要是早一兩天訂位仍可以。(不過多人就要更加早訂位!)這間餐廳好處就是不用看餐牌和想吃什麼東西,只要同老細講:「要有乜,要有物,其他你話事就得喇」。前菜: 千島沙律+矮瓜,吃了很多次,沒有太特別的感覺!三文魚刺身: 五十元有十片,很鮮甜,比上次更大片,三文魚下面舖有冰碎,以保存溫度和鮮味,可能在別的地方吃得三文魚少,這種做法並不常見,上一次吃三文魚刺身也沒有舖冰。炸生蠔: 媽咪點名要食,入口即溶,正!清淡菜式1: 差不多每次都有和這味類似的菜式,喜歡它夠花心思和夠清淡。清淡菜式2: 比上一碟製作更認真,玉子豆腐+火腿+僅僅熟的瓜+魚肉,起初我們以為瓜是生的,原來是蒸到僅僅熟保留瓜的鮮味,清淡之餘更是用心的表現。蕃茄蜆,蕃茄湯很濃,飲不到有味精,

前菜: 千島沙律+矮瓜,吃了很多次,沒有太特別的感覺!
炸生蠔: 媽咪點名要食,入口即溶,正!
蕃茄蜆,蕃茄湯很濃,飲不到有味精,不過蜆有少少「un」。
清淡菜式3: 賣相不好但是味道很特別,芒果配以海鮮,味道很fresh,不過個底有少少燶。
燒海魚(沒有相片): 每次家人指定吃的東西,魚肉鮮味美味,這道菜式最好在訂位時預訂,因為每日返貨不多。

本來還有甜品,但因為我們準備了蛋糕給媽咪,所以已經吃不落。如果當日有菠蘿雪糕的話,一定要試!!!

還有是老細真的很好客,差不多每次都不想食客離開,經常都說: 「咁早,坐多陣啦!」不過多人就不會這樣。

如果想要驚喜的話,最好隔兩三個月才幫襯一次,這家餐廳每隔一段時間才會轉菜式,我曾經一個月幫襯兩次,兩次菜式都差不多。

2008-05-17 7 浏览
may 12, 08,6人來dinner,食咗1餐好特別嘅私房菜。我哋揀咗d off menu嘅菜式,初時我諗住起碼可以落單前話比你知喺將會食d嘜,原來要上枱先知。老細最多問你想食d咩(香口,清淡,魚生........),有咩唔想食,之後全權由大廚揸fit。作為食客就好有驚喜喇。當然要問清楚老細大約1個人要幾多$$$$$啦,免除結脹時不必要嘅爭執 :1) 前菜1 : 茄子 (送)2) 前菜2 : 蔬菜沙律 (送)-生菜脆,新鮮3) 前菜3 : 豆芽 (送)-友人好欣賞因為辣辣哋-不錯嘅漬物4) 雜錦刺身 (自己作比佢)-有帶子,八爪魚,油金魚,3文魚,甜蝦,x魚-只喺x魚個解凍時間差少少,有少少硬身-但新鮮,友込讚甜蝦好甜5) 芒果白汁茄子 (自己作比佢)-裡面有芒果粒,茄子粒,菇,肉粒(但比較鹹)-大家覺得似西式菜多過日本嘢6) 節瓜圃 (自己作比佢)-好齋-有節瓜,素蝦,蛋,魷魚片,獅子狗卷,馬蹄,玉米仔-但麻麻因個蛋又老,又無嘜味7) 南瓜蝦 (自己作比佢)-1眾人等最鍾意呢味-原隻蝦連南瓜條夾住嚟炸,之後切開1半-粉唔厚,南瓜好軟腍,好甜,但個蝦就無嘜鮮味,肉質亦唔爽-但

1) 前菜1 : 茄子 (送)

2) 前菜2 : 蔬菜沙律 (送)
-生菜脆,新鮮

3) 前菜3 : 豆芽 (送)
-友人好欣賞因為辣辣哋
-不錯嘅漬物

4) 雜錦刺身 (自己作比佢)
-有帶子,八爪魚,油金魚,3文魚,甜蝦,x魚
-只喺x魚個解凍時間差少少,有少少硬身
-但新鮮,友込讚甜蝦好甜

5) 芒果白汁茄子 (自己作比佢)
-裡面有芒果粒,茄子粒,菇,肉粒(但比較鹹)
-大家覺得似西式菜多過日本嘢

6) 節瓜圃 (自己作比佢)
-好齋
-有節瓜,素蝦,蛋,魷魚片,獅子狗卷,馬蹄,玉米仔
-但麻麻因個蛋又老,又無嘜味

7) 南瓜蝦 (自己作比佢)
-1眾人等最鍾意呢味
-原隻蝦連南瓜條夾住嚟炸,之後切開1半
-粉唔厚,南瓜好軟腍,好甜,但個蝦就無嘜鮮味,肉質亦唔爽
-但伴以1碟雜綿咖喱粉食,即刻好好味

8) 豆腐夾 (自己作比佢)
-有豆腐片,火腿片,翠玉瓜片,蝦肉餅
-清淡,但都唔錯因有火腿片同蝦肉餅帶番d鮮味同鹹味

9) 魚柳煙肉卷 (自己作比佢)
-魚柳卷內有煙肉片同蘆筍條
-惹味

10) 芝麻雪糕 x 5(送)
-正常

11) 芝麻豆腐布甸 (送)
-友人話豆腐味都幾濃

- 老實講,味道唔喺10分好,中規中矩,但勝在好有神秘感,食d咩要上枱時先知,第1次食咁樣style嘅私房菜,個形式好得意

- 不過唔多似食緊日本嘅

- 老細好識做咁比咗9折我哋
2008-05-15 7 浏览
由雲南回港,比較累,家人也不想遠行,結果母親節三母女留在元朗食飯。 我們去東花房吃以日式為主打的創作料理,此店最大特點是菜式可以全交由老闆決定,他會按照食客要求特別製作估不到的菜式,效果有點似私房菜,很好玩!我們一人提出一個要求,我是腸胃不受生冷食物,媽咪是要柯打少量三文魚刺身,細妹是希望菜式中有雞,結果店方完全做到,而且幾有驚喜: 前菜-有芽菜與蘿蔔,後者微暖帶甜,滋味幾好;店方還會免費送上野菜沙律,用料清淡也很好吃開胃,當然我就要少吃點了!三文魚刺身-是全晚最差的一味,一看而知三文魚不夠肥美,我少試一片鮮味亦久奉;由於份量不多,愛三文魚的媽咪都清掉了。創作菜式(1)-上層是鴨胸肉加蟹籽,下層是嫩煎豆腐夾魚柳,創意十足,加上帶絲絲蛋花的獻汁,味道也很好,我們都很滿意呢~創作菜式(2)-是節瓜釀大蝦水煮蛋,加上少量魚翅及魚片,其實配搭是不錯的,但我們三人都不太好節瓜,所以吃剩了。創作菜式(3)-店方以挖空了的兩隻茄子,一邊盛起燒雞肉,另一邊則盛起海鮮,兩邊還分別摻有茄子及芒果粒,然後再焗香。雞肉燒得十分之香,細妹自然是食得十分盡慶,連我同媽咪亦幫襯了不少;另一邊廂,海鮮中滲有絲絲芒果甜

創作菜式(3)-店方以挖空了的兩隻茄子,一邊盛起燒雞肉,另一邊則盛起海鮮,兩邊還分別摻有茄子及芒果粒,然後再焗香。雞肉燒得十分之香,細妹自然是食得十分盡慶,連我同媽咪亦幫襯了不少;另一邊廂,海鮮中滲有絲絲芒果甜香,焗出不濃不淡的醬汁相當滋味,整體效果十分美味,我們都很滿意!
創作菜式(4)-其實是南瓜絲+大蝦一起炸的天婦羅,南瓜絲用上了日本南瓜,甜甜地十分好吃,大蝦亦新鮮爽口,最重要原來這兩佞食材在一起吃,效果絕對比單吃南瓜或大蝦都美味,又是一道成功的創作菜式!
自選甜品-本來我想飯後出去食湯圓,老闆卻說無論如何要試試甜品,我們就揀了香芒布甸、芝麻雪糕及芝麻布丁豆花。試完後,覺得前兩款沒有特別,芝麻布丁豆花就似芝麻糊豆腐花進階版,又是暖暖的,幾適合我~

整體食物水準不錯,四款估不到的創作菜式中,有三款都有驚喜,整餐食得十分開心。又,食時我完全沒有概念此餐要多少錢,後來埋單才知人均不過百多元,我們三母女都覺得勁抵,愛嘗新的,快去試試吧!
免費的前菜及沙律不錯
刺身不好吃,創作菜式很好
很滿意下圖的創作菜式
天婦羅與甜品都不錯
  • 創作菜式
好耐無去,前晚去左!!!估唔到都仲keep到水準~~~老闆都係咁好客,都仲係唔想比D客走咁,一樣既叫佢介紹有咩好食,換黎同久違左既:香口定清淡!!!今晚菜單如下:海膽大既:$280有8隻,每隻有2吋闊x3吋長(無誇大),不過好似加左價~評優)香口x1:$幾十蚊好似要$5x-$6x,應該係軟殼蟹卷,老闆自己親手整<---唔知係咪怕比D伙記學識...評優)清淡x1:同樣$幾十蚊,好似都係$5x-$6x,蒸茄子,真係幾清淡下...仲有D似酒樓既野食...有少少失望...評普通)串燒x3串:分別,牛舌,雞軟骨,雞腎,$3x蚊,牛舌最好,大大件,有嚼頭,又香口,其他都係同出面食一樣,只係無咁大浸油益味,整體評良)炸軟殼蟹x1:$5x-$6x左右,可能香口食過,無咩特別,不過佢浸天婦羅粉同出面有少少分別,無咁厚,無咁漿,評良)甜品:免費既$,芋頭西米露,少甜,好重芋頭味,無因為免費而偷工減料~總結:埋單$53x.00~整體都幾好,呢度既野,講真係貴左D!!!不過係貨真價實!!!
今晚菜單如下:
優)