2019-07-31 246 浏览
同個就嚟去新加坡嘅朋友 farewell聚下舊,就去松記食吓糖水。呢間都係大埔代表性嘅糖水之一嗌咗呢一個好似叫幻彩明珠嘅甜品,有啲大西米,唔同生果,涼粉同芒果汁同花奶,最重要係佢嗰球曲奇雪糕 味道都不過不失嫁啦冇話特別好味,志在敘舊

味道都不過不失嫁啦冇話特別好味,志在敘舊
2019-05-16 265 浏览
今日約左個好耐冇見嘅朋友仔聚下舊,食完晚飯就緊係去搵糖水滋潤下啦!係大埔廣場嚟講...唔係好多糖水鋪可以比我地選擇,得許留山同埋松記,咁我地選擇左後者。睇左好耐都唔知食咩🤔🤔......就金枝玉露啦首先講講個賣相已經唔夠吸引,上面加左忌廉奶同芒果蓉、西柚等......食落去唔夠凍,而且再咬落去有一塊塊short short 聲嘅食物,應該是馬蹄。我本身食開糖水都會叫楊枝金露,所以有馬蹄我會覺得怪怪地😶

睇左好耐都唔知食咩🤔🤔......就金枝玉露啦

我本身食開糖水都會叫楊枝金露,所以有馬蹄我會覺得怪怪地😶

2019-05-16 189 浏览
前幾日外賣左碗蜜瓜芋圓涼粉,本身冇咩期待但一打開已經發現料非常多,有芋圓、黑珍珠、涼粉,加埋蜜果全部唔同口感好。不過似乎加左太多花奶令到成碗都太甜,食到最後會好滯。
。不過似乎加左太多花奶令到成碗都太甜,食到最後會好滯。
外卖自取
2019-04-08 184 浏览
星期一晚,我和朋友進入松記,人不多,很多吉位,自己很容易找到位坐。我和朋友看完餐牌,揮手叫待應落單,無人睇到,唯有用「口」叫待應落單,落單之後,糖水到來,點知我點了的蕃薯糖水加湯糰,卻漏了湯糰,我咁簡單叫三款糖水,待應都能落漏單,當我詢問時,待應無禮貌地,仲話我無叫加湯糰。到出櫃位埋單,三條數$33+$20+$31, 櫃位卻話$94,咁簡單嘅數,櫃位都加錯,這間松記令我非常失望,無下次,同長沙灣松記,相差一大截。
2019-04-08
$50 (宵夜)
2019-02-25 198 浏览
一到三點又到下午茶時間,就叫左松記嘅芒果芋圓仙草凍一開蓋,第一反應係,好似少左D,裝唔滿咁不過呢個糖水又真係幾好食首先芒果真係甜,芋圓有芋頭味同蕃薯味,味道都幾出,唔會話比椰汁味蓋過,而且都幾有咬感但佢D珍珠就粉左D,太軟涼粉好夠凍,凍冰冰加埋D紅豆椰汁一齊食啱啱好,即刻成個人醒左整體黎講,成碗糖水係好食嘅,但太少,唔多夠食一碗36蚊黎講稍為貴左D雖然外賣碗本來就細,少過堂食係意料中事,但起碼都應該裝滿下次如果唔係多人等位,堂食或許更佳
一到三點又到下午茶時間,就叫左松記嘅芒果芋圓仙草凍

芒果芋圓仙草凍
一開蓋,第一反應係,好似少左D,裝唔滿咁

不過呢個糖水又真係幾好食

但佢D珍珠就粉左D,太軟

整體黎講,成碗糖水係好食嘅,但太少,唔多夠食
一碗36蚊黎講稍為貴左D

雖然外賣碗本來就細,少過堂食係意料中事,但起碼都應該裝滿

下次如果唔係多人等位,堂食或許更佳
2019-02-25
5 分钟 (外卖自取)
2019-02-24 168 浏览
2019年2月22日食飽大家唔想散住。就去食糖水。但由於食得太飽。大家都係叫啲普通野食。因爲星期五。所以都要等左一陣先有位。芝麻糊番薯糖水 Hello紅豆沙?薑汁撞奶?因為掛住吹水都唔係好記得佢地叫左啲咩。松記不嬲都係不過不失。正正係因為佢不過不失。所以都有唔少人捧場。如果要我讚佢好好食既話,我唔會囉。但如果附近既糖水鋪有佢,又會選佢。因為其他既糖水鋪好多都好伏。平伏都算,有啲仲要係貴伏。所以食糖水都係選啲不過不失既算。大家要記住。出名既鋪頭。唔一定係好食。大部分既人係食佢地出名。
2019年2月22日
食飽大家唔想散住。就去食糖水
但由於食得太飽。大家都係叫啲普通野食。
因爲星期五。所以都要等左一陣先有位。
芝麻糊
番薯糖水
Hello
紅豆沙?
薑汁撞奶?
因為掛住吹水都唔係好記得佢地叫左啲咩。
如果要我讚佢好好食既話,我唔會囉。
但如果附近既糖水鋪有佢,又會選佢。
因為其他既糖水鋪好多都好伏。
平伏都算,有啲仲要係貴伏。
所以食糖水都係選啲不過不失既算。
大家要記住。出名既鋪頭。唔一定係好食。
大部分既人係食佢地出名。
2019-02-22
宵夜
2019-02-13 112 浏览
今次我係晚飯之前嚟到呢間糖水店,約下朋友傾計。相信如果夜d應該會好多人,但係我係六點幾嘅時間你就坐得好舒服啦。朋友同埋我都好鍾意食甜品同糖水,今次我哋要左糖不甩、 熱芋圓番薯圓糖水, 仲有一個我朋友叫嘅唔記得左係咩><糖不甩趁熱食好好味,最鍾意成粒湯圓黐住花生同椰絲,外面香口入面軟綿綿。而我嘅芋圓熱薑湯好濃,我朋友話太過辣唔飲,但我係鐘意嘅。仲有好鍾意係凍冰冰嘅天氣之下飲,好溫暖。芋圓份量好多,但稍為硬左少少。整體來講都算可以嘅。
朋友同埋我都好鍾意食甜品糖水,今次我哋要左糖不甩、 熱芋圓番薯圓糖水, 仲有一個我朋友叫嘅唔記得左係咩><

2019-01-30 137 浏览
一係就唔出去。一出去食飽,就再約食糖水。兩餐唔同人。但都係好開心既聚會!好難得咁即興地約到。咁緊係要出黎食啦!因爲我地都飽飽地,所以都係叫啲清清地既糖水食。但正正就因為佢清清地。而且松記係做糖水既,所以我地都好滿意我地既糖水!跟住仲要叫多個糖不甩。明明我地已經續好飽。但佢個花生同糖加湯圓,真係會令人食唔停口!最後要讚既係,雖然人好多。但佢地都好快咁落單出糖水。重點係,佢地仲要係有禮貌,冇黑面!好難得!因為通常人一多,好多店員都會黑面
一係就唔出去。一出去食飽,就再約食糖水
兩餐唔同人。但都係好開心既聚會!
好難得咁即興地約到。咁緊係要出黎食啦!
糖不甩
2018-12-29
宵夜
糖不甩
2018-12-30 172 浏览
凍冰冰做乜好?除了打邊爐之外!莫過於去吃碗熱辣辣的糖水!大埔有什麼糖水推介?我一定推薦松記糖水店!因价廉物美味!本來三口子想座舖頭慢慢品嚐,但一向排長龍的松記!今天又凍又寒!所以更加多人輪後排隊!因此我們打消念頭決定買外賣回家吃!一心想吃致愛的燉蛋!如以住一樣好快沽清了!因此改吃芋頭西米露、女兒吃紫米露豆腐花、老公就吃他的致愛蕃薯糖水!我第一次吃松記的芋頭糖水,第一口給我喜出望外,芋頭出奇地林又粉!而西米露的甜度適中! 香噴噴熱辣辣入口芋頭即時容化!好味道停不了!一二分鐘已把糖水不知不覺放進口裏!而老公点解咁喜歡吃蕃薯糖水! 皆因番薯糖水嘅薑味十分出位!辣辣的薑味充滿了全身,即時帶給人們温暖,所以是寒冬的必選 糖水十大之一!最後女女吃的紫米露豆腐花,滑流流的豆腐花经過舌頭流入口中,美味無窮,令她大叫好好吃!下次一定再吃!、

2018-12-05 203 浏览
同朋友食完飯O係附近行左陣, 未傾夠喉所以就再坐低食個糖水, 最近就係松記, 見唔太多人住, 所以入左去.Menu有好多選擇, 有中式/西式/野飲等等.見到有呢個仙草系列, 有D興趣~芒果芋圓仙草凍芒果好甜, 都幾厚切~芋圓都唔錯, 甜度適中, 口感都OK.紅豆連埋仙草一齊食, 好夾.唯獨係D珍珠淋左少少.Summer天氣暖返少少, 又想食雪糕~Summer有2球雪糕, 好滿足.同埋都有幾多生果, 食完好飽~
同朋友食完飯O係附近行左陣,
未傾夠喉所以就再坐低食個糖水
最近就係松記, 見唔太多人住, 所以入左去.

Menu有好多選擇, 有中式/西式/野飲等等.
見到有呢個仙草系列, 有D興趣~

芒果芋圓仙草凍
芒果好甜, 都幾厚切~
芋圓都唔錯, 甜度適中, 口感都OK.
紅豆連埋仙草一齊食, 好夾.
唯獨係D珍珠淋左少少.

Summer
天氣暖返少少, 又想食雪糕~
Summer有2球雪糕, 好滿足.
同埋都有幾多生果, 食完好飽~
Summer
2018-02-22 556 浏览
今日去完大埔林村扔完橙,4點幾出返市中心天氣又凍,諗住叫碗糖水熱熱地保下暖。見四周圍都無咩邊幾間,就入左松記。叫左碗價值$24個大洋既熱紅豆沙豆腐花。呢碗野一黎我就影低,因為我都嘩左聲。好似畀人食過咁既。紅豆沙我一粒紅豆都搵唔到,可能煲到得返沙掛,紅豆皮就有幾塊,點解?因為一直痴住我隻牙。極其量只可以叫紅豆水。豆腐花無豆味,食落似買返黎一盒盒果啲拆出黎。成碗野都唔係熱既係暖既。份量又少,真係大啖啲食幾啖就飲勝。無下次!!
見四周圍都無咩邊幾間,就入左松記。
叫左碗價值$24個大洋既熱紅豆沙豆腐花。

呢碗野一黎我就影低,因為我都嘩左聲。
好似畀人食過咁既。
極其量只可以叫紅豆水。
豆腐花無豆味,食落似買返黎一盒盒果啲拆出黎。
成碗野都唔係熱既係暖既。
份量又少,真係大啖啲食幾啖就飲勝。
無下次!!
题外话/补充资料: 講真,我明白百物騰貴,租金貴。 但你收得人錢可唔可以畀返少少心意。
2018-02-22
2018-02-08 334 浏览
天寒地凍,最好當然係去食暖立立嘅糖水啦,但我就叫左個幻彩明珠,因為我覺得呢個係較抵食。因為佢呢個有好多水果,而且味道不錯,令我一食再食。另外,就叫左個六寶湯圓,都唔錯傢。

2018-02-04 258 浏览
星期日唔想留喺屋企,出左街又凍冰冰,天寒地凍,又唔知行去邊好。經過這間糖水店,於是入去避避寒同埋醫肚。「薑湯蕃薯紅豆湯圓」薑味ok。湯圓有兩粒,可以選擇味道:紅豆、芝麻、綠茶奶黃、奶黃、等等。蕃薯大大件又夠林。滿足!「薑湯芋圓」薑湯味道同上。比起坊間一般糖水店,芋圓無咩味,只係顏色上有分別。(坦白講,我發現自己網購回來的芋圓,味道更濃。我試過兩款味道:地瓜、芋頭,真係會食到這兩款味,不會只眼見顏色有別,但味道相同。)整體份量比較少。
「薑湯蕃薯紅豆湯圓」

「薑湯芋圓」

2018-02-04
凍冰冰諗住外賣碗紅豆沙返屋企點知打開, 碗紅豆沙係紅豆還紅豆, 水還水擺耐左仲見到層水係面😡明顯就係唔夠賣加d 水落去根本就唔可以叫做紅豆沙,極求其既糖水店,唔會再幫襯!
凍冰冰諗住外賣碗紅豆沙返屋企
點知打開, 碗紅豆沙係紅豆還紅豆, 水還水
擺耐左仲見到層水係面😡
明顯就係唔夠賣加d 水落去
根本就唔可以叫做紅豆沙,
極求其既糖水店,
唔會再幫襯!
外卖自取
2018-01-30 98 浏览
晚餐過後,點都好似唔夠飽,咁經過松記糖水,就走入去食個甜品先翻屋企啦。咁呢度糖水款式眾多,多不勝數,最後我就叫左summer,因為有雪糕食,又有不同水果食,相當抵食。