2018-04-09 436 浏览
今晚與弟弟來到附近吃過晚飯,未吃甜品的我們感意猶未盡,經過這間店舖,也想著很久沒有來此店吃糖水了,便與他來解一解甜癮。店家依然有不少選擇,太多想吃,但沒有這麼大胃容量,最後每人點一款便算。先來有合桃糊 ($25) ,一上桌便知道是伏了!! 合桃糊被弄得沒有合桃味也挺難的吧? 這碗到底是怎樣混合而成? 沒有合桃香,顏色很深,質感非常稀,只有...甜味。失望!另外一款咖啡木糠布甸($23)幸好是正常的。一向喜歡硬身的木糠布甸的我,這個也算是合我心意。口感像雪糕蛋糕,慢慢在口中溶化,咖啡味亦算突出,與奶香平衡,甜度適中。算是作為失敗合桃糊的補償。松記真的需要改善一下食物質素,否則長久下去很難於香港立足呢!

合桃糊

合桃糊

咖啡木糠布甸

咖啡木糠布甸

2017-12-28 249 浏览
松記紅豆沙比酒樓送的紅豆沙還要差,我order了一客熱紅豆沙HK$23, 質地很稀像溝了水般,味道很甜,甜到食完要用清水來潄口,沒想過松記糖水會那麼難食,no good!I tried Red Bean Sweet soup, but don't like it, because the taste is too sweety, and the texture is so thin, after ate I need to drink water to wash my mouth
2017-12-28
下午茶
2017-11-21 289 浏览
呢間咁嘅甜品專門店 員工態度又差 環境又差 又冇冷氣 簡直令人覺得噁心。 先講下啲食物,個豆腐花冇豆味,水汪汪。見到都俾佢嚇親! ! !從來冇食過咁難食嘅豆腐花! !仲要我俾錢食?唔使錢我都唔想食! ! 仲有佢個所謂芋圓糖水,硬到好似食緊飯,完全唔似食緊糖水。佢個紫薯,睇來就真係紫色啦,但係識落係冇紫薯的味道。只係知道自己食緊紫色嘅物體!好清自己係紙船未嘅甜品,但係冇紫薯味嘅紫薯甜品,簡直難以令我接受! !喺松記甜品專門店食甜品,簡直係浪費時間,金錢!
2017-11-21
2017-11-19 196 浏览
是日尖子嚷著要吃糖水, 來到太子的松記. 週末晚上十時多到達, 等了一會便可入座, 也算快捷. 店內地方不大, 一貫松記的格局, 簡單光猛. 來到松記, 筆者當然點選招牌幻彩明珠(HK$30), 尖子則要Summer(HK$33). 幻彩明珠也算足料, 生果夠水份, 甜度剛剛好. 明珠有點Q, 但還是總店較美味, 而且總店較便宜. 尖子的Summer, 賣相不太好, 好像很乾似的, 不夠汁, 分量不足料.有機會還是去總店的好.

有機會還是去總店的好.
2017-07-22
$31.5 (宵夜)
2017-09-19 200 浏览
好耐無食松記喇。食完dinner拉個朋友陪我食松記糖水。 見到松記因應潮流,新推出紫薯芋圓menu,芋圓控當然要試下啦!由於太飽的關係,留待下次先食紫薯類糖水,今次食芋圓先。我同朋友分別點了芒果芋圓仙草凍($36)和summer($28).今次無試到紫薯,因為dinner食得太飽。 芋圓唔太有地瓜或紫薯味,無味道的!而且一點兒都不煙韌,太軟了。$36可以吃到更好的甜品啊。芒果過熟了,有點變壞的味道,吃了幾口便放棄。朋友點的summer最正常,跟以往點的味道水準相差無幾。有兩球自選雪糕,雜果,大西米,涼粉,花奶和 芒果汁,朋友雪糕選了當然要綠茶同雲尼拿。水果好新鮮,雪糕大大球,仲有2條朱古力餅乾沾半溶既雪糕黎食。今次真係中伏,芋圓無味道的,都係唔好貪新鮮試新野,叫返d平常野好。
好耐無食松記喇。食完dinner拉個朋友陪我食松記糖水。

由於太飽的關係,留待下次先食紫薯類糖水,今次食芋圓先。

朋友點的summer最正常,跟以往點的味道水準相差無幾。

2017-09-17
$30 (宵夜)
2017-07-26 183 浏览
喺附近食完鍋心,唔夠滿足,決定食埋甜品!滿足一下心靈由於只係想搵個地方坐一陣,食少少,經過松記,就行入去啦!問咗下店員,想食少少野,唔好太飽,有咩好?佢都好好介紹,問我鍾唔鍾意食雪糕,芒果,或者面面冰之類甘...我話鍾意食士多啤梨佢只介紹我食士多啤梨奶凍,細細個,奶凍好香滑,士多啤梨唔太酸,好啱我食之後見到附近人哋食榴槤班戟,好香喔!但老公話...佢唔包我手尾喔⋯⋯但佢批准我買返屋企,聽日再食好耐都冇食得咁開心,食完先再減!
喺附近食完鍋心,唔夠滿足,決定食埋甜品!滿足一下心靈
由於只係想搵個地方坐一陣,食少少,經過松記,就行入去啦!

好耐都冇食得咁開心,食完先再減!
2017-07-26
庆祝纪念
纪念日
2017-06-26 168 浏览
因太多甜品店,所以出名的,通常都已經越來越沒水準,這間都算還可以保持水評,都仍然可以接受。我7個人每人點了不同選擇,榴槤旺季,愛食榴槤必點榴槤。鮮雜果杯杯冰,餐牌張圖影得幾靚,但出來同圖像有點距離,不過生果都算充足芒果西米露和蘆薈柴米露,普通甜品,沒什麼不好或好評榴槤班戟給榴槤雪糕,這個好正,班戟裡面啖啖榴槤肉,而且榴槤是選用D24,就算榴槤雪糕球也是D24,所以這個真係絕對滿足食榴槤的人榴槤雪山,美味D24球加西米露榴槤紫米露,都算多榴槤肉,榴槤加紫米都唔錯配搭這個榴槤刨冰,超多口感,頂層榴槤雪糕球,下層榴槤容,刨冰,朋友食到有點困難,這個配雖然多層,但配搭上麻麻,而且食起來比較困難。大致上這間店舖都選用很多新鮮生果做甜品,而且不會太甜,所以感覺仍然很良好感覺,價錢又不太貴,希望可以繼續保持水評

我7個人每人點了不同選擇,榴槤旺季,愛食榴槤必點榴槤。

芒果西米露和蘆薈柴米露,普通甜品,沒什麼不好或好評

榴槤雪山,美味D24球加西米露

榴槤紫米露,都算多榴槤肉,榴槤加紫米都唔錯配搭

2017-06-25
  • 榴槤班戟+榴槤雪糕
2017-06-09 133 浏览
【我食左個開心世界】【我朋友食左個雜果西米露】第一次食甘難食,環境甘細,服務態度甘差既糖水鋪,太子呢間比起深水埗個間真係差超級多,大家快點去品嘗一下全九龍區最差既糖水鋪吧我真係唔明白 作為一間咁多分店嘅糖水舖 點解啲食物質素咁差, 啲人服務態度有咁差 如果間間鋪都好似 太子呢間咁!咁松記可以執笠喇………………………………………………………………………………
【我食左個開心世界】【我朋友食左個雜果西米露】

2017-05-22 144 浏览
好耐無咁早食過糖水,見到原來太子都有松記,即刻入去食下先。三個人叫左四款糖水,朋友揀左好耐終於揀到要宇治綠茶冷麵加雪榚,點知店員話呢款無做停售,朋友hurt咗。叫左彩珠,糖不甩,紫薯雪榚同芒果黑糯米。每款都稍為失色,糖不甩唔夠花生,其他糖水都偏淡味,芒果就好夠味。。。彩珠都係無咁好味。我地食個陣係7點幾8點,無乜人,之後8點開始一批批咁入黎,所以如果想食嘅,都係要早啲食。不過我會去番深水埗分店啦。。。
好耐無咁早食過糖水,見到原來太子都有松記,即刻入去食下先。

2017-05-08 164 浏览
呢碗竟然係哈囉走涼粉成碗得幾粒喳咋,正常既哈囉係以喳咋爲主,有啲西米糕,有啲涼粉,有少少青蛙卵但呢碗大家有眼見,成碗都係青蛙卵,雞碎咁多喳咋,碎開哂既西米糕哇大佬,見到個樣咁,仲唔趕客咩已經同左個老闆反應左,佢係唔換比你呀,態度又差之前已經中過伏架啦,問老闆攞奶,佢話糖水已經落左,唔肯比呀老闆根本只為左個一餐既錢,唔會留口碑,理得你食得開唔開心,佢受到錢就得問心,大家食糖水求開心,預著呢啲糖水老闆,真係希望佢早啲轉行雖然地點係方便,但大家唔想比錢買難受,就唔好黎呢到
呢碗竟然係哈囉走涼粉
哇大佬,見到個樣咁,仲唔趕客咩
已經同左個老闆反應左,佢係唔換比你呀,態度又差
之前已經中過伏架啦,問老闆攞奶,佢話糖水已經落左,唔肯比呀

雖然地點係方便,但大家唔想比錢買難受,就唔好黎呢到
2017-04-21 103 浏览
好一陣子沒有特登到糖水鋪食甜品,記得年青的時候很喜歡與朋友飯後吃吃甜品吹吹水,可能人大了越來越沒有空餘的時間,難得今天約了朋友,便到附近的松記食糖水。甜品的選擇有很多,有傳統的中式糖水、心太軟、各款冰品伴雪糕,還有以榴槤和芒果作主題的各款甜品。一看到有榴槤,便被深深吸引着,最後選擇了榴槤班cake伴D24榴槤雪糕。班cake皮有陣陣香味,不像榴槤味,但味道吸引。裏面包着榴槤肉,還有鮮忌廉,口感軟滑,整體不太甜,不錯。唯一的建議是多加一點鮮忌廉,現在的班cake扁扁的,皮多過餡。D24榴槤雪糕沒有什麼特別,不是很creamy那種,類似帶有淡淡榴槤香味的冰品。埋單$47 ,一點都不便宜!天呀香港的消費越來越高!

埋單$47 ,一點都不便宜!天呀香港的消費越來越高!
2017-03-03 285 浏览
今晚我們旺角花園街食完晚飯之後,行過太子道見到間「松記糖水店」突然覺得好想食糖水,所以我們就入咗去食!我們叫咗椰皇飄香「紫.綠」係原個椰皇載著,椰汁嘅味道都幾清香,而湯圓就有幾款選擇,我們就揀咗紫米奶黃同綠茶奶黃,質感好煙煙韌韌,奶黃嘅味道好香甜濃郁!黑糖薑母杞子燉花膠同鮮奶燉花膠一樣都係無乜花膠,就算有都係超細薄片,同圖片影嘅有好大嘅差距,果然係圖片祇供參考!而花膠嘅味道比較腥,可能係因為之前無用薑去汆水去辟咗啲腥味,所以兩碗都充滿著腥嘅味道,鮮奶嗰個有淡淡嘅奶香味同腥味,而黑糖薑母就香濃啲啲,但都掩蓋唔到啲腥味,真係令我們覺得有啲失望!
奶黃嘅味道好香甜濃郁!
黑糖薑母杞子燉花膠同鮮奶燉花膠一樣都係無乜花膠,
就算有都係超細薄片,
同圖片影嘅有好大嘅差距,
果然係圖片祇供參考!
而花膠嘅味道比較腥,
鮮奶嗰個有淡淡嘅奶香味同腥味,
而黑糖薑母就香濃啲啲,但都掩蓋唔到啲腥味,
真係令我們覺得有啲失望!
黑糖薑母杞子燉花膠
鮮奶燉花膠
2017-02-17
2017-02-01 142 浏览
板長的日本菜都頗為有水準,所以點了不少菜式。上桌的是海膽三色迷你丼,海膽和魚子的分量十分多,入口有新鮮而不腥。丼的上面加了少許京蔥作中和。刺身的賣相也十分美,口感也很夠凍。三文魚刺是厚切,要分幾口才能吃完。朋友最鐘愛鐵板墨魚,上桌時鐵板滋滋作響,香氣四溢,墨魚有用特別醬油醃製過,特別香口。
板長的日本菜都頗為有水準,所以點了不少菜式。

2017-01-19
我們一行四人,食完飯想去食糖水,去到都只係12點幾,未入門口員工就已經話要快,last order我地就急急腳快d嗌,我嗌左個summer配綠茶同呍呢拿雪糕,個甜品大約等左5分鐘就送到,外相係勁dry同勁hea整唔知係我地黎個時段差定係佢個standard係咁唔緊要啦照食兩球雪糕係無問題的,出事的是個d丸子,說不上是難吃,只能說是汁的份量太少,令到賣相不好看之餘又乾著吃,吃到一半都沒有就聽到店員大聲的說對另外一對正在吹水的客人說我地而家係清潔時間,埋單呢面搞到我地都不好意思慢慢吃,拿拿林吃完埋單走人整體來說的用餐感覺太差,野食幾好都係假

唔知係我地黎個時段差定係佢個standard係咁

唔緊要啦照食

搞到我地都不好意思慢慢吃,拿拿林吃完埋單走人

整體來說的用餐感覺太差,野食幾好都係假
2017-01-19
$35 (宵夜)
2016-10-04 225 浏览
去到太子與朋友們吃過晚餐後,聽說附近新開了一間松記,我們當然要去試試啦!合桃露近日公司的事情,搞到頭昏腦脹,合桃是補腦佳品,我當然是選合桃露喇!和暖的合桃露,較幼滑,合桃味不太濃郁,如果合桃味道多濃一點會比較好!

合桃露

合桃露