2021-03-01 324 浏览
小編見到香港大學附近嘅呢一間松記喺Openrice嘅評語好似麻麻哋🤨🤨所以嗰日咁啱經過香港大學就諗住去試吓佢係咪真係咁差🤔🤔我哋叫咗一個雪糕三重心太軟同埋一個糖不甩🤤一切開個心太軟😗入面嘅朱古力醬竟然好似瀑布咁流晒出嚟😱😱雖然我哋平時好鍾意食心太軟🧐但係都好耐冇見過呢個畫面啦😙😙真係超級有驚喜呀‼️‼️‼️個心太軟嘅朱古力味好濃😋甜到掌握得啱啱好🤤絕對冇人哋講到咁差呀‼️糖不甩嘅味道就好似花生味湯圓咁樣😚甜甜地幾好食🥰🥰不過小編就略嫌佢嘅衛生麻麻哋😟😟啲餐具唔係好乾淨😣希望注意下就更好啦☺️☺️😋 好味:8.33/10🤑 價錢:8.02/10🤗 服務:7.56/10😝 環境:6.87/10😚 衞生:6.03/10🤩 整體:7.99/10

😋 好味:8.33/10
糖不甩
雪糕三重心太軟
糖不甩
2020-11-20 394 浏览
近呢一年西環好似開多咗新嘅糖水舖,所以都比較少食松記。不過呢晚路過又有啲口痕,所以就入去食咗個糖水。我哋叫咗兩個糖水,分別係椰皇飄香同埋雜果芋圓仙草凍。椰皇飄香係燉椰皇,入面有湯圓,芋圓,海底椰同西米。椰皇飄香可以揀凍或者熱,我見涼涼地就揀咗熱。個湯圓皮係綠茶,本身以為係紅豆或者黑芝麻餡,但一咬開竟然係奶黃餡,個人就覺得個味唔係好夾。松記用開嘅芋圓唔算係QQ嘅口感,係比較粉團同實淨,所以鍾唔鍾意就真係見仁見智,不過佢嘅芋圓係食到地瓜香。海底野就燉到好淋好滑,椰皇肉都可以好輕易咁刮出嚟不過比較可惜係個糖水唔係好重嘅椰子味,食到尾有啲淡口。雜果芋圓仙草凍,不過不失,仙草凍好食,不過我就麻麻哋有紅豆,可能紅豆太甜,食完紅豆再食仙草或者生果就會好似冇味咁。
不過比較可惜係個糖水唔係好重嘅椰子味,食到尾有啲淡口。
2020-11-16
$48 (宵夜)
2020-04-14 552 浏览
疫症期間大部份時都留在家,一星期才外出採購一次,心裡定下想吃的食物,一次過買回來滿足一星期的慾望。超想吃 <楊枝金露>,附近只有松記這間像樣的甜品舖,外賣了一碗,回家打開一看,心沉了一下:整碗是白色的,極像椰汁西米露,整碗只有圖片中的一小片芒果,沒有芒果汁,柚子肉也少得可憐,味淡如清水(連淡奶都不如)!店內貼出來的 <楊枝金露> 明明是黃色的!貨不對辦啊!好失望,這是什麽東西? 白白浪費了我這星期的 quota!

店內貼出來的 <楊枝金露> 明明是黃色的!貨不對辦啊!

楊枝金露

好失望,這是什麽東西? 白白浪費了我這星期的 quota!
2020-04-14
2020-03-17 348 浏览
好味好有餅乾味不過唔知係咪雪太耐有啲硬所以食起上黎會leh feh😚但真心介紹der價錢: ✅✅✅服務: ✅✅✅食物: ✅✅✅✅五分為滿分木糠布甸一路係我其中一個好中意食嘅甜品係度食係朋友推介 之後就愛上左❤️
好味好有餅乾味
五分為滿分
木糠布甸一路係我其中一個好中意食嘅甜品
係度食係朋友推介 之後就愛上左❤️
2020-01-18 331 浏览
雪山榴蓮---- 就是一碗兌了很多水的淡奶西米露,加一球沒什麼榴蓮味的雪糕(還不如超市買的維記),湯汁裡沒有榴蓮肉也完全沒有榴蓮味,跟外面其他糖水店的類似產品差別巨大雪山楊枝甘露---- 一碗沒有芒果味沒有柚子味的淡奶西米露,加上一球雪糕。從未吃過如此不像楊枝甘露的楊枝甘露芝麻糊好似外面買的現成粉沖出,聞著濃濃的芝麻香精味。燉奶也不好味。只有腐竹糖水勉強過得去。男店員態度很差,戴著口罩黑口黑面。一定沒下次。

男店員態度很差,戴著口罩黑口黑面。
一定沒下次。
2019-09-17 482 浏览
我叫了一個「珍珠綠豆仙草冰加芋圓」,外觀已經嚇人,因為他們用一個玻璃杯用作容器,說這是飲品不是糖水😨⋯⋯芋圓只是一團粉並沒有味道(一點芋頭味都冇),綠豆沙只是甜到發慌的糖加水....我發誓永不再去!!我朋友叫了「薑汁撞奶」,他的品評只有一句「難食到極點」!😭Ps.服務更是不知所謂

我朋友叫了「薑汁撞奶」,他的品評只有一句「難食到極點」!😭

Ps.服務更是不知所謂
2019-09-14 308 浏览
大多數人都係晚上食飽飯後食甜品,但我較特別喜歡中午食因為較少人不需要迫和等位。松記我幫襯好多次還是第一次在西環食細細間環境舒適乾淨整齊座位蠻多餐牌種類繁多,因為今天是中秋節所以我選擇食湯圓六寶湯圓每粒不同口味有奶皇湯圓、芝麻湯圓、紫米奶皇湯圓、花生湯圓、紅豆湯圓、綠茶奶皇湯圓各一粒。湯圓是皮不夠煙韌;薑味糖水薑味好濃甜味適中紫米奶皇湯圓奶皇餡香滑,外皮紫米粒粒咬一口下去蠻有口感是六味中最好食花生湯圓的餡料口感十分粗糙不夠幼細,食完感覺好膩綠茶奶皇湯圓奶皇餡香滑,皮厚硬了一點都沒有綠茶味道紅豆湯圓紅豆蓉偏甜芝麻湯圓芝麻香味濃郁純奶皇湯圓奶皇餡香滑
松記我幫襯好多次還是第一次在西環食

細細間環境舒適乾淨整齊座位蠻多

餐牌種類繁多,因為今天是中秋節所以我選擇食湯圓
六寶湯圓

湯圓是皮不夠煙韌;薑味糖水薑味好濃甜味適中

紫米奶皇湯圓奶皇餡香滑,外皮紫米粒粒咬一口下去蠻有口感
是六味中最好食

花生湯圓的餡料口感十分粗糙不夠幼細,食完感覺好膩

綠茶奶皇湯圓奶皇餡香滑,皮厚硬了一點都沒有綠茶味道

紅豆湯圓紅豆蓉偏甜

芝麻湯圓芝麻香味濃郁

純奶皇湯圓奶皇餡香滑
2019-09-13
2019-08-22 243 浏览
今天和男朋友去了這間松記食甜品,食品質素簡直差到爆!榴槤紫米露以為係熱的出嚟個效果係冰的,姜汁撞鮮奶簡得好離譜水汪汪的!總括而言簡直係好差好差,以後一定不會再光顧
2019-08-11 201 浏览
今午到此吃糖水,盛惠26元,我支付一張20元紙幣,一個5元硬幣和雨個5毫。店員話唔收散子,拒收兩個5毫,我回應,硬幣是法定貨幣,商店無權拒收的。店員回應,我是有權唔收的,你去google下。我收回兩個5毫,轉放下一個一元硬幣,并回家後即上網查證。法例規定,買賣雙方如何支付,需雙方協議,但請問店員或店主應該落單前與客人協議,還是付錢時才單方面宣佈規矩呢?店員態度之差,我運用消費者權益,決定以後不再光顧,這無需google。

2019-05-30 225 浏览
9點食完晚飯經過,突然心血來潮很想食糖水,於是買左一碗Hello。等左5分鐘,攞得可以走啦。返到屋企一打開只見到勁水汪汪嘅椰汁,攞支膠匙羹畢左羹,八成都係西米,唔夠20粒雜豆同埋幾舊涼粉和椰汁糕;諗住味道OK就算啦;試一啖,點知味道淡到阿媽都唔認得,好似溝左水咁!我以為自己腌尖,所以叫老公試吓,佢試咗一啖就問我點解可以難食成咁嘅?!怪唔之得間鋪一個人都冇啦!唔使錢送俾我都唔會食呀!同其他分店相差得太遠🤮
哈囉
2019-05-30
5 分钟 (外卖自取)
$29 (其他)
2019-04-23 170 浏览
整體環境好,整體食客很多,份量不多。😊😊整體食物質素一般。愛吃甜品的我,當然不會放過每一個機會。價錢公道而十分平民化,比起其他分店如深水埗貴,可以一試。下次經過一定會再來。人客很多,但在繁忙時間需排隊,如趕時間也可以來吃。😗😗😗😗😗😗😗😚😚😚😚😚😚😚😚foods are all ok,the space is not big.
整體環境好,整體食客很多,份量不多。😊😊
整體食物質素一般。

愛吃甜品的我,當然不會放過每一個機會。
價錢公道而十分平民化,比起其他分店如深水埗貴,可以一試。

下次經過一定會再來。

2019-04-23
  • summer
2019-04-04 151 浏览
今晚食完晚飯,諗住去松記糖水食返碗糖水潤下。早知留返係屋企抖下。入到鋪頭坐低,店員用不屑的眼神將餐牌放在枱上。當我正準備落單嗰陣,有位女士入嚟買外賣。於是店員用「不想理睬」嘅態度同我講:「你等陣。」嗰位女士諗左好耐都未知食乜,企左喺個櫃位前面,又問呢樣係乜,嗰樣係乜,未揸定主意究竟食乜。搞咗好耐,店員都冇理過我曾經叫佢落單嘅事。我嗰刻真係有諗過起身就走。嗰位買外賣嘅女士,隨手攞起放喺我張枱上面嘅餐牌,我先發覺店員其實連餐牌都冇俾過嗰位女士。唔怪得知佢諗左2分鐘,都仲未叫到外賣。等左約差不多2分鐘,我再問店員可以落單未,佢先問我:「你食乜?」請問呢啲係乜嘢服務態度?!如果你哋想去食糖水,就千祈唔好去呢間啦。如果唔係真係好「潤」。

2019-03-30 332 浏览
松記一向系大食妹最愛的甜品店之一,貪佢夠平又多選擇,鍾意嗌咩都得,唔駛就住就住嗌,嗌貴左又無咁心痛睇下面兩張圖就知真系妹多選擇<Summer$32> (好味: 3.5/5)(抵食:4/5)Summer 一向系松記的皇牌,黎親松記必食平時食甜品通常都係得球雲呢拿雪糕🍦summer 包左兩球雪糕,仲可以自選口味,所以大食妹就揀咗佢最綠茶同曲奇餅芒果汁系用新鮮芒果搾出黎,撈埋椰果、鮮果一齊食真系無得輸<榴蓮雪山$38> (好味:3.5/5) (抵食:3.5/5)榴槤雪糕好好食,超重榴槤味最適合鐘意食榴槤的你個底系西米露同椰汁,西米煲得唔夠耐,太硬,椰汁唔夠撈西米,最後食唔曬D西米

睇下面兩張圖就知真系妹多選擇

Summer 一向系松記的皇牌,黎親松記必食
芒果汁系用新鮮芒果搾出黎,撈埋椰果、鮮果一齊食真系無得輸

榴槤雪糕好好食,超重榴槤味
最適合鐘意食榴槤的你

$35 (宵夜)
  • Summer
2019-01-21 265 浏览
晚飯後和朋友來到松記食糖水,我們點了雜果芋圓仙草凍,以及椰皇芋圓西米湯圓。作為芋圓愛好者,當然不會放過吃芋圓的機會啦。仙草、芋圓,水果質地口感各有不同,非常合拍。值得一提的是椰皇湯圓的內餡是奶黃,很特別。碰巧這天晚上食客,我們有傾有講,坐上了好一會兒。

2019-01-16
今晚跟朋友在西環食完飯後,當然要找個地方食一下糖水或甜品囉。找了一找,最後去了在附近的松記糖水。這晚我們早了點到,大約是晚上八點鐘。店內是沒有人的。我們坐下好後,就點了三個甜品,分別是榴槤雪山,椰汁喳咋及楊枝甘露。先講講那個榴槤雪山,不算太甜也不算太淡,榴槤味也不算太突出,但也不能說是難食,只可以說是比較平平無奇。之後就是那個椰汁喳咋。這碗咋喳來的配料也算有口感,但其實當中的配料份量也不是很多,尤其是是豆。甜度也算是適中,也只可以說是沒有什麼特別的日本糖水。最後是要說說那個楊枝甘露了。楊枝甘露上面的芒果雪糕配襯這個楊枝甘露也算是合適的。如果問我的話,我會說這個楊枝甘露是這三款甜品當中最好食的。不過老實說,個人覺得每一間松記分店的甜品也是有點不同的,各位有空的話也可以去試試。
今晚跟朋友在西環食完飯後,當然要找個地方食一下糖水甜品囉。找了一找,最後去了在附近的松記糖水

榴槤雪山
楊枝甘露
椰汁喳咋
2019-01-20
$30 (宵夜)