2024-03-27 147 浏览
今日同朋友去咗食蟹黃飯,呢間餐廳係我既老友介紹嘅,佢推介呢度D蟹黃飯好正。所以我對蟹黃飯都充滿期待。蟹黃飯嚟到嗰陣,我真係嚇咗一跳。蟹黃嘅份量真係好多,鋪滿成個飯面。蟹黃好香,好鮮甜,食落啖啖蟹膏。兩個人食都食唔晒。飯粒好軟糯,吸收咗蟹黃嘅鮮味,真係好正。配菜仲有炸牛奶。炸牛奶炸得好脆,入面嘅牛奶好嫩滑,同蟹黃飯真係好夾。埋單嗰陣,我哋都覺得好抵食。蟹黃飯嘅份量咁足,價錢又算合理,講得上係物超所值。最後一提呢間餐廳嘅環境都算幾舒適,Staff 既服務都唔錯。
黃金蟹皇飯
黃金蟹皇飯
2024-03-27 213 浏览
今日一家大細去咗林洪記水產食海鮮火鍋放題,大家都食得好開心。阿爸話呢間餐廳啲海鮮好新鮮,所以就帶我哋嚟試吓。我哋叫咗兩份蟹黃飯,配菜有炸牛奶同涼拌青瓜木耳。炸牛奶炸得好香脆,咬落去仲有啲汁,唔會油膩。涼拌青瓜木耳好Fresh,食完好開胃。蟹黃飯嘅蟹黃好鮮甜,撈埋飯度食,都真係一流!我哋叫咗龍躉魚煲做海鮮火鍋放題湯底。個龍躉魚煲好惹味,份量都好足。魚肉好鮮甜,啲湯底用嚟煮海鮮,海鮮更加鮮甜。我哋食咗好多海鮮,海鮮有花蟹、基圍蝦、大頭蝦等等,全部都新鮮。
2024-03-07
  • 黃金蟹皇撈飯
  • 龍躉魚煲
$178買了兩個不知所謂嘅黃金蟹黃撈飯餐(仲要係團購價錢😰),如果有人俾正價落單…嗰個真係冤大頭🤣,個炸牛奶卷出嚟個溫度係20度都冇(應該係中午放到夜晚),咬了一啖就立即吐出來🤮小菜青瓜有怪味…主角個蟹黃撈飯仲衰過街邊啲碗仔翅,生粉打芡放幾條粉絲加幾粒碎蟹膏(應該唔超過一毫子面積),上面放些紅油扮蟹油,今次中伏激到我連網上平台個app都刪除埋🤬,同深圳食到嘅蟹黃撈飯相差太遠了,經過這一次我才發現香港嘅食肆嘅食物標準已經去到叫我唔好出街食嘅水平,真係要食都忍住等放假返深圳食🥺
2024-03-25 183 浏览
聽講呢間海鮮蒸鍋好正,所以一直都想試吓。今日終於有機會嚟試,果然冇令我失望!我對海鮮嘅要求都幾高。今次嚟到呢間餐廳食完感覺啲海鮮好新鮮,湯底又鮮甜。我哋叫咗個海鮮蒸鍋放題,有好多款海鮮可以選擇,啲海鮮好新鮮,而且出餐速度好快,唔使等好耐。例如花蟹,蟹膏好鮮甜多肉。扇貝勁大隻而且好鮮味。蟶子都好爽口。蒸完海鮮之後嘅湯底更加鮮甜,用嚟煮乜都係一流。另外仲叫咗個麻辣雞煲。雞煲好惹味,啲雞肉好嫩滑。我哋用麻辣雞煲嘅湯底嚟煮海鮮,又係另一番風味。
另外仲叫咗個麻辣雞煲雞煲好惹味,啲雞肉好嫩滑。我哋用麻辣雞煲嘅湯底嚟煮海鮮,又係另一番風味。
2024-03-04
  • 麻辣滑雞煲
  • 扇貝、蟶子、蝦、魷魚
  • 麻辣雞煲
2024-03-25 137 浏览
講起火鍋,林洪記係我嘅首選。佢又平又好食仲好足料,每次食完都覺得好滿足好飽。今次我哋一家大細去深水埗店,聽講呢間餐廳每日用新鮮海鮮供應。我哋就叫咗個麻辣炒雞煲,然後再食蒸氣海鮮火鍋。先黎到既係麻辣雞煲。麻辣雞煲好惹味,雞肉味好濃郁我相信係用新鮮雞,同埋啲配料都好入味。海鮮包括鮑魚、扇貝等。論新鮮度,海鮮絕對超過預期。我印象最深刻嘅係扇貝同生蠔。扇貝好大隻,好鮮甜。生蠔都好肥美,入口即溶。另外我先生叫咗個蟹黃飯。蟹黃飯好香,蟹味濃郁。我見到實物似乎仲靚過餐牌上面嘅展示圖片,的確好有誠意嘅出品。
2024-03-12
  • 海鮮
  • 蟹黃飯
  • 麻辣乾炒雞煲
2024-03-25 97 浏览
今日同朋友去咗深水埗食海鮮火鍋放題,交通都幾方便。餐廳裝修唔算太豪華,但都幾乾淨企理。我哋叫咗個海鮮火鍋放題,加咗個龍仔飯,花甲牛肉籠仔飯,另一個黃金蟹皇飯。花甲牛肉籠仔飯好正!啲牛肉好嫩滑,花甲好鮮甜,啲飯粒吸收咗牛肉同花甲嘅香味勁惹味。另外既蟹皇飯都唔錯,啲蟹黃好足料,食得出係真材實料。海鮮嘅選擇都算多,有鮑魚、花蟹、大頭蝦等等。都食得出啲海鮮都好新鮮。我鍾意食鮑魚同大頭蝦。鮑魚好鮮美,口感爽又彈,大頭蝦好大隻蝦膏好豐富。除咗海鮮之外,啲肉類同蔬菜都唔錯。我鍾意食安格斯肥牛,牛羊肉肉質都OK,味道濃郁。蔬菜都新鮮,用黎配海鮮都好夾。
另外既蟹皇飯都唔錯,啲蟹黃好足料,食得出係真材實料。
2024-03-14
  • 花甲牛肉龍仔飯
  • 黃金蟹黃飯
  • 黃金蟹皇飯
2024-03-25 130 浏览
同男朋友去咗食火鍋,聽講呢間火鍋店喺香港都算幾出名,主打海鮮蒸氣火鍋。我哋早一日打去book位,好彩仲有位。我哋叫咗個海鮮蒸氣火鍋放題,首先嚟嘅係羊腩煲同埋炸響鈴。羊腩煲好正,羊肉好腍,羊腩煲配炸響鈴仲正跟住嚟嘅就係蟹皇飯,蟹膏好鮮甜,飯粒好軟熟,食落味道好配合!最後嚟嘅就係呢間店最主打既海鮮啦,有大花蟹、基圍蝦、大頭蝦、生蠔等等。啲海鮮好新鮮,用蒸氣火鍋嚟蒸,保留左海鮮嘅原汁原味我覺得咁樣一定係最好食既方法。
黃金蟹黃飯
2024-03-04
黃金蟹黃飯
  • 蟹皇飯
  • 羊腩煲配炸響鈴
  • 海鮮火鍋
2024-03-25 97 浏览
上次同個fd食飯,佢話帶我去食間正到爆嘅火鍋店,我梗係即刻say yes。去到餐廳,嘩,入面勁多人,勁熱鬧,好有氣氛。我哋叫咗個羊腩煲配海鮮放題。羊腩煲好快就上枱,啲羊腩口感岩岩好,羊湯濃郁,正到喊出嚟!我哋忍唔住食咗幾啖先記得影相。食完羊腩,我哋就用個湯底嚟打邊爐。啲海鮮勁新鮮,有花蟹、龍蝦、聖子樣樣齊。我個人比較鍾意食花蟹,蟹膏超多,鮮甜到痺晒脷;龍蝦新鮮彈牙爽口 聖子好香口又彈牙,我地當時食到停唔到口。另外,我哋仲叫咗兩碟蟹膏飯。蟹膏飯足料到不得了,蟹味濃郁,配埋羊腩煲同海鮮,簡直係天堂嘅滋味。呢度都真係超值,千幾蚊就有羊腩煲、海鮮放題同蟹膏飯,啲海鮮又新鮮,抵到笑。
聖子好香口又彈牙,我地當時食到停唔到口。
羊腩煲
蟹膏飯
  • 羊腩煲
  • 蟹膏飯
  • 蒸海鮮火鍋
  • 火鍋
2024-03-25 102 浏览
見肚餓,又唔想食太滯,就嚟咗呢間新開嘅食胡椒豬肚雞煲送飯。舖頭乾淨企理,坐得舒服。叫咗個雞煲之後,好快就上枱喇。雞煲香噴噴,胡椒味好濃,但又唔會太辣。豬肚爽口,豬肚處理得好乾淨,完全冇腥味,口感爽脆。雞肉好新鮮,食落去好滑嫩。雞煲配白飯,簡直係天堂級享受!將雞肉同豬肚夾落白飯度,再淋埋啲湯汁,真係食到停唔到口。最後,我仲用個湯汁撈飯食,正呀!呢餐飯真係好正,埋單都只係40蚊左右,抵到爛!下次一定encore!
見肚餓,又唔想食太滯,就嚟咗呢間新開嘅食胡椒豬肚雞煲送飯。
舖頭乾淨企理,坐得舒服。
最後,我仲用個湯汁撈飯食,正呀!
胡椒豬肚雞煲飯
胡椒豬肚雞煲
2024-03-12
胡椒豬肚雞煲飯
2024-03-21 112 浏览
我同我老婆去咗林洪記嘅深水埗店。新開張呢個餐廳環境唔錯同乾淨,坐位都的確係幾闊落既。我哋睇完Menu 好快就叫咗個海鮮火鍋放題,同埋跟住再加多個蟹黃飯同麻辣雞煲。呢個新出既蟹黃飯真係好正,蟹膏好香濃而且好香。咁佢地啲配菜,例如炸牛奶同青瓜果d,都好好食。咁另外講埋呢個麻辣雞煲,我覺得好好食。湯底超正,麻辣味好夠,但又唔會太辣。啲雞肉好滑同埋重雞味 (應該係新鮮雞),好入味。食到好飽,埋單都係幾百蚊,下次帶埋親朋好友再黎過。
2024-03-15
  • 蟹黃飯
2024-03-21 68 浏览
晏晝去左林洪記食咗個胡椒豬肚雞鍋。以為都係GIMMICK 野所以好奇試試,我都估唔到個鍋嘅份量十足,有差唔多成半隻雞TIM...仲有好多豬肚同其他配料。咁個d 豬肚都好彈牙,完全冇腥味。雞肉都好鮮又嫩,唔似急凍雞。湯底胡椒味濃郁好惹味。我將啲湯嚟撈飯,好耐都無食過咁正既湯飯!食到最後用剩低嘅湯嚟煮咗碗湯飯。個湯飯好鮮甜,暖胃又飽肚。我強烈覺得呢間既胡椒豬肚雞鍋真係超級抵食呀。呢個鍋嘅份量十足,味道又好,只係四十蚊左右,真係有意思!

2024-03-17
  • 胡椒豬肚雞鍋
2024-03-21 175 浏览
每次海鮮癮起都會嚟呢度encore,原因好簡單,因為佢價錢公道、食材新鮮、店員服務好。今次我哋叫咗份麻辣雞煲,順便用嚟做海鮮火鍋。呢個麻辣雞煲帶有芝麻香味,好開胃。麻辣雞煲好惹味,雞肉好嫩滑。用嚟做火鍋湯底都唔錯,有麻辣嘅香氣,又有海鮮嘅鮮甜。朋友直情拎咗部分湯底嚟做湯,好似有啲自私,不過冇所謂啦,最緊要食得開心。啲海鮮好新鮮,同呢個麻辣雞煲湯底都算係絕配。另外一個朋友叫咗蟹黃飯,我見佢全部食曬,好似好滋味咁樣,下次都要試下呢個飯。
雜錦海鮮打邊爐
2024-03-19
  • 麻辣雞煲
2024-03-18 168 浏览
最近轉過嚟深水埗呢邊做嘢,中午過嚟呢度食晏晝飯,叫咗份無骨沙薑雞飯。見價錢唔貴,諗住平平無奇,食落先察覺有驚喜!佢嘅雞肉火喉掌握得好好,就好似圖片咁樣,咁嫩滑。雞肉啖啖肉,食落好有口感。沙薑味亦都醃得入味,啱啱好。仲有佢哋呢間嘅雞飯係跟埋嘢飲,都幾好飲。我比較過,佢呢間嘅雞飯比出面好多啲所謂海南雞飯專門店做得更加好。首先佢哋嘅雞肉用既應該係用靚料,所以食落更加嫩滑。佢哋嘅沙薑汁係自己調配,唔係用現成嘅,所以味道更加正宗。價錢方面,佢哋嘅無骨沙薑雞飯只係賣38蚊,仲包埋嘢飲,真係超級抵。
2024-03-16
2024-03-16 136 浏览
上次同我老婆嚟咗林洪記水產食海鮮火鍋放題,食到好滿足。其中一樣令我印象深刻嘅就係佢哋嘅蟹黃飯。蟹黃飯足料鮮味!!!!!!!!!蟹黃飯嘅份量十足,蟹膏好足料,每一啖都食到濃郁嘅蟹膏香味。飯粒煮得軟硬適中,吸收咗蟹膏嘅鮮味,蟹膏嘅顏色好鮮艷,睇得出好新鮮。我哋每人舀咗一大啖,蟹膏嘅香味即刻喺口腔裡面爆發。真係好正。不過我個人覺得佢哋嘅麻辣青瓜木耳辣咗少少,可能我平時唔食得辣。但係整體嚟講,呢個飯絕對抵得起呢個價錢。

2024-03-02
午餐
2024-03-16 86 浏览
一早相約好朋友在這天一邊烚吓野食,一邊訴苦生活和工作的辛勞。個人認為呢間分店最好,交通方便出餐又快,叫咗蒸氣焗海鮮火鍋,叫左佢哋最高級嘅系列有龍蝦、紅點蟹、帶子等等。啲海鮮嚟到嗰陣都好新鮮,睇得出係新鮮無得呃。龍蝦好大隻,肉質彈牙,鮮味十足。紅點蟹都好肥美,蟹膏好鮮甜。帶子都好大粒而且好鮮嫩。我哋用蒸氣火鍋嚟蒸海鮮,蒸完海鮮之後嘅湯底有好明顯既海鮮鮮甜味道,用嚟煮粥都真係一流。四個人食咗成兩個鐘,食到好飽。我覺得真係抵到爛!