最近,手打檸檬茶和鴨屎茶底,2個terms風靡全城。相關店鋪一個接一個的開,本人也聞檸檬香,捧場了多間同性質的店鋪。林香檸,是本人所試的一眾主推手打檸檬茶飲舖裡中最香的。因為先前聽店員說,這是要將香水檸檬和一定的冰塊量放置一起再手打,才可調配的飲品。故以為,熱飲便不香。因緣巧合下,同行友人只能喝熱飲,有機會一試熱版鴨屎香檸檬茶。只能說,香氣更甚👍🏻。雖然試不出鴨屎香茶底的過人之處,不覺得有特別的茶香。但真的太喜歡聞著就令人🤤的手打香水檸檬的香氣啦

內地茶飲店林香檸攻港啦~本來以為在香港喝要很貴的說,可是實際還可以啦~這裡的檸檬茶還是很有競爭力啦~~🍋和朋友點了鴨屎香和白桃檸檬茶自己其實比較喜歡鴨屎香味,裏面的香味很濃厚。朋友就喜歡白桃味,他是第一次喝到內地的檸檬茶,說這口味比較清新易入口。值得一讚的是他們出餐速度快,人多也不怕~——————為食分界線——————📍林香檸尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖人均消費: $30#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
內地茶飲店林香檸攻港啦~
本來以為在香港喝要很貴的說,可是實際還可以啦~
這裡的檸檬茶還是很有競爭力啦~~🍋
和朋友點了鴨屎香和白桃檸檬茶
自己其實比較喜歡鴨屎香味,裏面的香味很濃厚。
值得一讚的是他們出餐速度快,人多也不怕~

——————為食分界線——————
📍林香檸

人均消費: $30
2024-02-23 55 浏览
手打檸檬茶最近係香港好流行越開越多,多間手打檸檬茶人氣品牌進駐香港,呢間林香檸手打檸檬茶店開左好多分店,今日經過尖沙咀K11見到就買黎試吓先~選擇款式都幾多下,檸檬茶有好多口味變化。我今次揀咗杯招牌同渣男檸檬茶,二款口味各有千秋~招牌手打檸檬茶招牌當然要試試 即叫即製 茶底不算太濃,檸檬選用青檸檬,想健康點叫了3分甜度令檸檬嘅清香更加突出,甜度剛好味道清新。渣男手打檸檬茶個名好特別,茶底相對較濃,點了5分甜度啱啱好。不過渣男比較細杯為什麼呢~

招牌手打檸檬茶

渣男手打檸檬茶

2024-02-22
2024-02-19 47 浏览
平時飲嘅檸檬茶,都係以紅茶加檸檬調製,今日嚟到K11購物藝術館嘅林香檸手打檸檬茶,原來檸檬茶都可以有咁多種唔同嘅組合,仲可以加配蛋糕同曲奇🍪, 想試下充滿特色嘅手打檸檬茶,就記得要過嚟試試呀!✨陳皮檸檬茶獨家炮製嘅經典紅茶加咗陳皮之後,味道酸酸鹹鹹,香氣十足,而且解膩又解渴,怕甜嘅話,可以根據自己口味,同店員講聲要少甜呀~✨黃皮特調檸檬茶同樣係招牌檸檬茶底,再加上黃皮,口感清爽,仲有好多黃皮果肉呀😋 飲返杯可以滋潤養喉呢!
✨陳皮檸檬茶
✨黃皮特調檸檬茶
2024-02-18 23 浏览
近排手打檸檬茶大熱,今日我就試一下深圳大熱的林香檸這間。鮮黃色的店面設計和可愛的林檸仔十分搶眼。飲品有經典的,有特式的,款式多達二十多款。主打每杯用上一個檸檬沖泡,人手用棍子把檸檬舂爛,檸香爆發,加茶後再手搖,檸味特香。他們的招牌手打檸檬茶是選用綠皮的香水檸檬手打成果汁,加上紅茶為茶底,味道清爽,不酸不澀。而喜歡特濃茶底的朋友,可以選擇渣男手打檸檬茶,因為"渣男”是檸檬肉都被打碎!除了飲品,還有些曲奇小食提供。

"渣男”是檸檬肉都被打碎!
除了飲品,還有些曲奇小食提供。
2024-02-13
2024-02-16 35 浏览
最近香港的🍋檸檬茶風很大哦!在K11也新開了一家林香檸!之前有喝過這家,覺得很不錯,過來逛街這邊也有真好!😎😎林香檸每杯茶會用一個檸檬,他家的檸檬果味特別濃郁,酸度適中:選不同的茶會有更加特別的口味!😊😊🦆鴨屎香檸檬茶💰 32鴨屎香茶味味道很特別,其實是鳳凰單叢茶,滋味甘醇又自帶濃郁花香,👉👉配上檸檬的濃郁味道,真的別有一番風味哦!他家的甜度和冰量可以調整,但我喜歡喝正常糖分的!😌😌會特別滿足~這次還有新春活動,買兩杯有利是封送!好可愛,是他家的檸檬logo!買三杯還可以有揮春送呀!😙😙😙

🦆鴨屎香檸檬茶💰 32

2024-02-03
  • 鴨屎香檸檬
💚💛🍋【 林香檸手打檸檬茶 】🍋💛💚⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄「一口上癮,人間清醒」✨「林香檸」自設果園🌳每日出品新鮮果實🍋 採摘後38小時內送到門店,確保每粒水果保持最佳口感同新鮮度💦 係茶葉同水果嘅完美結合🥰⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍃招牌手打檸檬茶🍋($28)+ 愛玉凍(+$4)經典嘅香水檸檬配紅茶茶底,帶有檸檬嘅天然甜味同微酸感,飲完有提神嘅感覺,超fresh💛🍇香印提子檸檬茶🍹($38)+ 寒天晶球 (+$4)使用新鮮採摘嘅香水檸檬、香印提子,顏色鮮艷明亮🤩以特定比例混合調配,全人手手工製作,經過兩倒三拉,口感清新宜人🌱⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:林香檸手打檸檬茶 (K11購物藝術館) (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖⋄⋄
💚💛🍋【 林香檸手打檸檬茶 】🍋💛💚

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

「一口上癮,人間清醒」✨

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍃招牌手打檸檬茶🍋($28)
+ 愛玉凍(+$4)

🍇香印提子檸檬茶🍹($38)
+ 寒天晶球 (+$4)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:林香檸手打檸檬茶 (K11購物藝術館) (尖沙咀)

2024-02-13
午餐
2024-02-16 22 浏览
位於尖沙咀的大熱手打檸檬茶。香港現時開了一間又一間的手打檸檬茶,才發覺原來香港人真的好喜歡檸檬茶呢!之所以那麼爆紅,除了檸檬茶感覺上比一般手搖更健康,而且口感更天然,對於現今追求健康的都巿人而言,自然更受青睞。✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮ ꙳ 鴨屎香奶茶 + 寒天晶球 $32雖然主打檸檬茶,但我還是很喜歡喝奶茶,之所以叫鴨屎香,據聞是源自烏龍茶葉的一種,鴨屎香奶茶的味道清淡,茶香濃郁,口感順滑,比一般港式奶茶多了一絲果香的味道。.꙳ 香印提子檸檬茶 + 寒天晶球 $42香印提子檸檬茶的味道清新酸甜,帶有提子和檸檬的清香,檸檬的酸甜搭配香印提子的果香,清爽怡人,清涼又解渴;加入寒天晶球,煙煙韌韌具有嚼勁,更有口感。

✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮
꙳ 鴨屎香奶茶 + 寒天晶球 $32
雖然主打檸檬茶,但我還是很喜歡喝奶茶,
之所以叫鴨屎香,據聞是源自烏龍茶葉的一種,
鴨屎香奶茶的味道清淡,茶香濃郁,口感順滑,
比一般港式奶茶多了一絲果香的味道。
꙳ 香印提子檸檬茶 + 寒天晶球 $42
加入寒天晶球,煙煙韌韌具有嚼勁,更有口感。
2024-02-15 23 浏览
人氣網紅手打檸檬茶已經係香港開左多間分店😏,之前同朋友去行街先知原來係K11都開左新分店😝,咁我當然要試吓😌- 香印提子檸檬茶🍇 $38✨另加愛玉凍 $4 寒天晶球 $5香印提子果肉🍇混合新鮮採摘香水檸檬🍋以全人手製作,茶底清澈,即使走甜入口不會苦澀😎,加入愛玉凍、寒天晶球增加軟糯、有嚼勁口感🥰,整杯飲品味道清新舒服👍🏻- 白桃檸檬茶🍑 $29✨另加愛玉凍 $4白桃味都不算很明顯🥹,反而檸檬清甜味突出🤣,三分甜度剛好,做到甜而不酸👌🏻,入口清爽解膩❤️📍 林香檸手打檸檬茶 - 尖沙咀尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖另有分店:旺角 / 銅鑼灣 / 中環 / 九龍城 / 九龍灣 / 葵芳 / 筲箕灣

- 香印提子檸檬茶🍇 $38
✨另加愛玉凍 $4 寒天晶球 $5

- 白桃檸檬茶🍑 $29
✨另加愛玉凍 $4

📍 林香檸手打檸檬茶 - 尖沙咀

2024-02-12 25 浏览
手打檸檬茶飲店喺香港開越多,但我最鍾意都係【林香檸手打檸檬茶】。今次就去咗K11新開嘅分店。因為招牌手打檸檬茶已經飲過好多次,所以今次就叫咗兩款同平時唔同嘅飲品。鴨屎香手打檸檬茶(‎熱):第一次飲佢哋嘅熱飲,同凍飲又唔同feel 。鴨屎香茶味比起普通招牌檸檬茶會香啲,熱嘅茶味會更加濃。5分糖都唔會太酸,而且檸檬味非常香。冬天必備。香印提子檸檬茶:招牌手打檸檬茶,加上香印提子。提子同檸檬一樣被打碎,比起就咁檸檬多一份提子嘅清香。都幾特別。個人覺得如果想改變口味可以試吓呢款。

外卖自取
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍋 R̥ͦe̥ͦf̥ͦr̥ͦe̥ͦs̥ͦh̥ͦi̥ͦn̥ͦg̥ͦ L͓̽e͓̽m͓̽o͓̽n͓̽ D̥ͦr̥ͦi̥ͦn̥ͦks̥ͦ @ 🌟 林香檸手打檸檬茶《👽食神大媽愛飲嘢》.💁‍♀️ 圖中展示飲品為:Shine Muscat Lemon Tea HKD 42Thai Lemon Green Tea HKD 36.🍋 大部份坊間都係一啲化學添加嘅人造檸檬茶,好難得會有用自家果園嘅新鮮果實,杯杯手打嘅檸檬茶呢!自從佢開咗之後,成日忍唔住走去飲!.👀 從來都冇諗過,連檸檬茶都可以有咁多款唔同嘅口味選擇!幾乎每一種都想試,終有一日要試晒咁多款味道先得!.🍇 大媽今次揀咗「香印提子檸檬茶」,本身佢嘅檸檬味道已經係超級香,因為佢全部都係由採摘起計38個鐘頭內運到舖頭。而家再加埋香印提子,兩種香味混合左之後更加清香,同埋一路飲一路咬到啲果肉,更加係香氣四溢。.🍹 另一杯呢就係俾個名吸引,叫做「原諒檸檬茶」。原來,店員話係有泰國嘅抹茶做基底,同檸檬茶混合。飲落呢有淡淡嘅綠茶味,同埋有好少好少嘅奶。感覺上會係比普通嘅檸檬茶濃醇少少,但係又不減清爽。.😋 檸檬茶都可以做到咁真材實料,仲要有好多款配料可以自己選擇加配。佢分店越開越
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖中展示飲品為:
Shine Muscat Lemon Tea HKD 42
Thai Lemon Green Tea HKD 36

Shine Muscat Lemon Tea

Thai Lemon Green Tea

😋 檸檬茶都可以做到咁真材實料,仲要有好多款配料可以自己選擇加配。佢分店越開越多,隨時經過都可以買杯嚟試吓。

📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖
☎️ +(852)9129-0879
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Shine Muscat Lemon Tea
2024-02-06 15 浏览
林香檸手打檸檬茶 - 尖沙咀📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖香港開咗好多間呢類型嘅手打檸檬茶,我都試過幾間,但最好飲一定係林香檸,佢呢排分店越開越多,喺K11呢一間門面都幾靚仔。香印手打檸檬茶 - $38好似唔係度度都有,第一次喺Menu上面見到。成杯好多渣,但全部都係果肉,我仲加咗愛玉,口感非常豐富。茶底一如既往,好香好濃,唔會有苦澀味,3分甜剛剛好。白桃手打檸檬茶 - $29呢款係我經常性都會叫嘅,佢係比較清香一啲,有桃嘅香味之餘,又唔會冇咗香水檸檬嘅清香,兩者混合埋,好夾。如果唔想淨係飲檸檬茶,白桃呢一個口味,我非常推薦。
林香檸手打檸檬茶 - 尖沙咀

📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖

香印手打檸檬茶 - $38

白桃手打檸檬茶 - $29
我一直不明白為什麼這店一直人氣旺盛,很多人排隊,分店愈開愈多🤨 我一向都只喝茶餐廳或紙包檸檬茶,想不到檸檬茶可以有那麼多口味! 接近廿種口味,一時不容易選啊! 最近天氣轉冷又濕,我點了杯期間限定熱薑汁檸檬茶,而朋友就點了黃皮特調檸檬茶! 薑汁檸檬茶溫熱帶微辛辣味,暖胃又暖身,整個都精神爽利! 雖然選無糖,但還是幾甜。 至於黃皮特調檸檬茶,可以見到好多黃皮片,清香酸甜! 整體味道唔錯,口味款式多,仲不時推出新產品!

至於黃皮特調檸檬茶,可以見到好多黃皮片,清香酸甜!

整體味道唔錯,口味款式多,仲不時推出新產品!
2024-02-05 19 浏览
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 香港人對飲食嘅要求一向高,尤其係新派嘅飲品,更需要有足夠吸引力先至能吸引我哋嘅味蕾。最近喺旺角開張嘅「林香檸」,佢哋嘅手打檸檬茶,就係一種完全符合我哋口味嘅創新飲品。100%手打香水檸檬茶、選用特選香水檸檬、檸檬果肉、果汁和經過精細拉絲工藝"兩倒三拉”的茶完美融合。佢哋嘅飲品依家可以揀走甜,少冰,如果係鍾意無糖或走冰既朋友就要留意返。WHAT WE ORDER招牌手打檸檬茶陳皮檸檬茶ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 林香檸手打檸檬茶📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

WHAT WE ORDER

招牌手打檸檬茶

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

林香檸手打檸檬茶

📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A號舖
2024-02-03 25 浏览
自從香水檸檬茶進軍咗香港市場之後,我就冇戒過,因為本身就好喜歡飲檸檬茶🍋林香檸呢個品牌,更加是一買再買🥰,佢品種口味選擇眾多,方便大眾自由選擇,今次我又試咗兩種口味啦!✨原諒檸檬茶茶底係泰式綠茶加上薄荷,飲落去比普通既香水檸檬茶多咗一種Fresh既感覺,你唔會覺得死甜,想清清淡淡可以點一手呢杯。✨白桃檸檬茶飲落去白桃味不假,我叫了一分糖整體偏酸,若果細細啖飲會覺得酸,大大啖飲就唔會覺得酸,可以話係開胃之選。

✨原諒檸檬茶

✨白桃檸檬茶
白桃檸檬茶
原諒檸檬茶
2024-01-30
10 分钟 (外卖自取)
白桃檸檬茶
原諒檸檬茶