2015-04-06 311 浏览
假期晚飯過後總想食甜點作完滿ending今天經過這裡,見入面坐滿人仲有好甜既朱古力味飄過點了朱古力心太軟朋友就係綠茶心太軟 跟埋一球雪糕,仲有朱古力脆脆望住d 朱古力流出來真係好興奮因為係75%choco, 唔算太甜,太好!綠茶味都唔錯~金銀滿屋,夠凍酒釀丸子幾清,小丸子唔會太軟*食甜品好多時都係賣相分取勝,個心太軟隻喵都好cute

假期晚飯過後總想食甜點作完滿ending
今天經過這裡,見入面坐滿人
仲有好甜既朱古力味飄過
點了朱古力心太軟
朋友就係綠茶心太軟
跟埋一球雪糕,仲有朱古力脆脆
望住d 朱古力流出來真係好興奮
因為係75%choco, 唔算太甜,太好!
綠茶味都唔錯~
金銀滿屋,夠凍
酒釀丸子幾清,小丸子唔會太軟
*食甜品好多時都係賣相分取勝,個心太軟隻喵都好cute

朱古力心太軟
綠茶心太軟
金銀滿屋
朱古力心太軟
2015-03-31 273 浏览
暑假果陣成日都想試下梨巴,一直都太早去,未開門。呢次難得出街出甘野,一於食埋梨巴先返歸。之前一直都有留意開open rice,一去到就知要叫咩食。叫左凍芝麻糊、自選窩夫、心太軟。芝麻糊最早黎,面頭撒左少少白芝麻。個牌寫住手磨,但唔肯定係咪真係手磨。唔知係咪無糖定點,唔甜,得一陣怪怪的味道,冇芝麻味。之後窩夫黎,造型擺得好令。我簡左阿華田底,古古力醬and榛子醬、香蕉、古古力雪糕。呢個配搭非常match,大家可以參考下。最後黎心太軟配古古力雪糕,心太軟外脆內軟,真係名副其實嘅太軟,再加埋香濃ge古古力漿,好味到dum一聲。去梨巴識叫就係享受,唔識叫就gg了,good luck
,冇芝麻味。
芝麻糊

,大家可以參考下。

心太軟

去梨巴識叫就係享受,唔識叫就gg了,good luck
2015-03-27
2014-11-02 248 浏览
吃完晚飯想吃甜點就來了。 很久沒來發現它現在推出了自選waffle, 就來試一下。 明明已經有tick tick form, 沒想到還是會出錯,而更可惡是那店員堅持是我tick 漏。。。=.=跟朋友各自填好menu, 朋友點的是柯華田waffle, 配朱古力雪糕,香蕉,朱古力漿&焦糖漿,焦糖脆脆。 再和我的menu一對,發現點的內容差不多,我就把menu 改了。 我改點原味waffle, 配士多啤梨雪糕,榴槤,朱古力漿&黑糖漿,焦糖脆脆。女店員來收waffle menu 時,有對了一下,還跟我們說多點一款糖漿要加錢,我們跟她說menu 說是可以點2款的。她才說她看不到。 我以為這是小失誤,起碼她有對一下我們點的。沒想到我錯了。朋友點的先來,看著很不錯。 但是到我的來了一看,waffle 的顏色跟柯華田的一樣,我就問端來的店員,這是原味的嗎?他還說是的。 拍好照片,準備要吃的時候發現沒有榴槤在,就問剛才下單的女店員是不是漏了。 女店員才說她們沒有榴槤,menu 上沒選其他生果,她就沒放了。 她的原話是說我"漏點"了生果!!! 而且我的waffle 是柯華田口味,她說她們沒有mixed 的

朋友點的先來,看著很不錯。 但是到我的來了一看,waffle 的顏色跟柯華田的一樣,我就問端來的店員,這是原味的嗎?他還說是的。 拍好照片,準備要吃的時候發現沒有榴槤在,就問剛才下單的女店員是不是漏了。 女店員才說她們沒有榴槤,menu 上沒選其他生果,她就沒放了。 她的原話是說我"漏點"了生果!!! 而且我的waffle 是柯華田口味,她說她們沒有mixed 的waffle. 我就說,你沒說沒有榴槤,而且柯華田那一格我是劃掉了,你不清楚為什麼你不問呢?她才說她看漏了我點了榴槤,只問我要補回哪種生果就當解決了。 到結帳的時候,男店員收款加收了我錢, 以為我剛才補回的生果是額外多點的,女店員出來再強調一次是我"漏點"了再補回給我!!!

我光顧了這麼多次,這是最不愉快的一次!!!
柯華田waffle, 朱古力雪糕,香蕉,朱古力漿&焦糖漿,焦糖脆脆
柯華田waffle, 配士多啤梨雪糕,朱古力漿&黑糖漿,焦糖脆脆(原本點的是原味waffle, 生果選了榴槤)
2014-11-02
$48 (宵夜)
2014-10-18 450 浏览
之前三顧茅廬。三次都冇開門。幾個禮拜前同家姐去食,點知好鬼難食。唔信邪既我決定同fd再一試。我叫左心太軟配朱古力雪糕,fd叫左木糠布甸。心太軟泥果陣冇咩期望既我覺得出奇地好好食。夠流心,夠香濃,超正。另外木糠布甸好難唔好食,不過呢個木糠布甸冇應有既香味變左好似食緊好肥既cream。 我覺得麻麻地。總結就係心太軟有驚喜,要推介。木糠布甸就麻麻。
。夠流心,夠香濃,超正。

。 我覺得麻麻地。

總結就係心太軟有驚喜,要推介。木糠布甸就麻麻。
2014-08-19
  • 心太軟
一直都想試下呢間甜品店,但成日想去果陣都係冇開門。今次見到有開門,特地去試下。原來佢地係逢星期三休息。叫左綠茶雪花冰、芋頭雪花冰、咖啡奶凍。佢地d雪花冰係用碟裝,食果陣有D狼狽。綠茶雪花冰食落去粉粉地,食得出佢地係用幾cheap嘅綠茶粉整。芋頭雪花冰唔係度度都有,但一食落,就知大鑊!一d芋頭應有嘅啖香味都冇,唔知用咩整。成陣煙灰味咁,齋聞到都已經唔開胃。食左幾啖反晒胃,直情想嘔咁濟。從未食過咁怪味嘅雪花冰,口感一D都唔綿,好少雪花冰會咁難食。咖啡奶凍賣相幾可愛,但結果一樣,咖啡味濃到苦 。食左一半就已經食唔落去。唔明點解咁嘅甜品店可以維持咁耐都唔執粒!
。芋頭雪花冰唔係度度都有,但一食落,就知大鑊
。咖啡奶凍賣相幾可愛
,但結果一樣,咖啡味濃到苦
。食左一半就已經食唔落去
。唔明點解咁嘅甜品店可以維持咁耐都唔執粒
2014-08-01
$40 (宵夜)
2014-03-08 474 浏览
人地話女人有一個胃係用黎食甜品, 我諗係真既。話說同女朋友果頭食完野話飽, 佢一行過就話要食甜品, 真係寫個服字。 我地分別食左1.咖啡奶凍 同2.香蕉船。咖啡奶凍既咖啡味夠濃, 而且好滑, 食完之後個喉嚨同口腔有留香, 咖啡味久久不散。香蕉船就無咩好講, 如圖。但雪糕我又覺得唔錯WOR, 都幾香滑, 平時最驚D雪糕好似冰咁硬唔識溶, 但佢又岩岩好, 條蕉配埋溶溶地既雪糕都幾夾既
咖啡奶凍
2014-01-18
咖啡奶凍
2013-09-21 120 浏览
我以前都有系度食過 酒釀桂花丸子 (熱) ,我覺得都吾錯我就係食凌晨既 都仲有少人等位 因為都仲係放緊中秋節麻因為我鍾情酒釀桂花丸子  而天氣又太熱 所以今次就選擇凍食我D朋友既糖水都黎哂拉 仲食到一半 我果個仲未黎!!我問佢地拉 就話整緊  OK 等拉  心諗應該係丸大大粒QQ 甜度岩岩好  充滿期待拉好拉,見到個人拎住碗對住我個方向行 我就知!  黎拉!一睇 SHIRT! 咩黎??清湯嗎??  我見到有啲丸仔系底到郁下郁下 oh my god粒粒既size 係手指尾一半再一半! 仲要係咬落去  中間仲有啲粉 吾係掛 甘細粒都煮吾熟??個啲桂花真係少得好可憐 唉   成個碗望落去 就係清水煮十幾粒丸仔 系面度加啲桂花做裝飾我d fd 都笑中伏! 唉,真係好失望
我以前都有系度食過 酒釀桂花丸子 (熱) ,我覺得都吾錯

我就係食凌晨既 都仲有少人等位 因為都仲係放緊中秋節麻
因為我鍾情酒釀桂花丸子  而天氣又太熱 所以今次就選擇凍食

我D朋友既糖水都黎哂拉 仲食到一半 我果個仲未黎!!

好拉,見到個人拎住碗對住我個方向行 我就知!  黎拉!

吾係掛 甘細粒都煮吾熟??

個啲桂花真係少得好可憐 唉
成個碗望落去 就係清水煮十幾粒丸仔 系面度加啲桂花做裝飾

我d fd 都笑中伏! 唉,真係好失望

2013-09-20
$25 (宵夜)
2013-08-13 96 浏览
食完飯覺得無聊就同朋友去左屋企附近既甜品舖食下糖水,估唔到有新驚喜!其實E間舖頭時不時都會出新野,今年夏天就出左類似雪糕芭菲既甜品。睇落色彩真係夠哂繽紛, 哈哈雪糕當然可以揀唔同味,我就揀左我最愛既朱古力啦 E款係最細SIZE但裡面D野都幾多, 又有生果又有爆珠, 最意想不到最底有埋Jelly, 真係幾驚喜  價錢唔太貴,食都食得開心D朋友嗌E款紫米露就味道較為普通, 但有個福字都幾特別!BTW, 雖然E間舖頭細細,但每一個角落都幾乎有得意既裝飾品,真係幾有心思

雪糕當然可以揀唔同味,我就揀左我最愛既朱古力啦
  價錢唔太貴,食都食得開心D
紫米露
朋友嗌E款紫米露就味道較為普通, 但有個福字都幾特別!

2013-08-02
$40 (宵夜)
2013-06-17 72 浏览
這間小店擁有小食同甜品,最出名的是:1)桂花雪耳海底椰燉椰皇:個樣好得意,似個公仔咁。原因是店員加了幾筆係椰皇面,好像小時新年係D吉加幾筆咁,令佢變成公仔頭。味道不錯的,小甜。2)炭燒雞翼釀餃子:好快賣曬!我只是食過一次!好特別,同好好味的。店員已幫手去了骨,可以大啖大啖咬下去,正!3)原盅燉雪耳:小甜,但幾好味!4)鹵水雞亦:小鹹,但okay la!
這間小店擁有小食同甜品,最出名的是:

3)原盅燉雪耳:小甜,但幾好味!

4)鹵水雞亦:小鹹,但okay la!
2013-06-16
宵夜
  • 原盅木瓜燉雪耳,炭燒雞翼釀餃子,原個棷皇燉桂花雪耳海底椰
2012-11-09 67 浏览
星期六修道完畢,經常性地成為了我們的甜品時間。是日我們回來了馬鞍山尋找我們的甜蜜味道。總覺得,細型的新市鎮,永遠是新界人出來夜宵的熱門地方,一入夜,馬鞍山市中心近福安花園及新港城1、2期一帶,比起日頭的人氣更加之旺。原因,多夜市食店同有 free parking。是日找來的夜夜甜品館,是一間位於於日間冇乜人會特地而來而又不隱蔽的地方的小甜品店,而且配有一個非常童話的名字,叫做梨巴王子。而一聽名字,這一家小小的甜品店,不會只賣傳統的港式甜品,令我們相信這兒梗有一些比較特別的自家店創作。小店環境實在是非常小,而我們也可以看得出這店擠得連廚房也水洩不通。不過,店子雖小,大家想到下一句大概會是五臟俱全吧? 我不是這一個意思,而是小小的店,佈置得非常之童話,而且店主好懂得善用空間,盡量利用了掛櫃,牆壁來營造他的童年世界,而我最喜愛的就是他的《叮噹》收藏。 我們當然是一人一份自己喜愛的甜品啦,可是太太想吃的沽清,這頓時令她失去了方向,她把 menu 翻了至少有5次,才決定要一個已經失去了特色,而且間間甜品店都做到的芒果西米撈。這西米撈,芒果味同淡口的西米味道,好

我們當然是一人一份自己喜愛的甜品啦,可是太太想吃的沽清,這頓時令她失去了方向,她把 menu 翻了至少有5次,才決定要一個已經失去了特色,而且間間甜品店都做到的芒果西米撈。這西米撈,芒果味同淡口的西米味道,好明顯地產生了兩層的感覺,芒果雖不算是甜,但味道香香地也是合格,而底下的西米,既爽又滑,撈了芒果也沒有影響西米自身的甜甜地味道,沒有想過這一個東西會咁好層次感。

我就叫了他們的特色創作甜品,名字叫做金銀滿屋,材料有芒果布丁、糯米丸子、水晶珠、同一球芒果雪糕。芒果雪糕,是這一個甜品的精髓所在,creamy 的雪糕,香口甜美,溶掉了的漿滲入到糯米丸子、水晶珠及奶油汁內,也同樣地差生了一個不錯的味覺層次。糯米丸煙韌得非常,水晶珠爽,唯一不好的就是芒果布丁,因為唔夠甜,而且沒有味。

感覺不錯的甜品館,出品也非常精緻,食後感就有如童話般那樣開心。
$25 (宵夜)
2011-11-20 38 浏览
我呢個甜品怪呢頭話食完飯好飽~個頭就要食甜品~ 想食甜品又唔知去邊到好就Openrice下啦~ 一search就搵到呢間係附近~又見到d相都唔錯就捉埋男朋友入泥試下啦~一入到去…嘩…都幾多人窩…好彩都有位咁就坐底啦~個餐牌都幾靚~又多款揀~Order紙都幾整齊不過我一心就諗住試個木糠布甸~所以都唔係好洗點揀~好彩我個有選擇困難既男朋友都好快做到決定~唔係好好甜品既佢就叫左個芝麻雪糕豆腐布甸~等左一陣個豆腐布甸就泥先…個樣就普普通通~雪糕都一般~不過個豆腐布甸就好香豆腐味~之後又等左陣…我男朋友都食左一半…個期待已久既木糠布甸終於泥啦~~~一拮落去…硬到……O左嘴…=.=頭個幾啖都ok既…食到一半就好漏…又大份…應該要2個人食…頓時大失所望…第一次泥就麻麻…不過有咁多野食~我都會再泥多幾次~試多幾樣既~
我呢個甜品怪呢頭話食完飯好飽~個頭就要食甜品~

想食甜品又唔知去邊到好就Openrice下啦~
一search就搵到呢間係附近~
又見到d相都唔錯就捉埋男朋友入泥試下啦~

一入到去…嘩…都幾多人窩…
好彩都有位

咁就坐底啦~

個餐牌都幾靚~
又多款揀~
Order紙都幾整齊
不過我一心就諗住試個木糠布甸~

所以都唔係好洗點揀~
好彩我個有選擇困難既男朋友都好快做到決定~
唔係好好甜品既佢就叫左個芝麻雪糕豆腐布甸~

等左一陣個豆腐布甸就泥先…
好香豆腐味
個樣就普普通通~
雪糕都一般~
不過個豆腐布甸就好香豆腐味~

之後又等左陣…
我男朋友都食左一半…
個期待已久既木糠布甸終於泥啦~~~
好硬,又太大份…
一拮落去…硬到…
…O左嘴…=.=
頭個幾啖都ok既…
食到一半就好漏…
又大份…應該要2個人食…
頓時大失所望…

第一次泥就麻麻…
不過有咁多野食~
我都會再泥多幾次~
試多幾樣既~
2011-11-19
$30 (其他)
好香豆腐味
2011-08-26 40 浏览
下午突然走了去BBQ, 令到夜晚仲係好飽, 大約到10點就開始口痕痕, 同老公落去搵甜品吃~搬到這裡而久, 但都好少來這店吃, 便入去一嘗~裝修都算有心思, 但坐位太多, 空間太少, 人又很多, 人迫迫, 感覺不太好~餐牌也是有心思, 但翻來翻去, 都只是得幾樣甜品, 選擇不多~是老公點的, 一放上枱, 椰皇令人很想拍照, 但一看便知椰皇殼是重用又再重用, 感覺不太衛生........ 蛋香是有的, 也很滑, 但我個人看到椰殼便沒胃口多嘗, 只試了一口.............木糠布甸是好吃的, 但份量太大, 一個人根本食唔哂, 吃到半個已經太膩, 不想再繼續, 而且討厭加上雜果及朱古力漿~ 如果正正經經一個木糠布甸, 已經很足夠, 而且不用這麼大個~甜品是細細件, 可多嘗幾款, 這才是吸引人的方法~ 不是吃粉麵, 夠大碗填飽肚...............
搬到這裡而久, 但都好少來這店吃, 便入去一嘗~

蘆薈燉蛋白
開腦~
木糠布甸

甜品是細細件, 可多嘗幾款, 這才是吸引人的方法~
不是吃粉麵, 夠大碗填飽肚...............

2011-07-23
$30 (宵夜)
2011-08-03 48 浏览
開左都一段日子, 一路行過都冇食~只見門面好似幾靚,終於有一日食完飯,個肚仲有位可以食得落甜品走左去試下。坐低左個環境都幾舒服,叫左個心太軟同木槺布甸。木槺布甸個賣相都OK, 好七彩繽紛! 心太軟有少少苦,不過都可以O既~ (同行友人話唔苦, 可能係我鐘意冇咁苦掛)我好少O係馬鞍山食糖水, 不過都可以ENCORE : )
開左都一段日子, 一路行過都冇食~
坐低左個環境都幾舒服,
叫左個心太軟同木槺布甸。
木槺布甸
木槺布甸個賣相都OK, 好七彩繽紛!
心太軟
我好少O係馬鞍山食糖水, 不過都可以ENCORE : )

木槺布甸
心太軟
Not in a million years would I go to Ma On Shan, but for some reason I was required to go, so I checked my to eat list and found this restaurant.I was looking forward to peach and bird's nest dessert and the peach and glass noodles dessert.They are probably the same, but one is mixed with glass noodles and the other with birds nest.

2011-01-19 32 浏览
成日放工經過~都會入下去食 =)招呼都幾好 有禮貌 清潔度都高個裝飾覺得好得意~好有心機好多野揀 不過我呢d怕改變既人 來來去去都係食d一樣既野..之前成日食 椰汁紫米露好有心機地有個福字=)細個係酒樓好鐘意食椰汁紫米露呢度既係比較水D 同埋無咁甜不過細個記憶中椰汁紫米露好結好甜同埋椰汁會令到佢變淺紫色但 呢個都好味=)今次終於試左未試過既野黑:芝麻糊 白:椰子糊椰子糊我從來都未試過~ 亦都好少聽過個椰子糊好似係即磨既 所以都要等一陣椰子味真係好濃 又唔會太過甜美中不足既係成碗飲晒真係會好"漏"~!!仍然會時時去食=)
成日放工經過~
都會入下去食 =)
招呼都幾好 有禮貌 清潔度都高
個裝飾覺得好得意~好有心機

之前成日食 椰汁紫米露
好有心機地有個福字=)
細個係酒樓好鐘意食椰汁紫米露
呢度既係比較水D 同埋無咁甜
不過細個記憶中椰汁紫米露好結好甜同埋椰汁會令到佢變淺紫色
但 呢個都好味=)
今次終於試左未試過既野
黑:芝麻糊 白:椰子糊
椰子糊我從來都未試過~ 亦都好少聽過
個椰子糊好似係即磨既 所以都要等一陣
椰子味真係好濃 又唔會太過甜
美中不足既係成碗飲晒真係會好"漏"~!!

仍然會時時去食=)
2011-01-11
$20 (宵夜)