唔知有幾多人同🧒🏻👦🏻一樣,一提起梨泰院,就會諗起韓劇<梨泰院Class>嘅朴世路🌰、趙以瑞同吳秀娥呢😳 呢間以木系🪵為主調嘅「甜栗🌰」比人一種幾寬敞舒適嘅感覺😌 拍拖聚會都幾唔錯👍🏻 Lunch Menu都幾多選擇,諗到嘅韓國料理🇰🇷基本上都有,思念韓國🇰🇷 ➕ 食物嘅話真係岩曬😎 睇下今次食左d咩啦👇🏻1️⃣ 韓式便當🍱 💰$78賣相非常吸引😍 有齊紫菜包飯、甜辣炸雞🍗同埋煎糖餅,一次滿足曬3個願望😝 紫菜包飯同甜辣炸雞絕對係喜愛韓國人士最愛嘅美食🥰 每次都必點😬煎糖餅煙煙韌韌好好咬,配埋朱古力醬食不得之了,如果再多d肉桂餡料就更加正正子🙈2️⃣ 烤五花肉飯 💰$86份量比想像中嘅多😳 五花肉有肥有瘦,幾有肉汁,皮嘅部份仲烤到食落有d似「啫哩」嘅感覺,食落出奇地又唔會話覺得好膩,食肉獸嗜肥者岩曬,點埋豆瓣醬真係好岩送飯,話咁快就食曬🤤3️⃣ 泡菜煎餅 💰$68份量比想像中豐富,外層煎得幾香脆💥 配埋sauce會帶點微微嘅辣味,「真係好惹味喎!」香口野真係好正,記住趁熱食呀😉4️⃣ 藍柑🍊荔枝乳酪沙冰🧊 💰+$18 (套餐轉配價)Blue and White嘅湖水藍賣相真係好靚🌊 好岩用黎

前菜

1️⃣ 韓式便當🍱 💰$78
韓式便當

韓式便當

2️⃣ 烤五花肉飯 💰$86

3️⃣ 泡菜煎餅 💰$68
泡菜煎餅

4️⃣ 藍柑🍊荔枝乳酪沙冰🧊 💰+$18 (套餐轉配價)
藍柑荔枝乳酪沙冰

Blue and White嘅湖水藍賣相真係好靚🌊 好岩用黎打卡📸 乳酪味道較重,當中略帶微微嘅柑橘味 🍊 甜度岩岩好👍🏻 大熱天時嘅夏天飲真係好爽☀️🌴

5️⃣ 國寶茶🍵 💰+$18 (套餐轉配價)
國寶茶
另外,🧒🏻揀左養生茶系列,食左咁多香口野都要飲返啖茶解下油膩嘅🍵 呢杯國寶茶好香紅棗杞子味,聽聞有助抗氧化、暫緩衰老同增強免疫力💪🏻 岩曬食完又怕月巴嘅女士們😝
2022-08-09 47 浏览
早幾日朋友食完俾左兩張優惠卷我所以今晚就去呢度食韓國嘢啦用qr code落單夠晒方便太陽玫瑰醬芝士雞鍋可以揀有骨或無骨 我就揀左無骨版 啖啖肉唔洗落手食得咁論盡一份有齊四款炸雞口味(原味、蜜糖、甜辣、芝士)就咁食已經好好食 又香又脆本身跟原味芝士 +20轉左韓國大熱嘅玫瑰醬食落係蕃茄忌廉芝士味 有少少辣好開胃全程有火㷫住等芝士keep住半溶化狀態輕易包住炸雞做到拉絲效果人蔘雞湯一上枱已經忍唔住飲番碗雞湯先蔘味比較淡 糯米飯好軟腍 雞肉都嫩滑泡菜煎餅落雨一定要食番個煎餅啦少少辣 口感煙韌 邊位煎得好香脆 韓式雜菜炒粉絲好多雜菜食落好爽口 粉絲又夠彈牙韓國傳統煎糖餅一咬落去就好重肉桂黑糖味 出面仲有朱古力醬又甜又香口 唔怪得睇韓國綜藝啲小朋友咁鍾意食啦白桃草莓梳打下面嘅果醬食到桃肉同士多啤梨肉 酸酸甜甜好解膩牛蒡杞子茶朋友唔飲得凍野 叫左呢個茶都幾養生臨走見到仲有韓國直送嘅醃製海鮮外賣 價錢都唔貴 下次可以買啲番屋企一邊睇韓劇一邊嘆喎食完又俾左一疊優惠卷 又可以派番俾朋友再嚟過😂
早幾日朋友食完俾左兩張優惠卷我
所以今晚就去呢度食韓國嘢啦
用qr code落單夠晒方便

太陽玫瑰醬芝士雞鍋
可以揀有骨或無骨 我就揀左無骨版
啖啖肉唔洗落手食得咁論盡
一份有齊四款炸雞口味(原味、蜜糖、甜辣、芝士)
就咁食已經好好食 又香又脆

下次可以買啲番屋企一邊睇韓劇一邊嘆喎

食完又俾左一疊優惠卷
又可以派番俾朋友再嚟過😂
2022-08-05 56 浏览
—————📍荃灣#荃灣成日都覺得愉景新城冇咩野好食 點知個個經過發覺原來入面都開左幾多新餐廳🙈🤣中日韓台咩菜式都有👏🏻👥 今日我揀左去食韓國菜🇰🇷@itaewon #itaewon #梨泰院🤩個日叫左幾個餐廳推介嘅菜色 食完都覺得幾抵食 份量都好足 夠曬3個人食—————————❏ 太陽芝士雞鍋(黑松露醬)$198+20中間有個芝士黑松露醬 仲要底下加左個爐黎keep住溫度 炸雞都有幾款 (甜辣、醬油、原味、芝士) 將啲雞沾落啲芝士度 有拉絲🤤🤤❏ 海鮮豆腐辣湯 $98勁足料嘅海鮮辣湯 最岩攞黎餸白飯🤤❏ 玫瑰醬炒年糕 $68比起韓式辣炒年糕 我會鍾意❤️玫瑰醬炒年糕多啲 因為加咗忌廉之後中和左啲辣味 識落甜甜辣辣好開胃❏ 韓式辣拌冷麵 $82每次食完熱辣辣嘅炸雞或者燒肉 都一定要叫返個韓式冷麵你做一個埋尾解膩一流🤩🤤❏ 藍柑荔枝乳酪沙冰 $42沙冰上面加咗cream 等啲沙冰溶溶地之後連埋啲cream一齊飲口感好豐富 —————————梨泰院 (愉景新城) (荃灣)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖#winfat#winfat荃灣#winfat新界
—————

❏ 玫瑰醬炒年糕 $68

❏ 韓式辣拌冷麵 $82

❏ 藍柑荔枝乳酪沙冰 $42

—————————
梨泰院 (愉景新城) (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖

#winfat#winfat荃灣#winfat新界
2022-08-05 43 浏览
呢度最出名一定係佢哋個太陽芝士雞鍋✨邪惡濃郁拉絲嘅芝士🧀用四款唔同口味嘅無骨炸雞圍住🍗炸雞外皮薄脆 肉質嫩滑又Juicy😋加埋玫瑰醬🌹酸酸甜甜 開胃又可以中和油膩感 炸雞沾滑芝士都唔漏呀😈
又到荃灣美食 系列,呢間 梨泰院 到訪過一次後即成大愛每桌均有提供六小碟,泡菜偏酸最喜歡魚糕/芽菜太陽芝士雞鍋 $248 +$20 玫瑰醬必點no.14款口味(原味、蒜香、韓式甜辣、芝士) 炸雞共24件 一野將圍住中間溶岩芝士醬沾滿外皮炸得脆脆炸雞真係超興奮勁滿足! 邪惡度爆燈玫瑰醬加入了蕃茄嘅辣醬,變得和諧又唔會膩,超搭!人蔘雞湯 $98淡淡人蔘甘味,好滋補!炸魷魚配紫菜卷 $68 炸魷魚大大條唔會好韌,炸紫菜卷外層脆口,入面滿滿粉絲增口感~韓式牛肉炒粉絲 $80牛肉足料,而且炒得超惹味~韓國傳統煎糖餅$58脆脆甜甜QQ嘅口感,不過就會飽肚d~藍柑荔枝乳酪沙冰沙冰好smooth解渴,飲落唔太甜白桃忌廉生米酒白桃香甜自然,亦飲到韓國米酒嘅米香,不錯!

又到荃灣美食 系列,呢間 梨泰院 到訪過一次後即成大愛

每桌均有提供六小碟,泡菜偏酸
最喜歡魚糕/芽菜

$248 +$20 玫瑰醬

必點no.1
4款口味(原味、蒜香、韓式甜辣、芝士) 炸雞共24件

玫瑰醬加入了蕃茄嘅辣醬,變得和諧又唔會膩,超搭!

人蔘雞湯
淡淡人蔘甘味,好滋補!

韓式牛肉炒粉絲
牛肉足料,而且炒得超惹味~

韓國傳統煎糖餅
脆脆甜甜QQ嘅口感,不過就會飽肚d~

藍柑荔枝乳酪沙冰
沙冰好smooth解渴,飲落唔太甜

白桃忌廉生米酒
白桃香甜自然,亦飲到韓國米酒嘅米香,不錯!
2022-07-14
呢日帶呀b來愉景新城玩,呢到真係好岩親子來,連餐廳都好照顧小朋友,我之前訂位講左有bb,店員特別安排外面位置可以擺bb車,仲提供highchair同小朋友餐具好體貼👍🏻每枱枱面都有檸檬水啱晒而家夏天🍋.🍚韓式石鍋拌飯 $88好足料的牛肉拌飯,超多款配料份量又夠多(牛肉、菜肉瓜、荷包蛋、紫菜、芽菜、冬菇、紅蘿蔔、翠玉瓜),好大碗一個人係食唔哂🤣撈飯的韓式甜辣醬好好食,食食下仲有少少飯焦超正!.🍚韓式炆牛肋條飯 $92牛肉相當淋身入味仲有大大件辣椒白蘿蔔紅蘿蔔,最正係湯超濃厚牛味道送飯一流👍🏻.🦑炸魷魚配紫菜 $68兩款都脆口,紫菜卷入面粉絲外面紫菜脆卜卜,魷魚煙韌有咬口,好食👍🏻.🍓草莓乳酪沙冰 +$18呢杯大推好好飲!滿滿的cream入口甜甜酸酸甜度剛好,仲有粒粒果肉,岩哂夏天飲!.🍑白桃忌廉生米酒 $78第一次飲韓式cocktail🥂米酒再加水蜜桃口味幾得意.食飽飽又繼續帶呀b周圍玩!平日的愉景新城真係幾正又唔多人,玩到攰餐廳又對小朋友好,推介👍🏻

🍚韓式石鍋拌飯 $88

🍚韓式炆牛肋條飯 $92

🦑炸魷魚配紫菜 $68

🍓草莓乳酪沙冰 +$18
🍑白桃忌廉生米酒 $78
第一次飲韓式cocktail🥂米酒再加水蜜桃口味幾得意
2022-08-02 43 浏览
街坊系列 – 梨泰院💚前一排小編食三代目既時候已留意到👀係正對面都有間人龍店🐉氣勢都唔簡單即刻安排日子🤣早少少去食個早午餐啦如果太晏就排隊排到餓暈左啦要🤪哈哈------------------------------環境: 位於荃灣大型兒童主題商埸既地面🤭佔地面積非常大🤗枱面闊落得黎坐得又舒適衛生都做得好好👍🏻會上消毒劑做清潔,無偷懶------------------------------食物: 韓式便當 ($88) 🍱傳統便當有齊紫菜飯卷,炸雞🍗傳統煎糖餅同沙律味道整體都唔錯😍特別炸雞係即叫即炒,新鮮熱辣配上韓式柚子醬汁🥰食落酸甜唔油膩,非常吸引人蔘雞湯 ($98) 🐥用熱辣辣既石窩上菜🔥上枱時蔘湯香氣已經大爆發雞肉煲到連骨都淋埋😆輕輕一咬都做到骨肉分離另外仲會跟一個白飯🍚份量夠多,CP值幾高既菜式玫瑰醬炒年糕 ($68) 🌶️原來玫瑰醬係加蕃茄同奶油落韓式辣醬而成既🤔食落個辣度就會減輕🌶️味道再會帶微微既甜酸口感更加棉滑😋配埋魚糕同年糕呢類吸汁既食材啖啖都好味大爆發,食完一舊又一舊,停唔到了草莓生米酒 ($78) 🍸聽店員推薦米酒系列好受歡迎🥰一於試下味道酸甜,感覺非常開胃😋酒味
街坊系列 – 梨泰院💚

前一排小編食三代目既時候已留意到👀
係正對面都有間人龍店🐉氣勢都唔簡單
即刻安排日子🤣早少少去食個早午餐啦
如果太晏就排隊排到餓暈左啦要🤪哈哈
環境: 位於荃灣大型兒童主題商埸既地面🤭
佔地面積非常大🤗枱面闊落得黎坐得又舒適
衛生都做得好好👍🏻會上消毒劑做清潔,無偷懶

食物: 韓式便當 ($88) 🍱

傳統便當有齊紫菜飯卷,炸雞🍗傳統煎糖餅同沙律
味道整體都唔錯😍特別炸雞係即叫即炒,新鮮熱辣
配上韓式柚子醬汁🥰食落酸甜唔油膩,非常吸引

人蔘雞湯 ($98) 🐥

用熱辣辣既石窩上菜🔥上枱時蔘湯香氣已經大爆發
雞肉煲到連骨都淋埋😆輕輕一咬都做到骨肉分離
另外仲會跟一個白飯🍚份量夠多,CP值幾高既菜式

玫瑰醬炒年糕 ($68) 🌶️

原來玫瑰醬係加蕃茄同奶油落韓式辣醬而成既🤔
食落個辣度就會減輕🌶️味道再會帶微微既甜酸
口感更加棉滑😋配埋魚糕同年糕呢類吸汁既食材
啖啖都好味大爆發,食完一舊又一舊,停唔到了

草莓生米酒 ($78) 🍸

聽店員推薦米酒系列好受歡迎🥰一於試下
味道酸甜,感覺非常開胃😋酒味唔算好濃
飲落順滑唔苦澀🤭係Lunch飲一杯都唔錯

白桃藍柑荔枝梳打 (午餐+$18) 🍹

味道清甜舒服☺️甜度適中,好岩夏天飲用
服務: 店員態度良好💁🏻‍♂️上菜速度都唔錯
部分店員可能岩岩返工💁🏻‍♀️有少許唔熟手
店員都會稍作餐牌既介紹☺️整體都良好

環境: 8 /10
食物: 8 /10
服務: 8 /10

地址: 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖
人均消費: $ 150 - $ 200
暫時返唔到故鄉 唯有去’梨泰院’思鄉下先🥲餐廳以木系簡約為主 環境幾大間舒適寬敞循例都是入座後會有三款小菜附送desu.主打多款韓式料理 選擇好多且定價合理平日下午茶時段仲有第二客半價 勁抵食 )最出名有炸雞🍗生菜包豬肉.鐵板肉等多人食既話 建議可以點招牌太陽芝士雞鍋!巧邪惡cheesy 又可以一次試幾款炸雞🤭.▫太陽芝士雞鍋 $248 + $20 玫瑰醬😋👍🏻:👅👅👅.8/5分其實我目的是吃這個巨邪惡的cheese鍋!!配左四款不同口味的釜山無骨炸雞:原味.芝士.香蒜蜜糖.甜辣 每款有4件喔炸得薄身酥脆 肉質嫩滑juicy 單吃味道都不錯Cheese可以加$20配玫瑰醬/黑松露醬 揀左前者早前韓國好流行的玫瑰醬 其實是番茄忌廉酸甜可解膩同減辣 吃起來有溫和的奶香~味道同樣濃郁勁拉絲cheesy的!! .▫滋味三重奏 $58😋👍🏻:👅👅👅.3/5分有8款tea set可以揀 依款可以自選三種配搭🤞韓食經典的紫菜包飯是fixed的🤪重點是有卡邦尼年糕(੭˙꒳˙)੭ 還有魚糕板沾滿卡邦尼醬 香濃奶滑煙煙韌韌!炸紫菜卷都好q 原來係包住粉絲 好特別耶包住紫菜的外皮特別香脆 每啖都好飽滿實在.
暫時返唔到故鄉 唯有去’梨泰院’思鄉下先🥲
餐廳以木系簡約為主 環境幾大間舒適寬敞
循例都是入座後會有三款小菜附送desu.

主打多款韓式料理 選擇好多且定價合理
平日下午茶時段仲有第二客半價 勁抵食
最出名有炸雞🍗生菜包豬肉.鐵板肉等
多人食既話 建議可以點招牌太陽芝士雞鍋!
巧邪惡cheesy 又可以一次試幾款炸雞🤭
▫太陽芝士雞鍋 $248 + $20 玫瑰醬
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
太陽芝士雞鍋

其實我目的是吃這個巨邪惡的cheese鍋!!
配左四款不同口味的釜山無骨炸雞:
原味.芝士.香蒜蜜糖.甜辣 每款有4件喔
炸得薄身酥脆 肉質嫩滑juicy 單吃味道都不錯
Cheese可以加$20配玫瑰醬/黑松露醬 揀左前者

早前韓國好流行的玫瑰醬 其實是番茄忌廉
酸甜可解膩同減辣 吃起來有溫和的奶香~
味道同樣濃郁勁拉絲cheesy的!!

▫滋味三重奏 $58
😋👍🏻:👅👅👅.3/5分

有8款tea set可以揀 依款可以自選三種配搭🤞
韓食經典的紫菜包飯是fixed的🤪
重點是有卡邦尼年糕(੭˙꒳˙)੭ 還有魚糕板
沾滿卡邦尼醬 香濃奶滑煙煙韌韌!

炸紫菜卷都好q 原來係包住粉絲 好特別耶
包住紫菜的外皮特別香脆 每啖都好飽滿實在
滋味三重奏

▫烤五花肉飯 $76 (未折!)
😋👍🏻:👅👅👅.3/5分

五花肉份量都頗多 烤得剛好帶肉汁

油嫩度適中有肉感 味道好香口點埋豆瓣醬更滋味!

▫藍柑荔枝乳酪沙冰 +$18

口感creamy易入口 餘韻帶陣陣米酒香
  • 太陽芝士雞鍋
  • 白桃忌廉生米酒
2022-07-27 74 浏览
梨泰院依間韓國餐廳 係D park開咗都一段時間都仲未有機會食 難得呢排家姐準時收工 就一齊去食🔺韓式前菜六小碟有六樣前菜包括泡菜 蘿蔔 黑豆 魚片絲青瓜 芽菜 🔺無骨太陽芝士雞鍋 雞鍋除咗大盤仲非常岩呃like有齊𝟦款唔同口味既炸雞件 包括: 芝士 原味 甜辣 蜂蜜柚子各款都有𝟨件 份量好足!!!仲可以點埋自選既玫瑰醬 yummy 雞件肉味幾濃 咬落幾嫩滑 巧妙用火爐仔🔥烤住保持溫度唔怕會凍左唔好食❄️🔺海鮮豆腐辣湯湯頭辣味頗重 配料蠻豐富𝖽𝖾𝗋有大蝦海蜆 仲有翠肉瓜芽菜同菇 配飯一流🥰🔺豬肉石鍋拌飯不嬲都好鐘意食韓式石鍋拌飯拌埋韓式辣醬 成件事好對味😗🔺炸魷魚🦑配紫菜卷炸魷魚幾香脆 紫菜卷炸完入面既粉絲都好軟同𝖰𝖰 🔺芒果生米酒🍶米酒配炸雞就真係一個𝖡𝖤𝖲𝖳 𝖼𝗈𝗆𝖻𝗈平時好少飲芒果味米酒 飲落覺得芒果果味唔算好濃好出 米酒加上芒果既甜易入口🔺草莓乳酪沙冰草莓味濃 乳酪飲落好𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒而且唔會話太甜🤤 沙冰好夠凍
梨泰院依間韓國餐廳

🔺韓式前菜六小碟
有六樣前菜包括泡菜 蘿蔔 黑豆 魚片絲青瓜 芽菜

🔺無骨太陽芝士雞鍋
雞鍋除咗大盤仲非常岩呃like
有齊𝟦款唔同口味既炸雞
包括: 芝士 原味 甜辣 蜂蜜柚子
各款都有𝟨件 份量好足!!!
仲可以點埋自選既玫瑰醬 yummy 雞件肉味幾濃

飲落覺得芒果果味唔算好濃好出 米酒加上芒果既甜易入口
🔺草莓乳酪沙冰
草莓味濃 乳酪飲落好𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒
而且唔會話太甜🤤 沙冰好夠凍
偽韓妹一聽到有炸雞食又流晒口水啦🤣🤣見到餐廳環境都算幾大幾靚,又唔需要等位,選擇仲都幾多😋就揀咗呢間了😋😋🧀太陽芝士雞鍋 ($268)呢個咁巨型嘅太陽鍋,可以等我一次過試晒四款味道嘅炸雞🤭分別係原味、芝士、甜辣同豆醬味😋最後都抵受唔住誘惑加咗$20轉黑松露醬🙈🙈其實芝士原味已經好夠味,不過加埋黑松露醬之後就多咗一份松露香,更加惹味🤤芝士醬一路用火加熱住,食到最後都仲係熱辣辣出曬煙🥰🥰🍙炸魷魚配紫菜卷 ($68)本來以為係炸魷魚配平時食嘅韓式紫菜卷😂點知原來係炸紫菜卷,真係未食過😆😆😆炸到外面酥脆,入面煙煙韌韌,有糯米嘅口感,又幾特別😋🍳豬肉石鍋拌飯 ($88)食韓國嘢又點會唔叫石頭鍋飯☺️被熱辣辣嘅石鍋烘得微焦嘅飯拌上惹味嘅韓式甜辣醬汁,食到停唔到口😙🦐海鮮大醬湯 ($116)海鮮湯有少少辣,鮮蝦同魷魚嘅數量都唔少,最欣賞入面加咗大量滑捋捋嘅豆腐,豆腐控嘅我當然第一時間𢳂晒嚟食🤪🤪🍓草莓乳酪沙冰 ($42)Pink pink嘅外表真係好吸引🥰🥰草莓乳酪酸酸甜甜,解渴又開胃,簡直係同炸雞最完美嘅配搭😍😍飲完又有胃口繼續食😛🥭芒果生米酒($78)食炸雞通常都配啤酒,今次試吓配芒果生米酒,甜甜

🧀太陽芝士雞鍋 ($268)
太陽芝士雞鍋

🍙炸魷魚配紫菜卷 ($68)
炸魷魚配紫菜卷

🍳豬肉石鍋拌飯 ($88)
豬肉石鍋拌飯

🦐海鮮大醬湯 ($116)
海鮮大醬湯

🍓草莓乳酪沙冰 ($42)

🥭芒果生米酒($78)
炸雞通常都配啤酒,今次試吓配芒果生米酒,甜甜地,酒味唔算太濃😋😋女仔都啱飲🥰
草莓乳酪沙冰
前菜

前菜嘅擺盤都好精美😻😻
豬肉石鍋拌飯
海鮮大醬湯
草莓乳酪沙冰
2022-07-24 86 浏览
韓國首爾 商圈之地🎈梨泰院/充斥着不同國家的風情面貌 文化交流集中之所/🍱韓式便當 ($88)見到個擺盤覺得好豐富呀😲有泡菜 柚子炸雞 紫菜包飯 同煎糖餅印象深刻嘅係柚子炸雞 炸到外脆內嫩 開胃煎糖餅係韓食中具有代表性嘅甜品 帶微甜味 淋上朱古力醬 食落似格仔餅質感🧇🥘韓式人蔘雞湯飯 ($102)養生蔘雞湯帶微微嘅蔘味 不過蔘味可以再濃啲🙈當中有原隻雞 糯米 紅棗 人蔘等健康材料飲完之後覺得好舒服😌🥬泡菜煎餅 ($68)將泡菜 青辣椒混合煎餅之中煎得香口脆身 呈微焦 青辣椒部份會較辣🔥覺得可以增加泡菜嘅份量 咁樣咬落就可以食到泡菜爽脆嘅質感啦🍑白桃草莓梳打 (+$18)好適合夏天嘅梳打 感覺清新白桃味會較草莓味突出💫🍓草莓乳酪沙冰 (+$18)草莓乳酪味帶嚟濃郁嘅感覺飽足感高 好似食緊士多啤梨雪糕咁🍦
韓國首爾 商圈之地

🎈梨泰院

/充斥着不同國家的風情面貌 文化交流集中之所/

🍱韓式便當 ($88)
見到個擺盤覺得好豐富呀😲
有泡菜 柚子炸雞 紫菜包飯 同煎糖餅
印象深刻嘅係柚子炸雞 炸到外脆內嫩 開胃
煎糖餅係韓食中具有代表性嘅甜品
帶微甜味 淋上朱古力醬 食落似格仔餅質感🧇

🥘韓式人蔘雞湯飯 ($102)
養生蔘雞湯帶微微嘅蔘味 不過蔘味可以再濃啲🙈
當中有原隻雞 糯米 紅棗 人蔘等健康材料
飲完之後覺得好舒服😌

🥬泡菜煎餅 ($68)
將泡菜 青辣椒混合煎餅之中
煎得香口脆身 呈微焦 青辣椒部份會較辣🔥
覺得可以增加泡菜嘅份量 咁樣咬落就可以食到泡菜爽脆嘅質感啦

🍑白桃草莓梳打 (+$18)
好適合夏天嘅梳打 感覺清新
白桃味會較草莓味突出💫

🍓草莓乳酪沙冰 (+$18)
草莓乳酪味帶嚟濃郁嘅感覺
飽足感高 好似食緊士多啤梨雪糕咁🍦

2022-07-22 100 浏览
荃灣韓國菜喺愉景叫梨泰院,節日套餐寫2-3人每人約$220,講真份量真心勁多,但唔係款款好食,但可以坐到差不多2.5小時傾吓計有點加咗分招牌韓式生菜包豬肉,豬肉味剛好又可配到醬同生菜一齊食好味道,3人都讚好人蔘雞湯味道夠濃郁不錯,分到3小碗都夠飲香蒜炸雞半份味道唔錯蒜香重,雞肉偏少,炸皮都幾厚身韓式辣拌冷麵,味道都幾清爽岩晒食完食同炸雞食,但勁長啲麵,要用較剪(比較污糟要自己再洗)先食得比較方便泡菜煎餅成餐最難食,3個人只食咗2舊成碟冇食,勁油又硬唔熱甜品韓國傳統煎糖餅,味道不太甜,但加上朱古力醬有點怪,幾厚身食晒嘢再加片咁厚的餅食咗一片就沒有吃了飲品2杯再叫了杯特飲,味道正常而價錢都合理

人蔘雞湯味道夠濃郁不錯,分到3小碗都夠飲
香蒜炸雞半份味道唔錯蒜香重,雞肉偏少,炸皮都幾厚身

泡菜煎餅成餐最難食,3個人只食咗2舊成碟冇食,勁油又硬唔熱

飲品2杯再叫了杯特飲,味道正常而價錢都合理
2022-07-18 107 浏览
今日嚟到荃灣愉景新城嘅呢間梨泰院,睇到簡約木系連綠化點綴嘅裝修,真係有置身首爾龍山區café 嘅感覺😍😍😍🥢韓式便當 $88全新加入假日午市套餐嘅餐牌項目☺️包含韓式泡菜,韓式柚子炸雞,原味紫菜包飯等等韓式傳統料理😜便當組合仲加入咗傳統煎糖餅作為甜品,糖餅(호떡)其實係韓國國民級小吃甜食點🥰熱辣辣糖餅散發出微微肉桂香氣,一啖咬落去感受到溫暖濃甜黑糖餡😌韓味體驗滿分💯🥢韓式炆牛肋條飯 $102牛肋條炆煮得宜,牛肋條同蘿蔔都軟腍入味☺️湯汁味道較為濃郁,配上白飯一齊進食嘅話口感風味更佳😍😍🥢玫瑰醬炒年糕 $68奶油味較為突出,辣到相比之下更為平易近人🥺份量眼睇落唔多,但年糕食落非常飽肚,建議可以兩三個人分享😝😝🍹南柑荔枝乳酪沙冰 +$18呢杯夏日期間限定特飲,係由蜜柑、濃縮荔枝果汁打成沙冰製成☺️再喺頂層加入感覺輕盈嘅乳酪。輕輕攪拌之後呈現粉藍色😻😻一呷透心涼,真係好睇又好飲❤️🍻白桃忌廉生米酒 $78韓國生米酒本身濃度不高😙加入白桃果汁之後更加清甜可口,可以話係傳統小酌以外嘅好選擇👍🏻😉

🥢韓式便當 $88

🥢韓式炆牛肋條飯 $102

🥢玫瑰醬炒年糕 $68

🍹南柑荔枝乳酪沙冰 +$18

🍻白桃忌廉生米酒 $78
2022-07-16 101 浏览
荃灣抵食韓國菜奉送韓式前菜六小碟細細碟嘅開胃小菜,有新鮮泡菜,蘿蔔,黑豆,豆芽,魚片絲同青瓜片,小吃剛剛好夠開胃!無骨太陽芝士雞鍋 $248雞鍋賣相相當震撼勁大盆!一共有四款口味 原味、蜂蜜柚子、芝士同甜辣,再加上有火暖住個香噴噴嘅芝士鍋,真係不得了,每一件都可以試到原汁原味,每件都啖啖肉超級多汁,再點埋芝士醬汁,完全覆蓋晒成件雞件,不但冇太過搶味,反而淡淡嘅芝士味令到成個口感更加惹味,每款都配上唔同嘅味道令你一個雞鍋食出超多味道,真係食極都唔會厭!海鮮大醬湯(辣)$98材料極豐盛!有海蝦、蜆、菇、櫛瓜等等,每樣材料都夠晒入味,配上每一口大醬湯都變晒精華嘅味道,如果再配個白飯真係用嚟送飯一流!泡菜煎餅 $68雖然賣相平平常常,但係內涵好足料,加上外皮薄得嚟又煎得香脆,口感唔會一食落去就會好粉,加上足料炮製有小小辣味令你食得更過癮!泡菜牛肉炒珍珠飯 $86呢個炒飯夠晒滋味,佢張牛肉碎上變成好似珍珠飯嘅大細,令你口感更加均勻,每一口都食到所有嘅味道,雖然油份有小小多,但係炒得夠晒鑊氣!芒果生米酒 $78呢一個生果酒配搭剛剛好,芒果味不會太多,入口少量甜味再帶出米酒嘅一絲絲苦澀,不太濃稠嘅味
荃灣抵食韓國菜

奉送韓式前菜六小碟

無骨太陽芝士雞鍋 $248

海鮮大醬湯(辣)$98

泡菜煎餅 $68

泡菜牛肉炒珍珠飯 $86

芒果生米酒 $78
呢一個生果酒配搭剛剛好,芒果味不會太多,入口少量甜味再帶出米酒嘅一絲絲苦澀,不太濃稠嘅味道!

白桃藍柑荔枝梳打 +$18
每種生果味道都清晰出眾,配上梳打味道更加清新,荔枝味較重係口腔回甘味更多,甜度都剛剛好唔會太漏!

梨泰院 (愉景新城) (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖
2022-07-15 50 浏览
食韓國菜🇰🇷最鍾意一定係食炸雞🍗特別係有埋拉絲芝士鍋🧀超推介太陽芝士雞鍋🫕一次過可以試晒四款口味!炸到外皮勁香脆 肉質嫩滑 加埋芝士真係一流🐔玫瑰醬好特別 好清香🌹