2023-01-21 1728 浏览
樓上Cafe (大圍)樓上燕窩棧旗下嘅Cafe,食物飲品質素不嬲都好高,今日早餐決定去買一個司康做早餐😊職員好細心,每一次買嘅時候都會問你需唔需要加熱,如果加熱他們會用焗爐馬上幫你加熱🥰香橙紅莓司康司康好香香橙味道,中間再夾雜一些紅莓口感,兩個食材加埋一齊好夾,加熱後食係最好食,所以建議一定要加熱,另外每次都會贈送一個凍冰冰嘅牛油,一熱一凍加埋一齊食,口感很佳!玫瑰latte都好好飲🤤買食物另外間飲品只需十幾蚊好抵大圍成運路13-15號樓上集團中心地下
樓上Cafe (大圍)

香橙紅莓司康

玫瑰latte都好好飲🤤買食物另外間飲品只需十幾蚊好抵

大圍成運路13-15號樓上集團中心地下
2022-09-17 1443 浏览
依間cafe離開左熱鬧既大圍站周圍,係寧靜既城門河邊,咖啡質素ok,有特色既玫瑰鮮奶咖啡,仲有各種蛋糕、司康。咖啡唔會死甜,過甜,玫瑰咖啡仲會有一兩片玫瑰花裝飾。司康脆而唔硬,內裡鬆軟,搽埋牛油,非常香口。
2022-07-16 1149 浏览
大圍越開越多cafe,岀左地鐵站,行幾步就有一間,相對位置較近工廠大廈個邊嘅樓上Cafe,地點變得唔就腳,不過人流少,就較輕易有位。地方闊落,又有洗手間,真係個hidden gem 💎 💎💎…….🍌香蕉果仁蛋糕🌹Rose latte蛋糕好多nuts,香蕉味道亦岀,口感軟熟。配上Rose latte,就係一份好好嘅下午茶😋Rose latte嘅玫瑰味道係有少少人工味道,因為始終係糖漿,都無辦法嘅😅…….

…….
🍌香蕉果仁蛋糕
🌹Rose latte

…….
2022-04-17 1320 浏览
自從搬咗嚟大圍之後就一直喺附近搵食。難得今日得閒,就當逛街到樓上間cafe飲嘢。首先要讚嘅係佢嘅環境空間闊落,冷氣充足,加上人流唔多,俾人的感覺非常之舒適。我們兩人要咗一杯玫瑰鮮奶咖啡,一杯朱古力咖啡,再外賣一個日式咖喱雞肉批拎走。杯玫瑰鮮奶咖啡有非常濃郁的玫瑰味道,但係對我來講稍為甜咗啲,早知就嗌少甜。至於杯朱古力咖啡就一般般,叫做不過不失。咖哩雞批帶咗返屋企食。呢個咖喱雞批比平時買嘅雞批大成一倍,當然價錢亦都反映咗出嚟。雞批單價每個$33,因為係同飲品一齊買的,所以當係套餐價錢,減咗$6,所以算係還可以。咖喱嘅味道不算太濃郁,但係我一向鍾意食咖喱,所以亦都對個批十分滿意。個批嘅酥皮做得香脆,熱辣辣食落口甚有滿足感。雖然呢間樓上咖啡嘅地點唔係好就腳,但係都喺個值得停下步伐休息一下嘅地方。

玫瑰鮮奶咖啡和朱古力咖啡

日式咖喱雞肉批

玫瑰鮮奶咖啡和朱古力咖啡
日式咖喱雞肉批
2021-07-11 1526 浏览
大圍有間隱蔽café,在「樓上」店鋪外面,屬於佢哋品牌。食完晏想搵地方同朋友傾計飲杯嘢,朋友就帶我嚟呢度。座位與café有一段距離,空間感強,樓底又高,整個環境令人舒服。除了賣咖啡系列,仲有中式湯和粥賣,當然係佢哋牌子。我要一杯凍玫瑰鮮奶咖啡和一件碧根果百利甜酒司康。凍飲份量充足又夠凍,杯面浮現很多咖啡冰,第一眼看好似軟綿綿嘅果凍,四周散上一小片玫瑰花瓣。咖啡味濃郁又滲出淡淡的玫瑰花味,味覺和嗅覺都得到享受。飲咖啡喜歡配件甜食,碧根果百利甜酒司康,碧根果即係核桃果,司康即係鬆餅,一小件呈三角型,餅面有一粒小核桃,切開一看,裏面也有好多細細核桃粒粒,食時可慢慢咀嚼,餅身十分鬆化,至於甜酒味,我食唔出,不過整件餅食配咖啡嘅味道都唔錯。

我要一杯凍玫瑰鮮奶咖啡和一件碧根果百利甜酒司康。

凍玫瑰鮮奶咖啡
碧根果百利甜酒司康
2021-07-09
凍玫瑰鮮奶咖啡
碧根果百利甜酒司康
行經大圍 意外發現左呢個驚喜cafe位於工廈地下有間樓上cafe位置寧靜溫書做功課睇下書就最岩 價錢仲要唔貴叫左杯Rich Chocolate 🍫 $43加cream 完全岩我口味 同Godiva真係無咩分別朱古力都幾濃郁幾creamy仲要16oz 大大杯 飲完之後人差足電出面透光感受到涼涼嘅微風環境舒適😚會員仲有折~OverallTaste : 🌕🌕🌕🌕🌖Cp Value:🌕🌕🌕🌕🌖Vibes:🌕🌕🌕🌕🌖Services :🌕🌕🌕🌕🌖
行經大圍 意外發現左呢個驚喜cafe

Taste : 🌕🌕🌕🌕🌖
Cp Value:🌕🌕🌕🌕🌖
Vibes:🌕🌕🌕🌕🌖
Services :🌕🌕🌕🌕🌖

在大圍樓上cafe等人,買了杯凍特濃朱古力及合桃scone食下;誰不知充滿驚喜!首先,凍特濃朱古力味道滿濃郁, 而且幼滑感高,個人覺得同G字頭果間差不多口感,但價錢平一半,值回票價!其次見到個Scone係三角型,外間見到都係圓型,故買件試下;驚奇地好食,餅底香味好濃,有咬口之餘,仲好重牛油味,落足料,最利害係佢跟果片牛油,應該係貴野黎,印象中係五十蚊內,但有咁既質素,讚!
2021-03-27
  • 合桃Scone
2021-03-26 524 浏览
好平好抵食,環境舒服,裝設好多充電位同門口就有洗手位,冷熱水任裝,非常舒服。間中會買杯咖啡配個蛋糕做早餐,咖啡比starbxxk好飲,蛋糕可以幫你翻熱,鬆軟又超多nuts!
2019-03-10 2741 浏览
平日去樓上通常幫襯買啲湯料,朋友介紹下,原來大圍間樓上竟然有咖啡cafe。行經大圍,順便去樓下cafe歇一歇腳本身對樓上cafe既咖啡無乜期望,諗住可以坐低抖下,點知好有驚喜喎叫左一杯凍americano,咖啡味唔會過份苦,有回味甘香。朋友叫左一杯熱既cappucino,打開杯蓋竟然有拉花。跟餐加多$10,有一份合桃香蕉蛋糕。香蕉味自然,蛋糕都夠鬆化。除左味道唔錯,價錢都好抵食。凍americano $23, 熱 cappucino $28,比起連鎖咖啡店平好多,但味道反而唔差。不過地點就唔算太就腳,大圍站行過去十分鐘左右,所以唔太多人幫襯。反而我地可以慢慢坐,唔怕唔好意思有機會經過嗰頭,會再幫襯

有機會經過嗰頭,會再幫襯
2018-08-26 2071 浏览
很久也沒有刻意地去找尋一間食店, 店子 正正位於工廈區屬於(樓上) 這間售賣參茸海味食材公司的附屬咖啡店、 走出鐵路站還需步行大約五分鐘路程才到達, 來之前一心好奇想試試他們的中式湯水,可惜由於近排天氣實在太過悶熱、 眼看有西式咖啡凍飲供應, 竟將要來的主要目的拋諸於腦後、 最終還是揀上了紫薯沙冰。。。其實他們的中式湯水亦有很多款, 例如有花膠 響螺元貝湯、 蟲草花淮杞竹絲雞湯、 靈芝淮杞乳鴿湯、 羅漢果龜苓膏、 牛蒡花旗參無花果竹絲雞湯、 雪耳杏仁椰子雞湯~由於廚娘早早已是樓上的(樓上)顧客, 即是話早早已是店舖會員, 憑卡出示可有八折或九折優惠、如沒有便已正價發售~此分店屬工厦區真是人流不多,就算入內購物之人都只是三、四個 , 亦都可能就是此緣故每個僱員的服務更為禮貌週週 、紫薯沙冰在落單之前以早早叫上(小甜), 喝一口紫薯味道微甜而不過於假、 沙冰方面亦覺得刨得細緻沒有一點多餘的大冰塊, 整體來說絕對有驚喜~連鎖式的店子下亦要各出奇招, 逗得客人歡心、 在大堂的一角放置一個小小咖啡室幾張舒適的枱櫈, 如果可以在其他分店都有共同之享受就太理想了。

憑卡出示可有八折或九折優惠、如沒有便已正價發售~
紫薯沙冰

連鎖式的店子下亦要各出奇招, 逗得客人歡心、