多年來這家餐廳的價格一直沒有變,生意依然火爆,讓人總能找到座位,今天我特意來享受一頓幸福的早餐☺️。我點了早餐F,價格是$38,包括蕃茄雜菜湯滑牛通粉、煎雙蛋和厚多士。首先,煎蛋的火候掌握得不錯,少許流心的蛋黃令整個早餐增添了風味。雖然榕記的煎蛋更出色,但這裡的品質也相當可口。通粉的湯底是類似羅宋湯的風味,還帶有蕃茄和薯仔的香氣,整體味道非常正宗。湯底濃郁,牛肉滑嫩,讓人感受到精心烹調的用心,已經達到了相當高的水準。通粉的口感也很不錯,與湯底的搭配恰到好處。厚多士則是經典的配搭,香脆的外皮和柔軟的內心讓早餐的享受更加圓滿。整體而言,這頓早餐不僅讓我感到飽滿,也充滿了幸福感。這家餐廳的穩定質素和親民價格,無疑是我未來的早餐首選!

2024-11-15 188 浏览
8號風球的早上,平時去開食喜歡嘅蕃茄豬膶通嘅榕記冇開,但對面嘅榕哥E然營業,仲冇加價,好旺場坐無虛設,開心都有幸福早餐食☺️叫左早餐F,$38,蕃茄雜菜湯滑牛通粉+ 煎雙蛋 + 厚多士,煎蛋少少流心唔錯(不過榕記煎得仲好D),個通粉湯底係一般羅宋湯果種,不是榕記有家的味道果種蕃茄薯仔湯底(真係好正),不過味道濃郁牛肉都滑,已係水準之作。油麻地區食早餐有好多高質素又價錢親民嘅選擇,真係唔使下下去紅茶排隊的。

2024-11-14
$38 (早餐)
  • 蕃茄雜菜湯鮮牛通粉
2024-11-14 232 浏览
羊腩煲真係要讚~腩和皮份量好夠,全煲没有碎肉⋯全部一件件👍🏻👍🏻👍🏻味道不會太濃👍🏻撈飯一流👍🏻陳皮燒鵝冇得輸😋😋 其他小菜都好出色~自己特別喜歡食豉油王鵝腸👍🏻椒鹽鮮魷👍🏻蠔餅👍🏻👍🏻陳皮燒鵝簡直一絕👍🏻👍🏻👍🏻基本上好多小菜都好出色👍🏻最後叫咗杯懷舊紅豆冰🤩🤩我超級冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻

2024-10-08 978 浏览
油麻地砵蘭街較早前開了「榕記」和「榕哥」兩間燒味店,在下午茶時段去「榕哥」買了兩盒燒味飯,因為。叉燒應該下了不少鬆肉粉,完全沒肉的口感🤢表面的鮮橙紅色叉燒醬汁又濕又黏稠,而且完全沒燶邊🥴 燒腩仔應該也下了鬆肉粉,只是少一點,而且燒肉皮韌,完全不脆口🥴燒鵝皮完全沒有燒味的香味,甚麼氣味都沒有,而且不脆口,又軟又韌🤢 鵝肉沒有鵝味。油雞雞肉沒彈性🤢「榕哥」燒味價錢不算便宜,跟「陳x」差不多,但食品質素跟附近的「陳x燒鵝」相比差好遠,「陳x燒鵝」高質超多!

燒鵝油雞飯 (下午茶)
叉燒燒腩仔飯  (下午茶)
2024-10-07
8 分钟 (外卖自取)
2024-10-02 889 浏览
油麻地地鐵站一出行過去,只需要一至兩分鐘,地理位置超方便👍🏻 但佢對面都新開咗一間名字好相似嘅燒味,要認清楚個名!!.四寶飯 熱檸茶 $58 首先佢個四寶飯同其他燒味舖唔同,一般燒味舖會畀紅腸,但佢係鹹蛋、叉燒、油雞同燒肉,但價錢都只係$58 👍🏻.至於質素,亦都冇得彈,燒肉肥瘦比例適宜,皮脆肉嫩😋 我最欣賞係叉燒,叉燒冇肥肉,但完全唔覺得老同柴,肉質仲係好鬆軟😋😋 .當然佢仲有好多其他燒味,燒鵝同乳豬都好好食,位於旺區嘅佢,價錢都唔算貴除咗燒味,佢仲有其他常餐同午飯,係高質嘅燒味茶餐廳👍🏻
四寶飯 熱檸茶 $58

除咗燒味,佢仲有其他常餐同午飯,係高質嘅燒味茶餐廳👍🏻
2024-09-18 745 浏览
努力工作一日後, 需要D飯氣收工搭車附近見開左兩間燒鵝既餐廳, 一個叫哥, 另一個叫記唔知有咩分別, 不過感覺叫襯記既多數都會貴D今次試一試哥先, 睇睇餐牌, 見到60蚊就有個碟頭燒鵝飯, +$4仲有凍飲同心目中差唔多價錢, 入去試一試睇睇環境唔錯, 始終新開, D燈光仲好光, 可能要睇真D隻燒鵝!?叫左尼到既主打, 陳皮燒鵝飯, 再加多杯凍檸茶唔錯唔錯, 賣相一流, 加埋燈光, 睇見都口水流配埋少許辣菜圃再搭條菜芯, 成碟野色香俱全先試試鵝肉先, 食落口有驚喜, 脆皮再加少少鵝油脂, 肉質非常嫩滑而味道非常入味, 加點小小梅子醬酸甜感再吊起燒鵝既肉味, 非常之好食點完梅子醬, 再夾一小拙菜圃搭燒鵝咸香辣既味道再夾燒鵝, 有驚喜, 仲爬多幾口飯整體份量我覺得岩岩好, 飲埋杯野都有8成飽夜晚就岩晒, 唔駛食得太飽肚!
努力工作一日後, 需要D飯氣
收工搭車附近見開左兩間燒鵝既餐廳, 一個叫哥, 另一個叫記
唔知有咩分別, 不過感覺叫襯記既多數都會貴D
同心目中差唔多價錢, 入去試一試睇睇
叫左尼到既主打, 陳皮燒鵝飯, 再加多杯凍檸茶
唔錯唔錯, 賣相一流, 加埋燈光, 睇見都口水流
配埋少許辣菜圃再搭條菜芯, 成碟野色香俱全
先試試鵝肉先, 食落口有驚喜, 脆皮再加少少鵝油脂,
肉質非常嫩滑而味道非常入味, 加點小小梅子醬
酸甜感再吊起燒鵝既肉味, 非常之好食
點完梅子醬, 再夾一小拙菜圃搭燒鵝
咸香辣既味道再夾燒鵝, 有驚喜, 仲爬多幾口飯
整體份量我覺得岩岩好, 飲埋杯野都有8成飽
夜晚就岩晒, 唔駛食得太飽肚!
陳皮燒鵝飯
2024-09-16
陳皮燒鵝飯
港式燒味風味,榕哥陳皮燒鵝。燒鵝五寶飯是一道極具吸引力的美食,讓人一見傾心。這道飯的主角是嫩滑的燒鵝,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,令人垂涎欲滴。搭配上香脆可口的燒肉,外焦內嫩的口感增添了豐富的層次感。叉燒則散發著誘人的甜香,肉質鮮美,讓人忍不住多吃幾口。此外,豉油王雞翼是這道飯的另一大亮點,雞翼的醬汁滲透得恰到好處,鹹香四溢,令每一口都充滿驚喜。最後,鹹蛋的加入更是為整道料理增添了獨特的風味,讓味蕾感受到多重的口感和層次。當然如果你人數不是太多,可能需要拼台進食,仍然味道勝於一切。#烧味 #港式美食 #烧鹅 #榕哥陈皮烧鹅 #油麻地 #砵蘭街 #窩打老道 #燒肉 #叉燒 #鹹蛋
港式燒味風味,榕哥陳皮燒鵝。

2024-09-14