餐厅: 槾悠
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-02-14 210 浏览
叫咗幾次要杯、水嗰啲都冇人理,有個仲要係佢面前叫佢都扮聽唔到,真係比佢吹脹,等餐都等咗半個鐘以上,冇下次,餐具都唔算乾淨,會有污漬。晚市堂食價錢都唔平,叫咗個炒意粉都要百幾蚊
2024-02-11 190 浏览
餐廳叫槾悠位於荃灣中染大廈,係ikea樓下。主打泰西Fusion菜,泰式同西餐都有。用左樹獺logo同植物佈置,環境令人放鬆,幾舒服。海南雞油香飯配迷你肉骨茶海南雞肉質幾嫩滑,配上油飯同甜豉油,唔錯。配搭迷你肉骨茶,有冬菇、排骨等配料,味道係藥材version。唔怕份量太多又可以食兩個款。香茅豬扒撈檬粉豬扒調味唔錯,炸得啱啱好,易咬。撈檬粉正常質素。午餐仲可以加小食,蝦餅、雞翼等等。午餐價錢幾抵食,有機會想試埋西式菜式同甜品。

海南雞油香飯配迷你肉骨茶

香茅豬扒撈檬粉

午餐價錢幾抵食,有機會想試埋西式菜式同甜品

用餐過程:首先在點餐過程中,侍應表演出極度的不耐煩,而且沒有耐性,及後在上菜時,亦沒有把菜式放好,隨便地放在一個位置,不理會可能會倒掉弄髒客人。除此以外,吃烤魚時更在拿走有熱水的蓋時,沒小心搬走,把客人衣物弄髒。用餐環境:極度,極度,極度窄小(很重要所以說三次)。設計不合理,一張普通的4人枱,在放了烤魚的爐後根本無處可以再放其他食物,配合侍應那愛理不理的態度,若客人不極力閃避,最後只會一物都閃污漬菜式評價:蒜蓉包 - 不熱不脆冬陰公烤魚 - 沒味道,多骨,「孩」大蝦炒金邊粉 - 蝦淋,炒油淋淋咖哩軟腳蟹 - 沒咖哩味,青口腥臭,蜆肉多沙
用餐過程:

用餐環境:

菜式評價:
蒜蓉包 - 不熱不脆
冬陰公烤魚 - 沒味道,多骨,「孩」
大蝦炒金邊粉 - 蝦淋,炒油淋淋
咖哩軟腳蟹 - 沒咖哩味,青口腥臭,蜆肉多沙
2024-02-09
  • 難食到無野好推介
哩間開左半年的亞洲菜餐廳,每次經過都好吸引,今日去試早餐優點— 兩位waitress真系絕對不像sloth 那麼Stay Lazy,工作快手,很久沒有在香港見到,超贊。— 裝修吸睛舒服—早餐星期一到五,每天有一種早餐只賣$39,改善點— 選擇和預備牛肉要花點功夫。-上菜超快,亦可能太快,有部分野可能整定吾夠熱同吾好食,以咁檔次裝修但食物配合吾到,可惜。沙爹牛肉公仔面($39)3分— 沙爹味帶小甜,吾錯— 湯底話系雞湯,幾好味— 牛肉多但60%有硬筋,咬吾開,選擇和切牛肉的時候要留意—公仔麵彈口,芫茜牛肉麵($42)3分—芫茜只是放系面,無煮過,覺得比較失色,吾通沙爹汁只是放牛肉表面就算系沙爹牛肉?—牛肉一樣多,但好鞋,—公仔麵彈口—有3分系因為湯底同個麵。法國炒忌廉炒滑蛋(2分)—無忌廉味,比其他餐廳什麼鮮奶炒仲差。—滑蛋過老,一d都吾滑多士(2分)-吾香吾脆又靱。咖啡(5分)— 拉花幾靚— 早餐餐茶有咁質數非常好—————

哩間開左半年的亞洲菜餐廳,每次經過都好吸引,今日去試早餐

優點

— 裝修吸睛舒服

—早餐星期一到五,每天有一種早餐只賣$39,

改善點

— 選擇和預備牛肉要花點功夫。

沙爹牛肉公仔面($39)3分

— 沙爹味帶小甜,吾錯

— 湯底話系雞湯,幾好味

— 牛肉多但60%有硬筋,咬吾開,選擇和切牛肉的時候要留意

—公仔麵彈口,

芫茜牛肉麵($42)3分

—牛肉一樣多,但好鞋,

—公仔麵彈口

—有3分系因為湯底同個麵。

法國炒忌廉炒滑蛋(2分)

—無忌廉味,比其他餐廳什麼鮮奶炒仲差。

—滑蛋過老,一d都吾滑

多士(2分)

-吾香吾脆又靱

咖啡(5分)

— 拉花幾靚

— 早餐餐茶有咁質數非常好

—————

沙爹牛肉公仔面

芫茜牛肉麵

法國炒忌廉炒滑蛋,多士

咖啡

2024-02-05
$43 (早餐)
咖啡
一試後悔,見裝修好靚,唸住入去試下,5點15分入餐廳叫左個下午茶肉骨茶$68加埋tips$75。先上左肉骨茶試左好咸,完全無藥材味,完全吾正宗。碗飯5min後先到,食啖飯係凍嘅~明明得我一台客,啲侍應係度傾計,要係餐廳大叫佢哋先有人過來,拎左碗飯過去換一句吾好意思都無,再等左5min,肉骨茶都開始凍,問男侍應話啲飯重新煮緊,咁即係全後所有食物都會凍,心唸點解啲服務可以咁差,終於搵到個識講廣東話嘅拎到碗飯過來,用10min食完個餐。叫杯伯爵紅茶(心唸都係茶包)都可以話無,最後叫左杯熱檸水,餐台又無糖。食到成肚氣,真係不得了😑

2024-01-23
2024-01-17 136 浏览
好耐冇去荃灣喇~今日黎到朋友經常去嘅餐廳傾陣計,順便放鬆chill下~😌鋪頭好易搵,喺中染大廈搭扶手電梯上一樓即可見到。裝潢好有度假風情,光猛空間設有梳化位同卡位,舒適自在。午市餐牌涵蓋豐富選擇,包括多款咖哩、肉骨茶、粉麵、海南雞、沙律、意粉等…蘑菇平時都好愛食泰式咖哩,尤其係濃稠咖哩汁裹滿啲食材😽於是嗌左個黃咖哩牛肉配白飯($76),➕$8升級泰國手標奶茶。當中,牛肉係選用特選美國Prime牛筋腩,足料大塊,燉到好冧好入味,咖哩口感濃郁,有三色椒同豆角等配菜。奶茶都好好飲,香濃細膩,不鏽鋼杯上印左可愛樹懶圖案🦥,呼應店鋪「慢悠」主題。米飯超大碗,但美中不足係好乾😂好彩可以拌咖哩一齊食😽

黃咖哩牛肉配白飯
黃咖哩牛肉配白飯
2024-01-07 174 浏览
近日發現荃灣中染大廈開左間融合西泰式fusion的新餐廳「槾悠」,當中走優閒小清新路線,他們西泰美食再加上Sloffee咖啡室,可有另一番風味。香煎虎蝦泰式金柚沙律🦐爽脆沙律菜上,加入了酸酸甜甜的金柚、香煎後的彈牙虎蝦,令味道豐富更清新。青咖喱豬頸肉🐷以青咖喱烹調豬頸肉,令豬頸肉入口柔軟多汁,微微香辣,非常惹味。65°C溫泉蛋海膽醬拼煎帶子扁意大利麵🥚扁意大利麵都沾滿了海膽醬汁,再有溫泉蛋,及香煎後的帶子,增添了豐富的口感,軟嫩順口,胃口大開。馬拉盞炒芥蘭苗🥬芥蘭苗保持了鮮嫩口感,另加上馬拉盞調味,蒜味香濃惹味。Tiramisu咖啡☕️咖啡香甜,口感順滑。Tiramisu牛角窩夫配椰子手工雪糕🍧酥脆牛角窩夫加上Tiramisu香甜濃稠,再有椰子雪糕的清香綿滑,豐富了其層次感。

香煎虎蝦泰式金柚沙律🦐

青咖喱豬頸肉🐷

65°C溫泉蛋海膽醬拼煎帶子扁意大利麵🥚

馬拉盞炒芥蘭苗🥬
芥蘭苗保持了鮮嫩口感,另加上馬拉盞調味,蒜味香濃惹味。

Tiramisu咖啡☕️
咖啡香甜,口感順滑。

Tiramisu牛角窩夫配椰子手工雪糕🍧
2024-01-06 132 浏览
有朋友仔喜歡樹懶嗎🦥?! 荃灣的🇹🇭 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐥𝐨𝐭𝐡 慢悠,是間泰西𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧餐廳,並以這隻可愛的懶洋洋動物做主題,環境舒適,有大量綠色植物,感覺與樹懶好相似呀~食物款式不少,二人套餐只需$𝟑𝟖𝟎,真心好抵食呀😳!!! 不過我們沒點套餐,想試試其他餐點~☆ 香草蒜蓉牛油多士磚🍞$𝟒𝟐包控必定滿意的多士磚,外層酥脆,內𥚃軟熟,有蒜蓉香,好好吃耶~☆ 金蒜牛油雞翼🍗$𝟖𝟖牛油雞翼外脆內多汁,鹹香十足。☆ 泰式紫菜春卷💚$𝟔𝟖春卷脆卜卜,餡料豐富,蘸酸辣醬更好~☆ 濃湯冬蔭功明爐烏頭🐟$𝟏𝟖𝟖烏頭超大條,用明爐煮熱,天氣凍吃更有風味。☆ 怡保蜆肉臘腸炒粿條🍜$𝟏𝟏𝟖炒粿條有鑊氣,除了有大量蜆肉和鹹香臘腸,還有炒蛋🍳及芽菜呢~
有朋友仔喜歡樹懶嗎🦥?!

☆ 香草蒜蓉牛油多士磚🍞$𝟒𝟐

☆ 金蒜牛油雞翼🍗$𝟖𝟖

牛油雞翼外脆內多汁,鹹香十足。
☆ 泰式紫菜春卷💚$𝟔𝟖

春卷脆卜卜,餡料豐富,蘸酸辣醬更好~
☆ 濃湯冬蔭功明爐烏頭🐟$𝟏𝟖𝟖

烏頭超大條,用明爐煮熱,天氣凍吃更有風味。
☆ 怡保蜆肉臘腸炒粿條🍜$𝟏𝟏𝟖

2024-01-05 105 浏览
其實餐廳都開左一段時間但因為見評價麻麻就一直都無試咁岩公司聚餐話去食就睇下到底係咪真係咁差我自己叫左個肉碎煎蛋飯$68真係普通過唔普通啲肉碎好肥下 食到最尾都無完成同啲同事share左叫牛油雞翼$22/2,馬拉盞炒通菜$48,仲有個小食拼盤$78(無影到)牛油雞翼係熱嘅,但得層皮有味裡面仲有少少雪味馬拉盞炒通菜唔會話佢難食,但唔係平時食都個種泰式味道仲有個拼盤就普普通通不過不失我同事仲叫左兜炒金邊粉$88 完全無咩顏色另外有個同事食燒牛肉沙律要$98但啲牛肉都係得好少無記錯堂食仲要加一呢個價錢賣呢個質素 只能夠話就算幾近公司都好都應該唔會再幫襯了
其實餐廳都開左一段時間
但因為見評價麻麻就一直都無試
咁岩公司聚餐話去食就睇下到底係咪真係咁差

我自己叫左個肉碎煎蛋飯$68
真係普通過唔普通
啲肉碎好肥下 食到最尾都無完成

牛油雞翼係熱嘅,但得層皮有味
裡面仲有少少雪味
馬拉盞炒通菜唔會話佢難食,但唔係平時食都個種泰式味道
仲有個拼盤就普普通通不過不失

我同事仲叫左兜炒金邊粉$88 完全無咩顏色
另外有個同事食燒牛肉沙律要$98但啲牛肉都係得好少
無記錯堂食仲要加一
2024-01-03 157 浏览
不可一不可再🥲門面裝修好靚,服務都ok嘅,但食物質素卻令人十分失望😤係泰式餐廳叫泰式串燒理應safety choice,等咗10-15分鐘上枱,諗住應該用心燒,點知一望到就知出事! 叫咗泰式汁燒白鱔 ($68) 同埋牛舌 ($48),望落同食落都好似完全冇燒過咁!似係白烚之後再加上醬汁! 肉嘅本身係完!全!冇味!仲要收咁嘅價位?難怪晚上食飯時間,餐廳只有寥寥可數嘅幾台客人。真係唔建議大家去食,以免影響心情。
不可一不可再🥲

門面裝修好靚,服務都ok嘅,但食物質素卻令人十分失望😤

2023-12-26 114 浏览
荃灣愉景新城隔離八咪半開左新餐廳-槾悠餐廳環境闊落好坐,裝修清新充滿綠意,有種叢林感,餐廳以The ꜱʟᴏᴛʜ🦥為創意概念,ꜱʟᴏᴡ ᴅᴏᴡɴ, ᴄᴀʟᴍ ᴅᴏᴡɴ嘅慢活節奏,令人有舒適悠閑嘅用餐享受。餐廳菜式以fusion泰國菜為主,提供各種主食、小食、野飲同甜品。椰青大粒多水夠爽甜。芭堤雅的天空,賣相一流,底層係斑蘭汁同珍多冰,用蝶豆花汁同椰奶撞出好似天空嘅顏色,好適合打卡。軟殼蟹冬陰功蟹肉西班牙飯佢係餐廳嘅signature菜式,大鐵鍋呈上,熱氣騰騰,佢系泰式冬陰功味嘅西班牙炒飯,夠晒fusion,冬陰功味好突出,酸酸哋帶微辣,都幾開胃。海鮮豐富,加入軟殼蟹東南亞元素,同埋大蝦、青口、蜆肉、魷魚,再用青豆、椰菜點綴,好睇又好食。串燒雙層塔想試晒咁多款小食,嗌呢個串燒雙層塔就岩啦,佢除咗可以食到雞肉串同一口牛肉串,仲有魚餅、蝦餅及香脆春卷,打卡影相都好正。馬拉盞炒通菜,大大碟而且夠晒惹味。槾悠 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓115號舖
荃灣愉景新城隔離八咪半開左新餐廳-槾悠

椰青大粒多水夠爽甜。

軟殼蟹冬陰功蟹肉西班牙飯

串燒雙層塔

馬拉盞炒通菜,大大碟而且夠晒惹味。

槾悠 (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段388號中染大廈(8咪半)1樓115號舖

2023-12-25 87 浏览
中染大廈開咗呢間新派泰菜,餐廳寬敞悠閑渡假風裝潢加樹懶招牌非常吸睛,平日嘅晚上人流唔多,坐得好舒適~🥘咖喱海鮮軟殼蟹拼香草蒜蓉牛油多士磚 $158賣相精緻,烘得香脆嘅蒜蓉牛油多士上擺放左原隻炸軟殼蟹,配上香辣帶微甜嘅蛋炒黃咖喱,非常完美嘅配搭~🍲特盛冬蔭功鮮茄海鮮大滿貫 $148冬蔭功湯加埋鮮茄同豐富海鮮,味道更有層次,海鮮鮮嫩爽口,非常豐盛~🍛蝦頭油豬頸肉炒飯 $98炒飯比預期中大碟頭,豬頸肉份量亦都不少,用上蝦頭油炒非常惹味~🥬泰式豚肉生菜包小辣 $98生菜包調味適中,辣度有層次,用上羅馬生菜,新鮮爽脆~🧋🍹餐廳有多款手調飲品供選擇,飲品質素高,賣相精緻,味道香濃,非常推介:凍泰國手標奶茶 $28恐龍下蛋 $39🧇🥐 甜品仲有Croffle 供應 $53,唔想太飽食芒果糯米飯食呢個就啱晒啦,新鮮芒果鋪滿香脆窩夫,味道清新嘅配搭,為呢餐畫上完美嘅句號。#泰國菜 #香港美食 #泰好吃 #泰好食 #泰國 #thaifoodhk #thaicuisine #荃灣美食 #荃灣泰菜 #泰國菜 #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodieblogger #食好西 #foodie

🥘咖喱海鮮軟殼蟹拼香草蒜蓉牛油多士磚 $158

🍲特盛冬蔭功鮮茄海鮮大滿貫 $148

🍛蝦頭油豬頸肉炒飯 $98

🥬泰式豚肉生菜包小辣 $98
生菜包調味適中,辣度有層次,用上羅馬生菜,新鮮爽脆~

凍泰國手標奶茶 $28
恐龍下蛋 $39

#foodiehk #foodielife #foodiegram #泰菜 #假期好去處 #慶祝餐廳
用餐优惠
試食活動
2023-12-18 142 浏览
食物一般但服務好差 好耐無試過咁差的服務原本諗住餐廳環境ok 可以一試點知1. 職員唔識落單 係真”唔識” 第一次錯 要改 叫他不如覆一次單 他係當我透明 全程無應我答我 無理我走左 要我自己再check 單confirm 2. 食物上枱 𣎴是放落枱 係遞俾我 叫我接住!? what ? 張枱有空位的3.飲品上枱 問xxx 係邊個 遲左2秒未應到 職員喝我 話xxx 邊個吖4. 長枱𣎴大 係咁叫我哋張食物轉細碟 話之後無位放 好,轉左 ,跟住佢放多一隻碟係我哋張枱用黎放轉碟刀叉! ?你又話無位 ?最後我們將個圓碟”打直”擺 really thanks 5. 我哋人未到齊 食物未上 打算叫飲品 他叫我們𣎴如叫埋甜品先 what ? 全枱人都勁忟離開 冇服務算 但服務差真係搞唔掂 大家真係𣎴好去!
食物一般
但服務好差 好耐無試過咁差的服務
原本諗住餐廳環境ok 可以一試
點知

全枱人都勁忟離開 冇服務算
但服務差真係搞唔掂
大家真係𣎴好去!
2023-12-16 81 浏览
今次一行二人收工嚟到呢間位於荃灣8米半呢度食泰菜🙈 呢間餐廳裝修好有大自然田園風格,宣揚慢活嘅態度,坐喺度食嘢傾偈真係好舒服☺️🦀軟殼蟹冬陰功蟹肉西班牙飯($238)我哋一睇Menu就比呢道菜吸引咗😍 呢個係餐廳主打嘅signature菜,係泰式冬陰功配上西班牙炒飯😍 成個炒飯新鮮滾熱辣用鐵板呈上,雖然係二人份量但係我諗三四個人都食到🤭 每粒飯都沾滿蕃茄嘅香氣,食落酸酸地勁開胃!面頭落咗勁多海鮮,除咗大大隻嘅軟殼蟹仲有海蝦、青口、魷魚同蜆肉等等,好足料同食落口感都好豐富🤤🦐經典大蝦炒金邊粉($118)次次去食泰菜都會叫佢哋嘅金邊粉,因為真係經典中嘅經典🙈 呢度嘅金邊粉炒得好爽身,酸酸甜甜既調味啱啱好,食唔停口🤤🥘青咖喱雙茄素菜豆腐($88)去食泰國菜都有好多素食嘅選😍 我哋就叫咗呢個健康之選,青咖喱配時菜,青咖喱味道非常香濃,豆腐質感有啲似扎肉但係好滑溜,配搭多種新鮮嘅蔬菜,好好味🤤🍞香草蒜蓉牛油多士磚($42)呢個多士係專登叫黎配青咖喱汁食🙈多士烤到好香脆,蒜蓉味夠晒鹹香,點咖喱汁食真係一流!🍋椰香泡泡芒果糯米飯($68)甜品方面,我哋叫咗呢個好特別嘅芒果糯米飯,賣相好精緻,芒果夠晒甜

🦀軟殼蟹冬陰功蟹肉西班牙飯($238)

🦐經典大蝦炒金邊粉($118)

🥘青咖喱雙茄素菜豆腐($88)

🍞香草蒜蓉牛油多士磚($42)

🍋椰香泡泡芒果糯米飯($68)
甜品方面,我哋叫咗呢個好特別嘅芒果糯米飯,賣相好精緻,芒果夠晒甜,配埋香甜軟糯既糯米飯食真係啱啱好👍🏻

飲品方面,我哋就叫咗🥥新鮮椰青($43)同☕️熱醇白鮮奶咖啡($36),味道都唔錯,佢哋仲有好多特色嘅泰式飲品,希望下次嚟再試多啲🙈整體餐廳食物質素都幾好,環境好舒適,期待下次再嚟食嘢🥰

學習樹懶享受慢活生活🦥荃灣8咪半正正有間以sloth命名嘅泰國餐廳,主打一系列新派泰菜🇹🇭創意得嚟又抵食😛.就咁睇門口真係唔知泰國餐廳😂有別於一般傳統泰國餐廳,呢度設計走簡約田園木系風,感覺好舒適😌而且地方寬敞好闊落😌.🌟二人套餐💰$358.🍴泰式豚肉生菜包有辣有唔辣,任君選擇😙肉碎充滿香茅香,肉汁豐富😚包住爽脆羅馬生菜食,永遠係絕配❣️.🍴65°C溫泉蛋海膽醬拼帶子扁意大利麵創意菜式💕就咁睇賣相勁吸引😍溫泉蛋吉穿撈均,每條意粉吸滿蛋香🤤配搭海膽醬又幾夾😝仲有大大粒帶子🤩.🍴冬陰功雞煲味道上有啲似甜酸雞,多咗泰式香料味🇹🇭酸酸辣辣好過癮,相對較濃味好惹味😋.🍴飛天通菜揀咗馬拉盞炒,通菜夠爽脆,份量都幾多下😌.🍹香茅綠茶入口好清香,食完相對濃味嘅嘢飲番杯啱晒😙.🍴椰香泡泡芒果糯米飯💰$68糯米飯充滿椰香,微甜煙糯😋配搭酸甜芒果及椰香泡泡,充滿泰國風味🇹🇭

🌟二人套餐
💰$358
🍴泰式豚肉生菜包

🍴65°C溫泉蛋海膽醬拼帶子扁意大利麵

🍴冬陰功雞煲

🍴飛天通菜
揀咗馬拉盞炒,通菜夠爽脆,份量都幾多下😌

🍹香茅綠茶
入口好清香,食完相對濃味嘅嘢飲番杯啱晒😙
🍴椰香泡泡芒果糯米飯
💰$68