2018-08-01 45 浏览
今日同個舊同學喺尖沙咀敘舊,想搵個地方舒舒服服又可以坐耐啲傾吓計,朋友推薦呢間食店。  店主推介食廚師發板,我同朋友都係有選擇困難症嘅人,見到廚師發板都幾多嘢食一於叫佢啦!上菜見到佢啲擺碟都幾靚,見到佢有比心機!侍應好細心介紹邊款醬用黎點邊樣食物,同埋叫我地先食熱食。  鐘意食海鮮嘅我一嚟到已經比個帶子吸引住,好香牛油味又唔會縮水縮到好細粒,啖啖肉!個蝦都燒得唔錯,爽口彈牙,仲要已經開咗邊唔使落手剝。個鵝肝多士真係好味到不得了,鵝肝入口即溶配埋香脆多士,好滿足!細細件份量啱啱好。另外牛柳粒唔會煎得好乾,咬落仲有肉汁,一啖一粒,唔覺唔覺就食囇!  另外佢自家醃制嘅布霖好特別,酸酸甜甜好清新開胃!冷盤嘅螺肉有少少酒味,煙三文魚份量都幾多,仲有沙律菜配芝麻醬,我地兩個女仔份量岩岩好唔會好heavy!

2018-08-01 38 浏览
朝早同家姐個寶貝女行完九龍公園,之後,中午又同去佢飲茶。飲完茶,出到室外,實在頂唔順個酷熱天氣,所以,都係帶佢去室內玩下,避下暑。上來呢個Happyland,有嘢食,有冷氣,有嘢玩,hea 番一陣,然後再會合我媽去買餸今晚煮飯。個衰妹又幾識擺post。入到嚟,見到周圍都色彩繽紛,真係人都會後生啲。仲有其他小朋友喺度,家姐個女一定唔會悶。我就研究下啲card game / board game點玩。佢就滿場飛。當然唔少得要研究下食咩好。都係叫個tea set,包羅萬有。個 tea set 果然係包羅萬有。有雪糕、三文魚、蛋糕、窩夫、心太軟、沙律……最特別當然係,竟然有美少女曲奇! 更奇怪,家姐個女竟然識美少女戰士! 按理美少女戰士都起碼有二三十年歷史,點解我家姐個女會識佢嘅? 唔通通識班有教? 哈哈! 當然唔係啦! 原來,電視台有播新版美少女戰士。頭先飲茶時,佢食咗少少嘢乍,家下見到樣樣都咁得意,左一件右一件,差不多俾佢食,話又靚又好好味。玩飽食飽,又要趕去會合婆婆喇! 囡豬!

個衰妹又幾識擺post。

入到嚟,見到周圍都色彩繽紛,真係人都會後生啲。

仲有其他小朋友喺度,家姐個女一定唔會悶。

最特別當然係,竟然有美少女曲奇!

玩飽食飽,又要趕去會合婆婆喇! 囡豬!
下午茶
2018-07-29 40 浏览
好耐没有約好姊妹食飯, 今日星期日就約她出來食個下午茶。知道樂園Happyland最新推出了一個少女心下午茶, 我們當然不能錯過啦。 上到去樂園餐廳, 裡面有兩隻貓貓。佢地好得意。有個小朋友逗一隻白色的貓貓玩。我都不忘幫貓貓影相。 先來個和風雜菜沙律, 加了芝麻醬,令整個沙律味道更突出。 我們叫的少女心下午茶,店員端上來時,我們都嘩嘩聲。因為好靚靚, 有美少女戰士sailor moon的餅點。令我們找回童年時的少女記憶。這個tea set$398 for二人份量,有好多野食, 每樣有兩件。 有蟹子吞拿魚旦青瓜卷, 戀之花煙三文魚,美少女翻煻曲奇, 士多啤梨玫瑰,蜂蜜迷你窩夫,特色雪糕,軟心朱古力蛋糕, 脆皮棉花糖雜莓鬆餅, 仲有我最喜歡的芝士焗大啡菇和黑松露雞肉三文治。 芝士焗大啡菇 大啡菇焗得軟腍, 加上芝士來焗, 的確不錯。 黑松露雞肉三文治 雞肉三文治, 加上黑松露, 黑松露香撲鼻, 整個口腔都是黑松露香。令整個雞肉三文治的味道都提昇了。 這個下午茶仲包兩杯$48以內的飲品。我叫了芒果冰, 很透心涼。

先來個和風雜菜沙律, 加了芝麻醬,令整個沙律味道更突出。

芝士焗大啡菇

大啡菇焗得軟腍, 加上芝士來焗, 的確不錯。

黑松露雞肉三文治

2018-07-28 61 浏览
第一次黎Happyland食野 一入店俾我嘅感覺係温馨且舒適 店內嘅裝飾十分符合店舖主題—樂園 店內係呈現一種童趣嘅感覺 檣上貼有line系列公仔 好得意 鐘意黎一系列公仔嘅朋友可以黎打下卡係檣上加裝幾幅畫 再加襯幾朵花 簡單又不失樂趣 色彩豐富嘅檣壁更係喜歡拍照人士嘅最佳拍照背景Happyland 不但只提供咗一個舒適嘅環境俾食客 我種有一個驚喜發現 原來店內有一個遊戲櫃 放咗好多聚餐小遊戲 如果覺得淨係食野會好悶嘅話可以攞黎玩下 就如上圖 櫃入面有各式各樣嘅遊戲 狼人 三國殺 大富翁 黎d聚會必玩嘅都有 相入面嘅遊戲櫃只係其中一部份 種有好多影唔曬......所以Happyland好適合一大堆朋友一齊黎放鬆下心情介紹咗咁奈店嘅環境 我地係時候介紹下店嘅野食啦 當日我同我朋友兩個人去食 總共叫咗三樣野食一杯野飲一碗餐湯 total $553 黎個係小食芝士豬肉釀雞翼 雞翼包住豬肉 面種有少少芝士粉 味道同賣相都唔錯 如果點醬食又係另一種風味 黎個係主食黑松露鮮菇意大意飯 十分推介 飯一黎到就聞到一陣黑松露嘅味道 令人好有食欲 食落有少少忌廉嘅味道 米飯唔會太硬唔會太霖 剛剛好

黎個係主食黑松露鮮菇意大意飯 十分推介 飯一黎到就聞到一陣黑松露嘅味道 令人好有食欲 食落有少少忌廉嘅味道 米飯唔會太硬唔會太霖 剛剛好 食嘅時候種有芝士拉絲嘅效果 可惜我掛住食無影底

海鮮雜菜湯 海鮮味重 湯嘅質地偏濃稠 味道亦唔會太喊

榛子朱古力 黎杯野飲朱古力味重之餘唔會太甜膩 推介

怪獸甜品 黎個甜品相信應該係店內嘅招牌 甜品份量好足 簡直係七人份量嘅甜品 有七個唔同味嘅雪糕球 絕對滿足到想試唔同口味嘅你

加分小地方 店嘅每一台都有一罐糖 未上菜嘅時候可以頂下口痕 好貼心

店內嘅可愛小貓 好乖 任人摸
2018-07-26 55 浏览
之前已經嚟過呢度食飯, 覺得呢度環境舒服好坐,而且點坐都唔會趕你走, 可以喺度點傾都得。餐牌嘅主菜,全部加$38就可以轉套餐,配餐湯加飲品, 仲可以加$58,配心太軟或者窩夫雪糕。 今晚餐湯係蕃茄忌廉海鮮湯, 估唔到佢有好多料, 而且上枱好夠熱, 海鮮都有幾款, 而且個湯都好大碗,飲完都飽咗一半。之後就嚟主菜喇, 叫咗龍膽石斑柳,石班柳都煮得啱啱好,魚皮夠脆口, 又有薯蓉同菜,營養均衡~呢度有好多唔同飲品, 今晚叫咗菊花花茶,呢度可以叫佢加熱水, 唔會只可以飲一壺, 絕對唔會浪費, 佢哋落花茶都落得好重手,所以好夠味,倒出嚟已經聞到好香, 同埋睇到佢哋係真係原個花苞去沖茶,唔係用香精同茶包, 可以一邊慢慢傾慢慢飲,好relax另外仲叫咗芝士焗大菇, 呢度係用有機大傘菇,感覺健康好多, 剛剛出爐熱辣辣,一切開仲好多汁,好好味呢度養咗兩隻貓, 好大隻而且好靚,一啲都唔驚人,任摸唔嬲, 環境好衛生好乾淨,亦都冇異味, 又有寵物又可以保持環境衛生,真係好難得, 而且仲有大量卡game ,係約gathering 嘅好地方

2018-07-26 64 浏览
難得不用OT👽早放工和朋友去尖沙咀的樓上Cafe 嘆世界,Happyland地點好ok方便, 由地鐵站行去都不用5分鐘,環境也乾乾淨淨,如果和朋友來開party也不錯,而且這兒有不少on broad game 玩,正!我喉嚨乾乾地所以我們叫了菠蘿柑桔特飲🍹,味道不過不失ok!主菜叫了七成熟的西冷扒配薯菜+香煎帶子🍽,擺盤好靚好有心機份量也ok多,西冷扒叫七成熟果然無選錯,不會如毛飲血又保留牛扒的肉味,調味也配合得好好!下次可以試試五成熟,香煎帶子油了少少但無太大雪味也尚且不錯,而且也可配其他小食,薯菜炸得唔錯配上意大利酢的確開胃!甜品🍧🍫叫了心太軟配雪糕要等15分鐘,但絕對值得等待!先是美少女戰士擺盤就like唔少相(心機來啊~~~)心太軟的 朱古力味濃度適宜, 加埋雪糕簡直絕配!

我喉嚨乾乾地所以我們叫了菠蘿柑桔特飲🍹,味道不過不失ok!

2018-07-25 88 浏览
樓上cafe曾經是一種潮流,去那裏吃飯都會選上樓上cafe。經過多年的洗禮,現在的樓上cafe,雖然還有,已經大不如前的隨便在路上都能找到一間。所以現在的樓上cafe都要花點心思,才可以吸引食客,以保留競爭力,所以聽聞一間位於尖沙咀的樓上cafe,樂園都有廚師發辦供應,便很想前來一試。有著精緻的賣相,再上美味食物,以及餐廳內的2隻貓兒,已經能吸引一眾食客前來了。******************************來到樂園的門前,便看到壁畫一幅,帶著玩樂的心情坐在彩虹之上,讓人感覺在此是一個快樂之地。走進餐廳,裝修有點像壁畫的色調差不多,有點像天空和白雲,還有座椅也用上不同顏色,如彩虹的一樣。廚師發辦 HKD188,用上9款食物組合而成的一個餐,還可以加上祝福話語,最少要2位起。廚師發辦是不包飲品,但可以加 HKD15 便可以配餐牌上 HKD48/杯的飲品。廚師發辦不只限於食物質素,還有精緻的賣相,難怪可以這樣吸引著不少食客前來享用。牛油檸檬汁煎帶子刺身、和風雜菜沙律。整個廚師發辦用上不同的醬汁劃花,其實是主菜內的醬汁。和風雜菜沙律也是用上劃花的醬汁為作沙律醬。牛油檸檬汁煎帶子刺

牛油檸檬汁煎帶子刺身煎得外脆內嫩滑,還帶有牛油的清香味,確實好食。

香煎加拿大特大虎蝦、蒜片配香煎安格斯柳粒、烈酒煮布冧。

香煎加拿大特大虎蝦煎得外殼很脆,蝦味濃郁。

蒜片配香煎安格斯柳粒,不用加上蒜片,牛柳粒的味道已經不錯。牛柳粒也很腍,煮得也很入味,確實吸引。

烈酒煮布冧,酸酸甜甜,是用來清除口中的油膩感,吃後確實可以把口的食物的餘味清除得不錯。

鹽水煮榮螺、蟹棒、黑魚子鵝肝多士、戀之花煙三文魚。

鹽水煮榮螺味道清新,作為涼食也不錯。

蟹棒都幾厚肉,一絲絲蟹棒]肉都幾清甜。

黑魚子鵝肝多士把鵝肝煎得外圍很香脆,內裏有點像溶化的口感,再配上多士一起吃,無論味道和口感也很出眾。

戀之花煙三文魚,煙三文魚也不少片,用來製成花的賣相一樣,確實吸引又好吃。

黑松露鵝肝意大利飯 HKD188,大大件鵝肝煎得外脆,吃下一口時鵝肝完全溶化在口中。

意大利飯加入菌和黑松露所煮成,帶著清香的黑松露味道,加入菌之後,多了點口感。這個黑松露鵝肝意大利飯確實是推介食物之選。

吃著廚師發辦,加HKD15便可以享用餐牌內 HKD48之飲品。如果超過 HKD48的飲品,只需補回差價,所以選上了2杯飲品,便補回差價。薰衣草茶 HKD35,有著清香的薰衣草,喝下有一點讓人放鬆的感覺。

紅 HKD35,紅是用上玫瑰糖、柚子青檸特飲配製而成。所以送上來,玫瑰糖另外放入管內,是用來分開加入特飲之中。加了點玫瑰糖,吃上一口特飲,有著清香的玫瑰味道,柚子和青檸又帶著少許酸味,酸酸甜甜之中味道確實不錯。

庆祝纪念
生日
  • 黑松露鵝肝意大利飯
  • 黑魚子鵝肝多士
  • 蒜片配香煎安格斯柳粒
  • 香煎加拿大特大虎蝦
  • 牛油檸檬汁煎帶子刺身
2018-07-25 63 浏览
今日約左朋友去尖沙咀睇戲順便食埋晚飯,咁佢就推薦左呢間樂園,所以就一齊去試下。一入門口就見到好多桌遊同埋好可愛既貓貓!貓仔超乖,瞓左係個架到,咁我地就揀左最近貓仔瞓教個位既枱。之後我地同貓仔玩左好耐先開始睇餐牌,但店員都好好無催過我地。呢間野主要係食西餐,有沙律、意粉、薄餅同豬仔骨呢啲,亦都有吉列蠔、焗青口呢啲小食。本身朋友想叫豬仔骨,但因為睇到隔離枱叫左都幾大份我又唔係太肚餓就決定下次再試,今次就叫左意大利黑松露吞拿魚比薩$148同埋黑松露鮮菇意大利飯$168,再加左$38變餐,可以有餐湯同埋有杯$48既飲品,超過$48既飲品亦可以補差價叫。同埋我覺得呢間好既係無論你係叫小食定主食都可以加$38變餐,唔洗逼住一定要叫主食。我地今次揀左蜜桃紅茶,唔洗加錢就有,正!同堆依家加$58可以有心太軟或者窩夫,咁我地就要左個窩夫。之後就要逐樣講下。意大利黑松露吞拿魚比薩係幫我地預先切好左,唔洗自己切咁麻煩,好貼心。Pizza有超多芝士係面,而且烤得好香口,食完覺得好滿足。黑松露鮮菇意大利飯超高質!上碟既時候店員同我地講可以撈均左啲黑松露先,咁樣會香好多。我先食左未撈既,再試撈左既,果然係有分別。

黑松露鮮菇意大利飯超高質!上碟既時候店員同我地講可以撈均左啲黑松露先,咁樣會香好多。我先食左未撈既,再試撈左既,果然係有分別。未撈之前係普通平時食蘑菇意大利飯既感覺,但撈埋黑松露即刻充滿黑松露既香味,成個味道升級左。而且呢個飯中間有啲洋蔥粒,感覺清新左,我好中意呢個配搭!

窩夫擺盤好靚,係美少女戰士主題,唔只有美少女戰士紙牌,重有用糖霜畫既美少女戰士,好有心機!除左有兩舊窩夫,重有球曲奇味雪糕,我中意用雪糕伴住窩夫黎食,一冷一熱咁好正!

餐湯係海鮮湯,味道不錯,而且幾足料。隨湯附送一枝長餅乾用黎點湯食,我覺得食落有啲似麵包既感覺,就咁食麻麻,但點湯都幾襯,強調建議要點湯食。

蜜桃紅茶都幾大杯,甜度適中,唔算話非常出色,但都唔差。
2018-07-24 78 浏览
今晚(5/7/18)邀請朋友鍾小姐往尖沙咀一間富有特式的餐廳晚膳。該餐廳名為"Happy Land" , 座落於尖沙咀北京道一座商業大廈內,於地鐵站H出囗,步行兩分鐘就到,地點非常方便。餐廳的招牌顯示在門口牆壁上的一幅彩畫,以彩虹圖案配合鮮明顏色特出「樂園」主題,其招牌設計看上去像兒童天地,很難想像它是一所用膳的地方,如能改善及加強餐廳的名稱,能使顧客不會有錯誤的訊息及感覺。步入餐廳內,感覺清新脫俗,佈置清雅及亦有特色,面積不算大,約十數張枱,可款待40-50位客人。餐牌的設計繽紛,內容清晰及一目瞭然,容易點餐及能引起食慾。我們點了下列食品:1/ 熱情果茶2/洋蔥湯3/香煎龍膽石斑柳配奶油翡翠汁4/芝士焗有機大磨菇5/蜂蜜鮮菓窩夫熱情果茶:果味濃及芬香撲鼻,入口香甜,極為醒神。洋蔥湯:勝在夠熱,味道適中 。香煎龍膽石斑柳配奶油翡翠汁:擺相極佳,看得出㕑師有花心思。石班魚柳妥新鮮及份量足夠兩位女仕享用。芝士焗有機大磨菇:名符其實,真是超大磨菇,芝士味配合磨菇的質感,味道剛剛好,非常美味。最後的蜂蜜鮮菓窩夫 : 這個特色甜品,蜂蜜清甜、窩夫鬆脆再配合綠茶雪糕,簡直是絕配。整體而言,都非常享
餐牌的設計繽紛,內容清晰及一目瞭然,容易點餐及能引起食慾。
我們點了下列食品:
1/ 熱情果茶
2/洋蔥湯
3/香煎龍膽石斑柳配奶油翡翠汁
4/芝士焗有機大磨菇
5/蜂蜜鮮菓窩夫

熱情果茶:果味濃及芬香撲鼻,入口香甜,極為醒神。

洋蔥湯:勝在夠熱,味道適中 。

芝士焗有機大磨菇:

整體而言,都非常享受這裏的食物及環境,非常滿意, 值得俾個like 佢啦。
2018-07-24 148 浏览
這間好玩好聚的CAFE,從朋友口中聽了很多次~一直沒有機會來試試,今次趁著朋友生日,就決定來食啦!一早訂好台,亦講定會係食生日飯~所以一去到已經可以入座,完全唔需要排隊,最岩我呢D唔鐘意排隊的人~黎到見到CAFE佈置,感覺舒服,場內係以花花、卡通為主題,仲有好多波皮糖、LINE汽球做裝飾,好可愛!我地3個女仔一齊黎,呢度好舒服可以慢慢傾計!而且見到好多客人係成個家庭一齊黎,小朋友應該好鐘意呢度~講返CAFE入面有的MENU,都幾多選擇同不同款的菜式,當然一黎就已經比甜品所吸引,好特別啊!今次我地選擇左5款食物,同一個甜品,因為始終生日MA~~戀之花煙三文魚沙律  $138最鐘意食沙律,每次去到唔同餐廳都要一試三文魚沙律~呢個都不出所料,個沙律好好味~蔬菜好新鮮爽口,加上沙律汁,酸酸甜甜,好好味!芝士焗有機大傘菇  $88呢個我真係極力推薦,必試~~~首先見到芝士,我地當然相當想試!!!黎到個伴碟都已經覺得好得意,一碟兩個,成個哈哈笑樣,食都開心d!除左濃濃的芝士味,一啖咬下,真係爆汁架.....超好味,熱辣辣,估唔到菇同芝士的味道如此夾啊~烤焗黑毛豬肋骨配薯角  $218試過唔少餐廳的
今次我地選擇左5款食物,同一個甜品,因為始終生日MA~~
戀之花煙三文魚沙律
戀之花煙三文魚沙律  $138
蔬菜好新鮮爽口,加上沙律汁,酸酸甜甜,好好味!
芝士焗有機大傘菇
芝士焗有機大傘菇  $88

呢個我真係極力推薦,必試~~~
烤焗黑毛豬肋骨配薯角
烤焗黑毛豬肋骨配薯角  $218
試過唔少餐廳的黑毛豬,今次呢個又係大推薦!!!!
黑毛豬超厚身,肉質極嫩腍,啖啖肉唔會靭,非常驚喜,估唔到咁好食~
我地3個女仔食到係停唔到口,邊食邊讚啊!!!!
黑松露香煎鵝肝意大利飯
黑松露香煎鵝肝意大利飯  $188
意大利飯食唔少,咁好味的真係好少有~~~~
首先係黑松露味,一上台已經香到爆!又係估唔到咁好味,鵝肝係煎到好香,而且完全唔會油,入口係即溶咁~
意大利飯食落粒粒分明,但又唔會太硬,超有口感,岩香港人口味,因為不少香港人唔鐘意飯粒太硬!
醬爆雞翼(6隻)
醬爆雞翼(6隻)  $88
最後口痕,食多個小食,就係雞翼,真係即叫即整,食落真係好多汁,而且D皮超脆,好好味!
怪獸雪糕(細)
怪獸雪糕(細)  $98
呢個甜品,可以說是CAFE主打之一!!!
我地3個女仔食唔哂,所以唯有叫左個細GEI~慶祝生日!
入面有差唔多3-4種口味的雪糕,包括抹茶、士多啤莉、曲奇........仲有波板糖、棉花糖....
最正係,因為生日,場內會有即影即有幫我地拍照,朋友都非常開心~
話呢個生日好難忘!!!!
總括講下,呢間CAFE,傾計慶祝聚會,而且內場有桌遊提供,筆記真係大推啊~~~
除左環境舒適可以慢慢傾同坐得舒服,慶祝氣氛係一流,而且食物質素係超好!!!!
大家有機會不妨一家大細齊齊黎試~!!!!
2018-07-04
庆祝纪念
生日
芝士焗有機大傘菇
烤焗黑毛豬肋骨配薯角
黑松露香煎鵝肝意大利飯
怪獸雪糕(細)
2018-07-21 2183 浏览
呢間位於尖沙咀既樂園地理位置非常方便,isquare出口一出過條馬路就係!門口已經充滿住歡樂既氣氛一入門口就發現現場客人都唔少,雖然地方唔大但勝在五臟俱全,而店員亦都有禮貌咁招呼我地餐廳亦有唔少board game提供,同另一半或者一班朋友嚟完全唔怕悶!同場仲有兩隻貓貓tim!鍾意貓貓既人都會鍾意呢度坐低左之後就發現枱上有各兩粒糖,比起出面既餐廳多左一份親切既感覺然後同朋友一齊嗌左兩個主菜,一份甜品同埋一個特飲其實呢度最出名既係佢既怪獸雪糕,但係份量十足,2個人應該食唔哂XD 所以最後無嗌到首先上菜既係「意大利黑松露吞拿魚比薩」賣相唔差,聞落去亦好香黑松露味。咬落去一啲都唔覺油膩,個薄餅皮有脆亦有軟既部分,所以配合得岩岩好之後既係「香煎牛柳粒飯配黑椒汁」,個擺盤都幾靚,一啲都唔輸出面西餐廳空口食個汁都算咸,但配珍珠米就完美,牛柳亦夠淋,比平時食到既牛柳更鬆軟,朋友當晚最喜歡係個牛柳然後到飲品同甜品,分別係「藍天柚子特調」同「蜂蜜鮮果窩夫」用試管裝住既藍色糖水非常得意,店員向我地講個糖漿只需要倒3分1就夠啦,覺得唔夠甜再逐D加落去倒左3分1之後唔會太死甜,裡面有加雜果頗加分,但味道無乜特
門口已經充滿住歡樂既氣氛
同場仲有兩隻貓貓tim!鍾意貓貓既人都會鍾意呢度
然後同朋友一齊嗌左兩個主菜,一份甜品同埋一個特飲
首先上菜既係「意大利黑松露吞拿魚比薩」

然後到飲品同甜品,分別係「藍天柚子特調」同「蜂蜜鮮果窩夫」
倒左3分1之後唔會太死甜,裡面有加雜果頗加分,但味道無乜特別,下次可以嗌店家推薦既「我愛金莎」或「我係曲奇大王」應該比較有特色
至於個窩夫整體造型太美好太靚!鍾意美少女戰士既人一定好開心XD
用糖粉整既月野兔同插喺窩夫上面既剪影好吸睛!
窩夫偏脆身,個人認為糖漿另外上好貼心,因為對我嚟講只得草莓醬同朱古力醬都唔夠甜哈哈

呢餐飯滿分10分既話我都會比8.5!!極力推薦大家帶朋友嚟一齊食一齊玩
2018-07-12
今天約了很久沒見的朋友晚餐,事前她已經叫我預先找餐廳。因為我們約在尖沙咀見面,打算逛逛街然後再用餐。我認為同朋友吃晚飯最好的地方就是cafe,環境舒服,非常適合聚會。逛完街差不多7點我就提議去happyland用膳,因為之前都試過,好評甚多。重點是我們倆都是愛貓之人,知道那裡可以滿足一下我們。於是我們馬上上去,幸好時間還早,不用等,店員很有笑容安置我們入座。店舖不算大,但有種很溫馨的感覺。場內還提供很多遊戲玩具,可能是想小朋友都可以坐定定。剛巧我們旁邊就有一隻很乖巧的小貓靜靜地待著,我們倆也不好意思碰牠,怕弄醒牠。我們點了兩個小食,一個醬爆雞翼一個魚柳。因為醬爆只記得在食神出現過,要試試雞翼的醬爆。魚柳則是我們都愛吃的。因為我們都不是很大吃的那種,所以點多了一個意粉share就夠。這個虎蝦意粉都是我們最想試的。最後都想留一點位置給甜品,聽說那裡的怪獸雪糕是最出名。我們拍拍照,小食很快就到了。那個醬爆雞翼味道不會太重,外皮還帶有一點脆,配了甜酸辣醬,十分搭。還有那個意粉,虎蝦不會太淋,它的汁也很入味,再加上蕃茄意粉不能太酸,但這個是完全剛剛好,很岩口味。不用一會兒我們已經吃飽,由於我們都

不用一會兒我們已經吃飽,由於我們都只食很少,所以那個甜品由怪獸雪糕改為單球雪糕,不過也很滿足呢!我們還決定下次一定要再來,吃怪獸雪糕還有嘗試其他。
2018-07-15 100 浏览
因為今天是好朋友的生日,所以就想試吓呢一間。一入到去,完全係坐滿人非常熱鬧。喺嗰度可以見到有一家人,或者見到人哋係聚會,而我哋係慶生我地分別點了我係曲奇大王,黑松露鮮姑意大利飯同埋怪獸雪糕先講我係曲奇大王,其實呢個嘅份量,係完全足夠兩個人食。因為佢係超過個杯,唔係話出面個d餐廳咁,冰就多 野飲就冇咩。呢個係夠飲有餘而黑松露鮮姑意大利飯,係我最愛!因為佢係即叫即整,所以要時間。不過等得好值得,佢係好濃郁同好有口感。加埋芝士,佢係可以拉絲,你就知道佢放左幾多芝士怪獸雪糕係重頭戲,佢好體貼咁點左蠟燭,即定好有feel,仲有埋氣球,所以鍾意影相既朋友一定要影反幾張。因為我都係影到差唔多溶先記得食。佢份量可以比六個人食,因為佢好多料,佢有唔同既雪糕口味MENU:
我地分別點了我係曲奇大王,黑松露鮮姑意大利飯同埋怪獸雪糕
呢個係夠飲有餘

MENU:
2018-07-14 137 浏览
今日想同朋友揾個靜靜地嘅地方傾下計,於是就揾下尖沙咀嘅樓上café,最後揾到呢間,點知有驚喜!交通方便,就喺尖沙咀H2出口度出,入iSquare上幾層電梯到G/F,一出對面就見到環球商業大廈。一入到去就有隻貓貓瞓左喺度,於是決定坐喺貓貓隔離。仲有另一隻貓的 o(*////▽////*)q貓貓瞓嗰個櫃有好多board game,我同朋友拎左個牛頭王黎玩,等野食期間可以用黎kill time。好喇,入正題!估唔到呢間餐廳都有幾多選擇,菜單分為沙律、小食、主菜、甜品、飲品呢幾個column。佢個主菜總共有兩版,最後決定叫個醬燒豬仔骨($228)。小食方面叫左個餃子($78)。飲品方面就叫左個薰衣草玫瑰花茶($68)。其實仲有好多其他選擇,不過想飲下暖野。甜品仲叫左個蜂蜜鮮果窩夫,叫任何主菜+$48就可以加配喇,都幾抵!環境唔錯,有啲LINE Friends公仔氣球,小朋友黎到應該會好鍾意。同場見到有情侶、一大班朋友、家庭嘅客人,實在係一個適合同親朋戚友相聚嘅地方。薰衣草玫瑰花茶($68)Waiter哥哥温馨提示話要煲15-20分鐘左右,等左三四個字之後終於飲得。入口甘香,飲完好舒服的感覺,不

一入到去就有隻貓貓瞓左喺度,於是決定坐喺貓貓隔離。

仲有另一隻貓的 o(*////▽////*)q

薰衣草玫瑰花茶($68)
Waiter哥哥温馨提示話要煲15-20分鐘左右,等左三四個字之後終於飲得。入口甘香,飲完好舒服的感覺,不錯!

小食 - 日式雞軟骨豬肉棒餃子($78)
煎得幾香,啲肉又入味,配埋餐廳提供嘅醬料,實在不俗!

主菜 - 醬燒豬仔骨($228)
終於到主角!個醬酸酸甜甜幾啱我胃口,豬仔骨鬆軟易入口。配埋薯菜,呢個主角實在出乎我意料之外咁好味,加分!

擺盤有隻貓貓,好可愛 ♡

甜品 - 蜂蜜鮮果窩夫 (+$48)
外觀好靚,適合相機食先嘅foodies們。窩夫上面有藍莓,側邊有蜜桃同士多啤梨,都有幾多種水果。仲有個小瓶,可以根據自己喜好加蜜糖。窩夫配埋隔離嘅朱古力雪糕,口感一冷一熱,但又幾夾。

仲有啲Sailor Moon decoration。

總括黎講,我同朋友喺呢個樂園有一個愉快嘅用餐經歷,係一間適合三五知己聚會嘅餐廳。另外值得稱讚嘅係,Waiter哥哥會留意你食完小菜未,食完先會上主菜,食完主菜先會上甜品,好貼心!呢間餐廳都好著重擺盤設計,令食物睇得又食得,有機會一定會再encore!
2018-07-14 107 浏览
廚師發板係有賣點.. 但食物款式普通無咩特別.. 而且感覺只係一個大拼盤咁...所有食物質素都好一般.. 正常唔難食但又唔係特別好味.. 另外野飲真係得個樣係d甜品可以影下相呃like.. 地方又好窄.. 好睇隔離坐咩人.. 因為好應聲好嘈.. 最辛苦係空氣質素好差.. 佢係半open kitchen抽風又差.. 所以一入店就好勁油煙味.. 有幾下都想想地反胃.. 同埋食完餐飯之後個身陣味仲衰過去完bbq.. 如果有人生日貪得意都可以嘅.. 但本人就一定唔會再去了

2018-07-14