2024-04-28 272 浏览
今日搵食去到青衣城嘅樂天皇朝,不知不覺原來佢地已經喺香港十周年,今日第一次去青衣嘅分店,睇下係咪仲係寶刀未老。雖然兩個人食,不過都嗌左唔少野食,醬燻鴨🪿半風乾鴨肉肉味濃,醬味豐富有層次欖菜乾煸四季豆🫛肉碎油香,四季豆脆口,食到唔停口小籠包🥟都係鍾情於原味,肉汁爆滿蝦仁酸辣湯拉麵🍜辣味足,但酸味唔多夠,要另外自己加醋咸肉炒年糕,整體味道比較淡,有雲腿,不過唔係太帶到味去年糕,可以試其他口味嘅年糕另外順帶一提就係佢地嘅服務幾好,侍應好主動換熱茶,值得一讚

今日搵食去到青衣城嘅樂天皇朝,
不知不覺原來佢地已經喺香港十周年,
今日第一次去青衣嘅分店,睇下係咪仲係寶刀未老。
雖然兩個人食,不過都嗌左唔少野食,

醬燻鴨🪿半風乾鴨肉肉味濃,醬味豐富有層次

欖菜乾煸四季豆🫛肉碎油香,四季豆脆口,食到唔停口

小籠包🥟都係鍾情於原味,肉汁爆滿

蝦仁酸辣湯拉麵🍜辣味足,但酸味唔多夠,要另外自己加醋

咸肉炒年糕,整體味道比較淡,
有雲腿,不過唔係太帶到味去年糕,可以試其他口味嘅年糕
另外順帶一提就係佢地嘅服務幾好,侍應好主動換熱茶,值得一讚
  • 原味小籠包
  • 上海風味醬鴨
2024-04-25 246 浏览
記得第一次食係銅鑼灣推出好多人都推介8色口味小籠包🥟!樂天皇朝話咁快就10週年,見佢推出$10 週年限定口味小籠包 (6粒),又幾正woo. 不過我都係鐘意食番原味小籠包,粒粒都入口爆多汁,包皮夠哂薄,容易一口咬哂!一個人絕對食到1籠6件!🦆醬燻鴨好夠味,肉質實淨有咬口,推介這款小食!🫛欖菜乾煸四季豆 顏色保持到翠綠,豆角吸收肉碎油香味,我最鐘意呢道菜!🍜蝦仁酸辣湯拉麵湯頭夠辣惹味但酸味未夠出,加番少許醋調味就即刻生色左!豆腐粒軟綿,蝦仁好滑,幼麵掛湯食落好滿足!🍢咸肉炒年糕味道較為清淡,咸肉夠肥有咸香,薄切年糕軟糯但未能吸收到肥肉既咸香味。食物幾好食都好,服務貼心都好緊要,定時主動換上熱茶!值得一讚!🫰
🦆醬燻鴨好夠味,肉質實淨有咬口,推介這款小食!
🍜蝦仁酸辣湯拉麵
2024-04-22
  • 八色小籠包
  • 原味小籠包
2024-04-19 213 浏览
🩷樂天皇朝會有一系列10週年活動😘分三階段推出$10優惠菜色🤤 原味小籠包優惠價$10/籠 係時候到小籠包啦 ,樂天皇朝10週年又點會少得小籠包呢 😘第二階段: 3月25日至4月7日- $10 原味小籠包 (6粒) (原價: HKD$78)第三階段: 4月8日至4月30日- $10 週年限定口味小籠包 (6粒) (原價: HKD$88)我地叫左個口水雞,百花齊放既香料,入口滋味與嫩爽既雞肉,見到都令人口水直流🤤🤤而肉質又唔會鞋口,幾好食👍🏻 炸醬麵最獨特之處就係個湯底🤭稍微甜甜哋又辣辣地既濃湯,混合肉碎加上彈牙既幼麵上~食起來非常滋味😘樂天皇朝 @paradisegrouphk📍青衣青敬路33號青衣城3樓310B號舖

🩷樂天皇朝會有一系列10週年活動😘

炸醬麵
食起來非常滋味😘

樂天皇朝 @paradisegrouphk
📍青衣青敬路33號青衣城3樓310B號舖
2024-04-17 109 浏览
呢度係我地一家最常幫襯既上海菜食店小籠包款式多五顏六色我哋都係最愛傳統果款蘿蔔絲酥餅每次都sold out 大熱點心今日終於試到蘿蔔多到爆外面又好鬆化正!🤪🤪上海粗炒必點夠野味!加埋銀絲卷夠哂飽🫶
呢度係我地一家最常幫襯既上海菜食店

夠野味!

加埋銀絲卷
夠哂飽🫶
2024-04-08 179 浏览
喺青衣城shopping, 突然肚仔餓就決定坐低喺呢間樂天皇朝度開餐喇!上海菜清清地,整體感覺好似健康啲,哈哈~ 呢度有唔同味嘅小籠包,我哋掙扎咗一陣,最終都係揀咗原味,有六隻或者十隻揀,十隻抵啲㗎~ 兩個人,每人食五隻,絕對唔會太多~ 花雕醉雞基本上係必點㗎喇,花雕味都幾香~ 另外叫咗個豬骨湯年糕,有紹菜白菜仔,可以當湯飲呢~ 臨走嘅時候發現佢哋而家做緊 十週年, 期間限定十蚊優惠價某啲菜式😱 分三個階段有唔同嘅指定菜式!青衣城食夠錢就可以免費泊車,張單仲可以儲港鐵嘅積分添~

青衣城食夠錢就可以免費泊車,張單仲可以儲港鐵嘅積分添~
2024-04-01 170 浏览
復活節想食上海嘢,於是去咗青衣城樂天皇朝。之前食過佢嘅小籠包,覺得質素唔錯,今次就主力試其他菜式。🥢擔擔麵擔擔麵非常香濃,湯底有好濃厚嘅花生醬,麵條亦都相當掛湯,兩個人食一碗啱啱好🥢沙拉骨見到隔籬枱叫咗沙拉骨,賣相睇落唔錯,於是我哋都叫一碟試,味道果然有驚喜!排骨用咗上海排骨製法,炸得金黃軟腍,每一件啖啖肉,得一兩成係骨,加埋濃厚嘅沙律醬,超級邪惡!🥢花雕醉雞醉雞整得好入味,每一啖都充滿花雕香,而雞胸肉亦都唔會好嚡👍🏻整體質素都唔錯,青衣分店都好大好多位,遲啲帶長輩去食吓先!另外樂天皇朝有一系列10週年活動,分三階段推出$10優惠菜色第二階段: 3月25日至4月7日- $10 原味小籠包 (6粒) (原價: HKD$78)第三階段: 4月8日至4月30日- $10 週年限定口味小籠包 (6粒) (原價: HKD$88)

🥢擔擔麵

🥢沙拉骨

🥢花雕醉雞

整體質素都唔錯,青衣分店都好大好多位,遲啲帶長輩去食吓先!

2024-03-28 134 浏览
my吃貨梓幸👧🏻 每隔一排就會話要食小籠包😋是日帶佢試左🌈8️⃣色小籠包🌈開心到佢自己食左7️⃣隻~第8隻因爲川味🌶🌶所以無奈相讓😶‍🌫️隻川味香而不辣既😌吃唔到辣既我都覺得系好食既~🌟小籠包8️⃣色口味👉🏻原味•絲瓜•鵝肝•蟹粉•黑松露•芝士•蒜香•川味🌟清燉雞湯麵清燉雞湯濃而不膩🐓雞骨燉到一咬即溶🌟蔥油餅圈圈狀包入滿滿香蒽💨外皮夠酥脆🌟擂沙湯圓外層芝麻粉夠香內饀唔太甜軟糯好味

🌟小籠包8️⃣色口味👉🏻

圈圈狀包入滿滿香蒽💨外皮夠酥脆

🌟擂沙湯圓
外層芝麻粉夠香內饀唔太甜軟糯好味
2024-03-28 128 浏览
朋友住青衣,約左佢黎呢邊食飯食飯吹水。樂天皇朝去過其他分店,呢間第一次黎。呢度坐位闊落,很有空間感,坐得舒服。我地點了✨️成都口水雞雞肉細嫩,口水汁麻香帶辣,最特別的是再加上麻醬,令味道更有層次,惹味到停不了口。✨️豬骨湯年湯雖然其貌不揚,但我同朋友都覺得很有水準。因為豬骨湯奶白鮮香,加上金華火腿肉,有點像日本拉麵的湯底。年糕有米香,夠滑嫩。而且配料仲有娃娃菜,小棠菜,冬菇和肉絲等,很豐富。✨️重慶紅油鮮蝦抄手點了蝦加豬肉的組合。抄手皮薄夠飽滿,蝦肉彈牙有鮮味,加上炸蒜和紅油,十分推介。✨️最後的甜品擂沙湯圓,湯圓是熱的,流心黑芝麻 餡,加上面層的香濃黃豆粉,大家都食得很滋味。餐廳每一道菜都沒有令人失望,平質高,而且職員熱情有禮,值得推介。依家仲做緊慶祝十週年優惠,10蚊就可以食到招牌菜,非常超值。
朋友住青衣,約左佢黎呢邊食飯食飯吹水。樂

我地點了
✨️成都口水雞

雞肉細嫩,口水汁麻香帶辣,最特別的是再加

上麻醬,令味道更有層次,惹味到停不了口。

✨️豬骨湯年湯

✨️重慶紅油鮮蝦抄手

點了蝦加豬肉的組合。抄手皮薄夠飽滿,蝦肉

彈牙有鮮味,加上炸蒜和紅油,十分推介。

✨️最後的甜品擂沙湯圓,湯圓是熱的,流心

黑芝麻 餡,加上面層的香濃黃豆粉,大家都食得很滋味。

餐廳每一道菜都沒有令人失望,平質高,而且
職員熱情有禮,值得推介。依家仲做緊慶祝十

週年優惠,10蚊就可以食到招牌菜,非常超值。
2024-03-26 120 浏览
🫖.樂天皇朝有好幾間分店,這次來到青衣分店,位於3樓,鋪面很大,眼測能容納約200個位子左右🪑 .🥜🌰 醬油花生 栗子 $15餐前小食,很好吃,不會太咸,有一種吃不停的感覺🤭.🥟 皇朝小籠包 $148皮薄餡靚,很Q彈,餡料鮮嫩多汁,從淡到濃8款口味,這個過程很特別.🥡 川味涼皮 $60喜歡吃辣的必須吃!涼皮很滑很Q彈,川味辣味後勁很強.🥣 上海炒飯 $95使用的食物油炒的很香,很有鍋氣,米飯不是黏糊糊,炒的粒粒分明.🍵 茶位 $12除此之外,樂天皇朝為了慶祝開業10周年,誠意推出HK$10震撼優惠(須消費HK$100)品嚐招牌菜式回顧大家的支持第二嚐(25/4 至 7/4 兩星期)HK$10 (原價HK$78)原味小籠包(6粒)第三嚐 (8/4 至 30/4 三星期)HK$10 (原價HK$88)港式叉燒小籠包(6粒)
🫖
🥜🌰 醬油花生 栗子 $15
餐前小食,很好吃,不會太咸,有一種吃不停的感覺🤭
🥟 皇朝小籠包 $148
🥡 川味涼皮 $60
喜歡吃辣的必須吃!涼皮很滑很Q彈,川味辣味後勁很強
🥣 上海炒飯 $95
🍵 茶位 $12

第二嚐(25/4 至 7/4 兩星期)
HK$10 (原價HK$78)
原味小籠包(6粒)

第三嚐 (8/4 至 30/4 三星期)
HK$10 (原價HK$88)
港式叉燒小籠包(6粒)
2024-03-25
  • 八色小籠包
  • 上海炒飯
2024-03-10 192 浏览
今日嚟到青衣城呢間樂天🫶🏻入到店內環境都好有特色~主要食上海菜💕食物選擇都超級多🤍🤍好吸引~~我地就叫左以下嘅餐點🥘原味小籠包皮薄滑嫩,包裹住嘅鮮肉湯汁真係令人垂涎欲滴。一口咬落去,湯汁爆出嚟🥟😋上海生煎包生煎包外皮金黃酥脆,內裡香嫩多汁。每一口咬落去,先係酥脆嘅底部,迎來嘅肉汁滋味🫕😍李白醉雞醉雞賣相好靚~而且真係鮮嫩多汁,肉質滑溜入味。配上特有嘅醉雞汁🍗😋楊州炒飯楊州炒飯色澤金黃,口感鬆軟,散發住迷人嘅香氣。加埋豬肉、蝦仁同蔥花,好好食🍚😍🍚👨‍🍳 樂天皇朝 (青衣城1) (青衣)📍 青衣青敬路31-33號青衣城1 3樓310B號舖

原味小籠包

上海生煎包

李白醉雞

楊州炒飯

🍚👨‍🍳 樂天皇朝 (青衣城1) (青衣)
📍 青衣青敬路31-33號青衣城1 3樓310B號舖
.我為食魚又周圍食 前幾日突然想食小籠包…就諗起陪我長大既青衣城裡面呢間樂天王朝!滿足一下食欲🤤💁🏻‍♀️先黎個大概總結黎評價分享~我覺得食物質素同以往開業到依家都保持得好好每次食八色小籠包都會覺得好特別湯汁足夠又好滋味♡ت♡♡ت♡ت♡ت♡「樂天皇朝」係香港都有唔少分店青衣城呢間就陪住我長大我都第一次分享心得環境:開業以來仍然保持得好好👍🏻服務態度&上菜速度:比之前更有進步👍🏻👍🏻值得讚👍🏻👍🏻👍🏻今次依然order「八色小籠包」🤤八隻色八種口味,而且呢籠小籠包其實有種特別食法(我仲好記得)依照指示食法由中間原味(白色)食起大家可以參考一下我share 既相片♥️咁就可以由原味既小籠包品嘗到最惹味既分別呢個食法的確無錯😍而我最愛就係第5張相既黑松露味啦😋❤️‍🔥2️⃣ 今次我特別order 左碟「糖醋魚片」一手夾上就聞到糖醋味開始腦裡面仲擔心會酸,結果一口咬落去酸帶點甜甜既味道意想不到糖醋魚片 酸甜味調較得啱啱好❤️‍🔥3️⃣ 「上海炒飯」最後叫埋上海炒飯 夠哂飽😋炒飯都好夠鑊氣 我一下子食左3碗仔🐽最後最後每次我食飽飽都會飲下茶 消化一下整餐飯都好滿足😋能夠令我回味以往既味道之外 仲令我有種衝動想o
我為食魚又周圍食

💁🏻‍♀️先黎個大概總結黎評價分享~
我覺得食物質素同以往開業到依家都保持得好好

大家可以參考一下我share 既相片♥️
咁就可以由原味既小籠包品嘗到最惹味既分別
呢個食法的確無錯
😍而我最愛就係第5張相既黑松露味啦😋

❤️‍🔥2️⃣ 今次我特別order 左碟「糖醋魚片」
一手夾上就聞到糖醋味
開始腦裡面仲擔心會酸,結果一口咬落去酸帶點甜甜既味道
意想不到糖醋魚片 酸甜味調較得啱啱好

❤️‍🔥3️⃣ 「上海炒飯」
最後叫埋上海炒飯 夠哂飽😋
炒飯都好夠鑊氣 我一下子食左3碗仔🐽
最後最後每次我食飽飽都會飲下茶 消化一下
整餐飯都好滿足😋
能夠令我回味以往既味道之外 仲令我有種衝動想order 甜品
但實在太飽 ~下次再黎啦😋.
八色小籠包
  • 皇朝小籠包
  • 特色皇朝小籠包
Ok
2024-02-24 226 浏览
朋友喺外國返黎 近近地青衣城㨂間中菜食 都無乜選擇 朋友㨂呢間中位價錢 食物質素ok 服務亦不錯 食物方面 雖然小籠包係gimmic菜 但又唔覺得有咩咁特別 反而個咕嚕魚同咕嚕肉嘅味道師傅調得唔錯 火喉都好好 呢兩味值得一試 另外個蒜泥白肉同平時食嘅好唔同 我鍾意舊式多d跟住個蟹粉煎餃一咬入口好腥 呢個麻麻地 個人不太喜歡陣腥味另外 豆腐同賽磅蟹 味道清淡 食落又唔錯 有時太重口味食落都唔舒服 清清地送飯一流喺到食過晏晝 感覺夜晚比較抵食
另外個蒜泥白肉同平時食嘅好唔同 我鍾意舊式多d
跟住個蟹粉煎餃一咬入口好腥 呢個麻麻地 個人不太喜歡陣腥味
喺到食過晏晝 感覺夜晚比較抵食
2024-02-20 188 浏览
見IG 好多人影出黎樂天皇朝既八色小籠包好特別~今次我都叫左一籠八色小籠包自己食個人喜好排序係咁~鵝肝>蒜香>黑松露>川味>蟹粉>原味>芝士>絲瓜🤣佢仲可以按照喜好單獨每款逐粒點😆🤣除左八色餃子, 仲額外叫左佢地幾個廚師推薦✅蟹粉煎餃($58/3件):推介既,但唔建議一黎即食😂唔係會湯汁直噴全面🥲✅紅油鮮蝦豬肉炒手($88/6件):唔係太辣,幾唔辣既朋友都岩食🤭✅竹炭流沙包($48/3件):相對細粒,但都好流心,好砂~~✅揚州炒飯($95):個人覺得可以再乾身D~ 調味都剛剛好🤭

除左八色餃子, 仲額外叫左佢地幾個廚師推薦

*BLACKLIST: 刪改訂位記錄,永不光顧*年初二開年及外父生日飯,早一天特地往青衣城樂天皇朝訂位,親眼看著職員寫下姓氏時間人數電話,職員還說限時用膳一個半小時、留枱10分鐘、逾時不候。當晚6時34分齊人,沒錯、是比訂的30分遲了4分鐘,但職員竟說沒有記錄,還問是跟哪位職員預訂。此時,另一位職員便出現說前一天只有她當值,其他職員均沒印象。兩人唱雙簧互扯貓尾的手法相當嫻熟,更給我看訂位記錄簿。那本訂位記錄簿,通通都是鉛筆寫的,無數擦改、更有數張萬字夾夾著的碎紙仔。記錄簿上的記錄更是不按時序,先是6:30、然後便是擦改了的6:00,寫滿了一版、然後便是有不少留白的下一天(當晚及後的訂位不知往哪去了?)職員裝模作樣說立即安排、最快預計要7時多才有座位,都再次留下了電話,不然該怎辦?至晚上10時,電話都沒響一聲。(幸好旁邊酒家剛好有位﹗)其實之前在這店已有兩次類似的不快留位經驗、等一下都騰出了位子,都沒像這次過份。生意不是這樣做的——不想空枱、把留了位的拿來招待walk-in客的營商手法,雖可確保眼前利潤,但本來想惠顧的顧客永遠不會再來了、還會把這黑心惡意的做法廣傳。幸好旁邊酒家剛好有位,
*BLACKLIST: 刪改訂位記錄,永不光顧*
生意不是這樣做的——不想空枱、把留了位的拿來招待walk-in客的營商手法,雖可確保眼前利潤,但本來想惠顧的顧客永遠不會再來了、還會把這黑心惡意的做法廣傳。幸好旁邊酒家剛好有位,不然訂了位開年及賀壽飯的客人該如何辦?
2024-02-11
2024-02-08 154 浏览
Luffa gourd Xiao long Bao 糟溜絲瓜小籠包 $88餐廳嘅菜式小籠包不嬲都咁受歡迎,今次就淨係嗌咗鮮綠色嘅絲瓜小籠包💚,真係十分搶眼,自家細湯底有淡淡的絲瓜香,而且充滿鮮甜湯汁,相當高質啊Pan-fried pork and crab roe dumplings 蟹粉鍋貼 🦀🥟 $58呢個蟹粉鍋貼係餐廳熱門小食之一✨,鍋貼即叫即煎,外皮整得好香脆,入面有濃厚juicy 嘅蟹粉湯😍,真係好正,豬肉又唔會太煙銀,幾值得推薦👍🏻Fried rice in Shanghai style 上海炒飯 🍚 $95大大碟嘅上海炒飯性價比好高,入面嘅配料主要有爽口嘅蝦仁🍤、港式叉燒、健康嘅翠玉瓜🌿等,都幾豐富
Luffa gourd Xiao long Bao
糟溜絲瓜小籠包 $88