2024-09-12 32 浏览
衛生程度:   店員放包入夾包箱,唔冚蓋攤凍,店門對住大馬路,啲塵入哂去,見過烏蠅飛嚟飛去,僕喺啲包上面,店員都冇理。店員唔移開啲包,就喺度抹嚟抹去。食物質素:  蛋撻,蛋冇蛋味,深黃色到似顔料。 綠茶燒餅,餅皮綠得好怪,疑似加咗色素。雞尾包、墨西哥包、椰絲卷、菠蘿包、紙包蛋糕等, 都唔係實心,食空氣。叉燒酥、奶油筒、奶油筒、蛋撻酥皮、老婆餅嘅酥皮,有膱味。合桃酥唔脆,似放咗好耐。服務態度:    其中一個身材矮小, 體胖,頭髮紮起,操鄉音嘅中年店阿姐好惡,非常冇禮貌。問下一款餅會唔會再出, 佢話冇之後,仲要串多幾句: 「乜咁野蠻㗎,係要呢款,呢度有咁多款,揀其他喇」,「揀唔到,有選擇困難症吖!」
衛生程度:
店員唔移開啲包,就喺度抹嚟抹去。

食物質素:
叉燒酥、奶油筒、奶油筒、蛋撻酥皮、老婆餅嘅酥皮,有膱味。
合桃酥唔脆,似放咗好耐。

服務態度:
櫻桃🍒麵飽西餅🇭🇰呢排超人氣麻糬波波大家都排到癲咗🥺決定同呢間街坊小店大比拼吓🤭﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/脆皮麻糬波波🥖 $4@1 $11@3/ (2.9/5)唔係新鮮焗起但係見攞喺盤都仲漲卜卜好飽滿🥰菠蘿皮脆卜卜 但係食落偏甜🙈大約8-9分 入面明顯空心啲 食到煙韌口感但係偏硬同難咬🥲同jamesbonbon相差幾遠🤫﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
櫻桃🍒麵飽西餅

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/脆皮麻糬波波🥖 $4@1 $11@3/ (2.9/5)

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2022-04-01 357 浏览
❤️‍🔥超推薦爆漿流心朱古力麻糬波波❤️‍🔥🐭 米奇老豬Vol. 198🐷[櫻桃麵包西餅]琴日介紹完麻糬波波嘅性價比之王之後今日爲大家介紹另一間都幾抵嘅 😚而且呢間多好多分店 唔洗一定入大埔就買到~不過聽姐姐講d QQ波都幾受歡迎㗎中午就一定買到嘅 但收工時間5、6點就要睇彩數啦 🤭.🐖🐖《朱古力QQ波》🐖🐖💰$4/1粒 $11/3💰呢個賣相拍得住JBB 😎就算拎到返屋企都仲係漲卜卜 ~室溫食嘅話會偏硬身d 勉強算煙韌嘅但叮熱左之後即刻level 🆙入面嘅朱古力勁流心 🤤不過朱古力分佈就比較隨心 大家睇想都見有一個嘅橫切面幾乎係朱古力失蹤 🙈但另一個反而係勁多 🤗.對比返上一個post介紹秋田嘅朱古力QQ我就覺得櫻桃嘅朱古力味出色d嘅~但論煙韌度 我就prefer秋田嘅菠蘿皮QQ波.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.9/10服務:N/A環境:N/A CP值:✴️ 中高 ✴️ ENCORE:✅ (已回購無數個).📍櫻桃麵飽西餅 (大埔)📍 📎大埔鄉事會街46號地下🧷其他分店:⚠️ 未必間間分店都有,但老豬喺大埔、元朗(兩間都有)、九龍城都有見過 ⚠️九龍城衙前圍道112號地舖元朗元朗安寧路75號地舖元朗又新街
❤️‍🔥超推薦爆漿流心朱古力麻糬波波❤️‍🔥
🐭 米奇老豬Vol. 198🐷
[櫻桃麵包西餅]
琴日介紹完麻糬波波嘅性價比之王之後
今日爲大家介紹另一間都幾抵嘅 😚
而且呢間多好多分店 唔洗一定入大埔就買到~
不過聽姐姐講d QQ波都幾受歡迎㗎
中午就一定買到嘅 但收工時間5、6點就要睇彩數啦 🤭
🐖🐖《朱古力QQ波》🐖🐖
💰$4/1粒 $11/3💰
呢個賣相拍得住JBB 😎
就算拎到返屋企都仲係漲卜卜 ~
室溫食嘅話會偏硬身d 勉強算煙韌嘅
但叮熱左之後即刻level 🆙
入面嘅朱古力勁流心 🤤
不過朱古力分佈就比較隨心
大家睇想都見有一個嘅橫切面幾乎係朱古力失蹤 🙈
但另一個反而係勁多 🤗
對比返上一個post介紹秋田嘅朱古力QQ
我就覺得櫻桃嘅朱古力味出色d嘅~
但論煙韌度 我就prefer秋田嘅菠蘿皮QQ波
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.9/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 中高 ✴️
ENCORE:✅ (已回購無數個)
📍櫻桃麵飽西餅 (大埔)📍

長沙灣永隆街3號地舖
粉嶺聯和墟聯安街9B號聯發大廈地舖
深水埗基隆街262號地下

2022-01-27 239 浏览
櫻桃麵包一直係我的首選麵包店. 各種飽都做到軟熟又好味. 只是做三文治時感到方飽太薄. 買厚切的話, 兩片夾起來又太厚! 所以希望櫻桃把薄切的飽加厚小小. 而且太薄的飽放入多士爐太鬆, 烘完後片麵包都彎曲了!
2021-06-06 344 浏览
呢間野d阿姐串過地盤咕哩,唔好話請我食,貼埋錢我都唔會再食,買半打蛋撻,5個d皮都碎,好聲好氣同佢講蛋撻唔好咁喺個模登出黎,佢居然話平時蛋撻一定都會係碎,叫我可以唔買黎食,嘩。。。好似我求緊佢俾我食咁,我只係想講買20蚊野我唔需要5星級服務,但唔係咁嘅態度,一定唔會再去呢間野買包,情願俾貴幾蚊去入面街買,呢間野請埋d咁嘅員工仲話喺大埔開20年,我住左喺大埔四十幾年都未試過買野可以買到成肚氣,又唔係特別好食,絕對唔會再幫襯。
2021-02-27 461 浏览
平時行開行埋,只要一經過櫻桃,就會比佢嘅酥皮蛋撻吸引住。無他嘅,因為佢新鮮出爐個陣香味真係令人難以抗拒。基本上每次行過都會買半打。是日又買咗半打返屋企,由於我買咗太多嘢所以返到屋企嘅時候個盒變咗形,但都無整爛到啲蛋撻。打開已經有陣陣嘅香味飄出嚟。即時同阿爸阿媽一人一個。食食下先記得,我仲未影相添🤣酥皮外層非常鬆軟。而且鬆得嚟唔會話一咬就散,蛋撻蛋味香濃。食得出佢落嘅蛋係多過啲蛋漿。而呢個價錢呢個味道嚟講可以話非常出色。配埋杯咖啡可以話係一個非常之滿足嘅下午茶。
配埋杯咖啡可以話係一個非常之滿足嘅下午茶。
2020-05-04 477 浏览
明天要返工, 去左櫻桃買方包, 是麥片那種, 多些纖維, 又健康些. 買回家做吞拿魚三文治, 味道OK的, 比普通白方包硬些, 沒關係吧!加了麥片就是會粗糙一點的.早餐我一般不喜歡吃得太飽, 普通一個麵包/蛋撻也可以的了. 這間都已買慣買熟了. 這裡沒有華麗的裝潢, 卻供給着新鮮、平實的麵包甜點. 菠蘿包都只是$3.5一個, 絕不是空氣包來的.剛出爐的麵包是最好味的!!大熱大熱, 脹卜卜, 內軟帶鬆的, 香濃焗麵包的氣味! 是連鎖麵包店 (不是即焗即賣的)不能相比的! 所以遇着麵包新鮮出爐的, 我都會買來試下! 食它的“鮮”都值得, 尤其是蛋撻.
明天要返工, 去左櫻桃買方包

都只是$3.5一個, 絕不是空氣包來的.

麥片方包(4片)
菠蘿包($3.5)
2020-05-03
外卖自取
菠蘿包($3.5)
  • 菠蘿包
  • 蛋撻
2019-06-21 579 浏览
依個唔係普通嘅波羅包,佢係有紅豆餡嘅波羅包,依個紅豆波羅包啲紅豆餡好多,而且個紅豆餡唔會好甜,啲紅豆味都好濃,個波羅包皮好脆而且好香仲要5蚊一個,好抵食依個係抹茶紅豆餅,個抹茶紅豆餅係脹脹地,軟淋淋感,啲抹茶味都好濃,不過啲紅豆就有小小甜,不過整體都好好味啲蛋撻好脆,啲蛋味都好香濃,唔會好淡又唔會好油感
仲要5蚊一個,好抵食
啲蛋撻好脆,啲蛋味都好香濃,唔會好淡
又唔會好油感
2017-09-11 1159 浏览
朋友生日要買蛋糕,今年問佢想食咩類型蛋糕,佢話想壞緬一番,尋回那些年嘅感覺。朋友由細到大住大埔,經常提及大埔墟一間老麵包店,常常掛喺口邊話該店嘅麵包蛋糕味道十分實在,真材實料,不像現時集團式經營嘅西餅麵包店味道很商業。為了尋找這間麵包店,本人於40度炎炎夏日底下,捐窿捐啦,尋找這間麵包店。麵包店都近大埔墟站,唔太難搵,售賣的西餅麵包,都有點點80年代感覺。朋友指定要食黑森林蛋糕,就買了一個。蛋糕味道的確實在,的確沒有集團式經營餅店的商業味道。忌廉當中,加了提子味啫喱粒,感覺非常清新。
2017-06-07
外卖自取
$65 (其他)
庆祝纪念
生日
2017-04-14 716 浏览
牛飯後甜品👉🏻老婆餅個皮係好食既 暖暖地 好鬆化但個餡好奇怪 點解係花生芝麻椰絲?😶仲有啲酸味 老婆餅入面唔係冬瓜蓉架咩😯唔好食 好奇怪$2.5一個好平 仲有好多選擇架
牛飯後甜品👉🏻老婆餅
個皮係好食既 暖暖地 好鬆化
但個餡好奇怪 點解係花生芝麻椰絲?😶
仲有啲酸味 老婆餅入面唔係冬瓜蓉架咩😯
唔好食 好奇怪
$2.5一個好平 仲有好多選擇架
2017-04-11 368 浏览
🍓蔓越苺乳酪包🍓上次試左紫薯 今次試下蔓越苺有少少失望 因為我食落似係一般提子乾唔係我之前食酸酸地既蔓越苺佢條cream cheese係圍住個包既但又唔夠長 所以會有2/5左右冇芝士個包依舊好軟綿綿 叮一叮溶下啲芝士會更好食我早餐食呢個有兩個手掌大既包好飽😂Btw mk都有呢間野 但我上黎見係$15😢姐係我離開大埔之後 就冇得食咁平既台灣包
🍓蔓越苺乳酪包🍓
我早餐食呢個有兩個手掌大既包好飽😂
Btw mk都有呢間野 但我上黎見係$15😢
姐係我離開大埔之後 就冇得食咁平既台灣包
2017-04-08 366 浏览
好多地方賣呢類烘焙包都好貴 成$20-30呢到雖然細啲啲 但只係$8有紫薯 蔓越梅 抹茶紅豆 三款都好想食 今次試左紫薯先😛------------------------------一拎上手勁軟綿綿 係超軟👼🏻入而既cream cheese勁多 比較實個啲反而紫薯唔太多 味道亦唔太岀只有少少紫薯味 配埋酸酸地既cream cheese咁大個都好快食哂👍🏻👍🏻我覺得當早餐太heavy 下午茶會開心啲😋
好多地方賣呢類烘焙包都好貴
我覺得當早餐太heavy 下午茶會開心啲😋
甜紫薯乳酪包
甜紫薯乳酪包
2016-07-21 754 浏览
經常幫襯, 新鮮及好味。 只是包裝的膠袋太細, 每次都以為是店員為公司慳錢, 所以用細膠袋。 但這麼多次都袋得不好, 真希望能留意及改善。 膠袋細小到飽接近手拿的袋口, 回到家時, 麵飽壓到變形。而且菠蘿包的酥皮掉了大半。 看見都唔想食。 而且灰塵都飛入袋內。 每次買完担心!! 即食就可以, 帶回家就不好。
2013-03-28 550 浏览
喎~裝修後麵包店的存在變得顯眼又時尚牆壁鋪上磚紅色的磚塊帶點歐式風格,改革!?因此我被吸引了,還特意將家中早餐減量専程前來金黃色的燈光讓麵包顏色更鮮艷更吸引但我還是吃過早餐,唯有選擇份量較少過過口癮就滿足了款色其實蠻普遍,所以就要一個不常嚐到的皮蛋酥皮蛋酥焗成橙黃色,表面程現一個龜裂紋的小滾圓對皮蛋酥充滿期待不過期待愈大失望就愈大看似酥化,其實不太酥而且薄薄的饀料應該主要用蛋黃製作,蛋黃香氣微微散發着.饀料混合椰絲,讓口感更豐富但有點涸喉咦.皮蛋呢?原來在另一面皮蛋份量不少,一大塊在饀料是否放得太耐,還是本來就是這樣皮蛋變成皮蛋乾居然硬得難以咀嚼我不知是這店的失敗,還是是這樣的.幸好饀料不遜,如果除去皮蛋就能拉上OK的評價-不甘心,上次的皮蛋酥是令人失望最重要的皮蛋是不能吃的哼,不放棄!再來一次試別的原來這有個甜點櫃,上次都沒發覺1磅蛋糕$50,外貌不特別下層的蛋卷散發出誘人的色相,外貌與東海堂的蛋卷相似的相隔着玻璃即使隔絕了香色也不減我的食欲抺茶?栗子?選擇魔鬼又出現了.算.來個栗子味,抺茶味都試過不少.只需要$5的甜品我當然不會抱着大期望微微的栗子香味,沒能增加吸引力啦難道真的只能
喎~裝修後麵包店的存在變得顯眼又時尚
牆壁鋪上磚紅色的磚塊帶點歐式風格,改革!?
因此我被吸引了,還特意將家中早餐減量専程前來

金黃色的燈光讓麵包顏色更鮮艷更吸引
但我還是吃過早餐,唯有選擇份量較少過過口癮就滿足了
款色其實蠻普遍,所以就要一個不常嚐到的皮蛋酥
皮蛋酥焗成橙黃色,表面程現一個龜裂紋的小滾圓
對皮蛋酥充滿期待
不過期待愈大失望就愈大
看似酥化,其實不太酥而且薄薄的
饀料應該主要用蛋黃製作,蛋黃香氣微微散發着.
饀料混合椰絲,讓口感更豐富但有點涸喉
咦.皮蛋呢?原來在另一面
皮蛋份量不少,一大塊在饀料
是否放得太耐,還是本來就是這樣
皮蛋變成皮蛋乾居然硬得難以咀嚼
我不知是這店的失敗,還是是這樣的.

幸好饀料不遜,如果除去皮蛋就能拉上OK的評價

不甘心,上次的皮蛋酥是令人失望
最重要的皮蛋是不能吃的
哼,不放棄!再來一次試別的

原來這有個甜點櫃,上次都沒發覺
1磅蛋糕$50,外貌不特別
下層的蛋卷散發出誘人的色相,外貌與東海堂的蛋卷相似的

相隔着玻璃即使隔絕了香色也不減我的食欲
抺茶?栗子?選擇魔鬼又出現了.
算.來個栗子味,抺茶味都試過不少.
只需要$5的甜品我當然不會抱着大期望
微微的栗子香味,沒能增加吸引力啦
難道真的只能看不能吃?

嗯,一啖更知.
特人買下的時間相信不短,面上的栗子條都凍結了
真是無奈,蛋卷很普偏
中間cream相當多,還好不只有cream
cream中有栗子條這栗子條沒被凍結的情況,其實不錯的
當一個早餐也算滿意,夠平宜
2013-03-21
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
$8.5
2012-09-09 386 浏览
這間櫻桃麵包在大埔開業很多年了,不知道有沒有開業超過二十年呢? 媽媽以前常常買這裡的麵包給我做早餐的~今次到來買了<腸仔包> ,只是$3.5,別的地方很難用$3.5 買到有餡的麵包了~這個腸仔包很鬆軟的,雖然並不是很實在,但$3.5 真的又平又抵吃。記得以前熟食中心仍在建築的時候, 有很多建築工人來櫻桃買十多廿個包作下午茶的,現在小店多是做街坊生意了。現在愈來愈少這些街坊小店,希望大家都會多多幫襯小店,以免將來大財團壟斷了,我們就只能幫襯大集團了

2012-09-08
  • 腸仔包