2024-03-24 316 浏览
同家人𪊴祝生日 朋友介紹左呢間日式餐廳 雖然位置有點遠 但幫襯完之後確實不錯 材料新鮮 特別推介炸𧎚仔小食 非常脆口 串另外燒魚非常新鮮 肉質鮮味 除了食物確實不錯 店員欣勤的介紹很貼心 不論同家人或朋友聚餐是不錯的選擇
2023-12-20 339 浏览
今次是第二次再去,食物依然水準好高,服務一流,又主動細心,好滿足滿意的晚餐,期待2星期後再食♥️推介櫻花蝦豆腐,仲有雞軟骨,超級好味,仲要唔油膩♥️ 另外海膽壽司都好出色環境好舒適♥️

環境好舒適♥️
2023-12-15
2023-12-13 297 浏览
同男朋友出街周圍行搵嘢食嗰陣見到呢一間俾佢個名吸引咗🥴證明起名起得好係好重要嘅🙆🏻‍♀️今次試咗個魚生飯同白魚刺身價格唔算貴,但係食材好新鮮只能夠話冇得彈👍👍
同男朋友出街周圍行搵嘢食嗰陣見到呢一間
俾佢個名吸引咗🥴證明起名起得好係好重要嘅🙆🏻‍♀️
今次試咗個魚生飯同白魚刺身
價格唔算貴,但係食材好新鮮
只能夠話冇得彈👍👍
2023-09-27 366 浏览
本來想食韓國嘢,點知間餐廳冇開,見到呢間新開日本餐廳環境唔錯,雖然價錢偏貴,但都入去試吓。同同事分別點咗﹕軟殼蟹卷定食 ($118)﹕軟殼蟹卷好大嚿,但味道一般,啲飯太濕,口感欠奉。炸雞便當 (跟三點刺食及烏冬)($88)﹕刺身唔新鮮,炸雞好夠熱,但雞肉冇嚟味道,唔難食,但唔好食。烏冬好夠熱,但湯底好鹹。所有午餐都跟前菜、麵豉湯、蒸蛋及甜品。前菜一般,沙律用嘅醬唔係我杯菜,麵豉湯正常地鹹,蒸蛋有驚喜,夠滑,又唔會鹹。甜品就正常。以環境及食物質素計算,餐廳性價比低。
同同事分別點咗﹕

所有午餐都跟前菜、麵豉湯、蒸蛋及甜品

以環境及食物質素計算,餐廳性價比低。
2023-09-25
2023-03-23 542 浏览
誤打誤撞入咗呢間料理餐廳,呢度嘅環境十足十好似去咗日本咁,食料仲要係日本🇯🇵空運✈️環境⛩️⛩️⛩️⛩️⛩️/5價錢💴💴💴💴💴/5品質🍱🍱🍱🍱🍱/5服務👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰/5回頭指數🌖🌖🌖🌖🌗/5✨由廚師發辦✨午市定食(前菜、沙律、湯、甜品)仲免加一🍱北海道四色海鮮丼$98🍱海膽•特選海鮮丼$128🦌軟棉蝦旁*鹿肉*漢堡扒(味噌費)$98

環境⛩️⛩️⛩️⛩️⛩️/5
價錢💴💴💴💴💴/5
品質🍱🍱🍱🍱🍱/5
服務👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰/5
回頭指數🌖🌖🌖🌖🌗/5
✨由廚師發辦✨
午市定食(前菜、沙律、湯、甜品)仲免加一
🍱北海道四色海鮮丼$98
🍱海膽•特選海鮮丼$128
🦌軟棉蝦旁*鹿肉*漢堡扒(味噌費)$98

2023-03-23
2023-02-11 373 浏览
過年後第一次聚埋食午餐~由於中式餐廳太多人,又唔想食西餐,所以大家睇完openrice食評後選擇咗呢間日本餐廳!店舖細細環境不錯,都坐得舒服。我哋4人都選擇咗嚴選壽司10貫!套餐配沙律,麵豉湯,10件壽司同甜品。沙律菜新鮮爽口,麵豉湯ok。壽司即整,都等咗接近20分鐘,件件都新鮮好味。吞拿魚雖然不是拖羅級數,但都有鮮味,唔係d古怪雪藏味,比起附近壽司店嘅質素好好多。另外生帶子同蝦都唔錯,個人最鍾意食海膽!侍應服務態度好好,同埋記得我哋要求走黑松露。午餐$148性價比高,下次午餐想食壽司會再嚟。
過年後第一次聚埋食午餐~
由於中式餐廳太多人,又唔想食西餐,
所以大家睇完openrice食評後
選擇咗呢間日本餐廳!
店舖細細環境不錯,都坐得舒服。
我哋4人都選擇咗嚴選壽司10貫!
套餐配沙律,麵豉湯,10件壽司甜品

沙律菜新鮮爽口,麵豉湯ok。
唔係d古怪雪藏味,比起附近壽司店嘅質素好好多。

另外生帶子同蝦都唔錯,個人最鍾意食海膽!
侍應服務態度好好,同埋記得我哋要求走黑松露。

午餐$148性價比高,下次午餐想食壽司會再嚟。

• 嚴選壽司10貫
2023-01-19 325 浏览
位於旺角廣華街的高CP值日式居酒屋🏮已經食過好多次 今次先終於打個卡,常客如我幾乎試過曬距食物,有好多set套餐,食材新鮮之餘,份量都好大, 唔驚唔夠飽!擺盤靚✨廚師對擺盤好執著,雖然地方細細但每次食完都好滿足🈵️極力推薦小食:🔥日本黑豚腩生薑燒串燒燒得好香,肥瘦適中,食落去啲肉汁biu曬出來,調味恰到好處。🦐櫻花蝦炸豆腐滿滿的櫻花蝦,一啲都唔手軟大大舊,香酥脆口,勁好味!!呢間小店雖然位置未算好方便,係廣華街,但係絕對值得一試!!

極力推薦小食:
🔥日本黑豚腩生薑燒串燒

🦐櫻花蝦炸豆腐
滿滿的櫻花蝦,一啲都唔手軟大大舊,香酥脆口,勁好味!!

呢間小店雖然位置未算好方便,係廣華街,但係絕對值得一試!!
2022-12-21
庆祝纪念
生日
  • 櫻花蝦炸豆腐
  • 黑豚腩生薑燒
《📍櫻羽花 OUKA 食評》By @ihungry.hk想去日本居酒屋感受下當地嘅風情?其實香港同樣可以🫶🏻!位於旺角嘅櫻羽花 OUKA係一間充滿日本和風嘅居酒屋,除咗提供多款日式小食、主食、鍋物、壽司刺身、日本酒之外,當然仲有唔少得一班充滿人情味嘅老細同員工,為小編送上一個美好嘅和風之夜⛩️!限時優惠🔥顧客現凡於晚市預訂堂食,即可獲贈指定清酒/日本小食/刺身一份(三選一),咁吸引,快啲嚟預訂啦‼️🔸『壽喜燒鍋套餐 - $98』▶️鍋物套餐配送:和風沙律、麵豉湯、日本飯及甜品講起令小編最懷念,一定係日本嘅壽喜鍋!本店嘅壽喜鍋選用來自日本嘅新鮮雞蛋、牛肉及蔬菜,食材上乘,絕對唔係hea你㗎!而且鍋裏面亦都擺放左粉絲,每條粉絲都充滿着甜美可口嘅壽喜燒香氣,再配搭少少牛肉嘅脂氣,超級美味,好味到一粒飯都冇剩低😤😤!🔸『泡菜鍋豬肉套餐 - $95』小編特別上一講烹調豬肉其實係一個好高深嘅學問!本店嘅豬肉鍋正正就係拿捏到最完美嘅狀態,豬肉非常軟淋,一啲都唔硬身,口感啱啱好!而且湯底亦都十分清甜,又唔會俾重口味嘅泡菜而搶過風頭,兩者配合得剛剛好,十分出色🥳!🔸『 風味三文魚卷 - $78』唔知賣相出色,

《📍櫻羽花 OUKA 食評》By @ihungry.hk

🔸『壽喜燒鍋套餐 - $98』
▶️鍋物套餐配送:和風沙律、麵豉湯、日本飯及甜品

🔸『泡菜鍋豬肉套餐 - $95』

🔸『 風味三文魚卷 - $78』
唔知賣相出色,味道都出色🉑!三文魚與青瓜絲口感配搭之外,再加上三文魚子嘅新鮮,口感豐富之餘,鮮味亦都十足🍣!

🗣️誠實後記:老闆堅持嚴選足料新鮮製造嘅食材,樣樣野都好高質素,絕對對得起個價錢!而且員工嘅服務態度亦都好nice,非常充滿人情味,借得加分🫶🏻!

🤪iHungry肚餓指數:9/10分
2022-09-24 327 浏览
約朋友食飯想食日本野,又唔想食放題,於是搵到呢間都算係新新地既居酒屋,裝修都幾有日本feel,加上晚市店內燈光暗暗地,都好有居酒屋感覺🤣鋪頭座位唔算多,不過坐落都算寬躺幾舒服,本身book左枱仲有小食送👍🏻🐟鱈魚乾 Free(網上訂枱送)訂枱會送小食/刺身2款/清酒200ml, 今次揀左鱈魚乾,本身會以為似雞泡魚乾果類厚身魚乾果啲,原來係薄身脆口既,好似食緊薯片餅乾咁,口感幾得意,做小食幾好👍🏻🍶清酒煮蜆 $78超推介❗️蜆本身係算大隻果款,而且入口鮮甜,真係食到蜆既甜味,好新鮮👍🏻👍🏻煮得冇過熟,冇出現殼還殼,肉還肉既情況😂2個人食每人都起碼有7-8食食,份量都正常,$78黎講幾抵食🍱特選刺身盛定食 $168叫set dinner真心抵😮刺身盛有三文魚,油甘魚,赤身,帶子,玉子,蝦同鯛魚🐟刺身件件都厚切,都算新鮮,正常質素,而且擺盤都幾靚😂定食連埋沙律同飯,呢個價錢係超值😂唯一美中不足既係碗飯🍚如果刺身盛可埋配壽司醋飯就好🥺個人喜好真係好鍾意食醋飯😂雖然碗白飯有飯素都好味既,但總係覺得差少少🙈🐷壽喜燒定食 $98本身壽喜燒係跟牛肉🐮不過我就戒緊牛,所以就請店員轉做豚肉🐷好彩店員都好歡迎

🐟鱈魚乾 Free(網上訂枱送)
清酒煮蜆

🍶清酒煮蜆 $78

🍱特選刺身盛定食 $168

🐷壽喜燒定食 $98
本身壽喜燒係跟牛肉🐮不過我就戒緊牛,所以就請店員轉做豚肉🐷好彩店員都好歡迎🙈 豚肉片份量唔算多,應該4-5片左右,不過鍋底既配料都足料,有白菜洋蔥金菇薯粉🍲

鹽燒雞軟骨 $48/2串
串燒鹽味適中,燒得唔會過油,幾好食,如果下次多啲朋友黎可以叫多啲串燒食🍢

總體黎講值得一試再試,地點方便,價錢合理,食物質素都幾好,店員又有禮貌😂臨走淨係多謝光臨同bye bye 都講左好多次😂

2022-09-23
清酒煮蜆
2022-08-07 299 浏览
中午路過廣華街,見這間小小的日式食店,抱試試的心態入去。午餐有很多選擇,飯、面皆有,熟食或魚生亦齊備,價錢亦很公道合理。每人點了一個午餐。先來餐前沙律、湯及茶碗蒸,味道很好,茶碗蒸比連鎖壽司店的更好。試了鰻魚飯定食(有人太心急,相機未食)鰻魚是熱的,份量也很多,很美味。另,角切魚生飯,魚生新鮮,入面種類也多,全是魚生,不像有些食店蛋粒比魚生多,這個有驚喜,價錢也只是$88而已。炸雞冷烏冬,烏冬彈牙,有口感,加胡麻醬,是很好的配搭。侍應服務也很好,離開時廚師也say bye, 很親切。下次想試試壽喜燒牛肉定食,會再來的。

炸雞冷烏冬,烏冬彈牙,有口感,加胡麻醬,是很好的配搭。

講真,日本野成日食!四周圍都成行成市咁!點解我哋會行過嚟呢度食?🤔其實真係簡單,因為d 野新鮮又好味😋地方細細但又唔會好迫,店員招呼周到不斷加茶倒酒!不時老闆又制造驚喜,送下小食!開頭都奇怪點解咁多熟客仔過嚟,不知不覺,原來我已經一個月,黎左3 次la 🤣今次同兩個同事去,開左一支 桂月CEL24 純米大吟釀🍶正呀喂😘 至於食乜嘢? 生蠔、赤貝、活北寄貝,一定不可缺少🥰 支持!所以就算一個月,黎多幾次都冇問題👍

所以就算一個月,黎多幾次都冇問題👍
日本真蠔+赤貝+活北寄貝
日本真蠔+赤貝+活北寄貝
  • 燒拖羅筋
2022-06-26 231 浏览
同朋友介紹左一間餐廳,趁佢哋今次得閒又過左黎旺角呢邊,所以同佢哋第二次嚟咗幫親,比佢哋睇下係唔係真係好似我講嘅咁正。佢哋話一入去第一下係比餐廳嘅裝修吸引住,因為佢哋嘅裝修真係似日本居酒屋,仲要側邊嘅牆身係印住大阪美景,一見到就醒起已經有幾多年冇去過日本,所以佢哋同我傾定會食晚飯就要喺到影下相當打左卡。當叫完啲野食上黎之後先發現,唔單止個裝修幾好,佢哋啲野食都好好食好抵食,同朋友淨係用左幾百蚊就已經食得好飽,仲要有埋飯後甜品,真係超滿足。對呢間鋪真係太滿意啦,所以都決定要係open rice 呢度講返比大家知,真係唔應該埋沒左呢間咁好嘅鋪頭。

在朋友介紹之下,我們一行八個便相約都旺角這間新開的日本餐廳🍣食晚飯!由於已經提早致電留位,所以唔使等位,七點馬上入座。人流不算太多,個人覺得比較安靜同舒服,非常適合我哋幾個姊妹慢慢談心!Menu 唔太多款式,所以我哋就邀請咗店長幫我哋介紹,成晚唔使諗食啲乜,店長幫我哋有前菜,壽司刺身,同主食都安排得妥妥當當👍啱晒我哋啲放咗工就唔想用腦嘅事業女性👩‍🦰盡情同班姊妹relax relax!店長好醒目,好似知道我哋有人生日🎂話轉頭又驚喜俾我哋喎🫶仲請咗我哋飲咗兩杯Sake🍶非常好客!雖然我酒量尚淺,不過支清酒好易入口,真係好正,甜甜哋,仲有啲果香味😘最後我哋都開咗一支嚟飲!不知不覺着已經飲晒成支!啲嘢食非常新鮮,店長話啲刺身全部日本直送,每日新鮮到貨,即叫即劏😃仲有啲串燒啊,味道啱啱好,燒白鰻魚非常好食😋下次一定要再叫!可惜,店長推介嘅磯煮鮑魚,比隔離枱叫晒,冇得食!要下次嚟先至有得食啦!店長見到我有啲可惜,佢最後將佢嘅秘密武器送到我哋面前!就係「魚生蛋糕」😍😍😍😍😍😍😍😍非常驚喜,非常精緻,真係估唔到店長咁有心,專登整個魚生蛋糕送俾我哋😉!多謝晒你呀!櫻羽花🌸我哋下次一定會再嚟㗎!

😍😍😍😍😍😍😍😍
櫻羽花🌸
我哋下次一定會再嚟㗎!
活燒白鰻魚
活燒白鰻魚
梵  純米大吟釀
  • 壽司刺身蛋糕
2022-06-09 150 浏览
突然肚餓想叫外賣,正睇緊日式餐廳嘅時候,就發現到呢間舖頭,佢哋嘅嘢食啲相吸引到我,令我情不自禁想order 試下呢間嘢。Order 左個魚生丼飯,仲叫左啲壽司同串燒同朋友share ,不過個味道真係令我地驚喜☺️☺️☺️,啲魚生又大舊又新鮮,啲壽司飯壽司師傅握嘅手勢都好好。最正嘅係啲外賣都裝得夠正,基本上都冇倒瀉到。我地平時都好鍾意食日式嘢食,突然見到呢間嘢,好似係開左冇幾耐,之前都冇見過,抱住試一試嘅心態,諗住叫啲普通嘢試下,點不知個味道竟然都令人驚喜,就算係最普通嘅丼飯,味道都咁好。原來呢間嘢咁深藏不露,我同朋友都覺得好滿意,諗住下次再試埋其他嘢,或者直情去鋪頭試下堂食,外賣都咁唔錯,相信堂食都唔會差到去邊。
Order 左個魚生丼飯,仲叫左啲壽司同串燒同朋友share ,不過個味道真係令我地驚喜☺️☺️☺️,啲魚生又大舊又新鮮,啲壽司壽司師傅握嘅手勢都好好。最正嘅係啲外賣都裝得夠正,基本上都冇倒瀉到。
外卖自取
2022-06-08 140 浏览
自從上次發現呢間鋪頭之後,今日再次同fd 一齊黎,今次試左下夜晚嘅set ,真係完全符合我同fd 嘅期待,冇令到我地失望,夜晚嘅set價錢合理,仲要好豐富,試左個雜錦海鮮丼飯,啲魚生好新鮮又大舊,真係超級滿足。仲同朋友試左啲其他時令海鮮,有蠔、海膽,試一啖,真係食過返尋味,仲試埋啲串燒同壽司,一試壽司再次發現驚喜,呢間鋪嘅壽司師傅手勢非常好,壽司飯好食,舊飯都鏈得好好,鬆弛有度,食得出係做左好多年嘅師傅所整嘅。呢間鋪已經入左我嘅收藏名單入面啦。對於呢間鋪頭,我真係絕對比好評👍🏻👍🏻👍🏻我絕對要推薦比身邊嘅fd ,唔應該埋沒左呢間好店。
對於呢間鋪頭,我真係絕對比好評👍🏻👍🏻👍🏻
我絕對要推薦比身邊嘅fd ,唔應該埋沒左呢間好店。
2022-06-08
5 分钟 (外卖自取)
  • 海胆魚生飯