2023-12-21 34 浏览
水巷茶弄喺台灣有多間分店,終於開到嚟旺角喇經過店舖位置喺朗豪坊對面.相當方便見到啤啤熊飲品嘅樽裝好可愛買一對男女Bear Bear 就可以扭蛋抽獎碰碰運氣,可以抽到Bear Brick盲盒 / Coupon / 小禮物✨寒天愛玉小紫蘇小紫蘇有豐富膳食纖維仲有爽口軟彈嘅寒天令口感豐富不少✨黑糖珍珠鮮奶雖然黑糖配珍珠甜度已固定但甜度控制得恰好珍珠比例充足.煙煙韌韌有嚼勁✨柑桔愛玉冰梅綠酸酸甜甜帶出柑桔嘅味道加入愛玉增添口感清新解渴之選哎呀✨炭焙鐵觀音炭焙鐵觀音的茶湯色澤深濃口感濃郁醇厚產生了獨特的炭焙味道對茶葉愛好嘅極佳選擇✨粉粿布丁奶茶粉粿同手作的滑順布丁滑溜又Q彈搭配濃郁的奶茶,幼滑細膩
水巷茶弄喺台灣有多間分店,
終於開到嚟旺角喇

對茶葉愛好嘅極佳選擇

✨粉粿布丁奶茶
粉粿同手作的滑順布丁
滑溜又Q彈
搭配濃郁的奶茶,幼滑細膩
2023-12-21
下午茶
2023-12-21 31 浏览
呢排天氣咁凍,同朋友行街嘅時候梗係要買返杯飲品嚟暖吓手啦咁啱見到呢一間喺朗豪坊隔離嘅飲品店,新開冇囉,而且仲有熊熊飲品樽,超級可愛,搞到我哋即刻買返幾杯先。我哋咁多個人,梗係買咗好幾杯飲品啦,包括益力多綠茶,茉香綠茶,錫蘭珍珠奶茶,抹茶鮮奶,蜂蜜紅茶鮮奶。全部都幾好飲,而且佢嘅暖飲係暖暖哋,唔會太熱,啱啱好可以即刻飲到。佢嘅茶味唔會太濃,而珍珠都煙靭有咬口,都幾q,而奶茶整體飲落去都非常之順滑。👍👍
呢排天氣咁凍,同朋友行街嘅時候梗係要買返杯飲品嚟暖吓手啦

2023-12-21 19 浏览
最近發現旺角開左台灣過江龍手搖飲品【水巷茶弄】。見招牌好醒目又唔係太多人,我同fd就試下。宜家仲有聖誕限定女啤啤同男啤啤樽仔。寒天愛玉小紫蘇:店鋪推薦必飲!顔色粉粉嫩嫩好吸引,甜度固定但唔會太甜,寒天有咬口、愛玉軟糯、小紫蘇脆脆,鍾意有野咬一流。其他茶飲店無呢個選擇,非常特別,推薦。奶蓋金萱茶:金萱茶非常清香、好解渴。再加微微鹹既奶蓋又加左唔同味道,唔會太單調。黑糖珍珠鮮奶:黑糖味濃,鮮奶超級濃,就算加左冰都唔會好水,而且珍珠煙靭。黑鑽粉粿奶茶:都係鋪頭推薦,奶茶都係屬於奶同茶都濃既style。粉粿有D似仙草質地,但唔係仙草既味道好特別,而黑鑽係咖啡啫喱,加入奶茶唔會蓋過個味,又幾特別。蔓越莓寒天冰茶:之前睇台灣youtuber介紹蔓越莓好飲,所以叫,但個人覺得味道就遜色少少,當然寒天就不錯。

2023-12-20 16 浏览
Taiwan Jin Kuan Oolong tea 台灣金萱清茶 🍵 $30呢杯台灣金萱清茶係餐廳嘅王牌飲品之一✨,茶果香濃而唔苦澀,另外加入咗健康嘅粒粒小紫蘇、清爽蘆薈🌿,成個組合健康、養生又好飲Ceylon milk tea with tapioca pearls 錫蘭珍珠奶茶 🧋 $32錫蘭珍珠奶茶加特別嘅滑身黑鑽,飲落好match,而錫蘭味香濃,鮮奶幼滑,而且性價比都相當高,值得推介啊👍🏻Chocolate smoothie with milk foam and jelly cake 奶蓋巧克力粉果沙冰🍧 $38口感層次十分豐富嘅奶蓋巧克力粉果沙冰味道唔錯🍫,雖然mainly 用巧克力,但係唔會太過甜,配埋飽肚嘅粉果同homemade 奶蓋,係好match !Fresh milk with brown sugar and tapioca pearls 黑糖布甸鮮奶 🥛 $38經典又好受歡迎嘅黑糖鮮奶好高質,牛奶用北海道牛奶,份外香醇,加埋整得好淋身嘅熱煮紅豆🫘同埋滑脫脫嘅雞蛋布甸🍮,令層次感更多Aiyu jelly drink with sugar pearls and se
Taiwan Jin Kuan Oolong tea
台灣金萱清茶 🍵 $30

錫蘭珍珠奶茶 🧋 $32

奶蓋巧克力粉果沙冰🍧 $38

黑糖布甸鮮奶 🥛 $38

Aiyu jelly drink with sugar pearls and seed
寒天愛玉小紫蘇 $48
用左特色啤啤熊🧸樽裝住嘅寒天愛玉小紫蘇係餐廳招牌飲品,外觀望落去已經非常吸睛,好啱打卡影相📸️,入面嘅愛玉jelly 冰涼清爽,都幾好飲啊
2023-12-20 13 浏览
呢間來自高雄嘅茶飲店,終於喺旺角開張🤭入面裝修企理仲有塊打卡牆,同朋友仔一齊買來飲就最正,價錢合理,唔算太貴!舖頭有聖誕期間限定飲品,熊啤啤造型樽❄️✨好可愛又可以用來打卡lu,舖頭最推就係小紫蘇,對腸胃健康,最重要係唔肥寒天愛玉小紫蘇賣相好靚底部粉紅色😀上面有啲小紫蘇,飲落唔太甜,健康無負擔。黑糖布丁鮮奶入面好多布丁,係店員推😁佢話布丁好食,咬落重蛋香。金桔愛玉冰梅綠,早幾日天氣熱就真心正,個底大大件愛玉,飲落好爽。黑糖珍珠鮮奶黑糖味道剛剛好唔會太甜,鮮奶滑,珍珠有咬口。

黑糖珍珠鮮奶黑糖味道剛剛好唔會太甜,鮮奶滑,珍珠有咬口。

🚩亞皆老街🚩台灣「水巷茶弄」已經早在2003年於高雄開設第一間分店,現時全球台灣,日本同韓國都有分店🥹今次終於進駐香港🇭🇰首間舖頭開左係旺角核心地帶亞皆老街,今日經過見到大大個招牌,非常搶眼😎😎過江龍超人氣,主打天然、健康及新鮮煮既珍珠奶茶手搖飲品,創造各式各樣No.1既飲品,首間將寒天同小紫蘇混入飲品之中,不斷推出新鮮既飲品🧋🍵茉香鮮奶綠 $28濃香既茉梨花茶香加入香濃既鮮奶,甜度適中👍🏻🧋抹茶珍珠鮮奶 $32濃厚鮮奶加入抹茶再加珍珠,明顯睇到抹茶同鮮奶既分層,望落抹茶比例較多,飲落都係茶味都出,是抹茶控既你一定要飲😎🧋百香蘆薈綠茶 $30 加寒天 $4加入寒天晶球可以增加咬口,百香蘆薈配合綠茶味道平均,新津解渴🧊柑橘愛玉冰梅綠 $34味道酸酸甜甜,梅味亦都極出,加上有滑嫩既愛玉,非常絕配,啜啜下好快飲哂🤣叫左微甜 我覺得甜度岩岩好🥤黑鑽粉粿奶茶 $32粉粿口感Q彈,滑滑既奶茶,三分甜是剛剛好😀😀😀📍 水巷茶弄 (旺角)🗺️ 旺角亞皆老街33號地下A2號舖
🚩亞皆老街🚩

🍵茉香鮮奶綠 $28
濃香既茉梨花茶香加入香濃既鮮奶,甜度適中👍🏻

🧋抹茶珍珠鮮奶 $32

🧋百香蘆薈綠茶 $30 加寒天 $4

🧊柑橘愛玉冰梅綠 $34

🥤黑鑽粉粿奶茶 $32
粉粿口感Q彈,滑滑既奶茶,三分甜是剛剛好😀😀😀

📍 水巷茶弄 (旺角)
🗺️ 旺角亞皆老街33號地下A2號舖
2023-12-18 3 浏览
台灣過江龍手搖店🇹🇼, 來自高雄, 茶飲款式有好多, 聖誕期間🎄仲推出咗熊仔造型特飲🐻, 飲完放喺屋企做擺設都唔錯呢👍🏻!🧋錫蘭珍珠奶茶熊仔造型外賣樽好可愛啊🐻‍❄🧣!奶茶絲滑濃郁, 搭配Q彈嘅黑糖珍珠, 感受台式風味~🧋黑糖布丁鮮奶經典香濃奶茶搭配手工布丁🍮, 布丁滑溜, 有黑糖風味, 鮮奶順滑, 帶嚟雙重口感!🥤寒天愛玉小紫蘇搭配高纖小紫蘇及滑嫩寒天愛玉, 小紫蘇富含膳食纖維, 清爽順口, 整體口感層次豐富~🥤金桔愛玉冰梅綠 (轉小紫蘇)金桔檸檬🍊搭配翡翠綠茶🍵, 再加上梅汁, 鹹甜滋味, 口感清新🍵翡翠檸檬綠茶檸檬汁搭配甘醇綠茶🍃, 入口酸酸甜甜, 檸檬嘅酸味好突出🍋
🧋錫蘭珍珠奶茶
🧋黑糖布丁鮮奶

🥤寒天愛玉小紫蘇

🥤金桔愛玉冰梅綠 (轉小紫蘇)

🍵翡翠檸檬綠茶
檸檬汁搭配甘醇綠茶🍃, 入口酸酸甜甜, 檸檬嘅酸味好突出🍋
2023-12-17
1K
2023-12-17 6 浏览
👧🏻😋👅🍽✨台灣過江龍茶飲-水巷茶弄 🇭🇰 旺角亞皆老街33號地下A2號舖 🇭🇰-🇹🇼 水巷茶弄香港首店開幕喇! 鋪頭揀左兩款最受歡迎既飲品做聖誕特別版, 用熊啤啤樽裝, 仲有小頸巾好可愛🇹🇼 個樽可以留返裝嘢或者DIY聖誕禮物, 同時熊啤啤樽裝比普通M size大杯, 所以價錢都稍貴-🎅🏻🎄 聖誕限定男女啤啤熊系列寒天愛玉小紫蘇 $48 錫蘭珍珠奶茶 $42💯大推寒天愛玉小紫蘇! 彈牙晶球同滑嘟嘟愛玉本身都係經典絕配, 再加埋有咬口既小紫蘇口感好豐富, drink base飲落好清新-☕️ 奶蓋巧克力粉粿冰沙 $38✨奶蓋好滑但唔會太膩, 揀左半甜朱古力沙冰濃郁幼滑✨粉粿都係呢度招牌, 正方體超煙韌, 本身冇味同朱古力幾夾-🌺 洛神仙楂茶 $28💯除左常見嘅洛神, 仲加咗山楂飲落會有少少梅味, 酸味層次更豐富-🍮黑糖布丁鮮奶 $34✨黑糖漿同鮮奶一樣咁滑, 一齊飲落質地厚身, 加上Q彈布丁豐富左奶香
👧🏻😋👅🍽✨

寒天愛玉小紫蘇 $48
錫蘭珍珠奶茶 $42
☕️
奶蓋巧克力粉粿冰沙 $38
✨奶蓋好滑但唔會太膩, 揀左半甜朱古力沙冰濃郁幼滑
✨粉粿都係呢度招牌, 正方體超煙韌, 本身冇味同朱古力幾夾
奶蓋巧克力粉粿冰沙

🌺
洛神仙楂茶 $28
🍮
黑糖布丁鮮奶 $34

奶蓋巧克力粉粿冰沙
2023-12-11 69 浏览
旺角新開的台式飲品店~~2003年高雄開設第一家門巿~~水巷茶弄!!係正朗豪坊斜對面、上海街街口. 好易搵-蜂蜜紅茶鮮奶配粉粿粉粿食落好軟QQ啊~~(灬ºωº灬)--寒天愛玉小紫蘇小紫蘇奇亞籽,加埋寒天愛玉飲落酸甜清爽,仲含有豐富膳食纖維依家未係好凍都幾推薦~-手工熬煮紅豆抹茶拿鐵紅豆鬆軟但不失顆粒感, 來自日本抹茶拿鐵都香醇濃厚~🌱🌱-黑糖布丁鮮奶~🍮~🍮-手作布丁古溜滑嫩, 加埋黑糖的香甜好好飲~-奶蓋金萱茶金萱茶即是台茶12號, 有陣獨特的牛奶糖香氣,簡單配奶蓋就最欣賞到茶香了~~黎緊聖誕節仲有特別版熊仔水樽, 好可愛~~--
旺角新開的台式飲品店~~
2003年高雄開設第一家門巿~~水巷茶弄!!
係正朗豪坊斜對面、上海街街口. 好易搵
蜂蜜紅茶鮮奶配粉粿
粉粿食落好軟QQ啊~~(灬ºωº灬)
寒天愛玉小紫蘇
小紫蘇奇亞籽,加埋寒天愛玉飲落酸甜清爽,仲含有豐富膳食纖維
依家未係好凍都幾推薦~
手工熬煮紅豆抹茶拿鐵
紅豆鬆軟但不失顆粒感, 來自日本抹茶拿鐵都香醇濃厚~🌱🌱

黑糖布丁鮮奶~🍮~🍮
手作布丁古溜滑嫩, 加埋黑糖的香甜好好飲~
奶蓋金萱茶
金萱茶即是台茶12號, 有陣獨特的牛奶糖香氣,
簡單配奶蓋就最欣賞到茶香了~~

黎緊聖誕節仲有特別版熊仔水樽, 好可愛~~
2023-12-10 33 浏览
《冇人排隊好快拎得》旺角算係香港最熱鬧最人來人往的區域,幾乎次次同朋友來食飯或飲野,大部分餐廳或茶飲店都要排隊或攞飛等,咁岩想飲下凍野,見呢間唔洗排隊,就同朋友試下。由order到拎得前後都唔洗3分鐘(3杯)- 叫左一杯寒天愛玉小紫蘇、一杯翡翠檸檬綠茶同埋一杯金桔愛玉冰梅綠愛玉個兩杯都OK,有野咬下,而且唔算太甜店內亦有d用熊仔裝起既飲品樽可以借來打卡整體黎講,都算正常發揮,最大賣點係唔洗排隊和等。
《冇人排隊好快拎得》

愛玉個兩杯都OK,有野咬下,而且唔算太甜
店內亦有d用熊仔裝起既飲品樽可以借來打卡

整體黎講,都算正常發揮,最大賣點係唔洗排隊和等。

2023-12-09 24 浏览
朗豪坊對面新開了一間台灣過江龍飲品店。水巷茶弄在台灣大受好評。作為珍奶控,我當然要即刻去試試😍!外賣返屋企同家人一人一杯🧋店家推出聖誕限定版,男女啤啤熊系列,非常可愛🐻⭐️寒天愛玉小紫蘇這款飲品蜂蜜飲品配料有櫻花寒天、手工愛玉、羅勒籽。寒天愛玉的嚼勁和清涼口感,非常適合夏天飲用。感覺清新怡人。⭐️黑鑽粉粿鮮奶這杯飲品以鮮奶為基底,搭配黑鑽粉粿,口感豐富。粉粿的Q彈加上鮮奶的濃郁,味道十分香甜。⭐️黑糖布丁鮮奶這杯飲品以濃郁的黑糖和綿密的布丁為特色。布丁的口感滑順,同黑糖的香甜好夾配。⭐️奶蓋金萱茶奶蓋口感濃郁綿密,與金萱茶的清香完美結合。⭐️金桔愛玉冰梅綠這杯飲品整體酸甜可口。結合了金桔和愛玉的酸甜風味,再加上冰梅綠茶的清爽口感,非常適合解渴。📍水巷茶弄 旺角亞皆老街33號地下A2號舖
店家推出聖誕限定版,男女啤啤熊系列,非常可愛🐻

⭐️寒天愛玉小紫蘇

⭐️黑鑽粉粿鮮奶

⭐️黑糖布丁鮮奶

⭐️奶蓋金萱茶
奶蓋口感濃郁綿密,與金萱茶的清香完美結合。

⭐️金桔愛玉冰梅綠

📍水巷茶弄
旺角亞皆老街33號地下A2號舖
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【旺角新開手搖茶|台灣過江龍可愛熊仔樽🐻】🐨黑糖布丁鮮奶 $34推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️⭐️哩杯真心大推,手工製布丁好香蛋味,而且好滑好好食🍮🍮仲有非常濃郁香濃黑糖味,唔會死甜,加埋奶香!一定要試哩杯!!!!.🐨寒天愛玉小紫蘇 $34推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️好特別嘅組合,其他餐廳好少見😂紫蘇有啲微甜,有少少薄荷嘅涼快感~寒天就一粒粒好有咬口好似果凍粒咁,冇咩味左幾得意....🐨奶蓋抹茶紅豆冰沙 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡最正嘅一杯~抹茶紅豆兩者融合得好好,紅豆蓉少少甜,提升到味道享受!加埋奶蓋好順滑,勁快就似晒成杯🍵.🐨台灣金萱青茶 $22推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雖然單純茶品,但係比想像中好飲好多😛青茶清芬香,味道清淡回甘,唔會有苦澀味~聞落仲有獨特淡淡桂花香,好特別~.🐨蜂蜜檸檬蘆薈 $28推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️蜂蜜同檸檬唔會過甜或過酸,味道好平衡,味道仲好清新,而且有埋蘆薈粒粒口感一流~-—☼——☼——☼——☼——☼——☼——水巷茶弄 @chanung_hk 📍地址:旺角亞皆老街33號地下A2號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 💰人均價格:$50以下🪸環境
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB旺角 #HTB台式 #HTB飲品
#旺角美食 #旺角 #台灣茶 #肥仔水 #飲品 #水巷茶弄香港首店 #招牌寒天愛玉小紫蘇 #奶味香濃順滑布丁 #健康纖型小紫蘇 #手搖茶飲專家 #美食推介
  • 黑糖布丁鮮奶
位於朗豪坊後斜對面馬路,門面黑色,有個白色圓形C字招牌幾吸引。因為係12月所以已有聖誕🧑‍🎄熊仔同聖誕圈圈。品牌於香港成立首間分店!精選飲品[香濃鮮奶區]黑糖珍珠鮮奶[經典厚奶區]黑鑽粉粿奶茶紅豆珍珠奶茶[招牌特調區]寒天愛玉小紫蘇(固定甜)金桔🍊愛玉冰梅蘇我自己中意味道淡d所以叫半糖半冰(除了小紫蘇飲品外)。招牌特調區中兩款我會比較鍾意[金桔愛玉冰梅蘇],金桔味較酸,配綠茶味道好夾;手工愛玉好彈牙飲到停唔到口。另外我亦鍾意飲經典厚奶區既黑鑽粉粿奶茶🥤。依家既奶茶的茶味好香及奶滑,而且唔一定配珍珠,粒粒黑鑽粉粿飲落亦好有口感。下次係旺角想飲手搖一於去水巷茶弄飲手搖,仲有熊仔膠樽特別版!

精選飲品
[香濃鮮奶區]
黑糖珍珠鮮奶

[經典厚奶區]
黑鑽粉粿奶茶
紅豆珍珠奶茶

[招牌特調區]
寒天愛玉小紫蘇(固定甜)
金桔🍊愛玉冰梅蘇

我自己中意味道淡d所以叫半糖半冰(除了小紫蘇飲品外)。

• 金桔愛玉冰梅綠
2023-12-05 28 浏览
黎自台灣高雄嘅水茶巷弄悄悄落户香港今日經開旺角就去買杯試下價錢中等如果純茶飲嘅話仲幾平下添!我叫左杯招牌寒天愛玉超靚!少女心大爆發!粉紅透亮嘅寒天晶球Q彈有口感金黃嘅寒天滑滑嫩嫩飲品係主要蜜糖甜中間又會有些許鮮檸味幾特別妹妹要左黑糖珍珠鮮奶黑糖好香珍珠煙煙韌韌價錢可以男朋友就要奶蓋金萱茶奶蓋夠厚微鹹同金萱茶都幾夾聖誕期間水茶巷弄仲推出左熊仔造型特飲熊仔會戴上小頸巾我見到人地外賣真係好可愛!飲完茶飲熊仔樽可以重用拎出街用都cute!
黎自台灣高雄嘅水茶巷弄悄悄落户香港
今日經開旺角就去買杯試下

價錢中等
如果純茶飲嘅話仲幾平下添!

我叫左杯招牌寒天愛玉
超靚!少女心大爆發!
粉紅透亮嘅寒天晶球

熊仔會戴上小頸巾
我見到人地外賣
真係好可愛!
飲完茶飲熊仔樽可以重用
拎出街用都cute!
2023-12-04
下午茶
2023-12-05 15 浏览
好久不見~最近太忙都沒有更新終於完sem,與同學吃個午餐喝點「廢水」,為之後的考試打打氣🫣💬 寒天愛玉小紫蘇先講外觀已經很吸引,大概四色分層,寒天和愛玉充滿q彈的口感,當中的小紫蘇含非水溶性膳食纖維,可促進腸胃蠕動和產生飽足感;底層是蜂蜜甜甜的味道,搭配檸檬的酸味,十分止渴👍🏻回頭食: ⓨⓔⓢ💬 益力多綠茶入口綠茶茶底茉莉花香,然後淡淡滲出益力多的乳酸味,味道相對偏酸酸的也不太甜,建議買點邪惡炸物一邊喝一邊吃😆回頭食: ⓨⓔⓢ💬黑糖珍珠鮮奶經典黑糖美美的掛杯,黑糖珍珠口感很煙韌!黑糖的比例適中,不過我個人很喜歡黑糖,如果再多一點會更理想🤩回頭食: ⓨⓔⓢ💬奶蓋巧克力粉粿沙冰奶蓋入口帶有滿滿奶味和點點咸香感,而沙冰是偏甜的巧克力味道,兩者一起混和喝也不錯,粉粿份量很多🤭回頭食: ⓨⓔⓢ💬茉香珍珠奶綠奶綠中的茉莉花香相當明顯,喜歡花茶香的可以試試看;而這款的珍珠好像較黑糖的那杯淡味一點(是不是我錯覺🤭,口感也一樣很煙韌回頭食: ⓨⓔⓢ還有兩款充滿聖誕感的小熊造型樽,戴着圍巾十分可愛~❤️水巷茶弄❤️旺角亞皆老街33號地下A2號舖❤️5581 5443▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂@hamm.ea

好久不見~最近太忙都沒有更新

💬 寒天愛玉小紫蘇

💬 益力多綠茶

💬黑糖珍珠鮮奶

💬奶蓋巧克力粉粿沙冰

💬茉香珍珠奶綠
回頭食: ⓨⓔⓢ

還有兩款充滿聖誕感的小熊造型樽,戴着圍巾十分可愛~

❤️水巷茶弄
❤️旺角亞皆老街33號地下A2號舖