2008-09-04 12 浏览
cafe我就幫襯得多,今次好食到要影響到我打食評嘅就只此一間。上星期我地一行七人上去食野,其中只有一人去過。May姐係咁推介呢間,我地以為佢係member先要迫我地上去。原來真係幾好食呢!先讚個海鮮闊條麵,上菜時熱騰騰的,真係焗出來的。呢道菜我最impress嘅係上面真係有好多好多海鮮,又有好香濃嘅芝士味。另外,肉丸意粉都係讚不絕口。我一心以為肉丸係普通街市買o個d豬肉丸,但一咬落去,又彈牙,又好咬口,真係唔知佢地點整。可惜,唔知係唔係溝通上面嘅問題,我地本來叫左一份七成熟嘅肉眼牛排,但佢地就煮到熟左d,不過味道同塊排本身都幾高質素嘅。整體來說,食品質素同服務都不俗,只係真係比一般cafe貴左d。無辨法啦,一分錢一分貨,好食最緊要嘛。值得一提,有個瘦瘦地嘅男侍應,服務憑度幾好,我地係咁煩佢問野,佢都好肯答我地。最勁嘅係,佢又識沖野飲,又可以一次過捧四碟菜嘅。嘩!勁過歡樂滿東華呀!

2008-08-28 12 浏览
記得同表姐去左旺角行街.行到悶悶地.想搵地方坐下傾下計.就上左黎呢到.我地叫左個雜菌磨姑厚多士同埋個蟹子沙律厚多士個雜菌磨姑厚多士d汁好正..塊多士浸左d汁.軟軟地口感不錯=]但個蟹子沙律厚多士.就一般.五算太特別.唯一可取係個味幾fresh..叫左兩杯野飲,一杯lady first.另一杯五記得左>.<不過呢到d野飲係落得口-_-但五算特別好飲lo=_=但價錢ok費..五多值!
記得同表姐去左旺角行街.
行到悶悶地.想搵地方坐下傾下計.
就上左黎呢到.
我地叫左個雜菌磨姑厚多士同埋個蟹子沙律厚多士
個雜菌磨姑厚多士d汁好正..塊多士浸左d汁.軟軟地
口感不錯=]
不過呢到d野飲係落得口-_-
但五算特別好飲lo=_=
但價錢ok費..五多值!
2008-08-26 11 浏览
前排係個度book左位上到去發現環境唔錯 靜靜的又幾有浪漫氣氛 雖然一開始張餐桌未乾淨 但服務態度一流@v@ 立即幫我地處理好 好有feel 可惜...d食物真係有點貴-.-”同埋好難食得晒有2個女同事叫了個皇牌海鮮面 唔知係本身有芝士 定 係油膩2個sister 都食左一半到 就話食唔落自己都試左一試 食頭2,3口 的確幾好味 但食多幾啖 就覺得好滯至於d cake 味道 就一半一半.......藍莓好味 但朱古力就真係麻麻.......但價錢又係唔合理...一件cake 要38蚊呀..真係月頭先好黎 食到我地雪雪聲 ....
前排係個度book左位

上到去發現環境唔錯 靜靜的

立即幫我地處理好 好有feel

可惜...d食物真係有點貴-.-”

同埋好難食得晒

有2個女同事叫了個皇牌海鮮面

唔知係本身有芝士 定 係油膩

2個sister 都食左一半到 就話食唔落

至於d cake 味道 就一半一半.......

藍莓好味 但朱古力就真係麻麻.......

但價錢又係唔合理...一件cake 要38蚊呀..

真係月頭先好黎 食到我地雪雪聲 ....
2008-08-25 2 浏览
今天向旺角出發, 當然一早巳做好功課啦~今天的目的地是水瓶座, 我記得之前巳留意過呢間店, 今次就決定親身黎一試好壞~本來我以為間店係花園街果邊, 原來係旺角家樂果邊, 最後由花園街一路行到過去, 好倦~乘扶手電梯一路跟指示行入去, 大廈入面度度都係度裝修緊, 一大陣天藍水味, 跟住行都去錯左第二度最後要由好心的護衛員叔叔指示我先搵到間店,好隱敝~入面的沙發係紅色的, 二個人都坐得幾舒服, 但佢安排我坐係廚房門口, 一路係度吸的油煙味, 好難頂, 終於向侍應提出換位置, 的侍應都即刻安排番我坐上二個位, 即係坐左去門口, 不過都好過頭先果度啦(但張沙發的紅色皮係爛晒既)不過要一讚的是侍應服務全部都好好, 由我入門口開始個個都面帶笑容, 好親切好禮貌~點了大家一致大讚的焗芝士海鮮闊麵, 蜜糖雞翼, 另外一個簿餅, 簿餅最先到, 但真係好細好細個, 味道唔錯, 但唔值~第二樣蜜糖雞翼都跟住上枱, 好似好吸引咁, 好熱~ 小心燙口, 但真係的蜜糖浸住雞翼, 好甜好甜~ 唔好食~ 老公話一籃子雞翼應該會好d~最後的焗芝士海鮮闊麵上枱時侍應細心的提點小心熱, 見到面焗到小小黃色, 都幾多料咁~但
今天向旺角出發, 當然一早巳做好功課啦~
最後要由好心的護衛員叔叔指示我先搵到間店,好隱敝~
但食落口的闊麵無味既?老公證實左我既說話, 我即刻叫個侍應過來, 同佢講: 呢碟麵好似無落調味料喎, 完全無味既? 個侍應即刻say sorry並表示整過碟俾我, 我地唯有食住其它野等, 不過都幾快就重新整左碟俾我地, 呢碟令我幾滿意, 呢個味就對路啦, 不過都幾漏, 最後都食唔晒~本來老公話要食特濃朱古力做甜品都唯有放棄~
咁樣三樣野就二百四十元, 唔多抵食~
同埋好嘈, 的人係度玩, 又叫又笑好大聲~
唔錯的焗芝士海鮮闊麵
好味但好細的簿餅
唔錯的焗芝士海鮮闊麵
好味但好細的簿餅
  • 焗芝士海鮮闊麵
2008-08-24 3 浏览
我好耐冇上o黎呢度。本來同甘比師兄星期五上去,但打風唔開。我地十人下晝book位尋晚食飯,最初亞姐姐(唔知係唔係經理)話booking好full,佢話好難有位,會幫我地安排。我地都好懷疑係咪咁多人book呀﹖!結果佢真係幫我地arrange,但要加chair,問我地介唔介意逼少少。其實要食.....都冇得介意啦!上到去都以為好多位,唔明點解冇位,但8點幾d人o黎晒就真係嚇死,連死角位都坐埋.....心諗有冇咁誇張呀﹖唔好講環境住,我地見每張table都叫白色意粉,有海鮮的,我地都叫。嘩!真係好好食,好多唔同海鮮放滿意粉上面,又青口又魷魚咁,我地個個爭住食。唔知係唔係食得怏,我地食完個碟都仲好熱。set dinner個羊又好大份,我唔多食咩都整番舊。佢地d steak類都唔錯,我個人覺得好過依家o既 "X王之王"囉!仲有肉丸意粉唔係普通豬肉丸喎,好大粒,大家都可以試下。配埋個汁都幾好味!有杯咩TIRIMISU o既drink我男友點俾我,我覺得幾易入口。blueberry cake同朱古力cake都幾好食,好似真係自己整,幾新鮮~意見﹕我見以前呢度個地下冇花,依家整到幾靚,比之前好好多~

意見﹕我見以前呢度個地下冇花,依家整到幾靚,比之前好好多~~
浪漫位﹕有人用projector示愛,唔知有冇額外收錢。全間野都睇到wor。D amination幾有心思, 一讚!
  • 海鮮闊面、肉丸意粉、cheesecakes
2008-07-31 3 浏览
原本同三個frds想去附近一間cafe,但full booking,聽說這間不錯,就決定一試~坐低不久,幾個朋友傾緊計,突然幾本menu 跌落我地張枱,撞瀉了水杯,攪到我同個朋友都濕身......原來係一個waitress serve 隔離枱時,唔小心整跌左de menu...其實我地都唔係太介意,因為諗到佢都係無心,而且佢ge 態度都ok~佢話張枱同chair都濕左,叫我地轉去另一張枱,起初我地都話無所謂,但見佢堅持想我地轉,咁咪轉...但轉左唔夠5 mins,佢又叫我地轉返去原本張枱,我地咪話"唔駛啦~坐呢度都得" 點知原來張枱係有人reserve 左......結果,我地又搬一次.......攪完一輪,終於有得食~大蝦扁意粉: 味道ok,但略為細碟~ 焗芝士海鮮意粉: 呢碟真係好好食~~~~很creamy,de 蝦,帶子都幾好食,值得一試~!!蜜蜜燒雞翼: 亦係值得一試之選!!!de 雞翼好肥美,好多汁,甜甜地,正~~肉碎焗薯皮: 漏左單........等左好耐先有得食.......味道ok,都幾特別,唔係好多地方有得試~因為用匯豐咭埋單有9折,仲送一件cake,我地就另外ord

攪完一輪,終於有得食~
大蝦扁意粉: 味道ok,但略為細碟~

因為用匯豐咭埋單有9折,仲送一件cake,我地就另外order 多2 件share~老實說de cake ge 水準一般,blueberry cheese cake 尚算不錯,黑芝麻cheese cake 幾特別,但味道一般,而拖肥cheese cake 就有點令人失望.....起初見到個蛋糕櫃上個牌寫住$28,覺得"還過得去",但埋單時才發覺一件要$38!!!!!!一問之下,才見到個牌大大個$28 下面寫住一行勁細隻字的(原價:$38),原來$28 係for take away only!!!

"算我地唔好彩!"坐近個蛋糕櫃,見到佢得3 款cake,so 無特登打開menu 睇,而且亦無帶放大鏡,無帶電筒照明,睇唔到佢0個行咁細ge 字!!!! $38 一件,就真係唔抵食了!!!
離遠看這個蛋糕櫃
行近才看到下面有一行字
2008-07-28
記得上一次跟朋友一起去晚餐了本來看這裏的食評都不錯,就試試看一進去的時候覺得環境都不錯,好靜之後我們9個人就點餐全部都是闊條變,意粉後來我們等了一個小時都還沒有來就催一催才出來我點的那個是有番茄,海鮮我跟我三個朋友都有點這一個可是大家的反應是一樣,真的是太腥了而其他朋友點的番茄肉丸的也表示唔好食不過可以說好的是侍應生態度見到我們剩好多問我們是不是覺得不滿意後來我們也說是有點腥了之後他出去跟另外一個人反應就再跟我們說可以給我們飲料打折不過飲料打了折都是好貴,我們也就算了總之大家一出來就說再也不會來了p.s 那些水的味道怪怪的,還是提供普通的水比較好
記得上一次跟朋友一起去晚餐了
本來看這裏的食評都不錯,就試試看
一進去的時候覺得環境都不錯,好靜
之後我們9個人就點餐
全部都是闊條變,意粉
後來我們等了一個小時都還沒有來
就催一催才出來
我點的那個是有番茄,海鮮
我跟我三個朋友都有點這一個
可是大家的反應是一樣,真的是太腥了
而其他朋友點的番茄肉丸的也表示唔好食
不過可以說好的是侍應生態度
見到我們剩好多問我們是不是覺得不滿意
後來我們也說是有點腥了
之後他出去跟另外一個人反應
就再跟我們說可以給我們飲料打折
不過飲料打了折都是好貴,我們也就算了
總之大家一出來就說再也不會來了
p.s 那些水的味道怪怪的,還是提供普通的水比較好
2008-07-27 3 浏览
Been there over 10 times, each served with great food and service. The white chocolate milk is a must. Perhaps the only thing to improve is the ventilation with the non-smoking section a little bit more of fresher air. But great food and service.
約左一班人為朋友既婚禮開會, 因為預左要坐好耐, 所以又搵左CAFE。 因為之前都曾經有朋友介紹呢間, 不過次次都黎唔到。今次終於都黎到喇。雖然呢個好多人都對佢地既服務有意見,不過因為之前一直想黎都黎唔到。所以都勸說其他朋友。雖然知道只招待會員,但打電話訂位既時候又唔見佢提,照去先算。上到去環境唔錯,地方企企理理乾乾淨淨咁。估唔到原來呢到有BBQ自助餐。又見佢地可以包房。似乎都唔錯喎咁喎。因為未齊人,但係都無人黎催我地落單。其間見到隔離枱既叫既野食個樣都好吸引咁喎。所以齊人之後我地好快就決定到食咩。我唔係完全記得D DISH既名, 我都係將比較有意見既寫出黎。雞翼好多汁,因為唔夠分所以我無食到。不過上枱既時候好多汁淋面好似好好味咁。佢地都係到爭食最後一隻。。。蘋果雞肉批:我覺得呢個係全晚最唔好食既一個。個批好似”淋”左咁。食唔到蘋果,無咩感覺喎。蜜糖RIBS: 我覺得呢個 ”葉”得唔夠味喎。而且因為肉身好厚,只係面頭個層食到有蜜糖味囉。不過D軟骨好好食。叫左三個唔意粉同薯皮,幾好食喎!係我食過咁多間CAFE入面最無投訴既一間。雖然對佢地既野食有意見,不過同我之前去過個幾間CAFE黎比,

雖然對佢地既野食有意見,不過同我之前去過個幾間CAFE黎比,呢間既野食水準已經超晒班。而且我覺得佢地既SERVIC都幾好唔差呀。我地埋單既時間佢地仲送左MEMBERSHIP比我地添呀。我走既時候經過佢門口見地佢地既蛋糕好似都幾好味。不過今晚實在太飽喇。下次要搞PARTY我搵到好地方喇。

下次無咁熱既時候上黎試吓佢個BBQ先。
2008-07-14 12 浏览
上星期六我地一行五人行街行得太累, 諗住搵間樓上CAFE坐下順便食埋dinner,但諗極都諗唔到心水, 我又諗返起兩年前好好食後尾越黎越差的水瓶座諗住比多次機會佢上次試下 上到去得幾台客, d侍應企晒係到吹水,w就同其中一個tomboy型的侍應講六位(我地其中一個fd未到)個侍應先問我地食唔食食煙, 我地反問佢有何分別,佢話食就坐室外, 唔食就坐室內, 咁我地商量一下坐邊好, 個侍應就勁唔耐煩囉,之後我地話想坐室內,,佢先話而家無台, 室內就要等, 我地O晒咀, 室內得果兩台客,你又唔早講室內無位, 懶係有得比人簡? 咁又可能室內比人BOOK晒掛, 咁我地話坐室外都OK,個侍應就話室外要九點交台咩話, 果時已經六七點, 可能係我見識少, 我未試過去樓上CAFE要限時交台去樓上cafe都係想一班人慢慢玩遮, 你比得果兩個鐘我,我去食普通餐廳都坐到兩個鐘喇, d野一定好食過你添, 你地個侍應態度仲要差過人, 我相信呢位侍應應該等於其他食評的tomboy侍應囉,既然老板會上黎聽取意見, 咁多人話服務態度差, 我唔明點解一d改善都無,兩年前岩岩開張時我已經有幫趁, 初初d野係好食同侍應態度係好
上星期六我地一行五人行街行得太累,
諗住搵間樓上CAFE坐下順便食埋dinner,
諗住比多次機會佢上次試下

上到去得幾台客, d侍應企晒係到吹水,
侍應先問我地食唔食食煙, 我地反問佢有何分別,
之後我地話想坐室內,,
你又唔早講室內無位, 懶係有得比人簡?
咁又可能室內比人BOOK晒掛, 咁我地話坐室外都OK,
侍應就話室外要九點交台
去樓上cafe都係想一班人慢慢玩遮, 你比得果兩個鐘我,
我去食普通餐廳都坐到兩個鐘喇, d野一定好食過你添,
兩年前岩岩開張時我已經有幫趁, 初初d野係好食同侍應態度係好好
(最記得有位高瘦帶眼鏡的哥哥態度真好溫文有禮),
但之後越去就越差, 今次一定係我最後一次上去了(雖然最後我地即走無幫趁)
我仲會介紹d朋友千奇唔好幫趁添
2008-05-19 1 浏览
西餐嘅嘢食...好多都係隻碟大大,啲嘢食少少㗎啦。講真,個牛肋排啲薯條真係有點兒太多...一般出去食西餐....都係得少少..至於啲肉..我又覺得....好多地方都唔會比好大件囉,反而個賣相要做番好啲啲,啲嘢食要色香味俱全..啲人先至食得開心同埋覺得值....至於服務...真係有啲要改善嘅,啲人時冷時熱...啲客人唔係次次都會體諒,而且好多都係新嘅面孔....如果第一次嚟就咁...好難有回頭嘅客...反正女人街嘅食店都唔少,真正好食嘅都有好多,價錢又比你哋平,...我又可必要去你哋喥食呢?!係咪!!店員如果唔可以體會到自己穿上制服就已經代表咗哩間餐廳嘅話...做老細嘅...定必好好檢討...之前同之後嘅服務質素竟然可以差咁遠......睇到投訴都比讚嘅多..就知..希望唔好等啲熟客買少見少。
西餐嘅嘢食...好多都係隻碟大大,啲嘢食少少㗎啦。
講真,個牛肋排啲薯條真係有點兒太多...
希望唔好等啲熟客買少見少。
2008-05-02 4 浏览
有次我同朋友一行3人下午去食tea,我d朋友都smoking既,仲有第4個女仔黎緊打算係度食埋dinner,想由室內轉去室外坐 (方便食煙)點知一宜等都唔比枱我地,比晒d岩岩黎既客都唔比我地出去!又係咁比menu我地要我地order晚餐, 但仲有個女仔未黎到,我地一直等一直坐(之前都係果度食左3個tea set啦)再追問比我地出左去,朋友到晒叫左野食,我d朋友講笑比較大聲..但有個態度好差既waiter問我地係咪對佢地食第有咩意見,我d朋友講左佢地既意見,轉頭有個資歷深d既店員過黎, 同我地講問我地是否剛才同waiter講對佢地既食物有投訴,我地回應只係你同事無端端埋黎問我地"意見", 不知為何變成投訴...我地係常客, 不過比起一年前lee間cafe既服務生同現在既服務生差天共地!menu都好唔同!為何不儉討一下
有次我同朋友一行3人下午去食tea,
我d朋友都smoking既,
仲有第4個女仔黎緊打算係度食埋dinner,
想由室內轉去室外坐 (方便食煙)
點知一宜等都唔比枱我地,
比晒d岩岩黎既客都唔比我地出去!
我地一直等一直坐(之前都係果度食左3個tea set啦)
再追問比我地出左去,
朋友到晒叫左野食,
我d朋友講左佢地既意見,
轉頭有個資歷深d既店員過黎,
同我地講問我地是否剛才同waiter講對佢地既食物有投訴,
為何不儉討一
2008-02-18 4 浏览
我之前見到有很多評語, 好似幾好, 於是星期六專登走上去試下, 整體比我想像中差, 環境不算很好, 我叫個二人餐, 湯很好, 但其他菜全部都是薯仔的材料,最不幸是我的朋友不太喜歡吃薯仔.羊仔骨都算幾好, 但以這個價錢, 我覺得有些不值.我原本想叫cooktail, 但餐飲不可以加錢轉飲,令我有些失望.最後, 我都係覺得麻麻地.
整體比我想像中差, 環境不算很好,
我叫個二人餐, 湯很好, 但其他菜全部都是薯仔的材料,
最不幸是我的朋友不太喜歡吃薯仔.
羊仔骨都算幾好,
但以這個價錢, 我覺得有些不值.
我原本想叫cooktail, 但餐飲不可以加錢轉飲,
令我有些失望.
最後, 我都係覺得麻麻地.

2008-02-13 2 浏览
上月尾四小花其中一個生日~於是我地買蛋糕上呢度慶祝事先查詢左, 呢度係可以切餅, 只要比三十蚊加入做會員, 以後就可以0係度切餅唔額外收錢三十蚊, 覺得唔貴, 加上上次0係度食過lunch覺得幾好食, 所以就上呢間今次叫左海鮮意粉, 薯皮, pizza同......唔記得左全部都好好食^^另外呢間cafe既staff服務好殷勤, 好有禮我地一到門口就接左個蛋糕, 食完野叫佢拎出0黎時佢點埋蠟燭端出0黎, 生日小花切左一下佢就幫我地切好四份分晒0係紙碟比我地食我覺得樓上cafe開得好濫, 之前去過又唔好食態度又散漫既cafe, 呢間係我食過最好而且好欣賞經理會睇同回應呢度既食評下次會再返0黎^^
上月尾四小花其中一個生日~於是我地買蛋糕上呢度慶祝

全部都好好食^^
另外呢間cafe既staff服務好殷勤, 好有禮

而且好欣賞經理會睇同回應呢度既食評
下次會再返0黎^^
首先在此多謝各位顧客給予水瓶座之意見。我們非常重視各位顧客的意見及批評,更明白到重視不同的意見、不斷改善,我們才有進步的空間。對於leehmn的意見,我們的回應如下﹕煙肉焗薯皮的份量理應由大廚作統一調整(standardized),即使我們不能保證每次所提供的份量是完全一樣,但理應相差不遠。如是次的份量有不足的地方,我們願意致歉。同時,我們亦鼓勵顧客向我們的經理作即時的意見反映,我們一定會設法改善及立即跟進。Pizza方面,較早前我們已向各位顧客介紹了酥皮底是我們水瓶座特別由意大利引入傳統pizza的特色之一,份量亦會比一般坊間為迎合港人口味所售賣的pizza為少。對於我們的服務員未能在落單時介紹此pizza的特色而產生的誤會,我們深感抱歉。我們已吩咐了每一位服務員在落單時必須事先向顧客介紹本店pizza的特色,以免再次產生不必要之誤會。而且,我們亦不斷為顧客提供更多特色美食,新的餐牌將於日內推出,新餐牌上亦會標明Pizza之呎吋大小以供參考,敬希垂注!至於餐牌上所寫的實是杏仁焦糖牛肋排,非牛肋骨,故不可能有骨存在。其實,我們水瓶座所供應的牛肋排是牛的腋位與脾之間的位置(三角肌部份),

對於leehmn的意見,我們的回應如下﹕

至於餐牌上所寫的實是杏仁焦糖牛肋排,非牛肋骨,故不可能有骨存在。其實,我們水瓶座所供應的牛肋排是牛的腋位與脾之間的位置(三角肌部份),口感嫩而有彈性,上等之選,來貨價絕不能與西冷及牛柳相比,故此顧客們會發現,我們牛肋排售價位列水瓶座餐牌之首。

再次多謝閣下對我們的cheesecake表示欣賞。除藍莓芝士餅外,我們每天亦會為顧客供應四至六款不同味道的cake。如顧客有需要外賣,亦可在一天前預訂。

對於Coco的意見,我們的回應如下﹕
事實上,鑑於舊有網頁設計欠佳,我們正積極為水瓶座設計新的網頁以代替舊有的。故此,舊網頁的資料的確有不詳盡之處。我們決定,即使在新水瓶座網頁(www.cafedeverseau.com.hk) 成立之前,也盡快將舊網頁停用。對於停用網頁而令顧客產生不便的地方,敬請原諒。如有垂詢,請致電35211666與我們聯絡。

對於treetree的意見,我們有以下的回應﹕
對於個別服務員的怠慢及不專業之態度,我們承認絕對有改善的必要。若調查屬實,我們將予以口頭警告有關的員工。對於全體的服務員,我們亦將透過進一步的培訓以提昇整體的服務水平,務求令每一位來了水瓶座的顧客都有賓至如歸的感覺。

食物質素方面,我們鼓勵顧客如對食物有任何不滿意的地方,歡迎即時與我們當值經理聯絡,我們會盡量滿足顧客合理的要求。

多謝閣下對本店的自家製的cake作出讚賞。我們定必再精益求精。