2023-09-04
#永年士多這間餐廳一直都是元朗名物,多年前我在總店試過,之後餐廳擴充,在尖沙咀開店,我也試過,當時嘗試已經覺得十分出色!今日剛好在附近收工,又到元朗總店試試,我一人點了最出名的車仔麵,麵式選了油麵,配料選了招牌豬手、冬菇及韭菜餃。($54)、點了小辣,還點了小食滷水雞翼($28)及樽仔奶茶 (跟餐價$17)。車仔麵湯底濃厚,小辣比想像中辣,適合愛刺激人士! 配料中豬手最出色,肉質軟淋及入味,陣陣南乳香,冬菇及韭菜餃都不錯。滷水雞翼有5 隻,大大隻,有滷水及麻油香,啖啖食好滋味! 樽仔奶茶奶味較重,夏天解渴一流!這間餐廳除了有港式懷舊風味,裝修都走懷舊港味,不只食物一流,還可以打卡呢!人均$100📍 元朗教育路88號寶城洋樓地舖2-4號 (輕鐵豐年路3 分鐘路程)
#永年士多
人均$100