2011-04-03 261 浏览
今日放假去了探一個住係ymt既fd佢帶我去佐呢度食tea話呢到d炒蛋好正我地一人叫了個「特餐」有一個餐包: 有dd怪,有埋青瓜、蕃茄比你夾火火退炒蛋:我唔敢相信,真係好滑,有澳牛貨色我揀了沙爹牛出前一丁呢個就麻麻地一般加埋一杯熱野埋單$29估唔到一間係街市既荼餐廳d炒蛋會甘好食朋友話佢經常外賣蛋治有機會都會試下
今日放假
去了探一個住係ymt既fd
佢帶我去佐呢度食tea
話呢到d炒蛋好正
我地一人叫了個「特餐」
有一個餐包: 有dd怪,有埋青瓜、蕃茄比你夾
火火退
炒蛋:我唔敢相信,真係好滑,有澳牛貨色

我揀了沙爹牛出前一丁

2011-04-03
正,真係滑
  • 炒蛋
2010-11-09 204 浏览
男朋友家住附近,經他介紹...已經持續光顧了他們4年...每逢趕時間要吃快餐..它都是首選。選擇永發除了因為它的快..還因為它的蛋治4年來每次都是吃常餐...因為個人來說比較喜歡炒蛋...所以每次都會煎蛋轉蛋治...喜歡那蛋治有蛋汁...足料...令人回味無窮是吃蛋治的不二之選。至於主食...通常選擇五香肉丁米...現在一般餐廳的做法,五香肉丁是要加錢的..它不但不需另外加錢..而且毫不吝嗇..提供足夠的份量還有值得一提的是它的飲品...雖然我飲的只是熱華田...但我很久沒喝過一杯份量剛好的....我對於這一間荼餐廳真是很欣賞。
男朋友家住附近,經他介紹...已經持續光顧了他們4年...
每逢趕時間要吃快餐..它都是首選。

選擇永發除了因為它的快..還因為它的蛋治
4年來每次都是吃常餐...
因為個人來說比較喜歡炒蛋...
所以每次都會煎蛋轉蛋治...
喜歡那蛋治有蛋汁...足料...令人回味無窮
是吃蛋治的不二之選。

至於主食...通常選擇五香肉丁米...
現在一般餐廳的做法,五香肉丁是要加錢的..
它不但不需另外加錢..而且毫不吝嗇..提供足夠的份量

還有值得一提的是它的飲品...
雖然我飲的只是熱華田...
但我很久沒喝過一杯份量剛好的....

我對於這一間荼餐廳真是很欣賞。
2010-11-06 137 浏览
向來對早餐沒甚特別要求,有哪一家的煮麵/通粉湯底不是盬糖雞粉味精忌廉雞湯加花奶這個組合而成?到何處吃也是差不多,要突圍而出唯有向茶水及蛋方面下手吧!在這區茶餐廳的早餐價位連凍飲一般都是$20-$22左右,唯獨這裡價錢偏高但依然朝朝爆滿!用上碎冰的凍奶茶,冰溶得快但茶味依然甚濃.通粉煮得太淋只可算是一般,火腿絲倒是下得慷慨.不吃煎雙蛋可轉成蛋冶,這裡的蛋炒得不錯!滑溜有蛋汁,麵包亦軟熟.最討厭那些把蛋漿倒在扒爐上連反也不用反,煎熟後摺兩摺就上檯的蛋皮扮炒蛋.在茶餐廳一個午餐有飯有湯有餐飲才賣$32!現在吃個早餐已差不多$30(轉一丁加$3),是人們現在比較重視早餐還是午餐向來也受忽視?

用上碎冰的凍奶茶,冰溶得快但茶味依然甚濃.

通粉煮得太淋只可算是一般,火腿絲倒是下得慷慨.

$27 (早餐)
2010-06-01 101 浏览
抽到了電影《打擂台》優先場門票,由於開場時間七點九,比平時的十點場要早,收工後先去油麻地永發茶餐廳食個快飯,這裡晚市比較冷清,只有兩三檯客幫襯。特餐 ($27) 內的「牛油餐包、火腿煎雙蛋」可以轉成「炒蛋、多士或蛋治」,選擇相當靈活,結果我們分別要了「沙嗲牛肉通粉、火腿炒蛋、多士、熱華田」及「沙爹牛肉出前一丁、蛋治 (另加 $2)、熱奶茶」。店方細心的將火腿炒蛋分成兩份上,黃色的炒蛋內連著蛋白,同時滲出少許蛋汁,賣相吸引,入口更是滑溜非常,只略欠一點蛋香。蛋治相對上看似平平無奇,其實味道比炒蛋有過之而無不及,軟綿的白麵包內,是鮮嫩的流心炒蛋,一路食,蛋汁一路滴,吃得比較論盡。值得一提的是,當我將火腿和炒蛋放在多士上,準備拍照之際,鬍鬚老闆突然在我身旁教路:「影高啲,影多啲隻蛋至靚架!」,相當好傾呢!跟炒蛋相比,這裡的粉麵明顯失色,無論是出前一丁或通粉,質地都是軟腍腍的,相信是煮得太耐了,沙爹味道尚可,牛肉則是帶筋的,只是勉強合格的貨色。最後呷一口熱奶茶,茶身比較薄,味道不太濃郁,水準一般而已。總的來說,這裡的炒蛋不比澳牛的差,出色的蛋治更讓我留下深刻印象,相信會再來幫襯「用 noteb

總的來說,這裡的炒蛋不比澳牛的差,出色的蛋治更讓我留下深刻印象,相信會再來幫襯「用 notebook 玩 facebook」的鬍鬚老闆。至於由林家棟監製的《打擂台》,是一套頗有誠意的功夫喜劇,出乎意料的好看,當中泰迪羅賓演出正斗,也順道向大家推介一下!
火腿炒蛋分成兩份上
流心的炒滑蛋
「影高啲、影多啲隻蛋至靚架!」
蛋治一路食、蛋汁一路滴
出前一丁煮得太腍
通粉腍到無咬口
熱奶茶普普通通
熱華田
2010-05-27
火腿炒蛋分成兩份上
流心的炒滑蛋
「影高啲、影多啲隻蛋至靚架!」
蛋治一路食、蛋汁一路滴
  • 蛋治、炒蛋多士
2K
8-5-2010答案係:「柄」埋油麻地的呢間茶餐廳! 位置完全不起眼, 不過星期六 1:xx pm 嚟到都唔少人, 2 人想搵個卡位坐都有 d 難度, 好在最後都「攝」到位 大家都叫了「特餐」, 有公仔麵一碗, 火腿煎雙蛋, 餐包及飲品一杯; 不過我哋就煎蛋變炒蛋, 餐包又變多士 (加 $2) 飲品係凍奶茶, 色水好「茶」, 飲落幾滑亦幾香茶味, 不過實在太甜了, 大家 order 的話要留意.試了少少朋友的熱奶茶, 由頭到尾佢都無落過糖, 飲落茶味幾香, 奶味亦夠, 不過攤凍後茶味就消失得無影無蹤 , 唯有放棄.火腿 + 炒蛋就當然以炒蛋好食 d , 炒得油油滑滑, 食落蛋汁豐盛, 蛋味亦香, 不過略嫌邊位炒得有點過火, 調味又唔勻搞到其中一啖鹹到飛街 , 整體比澳牛略遜.多士頗厚身, 烘得夠, 不過牛油塗得太少了, 愈食愈乾 麵就係沙爹牛出前一丁, 份量勁大 ... 賣相完全係沙爹還沙爹, 丁麵還丁麵, 認真麻麻; 麵底淥得過腍, 不過沙爹汁夠晒香濃, 牛肉又難得唔係梳打 /「擦膠」滑牛, 整體其實算係咁了.朋友食腸丁, 條腸樣樣衰衰的, 不過朋友又話「煎/炸得好香」, 應該都不
8-5-2010

, 唯有放棄.

火腿 + 炒蛋就當然以炒蛋好食 d
, 整體比澳牛略遜.

多士頗厚身, 烘得夠, 不過牛油塗得太少了, 愈食愈乾

麵就係沙爹牛出前一丁, 份量勁大

朋友食腸丁, 條腸樣樣衰衰的, 不過朋友又話「煎/炸得好香」, 應該都不錯吧?

環境帶點舊式, 衛生麻麻, 不過伙計阿哥 (老闆?) 好客又風趣, 招呼不錯的.

放低 $30, 未必會專程再來, 不過炒蛋真係幾好食, 甚至比已經幾好食的某人氣「疑似冰室」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2060390) 更好食, 嚟開呢頭值得試試的.
朋友的熱奶茶可以唔落糖飲, 雖然飲到最後無晒茶味...
凍奶茶乜都好, 不過甜得滯
特餐的煎雙蛋可轉炒蛋
炒蛋好食過華星冰室好多, 不過都係無澳牛咁好食
沙爹牛麵算係咁, 可惜出前一丁淥得過腍
特餐的餐包可轉多士, 烘得夠, 但牛油太少了
2010-05-08
朋友的熱奶茶可以唔落糖飲, 雖然飲到最後無晒茶味...
凍奶茶乜都好, 不過甜得滯
特餐的煎雙蛋可轉炒蛋
炒蛋好食過華星冰室好多, 不過都係無澳牛咁好食
沙爹牛麵算係咁, 可惜出前一丁淥得過腍
特餐的餐包可轉多士, 烘得夠, 但牛油太少了
  • 炒蛋
2010-03-27 65 浏览
一次偶然的機會下在這間永發茶餐廳品嚐了下午茶,發覺食物的質素都幾好,於是好奇地在網上查一下這間食肆的評語,才得知炒蛋很不錯呢。於是今天再來光顧,老公叫了一個餐,有火腿奄烈,牛油餐飽,义燒意粉和涷奶茶;而我則叫了菠蘿飽和熱奶茶‧ 火腿奄烈: 果然妙絕!蛋炒得一點也不老,十分juicy,而且又有蛋香,是近期我和老公覺得最好吃的炒蛋‧牛油麵飽: 麵包軟熟,ok。义燒湯意粉: 义燒肥瘦適中,但味道普通,意粉合格‧涷奶茶: 有茶味,有一般茶記水準‧菠蘿飽: 一邊吃,菠蘿皮一邊甩,感覺上一次吃過的雞尾飽較為好味‧熱奶茶: 濃郁的奶味掩蓋了茶味,都不錯‧

牛油麵飽: 麵包軟熟,ok。
义燒湯意粉: 义燒肥瘦適中,但味道普通,意粉合格‧
涷奶茶: 有茶味,有一般茶記水準‧
熱奶茶: 濃郁的奶味掩蓋了茶味,都不錯‧
2010-03-18
2009-09-09 66 浏览
真估不到,茶餐廳都有瑤柱鮑魚雞湯飯,二十八塊錢,料很多、日式鮑魚好多、食極都食唔完,非常好、瑤柱亦算多、雞也滑、湯夠熱。不過唔明點解叫消暑湯飯,因為食完之後全身好鬼熱,一d都唔消暑!

2009-09-08
2008-07-07 87 浏览
之前出了一篇食評大讚永發今天要出另一篇食評黎帶大家睇下沒有主廚下的永發呢今早和媽媽來到嘆一嘆早餐照舊沙嗲牛麵 蛋治 熱華田今天沙嗲牛麵比平時的咸了...蛋治的蛋鞋了而且過熟...和媽媽談一談之下 先發覺 原來主廚不在媽媽指著開放式廚房中的胡蘇佬 才道出 胡蘇佬煮D野係唔係好得主廚究竟去左邊?? 放假?? WHO KNOWS...看來主廚真係要教下胡蘇佬既廚藝了...

之前出了一篇食評大讚永發
今天要出另一篇食評黎帶大家睇下沒有主廚下的永發呢

今早和媽媽來到嘆一嘆早餐
照舊沙嗲牛麵 蛋治 熱華田
今天沙嗲牛麵比平時的咸了...
蛋治的蛋鞋了而且過熟...
和媽媽談一談之下 先發覺 原來主廚不在
主廚究竟去左邊?? 放假?? WHO KNOWS...
看來主廚真係要教下胡蘇佬既廚藝了...
蛋治
沙嗲牛麵
熱華田
$25 (早餐)
2008-06-28 73 浏览
當人人都慕名地去佐敦澳牛試佢既炒蛋同超速既服務我卻奇怪的是 永發的炒蛋治 怎會比不上澳牛呢本人唔否認對永發係有特別既感情 因為由細食到大但係閒時早上 一進永發 見到鬍鬚仔老闆係度發夢找錯錢聽著一堆阿叔係度馬後炮 再同D阿姐寒暄幾句再向四眼哥哥 來一個特餐 沙嗲牛麵 轉蛋治 熱奶茶沙嗲牛麵 根據多年來既幫襯 得知麵中湯底加入了牛油 令湯底特別的香滑惹味長大後 四出的吃過不同茶餐廳的沙嗲牛麵 始終沒有一間比得上它蛋治 就我而言就是這間店的鎮店之寶澳牛的炒蛋 可以和這裡的一鬥嗎單是在店內 享受著一個GOOD MORNING 享受著那份街坊情對我來說 已經無得可比了

當人人都慕名地去佐敦澳牛試佢既炒蛋同超速既服務
再向四眼哥哥 來一個特餐 沙嗲牛麵 轉蛋治 熱奶茶

蛋治 就我而言就是這間店的鎮店之寶
澳牛的炒蛋 可以和這裡的一鬥嗎
對我來說 已經無得可比了
$25 (早餐)
  • 特餐
  • 沙嗲牛肉麵
  • 蛋治
  • 熱奶茶
2008-02-05 60 浏览
晨早由灣仔走到油麻地食早餐, 見到週圍D餐廳都無佢地噤多人.炒蛋(三文治) –唔錯, 無澳洲牛奶果D噤”溜”!火腿通–普通沙爹牛麵–普通奶茶–過得去紙包蛋榚–OK大部份係熟客. 招呼都OK!

炒蛋(三文治) –唔錯, 無澳洲牛奶果D噤”溜”!
火腿通–普通
沙爹牛麵–普通
奶茶–過得去
紙包蛋榚–OK

大部份係熟客. 招呼都OK!
2007-12-09 56 浏览
一般茶餐廳雖然有出前一丁,但很難食,但這裡的出前一丁卻是跟自家煮的一模一樣好味,早餐也是不過二十蚊。另外這裡的常餐$27,有豬扒/菠蘿火腿扒,加出前一丁,是早餐外不錯之選擇。

2007-09-30 71 浏览
從OR和網上相簿看到這間茶餐廳的炒蛋質素可媲美澳牛,我這個炒蛋怪當然要親身印證一下。地點的確不算太方便,從油麻地地鐵站走出來還要穿越幾條街道和街市才到達;週末下午三時人客不算太多,還可以獨店一格卡位,爽!!澳牛侍應全男班,這裡卻是全女班,幾位阿姐的敏捷程度也不遜色,點菜不久已經有東西吃!凍奶茶茶味頗濃,是近期所喝的奶茶中算夠味道,花奶份量也剛好,質素是不俗的,只是冰粒溶得太快,吃完東西再喝是已經不是那回事了。奄列餐包改為蛋治,揭起方包看到炒蛋表面跟平時所吃的差不多,看起來也不太滑,以為它名過其實!但當將兩件麵包分開方便拍照時才看到,中間的炒蛋真的很嫩滑,半凝結的蛋汁超級吸引!!柔軟的方包加上嫩滑的炒蛋真的很好吃!!雖然蛋香不算太濃,方包厚度和炒蛋份量也不如澳牛,但嫩滑程度的確可以相題並論!只是師傅今次下鹽份量較多,味道偏咸了點點。叉燒湯意粉相對變了配角,意粉偏軟和湯底偏淡,我也要加數次胡椒粉來提味,最後也是沒甚味道,作用都是用作飽肚而已;唯一好處是叉燒份量不少,看起來相當豐足。題外話:鬍鬚老闆在餐廳裡抽煙,其身不正!反而其他食客或送貨大哥也沒有人吸煙;鬍鬚老闆要檢討一下了!

2007-07-31 52 浏览
有人介紹這裡的蛋治不比牛奶公司差,鍾意食蛋的我,當然不可錯過,放假過來一試。餐廳不在人流暢旺的大街,仍然座無虛席,幸好有人走,我們才有位。我叫了常餐,有叉燒湯意、煎蛋及牛油餐包(我改了蛋治)。蛋治真是與牛奶公司不相伯仲,充滿蛋汁及蛋香、又夠滑溜,而方包好新鮮軟熟,好耐未食過超軟熟的方包。叉燒湯意亦算不錯;奶茶香濃得來不會有種苦澀味。唔想去牛奶公司同人迫,呢度都是不錯的選擇。
叉燒湯意亦算不錯;奶茶香濃得來不會有種苦澀味。
唔想去牛奶公司同人迫,呢度都是不錯的選擇。
有日無意走入呢間茶餐廳諗住求其醫飽個肚,叫了一個早餐,有火腿通粉,餐飽煎雙蛋或蛋治,冷熱飲品,我選了蛋治及涷奶茶,友人選了炒蛋方飽及熱奶茶。通粉水準幾好,之後再試蛋治,不得了!! 蛋又滑又有汁,美味非常,令我想起澳洲牛奶公司。涷奶茶及熱奶茶亦相當有水準。門外有售各式各樣傳統麵飽及蛋糕,下次再來試試。
門外有售各式各樣傳統麵飽及蛋糕,下次再來試試。