2016-12-12 1130 浏览
放假扶老攜幼晚餐,為免太多人,7點前到唔使等位,坐內圍長方枱,即刻落單,食物好快到!蒜茸包($28)正正正!又鬆又脆,蒜茸香而不辣,我分到一件!其他比三隻馬騮搶晒!薑蔥炒肉蟹($288)因為小朋友食唔到辣,改做薑蔥炒,泰式薑蔥又唔似中式,啲醬比較杰身,蟹本身質素好,蟹蓋滿晒羔!蟹殻內全是蟹肉,而且蟹殻拍鬆咗好易剝!唔使用鉗都得,啲醬又容易啲入味!配菜蔬菜爽口!好味鐵板炒蠔仔($78)我嘅至愛,鐵板吱吱響,蠔仔唔大隻,不過新鮮好味,蛋漿滑溜,兩者味道好夾,墊底芽菜爽脆!點埋辣醬好味!沙嗲串燒($70)雞及豬,燒至外微焦內多肉汁!花生沙嗲醬香濃!好味!泰式生蝦刺身($88)蝦肉新鮮唔腥,而且好厚肉,好鮮味!加上微辣酸辣醬汁,吊出鮮味!好食!啲炸蝦頭卜卜脆!媽咪最愛!椰青($30)肥髀飲!龍眼水:有啲作病,問店員可唔可以熱上,佢好好咁整咁杯熱嘅比我!再外賣個甜品返屋企食!芒果糯米飯($41)膠盒上,喜歡椰奶另上,因為我同肥髀都唔喜歡多椰奶!芒果肉多,味道超甜(天然甜)又唔會好熟!黑糯米微甜鬆軟!好味!白糯米就較實!好難分開,沾椰奶食ok!整體好味!店員有禮,可以做到都會做!(當然唔係過份嘅要
椰青($30)肥髀飲!
再外賣個甜品返屋企食!

店員有禮,可以做到都會做!(當然唔係過份嘅要求)好nice!

海鮮真係唔錯!好新鮮!尤其係個蟹,啲肉實卜卜!
2016-12-11
2016-11-22 561 浏览
今晚媽咪請我食泰國菜,佢喜歡呢間夠地度,閒日去到7點幾唔爆場!坐咗店內長枱,地方簡單,桌椅幾迫!不過食客有大半都係泰國人,聽泰話多過本地話,店員都係泰國人,好在識講本地話!溝通無問題!落單之後好快到,兩個人都係叫啲精細啲!生蝦刺身:蝦肉厚身爽口,好新鮮,唔會腥!雪到冰涼!夾生蒜片點埋酸辣汁好惹味!蝦頭炸到卜卜脆,下酒一流!明爐烏頭($88)清湯雜菜烏頭,烏頭厚肉,肉質層次分明,索晒湯汁!再點酸辣汁!香辣惹味!蔬菜爽脆!粉絲索晒湯好味!炒椰菜苗:爽脆鮮嫩!醬汁薄身!好味!泰式金邊粉:賣相好靚,蝦肉新鮮,爽口,金邊粉煙韌,索晒酸甜醬汁,加埋花生粉好味,媽咪仲外賣咗一盒比細佬!龍眼水:走冰,好多龍眼肉!清甜好味!店內爆場,店員好勤快招呼!泰式地度餐廳,走時門口已有好多人等位!

落單之後好快到,兩個人都係叫啲精細啲!
炒椰菜苗:爽脆鮮嫩!醬汁薄身!好味!
龍眼水:走冰,好多龍眼肉!清甜好味!

店內爆場,店員好勤快招呼!

泰式地度餐廳,走時門口已有好多人等位!
2016-10-31
2016-10-25 508 浏览
與太太在九龍城購物, 路經此舖, 吃了㗎喱鳼飯和煎蚝餅, 另送椰汁湅飲。㗎喱鳼汁不辣, 很合我們的口味。煎蚝餅很香脆可口, 但只是蛋多, 蚝仔很少。 最好都是椰汁凍飲, 有很香甜的椰子味,有泰國味道。
2016-10-23
  • 煎蚝餅和椰汁
2016-05-07 1141 浏览
我唔鍾意食牛都覺得超級好味啊肉質又夠林 醬汁好正 未食過咁好味嘅牛肉份量算多 好抵食 下次必定會再食第一次咁食法 呢個有d酸 味道還好有d肉丸、肉、脆條同泰國水上市場味道差不多有6隻蝦 都成$28@1 d蝦都唔大隻嘅而且太熟 又un又鞋身又冇乜味
- 檸檬燒牛肉

2016-05-07
- 檸檬燒牛肉
  • 檸檬燒牛肉
2016-05-03 735 浏览
朋友帶我黎泰屋,佢話平靚正。全部係泰國人經營。一坐低,泰国待應即遞上餐牌,我朋友即說呢度所有飲品都好甜,我見午餐全部40蚊配饮品,龍眼冰,椰汁冰,珍多冰,抵呀。我地叫左一個咖喱雞飯,一個干炒豬肉河,椰汁冰及珍多冰,小甜!待應話小甜就加多d水!椰汁冰及珍多冰黎喇,小甜都超甜,太甜喇,又多冰,基本上我見好多人都話好甜!我吃的干炒豬肉河,好香,份量適中,d河粉好滑,好有鍋氣。d豬肉就老左d,鞋口。
朋友帶我黎泰屋,佢話平靚正。全部係泰國人經營。

2016-05-02
2016-03-28 823 浏览
為期4日嘅假期話咁快就到咗最後一日啦!今晚約埋幾個為食朋友嚟九龍城食泰菜。時間尚早,六點鐘嚟到唔駛等位!店內都有唔少係鄉里顧客。先問店員椰青夠唔夠凍,店員姐姐話一定揀個凍嘅比我,果然一飲即透心涼,好爽呀!椰青肉又夠嫩,頂瓜瓜呀!我哋4個人叫咗8樣嘢,焚化爐模式啟動啦!泰式生蝦-生蝦夠大隻又新鮮,蝦頭亦炸得好香脆又夠味! 泰式鳳爪(朋友怕太辣所以醬汁另上)-唔好睇佢細細碗咁,食極都仲有鳳爪,好足料,個醬汁唔算好辣,好有青檸味,酸酸辣辣好惹味。 泰式豬肉金邊粉(可揀米粉)-一見到個黑湯底就諗起去泰國必食嘅魚旦粉啦!呢個湯底都好濃,但一D都唔咸,豬肉嫩滑,仲有個炸豬皮,好食到停唔到口,見到另外一枱泰朋友直頭門口買包豬皮($15)一路加落去食添! 炒椰菜苗-新鮮脆綠爽口,食親泰菜必叫! 生菜包-可揀豬或雞,我哋怕豬肉會好多肥肉,所以揀咗雞。一食就知道無揀錯,雞肉一D都唔會「鞋」,食落好多汁咁,有D青檸味,好清甜。 泰式燒牛肉-牛肉都算「林」身,但就無咩牛味,我覺得有D似食緊叉燒咁,而分量方面都幾多吓,仲有唔少芥蘭墊底。 泰式炒大蜆-雖然好

我哋4個人叫咗8樣嘢,焚化爐模式啟動啦!

泰式生蝦-生蝦夠大隻又新鮮,蝦頭亦炸得好香脆又夠味!

炒椰菜苗-新鮮脆綠爽口,食親泰菜必叫!

泰式炒大蜆-雖然好大隻蜆但可惜有點"UN",而且唔入味,對呢個餸失望咗D。

明爐烏頭-條魚似係新鮮烏頭,無泥味又有黃油,魚肉結實,魚湯酸甜帶青檸香味,煮到尾聲,D菇同椰菜入晒味,又食到可以照鏡啦!
2016-03-28
2015-10-06 448 浏览
細姨生日,一家人出齊來,因為今日公眾假期,四圍都好難訂位,呢間餐廳有熟人代訂!先可以訂到位,仲要6點食,7點半要交枱,所以好趕!地方好迫,裝修簡單,牆壁除了菜單無乜裝飾!膠枱布,比咗一張10人長枱我哋12人(9大3小)基本坐低連轉身都無位,同後面客人椅背碰椅背!環境講唔上舒適!時間所限,快快落單!食物好快到!(因為唔係我落單,所以菜名係我根據見到菜式自編嘅)無骨鳳爪:比較較硬,可以話有咬勁!頗辣!洋蔥爽脆(其實好多時我喜歡食索晒汁嘅配菜)鐵板蠔:蠔雖然唔大隻,新鮮嫩滑!加埋蛋塊同大量爽脆芽菜!惹味好味!串燒:雞同豬(細姨唔食牛)燒得嫩滑有肉汁,點埋花生椰醬,好濃味!炒雜菜:爽脆好味!木瓜絲沙律:酸加辣!又爽辣又停唔到口炸蝦餅:外脆彈牙!點醬汁惹味!泰式燒雞:賣相靚,外脆肉嫩!泰式生蝦:大隻爽脆!無腥味!點醬汁惹味!泰式燒雞:皮脆肉嫩肉碎生菜包:香辣惹味,生菜爽脆!泰式炒金邊粉:醬汁偏甜,蝦大隻爽口,金邊粉煙韌!太濕!蒜香牛肉:賣相靚!一座小山!牛肉鮮嫩!好味到停唔到!連墊底嘅菜心都好爽口!香葉肉碎炒飯:香葉唔夠多,豉油香但較濕身!椰青:新鮮開!解辣一流!芒果乳酪:唔夠濃,好在無加太多糖

細姨生日,一家人出齊來,因為今日公眾假期,四圍都好難訂位,

串燒醬
炒雜菜
炒雜菜:爽脆好味!
木瓜絲沙律
木瓜絲沙律:酸加辣!又爽辣又停唔到口
炸蝦餅
炸蝦餅:外脆彈牙!點醬汁惹味!
泰式燒雞
泰式燒雞:賣相靚,外脆肉嫩!
泰式生蝦:大隻爽脆!無腥味!點醬汁惹味!
泰式生蝦

泰式燒雞:皮脆肉嫩
肉碎生菜包
肉碎生菜包:香辣惹味,生菜爽脆!
泰式炒金邊粉
泰式炒金邊粉:醬汁偏甜,蝦大隻爽口,金邊粉煙韌!太濕!
蒜香牛肉
香葉肉碎炒飯
香葉肉碎炒飯:香葉唔夠多,豉油香但較濕身!
椰青
椰青:新鮮開!解辣一流!
芒果乳酪
芒果乳酪:唔夠濃,好在無加太多糖水!唔假!
店員爽手(太多客人)不過好人,叫幫手影大合照無問題,攞冰攞紙巾都無問題!切生日蛋糕時,再比一份乾淨餐具加碟!
地雖然唔算舒適,但食物水準唔錯!店員在有限空間,都保持笑容!值得讚!
走時門口已經排滿等食客人!
2015-10-02
泰式生蝦
肉碎生菜包
蒜香牛肉
2014-09-20 702 浏览
團購4人餐, 6條友去, 額外再叫多左生菜包, 生蝦, 串燒, 柚子沙律等等....個咖哩蟹D汁幾好, 但成餐飯無咩亮點, 唔知係唔係團購既關係, 佢上菜係唔分次序, 個甜品一上菜就上左, 仲要好硬, 唔知整定擺左幾耐.想提下就係D服務態度, 其實無預到有咩服務比我架啦, 但唔至於要受佢面色吧.....有個肥肥地的女待應, 我唔知佢係唔係家族生意唔憂做, 問佢野口黑面黑, 叫佢比多隻叉我, 要叫幾次, 好啦, 拎來係掉去枱到而唔係交去你隻手到.做團購都係想多d人幫襯, 做旺個場, 等d人再返去幫襯姐, 就算好好食, 我比錢食飯仲要受氣我唔會返去囉.....況且九龍城大把好食泰國菜今次我比個喊, 係因為個甜品太強差人意, 硬到吞唔到, 6個人都食唔晒呢個小甜品

咖哩蟹
柚子沙律
芒果糯米飯
2014-09-18
咖哩蟹
2014-05-21 1179 浏览
見團購百多元有這麼豐富的套餐,就買下(重點是選的餸菜中有魚什麼的,平時吃泰國菜都不會點魚來吃(貴),但這套餐真的是平就是了~)( ̄▽ ̄)早已BOOK了位,7:30PM來到,門外也有些客人在等位,不過坐位安排超混亂的說,等位是有畫飛的,我和友人說了已BOOK位(但沒飛給我們,只叫等),結果就給人遺忘掉/_\...直至見到有些同樣拿着團購卷的人直接進入店內,不用等也安排到坐位,我和朋友要出聲才安排到…(呃);口;好不容易,終於安排到座位什麼的(感恩啦)(因為是搭枱的,所以上菜都較混亂…)抱怨完,就來說下菜式雞翼醃味很香,蒜茸包就彬左d...春卷炸的很香脆,嘛…但友人說吃到小石頭在內,咬到牙痛...(只能說不幸了)啪啪="=)冬陰功(小),這是另點的,酸度和調味很配合,湯的配料也不少,俺吃不了太辣,所以點了小辣的,但友人說如果再辣一點會更好味首次吃泰國菜的魚(大鄉里?)(大誤!)理由見頭段)燒的很香,但魚皮滿是鱗片(不能吃)(棄之)(⊙ˍ⊙)魚肉沒有調味(算鮮味吧),還好有醬汁伴,而魚肚位置因為加了香料在內,所以才有味道…鑊氣夠,但調味不太夠(是你重口味吧(被打)金邊粉口感廷Q的,蝦肉都爽口
見團購百多元有這麼豐富的套餐,就買下
但這套餐真的是平就是了~)( ̄▽ ̄)

好不容易,終於安排到座位什麼的(感恩啦)
(因為是搭枱的,所以上菜都較混亂…)

抱怨完,就來說下菜式
頭盤小食
雞翼醃味很香,蒜茸包就彬左d...
冬陰功
俺吃不了太辣,所以點了小辣的,但友人說如果再辣一點會更好味
鹽燒烏頭
首次吃泰國菜的魚(大鄉里?)(大誤!)理由見頭段)
燒的很香,但魚皮滿是鱗片(不能吃)(棄之)(⊙ˍ⊙)
炒金邊粉
鑊氣夠,但調味不太夠(是你重口味吧(被打)
金邊粉口感廷Q的,蝦肉都爽口,炒的不會很油膩(讚)b
馬拉盞椰菜苗
調味是很足,不過這個放的油太多了,而且應該炒得不夠熟,有些還吃到(青)味..
(還是外帶回家煮一煮(炒)才吃)
海南雞
這是另叫的,可惜油飯剛剛賣完,只有配白飯,雞肉口感都可以,嫩滑就一般,還好沒有太多雪藏味~
芒果沙冰
(另叫的)芒果沙冰,加了椰奶口感很滑,芒果味又濃,好喝~
珍多冰
椰汁冰不太甜,味道可以~

甜品沒有影相,只說較迷你和的骰,椰汁西米糕較好食
(因為都飽上心口,所以多大多小都沒所謂啦) (=)3=)(嗝)~

题外话/补充资料: 剩計團購餐,真係非常抵食,因為另外點的三樣野都貴過團購價囉~
2014-05-06
用餐优惠
團購
頭盤小食
冬陰功
芒果沙冰
2014-03-12 1451 浏览
跟據團購的資料覺得價錢合理便前往一試。地方不難找,但門面不吸引,只是普裝,餐廳中央是一條大柱躉,感覺毫不開場。膠椅,舊家俱,餐具有污物,全店毫不吸引。沒有再深入店中參觀但其他客人多選擇近門的位置進餐。所有食物賣相非常吸引及漂亮:冬蔭公好味,微辣,雞肉都可以入口。只是爐火不足,湯很快涼,打了折扣。拼盤是價錢平一點的食物,但好味及因為不常食,所以不錯。香辣肉碎不錯。飯比較普通,用料和肉碎差不多,味道分別不大。青咖哩好味但雞肉雪味重(點菜時說沒有豬,牛肉不好所以點了雞)。汁好味只好多要一碗向飯撈汁。烏頭有些微腥,火不足,湯不滾。另上一大窩湯也用不着。通菜炒得不錯。芒果超甜,鴛鴦飯上,不錯。餐廳新開張全日有75折,折後只比團購貴數十元,但可另有選擇。
跟據團購的資料覺得價錢合理便前往一試。

所有食物賣相非常吸引及漂亮:

拼盤是價錢平一點的食物,但好味及因為不常食,所以不錯。
香辣肉碎不錯。
飯比較普通,用料和肉碎差不多,味道分別不大。
汁好味只好多要一碗向飯撈汁。
烏頭有些微腥,火不足,湯不滾。另上一大窩湯也用不着。
通菜炒得不錯。
芒果超甜,鴛鴦飯上,不錯。

香辣生菜包
冬蔭公雞
小食拼盤
香草肉碎炒飯
青咖哩雞
明爐青檸烏頭
馬拉盞炒通菜
椰子冰、珍多冰及青檸水
香芒糯米飯
题外话/补充资料: 純正泰國人招呼,好禮貌。服務員自動加添開水,上菜快是優點。
2014-03-10
用餐优惠