2019-05-20 146 浏览
星期日周圍都係人,只係呢間可以唔使等位直入,泰國菜好難唔好食,不過呢間係我食過咁多間之中最差🙄酸辣鳳爪,隻味好奇怪,同平時食開嗰啲一啲都唔同,我諗佢加咗啲特別嘅香料,不過我就唔係好鍾意呢個味囉!雞肉串燒,呢個係最正常嘅,冇乜特別,個汁都唔係好出色我與朋友每人過大了一碗河粉,海南雞啲肉勁鞋,仲要硬骨骨🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️個豬扒冇特別,但個河粉個湯超級超級咸!我同朋友食咗幾啖都冇食啦!埋單二百幾蚊唔係貴,但就算平,我下次都吾會再去食,食m記仲好!

雞肉串燒,呢個係最正常嘅,冇乜特別,個汁都唔係好出色

2019-03-14 553 浏览
今天到這商場晚餐,想來一個非廣東菜系的。開始用剔除法,小米不能食芝士牛奶類,意大利薄餅店不可。吉野,常常光顧,不可。日式拉麵,要排隊等位,不可。而這家泰菜,竟然可馬上入座。所以大家就在這家晚餐了!印象中,這家泰菜餐廳,晚上必定等位,等候人仕還足以阻塞通道。今天難得水靜鵝飛!不過最重要的事~點菜!泰式風味拼盤  春卷,炸蝦餅和雞肉串各二件。泰式香辣肉燥煎蛋飯  小米點的。啖啖肉燥,配細碎的豆角,雖然辣,但難得小米喜歡,就讓小米獨享這碟啖啖肉的泰式飯。偷嚐一口,濕潤的肉燥和豆角,全部細細粒,口感就有如<Show me your love>的辣辣版本,即是小米喜歡的軟身食物。不過豆角有強硬的纖維,有助消化,無需擔心小米不吃蔬菜了!泰式菠蘿手撕雞炒飯 母親大人點的炒飯。牛魔王船河好多牛配料的河粉,價格也合理,所以選擇這款船河。餐牌註明有牛腩,鮮牛肉,牛丸。牛腩和牛丸很正常,不過鮮牛肉並非街市牛肉檔的鮮牛肉,而是雪藏很久很久,肉質纖維不明顯,保證無渣,咀嚼後不會攝入牙縫的軟綿綿牛肉片囉!大集團,明白的!碗內也有其他配料:通菜,炸過的脆脆五花腩,金不換,豆卜,軟身的白蘿蔔,芽菜,湯底還找到香茅。
今天到這商場晚餐,想來一個非廣東菜系的。
開始用剔除法,小米不能食芝士牛奶類,意大利薄餅店不可。
吉野,常常光顧,不可。
日式拉麵,要排隊等位,不可。
而這家泰菜,竟然可馬上入座。
所以大家就在這家晚餐了!
今天難得水靜鵝飛!
不過最重要的事~點菜!
泰式風味拼盤
泰式風味拼盤
春卷,炸蝦餅和雞肉串各二件。
泰式菠蘿手撕雞炒飯
母親大人點的炒飯。
牛魔王船河
好多牛配料的河粉,價格也合理,所以選擇這款船河。
餐牌註明有牛腩,鮮牛肉,牛丸。
大集團,明白的!
不過這碗船河份量很足,不只配料,就連河粉也很足料。
手感:
因為啡色的湯太少,浮力不足,要很用力才可夾出一箸河粉。
同樣地,軟綿綿的河粉在大力拉扯下,容易斷開。
口感&味道:
湯式有如滷水般,第一口,少少鹹。
第二口,感到舌頭的味蕾有如被炸開。
但也要努力消滅碗內的河粉。
後來,看到碗內寸寸斷裂的河粉,己無興致再食河粉了!
唯有放棄剩。
嚐過令人口渴的河粉,就要來一杯飲品。
香濃奶茶 母親大人點的飲品,即是港式奶茶。
泰式凍奶茶  本想改為熱的,可是職員表示這種奶茶只有凍冰冰的。
泰式凍檸檬茶 小米的飲品,應該很健康吧!

回到家中仍覺得很口渴呢!
終於明白為何這晚可馬上入座了!
用餐时段
2019-03-08 174 浏览
下午一時,人較多都要等位午市套餐價位由$50至$69午市沒有加一以份量和味道來說都是可接受範圍和同事叫了一個蕃茄芝士焗泰式豬頸肉一個泰式豬頸肉飯一個鷄絲湯河一個孖寶(鹵水雞翼加無骨豬手飯)蕃茄芝士焗泰式豬頸肉蕃茄芝士味濃,豬頸肉厚身,份量多泰式豬頸肉,豬頸肉份量夠而且燒得幾香,點埋個汁食更惹味雞絲湯河,湯底係肉骨茶,味道一般鹵水鷄翼加豬手飯,豬手皮林入味鷄翼味道一般整體而言,以一個價位$50-69午市套餐性價比高
下午一時,人較多
都是可接受範圍
和同事叫了一個蕃茄芝士焗泰式豬頸肉
一個泰式豬頸肉飯
一個鷄絲湯河
一個孖寶(鹵水雞翼加無骨豬手飯)

蕃茄芝士焗泰式豬頸肉
蕃茄芝士味濃,豬頸肉厚身,份量多
泰式豬頸肉,豬頸肉份量夠
而且燒得幾香,點埋個汁食更惹味
雞絲湯河,湯底係肉骨茶,味道一般
鹵水鷄翼加豬手飯,豬手皮林入味
鷄翼味道一般

整體而言,以一個價位$50-69午市套餐
性價比高

2019-02-08 207 浏览
過年千萬不要來!食物差!態度差!六百幾蚊三個人食!好似去M記食垃圾我不是第一次來這店食!每次來和細妹一家食!千幾蚊已好好味!但今次就.....可能以後不來啊⋯⋯😡😡😡😡😡菠蘿炒飯冇菠蘿!凍檸茶冇檸⋯⋯冰只得兩粒.....係兩粒冰加三蚊!四人餐兩選一!但點菜就話冇得揀!焗食冬蔭公好似水咁!正確來說是藥水!加白飯要等15分鐘!隔離枱食客即頭發脾氣!催完再催都冇!20分鐘前話炸緊!炸乜春要20分鐘未得春卷呀!失望的食肆!大家自己諗
2019-02-08
等候时间
2 分钟 (堂食)
第一次打食評就要我打負評🤬呢間野見佢d位好似坐得舒服少少先入去試下帶位既女侍應已經面口差態度差💀我都已經唔同你計😤叫左個香茅雞中翼湯河🍜,同埋所謂既招牌海南雞飯🍛個所謂既招牌海南雞飯個飯係凍既、又冇油香味、仲有都唔知佢加左d咩入d飯度,嗰種黃色超唔正常,仲有d雞又唔熟,個海南雞醬個味調到不知所謂🤮🤮個香茅雞中翼湯河仲要食完個飯咁濟先黎,d雞翼整到過熟太乾,湯河個湯太鹹,真係鹹到食淨一半河粉🤢🤢呢d垃圾食肆要唔要幫襯自己考慮!
第一次打食評就要我打負評🤬

呢間野見佢d位好似坐得舒服少少先入去試下
帶位既女侍應已經面口差態度差💀我都已經唔同你計😤

叫左個香茅雞中翼湯河🍜,同埋所謂既招牌海南雞飯🍛

呢d垃圾食肆要唔要幫襯自己考慮!
2019-01-29
等候时间
2 分钟 (堂食)
2019-01-10 181 浏览
一向都喜愛食海南雞飯,無骨既更好,方便懶惰既我雞肉好嫩滑, 絕對冇(鞋)口感覺, 一直都覺得海南雞一定要配油飯,會更加香口, 令口感更加豐富, 而今次啲油飯, 油度適中, 唔似其他,油太多,食到成口油再配上爽脆花生
一向都喜愛食海南雞飯,無骨既更好,方便懶惰既我

再配上爽脆花生
2018-12-17 174 浏览
Having a good breakfast before long and boring meeting is very important. Ordered a pieces of pork chop and noodles with ham. Little bit pricey but highly recommend 泰式奶茶!泰奶十分有特色,比一般港式飲茶正!有同事叫了蕃茄湯牛肉通粉,appearance is good . However, waiting time for the food is quite long.
2018-12-16 135 浏览
見咁多人等,以為係好野,點知中左伏😦漏單等左45分鐘先有野食,侍應態度差,海南雞飯件雞係隔夜乾柴雞,油飯係凍的;青檸水甜到飲唔到;食物質素與服務強差人意,冇下次。
見咁多人等,以為係好野,點知中左伏😦
2018-12-10 137 浏览
今天和太太來到將軍澳廣場的泰巷,此店開業數年,顧客不算少,早餐和午餐人流眾多,附近類似食肆有四間之多,競爭相當激烈,泰巷食物質素當然不及其他對手芽莊、Greyhound 和 What The Pho, 但勝在經濟實惠,所以捧埸客都不少。由於頗長時間没有光顧,今天到來發覺餐牌亦有改變,套餐款式多了,價錢與以往差不多,叫了海南雞湯河和豬頸肉湯河配以檸檬茶和咖啡,食品賣相不錯,味道都可以,衞生環境和服務態度都較以前佳,普普通通的一餐,算是不錯!
2018-12-10
2018-12-02 123 浏览
一家三口叫了3碗泰式船河: 火車頭、牛丸 和鮮牛肉,伏晒。廣東河粉而湯底係鼓油湯底,完全不入風味的自家創"泰式船河",好失望。另外,加叫了串燒和香茅雞翼,不過不失。呀女食晒加叫的,反而至爱的牛丸只係食咗一粒,好醎,河粉食咗小小需然肚餓都不能吃下去。
2018-12-02
  • 设有
2018-11-25 142 浏览
今日同呀女黎左單車公園玩之後,跟住嚟咗將軍澳廣場食lunch。咁啱見到呢間泰國菜唔使等位,所以就入咗去食。點知,食完真係大失所望,我相信我以後都唔會再幫襯。金不換炒泰式牛肉河粉 碟炒河有賣相無食相,成碟野食落無味,連小小香味都無,牛肉又少又un,而且成碗河粉都係油🤦🏿‍♀️🤦🏿‍♀️,最後我要撈豬手飯嘅汁個河粉先有返少少味傳統風味無骨豬手飯豬手嘅皮算軟腍,但肉就好硬。而且皮厚肉唔多,味道一般。但相比起個粉河,呢個叫好好味了。飲品叫咗泰式奶茶,但搞笑既係,只係得凍飲,而茶味有d澀。總括來講,食物嘅質素真係好差,衛生情況都嘛嘛,枱面上都仲有餸漬,而且上菜時間好慢,等成四個字啲嘢食先嚟到。

金不換炒泰式牛肉河粉

傳統風味無骨豬手飯

飲品叫咗泰式奶茶,但搞笑既係,只係得凍飲,而茶味有d澀。

2018-10-26 202 浏览
今日食下午茶,呢間的確好抵,$3x包飲品。5:30pm入座,只有2枱客,不用等位有卡位坐。入座後,諗好食乜,但啲侍應呢埋哂!企哂係啲 我見唔到佢佢見唔到我 既位。叫都冇人應!我等到附近有人埋單,有人執枱先可以落單!我叫了肉燥香茅骨米粉,有3件香茅骨,1件係即炸起,好食的,有2件明顯係一早炸好,唔好食。食到只剩1/3碗,竟然比我見到一隻昆蟲!!!我唔想研究佢係咩!我同侍應講,我食到一大半碗先見到有昆蟲!佢有啲驚訝,只講 我幫你同經理講,同廚房反映下!我亦廢事同佢吵,睇下埋單時佢點安排。點知到我走時,冇道歉,照比錢!冇歉意!NEVER AGAIN!!!!!
今日食下午茶,呢間的確好抵,$3x包飲品。
5:30pm入座,只有2枱客,不用等位有卡位坐。
食到只剩1/3碗,竟然比我見到一隻昆蟲!!!
我唔想研究佢係咩!我同侍應講,我食到一大半碗先見到有昆蟲!
點知到我走時,冇道歉,照比錢!冇歉意!

NEVER AGAIN!!!!!
2018-10-19 147 浏览
某日去左將軍澳廣場搵野食,我地揀左食泰巷,叫左火車頭船河,鹵水雞中翼船河和加左2碟通菜,飲品就唔記得點左咩火車頭船河$62湯粉入面有虎蝦,肉丸,牛丸,扎肉,手撕雞,鮮牛肉同鹵水豬腸,這個好似大雜燴咁,樣樣有d,好多料,佢個湯底都好香鹵水味,河粉都好正常,整體味道不錯,幾好吃鹵水雞中翼船河 $45雞翼佢係另外上的(有3隻),碗粉入面有白蘿蔔同菜,湯底都是好香既鹵水味,河粉都係好正常2碗粉都好好食,除左個2碟通菜外,因佢落得太多醬係通菜上高,搞到碟菜好鬼咸整體都ok~

火車頭船河$62

鹵水雞中翼船河 $45

整體都ok~
2018-10-14 157 浏览
由開始和隔離張枱差不多時間落單,到隔離張枱食完買單走人,都冇人跟單,問他門是否漏了單?再等十分鐘都冇人去趕快跟進,一碗河粉等了半個小時以上,最後跟他門說取消張單,一聲對不起都沒有,真的低級服務,越來越大陸化(做吾做都係三十六),要改名「泰差」吧!
2018-08-25 332 浏览
之前黎泰巷都係食下午茶未試過食早餐 所以今日就黎試下九點幾黎到唔多人 唔洗排隊就即刻可以入座叫左一份牛乳蛋白麥皮 配埋煎雙太陽蛋,燕麥厚多士 熱咖啡👇太陽蛋煎得唔錯 🍳蛋黃有少少流心效果燕麥厚多既多士邊好脆身😄 麵包都幾新鮮軟熟亦食到入面有唔少粗麥~健康過一般既厚多😎牛乳麥皮煮得夠曬滑而且好大碗😍不過食到有少少蛋殼係入面😶如果小心d處理d蛋會好d😂跟餐咖啡亦夠熱夠香濃34蚊既價錢大眾化👍絕對係抵食好味之選 值得推薦😋
之前黎泰巷都係食下午茶
未試過食早餐 所以今日就黎試下
九點幾黎到唔多人
唔洗排隊就即刻可以入座
叫左一份牛乳蛋白麥皮
配埋煎雙太陽蛋,燕麥厚多士 熱咖啡
👇
牛乳蛋白麥皮配煎雙蛋,燕麥厚多士