2024-11-05 117 浏览
又到糧尾既時候,朋友約我出街食晚餐,大家都吾想食咁貴,就行左去旺角通菜街睇下有咩啱食😬發現到有間泰國餐廳做緊泰式孖寶💲2️⃣3️⃣8️⃣🩵主食:泰式炒白貝蜆肉新鮮,份量十足,最重要食落去冇沙,洗得好乾淨,仲要大大粒😆🩵主食:泰式菠蘿海鮮炒飯每次食泰國嘢都必叫菠蘿海鮮炒飯,炒飯夠乾身,飯粒分明,菠蘿酸酸甜甜,海鮮足料量多,有大蝦、青口、魷魚等,配上一層厚厚的軟綿綿肉鬆,真係絕配,Share食完全冇問題😎💡 餐廳絕對食到正宗的泰菜原味,屹立於旺角多年的老牌泰國菜,位置極度方便,餐廳員工即燒串燒👍🏻 🧷見到餐牌有優惠午餐$99明爐烏頭配白飯,仲包埋青檸冰/ 香茅冰,搵日lunch過嚟再試吓先😌

發現到有間泰國餐廳做緊泰式孖寶💲2️⃣3️⃣8️⃣

🩵主食:泰式炒白貝

🩵主食:泰式菠蘿海鮮炒飯

以前經常在太子附近打泰拳然後食泰菜今晚就來懷念一下,嗯~味道依舊沒有變😋也是這麼好吃滴💕.這裡特色是全單滿$300就可$1/元 換到泰式生蝦一份6隻,超便宜!生蝦超冰冷,泰式醬汁很辣🌶️配上很多蒜頭片🧄超好吃!!!.之後我們叫了泰式2人套餐 $348有泰式炒白貝,馬拉盞炒什菜 ,冬陰公海鮮湯湯底很濃椰奶,又辣又甜超香濃👍🏻讚!.白飯改了薄餅,因為有薄餅便特意叫了一份泰式咖喱海蝦沾來吃,好好吃的喔😋黃咖喱的甜甜這種,薄餅是酥皮層層疊疊的,2者配上真的無敵,全部食清光啦😊😊.以前門口會有串燒檔,一經過香濃的沙嗲醬立馬餓了,大家肯定都會買來吃的,希望之後會重開💕
以前經常在太子附近打泰拳然後食泰菜
今晚就來懷念一下,嗯~味道依舊沒有變😋也是這麼好吃滴💕
這裡特色是全單滿$300就可$1/元
換到泰式生蝦一份6隻,超便宜!
生蝦超冰冷,泰式醬汁很辣🌶️配上很多蒜頭片🧄超好吃!!!

之後我們叫了泰式2人套餐 $348
有泰式炒白貝,馬拉盞炒什菜 ,冬陰公海鮮湯
湯底很濃椰奶,又辣又甜超香濃👍🏻讚!

• 泰式生蝦
  • 薄餅
這間泰國菜位於旺角通菜街地點好方便 提供正宗的泰菜原味🇹🇭餐廳裝修光潔明亮 有兩層位置都幾多 食物大份適合聚餐多人分享👍可以$1任選4款菜式性價比好高!!😍✨泰式生蝦及泰式海蜇已$1換購兩道泰式小食👍👍泰式生蝦鮮嫩彈牙 配上香濃的泰式醬汁帶有一絲酸甜辣的風味🦐泰式海蜇好厚身 口感爽脆搭配特製的酸辣醬汁好惹味✨酸辣鳳爪沙律無骨鳳爪口感爽脆 加入了生紫洋蔥🧅味道清爽 調味酸酸辣辣好開胃 辣度亦適中✨串燒(和牛、雞肉、豬肉)串燒即叫即燒帶炭火香氣🔥和牛串牛味濃郁有嚼勁 配上泰式醬汁味道好搭🤤雞肉及豬肉都好嫩滑而不失口感🍢淋上香濃的花生沙嗲醬汁味道更豐富🥜✨燒豬頸肉豬頸肉肥而不膩🐷經過燒烤後口感外脆內嫩 配上酸酸甜甜的泰式醬汁好惹味😋✨肉碎生菜包香料味豐富而又肥瘦相間的肉碎🥬包入脆嫩的生菜 肉質豐富有口感 味道清新不油膩 帶微辣好惹味✨炒金邊粉炒金邊粉有雞肉雞蛋芽菜及櫻花蝦🦐麵條口感滑嫩 味道濃郁開胃帶甜味而不膩 ✨泰式咖喱雞肉泰式咖喱醬加入了雞蛋一起煮🥚質地好濃稠咖哩味道濃郁香甜不會辣🐔雞肉大塊滑嫩 配料加入了洋蔥🧅彩椒🫑好足料✨薄餅泰式薄餅外脆內軟 一層層好酥脆 重牛油香氣🫓沾上咖喱醬汁味

✨泰式生蝦及泰式海蜇

✨酸辣鳳爪沙律

✨串燒(和牛、雞肉、豬肉)

✨燒豬頸肉

✨肉碎生菜包

✨炒金邊粉

✨泰式咖喱雞肉

✨薄餅
泰式薄餅外脆內軟 一層層好酥脆 重牛油香氣🫓沾上咖喱醬汁味道更加豐富🤤

午餐
2024-11-04 90 浏览
泰式海南雞呢個海南雞真係好正😳雞肉鮮嫩多汁,搭配上特製嘅醬汁,味道十分香濃。每一口都可以感受到雞肉嘅鮮味,而且,佢哋嘅雞肉選材新鮮,絕對值得一試!😆👍🏻泰式明爐烏頭魚至於泰式明爐烏頭魚,真係令人驚喜😁魚肉搭配泰式特製的醬料,酸酸甜甜,口感非常豐富。每一口都令人忍唔住多食幾口,真係好味!😍👏🏻串燒我仲單點咗串燒,選擇都幾多👍🏻價錢都幾抵呢一個二人套餐都只係$188😳如果你鍾意泰國菜,記得一定要來試下!環境舒適,服務態度亦非常好,絕對值得推介!😁會再推介朋友啊
泰式海南雞

串燒

我仲單點咗串燒,選擇都幾多👍🏻價錢都幾抵

2024-11-04 160 浏览
旺角咁多泰國菜 呢間位於中心位置十分方便 仲要樣樣都夠晒泰味超級推薦🤟🏻❣️泰式生蝦 $1 (原價$45,晚市凡惠顧小菜满$20可往選一款)今期做緊優惠可以用$1優惠價選擇 泰式木瓜沙律/泰式海蜇/泰式椰汁糕/泰式生蝦 真心超級無敵抵!!!一份四隻冰鎮造型嘅泰式生蝦🦐刺身肉質爽嫩蝦味鮮甜❣️泰式炸蝦餅拼炸春卷 $79外脆內軟嘅炸蝦餅蝦味香濃 食落彈牙非常 春卷酥脆可口一咬即碎十分過癮點反啲泰式酸辣醬酸酸甜甜好開胃❣️泰式海南雞飯 $72海南雞嫩滑啖啖肉 雞油飯香而不膩 飯香配搭雞油超match 一下子忍唔住就掃晒❣️泰式孖寶套餐 - 泰式咖喱軟殼蟹 $388超級大盤咖喱非常足料 超過10隻軟殼蟹🦀️沾滿咖喱汁非常惹味 椰香味十足夠易入口 咁大份真係4 5個人share都夠🥢泰式明爐烏頭魚酸辣湯泡浸住原條烏頭 仲要擺埋明爐keep warm越煮越入味 魚肉鮮甜仲要夠嫩滑 送飯一流🐟❣️椰汁糕 $46一份四隻都CP值幾高 椰汁配搭西米露軟綿綿入口即溶好正
🤟🏻

2024-10-15
泰式海南雞飯
泰式咖喱軟殼蟹
椰汁糕
這間餐廳屹立於旺角多年的老牌泰國菜 位置好方便 每次經過旺角寵物街都會聞到店員即燒陣陣串燒香味🍢提供正宗泰國菜 特色出名菜有咖哩軟殼蟹🦀泰式古法烤槽魚🐟冬蔭公湯🥣及每日新鮮生蝦刺身🦐今次要了泰式孖寶🐟泰式古法烤槽配泰式明爐烏頭魚 $268 性價比好高🤩而家午餐仲優惠 明爐烏頭配白飯包埋飲品青檸冰或者香茅冰都只需$99👍✨泰式古法烤槽魚 烤槽魚用香葉包裹整條槽魚再燒 熱辣辣整起魚肉肉質鮮嫩 充滿肉汁不會腥🐟調味天然充滿香茅及香草味道🌱✨泰式明爐烏頭魚加入泰式肉碎泰式明爐燒烏頭魚原條魚上枱🐟加入泰式肉碎帶微辣好惹味🌶️味道酸酸辣辣 魚肉嫩滑吸滿湯汁的味道好開胃📍泰廚泰國菜館 (旺角)旺角通菜街126號地舖

✨泰式古法烤槽魚
泰式古法烤槽魚

✨泰式明爐烏頭魚加入泰式肉碎
泰式明爐烏頭魚加入泰式肉碎

泰式明爐烏頭魚加入泰式肉碎
2024-11-04 82 浏览
想食正宗泰菜,唔一定要去九龍城,位處旺角嘅🇹🇭泰廚泰國菜館,有比九龍城性價比更高嘅自選泰式孖寶套餐!泰式海南雞半隻+泰式炒白貝 $198🐔海南雞半隻都好有份量,而且肉質肥美嫩滑;雞皮就好爽彈‼️ 🐚泰式炒白貝炒蜆勁大隻,配以泰式炒法,汁底充滿金不換嘅香氣甜甜辣辣👍🏻Zaza又order咗 泰燒和牛串 $25,牛肉唔韌,加上充滿泰國風情嘅醬汁,非常惹味😋

泰式海南雞半隻+泰式炒白貝 $198
🐔海南雞半隻都好有份量,而且肉質肥美嫩滑;雞皮就好爽彈‼️

🐚泰式炒白貝
炒蜆勁大隻,配以泰式炒法,汁底充滿金不換嘅香氣甜甜辣辣👍🏻

今日去咗旺角一間叫「泰廚泰國菜館」嘅餐廳食午餐,呢間老牌泰國餐廳屹立咗喺旺角好多年,平時行過通菜街都會聞到好香嘅串燒味,見到職員喺餐廳入即叫即燒,餐牌上亦都有好吸引嘅咖喱軟殼蟹、泰式古法烤魚、生蝦刺身同冬陰功湯,仲有午市優惠$99就食到泰國菜出名嘅名桃烏頭魚配白飯連泰式飲品(青檸冰或香茅冰),真係好抵食!今次試咗餐廳嘅泰式孖寶,$198就可以食到泰式海南雞半隻同泰式燒魷魚!🍊泰式海南雞半隻雞肉非常嫩滑,咬落去充滿肉汁,食得出唔係冰鮮雞,配上酸甜開胃嘅醃蘿蔔絲同香口惹味嘅脆花生做配料,加埋有泰國風味嘅酸甜醬,成個配搭好夾,好啱用嚟送飯!🍊泰式燒魷魚燒原隻魷魚非常惹味,食落有少少炭燒嘅味道,魷魚用料新鮮,味道鮮甜,口感爽口彈牙,配上泰式甜酸醬令人想食完一嚿接一嚿📍 旺角通菜街126號地鋪位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

🍊泰式海南雞半隻

🍊泰式燒魷魚

📍 旺角通菜街126號地鋪
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
2024-11-03 42 浏览
✳️周一放工,我和老婆相約到旺角的泰廚泰國菜館用膳,這間是屹立多年的老牌泰國菜館,每次經過旺角的竉物街,總能被一陣陣誘人的串燒香味吸引😋。⭐這次我們選擇了招牌的「泰式孖寶」~$198,包括泰式海南雞半隻和泰式明爐烏頭魚🐟。✨首先映入眼簾的是皮脆肉嫩的海南雞,表皮油亮,散發著香氣。雞肉嫩滑,搭配特製的泰式醬油,味道清新而不油膩,每一口都能感受到雞肉的鮮美😍。✨而明爐烏頭魚則是另一道亮點。魚肉經過精心烤製,外皮微微焦脆,內裡卻保持著鮮嫩的口感。搭配上泰式酸辣醬,讓整道菜肴更加鮮活,帶來一股刺激的味蕾享受。✳️老婆讚賞我這次的晚飯安排,我們品嚐到地道泰國美食。

✳️老婆讚賞我這次的晚飯安排,我們品嚐到地道泰國美食。

• 泰式明爐烏頭魚
  • 泰式海南雞
2024-11-03 45 浏览
✳️周五晚上,我約了老友榮少到旺角的泰廚泰國菜館敘舊。🌟這家餐廳在旺角已屹立多年✨,是街坊心目中的老牌名店。我們選擇了「泰式孖寶」~$388,包含了泰式咖喱軟殼蟹和泰式炒白貝。✨菜品呈現得極為精緻,咖喱軟殼蟹的外殼金黃酥脆,輕輕一咬,蟹肉鮮嫩多汁,咖喱醬濃郁芳香,完美地襯托出海鮮的鮮味。而泰式炒白貝則是另一番風味,白貝鮮甜可口,搭配微辣的調味,令人食指大動😋😋。✨除了我們點的菜品,餐廳的招牌如泰式古法烤槽魚和冬蔭功湯也值得一試,尤其是每日新鮮生蝦刺身,更是難得。餐廳的氛圍輕鬆愉快,服務態度親切。✳️這次的用餐經驗讓人印象深刻,與認識多年的榮少享受泰式美食之餘,更訴說往事及近況,非常滿足,我們期待下次再相約來品嚐更多泰國美食😍。
✳️周五晚上,我約了老友榮少到旺角的泰廚泰國菜館敘舊。

2024-11-03 22 浏览
 每次經過旺角竉物街前都會聞到陣陣串燒香味,地理位置都算係好方便,今日過嚟試吓😌聽餐廳員工講呢間餐廳已經係旺角多年的老牌泰國菜☺️ 仲仲即燒串燒 😋💫泰式孖寶泰式古法烤槽魚 配 泰式燒尤魚$268(*星期六日及公眾假期或外賣另加$10)🥢泰式古法烤槽魚外脆內嫩,獨特的香料味道層次分明,搭配酸辣醬汁,令人食指大動,十分開胃。🥢泰式燒尤魚滑溜口感帶煙燻味,與新鮮蔬菜搭配,調味適中,既清新又豐富,令人回味無窮。今次得兩個人,所以下次要試吓咖哩軟殼蟹,冬蔭公湯,每日新鮮生蝦刺身~  #泰廚泰國菜館 #泰國菜 #高品質 #旺角 #旺角通菜街 #香港美食 #打卡 #香港美食 #旺角美食

💫泰式孖寶
泰式古法烤槽魚 配 泰式燒尤魚$268
(*星期六日及公眾假期或外賣另加$10)

🥢泰式古法烤槽魚

🥢泰式燒尤魚

2024-10-30
2024-11-03 47 浏览
旺角平價正宗泰國菜已經係旺角開業多年嘅地道老牌泰國菜 每次行過都比佢即叫即整嘅串燒香味吸引入去!泰式海蜇 $82泰國醬汁嘅酸甜辣融入係清爽脆脆嘅海蜇頭💦好開胃🤤泰式串燒(豬、雞) $16燒烤程度都剛剛好 唔會過龍乾晒 而且勁香好入味~肉質都好冧幾juicy 再配埋泰式辣醬真心一流!泰式乾牛河勁大份 兩個人食一完夠呀 性價比好高!河粉偏粗身咬落煙韌 而且索哂啲鼓油非常入味獲氣十足🔥牛肉都好大塊 入邊仲有好多配菜,例如洋蔥菜心碎蛋等等豐富番層次~依加重有優惠🔝係唔同時段食滿指定價錢可以用$1任選4款前菜小食 泰式海蜇就係其中一款😍泰廚泰國菜館 (旺角)旺角通菜街126號地舖
旺角平價正宗泰國菜

泰式海蜇 $82
泰國醬汁嘅酸甜辣融入係清爽脆脆嘅海蜇頭💦好開胃🤤

泰式串燒(豬、雞) $16

泰式乾牛河

泰廚泰國菜館 (旺角)

2024-11-03 37 浏览
收工去旺角食飯,随便揾咗間泰國菜,餐廳做緊promote,满$200就可以$1加小食,結果叫咗成$400😂泰式海蜇個酸辣汁似平時點豬頸肉嗰種,海蜇爽口👍泰式生蝦蝦新鮮彈牙,個醬同平時九龍城食嘅唔同,入面應該有香草,食落唔太辣,食完仲有少少甘香味留係口度☺馬拉盏通菜🥬通菜好爽口,覺得冇平時咁辣,但係男朋友話辣咗😂泰式燒豬頸肉🐷個邊燒得好脆好香口,有少少香茅味,燒得好乾身,唔會太油膩❤泰式乾炒河唔係平時食嗰種,係一大片河粉,有啲似陳村粉咁有韌性大頭蝦冬蔭功🍲酸籽做底煲嘅,加咗椰奶同花奶,冇咁辣,酸味突岀啲,隻蝦勁大隻,有成隻手掌咁長🦐另外食辣嘢就一定叫嘢飲,龍眼冰幾清甜,話係餐廳用圓肉煲嘅,珍多冰就普通冇特别😗感覺同九龍城嗰邊啲泰國菜差唔多,有返咁上下水準,但相對就腳同平少少😌

泰式海蜇
個酸辣汁似平時點豬頸肉嗰種,海蜇爽口👍

馬拉盏通菜🥬
通菜好爽口,覺得冇平時咁辣,但係男朋友話辣咗😂

泰式燒豬頸肉🐷
個邊燒得好脆好香口,有少少香茅味,燒得好乾身,唔會太油膩❤

泰式乾炒河
唔係平時食嗰種,係一大片河粉,有啲似陳村粉咁有韌性

大頭蝦冬蔭功🍲

2024-11-03 34 浏览
開業十多年的泰廚泰國菜館,最近推出各款優惠,包括$1任選4款菜式及泰式二人套餐$188等,還有每天到店的新鮮生蝦刺身也很吸引!餐廳位置便利,所以建議早點入座避免要排隊。之前試過他們的串燒及咖喱,今次我們兩人就點了一些新菜式〜泰式生菜包炒香了半肥瘦的豬肉碎,帶點微辣十分惹味,加了點青檸汁更加開胃,再以新鮮爽脆生菜包住,是四季也合胃口的招牌泰國菜之一泰式菠蘿海鮮炒飯以半個菠蘿盛著的炒飯,上面鋪有滿滿咸香的肉鬆,炒飯裡面混合蝦、魷魚、蛋等,材料豐富,兩位份量剛剛好

泰式生菜包

泰式菠蘿海鮮炒飯

最近我發現咗一間位於旺角嘅泰國菜館,真係好驚喜!一行到餐廳附近,就已經聞到串燒嘅香味,啖啖都撲鼻而來,令我感覺更加肚餓🤤忍唔住點咗幾樣必試嘅菜式😋首先係咖喱軟殼蟹🦀色澤靚,咖喱香味濃郁,蟹肉又鮮又嫩,真係好好味。跟住試咗泰式古法烤槽魚🐠外面烤得香脆,裡面肉質鮮美,搭配獨特嘅調味,食得我心滿意足😌佢哋有個超正優惠👍🏻午餐$99就可以享受到明爐烏頭魚配白飯,仲有青檸冰或者香茅冰,咁嘅組合真係超抵,令我嘅工作日多咗一份開心同清新😉😉如果你同朋友一齊嚟,記得試下佢哋嘅『二人套餐 $188』‼️可以自由選擇四款菜式💕仲包括每日新鮮生蝦刺身,真係好過癮,大家都可以找到自己最鍾意嘅味道👅總括嚟講,呢間泰國菜館唔單止係滿足味蕾嘅地方,更係感受到泰國熱情文化嘅好去處。無論係午餐定晚餐,呢度嘅正宗風味絕對值得你一試。我已經好期待再次光顧,繼續探索更多美味菜式‼️📍泰廚泰國菜館 (旺角)旺角通菜街126號地舖#泰廚泰國菜館 #泰國菜 #高品質 #旺角 #旺角通菜街 #香港美食 #打卡

2024-10-28