2010-11-21 62 浏览
The food was quite good. It was more like fusion Thai food than authentic Thai food. From previous reviews, I was expecting the tables to be very small and the service to be quite bad. But to my surprise, the table sizes were quite reasonable, we weren't cramped at all. Also the service was excellent!

2010-11-20
2010-09-18 32 浏览
激到我要第一次寫食評就寫呢間 食物難吃 (又凍又乾)服務態度惡劣 (視而不見)最後 .. 最估唔到竟然有加一 .. 好嬲 ... 真係好激氣 !!!!絕對無下次。
激到我要第一次寫食評就寫呢間

食物難吃 (又凍又乾)

服務態度惡劣 (視而不見)

最後 .. 最估唔到竟然有加一 ..

好嬲 ... 真係好激氣 !!!!

絕對無下次。
2010-09-17
2010-09-06 17 浏览
估唔到我第一次寫的食評係喊面! 本來都覺得呢間野OK幾好味, 係有部分做得比較差, 例如牛腩好un~ 我要求不高, 食得下沒有肚痛就OK, 來過幾次了, 但係昨天中午同10個左右的學生妹妹一齊來, 就遇到個態度極極極極差的阿姐~~~ 忍住度氣, 唯有上來講下心聲~ 初初來到坐低都沒咩, 一落單就... (之前我同老公二個來時都試過佢落單, 當時感覺佢好自大, 叫我地隨便講, 佢地好專業一定記得, 點知剛剛講完, 佢覆返時, 錯到好亂, 我地只係苦笑) 今次我地落單時, 感覺佢係大蝦細, 對我態度好DD, 但對其他妹妹就好似鬧人咁, 有個叫東沒有東, 佢叫人叫第二D, 咁人地當然要再諗下, 比佢諗下等下一個講先都應該, 但只係怪佢語氣好差, 及後特別深刻的就係佢向個妹妹說:" 姐姐, 你諗到未呀"!! 又話自己係專業ge, 做咩有"小姐"唔叫, 仲惡惡地叫人"姐姐"! 之後我話唔該一杯少冰, 跟住佢話"不如你地全部都少冰啦", 我地當然係沒所謂啦! 落晒叫佢可唔可以覆一次D飲品(已經沒有叫佢覆我地叫的餐了), 我地驚D野飲亂, 點知佢好似好被迫咁嬲爆爆地覆....... 又話自己專業~
估唔到我第一次寫的食評係喊面!

又話自己專業~ 咁ge態度仲要收加一.... 唔係掛!! 幾好食都假!! 枱櫈又殘, 地板又"痴"漉漉, 態度又差, 個"加一"加係邊?!!! 我來食野, 唔係來受氣!! 自問已經好好禮貌, 沒有講過佢半句, 全程都忍佢~但係佢D態度到收銀時都未轉過~ 可能佢昨天心情唔好, 不過都唔好搵客來出氣吧!!! 又可能因為老闆唔係到就放肆!

沒下次~~ 就算再去, 都唔會再搵佢落單! 如果想多D人幫襯, 唔該態度好少少咁多, 地方清潔下咁多多啦.
2010-09-05
2010-08-30 7 浏览
踩單車前,先來吃個下午茶,主要因為附近很少食店,又費時行得遠,要趕著去踩單車,見這間都OK就進來,只有三檯客人。BF點了海南雞飯($24),很快就上檯 。我試了少少,飯呈黃色,好香雞味,但又不油,雞好滑溜,配上專用醬汁食,好正!我點了蒜香雞翼湯檬($19),等得久一點。以為廿蚊應該份量好少,沒想到都幾大碗,等於吃了一個lunch,檬粉多,雞翼有三隻,size比M記雞翼大隻,但不覺有蒜香味,而且浸在湯裡,不過廿蚊都不能要求太多。餐飲是青檸水,跟凍檸水差不多。最神奇是埋單才發現要加一,但好像沒有任何服務。

最神奇是埋單才發現要加一,但好像沒有任何服務。
2010-08-29
2010-05-12 17 浏览
lunch路經此商場試一試..好多人..但迫我一個都仲得既..試左 豬頸肉撈檬..多人所以8mins度先黎到..個d甜酸水係一個碗仔裝比你..姑寒到爆!!好細size..坐隔離個位一倒完都覺唔夠即叫拎多碗..大大支擺台面比人自己倒好過啦..d肉麻麻地...味道有dd..份量適中..但最豈譜係賣到32$+2 凍可力..ok入味.. ..仲要加一..37$仲言之3字頭..但屬一般..就比硬貶面你..把心一橫...貴過出面10$但又麻麻..踏車出旺角食唔好?好迫下..環境比兩分..
好迫下..環境比兩分..
2010-04-25 1 浏览
當日中午在大圍搵食....好耐無黎路過見開左間食泰式野既諗住試下...可能咁岩撞正中午學生食lunch.... 人太多.... d 侍應十問九唔應... 舉手好耐都無人理... /_\落左order... 到上飲品時又上錯左.... 明明嗌凍檸七... 比左凍奶茶我...食物質素又一般.... 牛肉好un 唔太好食... 最後兩個埋單要8x~ 我覺得服務態度唔值得加一囉....
當日中午在大圍搵食....
好耐無黎路過見開左間食泰式野既諗住試下...
食物質素又一般.... 牛肉好un 唔太好食...
最後兩個埋單要8x~ 我覺得服務態度唔值得加一囉....
2010-04-23
2010-03-02 7 浏览
因有事要入大圍工作, 見有時間提早食左個午飯免同人迫, 行來行去決定去這個商場內既泰開心食lunch.自己一個人叫左個雞翼撈檬+青檸梳打(半價)一來成個lunch set包左一個湯&小食.(不過可有可無, 成個湯好油可以唔飲, 個小食都唔知係咩似係泰式沙律)好彩個主食都算唔錯, 成碗檬都有成4隻雞翼.雞翼即叫即炸熱騰騰好好味,以三十幾元來講都算唔錯既選擇.
自己一個人叫左個雞翼撈檬+青檸梳打(半價)
(非会员)
2010-01-13 2 浏览
去到門口收銀姐姐話$19 下午茶,望過門口餐牌係撈檬,所以入內, 叫左個炸雞翼撈檬,一短髮女子替我落單(有一個長髮一個短髮),個餐係包泰式特飲一杯, 但沒有註明是什麼飲品,此短髮女子以不耐煩的語氣話"話係飲個凍檸水架喇"(因其他飲品要加錢) 此時我認為凍檸水沒有問題. 所以說好。咁如是者飲品好快上左來,我一飲知道不是凍檸水, 應係檸七之類的飲品。咁我坐左係度大約十五分鐘, 但食物依然未來, 咁個短髮女子以不友善語氣同門口女子講唔好再同行過D人講求$19下午茶喇,做到cheap 晒,但佢比我感覺係,你地入來食$19野, 攪到我要做野,同埋你咁大聲,我係客聽到都唔好喇,佢地仲問過截單未呀,門口女子話咁早,於是佢地繼續做野。期間一中年男子進入舖內與店內三位女職員說, 下午茶可以轉河粉, 此男子之後便離開了。到後來我見一客人order大約五分鐘後便有食物, 我便向長髮店員查詢, 她看了電子入帳屏後, 便說係喎, 係有個檬粉喎, 但係依家檬粉賣晒喎, 轉河粉得唔得?我心諗, 河粉大圍大把地方都有得食喇, 不過我已飲過佢地杯野, 唔得都要得架喇, 於是答可以, 但炸雞翼要分開上, 唔好浸淋.在我催

咁我坐左係度大約十五分鐘, 但食物依然未來, 咁個短髮女子以不友善語氣同門口女子講唔好再同行過D人講求$19下午茶喇,做到cheap 晒,但佢比我感覺係,你地入來食$19野, 攪到我要做野,同埋你咁大聲,我係客聽到都唔好喇,佢地仲問過截單未呀,門口女子話咁早,於是佢地繼續做野。期間一中年男子進入舖內與店內三位女職員說, 下午茶可以轉河粉, 此男子之後便離開了。到後來我見一客人order大約五分鐘後便有食物, 我便向長髮店員查詢, 她看了電子入帳屏後, 便說係喎, 係有個檬粉喎, 但係依家檬粉賣晒喎, 轉河粉得唔得?我心諗, 河粉大圍大把地方都有得食喇, 不過我已飲過佢地杯野, 唔得都要得架喇, 於是答可以, 但炸雞翼要分開上, 唔好浸淋.在我催完單後冇耐, 先前個中年男子已賣左一袋檬粉回來, 但沒有人主動問我是否要轉番檬粉.

最後, 河粉都要等左好, 當然雞翼係沒有另上喇,到後來,我見長髮待應收工,短髮待應亦換左衫想走,但問口的收銀話你叫D客找數先喇,短髮待應就話咁你就唔好比xx走先喇(長髮待應),最後短髮待應手中拿著一疊單走到各客人枱,到我張枱,佢話唔好意思,截數,唔該埋單先(語氣係好趕同心心不忿果隻)

食物質素一般,D河粉在個碗中,痴埋一起,要自己用筷子找散,咁中間D河先全浸到湯
2010-01-09
2010-01-08 16 浏览
第一次來泰開心下午茶,新餐廳裝潢一般,有的陳設甚至是上手日本料理留下。除了我們只有一檯客人,店內場面非常冷清。2個人叫了3個下午茶:泰式紅咖哩豬肉飯$26--配料有青豆角、菠蘿、紅椒及茄子;汁是少辣,肉片夠嫩,飯軟度適中,就是混在一起不夠熱,只能說溫度不足...可能是泰菜的關係吧!....春卷撈檬$24--春卷是剛炸好,入口香脆、餡料單薄,吃得出是盒裝來貨。檬粉洒滿碎花生、青荵及醋香,但檬粉軟硬不一,凍食有點難度。泰式炸雞翼$18--蒜茸雞翼炸得過火,顯得骨瘦如柴,伴隨一碟雞醬便成為泰式雞翼,3隻索價18元委實太貴了。珍多冰--跟餐特飲加$8,是一杯只有綠色木薯粉粒和椰汁混合飲料,木薯粉還未煮透。凍鴛鴦--套餐加$2,咖啡味道帶點酸。泰開心服務比出品優勝,服務員的確殷勤。

2個人叫了3個下午茶:

凍鴛鴦--套餐加$2,咖啡味道帶點酸。

泰開心服務比出品優勝,服務員的確殷勤。
大圍泰開心珍多冰、凍鴛鴦
大圍泰開心泰式炸雞翼
2009-12-14
大圍泰開心樓面
  • 泰式紅咖哩豬肉飯$26
2009-12-01 9 浏览
今天有好友整生日旦糕來給我囡囡,為了答謝呢位愛吃泰菜的好友,我約了她來這個新食肆試食,我們一行三大兩小,叫了.....豬頸肉撈檬---->>呢個豬頸肉,連我不愛吃豬頸肉的人,都覺得好好食,超正~香茅豬扒飯--->>>香茅豬扒,本來只屬不過不失,但..加埋佢地個醬汁後,驚為天人呢~雞絲湯河--->>朋友話個雞絲好滑溜~生蝦刺身--->>幾新鮮,如果大隻番少少就更正囉~炸蝦餅--->>>這個我與朋友一致通過肉質彈牙,又不會炸得過火,正~燒雞翼--->>不過不失~蒜蓉飽--->>個人口味......我嫌太干身串燒--->>>雞同豬都好好味,只是牛比較干身,似有點牛肉干的口感,不過,不致於難食~燒魷魚鬚--->>辣辣地的,好好味,又會太硬,唔錯,唔錯~ 值得一提的,這兒更設有午餐及下午茶餐,價錢(午餐)三十多元,下午茶餐則廿多元而已,份量大大碗的,一點都沒欺場~另一段小插曲,侍應哥哥見到我們.當上菜時,就不停拍照,仲好合作的

我約了她來這個新食肆試食,我們一行三大兩小,叫了.....
雞絲湯河--->>朋友話個雞絲好滑溜~
生蝦刺身--->>幾新鮮,如果大隻番少少就更正囉~
燒雞翼--->>不過不失~
蒜蓉飽--->>個人口味......我嫌太干身

燒魷魚鬚--->>辣辣地的,好好味,又會太硬,唔錯,唔錯~

下午茶餐則廿多元而已,份量大大碗的,一點都沒欺場~

另一段小插曲,侍應哥哥見到我們.當上菜時,就不停拍照,
仲好合作的我們把食物放好位置,比我地影,老闆見我們影相時,
仲笑笑口的問我們是米芝蓮派來的卧底,唔通,佢見到我腰間(肚腩)
既米芝蓮(車胎人)標記,哈哈哈~
住在大圍的我,平日要吃泰菜只能去田心村食,家陣唔駛去到咁遠,
都有啖好食了,下次再去時,要試吓佢地個海南雞飯,因為,好多人叫呢個飯呢~
香茅豬扒飯,記得配汁食噃
豬頸肉檬粉
雞絲湯河
生蝦刺身
炸蝦餅
門面
2007-12-30
$85.00 (下午茶)
香茅豬扒飯,記得配汁食噃
豬頸肉檬粉
雞絲湯河
生蝦刺身
炸蝦餅
門面
  • 燒魷魚鬚
(非会员)
11月28日下午約1點45分幫親後這真的令我很憤怒這間店應該叫"太唔開心"首先 當日我與太太係門口睇緊佢地架 menu 時佢地有個女職員大大聲話 "午餐有甜品同湯送 入面有位"我地見入面有吉位 唔使等便幫親了我地叫左個豬扒檬粉 同 海南雞飯加多一杯珍多冰同奶茶那2個餐好快便上到了不過上到時是沒有甜品的碰巧鄰桌又有顧客又有同此問題點知佢地 d 職員話 "送完即止 依家冇架啦"鄰桌顧客問會否有其他野代替個職員話 "冇架喎"我地再問另一個職員(當初門口叫我地入去那位) 為何沒有甜品點止佢立即說 "送哂"唉~! 算 !! 叫架野都黎左 費事煩 個豬扒檬粉算係不過不失 (除了 d 豬扒乾身同瘦左少少 )不過 個海南雞飯就真的不及格了d 雞 "鞋" 不得止 仲有好多黑黑地色架雞毛"痴"係雞皮上面幾經努力之下才能去皮而且 d 黃飯好似剛剛煮起 d 飯咁 --- 好多一舊舊痴埋一堆架細飯組成但是 這堆飯是 凍冰冰的飯我只吃左幾啖就沒有食了食緊時另一邊鄰桌都點了午餐午餐餐飲叫左杯凍 coffee佢由我地食那刻開始催促個職員佢跟餐杯凍 coffee 未到請佢地快 d 來而且仲催促個職員幾次到那時我地都莖
11月28日下午約1點45分幫親後
這真的令我很憤怒

這間店應該叫"太唔開心"
首先 當日我與太太係門口睇緊佢地架 menu 時
佢地有個女職員大大聲話 "午餐有甜品同湯送 入面有位"
我地見入面有吉位 唔使等便幫親了

我地叫左個豬扒檬粉 同 海南雞飯
加多一杯珍多冰同奶茶
那2個餐好快便上到了
不過上到時是沒有甜品
碰巧鄰桌又有顧客又有同此問題
點知佢地 d 職員話 "送完即止 依家冇架啦"
鄰桌顧客問會否有其他野代替
個職員話 "冇架喎"

我地再問另一個職員(當初門口叫我地入去那位) 為何沒有甜品
點止佢立即說 "送哂"

唉~! 算 !! 叫架野都黎左 費事煩

個豬扒檬粉算係不過不失 (除了 d 豬扒乾身同瘦左少少 )

不過 個海南雞飯就真的不及格了

午餐餐飲叫左杯凍 coffee
佢由我地食那刻開始催促個職員佢跟餐杯凍 coffee 未到
請佢地快 d 來
而且仲催促個職員幾次
到那時我地都莖不多食完 他杯飲品才送到 真慘!!

這間 泰開心 我相信我一定不會再幫親的了
因為有感受騙 同埋 d 食品(職員)質素相當麻麻
所以這間 泰開心 應該叫作 泰"唔"開心
2009-11-22 9 浏览
老闆超好人....講左個笑話比我地聽就係...通常遊客去泰國的手信是魷魚或豬肉鬆, 但這個老闆卻帶左四個泰國靚仔番香港做手信....原因係佢地泰國菜十分出色....值得一試....d蟹超正...$138 好抵...仲可以攞埋d汁番屋企撈飯食....金邊粉勁大碟...扺食

2009-11-07
  • 咖喱蟹