2023-12-16 130 浏览
好耐無食過泰國菜,今晩同朋友們一齊喺尖沙咀食晚餐!泰式香煎帶子有四粒大大粒,爽口彈牙好新鮮,配泰式辣醬甜甜哋好好食!黃咖喱雞唔辣,有用泰式香草所以香噴噴,雞肉嫩滑,薯仔夠淋!😍蟹肉炒飯頗大碟,炒得好有鑊氣,可以餸咖喱汁, 如果蟹肉再多一點會更加吸引🥰香脆豬腩肉炒芥蘭惹味香濃,有少少辣, 芥蘭青綠爽口, 加埋豬腩肉更香更美味, 晚餐梗係要食青菜先夠健康!👏🏻👍🏻鮮椰青唔會太甜,大個又多汁juicy!泰式奶茶夠正宗👍🏻👍🏻👍🏻
好耐無食過泰國菜,今晩同朋友們一齊喺尖沙咀食晚餐!

鮮椰青唔會太甜,大個又多汁juicy!

泰式奶茶夠正宗👍🏻👍🏻👍🏻

2023-12-13 136 浏览
呢間隱世泰國餐廳喺尖沙咀東!泰國人開嘅餐廳,材料同食譜都係原汁原味嚟泰國嘅,絕對係道地嘅泰國菜。餐廳嘅裝潢真係好有特色,場上邊仲懸掛住好靚嘅泰國繪畫,一入去就感受到佢嘅清新氛圍同埋泰式風味。首先,我要講下佢嘅Asura's Curry crab咖喱蟹,真係好好味。咖喱嘅香辣味道同個蟹肉嘅鮮甜真係絕配,個蟹肉都勁新鮮,食落口感層次豐富!另外,佢嘅雞肉炒河粉都好出色。個河粉勁香滑,食落就好似喺泰國街頭嘅感覺咁,真係令人回味無窮。飲品嘅話,我推薦佢嘅Butterfly pea Lemongrass soda。個飲品係由蝴蝶豆同香茅製成,味道清新又解渴,非常適合喺夏天飲用。最後,我要贊一下佢嘅Mango sticky rice芒果糯米飯。芒果好鮮甜,糯米飯軟糯香甜,兩者結合起嚟真係好好食,絕對係泰國嘅經典甜點。

2023-12-12 248 浏览
好有泰式風情的小店,之前YouTube介紹過呢度手打蝦餅好好食,可惜夜晚去到已經賣晒。𓇟 黃咖喱雞,追加薄餅$38/泰式沾麵$18 有4 大塊米粉,揀左黃咖喱湯底,上碟唔算好熱。有好多配菜,薯仔洋蔥等。可以將米粉放入後咖喱,但都吸湯,個人推薦加薄餅,好脆口!雞唔算好嫩,勝在份量夠𓇟 即燒豬頸肉 $88 🎖️切得好薄,每件都有焦香味,配上特製醬汁,酸辣辣過癮。𓇟雞肉炒河 $98河粉有d 煙韌,唔係平時房式河粉,份量適中,炒得香口𓇟 飛天炒通菜 $78🎖️秘制醬汁炒後,唔算辣但係又惹味,好地道!𓇟 可麗餅 $48椰子或者斑斕味,未食都唔知係咩。好難形容,就似硬版馬拉糕,幾有咬口,味道唔錯,可以一試

𓇟 黃咖喱雞,追加薄餅$38/泰式沾麵$18

𓇟 即燒豬頸肉 $88 🎖️
切得好薄,每件都有焦香味,配上特製醬汁,酸辣辣過癮。

𓇟雞肉炒河 $98
河粉有d 煙韌,唔係平時房式河粉,份量適中,炒得香口

𓇟 飛天炒通菜 $78🎖️
秘制醬汁炒後,唔算辣但係又惹味,好地道!

𓇟 可麗餅 $48
呢間泰國菜小編已經第二次食了,整體食物質素都非常高,價錢適中而且份量好多🥳聽老闆講佢喺泰國定居過一定時間,所以啲泰菜都幾正宗😋而且服務態度都非常之好😆.🐓 青咖喱雞 $158本身配埋薄餅的,青咖喱汁點薄餅真係好好食😚青咖喱重椰汁味所以味道比較偏甜一啲,另外有雞肉、豬紅同埋各種香料等配料🤩.🥬泰duck生菜包 $118小編一向都係鍾意鴨肉碎多過豬肉碎,因為真係瘦好多,唔使怕肥🥰雖然比較乾身,但依然非常香口,極之推薦大家試下呢一個菜式🤭生菜包永遠都係小編心目中泰菜嘅number one,冇叫到等於冇食到泰國菜🤣.💰人均消費:~$250.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🐓 青咖喱雞 $158
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2023-11-26 90 浏览
📍好鍾意食泰菜,今次搵咗呢間夠曬chill嘅泰國餐廳享受我哋嘅 Happy Friday🥳我哋揀咗坐近窗口嘅半open area🪟加埋依家呢個涼涼地又唔係太凍嘅天氣😍爽到呢🥳🍴餐廳嘅泰菜精緻又保留左傳統泰菜嘅風味👍食物水準非常高💯而且選擇仲有好多添✅下次一定會再黎食野啤啤佢呀🍻🇹🇭泰式香煎帶子 $138🌈呢個泰式香煎帶子好新鮮呀👍輕輕煎一煎🔥加埋惹味嘅醬汁👅超級好味🤤我哋秒殺呀🥳🐷炸魚露漬豬頸肉 $88🌈估唔到呢份炸魚露漬豬頸肉咁大份噃👍炸咗嘅豬頸肉入口脆卜卜🔥佐酒一流🍻🦐大蝦炒金邊粉 $118🌈賣相炒得勁靚嘅大蝦炒金邊粉唔止可以打卡📸金邊粉炒得都幾乾身🔥仲唔會油膩✅味道酸酸甜甜🤤再撈埋d花生碎同埋辣椒碎一齊食🥢味道層次就更豐富喇🥳🐥泰式燒雞 $128🌈剩係見到咁大隻泰式燒鷄🐔已經心心眼嚕😍好喜歡泰式風味烤雞嘅獨特香料味道✅香茅、檸檬葉、南薑、蒜頭、乾蔥、辣椒🌶️食嘅時候淋埋啲醬汁🤤酸甜口味🥢送飯一流💯🥤香蕉椰子Oreo奶昔 $55🌈一次過可以滿足到我地嘅願望💯有香蕉🍌椰子🥥仲有大愛嘅Oreo😍欣賞佢將三樣食物撈埋味道都好平均👅唔會好甜👍🍹芒果熱情果沙冰 $55🌈喜歡芒果嘅朋友仔一定要揀

🇹🇭泰式香煎帶子 $138

🐷炸魚露漬豬頸肉 $88

🦐大蝦炒金邊粉 $118

🐥泰式燒雞 $128

🥤香蕉椰子Oreo奶昔 $55

🍹芒果熱情果沙冰 $55

🌈喜歡芒果嘅朋友仔一定要揀呢杯🥭入口甜美✅加埋爽甜可口嘅熱情果👍無得彈呀🥳

🍮可麗露 $48

🌈可以揀椰子或者斑蘭味道🤤食埋呢個甜品就大滿足啦🥳

2023-11-24 70 浏览
見到食泰菜嘅餐廳,可以坐外面雅座嘅枱。亦都有吧枱,我就揀坐入面。咖哩蟹今日好有興致想食咖哩蟹,咖哩蟹嘅汁係最緊要,味道夠香汁夠多,蟹大隻夠厚肉,我叫埋最佳配搭薄餅,沾滿蟹汁一齊食,好正。薄餅薄餅係幾層嘅鬆化皮,入口鬆軟香口。(唔係一塊實丁丁嗰種)大蝦炒金邊粉大蝦真係大蝦,炒粉乾爽,熱辣辣送上,好多肥肥短短嘅芽菜,蝦乾仔好香,令金邊粉食落味道好正。芒果熱情果沙冰濃濃嘅芒果熱情果沙冰,打得好杰好飲。(唔會越飲越稀變咗水)招牌ASURA梳打(微辣)呢杯好有趣,係冬陰功味帶dd 辣,味道係清嘅,飲落好舒服,呢杯凍飲又係一個唔錯嘅選擇。
見到食泰菜嘅餐廳,可以坐外面雅座嘅枱。
亦都有吧枱,我就揀坐入面。

咖哩蟹

薄餅
薄餅係幾層嘅鬆化皮,入口鬆軟香口。(唔係一塊實丁丁嗰種)

大蝦炒金邊粉

芒果熱情果沙冰
濃濃嘅芒果熱情果沙冰,打得好杰好飲。(唔會越飲越稀變咗水)

招牌ASURA梳打(微辣)
呢間尖沙咀隱世小店 採用優質食材 唔加味精 擺盤精美 用心製作每一道菜既清新小店👍🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🦪泰式香煎帶子 賣相又擺過心思🫶🏻好睇又好食🙌🏻🥬香脆豬腩肉炒芥蘭 真係燒腩仔嗰隻脆卜卜不得了👏🏻🥘青咖喱雞配薄餅 食泰國嘢又點少得食咖喱 想特別一讚佢個薄餅做得好出色 鬆脆得來內在好軟熟 真係想問吓佢點樣做到🤤🥥椰青 我揀呢個飲品簡直係不二之選 清甜又消吓滯💯🧋泰式奶茶雪糕🥥椰子雪糕 係正宗嘅泰式雪糕👍🏻直頭又返咗去翟道翟嗰個感覺🙌🏻

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🦪泰式香煎帶子 賣相又擺過心思🫶🏻好睇又好食🙌🏻
🥬香脆豬腩肉炒芥蘭 真係燒腩仔嗰隻脆卜卜不得了👏🏻
🥥椰青 我揀呢個飲品簡直係不二之選 清甜又消吓滯💯
2023-11-01 169 浏览
鋪頭:泰沾麵Asura地址:尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖​💰290蚊(連加一💰 Order左d咩?H͟e͟r͟e͟ ͟i͟s͟ ͟c͟o͟m͟m͟e͟n͟t͟1️⃣ 招牌泰式沾麵 $108個麵如圖一餅野,唔硬,諗住沾咖哩醬食會散開,但沾完醬變左一pat野:d麵冇散開,變左咖哩醬包住pat麵,之後將全部醬倒入碟食,個麵都係一pat野😐味道正常,但pat麵令人冇食慾​2️⃣ 大蝦炒金邊粉 $118正常普通野,粉唔會炒埋一pat,唔會太濕,味道酸甜,少少辣​3️⃣ 泰式奶茶 $38正常,好普通奶茶,冇特別香滑​😕總結:食物味道中下,呢個價錢食完淨係覺得好唔抵​🗒️以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟抵食程度:🌟環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
鋪頭:泰沾麵Asura
地址:尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖

💰290蚊(連加一💰 Order左d咩?

1️⃣ 招牌泰式沾麵 $108

2️⃣ 大蝦炒金邊粉 $118
正常普通野,粉唔會炒埋一pat,唔會太濕,味道酸甜,少少辣

3️⃣ 泰式奶茶 $38
正常,好普通奶茶,冇特別香滑

😕總結:食物味道中下,呢個價錢食完淨係覺得好唔抵

🗒️以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟
抵食程度:🌟
環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
2023-10-15
下午茶
2023-10-30 109 浏览
同事話呢間dinner唔錯所以lunch一於去回一回佢🤣🔸大蝦炒金邊粉一上枱已經好香🥹 蝦夠大隻🤪 金邊粉 連埋芽菜 韭菜 炒蛋 香葱炒香 整體係偏甜既口味 但香得黎唔會得個甜字 🤪🔸香葉肉碎煎蛋飯正宗香辣既口味 肉碎夠乾身 好惹味 撈埋隻蛋食 真係會停唔到口🫣🔸泰式奶茶呢到既泰奶係冇熱得凍🤔本身想飲少d凍飲 但真係忍唔住🤣雖然味道偏甜 但奶茶好夠滑同香濃 🤪
同事話呢間dinner唔錯

呢到既泰奶係冇熱得凍🤔
本身想飲少d凍飲 但真係忍唔住🤣
雖然味道偏甜 但奶茶好夠滑同香濃 🤪
2023-10-24 99 浏览
📍泰沾麵 (尖沙咀)食家朋友帶我捐窿捐罅發掘到呢間尖東鬧市入面嘅隱世泰菜舖頭位置幾隱閉但唔遠尖東/紅磡站落都好快到!舖頭老闆喺泰國生活左10幾年裝修同設計都好有心思!😎🐷炸魚露漬豬頸肉$88🐤🪽泰式芝麻雞翼 $88推薦!兩款炸物食落香口😽雞翼保持到肉juicy 豬頸肉好香魚露味 兩款唔會太鹹😚🦀Asura‘s 咖喱炒蟹 market price (當日$518)賣相好吸精😂 蟹肉新鮮唔怕「梅」!咖喱汁亦有蟹嘅鮮味 最岩配薄餅🤤🌟薄餅 $38/2塊薄餅唔油 同naan 唔同,佢係厚身啲嘅version 點咖喱必備🔥🐔泰式燒雞 $128賣相吸精!雞皮燒得唔錯😽份量亦好多,不過部份雞肉係乾身啲相比下比較推薦雞翼!🤭🍜Thai rice noodles 泰式沾麵 $18沾麵一份有4個!食落係似滑身嘅幼河粉🤣無叫湯河 但用黎撈咖喱汁都唔錯🍃飛天炒通菜 $78通菜惹味,比平時食嘅辣啲但辣得好過癮🤣🎋可麗露(斑蘭)$48有驚喜!做到Canele嘅精髓外脆內軟斑蘭味第一次試!比想像中夾同淡香唔會死甜☺️ 可惜試唔到佢嘅芒果糯米飯🥭芒果熱情果沙冰 $55 推薦!酸酸地好fresh! 中和返重口味餸菜🤣🍌🥥
📍泰沾麵 (尖沙咀)

食家朋友帶我捐窿捐罅
發掘到呢間尖東鬧市入面嘅隱世泰菜
舖頭位置幾隱閉但唔遠
尖東/紅磡站落都好快到!
舖頭老闆喺泰國生活左10幾年

雞翼保持到肉juicy
豬頸肉好香魚露味
兩款唔會太鹹😚

賣相好吸精😂
蟹肉新鮮唔怕「梅」!
咖喱汁亦有蟹嘅鮮味
最岩配薄餅🤤

🌟薄餅 $38/2塊
薄餅唔油
同naan 唔同,佢係厚身啲嘅version
點咖喱必備

🔥🐔泰式燒雞 $128
賣相吸精!雞皮燒得唔錯😽
份量亦好多,不過部份雞肉係乾身啲
相比下比較推薦雞翼!🤭

🍜Thai rice noodles 泰式沾麵 $18
沾麵一份有4個!
食落係似滑身嘅幼河粉🤣
無叫湯河 但用黎撈咖喱汁都唔錯

🍃飛天炒通菜 $78
通菜惹味,比平時食嘅辣啲
但辣得好過癮🤣

🎋可麗露(斑蘭)$48
有驚喜!做到Canele嘅精髓外脆內軟
斑蘭味第一次試!比想像中夾同淡香
唔會死甜☺️
可惜試唔到佢嘅芒果糯米飯

🥭芒果熱情果沙冰 $55
推薦!酸酸地好fresh!
中和返重口味餸菜🤣

🍌🥥香蕉椰子Oreo 沙冰 $55
呢款亦唔錯,重香蕉味,加埋Oreo 多種口感
但飲落會飽啲🤣

性價比:🌕🌕🌕🌕🌗
地址:尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
2023-10-18 104 浏览
朋友介紹嚟試呢間位於半島中心嘅泰沾麵,餐廳環境舒適,座位與座位之間夠闊,氣氛亦都唔錯。🌟 Asura’s咖喱炒蟹 $518+🍜泰式沾麵 $18+🫓薄餅 $38一上枱嚇親,因為真係好大碟!未食已聞到陣陣咖喱香味!餐廳用咗原隻大肉蟹烹調,滿滿蟹肉,亦喺咖喱汁內加上蛋液,令咖喱更香滑!大大啖蟹肉,食落鮮甜!另外,我哋叫咗薄餅配咖喱汁食,薄餅烤得好香脆金黃,好好食,正!除咗薄餅,我哋仲叫咗泰式沾麵嚟撈咖喱汁食,配搭又幾唔錯,沾麵吸滿濃濃嘅咖喱蟹汁,好滋味。🌟 炸魚露漬豬頸肉 $88第一次食炸魚露漬嘅豬頸肉,炸得好香,香矛味濃郁,肉質唔會炸到太乾,依然好爽嫩,配埋餐廳獨家醬汁,辣辣地,更惹味!🌟 飛天炒通菜 $78以辣椒加醬油炒,炒得好入味,食落辣辣地,好開胃,而且唔會太油。🌟 香蕉椰子OREO奶昔 $55首次試呢個配搭,好好飲👍🏻!椰子本身同Oreo配搭得好夾,有陣椰香味,香蕉味又十分突出及濃郁,令成杯飲品嘅味道更有層次,好喜歡呢款重香蕉味嘅OREO奶昔,而且唔會太甜。🌟 芒果熱情果沙 $55呢個配搭好好味!熱情果帶點酸味,芒果又好清甜,甜甜酸酸,飲落好開胃,仲可以解油膩!🌟 泰式奶茶雪糕 $

🌟 Asura’s咖喱炒蟹 $518
+🍜泰式沾麵 $18
+🫓薄餅 $38

🌟 炸魚露漬豬頸肉 $88

🌟 飛天炒通菜 $78

🌟 香蕉椰子OREO奶昔 $55

🌟 芒果熱情果沙 $55

🌟 泰式奶茶雪糕 $68
濃濃嘅泰式奶茶味,食落唔會太甜,面頭仲有果仁同芒果,為今餐泰菜完美作結😋!

2023-10-16 106 浏览
🥢老媽手打蝦餅 $88蝦餅爽口彈牙, 味道鮮咬到實實在在既蝦肉, 再配上甜辣醬都幾開胃, 而且整到好似冬甩咁😍🍜一滴不留招牌船麵 $118個湯底好濃稠, 好重骨湯味, 而且有牛肉, 彈牙牛丸, 魚蛋, 好脆卜卜既炸豬皮 !! 炸蒜帶出蒜香味道, 個麵索晒啲湯精華, 好令人滿足既一碗😍🥢啖啖蟹肉炒飯 $138飯既蟹肉真係唔少, 一試枱就勁香!!! 熱辣辣既炒飯真係令人難以抗拒🙈🥢泰北鹽燒黃油鳥頭 $268即叫即焗需時約20mins, 朋友想試呢個泰式做法, 蕉葉紮住塞係魚肚入面, 而魚皮面舖滿鹽焗, 上枱時幾香草葉味, 食落唔腥, 仲有生菜同埋泰式酸辣醬連埋魚一齊食, 朋友太鍾意食佢一個人都食得哂佢條😂🥤泰式檸茶 $38🥤龍眼冰 $35泰式檸茶比較酸啲幾岩我, 而龍眼冰甜度適中

🥢老媽手打蝦餅 $88

🍜一滴不留招牌船麵 $118

🥢啖啖蟹肉炒飯 $138

🥢泰北鹽燒黃油鳥頭 $268

🥤泰式檸茶 $38
🥤龍眼冰 $35
泰式檸茶比較酸啲幾岩我, 而龍眼冰甜度適中
2023-08-29
🔥好味指數: 7.5/10.位於半島大廈地下嘅呢一間泰國菜位置唔算非常起眼不過平日夜晚都滿哂人😳.🔥泰式燒雞 $128雖然餐牌寫要等大概15分鐘不過落完單好快都嚟咗燒雞熱辣辣 即叫即製好惹味😋外皮香脆 肉質Juicy點配秘製醬汁酸酸地好開胃😆.🔥啖啖蟹肉炒飯 $98真係有滿滿嘅蟹肉真材實料 除咗蟹肉之外,冇落其他肉類調味唔會過鹹 食落好清新嘅感覺 不錯.🔥 即燒豬頸肉 $88呢個應該係我最愛嘅一個菜式豬頸肉燒得香脆可口豬頸肉切成薄片 肉質非常幼嫩😋😋.🔥飛天炒通菜 $78鹹香味十足 鑊氣一流😆😆絕對唔會覺得清淡😙仲有少少微辣🌶️食得辣嘅人應該會好鍾意🤣.🔥泰式芝麻雞翼 $88雞翼炸得香脆可口呢度嘅炸物都新鮮熱辣辣即製有少少微辣 唔使點醬汁都已經好滋味🤣🤣.泰沾麵 (尖沙咀)🏡尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖泰沾麵 (尖沙咀)尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
🔥好味指數: 7.5/10
點配秘製醬汁酸酸地好開胃😆

🔥啖啖蟹肉炒飯 $98
真係有滿滿嘅蟹肉
真材實料
除咗蟹肉之外,冇落其他肉類
調味唔會過鹹

雞翼炸得香脆可口
呢度嘅炸物都新鮮熱辣辣即製
有少少微辣
唔使點醬汁都已經好滋味🤣🤣

泰沾麵 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
  • 即燒豬頸肉
  • 飛天炒通菜
2023-10-13 244 浏览
唔知係我有要求,定係已經係常態⋯⋯🤦🏻‍♂️星期五晚6:30入座,8點要交枱,ok👌🏻點咗大蝦沙律、燒肉炒芥蘭、船麵、泰茶6:40上菜後,6:50開始,三位侍應,每隔兩三分鐘就想埋嚟收嘢,足足15分鐘,收晒!俾埋錢7:11⋯⋯撇!食物方面,性價比唔高,沙律個汁好好味,蝦好彈牙兼大隻。芥蘭正常,燒肉夠入味。個船麵⋯⋯似係淥定好耐,摷極都係一舊。泰茶正正常常。咁嘅價錢,咁嘅質素,咁嘅態度,真係無其他選擇咩?🤔
唔知係我有要求,定係已經係常態⋯⋯🤦🏻‍♂️
星期五晚6:30入座,8點要交枱,ok👌🏻
點咗大蝦沙律、燒肉炒芥蘭、船麵、泰茶
俾埋錢7:11⋯⋯撇!
咁嘅價錢,咁嘅質素,咁嘅態度,真係無其他選擇咩?🤔
2023-10-13
雖然而家間間餐廳都話自己隱世,但我覺得呢一間位於尖東一條巷仔入面嘅泰國餐廳真正稱得上係隱世啦🤣 如果唔係朋友介紹,真係唔識去😌 今次就特登同男友去咗呢間餐廳試一試佢啲泰菜!特別推薦佢呢度嘅手打蝦餅,有3大嚿,每嚿都好厚身,口感爽口彈牙😋 因為係自家製嘅關係,食落特別鹹鮮,好食過出面好多泰國餐廳嘅炸蝦餅!我哋嚟之前預訂咗咖喱炒蟹,聽聞係呢度嘅招牌菜!餐廳自家製嘅咖喱係撈埋啲蛋一齊煮嘅,好味到我哋仲加咗$38要份薄餅點嚟食🤤 要主角係隻大肉蟹,食落肉質實淨鮮味,而且真係每一嚿都好多肉!不過唯一美中不足嘅就係佢嘅價錢偏貴,間唔中食一次就夠🙈通常食親泰國菜都一定會嗌炒通菜,呢度嘅飛天通菜除咗辣椒,仲加入麵豉一齊炒,好正宗!而且炒得好惹味,份量仲幾多下添😌嘢飲方面,我哋嗌咗杯西瓜沙冰,超級消暑解渴,仲幾清甜!啱晒配啲咁重口味嘅嘢食😆
老媽手打蝦餅

飛天炒通菜