2024-02-03 76 浏览
🦐🥣🧂粥 x 腸粉在晚上▫️只收現金☑️窩蛋碎牛粥 -$30粥都好大碗,好綿,有蔥花係面,碎牛都好多,比得幾重手,碎牛有6-7大舊,但咬落有啲碎骨要小心,窩蛋可以撈粥食,或就咁食都可以,唔夠味嘅話枱面仲有鹽同胡椒粉可以加。☑️蝦米腸粉 -$16蝦米腸有6條分成12件上,好足料,有大量蝦米同蔥花,腸粉皮都滑同埋吾會覺得成舊粉甘。豉油店員已經淋咗落去,但腸粉好快索晒,份量略嫌唔夠,枱面有麻醬、甜醬、芝麻,呢3樣係任加的。麻醬夠香滑,幾好味。
🦐🥣🧂
粥 x 腸粉在晚上

▫️只收現金

☑️窩蛋碎牛粥 -$30

☑️蝦米腸粉 -$16
蝦米腸粉
蝦米腸粉
2024-01-01 101 浏览
今天叫外賣生滾肉片粥。首先,未行過去叫外賣前,我是講緊電話,然後到我行過去準備叫外賣,等呀姐出聲問要咩,呀姐唔出聲,於是我開口,叫外賣生滾肉片粥,走蔥走花生,呀姐串返我話:「等咗你好耐啦。」我見呀姐無回我句走蔥走花生,於是我再講多一次,呀姐只答我無花生。我再講「哦,咁走蔥呀」生滾肉片粥是$35。比錢時,問呀姐外賣是否要加$1,呀姐唔答人,我比$45,推返個$5比我,然後找返$6,我比得$5,就唔想要散銀。比完錢後,見呀姐行入去。重點比錢之前,有叫走蔥,最後碗粥拎到返去,是勁多勁多蔥囉。
今天叫外賣生滾肉片粥。

比完錢後,見呀姐行入去。

重點比錢之前,有叫走蔥,最後碗粥拎到返去,是勁多勁多蔥囉。
2023-10-08 187 浏览
“世紀豪雨”過後, 我見外面無落雨就出去行下, 順便搵野食去到洪記, 當時未夠5點, 下午茶時段就唔多人, 得幾個客坐喺度堂食, 樓面2個, 足夠應付有餘我睇完餐牌諗住買個炒麵外賣返屋企食, 個樓面幫我打完單, 後面又有個客買油器 (夾完就走得), 我等左大概5分鐘就攞到盒外賣走, 當時樓面阿姨無對我單就俾盒外賣我 (咁得我一個買啫)點知返到屋企打開個盒變左蝦米腸 (唔知兩者價錢有無分別, 但份量好少), 我唔特登行返去換喇, 唯有照食算啦, 但係腸粉皮偏厚, 食落唔夠滑, 敗筆之作!建議店舖改善食物味道及其服務質素, 否則留返個舖位俾其他有心做嘅食肆😌
“世紀豪雨”過後, 我見外面無落雨就出去行下, 順便搵野食

2023-09-08
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2023-09-30 112 浏览
在Delivery app叫了外賣,等了15分鐘店家都沒有接單,於是打去問今天是否接外賣單,我跟店員說在Delivery app叫了外賣,但你們一直不接我的外賣單,然後店員說「好啦好啦小姐,係咁先啦」然後就收我線。 服務態度好差!好嬲!
外卖送餐
2023-09-03 197 浏览
在藍田居住多年 ,粥店非常少 。洪記一開, 我興奮到不得了 。好多時都會去食早餐,但是近幾年,因人手不足外,可見到服務員經常轉換。 開店時間也推到十點鐘。 人手不足, 出品自然好慢 。 今日人手足夠,但是好多新服務員都不識做嘢。 落單又漏單, 送食物又唔知什麼枱。 送餐又送錯 ,成日大叫。 總之, 一個字 ‘’ 亂‘’ 。 今日我兩足足坐了45分鐘都冇得食。 我只叫兩碟蝦米腸 一碗艇仔粥和 一個及第粥 。但有些客遲來先上岸。 最終 原來新服務員没有幫我打单。 等了又等, 我見到有兩碟蝦米腸已經做好,但是沒有服務員去送, 做腸粉的同事也叫他們送餐但是都仍然沒有人去送,沒想到這兩碟腸粉原來就是我們,但一吃就已經冰涼了,吃完腸粉粥品也沒有到,最終我們不等了,馬上離開。請問艇仔粥要花多長時間去煮呢 ?今日去食之後我估計以後都唔會再去。 今次真係令我們太失望。 洪記洪記 點解你會唔爭氣呢!!!
2023-09-03
等候时间
45 分钟 (堂食)
$50 (早餐)
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
2023-08-31 130 浏览
今天中午突然想食點粥,但這家我是沒有食過的,先來說說我叫的粥,平叫了艇仔粥,了5底都是有味的但今天這家奇怪了,淡淡的雖然說質地上是很好比較多米,比較黏口,但味道差點😐😐平想食炸兩但上次在另一家粥店嚇怕了,所以今天叫了蝦米腸,意外地好好食,黏的,滑的,而且沒有爛掉,還是原整的,這個帶給我驚喜🩷🩷今天就試了這2個,下次再試其他的
今天就試了這2個,下次再試其他的
食物質素差到不行, 猶如糟蹋食物。叫咗皮蛋瘦肉粥、炸両、炒麵, 但係炒麵碎上到好似 BB 嘢食咁, 賣相顏色偏淡之餘仲要勁稔, 完全冇溫度, 食落唔熱仲冇咩味, 唔知食緊咩嘢!炸両要脆先好食, 而佢係完全唔脆, 都唔知擺咗幾多個鐘, 感覺好似食緊海綿一樣, 同樣冇溫度, 粉皮又厚。店內衛生情況唔理想, 一打開筷子櫃桶就見到好幾條曱甴腳, 仲要咁啱有隻新鮮曱甴仔移動緊, 即刻唔想食, 成個餐六十幾蚊簡直浪費金錢, 浪費食物, 唔會想再幫襯, 亦提醒大家商場仲有好多選擇。
食物質素差到不行, 猶如糟蹋食物。

2023-07-20
2023-05-02 271 浏览
上星期我老爺奶奶朝早落咗藍田拎passport,順便買早餐俾我同呀仔食,呀仔唔舒服,奶奶就去咗呢間洪記粥店買咗兩碗皮蛋瘦肉粥,一個炒米粉,一份炸兩,一個煎堆,首先個皮蛋瘦肉粥跟本唔可以叫佢做粥因為係浠到水咁,搞均咗個底d肉都係凍既炒米粉好淋冇味既炸兩都叫正常既煎堆勁薄今日1點係附近食完lunch買野返工今晚食,我又想食牛俐酥,就行去買啦,行到收銀同呀姐講:"我要個牛俐酥,唔該"呀姐(好悔氣):"我好忙呀,您企陣先"其實隔離就係牛俐酥個位只係用佢兩分鐘時間都唔得?!最後我即刻走唔買

炒米粉好淋冇味既

炸兩都叫正常既

煎堆勁薄

呀姐(好悔氣):"我好忙呀,您企陣先"

其實隔離就係牛俐酥個位只係用佢兩分鐘時間都唔得?!

最後我即刻走唔買
2023-04-22
外卖自取
用餐时段
早餐
2023-04-01 213 浏览
啲野食已經退步晒,油炸鬼又縮晒水都算,今日六點左右我老豆話想買條油炸鬼就諗住照買,問佢幾時炸起,佢話「吓?幾時炸起?第一次聽人問,中午炸起呀,要唔要呀?」真係火都黎埋,唔熱唔脆點買呀,仲要咁既態度,二幾條留番佢自己食飽佢以後都唔會再去

以後都唔會再去
2022-08-29 536 浏览
之前已經係將軍澳分店食過好幾次,今日經過先知原來藍田又有間分店.好在佢既牛肉生滾粥同炸兩都係一樣甘好味💙份量好足.一定可以飽肚!!!啲粥夠曬熱夠曬滑.不過呢間分店無冷氣夏天真係唔得.一路食一路出悶汗.下次都係買番屋企食.一個人一粥一小食$53💙價錢都合理
好在佢既牛肉生滾粥同炸兩都係一樣甘好味💙
份量好足.一定可以飽肚!!!
啲粥夠曬熱夠曬滑.不過呢間分店無冷氣夏天真係唔得.
一路食一路出悶汗.下次都係買番屋企食.
一個人一粥一小食$53💙價錢都合理
2022-07-05 385 浏览
員工態度極差,$10生意嫌小仲鬧客,不知所謂,就算食物質素好唔好都唔會再幫襯事源見到油炸鬼好想食,諗住買一條返屋企食,兩個阿姐企喺門口傾計,我就企喺收銀枱等佢行返入嚟收錢,個阿姐行返入嚟問我要咩,我話一條油炸鬼,佢問我仲有無其他嘢要,我話冇,佢就即刻好悔氣咁話我唔早啲出聲,要佢行返出去夾油炸鬼比我,油器柜同收銀枱只係隔離,佢只係行兩步,我又唔知你哋係可以唔使比錢先就可以攞食物,只係買嘢食啫咁都要比人話,依家仲要投訴冇門,唯有喺呢個平台發佈

,依家仲要投訴冇門,唯有喺呢個平台發佈

2022-07-05
2022-05-08 354 浏览
在光顧上店時,落了单一碗粥及一碟腸粉,碗粥到咗後好久碟腸粉都未到,等了20分鈡都未到,跟住同當值侍應生反影,第一次話人多要等,跟住再過了一陣,第二位客人剛到5分鈡到冇,叫咗同一樣食品就即時到咗,即時同D侍應反影,你諗都諗唔倒佢的答覆係乜,佢話係咁㗎啦,如果你趕時間就唔好要,取消佢啦。本人即時要求向該店付责人投訴,D侍應話付責人唔係度,問佢地會幾時返佢哋話唔知,另外食品D粥好似水咁,差到死。總知奉劝各位别再光雇,要有心理准備。
2022-05-08
等候时间
45 分钟 (堂食)
用餐时段
早餐
  • 完全都係垃圾,員工都係
2021-10-22 951 浏览
近來藍田匯景商場開咗一間粥品舖頭 「洪記粥品」, 此店在將軍澳及大埔亦有分店。 舖頭位於藍田地鐵A出口 匯景商場惠康超級市場旁邊。第一次黎呢間鋪頭,今次係外賣自取,見到佢堂食座位亦坐得舒服。一於試下好唔好食先,今日買咗三樣嘢,分別係即拉牛肉腸($17),生滾鮮牛粥($31),同埋油炸鬼($10)。先試試即拉牛肉腸 ($17) 都幾抵食,新鮮熱辣。生滾粥粥底綿滑 31蚊唔算太貴,係我鍾意嘅類型。最後油炸鬼($10)喺保溫箱拎出嚟,拎上手熱辣辣,香脆可口,配著粥食一流啊!而且油炸鬼唔係度度有得買,難得有一間可以食到油炸鬼,一定會再嚟食過!

即拉牛肉腸

先試試即拉牛肉腸 ($17) 都幾抵食,新鮮熱辣。

生滾鮮牛粥

生滾粥粥底綿滑 31蚊唔算太貴,係我鍾意嘅類型。

油炸鬼

最後油炸鬼($10)喺保溫箱拎出嚟,拎上手熱辣辣,香脆可口
2021-10-22
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
即拉牛肉腸
生滾鮮牛粥