2009-07-17 215 浏览
因為有D唔舒服o既關係, 女朋友今天又帶左我去食粥7.30pm, 舖內唔係太多人, 但係我地食o既半小時內, 都不斷有人黎 有人走, 人流都算幾好.今天兩個人食o左 $30- 白粥- 皮蛋牛肉粥- 炸兩 - 咸肉粽以$30可以食飽兩個人, 水準又唔差, 可以接受.如果要改善o既話, D 牛肉小反DD油會好少少
因為有D唔舒服o既關係, 女朋友今天又帶左我去食粥

今天兩個人食o左 $30
- 白粥
- 皮蛋牛肉粥
- 炸兩
- 咸肉粽

以$30可以食飽兩個人, 水準又唔差, 可以接受.

如果要改善o既話, D 牛肉小反DD油會好少少
炸兩
白粥一碗
皮蛋牛肉粥
2009-07-16
2009-03-22 175 浏览
朋友仔出緊智慧齒,食咩都覺得痛,唯有陪佢黎食粥。慘~艇仔粥朋友叫的。在他吃剩後嚐了點,料頗多,條條幼細魷魚絲,很爽口;粥底稀但見到些許爆米花,不見師傅因為完全不覺口渴。紅豆沙食粥前已食左煎雞蛋捲打底,加上心裡想著M記,所以不叫粥喇,胡亂叫個甜品算。心裡想吃凍,但忘記說要凍,到阿姐拎出黎時為遲已晚。由於太熱既關係,放左風扇下吹幾吹,等左陣再望落個碗,有層薄薄既膜,類似油脂。有點嚇人,但心想不會吧,應該是自己估計錯誤。糖水質地很杰,接近糊狀。由於是五元一碗既關係,所以沒有陳皮,可惜。碗內大半都是紅豆皮,是但啦,通通都放入口內。蝦米腸七元一小碟(約三條)。捲得不齊整,明顯是自家製,而門口又真的有個即製腸既小角落。既然有了硬件,我想都會即叫即製吧,所以食落不錯。
朋友仔出緊智慧齒,食咩都覺得痛,唯有陪佢黎食粥。慘~

艇仔粥
朋友叫的。

紅豆沙
心裡想吃凍,但忘記說要凍,到阿姐拎出黎時為遲已晚。

蝦米腸
七元一小碟(約三條)。
捲得不齊整,明顯是自家製,而門口又真的有個即製腸既小角落。
既然有了硬件,我想都會即叫即製吧,所以食落不錯。
2009-03-21
2009-01-20 200 浏览
所以吃粥做午餐~第二次來海亮…今天選了豬紅肉丸粥…sheep就要了及弟粥…另外要了咸肉粽和油炸鬼…油炸鬼是很淋…不脆…不過會把油炸鬼在粥裡浸淋才吃的我…認為沒有問題~大大條都只是四元~很抵…sheep的咸肉粽…熱辣辣很不錯~不過我還是不理解為什麼要點豉油而不點糖…豉油把整個咸肉粽的底部都浸鹹了…~豬紅肉丸粥呢… 豬紅一般…反而肉丸細細粒很彈牙…不錯~我從來都沒有吃過及弟粥…不過sheep給我一件豬肚…味道不錯~很爽…吃罷~全身都很溫暖…離開粥店連外套都不用穿呢~
所以吃粥做午餐~
吃罷~全身都很溫暖…離開粥店連外套都不用穿呢~
2008-12-11 132 浏览
星期三(11/12)女友大病,病到連聲到出唔到又發燒,連忙叫她儘快收工後陪她去睇急症,等了兩小時才能夠見到醫生,連照X光、再看醫生和去取藥,前後差不多三句鐘,再坐小巴去西環已經九點半有多了,於是立刻找間粥店,幸好給我們找到這街坊小店。沒有華麗的裝飾,沒有令人眼花撩亂的選擇,祇買簡單粥品和食物,還有一部大電視可以“送粥”。我和女友分別點了生滾牛肉粥和皮蛋瘦肉粥,基本上粥底很綿而米粒爆開,用料很足且是真材實料。兩碗粥都很好食,不知是我們肚餓還是所需要的真的如此簡單和基本,吃完我們都很滿足。
2008-03-18 122 浏览
The prices have gone up but it is still relatively cheap. Almost all items have gone up by 1 dollar since the Chinese New Year.咸肉粽tasted shit. I couldn't even finish half of it. I broke the thing into pieces but i failed to find any meat. Also the yoke is like 1/4 only. It contained all mung beans and sticky rice only. Accordingly, I disagree with what was said below about this item.I agree that 炸両 夠大碟but 油炸鬼不是鮮炸. Even worse, from time to time, when you go there, the 炸両 is not always fresh since

I agree that 炸両 夠大碟but 油炸鬼不是鮮炸. Even worse, from time to time, when you go there, the 炸両 is not always fresh since the 腸粉master is off from work most of the time during the day (especially on sundays, late afternoons and evenings). Consequently, the 炸両 is soft and chewy.

白粥was good, standard from old style 粥店.

阿嬸幾好禮貌
2007-11-12 97 浏览
粥底ok ,炸両夠大碟(一碟廿五嚿!!) ,勝在夠平(皮蛋瘦肉粥<不是生滾> + 炸両 <腸粉即做但油炸鬼不是鮮炸> 都係十六蚊),飽到飛起。
2007-10-03 67 浏览
為吃,人類可不惜公本,不怕辛勞,走到老遠尋吃的亦毫不介意,晨早6:30起來,梳洗後,7時還未到,時間尚早。毛毛細雨,秋意正臨,突然想來豌窩心的白粥,立即跑到巴士站,只為了豌白粥。西環吃粥的,不少,但討人歡心的粥店,總要設有大油鑊和放置油器的透明膠櫃與即拉腸粉,下車後路經3,4間有粥賣的,卻只有這間海亮接近附合要求。二話不說,一坐下來碗白粥,雖見油器即製,但小弟不想於早上吃得過膩,唯有放棄油器,換來的,是齋腸。白粥$3:吃一口便知道是明火白粥,白粥煲得粒粒爆米花,熱力十足。雖然沒有魚湯底,亦沒有白果味,亦稀了點,以價錢論,這白粥絕對超水準。齋腸$6:一來便後悔了,一看便知是來貨,沒有米味亦不滑不暖,熟油豉油亦無補於事,就算加上辣醬甜醬芝麻亦提不起胃口,吃了兩件,放棄了,這腸粉沒什麼可吃之道。賣單$9,便宜得發笑,絕對絕對相當極之抵。下次來要試試其他粥品跟膠櫃裹的牛利酥,賣相相當吸引。PS:超水準白粥,低水準腸粉,味道一欄打過和吧。PS:設有油鑊,自家製油器你不吃;沒有人即拉粥粉,你就偏要吃腸粉,吃不到完美的早餐,抵你啊。PS:店來只有小弟較為年輕,其他顧客都是公公婆婆,還有一個師奶,難到

PS:超水準白粥,低水準腸粉,味道一欄打過和吧。

PS:店來只有小弟較為年輕,其他顧客都是公公婆婆,還有一個師奶,難到現時的年青人,都不欣賞粥的早餐嗎?還是小弟極為老套呢。店雖然舊,但環境清爽,感覺整齊潔淨,服務亦不錯。

(由多多麵包西餅店的食評已開始採用新手機相)
2006-04-09 79 浏览
舊式粥店0既粥始終都係夠火氣0的...食左:皮蛋魚片粥---20元,足料,鹹淡適中牛肉腸--------8元,夠牛肉,又幾夠滑(可惜我唔記得提佢唔好落食油,只落豉油,又肥幾磅!)(~_~)阿姐(嬸)們雖然唔似有上過關於禮貌服務0既課堂,但佢地幾好禮貌,又會問0下你想唔想試0下其他野食,阿伯都會點頭打招呼,係爭在唔識英文,質素好過時下所謂"受過專業訓練"的畢業生!環境幾光猛+通風,我見到阿姐有成日抺枱!
舊式粥店0既粥始終都係夠火氣0的...

食左:
皮蛋魚片粥---20元,足料,鹹淡適中
牛肉腸--------8元,夠牛肉,又幾夠滑
(可惜我唔記得提佢唔好落食油,只落豉油,又肥幾磅!)
(~_~)

環境幾光猛+通風,我見到阿姐有成日抺枱!

2006-01-04 62 浏览
今次主題就是重點..老實說, 我不喜愛這裡的弼...不是師父技巧問題...只是不合我的口味..傳統粥店, 價錢平..老師父...但他們的油炸鬼...真的鬆脆可口.....付出三元..一個滿足..想開心..就是這麼容易
想開心..就是這麼容易
2005-08-25 66 浏览
1. 瘦肉粥$10: OK2. 紅綠豆沙$5: 不太甜,但幾浠,豆的份量很少。3. 咸肉粽$8: 基本上是普普通通,但內裡的咸蛋黃相當正,大隻之餘亦充滿油份,唔錯。
1. 瘦肉粥$10: OK
2. 紅綠豆沙$5: 不太甜,但幾浠,豆的份量很少。
2005-04-05 34 浏览
夜晚十點幾0黎試0下, 叫0左皮蛋瘦肉粥($10)同炸兩($6), 炸兩幾大碟, 不過淋晒, 皮蛋瘦肉粥普通, 不過食到尾都無出水. 結論係, 價錢算平, 但味道麻麻.