2010-09-10 193 浏览
我和老婆幫襯了三次,因為海港新開張的關係,所以覺得食物的質素很好,以及很用心。但今次第四次來,卻發現貨不對板。我們點了以下的菜,可以做個參考 :墨魚餅,55元,有8塊,ok,但不是彈牙,和味道不是太好。乳豬海哲,58元,乳豬有一點肥及鞋口椒鹽包魚,22元一隻,ok。比開店時細了一點。聖子,22元一隻。比開店時縮水三倍,聖子王size只是等於坊間普通的聖子而已,完全沒有洗淨,咬落好似擦膠,見圖。總之,無下次,如果想做好間野,唔該keep住水準,唔好ark街坊!!!

墨魚餅,55元,有8塊,ok,但不是彈牙,和味道不是太好。

乳豬海哲,58元,乳豬有一點肥及鞋口

椒鹽包魚,22元一隻,ok。比開店時細了一點。

差,聖子污物未清
2010-09-25
2010-07-22 146 浏览
當我知道將軍澳開了海港, 心中真是高興非常, 之前要遠一遠入到馬安山才能食到它馳名的脆皮燒鵝及飲茶特價點心, 現在只需到樓下便可品嘗, 真是節省了不少時間; 將軍澳中心真的缺少了富有濃厚的廣東菜式酒樓, 如要數的只有以潮州菜出名的小草屋及專門以花巧技倆來烹調餸菜如石頭魚等貴價貨的鴻星酒家, 想食普通的廣東菜要到對面將軍澳廣場, 海港的開張相信對不少嗜飲茶及食正規中菜的將軍澳街坊一大喜訊 !!!!!!!!!!!!!!平日晚飯如八點前才到, 一定需要等位, 幸好昨晚準時收工, 七點左右已到, 當時只有三份一坐滿, 將近七點半時已坐無虛席, 以平晚來計, 真的是非常犀利, 除了餸菜味道出色外, 最吸引當然是免費coupon及一些特別菜式, 它每隔一段日子就會以不同優惠來招攬客人, 現在就送脆皮燒雞劵, 之前則送過一條魚, 燒鵝等美食; 另外還有一個以"食神"作啅頭的餐牌, 牌上的食物都是優惠價的, 有時則會跟某些銀行做合作有特價美食等 (之前就做過半燒鹽燒鮑魚如有AIG coupon就會以半價$38享用), 大家可以密切留意信用咭寄來的優惠喇; 言歸正轉, 昨晚我用了之前飲茶給的燒雞劵, 2

言歸正轉, 昨晚我用了之前飲茶給的燒雞劵, 2-5人送半隻, 6人以上送一隻, 怎計當然是兩人去食, 所以與男友一齊晚飯, 除了雞外, 我們還點了一煲燉湯及西蘭花, 每一味都好好食
脆皮燒雞 (免費) - 肉質尚算不俗, 沒有什麼冰雞味, 也沒有很多肥膏的雞, 但可能是因為免費贈送的關係, 廚房一早已預備多隻燒雞, 一收到order就斬件, 雖然不至於凍冰冰, 但每件雞只是暖, 每件雞的皮已不再是脆皮, 皮跟肉是分開, 這是較為可惜的, anyway, 始終是免費, 總不能太有要求吧;

木瓜雪耳花膠燉老火湯 $88 - 原本我都沒有打算叫, 因兩個人應不能KO一煲湯吧, 但部長不斷推介話滋陰潤喉, 加上男友想飲, 我們便叫了一盅, 見到這盅的size已深知大獲, 這麼大的一煲, 怎能完成, 但當部長打開煲蓋時, 陣陣濃郁的香氣即時撲過來, 頓時將之前不能完成的擔心掃之一空, 見到煲湯好足料好夠火喉, 難怪大部份的枱都會叫一盅, 可能因有木瓜, 所以好甜, 飲完真係好潤, 一盅靚的湯除了材料外, 還要有時間去煲, 現今都市人何來時間去煲, 所以能以這個價錢就有這麼大的一煲足料湯真的是很抵, 抵讚 !!!!!!!!!

西蘭花野孤明蝦球 $68 - 呢一味今期無做食神推介, 所以需以原價, 這味是我的心頭愛, 因有我最喜歡的西蘭花及蝦球, 食這味餸當然少不了蝦醬, 兩者配上了蝦醬即時加了很多分, 但昨晚這道菜, 我有少少失望, 因蝦球細得很, 加上沒有以前的爽口, 不知是否雪了很久的關係? 另外, 如這道菜能下少些油, 更好, 可能師傅重了手;

昨晚這餐飯, 非常豐富, 到最後我們也沒法KO這煲燉湯, 唯有外帶, 整碟湯渣都沒有完成, 原封不動, 所以如要叫湯的朋友們, 除非三五成群, 要不需準備外帶, 以免浪費, 本人極期待下次的免費優惠劵及特別食神菜式, 下次可試它現做promo的蒸魚丶胡椒蟹丶龍蝦烏冬及其他燉湯
!!!!!!!!!!!!!!!!
好夠火喉既木瓜雪耳花膠老火靚湯, 好潤呀 !!!!!
用咁多料黎煲, 唔怪得咁正喇 !!!!!
好大煲, 起碼有10碗, 飲極仲有 ......
免費送既半隻燒雞 !!!
西蘭花野菰蝦球, ok好味 !!!!!
2010-07-21
好夠火喉既木瓜雪耳花膠老火靚湯, 好潤呀 !!!!!
用咁多料黎煲, 唔怪得咁正喇 !!!!!
好大煲, 起碼有10碗, 飲極仲有 ......
免費送既半隻燒雞 !!!
西蘭花野菰蝦球, ok好味 !!!!!
  • 木瓜雪耳花膠燉老火湯
  • 龍蝦烏冬 (雖然今次無食
  • 但$98好抵
  • 值得推介)
2010-06-27 55 浏览
在家中休養期間朋友前來探望, 在此多謝他們特意裝上電腦遊戲, 令這呆在家的日子有所寄託. 因不能走遠就在家附近來個飯局, 海港由開店至今也晚晚爆滿, 深怕沒位就早在7時前就去取檯, 火鍋和小菜中最後都是選了火鍋, 但看見小吃賣相像是不錯亦點了數款作前菜, 麻辣鴨舌不麻也不辣, 炭燒豬頸肉竟用梅頭來作假, 豬頸肉那獨特細紋一看便知, 海哲薰蹄亦不見出色小吃不對辨就唯有寄望在火鍋上, 點了最大路的鴛鴦湯底, 沙嗲味不濃不香, 清湯那面也清如水, 見附近有自助調味架, 看來要自己動一動手來作個調味後期加工. 火鍋紙選擇也不少, 價錢多是三四十元, 就點了數個和另單點盛惠$168的海鮮拼盤, 帶子切得薄薄的四片, 吃不出什麼鮮味, 桂花蚌零零碎碎放在湯中要玩一陣尋找戰才能下肚, 而鮮魚片帶點霉, 餘下的生蠔和墨魚鬚也不見新鮮, 尚幸鮑魚還算煙韌彈牙, 這個拼盤也不至於全軍覆沒而賣的只是數十元, 肥牛當然不會是什麼頂級質素, 脂肪紋雖不多, 但入口嫩腍. 蔬菜拼盤清洗乾淨, 蕃茄粟米最受朋友歡迎. 水晶叉燒飽沒試, 但朋友吃下一個後也不願再吃, 已想像到會是什麼料子, 而其他的不提也罷

麻辣鴨舌
梅頭扮豬頸肉
大路湯底
不新鮮的拼盤
蔬菜盤
可收貨肥牛
水晶叉燒飽
2010-04-26 22 浏览
為左寫呢篇食評, 我先開左個open rice account真是不吐不快之前食過一次晚飯一次飲茶都幾ok, 得別係椰皇燉egg dessert and 花膠湯都唔錯, 所以今次叫齊親友一齊再幫襯點知..............................一早唔俾reserve table, 咁都算喇, 有老有嫩咁等足45分鐘先有位, 諗住好食無計啦, 等下都值既一坐低無人招呼, 忙都唔駛咁ma.........3催4請之下........ 先有人開茶和寫菜, 當時已是晚上9點幾, 老人家都好餓寫菜果位仁兄好唔留心, 而且態度好趕急咁, 好似我落單慢d都會阻住佢地做野最大問題係叫咩都賣晒........所有燉湯都賣晒想食聖子又賣晒龍蝦E面又賣晒mud都賣晒咁我排咁耐隊入黎食風咩!!!!!!!最後叫左個staff recomend but finally勁難食的seafood cream soup仲有幾味小菜都係勁唔掂和很油的仲要係出菜勁慢中間又要漏單又要等和催真係唔想再提呀no next time!

真是不吐不快
諗住好食無計啦, 等下都值既
一坐低無人招呼, 忙都唔駛咁ma.........
最大問題係叫咩都賣晒........

所有燉湯都賣晒
想食聖子又賣晒
龍蝦E面又賣晒
mud都賣晒咁我排咁耐隊入黎食風咩!!!!!!!
仲有幾味小菜都係勁唔掂和很油的
仲要係出菜勁慢中間又要漏單又要等和催
真係唔想再提呀
no next time!
2010-04-25
2010-03-15 24 浏览
Heard about Victoria Harbour for a long time. Friends told us their barbecue port and goose are all very good. Our uncle took us there this night and ordered the famous barbecued goose. It came with a big dish, big portion. The taste was great, tender, juicy and sweet. The other dishes we ordered were all big in portion and were done nicely with their texture. Barbecue goose was our favorite of the night.

yum goose
beef brisket and noodle
crispy chicken
shell/big clams with 'fa tiu' wine and egg white
big fried oysters
vegetibles served with egg white and prawn meat
2010-03-14
yum goose
beef brisket and noodle
crispy chicken
big fried oysters
2009-11-05 27 浏览
星期日,阿媽茶癮起,提議去將軍澳中心的海港酒家飲下午茶,一於奉陪。雖說去飲下午茶,但未到一點已經要拎定飛仔,否則晚市開始,都未飲到第一口茶。等了又等,勢色有點不對,兩點半的人流不但沒有減少,更愈來愈多,正打算轉戰鴻星,知客突然問阿媽介唔介意搭檯,原來店方將大檯一開三以疏導人流,此刻大家肚皮已咕咕作響,當然無所謂啦!飲茶目的本是讓人忙裡偷閒歎杯茶食個包,偏偏星期日就剛好相反,不但要搭檯,茶樓內的噪音更十分煩厭。海港酒家是近期開業的新店,環境裝修比我想像的好得多,最重要是空間感十足,起碼不用跟人背靠背,食得安樂。一張檯三組客,運作起來當然不會順利,雖說已分 A、B、C,但究竟如何分辨呢?結果,傳菜的每次都要「開口問」,的確有點麻煩。更嚴重的,知客竟將星期一至五供應的套餐夾附在點心紙內,結果毗鄰的 C 客點了食物,價錢卻完全不同,安排實在太混亂了。點心方面,基本的春卷、牛肉、燒賣等,水準不錯的,起碼比我家樓下那兩間酒樓好,想吃好一點,走多兩步也是值得的。貪得意要了廚部的黃金脆磚豆腐 ($25),外表金黃,咬下去帶點微脆,卻不辣口,熱度略嫌不足,豆腐是滑溜的,味道則淡淡地,偏偏沒有椒鹽,只得酸

點心方面,基本的春卷、牛肉、燒賣等,水準不錯的,起碼比我家樓下那兩間酒樓好,想吃好一點,走多兩步也是值得的。貪得意要了廚部的黃金脆磚豆腐 ($25),外表金黃,咬下去帶點微脆,卻不辣口,熱度略嫌不足,豆腐是滑溜的,味道則淡淡地,偏偏沒有椒鹽,只得酸汁,相比起深水埗德發小廚的同類出品簡直係「蚊脾同牛脾」。只吃點心不夠飽足,另要了特價的龍躉籠仔蒸飯 ($48),本來都有點期望的,那想到所謂龍躉其實是發霉魚肉,飯底分兩極,一面「乾爭爭」,另一面「油立立」,雖已加入大量蒜粒蒸製,仍然掩飾不了這飯的失敗。

第一次幫襯有撻 Q 感覺,但相比同區的其他選擇,仍然可以多給一次機會。下次不試炒粉麵飯,也不叫貴價小吃,純粹吃些傳統點心及燒味,進步可期。
黃金脆磚豆腐
回水籠仔蒸飯
點心水準不錯
春卷普普通通
  • 點心
2009-10-13 25 浏览
明天康康要做智慧齒手術前,於是帶他出去吃飯,以後數天他都要食粥。到海港吃晚飯是頭次,我們3人叫了:花膠佛跳牆 - 用料十足(見相),味道香濃,又不肥膩,足6人飲用;果皮蒸南非鮑魚 - 每隻$38;略過火,有點韌,有金菰墊底,亦不錯;豉椒炒花蛤 - 花蛤夠大隻嫩滑、豉椒汁不是杰韃韃的,青紅椒和洋蔥亦算多;薑汁炒芥蘭 - 見有薑蓉但薑味輕微,芥蘭爽口,如果再煮淋些會更好;鮑菰角明蝦球 - 西蘭花入味、蝦爽、鮑菰咬落有頭(不是硬)。另外,當每枱客入座,他們都會推介大閘蟹(大堂中間的長枱上放有3個大煲,在旁放有畺醋和一大盤大閘蟹,即叫即煮),星期一至四特價 $38隻,size 不算細,可惜我兩公婆膽固醇高,吃不消。飯後已肚滿腸肥,故也沒有空間吃他們極力推介的甜品了。

飯後已肚滿腸肥,故也沒有空間吃他們極力推介的甜品了。
2009-10-12
2009-10-11 29 浏览
星期六中午,等了40分鐘才有位。星期六、日和公眾假期各樣點心比平日貴$3,其實不是特別貴,只是平日價錢比較平和特價食物比較多。焯焯剛出院,還未有胃口,所以我們只叫了叉燒餐包、菜苗蒸餃、素餃、芋茸炸南瓜球、蘿蔔絲酥餅、蝦米煎腸朌、蜆介鯪魚球(蜆介很鹹)、白菜豬骨花生粥(有碟凍薄脆跟)、XO醬蘿蔔榚和有花生的鮑汁炆雞腳,整體味道不錯,所有食物都熱(即叫即做),尤其是煎炸點心,入口要小心。可惜那碟上湯浸菜芯有1條菜有苦味,大康夾入口就馬上吐出來,英英說那條菜芯可能是爛心。另外,鴕鳥肉炒河看似很油,但碟底又沒有油淋淋。帳單共$240。
2009-10-10
  • 鮑汁炆雞腳
  • XO醬蘿蔔榚
  • 芋茸炸南瓜球
  • 蘿蔔絲酥餅
2009-08-27 8 浏览
o尋晚同屋企人去食晚飯,間野都幾多人喎,閒日都九成full。我地一心諗住食龍蝦,知道之前做緊特價$68/斤,但已經完左lu,而家係燒鵝做特價,$110一隻,$55半隻。我地叫左:芝士焗波士頓龍蝦伊面底($148):面頭d芝士焗得好香,個芝士汁唔會太漏,龍蝦都算鮮味,但肉質不算彈牙,份量都ok,個侍應話有1斤2兩龍蝦,每人都有幾舊食下蒸虎斑+豉油皇大蝦 ($168大約咁上下,唔係好記得):虎斑約斤零大,蒸得o岩o岩好,好滑,大家一致贊好;大蝦是大頭蝦那種,蝦頭有膏,好惹味,肉質唔會鞋,好食燒鵝半隻($55):燒鵝不夠厚肉地,但肉質不鞋,皮脆甘香,破戒連皮都食埋椰皇燉雪鴿膏(@$28):一盅原來有好多,入面係燉旦白,面有幾舊雪鴿膏,d旦白好滑,好夠熱,但一個人實食唔晒,share好d埋單五個人$620,都幾抵食,質素又幾好,下次會試下飲茶同打邊爐呢~

我地叫左:

2009-08-26
2009-08-18 10 浏览
見這間酒樓時常有多人排隊,之前都跟老公嘗過他們的火鍋,早前便又打算再去光顧。取了排隊票,到入座時已8時多9時,我們那天很餓,也顧不得9時半後有特價便照正價入座。好了,坐下時已是8時50分,便第一時間先點湯底,在9時前更揀選好火鍋料交給伙計。好了,9時05分,幾經催促,終於來了湯底,到9時10分,湯已在怒滾,可惜亦未有見有其它食物。好了,再追,他們說等等。到了9時15分,再追,又說等等。到了9時20分,一位男職只送上一籃菜,到9時25分,眼見其它特價時段的客已入內,我們已忍無可忍,找了名女部長投訴,我們8時多已入座,幹嗎等到特價時段我們尚未有食材,更要我們付正價!我們要取消所有order,並要求結賬離開。那位女部長服務態度很好,耐心聽完我們的投訴,說找經理相量看看,可否將我伉的單轉作特價時段。之後那經理似的人物,只是過來跟我們說今天廚房出菜較慢,唔好意思云云...我那時便氣得跟他說你們內部的事的管不著,那位經理也不道歉,只叫部下替我們結賬 (我們有order飲品),並叫人收走那些陸續出現的食物。好了,那張單送過來時,竟又算了所有食物的價錢,那時我也懶得解釋,只叫他問經理,之後我們付了茶錢及飲品便氣沖沖離開了。

我們對那位經理的做法真的十分反感,我們也不是貪小便宜的人,正價我們也願意付,我們不忿的只是為何8時50分入座,到9時半只得一籃菜!那時詔已到了特價時段,我們難道等到那時還要付正價嗎?我們只想得回一個公道的處理,而不是那經理不知customer service為何物的態度。另外門口那reception也不見得有甚麼好,態度惡劣,十問九唔應,我們是付錢來吃飯,不是來討飯吃!

很少這樣火光,真的是
2009-08-08
為什麼叫終於都可以試新菜呢?!~~~原因是~~~可能是新店舖關係啦~~~從開業至今約已經一個月~~~每到晚飯的時候就已經人山人海每次想同老公仔入去吃晚飯 或 吃火鍋~~~都總是一等一再~~~有好幾次因為都係敵不過肚子餓最終都是放棄了等位~~~而今天我就用平日準時下班的時間早點去"專程"等位~~~可能"知客"姐姐仍是好新~~~我埋到去講明自己是晚飯小菜2位姐姐叫我: "蛋蛋"~~係呢個時候電話又響起又有位"阿太"級女士話要改人數就這樣~~~原本不用等的~~~又花了幾分鐘去"蛋"真的好彩早d到€€€~~~~不花15分鐘~~~又滿座了~~拿著菜單真的不知道吃什麼好~~~因為我們只有2人~~~也不可以點得太多~~而且感覺上比起荃灣個間茶式也比較少選擇~~~於是我們點了今次賣點: 波士頓芝士龍蝦68元一斤波士頓龍蝦一隻大d (無)~~~(樓面說一般都係得16 or 17兩)我們要的只得19兩~~~~都ok剛剛夠吃~~~用芝士焗有好香的 pizza 口味黃金墨魚餅好好好味~~~~仲要係好抵吃~~~$48一碟有8隻~~~我們每人都吃了4隻~~~好有滿足感最後就是叫了只有住戶的優惠(優惠卷)招牌燒鵝(
為什麼叫終於都可以試新菜呢?!~~~
原因是~~~
可能是新店舖關係啦~~~
從開業至今約已經一個月~~~
每到晚飯的時候就已經人山人海

每次想同老公仔入去吃晚飯 或 吃火鍋~~~
都總是一等一再~~~

有好幾次
因為都係敵不過肚子餓
最終都是放棄了等位~~~

而今天
我就用平日準時下班的時間
早點去"專程"等位~~~

可能"知客"姐姐仍是好新~~~

我埋到去講明自己是晚飯小菜2位
姐姐叫我: "蛋蛋"~~
係呢個時候電話又響起
又有位"阿太"級女士話要改人數
就這樣~~~
原本不用等的~~~
又花了幾分鐘去"蛋"

真的好彩早d到€€€~~~~
不花15分鐘~~~
又滿座了~~

拿著菜單真的不知道吃什麼好~~~
因為我們只有2人~~~
也不可以點得太多~~
而且感覺上比起荃灣個間
茶式也比較少選擇~~~

於是我們點了今次賣點:

68元一斤波士頓龍蝦
我們要的只得19兩~~~~都ok
剛剛夠吃~~~
用芝士焗有好香的 pizza 口味

黃金墨魚餅

好好好味~~~~仲要係好抵吃~~~
$48一碟有8隻~~~
我們每人都吃了4隻~~~
好有滿足感

老公:

小兔貓:

好滿足~~~
等我的親愛父母親回香港之後
必定再帶(他)她們品嚐的~~~~

Order List
2009-07-23
Order List
2009-07-23 22 浏览
我平時都會去新都城間海港食晚飯, 一來在我家附近, 二來幾抵食. 最近知到將軍澳中心新開了一間分店, 原本想去食宵夜小菜, 點知未食已經一肚汽, 最終無食到.一去到, 見到好多人等位, 新都城同將軍澳中心一樣咁多人, 應該係因為9點後有宵夜的關係. 原本都想唔食架啦, 因為怕等得耐, 不過都拿張飛等下先啦. 一直等, 已經見到好多人好唔開心咁圍住接待處, 初時以為D人等得耐燥燥地, 無理佢地, 繼續等啦. 跟住好快咁叫了一串號碼, 到我們了. 點知行到埋去, 個待應叫我地等等先. 咁好啦, 以為埋緊單, 咪等下lor. 點知等等下, 都無反應, 咁我地就埋去問下有未啦, 點知果到有3個待應, 全部都聽到, 但係無一個人有理我地, 當我地透明. 叫了幾次都無人理, 咁嘅服務, 邊到搵呀?! 終於知道之前D人點解咁唔開心. 如果你有日想鬧人的話, 可以考慮去這裡食飯!!

2009-07-10
宵夜
2009-07-21 33 浏览
星期六朝,問阿媽出去飲茶好唔好,佢當然話好啦 佢仲提議去將中添,佢話海港上星期係將中開咗,咁好啦,一於行去試下呢間新店.十一點八開始排,排到十二點四先有得埋位,等到頸都長埋.入到去安定咗,當然叫茶啦,點...點心啦.我地每次都會將d碗筷先用熱水過河,洗到其中一隻,咦...點解有嚿包黏住個碗既,個侍應岩岩都係我地旁邊,佢都見到,後尾話唔好意思,收番隻碗,...嘩,有冇搞錯,到底有冇洗碗架.講番d點心,...煎既野,例如...蘿蔔糕,腸粉,芋絲糕都煎得好好味,顏色都好靚,唔會求求其其咁,煎,有d店呀,煎到碎濕濕,呢到d賣相幾靚.燒肉,叉燒飯,阿妹話好好味,佢叫我地一定要試,因為佢係飲茶之前一日,係呢間海港買過外賣,佢話一盒雙拼飯只賣$19蚊,仲大大盒,話d燒肉好脆好正喎.,,,唔,我都認同佢既講法,真係幾正,後尾見到隔離枱都散叫燒肉啦證明佢d燒肉係好正.而炆米,落多咗油,到差唔多底,唔食啦,仲食...咪食埋d油落肚囉.此餐吃了$262元,價錢一般啦,因為星期六嘛...如果平日黎,會平d.到走既時候,見到好多人係度排隊,我話點解d人又排呀,阿妹就話,d人排隊拎下午特價時段d位囉.

十一點八開始排,排到十二點四先有得埋位,等到頸都長埋.

入到去安定咗,當然叫茶啦,點...點心啦.

我地每次都會將d碗筷先用熱水過河,洗到其中一隻,咦...

內在環境
燒肉,叉燒飯 $32 (燒肉夠脆)
香煎蘿蔔糕 $15 (夠辣惹味)
炆米 (落多咗油)
香煎芋絲糕 $13 (煎得夠脆)
香煎蝦米腸 $15
奶皇包
2009-07-18
$52.4 (午餐)
內在環境
燒肉,叉燒飯 $32 (燒肉夠脆)
香煎蘿蔔糕 $15 (夠辣惹味)
香煎芋絲糕 $13 (煎得夠脆)
香煎蝦米腸 $15
奶皇包