2022-07-24 461 浏览
今日趕住做野就入左黎食個快飯問姐姐食乜最快後決定食豬軟骨菜飯好耐無食過菜飯啦~ 哩個唔係最好食, 但起碼唔抗拒大型連鎖店既菜飯真係嚇死人架, 菜還菜, 飯還飯不過菜飯都唔係重點, 個豬軟骨真係不得了好好食呀, 夠味道, 而且都幾重味, 配菜飯剛好~重點係食完又唔會好口喝喎我唔識煮野食, 我唔知個D係咪就係麻辣?反正少少辣,又麻麻地, 幾刺激又唔會太OVER嗆鼻. 食過會想ENCORE, 會想試下買淨餸配早排好興既拌麵.所以, 我一定會再食呀~
今日趕住做野就入左黎食個快飯
問姐姐食乜最快後決定食豬軟骨菜飯
好耐無食過菜飯啦~ 哩個唔係最好食, 但起碼唔抗拒
大型連鎖店既菜飯真係嚇死人架, 菜還菜, 飯還飯

不過菜飯都唔係重點, 個豬軟骨真係不得了
好好食呀, 夠味道, 而且都幾重味, 配菜飯剛好~
重點係食完又唔會好口喝喎
我唔識煮野食, 我唔知個D係咪就係麻辣?
反正少少辣,又麻麻地, 幾刺激又唔會太OVER嗆鼻.
食過會想ENCORE, 會想試下買淨餸配早排好興既拌麵.
所以, 我一定會再食呀~
2022-07-21
  • 豬軟骨菜飯
2022-07-21 348 浏览
咁啱今日下午去開官塘就去海潮食堂試一試餐肉蔥花蛋治烘底,$45蔥花味真係好香 !餐肉就當然煎得香趣😋即叫即整,等幾分鐘無所謂共三片麵包,師傅細心飛邊,老細又友善健談😆真係好值得支持!!💪🏾
咁啱今日下午去開官塘
就去海潮食堂試一試

餐肉蔥花蛋治烘底,$45
蔥花味真係好香 !
餐肉就當然煎得香趣😋

即叫即整,等幾分鐘無所謂
共三片麵包,
師傅細心飛邊,
老細又友善健談😆

真係好值得支持!!💪🏾
2022-07-06
3 分钟 (外卖自取)
2022-07-12 422 浏览
食物普通,根本無什麼特色和美味,價錢偏貴不值,每樣食物話送飲品,其實是要加10蚊,凍飲12蚊,一入到去便催促下單,沒有比時間人考慮,這間店舖名過於實,不值去試。
2022-07-02 578 浏览
我願意為海潮食堂分享一篇食記🤤🤤雖然冇試佢哋最出名嘅蔥花蛋治,但佢哋嘅魔鬼薄多士加牛油都夠打😚😚一啲都唔膩,可以自己食晒都唔過分我真係一試愛上😍依家睇相又想再食🤤重蒜豬扒墨魚丸撈麵一定就知夠晒味,唔洗我多講所有麵條都有醬,唔會一忽有一忽冇✅豬排夠淋,唔會硬柴柴你睇下佢碟麻辣蒜蓉餃子幾過份$36 六大舊,每一啖都查返啲蒜蓉辣醬係面,簡直係一種享受重口味人士最愛😚😚成餐飯都冇乜嘢可以挑剔✨
我願意為海潮食堂分享一篇食記🤤🤤
一啲都唔膩,可以自己食晒都唔過分
我真係一試愛上😍依家睇相又想再食🤤
重蒜豬扒墨魚丸撈麵一定就知夠晒味,唔洗我多講
所有麵條都有醬,唔會一忽有一忽冇✅
豬排夠淋,唔會硬柴柴
你睇下佢碟麻辣蒜蓉餃子幾過份
$36 六大舊,每一啖都查返啲蒜蓉辣醬係面,簡直係一種享受
重口味人士最愛😚😚
成餐飯都冇乜嘢可以挑剔✨
  • 魔鬼奶油多
觀塘有一間好出名, 衛詩雅Alfred同好多foodie都一致好評既茶餐廳🥰佢唔係好顯眼, 裝修亦比較舊式, 因為佢地方唔係好寬躺同埋長期都有好多客人嘅關係, 坐都比較逼💁🏻‍♂️👀而且佢下午5點就會收檔, 星期日唔開, 所以要食到佢都唔容易, 但佢提供嘅食物都好有趣好有自己嘅特色🤭我地一個高興又唔小心叫左好多野食🙈⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫🍳蔥花蛋治烘底 ($27) 7.5/10佢既蛋生熟度剛剛好啊🤣加埋蔥花既香味十分出色, 佢既包都有特別既設計, 兩層薄脆多士入面仲有塊無烘既方包令到口感外脆內軟💁🏻‍♀️🥣手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉 ($53) 8/10佢入面有少少麻辣的醬汁跟住呢幾樣野撈埋一齊之後就個配搭出奇地夾🤪食落有少少麻麻地既味然之後又有啲蔥油既鹹香嘅味💁🏻‍♂️配埋手撕雞同埋五香肉丁嗰肉粒🙈好快就可以食完呢碟通粉👅🫔牛腩蝦條煎米粉 ($53) 8/10咁佢嘅牛腩真係我食過入面都係頂尖嘅味道, 因為佢嘅醬汁應該係佢哋自家製嘅麻辣醬汁, 啲牛腩吸晒啲醬汁食落就好入味同埋辣辣地幾開胃👅個質感都唔會話煮得好熟, 牛腩肉一咬就係一種好軟嘅質感但啲肉又唔會散哂

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
🍳蔥花蛋治烘底 ($27) 7.5/10

🥣手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉 ($53) 8/10

🫔牛腩蝦條煎米粉 ($53) 8/10
咁佢嘅牛腩真係我食過入面都係頂尖嘅味道, 因為佢嘅醬汁應該係佢哋自家製嘅麻辣醬汁, 啲牛腩吸晒啲醬汁食落就好入味同埋辣辣地幾開胃👅個質感都唔會話煮得好熟, 牛腩肉一咬就係一種好軟嘅質感但啲肉又唔會散哂😀而牛筋都唔會話好硬, 送飯一流🤭反而個蛋煎米粉啲人就講到好深刻啦話一定要試, 但係我食落就覺得比較正常啦無話好大嘅驚喜💁🏻‍♂️不過就都係一個幾特別嘅嘗試啦🤣比起平時食開嘅炒米粉啊飯啊用呢一個主食去配搭個牛腩汁係唔錯既🙋🏽‍♂️

🥪魔鬼奶油多 ($27) 6.5/10
魔鬼多士就好似個名咁樣啦成個魔鬼咁邪惡😀又有奶醬又有阿華田粉仲要係個多士嘅內面有一個好大嚿嘅牛油🤦🏻‍♂️😂呢個幾有創意都幾好味, 不過食兩啖就唔想繼續了因為太膩

🍡椒鹽燒賣 ($13/7粒) 6.5/10
椒鹽燒賣都係外脆內軟仲有d麻辣汁點下, 佢炸得呢亦都唔會話太過過火咁做都仲保持到個燒賣入面嘅咬口

🥤凍啡樂 ($24) 5/10
最後飲品個可樂溝咖啡呢就有少少奇怪但係還可以接受😀都算係一個幾大膽嘅嘗試😂我地都係鍾意正常既飲品多D

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
呢間茶餐廳比我一種好有人情味既感覺 因為對面大肚婆要飲凍野個老細連忙阻止佢仲幫佢走冰haha🤣

🏡環境:4/10
凍啡樂
手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉
手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉
2022-06-05 864 浏览
又係返工嘅時間覓食之前專登上網睇吓YouTuber喺YouTube介紹觀塘有乜嘢好嘢食諗住跟住嚟睇其中有一間就係介紹海潮食堂見到去有個通粉好重口味就決定一定要試吓😆坐低咗就即刻叫返個五香肉丁蔥油雞粒撈通粉佢上菜都好快落單嘅哥哥都好熱情係咁同我傾偈🤣仲會推介我食乜😂😂😂大家睇張相就知道通粉有幾入味同埋都叫做足料蔥油雞做得啱啱好我依家咪夾住啲香蔥一啖食十分香😋估唔到同通粉都咁夾👍🏻👍🏻五香肉丁就係普通罐頭冇乜特別😂總括來講都唔錯重口味嘅人可以揀
又係返工嘅時間覓食

五香肉丁就係普通罐頭冇乜特別😂

總括來講都唔錯
重口味嘅人可以揀
2022-06-04 454 浏览
聽觀塘返開工嘅朋友講,呢間餐廳門口吾起眼,但係整出嚟嘅食物樣樣都好有心機好特別。咁我咁啱今日去到觀塘就試吓啦,食咗佢嘅蔥油手撕雞菜飯,成個飯啲雞同飯差唔多份量係超級多,另外菜飯立立令好好味
2022-05-17 727 浏览
所有菜式都好惹味嘅茶餐廳!🥪葱蛋治 (💰$27)麵包烘得外脆內軟,炒蛋濕潤,充滿蛋汁,配上葱香,非常美味🍝麻辣五香肉丁手撕雞撈通 (💰: $53)見到呢個配搭已經流晒口水!佢哋嘅麻辣汁好香,唔會太辣。手撕雞份量好多,通粉質地亦都控制得好好,al dente, 食唔停口🥩牛腩蝦條煎米粉(💰: $53)呢碟嘅外貌冇咁邪惡,但我覺得比通粉更好味!煎米粉煎得好香脆,有淡淡蛋香?牛腩亦炆得好淋,好入味!🍡椒鹽燒賣(💰$13)超好味,好鍾意上面嘅麻辣醬
所有菜式都好惹味嘅茶餐廳!
🥪葱蛋治 (💰$27)
麵包烘得外脆內軟,炒蛋濕潤,充滿蛋汁,配上葱香,非常美味
🍝麻辣五香肉丁手撕雞撈通 (💰: $53)
🥩牛腩蝦條煎米粉(💰: $53)
🍡椒鹽燒賣(💰$13)
超好味,好鍾意上面嘅麻辣醬
2022-05-10 572 浏览
呢間隱世食堂,已經在網絡上被好多高手宣傳,話算系觀糖入面,數一數二既平民化。小弟就算已經變成 "月光族",都要趁機會過黎見識一下,看下系唔系對荷包負擔無甘重。於是,小弟就試左呢間名店的其中一樣名物 - 蔥花炒蛋烘底多士。葱花炒蛋多士跟餐雖然呢份多士系切件碟上,但都無損份多士的美味。出面餐廳的炒蛋多士,就算炒蛋唔差,食個份多士同自己買麵包片無分别(就算强調系烘底)。不如自己整都無甘激氣。但呢份多士,麵包外層烘到香脆(見到有些小牛油),然後份蔥花蛋,系我最近食過的炒蛋之中最高質。跟餐的熱杏霜,算系正常水平,無太大驚喜。小弟為左自己的荷包着想,唯有忍手暫時唔試呢間名店既另一名物 - 魔鬼奶油多。觀塘名店名物之多,好容易令小弟有選擇困難症。但呢間海潮,絕對吸引到小弟揾機會再幫襯
小弟就算已經變成 "月光族"
,都要趁機會過黎見識一下,看下系唔系對荷包負擔無甘重。

葱花炒蛋多士跟餐

雖然呢份多士系切件碟上,但都無損份多士的美味。
。不如自己整都無甘激氣

,系我最近食過的炒蛋之中最高質

跟餐的熱杏霜,算系正常水平,無太大驚喜。

觀塘名店名物之多,好容易令小弟有選擇困難症
。但呢間海潮,絕對吸引到小弟揾機會再幫襯
2022-05-10
$37 (早餐)
2022-05-02 783 浏览
我勸大家去之前一定要睇定自己想食咩, 因為呢度個老闆一坐底就會轟炸式咁問你食咩, 再推薦一堆野俾你, 我地今次就係因為唔夠堅定俾老闆加左個菜芯😂蔥花蛋治🥪($27)呢款蛋治果然係名不虛傳, 多士烘到脆卜卜, 蔥既份量勁多, 蛋都算滑, 所以食落勁濃既蔥味, 唯一既缺點就係唔夠熱🙈手撕雞肉五香肉丁撈通粉🐓($53)黎之前已經知道自己想食呢個, 不過味道有啲普通🥲 手撕雞肉幾滑既不過冇咩味, 五香肉丁都係咁, 通粉都算正常既, 最正係啲蔥油勁多同香, 不過整體黎講冇想像中咁特別😩牛腩蝦條煎米粉🐄($53)呢度既煎米粉同我之前係其他地方食既有啲唔同, 佢係用蛋漿去煎啲米粉, 所以唔係脆果隻, 但係都幾得意既😂 煎米粉本身冇咩味, 所以一定要配個牛腩汁食😊 牛筋既份量比牛腩多,再加幾件入曬味既白蘿蔔, 正常野😅 另外仲有兩條蝦條, 只係加工過既蝦肉條, 而唔係真蝦肉去整😅魔鬼菜芯($15)呢個就係老闆推薦俾我地既菜心, 見佢個名好似好勁咁, 但其實只係上湯煮菜心再加一大堆胡椒粉😅 呢度係食個風味, 食物質素就一般般, 個人認為唔需要特登黎食🤨

蔥花蛋治🥪($27)

手撕雞肉五香肉丁撈通粉🐓($53)

牛腩蝦條煎米粉🐄($53)

魔鬼菜芯($15)

2022-04-27
  • 蔥花蛋治
2022-02-21 1777 浏览
看了很多網紅介紹這間隱世食堂,終於趁到官塘返工,專程光顧。第一次試了沙嗲牛腩炸米粉,牛腩夠腍,米粉夠脆,再打包蒜蓉餃子。之後放工想外賣回家,次次行到,食堂都打烊了,唯有午市堂食,今次點了葱花蛋治,塗牛油烤底,好惹味,仲有食過翻尋味的蒜蓉餃子,食完蒜蓉味久久不散,如果鍾意濃味的,這間就啱食了。

2022-02-21
午餐
2022-02-05 1840 浏览
今日去食而間待客親切友善既隱形茶記😋蔥花蛋治烘底🥪 ($27) 👍🏻👍🏻而個蛋治應該係觀塘區名物~無食過千祈唔好同人講你食過海潮😂😂爆多蔥花‼️配埋烘到勁脆既麵包食, 超香超正😋手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉 ($53)👍🏻份量十足❗️麻辣唔算好辣~ 全部撈埋一齊味道好夾好惹味🤤🤤牛腩蝦條煎米粉 ($53)牛腩炆得好入味~ 略嫌米粉煎得唔香脆不過創意同擺碟加分~ 整左個笑哈哈 好搞笑🤣魔鬼奶油多 ($27) 👍🏻👍🏻而個奶油多係隔離台兩個靚女無啦啦請我地食既❤️真係好多謝佢地!! 真係好好味😍😍😍一邊係阿華田粉 一邊係煉奶烘底多士中間夾住薄薄既牛油配埋一齊食雖然好似魔鬼咁邪惡😈 但真係好好味🤤而間茶記無大招牌, 小心走漏眼啊👀
今日去食而間待客親切友善既隱形茶記😋

蔥花蛋治烘底🥪 ($27) 👍🏻👍🏻
而個蛋治應該係觀塘區名物~
無食過千祈唔好同人講你食過海潮😂😂
爆多蔥花‼️
配埋烘到勁脆既麵包食, 超香超正😋

手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉 ($53)👍🏻
份量十足❗️麻辣唔算好辣~
全部撈埋一齊味道好夾好惹味🤤🤤
手撕雞五香肉丁撈通粉

牛腩蝦條煎米粉 ($53)
牛腩炆得好入味~ 略嫌米粉煎得唔香脆
不過創意同擺碟加分~
整左個笑哈哈 好搞笑🤣

魔鬼奶油多 ($27) 👍🏻👍🏻
而個奶油多係隔離台兩個靚女無啦啦請我地食既❤️
真係好多謝佢地!! 真係好好味😍😍😍
一邊係阿華田粉 一邊係煉奶
烘底多士中間夾住薄薄既牛油配埋一齊食
雖然好似魔鬼咁邪惡😈 但真係好好味🤤
魔鬼奶油多

而間茶記無大招牌, 小心走漏眼啊👀
2022-01-24 1002 浏览
本來想食豪隍點知超多人排隊所以轉睇附近有乜野美食諗起朋友介紹過呢度嘅蔥花蛋治烘底正就黎試個brunch原來呢度除左蔥花蛋治仲有一樣名物牛腩蝦條煎米粉即刻兩個試晒其實仲有個魔鬼奶油多都正不過留返下次下午茶先食蔥花蛋治烘底每件切成比手指粗少少嘅寬度即使中間有厚蛋都唔易散開唔錯!蛋都算嫩滑加左蔥花,非常香👍牛腩蝦條煎米粉一上枱已經覺得好可愛充滿童心嘅廚師呀!用蠔油畫上眼口🥸睇返其他人post嘅相以前唔係咁係最近出現嘅新意思😍米粉煎得乾身牛腩配上爆蒜醬汁微辣惹味醬汁配米粉好好味!除左牛腩仲有牛筋非常非常軟淋入味蘿蔔爽甜無渣不過就唔太入味價錢感覺少貴但間中食下都唔錯!冰室無個大招牌招徠比較隱蔽大家去試小心走漏眼!
本來想食豪隍

唔錯!
蛋都算嫩滑
加左蔥花,非常香👍

一上枱已經覺得好可愛
充滿童心嘅廚師呀!
用蠔油畫上眼口🥸
睇返其他人post嘅相
以前唔係咁
係最近出現嘅新意思😍

米粉煎得乾身
牛腩配上爆蒜醬汁微辣惹味
醬汁配米粉好好味!
除左牛腩仲有牛筋
非常非常軟淋入味
蘿蔔爽甜無渣
不過就唔太入味
價錢感覺少貴
但間中食下都唔錯!

冰室無個大招牌招徠
比較隱蔽
大家去試
小心走漏眼!

2022-01-22
午餐
  • 牛腩蝦條煎米粉
  • 蔥花蛋治烘底
親切友善對待客人嘅隱形工廈茶記之前經常miss 咗(佢收5)食唔到。其實為咗個葱花蛋治嚟。🥪 蔥花蛋治烘底鮮蔥花量好多,香口好食正常發揮。冇好驚艷嘅感覺但唔差嘅厚厚嘅白麵包中間仲要攝咗層牛油🧈好肥仔(不過食落去冇乜存在感)鮮蔥花量好多,香口好食上咗碟就要趕快食啦,烘底一放耐就就唔好食啦!佢一開三,都幾啱口形食,唔怕太爆所以食到周圍都係。🙂牛腩蝦條煎米粉餅|・ᴗ・)ノ゙#蘿蔔牛腩 另上,唔會整腍個香脆彈牙嘅米餅辣油香口但唔辣,油感多啲牛根好軟腍入味好正,同埋個煎米餅一齊一啖軟腍腍x脆卜卜一齊放入口個口感好豐富而且有層次米餅其實係米粉嚟嘅,外脆內彈牙唔會黐實都真係幾香口好食,意外地比想像中冇咁油膩見到一堆辣油唔洗驚,食辣程度低如我都handle 得了牛根都幾多,而且好軟淋蒜蓉有一堆,不過作用似乎不大唔知係咪太重口都分唔到了🤣老闆(?)叔叔來的人超nice🦖不過食呢個配凍檸茶啱啲,我叫咗個熱奶茶有啲太濟
親切友善對待客人嘅隱形工廈茶記

之前經常miss 咗(佢收5)食唔到。

其實為咗個葱花蛋治嚟。

🥪 蔥花蛋治烘底

鮮蔥花量好多,香口好食正常發揮。冇好驚艷嘅感覺但唔差嘅

厚厚嘅白麵包中間仲要攝咗層牛油🧈

好肥仔(不過食落去冇乜存在感)

鮮蔥花量好多,香口好食

上咗碟就要趕快食啦,烘底一放耐就就唔好食啦!
蔥花蛋治烘底
佢一開三,都幾啱口形食,唔怕太爆所以食到周圍都係。

🙂牛腩蝦條煎米粉餅|・ᴗ・)ノ゙

#蘿蔔牛腩 另上,唔會整腍個香脆彈牙嘅米餅

辣油香口但唔辣,油感多啲

米餅其實係米粉嚟嘅,

外脆內彈牙唔會黐實都真係幾香口好食,意外地比想像中冇咁油膩

見到一堆辣油唔洗驚,食辣程度低如我都handle 得了

牛根都幾多,而且好軟淋

蒜蓉有一堆,不過作用似乎不大

唔知係咪太重口都分唔到了🤣

老闆(?)叔叔來的人超nice

🦖不過食呢個配凍檸茶啱啲,我叫咗個熱奶茶有啲太濟
蝦條
2022-01-15
2022-01-01 1069 浏览
觀塘入邊有一間嘢出咗名嘅蛋治~蔥花蛋治海潮食堂佢嘅蔥花蛋治有咩特別,睇相都知佢有一層牛油夾層,多士有厚有薄,有脆口,有軟熟嘅麵包,炒蛋有油香有蔥香,成日都食又想食多份手撕雞五香肉丁撈通粉呢啲完全9唔搭8嘅組合,但係出奇地好食,個蔥油將所有嘢組合埋一齊,加上五香肉丁嘅少少辣,另到愈食愈開心。啡樂識飲嘅一定係飲佢,苦得嚟同啲可樂好夾,先苦後甜
觀塘入邊有一間嘢出咗名嘅蛋治~蔥花蛋治

海潮食堂

啡樂
識飲嘅一定係飲佢,苦得嚟同啲可樂好夾,先苦後甜
  • 蔥花蛋治烘底
  • 手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉