今日下午我們去咗粉嶺綠悠軒商場嘅「海王漁港」飲下午茶!我們叫咗個自選孖寶:雲貴魚腐水晶粉嘅材料有魚腐、木耳、腐竹等等等等⋯⋯份量非常足料,而水晶粉麵質就相當煙韌彈牙,湯底嘅味道亦好香辣惹味!海斑片蒸自家豆腐嘅海斑片嘅肉質超結質彈牙,味道相當鮮甜,而豆腐就極之滑溜,再加埋舖面嘅蒜蓉一齊食,真係超級正呀!係本人嘅必食推介!另外我們再單叫咗XO醬炒蘿蔔糕嘅蘿蔔糕煎得外層好香脆,再加埋啲香辣嘅XO醬一齊炒,令到味道相當惹味!胡麻秋葵係汆咗水之後攞去雪凍,食落完全無咗啲青草味,加埋啲香濃嘅胡麻醬一齊食,真係非常透心涼呀,啱晒而家炎炎夏日嘅天氣食!鮮蝦菠菜餃嘅餃皮好煙煙韌韌,菠菜苗亦好青嫩!豉汁煎釀茄子嘅魚肉相當鮮味彈牙,而且非常厚身,平日喺其他酒樓食嘅祇有一片薄薄嘅魚肉,但呢度嘅魚肉竟然比茄子仲要厚身,真係超抵食呀,而且口感好豐富!
今日下午我們去咗粉嶺綠悠軒商場嘅「海王漁港」飲下午茶!
而水晶粉麵質就相當煙韌彈牙,湯底嘅味道亦好香辣惹味!
海斑片蒸自家豆腐嘅海斑片嘅肉質超結質彈牙,
味道相當鮮甜,而豆腐就極之滑溜,
再加埋舖面嘅蒜蓉一齊食,真係超級正呀!
係本人嘅必食推介!
另外我們再單叫咗XO醬炒蘿蔔糕嘅蘿蔔糕煎得外層好香脆,
再加埋啲香辣嘅XO醬一齊炒,令到味道相當惹味!
啱晒而家炎炎夏日嘅天氣食!
鮮蝦菠菜餃嘅餃皮好煙煙韌韌,菠菜苗亦好青嫩!
豉汁煎釀茄子嘅魚肉相當鮮味彈牙,
而且非常厚身,
真係超抵食呀,而且口感好豐富!
雲貴魚腐水晶粉
胡麻秋葵
鹽燒豬手豬腳
鮮蝦菠菜餃
生煎蓮藕餅
住喺粉嶺嘅朋友同我們講話,今日喺綠悠軒商場有間「海王漁港」新店開張,叫我們一齊去食晚飯!一去到見到有好多花籃擺放喺店外,而店內嘅環境裝修非常舒適寬敞!我們叫咗花膠珍菌千層腐皮燜得相當入味,花膠好軟滑彈牙,而千層腐皮就吸收晒醬汁嘅味道,質感比較厚身,唔係平日食開嘅普通腐皮,所以口感更加豐富!豉蒜涼瓜炒安格斯牛肉炒得好夠鑊氣,師傅炒嘅時間火候控制得啱啱好,涼瓜好甘香爽脆,牛肉嘅肉質亦好鬆軟,而且份量好大碟足料!海膽醬珍寶蝦球嘅底層係用一塊炸得超鬆脆香口嘅米通,而舖面嘅就係沾滿香濃海膽醬嘅珍寶蝦球,質感非常爽脆彈牙!濃湯花膠螺頭煲鷄嘅湯料超足料,所以煲出嚟嘅湯底非常鮮味濃郁!閩南糯米龍蝦蒸飯,以前食開嘅係蟹蒸飯,但呢度係用龍蝦嚟蒸,感覺好有創意,同埋龍蝦係新鮮即叫即劏嘅,所以肉質相當爽甜彈牙,而糯米入面就有紅棗粒、紅蘿蔔粒、冬菇粒同芋頭粒一齊蒸,質感就好煙煙韌韌,而且蒜蓉同龍蝦嘅精華都滲透晒糯米入面,令到味道更加惹味,係本人嘅必食推介!
我們叫咗花膠珍菌千層腐皮燜得相當入味,
唔係平日食開嘅普通腐皮,所以口感更加豐富!
涼瓜好甘香爽脆,牛肉嘅肉質亦好鬆軟,而且份量好大碟足料!
海膽醬珍寶蝦球嘅底層係用一塊炸得超鬆脆香口嘅米通,
而舖面嘅就係沾滿香濃海膽醬嘅珍寶蝦球,質感非常爽脆彈牙!
閩南糯米龍蝦蒸飯,以前食開嘅係蟹蒸飯,但呢度係用龍蝦嚟蒸,
花膠珍菌千層腐皮
豉蒜涼瓜炒安格斯牛肉