2018-12-15 1973 浏览
今日同一大班朋友黎鯉魚門食海鮮😍 本人非常期待,因為從未試過!朋友揀咗呢間餐廳😉個氣氛吾錯👍🏻 海鮮🦞夠新鮮&得好出色,我最鍾意炒聖子,聖子啲肉好大隻 味道夠惹味! 條魚肉質好滑😍👍🏻👍🏻 黃金蝦好香口😊
2018-10-11 1981 浏览
每隔兩個月就黎鯉魚門食返餐海鮮唔知幾時習慣咗黎呢間,感覺比較乾淨保持原汁原味,新鮮爽口大大隻海蝦 好滿足鹹蛋黃炒蟹 好香口唔記得係咪瓜子斑,咁新鮮當然清蒸啦最後例牌黎碟龍蝦伊麵
每隔兩個月就黎鯉魚門食返餐海鮮
唔知幾時習慣咗黎呢間,感覺比較乾淨

保持原汁原味,新鮮爽口

大大隻海蝦 好滿足

鹹蛋黃炒蟹 好香口

唔記得係咪瓜子斑,咁新鮮當然清蒸啦

最後例牌黎碟龍蝦伊麵
2017-12-22 3633 浏览
年近歲晚又到team gathering時間。公司找數梗係唔可以唔豪,今次就按每年慣例,去鯉魚門歎海鮮。先嚟個炸乳鴿熱身,雖然叫乳鴿但都幾大隻吓,肉厚又嫩滑,唔蘸淮鹽都夠味。食海鮮點少得龍蝦,爽彈鮮味,仲有伊麵底,大滿足!豉椒蟶子,睇個殼都知大隻,豉椒非常惹味而且辣度適中,極力推薦。薑蔥蠔煲熱辣辣,薑蔥好香口,蠔又大隻。瀨尿蝦好多肉,而且新鮮肉唔黐殼,件件都咁大件。鹽油焗奄仔蟹當選全晚最正。奄仔蟹大隻、蟹羔極多,蟹肉鮮甜。我地全晚最靜就係食奄仔蟹時間,好食到個個掛住食唔駛講嘢。餐後甜品係木瓜,清香甜蜜。呢餐有排回味。

食海鮮點少得龍蝦,爽彈鮮味,仲有伊麵底,大滿足!

薑蔥蠔煲熱辣辣,薑蔥好香口,蠔又大隻。

瀨尿蝦好多肉,而且新鮮肉唔黐殼,件件都咁大件。

餐後甜品係木瓜,清香甜蜜。

呢餐有排回味。
2017-11-16 2561 浏览
老地方又黎啦~大大話話公司請客ge~我都食左5,6次有多!但今日真係堅嬲爆,明明前日打去確認左booking,都話冇問題,點知琴日打去改野時,竟然話我冇book到,嚇得小妹好恐慌!如果冇book到位,我boss實話我啦!好在最後都有位有房今次老闆就叫左幾樣海鮮,其中最吸眼睛一味係清蒸亞拉斯加蟹,勁大隻,個個都拎住部相機影,其實叫海鮮係出面d店叫好左份量,然後酒家係加工,不過老闆有相熟店,實係拎到d靚海鮮~加上好在琴日人流唔多,d菜都上得幾快,咁我地又可以早d散場,如果唔係又要飲多幾杯白酒茅台
老地方又黎啦~大大話話公司請客ge~我都食左5,6次有多!

2017-11-15
2017-08-20 2397 浏览
今日阿 sir 請食飯, 大家都提出左不少意見,當中包括西餐、泰國嘢、BBQ、海鮮餐。。樣樣都有。。最後阿 sir 決定食海鮮餐。食海鮮出名來來去去都是得幾區,為了就大家放便回家,所以決定了去鯉魚門食海鮮,但咁多間,都唔知邊間好,好在有朋友推薦食呢間,一於就去試試。。我地一行十幾人,入到去,我地就入左房內,環境舒適,好乾淨,至少不會似酒樓咁嘈,總共點了九餸一湯,還有生果同甜品,食到個個都好滿足。當中有幾樣食物都值得推介蒸蝦 - 啲蝦眼見都好大隻,每隻都好新鮮,咬落去清脆利落,加少少豉油,更帶出鮮蝦的味道。。奄仔蟹 - 一上枱,大家都雙眼發光,啲蟹大大隻,加上蟹膏仲要多到流出黎咁,咬落啲蟹膏到,好香好滑,啲肉好爽,直頭齒頰留香蒸鮑魚,蒜蓉蒸貴妃蚌 - 大大隻,蒸煮時間剛剛好,最重要係好新鮮。

當中有幾樣食物都值得推介

奄仔蟹 - 一上枱,大家都雙眼發光

2016-06-29 4431 浏览
今次係第二次嚟同事聚餐,皆因環境乾淨舒服又好食。食物質素普遍都保持水準,我最鐘意奄仔蟹,多膏而且肉質鮮甜。有啲跌Watt嘅係紅燒乳鴿,個人認為紅燒乳鴿一定要熱到燙手先香脆好食,但今次只係外層勉強夠熱,失望。仲有我地點了酥炸蠔最後嚟左砵仔焗蠔,唯有照食,個人口味嚟講不太喜歡。好在其他食物都不錯,整體而言合格嘅。
今次係第二次嚟同事聚餐,皆因環境乾淨舒服又好食。

食物質素普遍都保持水準,我最鐘意奄仔蟹,多膏而且肉質鮮甜。

好在其他食物都不錯,整體而言合格嘅。
奄仔蟹
2016-06-24
奄仔蟹
2015-12-16 3789 浏览
食過鯉魚門好幾間餐廳,海皇園林係我一再幫襯的,亦會推介朋友去,服務好,味道好!環境亦舒服,內面園林位置裝修有D似北京四合院感覺!炒球,味道新鮮,魚肉剛熟嫩滑炆頭腩,夠乾身!冇油益味!最欣賞嘅龍蝦芝士米粉,鍾意食芝士嘅朋友唔可以錯過,用米粉做底,簡直絕配!佢嘅米粉脆口的!超正,每次米粉都被秒殺!陳皮蒸飽魚,豉油汁味道剛好,唔會過咸佢送嘅甜品脆麻花亦都勁好味,雖然係送,但一啲都唔會敷衍!南瓜糖水,每啖都係南瓜,足料

環境亦舒服,內面園林位置裝修有D似北京四合院感覺!

炒球,味道新鮮,魚肉剛熟嫩滑

炆頭腩,夠乾身!冇油益味!

陳皮蒸飽魚,豉油汁味道剛好,唔會過咸

佢送嘅甜品脆麻花亦都勁好味,雖然係送,但一啲都唔會敷衍!

南瓜糖水,每啖都係南瓜,足料

芝士龍蝦米粉
芝士龍蝦米粉
2015-02-18 3206 浏览
今日為公司飯~由油塘地鐵A2出口,再行樓梯向下再步行地面大約步行10分鐘(快步)椒鹽蝦~因對蝦類敏感-以各同事評語-味道惹味想一食再食 一向大愛魚類,新鮮大魚,面珠肉大大塊 椒鹽墨魚,比較平時的椒鹽魷魚細塊,一啖一口,不用為平時咬唔開魷魚而煩惱 清蒸鮑魚-鮮甜龍蝦伊麵-因對蝦類敏感-以各同事評語-龍蝦多過伊麵以值得一讚!!!!炸蠔-炸醬不會太厚太硬,一口就可食到蠔,香酥口感乳鴒-沒有太肥的油膏蒜茸粉絲蒸带子 -大大顆帶子,口感鮮甜必有的飽肚炒飯-炒得乾身,飯有趙口,值得一讚最後有甜美的木瓜作結尾~大滿足
椒鹽蝦
椒鹽蝦~因對蝦類敏感-以各同事評語-味道惹味想一食再食
一向大愛魚類,新鮮大魚,面珠肉大大塊
椒鹽墨魚
清蒸鮑魚-鮮甜
炸蠔
炸蠔-炸醬不會太厚太硬,一口就可食到蠔,香酥口感
乳鴒-沒有太肥的油膏
蒜茸粉丝蒸带子
蒜茸粉絲蒸带子 -大大顆帶子,口感鮮甜
必有的飽肚炒飯-炒得乾身,飯有趙口,值得一讚
最後有甜美的木瓜作結尾~大滿足
2015-02-10
椒鹽蝦
椒鹽墨魚
蒜茸粉丝蒸带子
2014-01-19 3047 浏览
有耐冇同阿哥家姐食飯,我提意不如提早團年,最初諗住去沙田hyatt食片鴨,點知booking full咗,我話去太湖、利苑、龍皇,但佢地又唔係咁想,最後阿哥提意去呢間。
题外话/补充资料: 入口比較隱閉,可能裝緊修,但上餐較快,可能趕下輪,但服務都ok
2014-01-18
上湯焗龍蝦伊麵底
蒸石斑
脆麻花
2012-10-22 1882 浏览
生炒骨差不多所有中菜館也有做,看似簡單,但要做得好吃也並不容易.這裡是海鮮菜館,想不到生炒骨也做得很出色!脆槳薄薄的包裹著肉,而豬肉亦是選了腩排位置非常軟熟,勾上適量的甜酸汁,絕不比海鮮差呢.
2012-07-12
2012-05-07 1322 浏览
預早興祝母親節,就由朋友介紹到鯉魚門食餐好D,我們一家十二口訂了房間,未吃海鮮已吃環境了,內裡環境清幽,還有一個長壽烏龜池,樹木生長壯盛,座位擺設寬敞,我們點了扣鮑魚、牛油大蝦、椒鹽瀨尿蝦、上湯龍蝦米粉底、蒜茸粉絲蒸元貝、冰震凍蟹、薑汁介蘭、生炒骨。老闆黎生推介的上湯龍蝦米粉底好"正",米粉香脆,又索了上湯龍蝦汁,真係要食才感受到的美味,而冰震凍蟹的鮮味,使人整晚都在腦海中轉,我媽媽好喜歡吃生炒骨,她說吃了這裡的生炒骨不吃其他了,還有老闆介紹的秘製蛋散,色香味全,好久沒有食一餐另全家人讚不絕口了,而餐前有多款小食選擇,直得一試,唯一不好是洗手間不夠。
扣鮑魚
题外话/补充资料: 扣鮑魚好入味,又不太林,有口感。
2012-05-06
庆祝纪念
母亲节
用餐优惠
信用卡優惠
扣鮑魚
2008-12-21 1091 浏览
有客請食飯,地點當然唔到我選擇,佢話去邊就去邊,食咩就食咩。結果揀左去鯉魚門食海鮮,話有間叫海皇園林幾好架喎!我大大話話成五年冇去過鯉魚門呢個地方,今次去到,也有點陌生既感覺。時間預鬆了,很早便到達目的地,我們一班人就在附近兜個圈,然後先行入座。未幾,主人家隨即到埗。出去睇睇心水海鮮,再點菜。食餸前,先每人來一碗海鮮湯。喝一口,也算清甜。最先來有蟶子皇,很大隻的,用蒜茸粉絲蒸。蟶子幾爽口彈牙,不過味道偏淡口,即使蒜茸也不太出味,有點浪費咁新鮮既螲子。薑蔥蟹也犯了同一毛病,其實蟹肉幾美味的,但薑蔥爆得不夠香,整碟餸也好像差了一點點。鮮鮑魚相對要好很多,鮑魚隻隻厚身,新鮮又爽口彈牙,不會像擦字膠咁死實實,十分美味,又有口感,我一口氣吃了兩隻。龍躉兩味是另一樣我喜歡的。炒球,啖啖肉,魚肉嫩滑,入味,加上西芹既爽口,很好的配搭;炆頭腩,香脆可口,又值一讚。由於敏感,沒有試中蝦和椒鹽賴尿蝦,不過同檯人話這是全晚最好味的兩樣,同時也很快清碟,相信有一定水準。唉,又錯過了美味的海鮮,多可惜。吃咁多海鮮,也要一碟炒菜調劑一下,叫左薑汁炒芥蘭片。薑汁味幾重,芥蘭炒至清綠爽口,不錯。甜品方面,先有脆麻花,

食餸前,先每人來一碗海鮮湯。喝一口,也算清甜。

甜品方面,先有脆麻花,又炸得幾鬆化喎,大家都好欣賞。另外有南瓜露,不知是否因為太杰,感覺好糊口,不太理想。反而,鮮木瓜仲好,幾清甜的,原本一人有半隻,我就要足一個。

其實幾唔鍾意出席呢類應酬飯局,尤其是係猛車邊請埋你個種。既沒有話題,也食得拘謹,更不方便影相。不過,工作上的關係,避無可避,沒辦法啦!
選了蟶子,要蒜茸粉絲蒸
仲有蟹,薑蔥蟹
好想食,但最後無揀
2008-06-01 968 浏览
一頓極之豪華嘅生日飯,主人家點了不小海鮮如海蝦',龍虾,大聖子(即馬刀貝),奄仔蟹,墨魚,龍等(拼音)等.先說豉油皇大蝦唔夠乾身唔夠脆,D殼吃不到,龍虾可以接受,大聖子(馬刀貝)很軟熟好味,奄仔蟹很多膏,椒塩墨魚也很不錯.但做得不好的地方也有很多,伊麵底麵身未熟透炒芥籣也未熟,生咗D壽飽可能昰用微波爐叮,大家認為這間只是賣海鮮,所以其他就?????唔惦加上伙記經常出入唔閂門,因為好多蚊,所以自己在門口寫上(請關門.有蚊)
但做得不好的地方也有很多,伊麵底麵身未熟透
炒芥籣也未熟,生咗D
  • 馬刀貝
2008-05-04 744 浏览
服務: 很好 地點: 偏遠(但當行街啦, 食完行路消化一下也是一件好事) 價錢: 一般不太貴, 算是老實, 又要看看你吃的是什麼呢? 衛生: 只是廁所差了一些, 但可接受 清潔: ok
服務: 很好
地點: 偏遠(但當行街啦, 食完行路消化一下也是一件好事)
價錢: 一般不太貴, 算是老實, 又要看看你吃的是什麼呢?
衛生: 只是廁所差了一些, 但可接受
清潔: ok

(非会员)
2008-03-27 716 浏览
唔知係咪之前d post已經係一年幾之前,根據哩度食評去左哩間食海鮮...結果,「失望」兩個字!第一步己經係咁「掠」,我地d後生唔係好識一「斤」或「兩」大約有幾多,佢問你幾多人,我都講少1個,點知每碟份量多很多。白灼蝦:蝦肉太硬、feel唔到新鮮的味道。炒蜆:全場最差,又細隻又「梅」,差過出面茶餐廳,但行過見到隔離大枱,又超大隻...蒸魚:條魚叫乜名其實唔記得,但d肉又係「林」同「梅」之間,而且比我地去揀時細條好多,事後反映,老闆竟話哩種魚係咁架d質地!我只有答:「係你d伙記介紹個喎!」講真,如果d質地咁咁咁特別,就講聲啦,唔係個個人都鍾意咁奇怪的口感!瀨尿蝦:唯一較好味的一碟,不過,落重調味,好難會唔好食...金銀蛋浸莧菜:話明淨菜梗係要「林」,d菜又硬又老,老人家都食唔到!全場最好食:唯一一碟小菜---生炒骨!諷刺!另,停車場同酒家打晒關係,大大隻字寫住一小時8蚊!食野仲話免一個鐘,但到埋數係收你十幾蚊個鍾,真係唔知點計!建議大家泊入隔離市政大廈室內唔駛露天!總結,咁大個人第一次帶父母兩老食海鮮,結果:失望!我諗咁0既價錢去出面d酒家食一餐可以好豐富!(清心直說,希望酒家積極改善)

白灼蝦:蝦肉太硬、feel唔到新鮮的味道。

全場最好食:唯一一碟小菜---生炒骨!諷刺!

(清心直說,希望酒家積極改善)