2021-05-03 252 浏览
同一大班朋友係旺角個頭食完飯冇嘢做梗係去食肥仔水啦😗呢間甜品平得黎又幾好食,都幾推薦大家去試,尤其係芋圓fans😝不過可能疫情關係,所有嘢都用即棄好唔環保🤧.🍡紫薯香芋雪樂冰配芋圓 $36實物好大碗好大碗,絕對要同人share😂真係好足料,超多芋圓,最重要係啲芋圓有味,唔係就咁馺熟咗就算🥳.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 4/5👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 4/5
🍡紫薯香芋雪樂冰配芋圓 $36
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 4/5
👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 4/5
2021-04-15 307 浏览
呢排天氣開始轉熱,最啱就食返啲凍冰冰嘅嘢海記就唔係第1次食,但平時就多數食合桃糊同嗰啲中式糖水今次就食返啲夏天啱食嘅甜品😍———————————————————🔸紫薯香芋雪冰樂配芋圓($36)平時食開海記都知佢哋嘅中式糖水都幾出色今次食嘅雪冰樂都無令我失望最底嘅刨冰係香芋味再加上層一舊扮雪糕嘅紫薯刨冰2款刨冰味道唔會話好甜仲有地瓜圓同芋圓,口感唔會太硬唔係主打芋圓嘅糖水舖嚟講都算唔錯推介程度:4⭐️———————————————————海記合桃坊甜品 (太子)太子西洋菜南街232號
呢排天氣開始轉熱,最啱就食返啲凍冰冰嘅嘢
海記就唔係第1次食,但平時就多數食合桃糊同嗰啲中式糖水
今次就食返啲夏天啱食嘅甜品😍

———————————————————
🔸紫薯香芋雪冰樂配芋圓($36)
平時食開海記都知佢哋嘅中式糖水都幾出色
今次食嘅雪冰樂都無令我失望
最底嘅刨冰係香芋味
再加上層一舊扮雪糕嘅紫薯刨冰
2款刨冰味道唔會話好甜
仲有地瓜圓同芋圓,口感唔會太硬
唔係主打芋圓嘅糖水舖嚟講都算唔錯
推介程度:4⭐️
———————————————————

海記合桃坊甜品 (太子)
太子西洋菜南街232號
2021-04-02 386 浏览
食完晚飯,在朋友的介紹下來到這間海記合桃坊甜品。晚上十點人不算太多,但都要排隊,等候了大約十分鐘左右就有位了。和朋友各自叫了沙沙合桃糊、芝麻豆腐花和喳咋。份量幾足,味道都不錯,二十多元的價錢在香港地現在的環境,算得上是物超所值的良心價!抵讚!
食完晚飯,
在朋友的介紹下來到這間海記合桃坊甜品
和朋友各自叫了沙沙合桃糊、芝麻豆腐花和喳咋。

沙沙合桃糊
喳咋
芝麻豆腐花
2021-04-01
沙沙合桃糊
喳咋
芝麻豆腐花
2021-03-29 128 浏览
海記可能係食芋圓既始早 以前想食芋圓 選擇一啲都唔多 一諗就會諗起海記 選擇多之餘重好好食 中式糖水係我朋友嘅至愛 而我當然最愛芋圓 不過成日好快賣晒 😌 激死寶寶 香芋雪樂冰芋圓西米露香芋果個波波再配埋西米露 香芋波波會溶埋落去西米露入面 令西米露更加香濃 夾埋芋圓一齊食 可以一次過滿足晒香芋fans既願望😂川貝麥冬燉雪梨呢個係朋友嘅最愛 佢話呢個麥冬唔係周圍都可以食到 自己又唔識整 佢話呢個整得真係好好味 😋 食完好滋潤 好滿足

香芋雪樂冰芋圓西米露

川貝麥冬燉雪梨
2021-03-22 179 浏览
📍每次行經太子嘅時候都會想食返碗!🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️價錢實惠之餘 亦都相當足料尤其是係中式糖水 真係好值得食下晝時間去 估唔到都好多人去食主要係 一d上咗年紀嘅顧客 可以見到有一班忠實街坊支持🌀 薑汁芝麻湯圓天氣又凍返 想食番啲暖笠笠既甜品暖下胃薑汁糖水薑味超濃 食落有少少辣 未必個個接受到湯圓有5大粒 煙煙靭靭夠彈牙而且入面芝麻餡係會起沙 真係真材實料😍用上咗外賣碗 雖然好唔環保 但疫情下比較衛生!行經可以試試🙈🙈
📍

天氣又凍返 想食番啲暖笠笠既甜品暖下胃
薑汁糖水薑味超濃 食落有少少辣 未必個個接受到
湯圓有5大粒 煙煙靭靭夠彈牙
而且入面芝麻餡係會起沙 真係真材實料😍

用上咗外賣碗 雖然好唔環保 但疫情下比較衛生!
行經可以試試🙈🙈
2021-03-13 194 浏览
星期五同朋友係旺角食完野,都想搵個地方食埋甜品,其實係為左繼續傾計😂記得之前食過哩間嘅糖水,質素好似唔錯,所以今次專登再過嚟食,但估唔到今次糖水質素退步左。餐牌上面選擇好多,中式糖水同埋西式嘅甜品都有,但我比較偏好中式糖水,所以叫嘅都係中式野。🎈芝蔴豆腐花味道不錯,芝麻味尚算香濃,但係好明顯係稀過上一次黎食,豆腐花都夠滑。🎈綠豆沙綠豆沙裏面有海帶,綠豆都煲到起晒沙,不過裏面嘅料唔算太多,如果能夠再多啲料就更加好。🎈糖不甩哩個真係唔太推介,糯米粉團上面有黑白芝蔴、砂糖、椰絲、花生碎等配料。粉團係夠煙韌既,但個砂糖太粗粒,花生碎都比較少,食落去味道麻麻。整體黎講,佢嘅綠豆沙同埋芝麻豆腐花都叫做唔錯,雖然稍為退步咗啲,但都可以接受,不過都好希望佢快啲回復返之前嘅水準。

🎈芝蔴豆腐花

🎈綠豆沙

🎈糖不甩

$28 (宵夜)
個店員啞禁既款我地一入去,佢係入面,佢一句野都冇講,手指住個門口,我地以為做咩啦,原來要我地掃個安心岀行,勁冇禮貌,如果五係我地睇到果張安心岀行,以後佢趕我地走(因為佢塊面勁臭)叫甜品過下,佢完全五過黎,兩我地大大聲講要咩,呢個都算,我地都味講要咩雪糕,佢直接係自己個位洛單完走左去🙂,我勁嬲,我五食抹茶,想換左雪糕都冇機會。(點解換五到,因為佢太快手,我地一啲反應機會都冇)到呢到已經勁五開心甜品果度我地一個叫左朱古力布丁,一個叫左芋圓西米露。一個字,嘔!個朱古力布丁一啲味都冇,成盒野得舊香蕉有味(用塑膠盒裝)。個芋圓西米露先岀色,都係冇味,仲話雲呢拿,甜都五甜下,我男朋友話有陣酸味,我以為個西柚酸,講左幾次,原來係小丸子酸,但果時已經食左。最後,比錢都要睇多陣手機先收錢,仲要黑口黑面,好似趕人走禁。絕對五會再去呢間野。
個店員啞禁既款

到呢到已經勁五開心

甜品果度

我地一個叫左朱古力布丁,一個叫左芋圓西米露。一個字,嘔!

個朱古力布丁一啲味都冇,成盒野得舊香蕉有味(用塑膠盒裝)。

絕對五會再去呢間野。
2021-03-03
2021-03-07 126 浏览
今天同女朋友下午路過,又沒到晚餐時間,就進了這間糖水店,惡夢的開始!我們叫了一個可可奶凍和一個冰青白玉。可可奶凍除了香蕉有味道,其他都沒味道,連巧克力醬也是!冰青白玉更利害,竟然吃到有酸酸的味道!不知是是不是變壞了就吃兩口就沒吃了,結賬走人。另外,店員是從頭尾都沒出過一個音節,這服務真好。沒有下一次!絕對不會再去了!絕對!!!!
我們叫了一個可可奶凍和一個冰青白玉。
可可奶凍除了香蕉有味道,其他都沒味道,連巧克力醬也是!
冰青白玉更利害,竟然吃到有酸酸的味道!不知是是不是變壞了
就吃兩口就沒吃了,結賬走人。
另外,店員是從頭尾都沒出過一個音節,這服務真好。
沒有下一次!絕對不會再去了!絕對!!!!
2021-03-03
2021-03-04 108 浏览
今日想食下湯圓甘,估唔到甘多人排隊,職員都好有禮貌,叫左個外賣,等既時間都好快,話湯圓要等多四分鐘,因為只食湯圓,覺得個味道唔錯既,係芝麻味。size適中,一口一粒,不過睇到有好多款既甜品,下次一定要try try!👍🏻👍🏼好彩叫左外賣,因為堂食仲要排隊Tim,地方都算幾大,幾好甘,睇落d位唔會太迫,真係估唔到香港人甘識食,因為就甘睇,唔似係一間賣裝修既甜品店,對我利講覺得係賣款式同味道,仲要開到有甘多間分店,真係唔可以睇少矩。

外卖自取
合桃坊嘅糖水選擇多,而且價錢都好抵。之前已經食過一次,但今次再訪覺得味道比起之前退步了少許🧐《紫薯雪樂冰芋圓西米露》💰$32- 呢個係人氣系列,配料十分多,欣賞佢真材實料嘅紫薯蓉- 但就略嫌整體糖水溫度唔夠凍,未符合到糖水名稱《雪樂冰》- 而芋圓地瓜圓同紫薯圓味道略淡,而且口感偏硬《桑寄生蓮子紅棗蛋茶》💰$24- 內含蓮子,整體甜度偏甜,蛋都算入味《薑汁燉鮮奶》💰$28- 味道尚可,薑汁味唔會太辛辣,而鮮奶都嫩滑環境:⭐⭐⭐味道:⭐⭐打卡:⭐⭐⭐服務:⭐⭐⭐回頭率:⭐⭐
《紫薯雪樂冰芋圓西米露》💰$32
- 呢個係人氣系列,配料十分多,欣賞佢真材實料嘅紫薯蓉
- 但就略嫌整體糖水溫度唔夠凍,未符合到糖水名稱《雪樂冰》
- 而芋圓地瓜圓同紫薯圓味道略淡,而且口感偏硬
紫薯雪樂冰芋圓西米露

《桑寄生蓮子紅棗蛋茶》💰$24
- 內含蓮子,整體甜度偏甜,蛋都算入味

《薑汁燉鮮奶》💰$28
- 味道尚可,薑汁味唔會太辛辣,而鮮奶都嫩滑

環境:⭐⭐⭐
味道:⭐⭐
打卡:⭐⭐⭐
服務:⭐⭐⭐
回頭率:⭐⭐
紫薯雪樂冰芋圓西米露、 桑寄生蓮子紅棗蛋茶、薑汁燉鮮奶
2021-02-07
2020-12-31 181 浏览
//食物 🌕🌕🌕🌗🌑1️⃣紫薯芋圓紅豆沙去呢間係因為聽講佢嘅芋圓好食,的確係幾煙韌,而且有勁多粒!但個紅豆沙就稀咗啲,唔夠起沙😣2️⃣鮮芒雪樂冰豆腐花佢有新鮮芒果同芒果雪糕,加埋豆腐花就有三重口感,不過芒果無乜味,唔夠甜,所以扣左少少分🤔//價錢 🌕🌕🌕🌕🌑價錢係幾抵嘅,一碗先三十蚊,仲要咁足料😛//位置 🌕🌕🌕🌗🌑近住旺角太子嗰邊嘅橫街,唔會好多人行過-//環境 🌕🌕🌕🌑🌑環境比較殘舊,我地仲要坐正喺廚房隔離,感覺唔係咁衛生-//總分 🌕🌕🌕🌗🌑

//食物 🌕🌕🌕🌗🌑
1️⃣紫薯芋圓紅豆沙

2️⃣鮮芒雪樂冰豆腐花

//價錢 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢係幾抵嘅,一碗先三十蚊,仲要咁足料😛

//位置 🌕🌕🌕🌗🌑
近住旺角太子嗰邊嘅橫街,唔會好多人行過
//環境 🌕🌕🌕🌑🌑
環境比較殘舊,我地仲要坐正喺廚房隔離,感覺唔係咁衛生
//總分 🌕🌕🌕🌗🌑

2020-12-17 133 浏览
每次去完太子都會黎E間店食糖水佢地主打中式糖水 配埋芋泥 紫薯泥佢地既芋泥/紫薯泥調味吾會太甜 而且質感吾會硬實 食得出芋頭 紫薯既原味佢地既芋丸 紫薯丸 番薯丸都好Q彈 所以極度推薦E間店👍🏼
每次去完太子都會黎E間店食糖水
佢地主打中式糖水 配埋芋泥 紫薯泥
佢地既芋泥/紫薯泥調味吾會太甜
而且質感吾會硬實 食得出芋頭 紫薯既原味
佢地既芋丸 紫薯丸 番薯丸都好Q彈
所以極度推薦E間店👍🏼
2020-10-30 179 浏览
This is the perfect place for a quick and cheap dessert😋 It’s famous for its taro ball desserts (a bit like mochi in texture if you haven’t had it). It also serves traditional Cantonese sweet soup and more funky Chinese style dessert, like mango rice roll.I like the walnut sweet soup with bean curd custard. The walnut sweet soup has a rich walnut taste and it was very smooth🤩. With the bean curd custard, this dessert wasn’t too sweet.The downside of this place is that it’s a not the most comfort

The downside of this place is that it’s a not the most comfortable place.. the decoration is basic with stools and simple tables. Definitely not a place if you want somewhere to relax and chat😅

I would go again because it’s cheap and the location is quite convenient.

Walnut  soup  with  bean  curd  custard
Purple  sweet  potato  top  ice  &  and  taro  with  bean  curd  custard
Taro  with  red  bean  soup

Taro  with  red  bean  soup
2020-10-21 154 浏览
同朋友食完飯之後 我就提議去食糖水 去左呢間糖水鋪 入到走 我就揀左個香芋泥芋圓西米露 芋泥非常幼滑 而芋圓則煮得岩岩好 非常煙韌 唔會話有硬的感覺 至於我最鐘意的西米露 西米煮得好好 唔會淋哂 而d椰汁亦非常香 整體黎講 真係好好味
而d椰汁亦非常香 整體黎講 真係好好味
2020-10-16
$40 (其他)
2020-10-20 172 浏览
原來上次到海記合桃坊甜品已經是兩年前的事, 昨晚心血來潮想吃糖水, 一坐低就點我最喜愛的芋圓喳咋$32, 朋友就吃綠豆沙$18。⭕芋圓喳咋~有芋圓、地瓜圓和紫薯圓, 地瓜圓的味道做得比較出, 紫薯圓味道不明顯,喳咋有好多料, 芋頭軟腍,很好吃,美中不足的就是圓類做得不夠煙韌。⭕綠豆沙~ 百食不厭的綠豆沙, 甜度適中。海記的甜品價錢合理, 真材實料, 份量又多, 所以每次經過店外都看見有很多客人。海記合桃坊甜品地址: 太子西洋菜南街232號

⭕綠豆沙~ 百食不厭的綠豆沙, 甜度適中。

海記合桃坊甜品
地址: 太子西洋菜南街232號
芋圓喳咋$32, 綠豆沙$18

芋圓喳咋

綠豆沙

2020-10-17
$25 (宵夜)
芋圓喳咋$32, 綠豆沙$18
芋圓喳咋