2019-09-15 1401 浏览
兩個人叫咗三碟餸,加一碗白飯一共$229。有包茶錢,24款查普浬香片水仙。泰生骨,似 咕嚕肉豬扒多啲叫雜菜粉絲煲但係有八爪魚喺度變得好豐富,但係個湯底好味味精。 Wasabi海蜇手撕雞$88,Wasabi好攻鼻。雖然係涼菜但係超級凍。好似喺雪櫃啱啱攞出嚟㗎
泰生骨,似 咕嚕肉豬扒多啲
泰生骨
雜菜粉絲煲
Wasabi手撕雞
2019-06-30 639 浏览
食茶餐廳我知道唔需要太過挑剔,但係茶餐廳嚟講海記嘅粉麵同埋牛腩我覺得做得算係比較有誠意,老實講茶餐廳我就真係唔會要求有咩五星級嘅服務,但求侍應同埋收銀有禮貌就已經係很好了。態度佢哋都算唔錯而且選擇亦都夠多,同埋啲餸食落口味道好之餘亦都感覺到製作過程算係有誠意。所以以大眾化的價錢大眾化的食物來講,佢算性價比很高的茶記了。總括嚟講都是一間值得聚腳食野嘅茶餐廳👍

總括嚟講都是一間值得聚腳食野嘅茶餐廳👍
2018-04-01 1159 浏览
跟朋友食午餐,來到聯和墟街市,這裡選擇很多,最後揀了這間海記。點了梅菜扣肉飯,梅菜很少但夠味,扣肉亦很厚身,水準不錯。朋友的茄子火腩飯比較一般,茄子不淋身,較失望。另外芝士班腩飯,汁很足夠,送飯一流。40多的價錢大眾化。
爬完成日石, 見夜就約左住附近既同事出泥食飯,佢就推介左粉嶺聯和墟附近呢間大排檔食飯,好耐無去過呢d餐廳, 我緊係即刻話好啦.一去到開左茶, 洗緊野都未睇菜單就已經送左1大鍋湯比我.我心諗我仲未叫餸wo, 點知d侍應同我講送ga, 唔收錢,之後我見佢個老火湯好飲話想加仲真係有得加添.同事點左招牌既金沙南瓜鮮魷同北菇扒生菜,金沙鹹蛋黃炸南瓜同鮮魷一肉一素配起上泥balance返鹹蛋黃既鹽味, 無諗到配埋南瓜件事可以差咁遠,而北菇扒生菜入面d菇煮得夠腍又入味, 勾埋個芡剛剛好送飯一流.聽講呢間d奶茶都好出面, 不過要等下次泥先可以再試lo
好耐無去過呢d餐廳, 我緊係即刻話好啦.

一去到開左茶, 洗緊野都未睇菜單就已經送左1大鍋湯比我.
我心諗我仲未叫餸wo, 點知d侍應同我講送ga, 唔收錢,
之後我見佢個老火湯好飲話想加仲真係有得加添.

同事點左招牌既金沙南瓜鮮魷北菇扒生菜,
無諗到配埋南瓜件事可以差咁遠,

聽講呢間d奶茶都好出面, 不過要等下次泥先可以再試lo
金沙南瓜鮮魷 + 北菇扒生菜 + 白飯2碗
時令老火湯
2018-02-11
金沙南瓜鮮魷 + 北菇扒生菜 + 白飯2碗
時令老火湯
  • 金沙南瓜鮮魷
2017-12-22 1181 浏览
今日陪咗媽咪去北區醫院做術前檢查,所以又冇煮飯,一家大細又周圍去揾食!今次嚟到聯和墟街市上面嘅大排檔,呢度有好幾間小炒,我哋揀咗入門口右手邊嘅海記美食坊!同一般市政大樓上面嘅大排檔都冇乜分別,海記有兩個舖位,藍底白字嘅招牌好搶眼,都幾襯到個海字,唔知老細係咪咁嘅用意呢?!合掌瓜紅蘿白豬骨湯唔理你叫咩餸,一坐底就送上一煲老火例湯,雖然都係有師傅,大排檔貨式,算係咁啦!西蘭花炒鮮魷魷魚新鮮彈牙,除咗西蘭花之外,仲有好多配料韭黃、草菇同甘筍片,令到成碟餸變得好豐富。菠蘿咕嚕肉正常水準嘅咕嚕肉,酸酸may may B頭最愛,不過菠蘿少咗d!海味雜菜煲正常嘢冇乜特別~支竹火腩鱔煲屋企人話好好味!三杯酒肥腸豬大腸係我其中一樣好鍾意食嘅嘢,再配搭埋「三杯」嘅煮法,用醬油、米酒、麻油各一杯,再加埋九層塔、薑同蒜頭,一齊爆炒非常惹味!「三杯」源自江西,相傳係一個江西籍獄卒喺獄中用咗酒釀、豬油、醬油各一杯燉製雞塊俾文天祥食而得名。而家為咗方便同健康嘅關係酒釀改為米酒、豬油改為麻油。

合掌瓜紅蘿白豬骨湯

西蘭花炒鮮魷

菠蘿咕嚕肉

海味雜菜煲
正常嘢冇乜特別~

支竹火腩鱔煲
屋企人話好好味!

三杯酒肥腸

2017-11-20
2017-12-13 518 浏览
今日一行四人去新街市個熟食中心搵食,見呢檔最就腳又多人食就決定食呢間啦。一坐低即刻有人問我地開咩茶同埋擺低左煲例湯,原來個湯係送嘅,飲落唔覺好味精,不過因為冇咩湯渣我只飲得出係瓜湯。腰果蠔酥 - 即係炸腰果同炸蠔仔,口感香脆唔太鹹,OK 好食。金銀蛋白菜仔 - 佢個味教得啱啱好,又足料,呢個必食!黑椒薯仔牛肉粒 - 成個餸好香黑椒味,唔太辣送飯一流,啲薯仔炸過又索晒啲汁好味。牛肉粒冇雪味又夠淋,正。重點推介惹味胡椒蝦 - 好夠味仲好辣,攪到我地忍唔住叫返支啤酒飲。呢個一定要最後食,因為好濃味,食完之後食其他野會變左冇味。

腰果蠔酥
金銀蛋白菜仔
金銀蛋白菜仔 - 佢個味教得啱啱好,又足料,呢個必食!
黑椒薯仔牛肉粒
惹味胡椒蝦
2017-12-13
今晚我們喺粉嶺聯和墟熟食中心嘅「海記美食坊」買外賣自取返屋企食!我們買咗梅菜蒸鯇魚蒸嘅時間火候控制得啱啱好,肉質非常鮮甜嫩滑,而且份量都幾大件,梅菜亦相當香甜!菜遠牛肉炒河嘅河粉麵質好煙煙韌韌,牛肉嘅肉質亦好軟滑,唔會有韌或過老嘅感覺,而且份量超多,多到舖滿整個表面,平日喺其他食店食嘅通常都係啲河粉多過牛肉,但呢度可以話牛肉比河粉多,真係好抵食呀!星洲炒米炒得唔算好乾身,但味道都幾香辣惹味,火腿絲同叉燒絲嘅份量亦都好足料!揚州炒飯炒得好夠鑊氣,而且都算幾乾身同粒粒分明!
我們買咗梅菜蒸鯇魚蒸嘅時間火候控制得啱啱好,
肉質非常鮮甜嫩滑,
而且份量都幾大件,
梅菜亦相當香甜!
菜遠牛肉炒河嘅河粉麵質好煙煙韌韌,
牛肉嘅肉質亦好軟滑,
唔會有韌或過老嘅感覺,而且份量超多,
多到舖滿整個表面,
真係好抵食呀!
星洲炒米炒得唔算好乾身,但味道都幾香辣惹味,
火腿絲同叉燒絲嘅份量亦都好足料!
揚州炒飯炒得好夠鑊氣,而且都算幾乾身同粒粒分明!
梅菜蒸鯇魚
梅菜蒸鯇魚
菜遠牛肉炒河
星洲炒米
揚州炒飯
聽聞有新舖開張,我同老婆大人梗係去試吓啦!(當然之後知道去錯咗,新舖果日咁啱休息)見到佢有蠔餅,而老婆大人又係蠔控,咁就二話不說坐低睇吓仲有啲咩啱食。最終叫咗炸大腸,馬拉盞通菜,黃金南瓜鮮魷,同埋滿心期待嘅蠔餅。炸大腸 - 不過不失,老婆大人覺得佢炸得比較乾,乾到有啲"柴"馬拉盞通菜 - 我地兩個都覺得夠惹味 (自己應該整唔到咁嘅味道)黃金南瓜鮮魷 - 一致讚好 (如果唔係有佢應該俾咗喊樣),因為極邪惡(咸蛋黃+魷魚)但又超好味。南瓜軟硬適中,魷魚夠爽口蠔餅 - 老婆大人食咗少少就停咗手。細問之下佢覺得粉太多,蠔太細,仲有蛋殼,再加上勁多油,食唔落。我就淨係覺得粉太多(雖然平心而論蠔都唔少),但真係食1/4塊已經飽咗一半。最終我淨係食晒啲蠔就算啦。雖然街市入面嘅大排檔唔會好高預期,但真係俾唔落笑樣(投先都講過冇個黃金南瓜鮮魷就一早俾咗喊樣),所以……OK啦

2017-10-12
  • 黃金南瓜鮮魷
  • 馬拉盞通菜
2017-07-14 268 浏览
我會告訴你,海記係做碟頭飯的街市熟食檔,33元有碟頭飯食,加2元有凍飲,就係熟食中心質素。我覺得你想35元食lunch 已經係好難的了,但海記有!老闆一家人做左好多年,快手。中午都做碟頭飯的,我會用工人飯堂形容整個熟食中心。但!你不會估到有一份蠔餅炸到酥脆而且入面有羅勒葉!羅勒葉不平的!這一份我買了65元,如果你不想吃碟頭飯可以嚐嚐叫下他們的餸,我覺得不應該只針對33元的碟頭飯。
中午都做碟頭飯的,我會用工人飯堂形容整個熟食中心。
但!

2016-04-03 464 浏览
復活假繼續無飯家庭,到聯和墟街市「海記美食坊」,又是叫菜甫肉碎煎蛋,枝竹火腩煲。發覺。煎蛋由4大塊,變為3塊,由1月尾到3月尾的48元加到58元。味道淡了,肉碎很少。枝竹火腩煲由1月尾到3月尾的58元加到68元,少了配菜草菇及蒜子,味精多了。這次很失望,希望下次不是假期時會有好水準。ps加幅最厲害是肉餅,由48元加到68元,百物騰貴。
發覺。

這次很失望,希望下次不是假期時會有好水準。

ps加幅最厲害是肉餅,由48元加到68元,百物騰貴。
2015-07-11 482 浏览
星期六放假到粉嶺探完外母,行了一陣商場,肚子餓想起到联和墟街市醫肚,就到海記美食坊,一坐低先送上一小㷛例湯,足料鮮甜無味精,點咗枝竹火腩大鱔㷛,鱔魚有7-8件,都算新鮮$88的價錢,算是超值不過火腩略嫌過火燒肉皮是燒黑了的,芝士焗牛仔骨伊麵底$78,芝士味濃有四大件牛仔骨鮮滑伊麵足有三四人份量,二個人吃不消,加一碟椒絲腐乳通菜,啤酒二支凍檸茶一杯,$250多元都算超值。
2015-07-11
2014-12-14 401 浏览
晚上的街市裏,有營業的食店不多。看到海記以「在粉嶺扎根30年」為噱頭,於是試試。點了圍村砵仔醬爆骨及魚湯魚腐雜菜煲。圍村砵仔醬爆骨,醬汁比較特別,帶甜味,有很多欖角,排骨不太似雪藏貨,算是不錯。魚湯魚腐雜菜煲,就比較差,雜菜似是餸頭餸尾,有些變黑變黃。雖然如此,都會有下次光顧的,因為粉嶺晚上可以食得落又平的食店不多。
晚上的街市裏,有營業的食店不多。
看到海記以「在粉嶺扎根30年」為噱頭,於是試試。
點了圍村砵仔醬爆骨及魚湯魚腐雜菜煲。
魚湯魚腐雜菜煲,就比較差,雜菜似是餸頭餸尾,有些變黑變黃。
2013-02-24 244 浏览
夜晚七點幾,三個人貪方便唔想行咁遠,就去左聯和墟街市食飯。見呢間幾多人幫襯,仲有報紙報導過,諗住應該唔錯,所以就坐低左。叫左三個小菜:馬拉盞生菜、蒜茸牛仔骨同豉椒炒蜆,落完單十五分鐘後話冇蜆,叫我地揀第二樣。見佢擺出黎既牌介紹咖哩芥蘭豬頸肉煲,都幾吸引,所以就轉做呢個菜。點知過差唔多十五分鐘之後,又走過黎話冇芥蘭,問可唔可以轉菜心。覺得反正都差唔多,所以就轉菜心。由坐低開始計起成四十五分鐘都冇小菜到,直到催左二、三次先黎左個牛仔骨,隔多陣先有生菜。個牛仔骨唔怕韌,而且好香蒜茸味,的確唔錯。個馬拉盞生菜都OK,但成碟野比較多水,所以D味唔係太濃。個煲一路都未黎,唯有唔食住等佢,等緊既時候見隔離台台都有湯飲,淨係我地冇,覺得有D奇怪。依稀記得之前同屋企人幫襯好似有例湯送,問一問佢先俾湯我地。我真係不禁疑惑:唔通係見我地幾個十幾歲所以就HUP我地?催住等等到差不多九點終於頂唔順問佢,究竟係唔係漏左單,但幾次都淨係應我地話等佢CHECK下,跟住又冇話番俾我地聽結果係點樣。追問左好多次都係咁,都估到佢可能係落漏左但又唔想我地取消,最後嬲嬲地直接同佢講我地取消個菜同埋單,淨低D野都冇食就走左。另外
夜晚七點幾,三個人貪方便唔想行咁遠,就去左聯和墟街市食飯。

叫左三個小菜:馬拉盞生菜、蒜茸牛仔骨同豉椒炒蜆,
落完單十五分鐘後話冇蜆
,叫我地揀第二樣。
點知過差唔多十五分鐘之後,又走過黎話冇芥蘭
,問可唔可以轉菜心。
覺得反正都差唔多,所以就轉菜心。

由坐低開始計起成四十五分鐘都冇小菜到
,直到催左二、三次先黎左個牛仔骨,隔多陣先有生菜。
個牛仔骨唔怕韌,而且好香蒜茸味,的確唔錯。
個馬拉盞生菜都OK,但成碟野比較多水,所以D味唔係太濃。

依稀記得之前同屋企人幫襯好似有例湯送,問一問佢先俾湯我地。
我真係不禁疑惑:唔通係見我地幾個十幾歲所以就HUP我地?

催住等等到差不多九點終於頂唔順問佢
,究竟係唔係漏左單,

追問左好多次都係咁,都估到佢可能係落漏左但又唔想我地取消,

另外幾台客都嘈好耐都冇菜出,有D仲嬲到走埋。

其實食物既味道係唔錯,但等咁耐真係無辦法忍受LOR。

三個人食餐飯,又唔係要你煮九大簋,竟然可以搞成超過個半鐘都出唔到三個菜,仲要D客三催四請。

咁既服務質素,上報紙、味道幾好又有咩用,唔洗旨意我下次再去。
2013-02-24
2012-10-21 78 浏览
今日喺附近做完野 3 點收工,午飯都未食,勁肚餓~! 心血來潮想食個簡單下午茶,經朋友介紹去左呢到食,話佢好有鑊氣同出名好食,所以諗都冇諗就食呢間,大排檔FEEL 我最中意~~星期日呢個時段冇咩人,餐牌上除左有經典西式下午茶系列,仲有中式炒粉面!因為太肚餓而且目標好清晰, 我地好快已經決定好食乜野!我叫左個星洲炒米加辣,朋友分別叫左個干炒牛河,咸魚鷄粒炒飯.同D飲品~等左一陣~先黎咸魚鷄粒炒飯 : D飯炒完都濕淋淋唔夠乾身, 成碟飯我諗用左1-2條鷄柳切粒,鷄肉有手指尾指甲咁細,當中唔知係咪真係有咸魚,因為食唔到有任何咸魚香..V__V等左足足5分鐘都未見其他野上坮,隔離遲過我地到的一家人的西多士都食左一半..想叫個服務員黎追一下佢就拎左碟白色的星洲米過黎....我地三個一睇見唔對路,就同佢講,我地要加辣唔係走辣喎~佢就二話不說就拎返去廚房,我地又要再等過..又等左一陣,差少少就發脾4,!終於星洲炒米加辣同朋友的干炒牛河一齊上枱,朋友叫佢拎辣椒醬,我就叫佢地拎辣椒油,朋友的干炒牛河可能係最保守最好味既款式~而我的星洲米就感覺好差~有少少失望..米粉又粹又濕,結撻撻,材料又唔多,又冇鑊氣
大排檔FEEL 我最中意~~星期日呢個時段冇咩人,
餐牌上除左有經典西式下午茶系列,仲有中式炒粉面!
因為太肚餓而且目標好清晰, 我地好快已經決定好食乜野!

等左一陣~先黎
當中唔知係咪真係有咸魚,因為食唔到有任何咸魚香..V__V

佢就二話不說就拎返去廚房,我地又要再等過..

又等左一陣,差少少就發脾4,!
朋友的干炒牛河可能係最保守最好味既款式~
而我的星洲米就感覺好差~有少少失望..
米粉又粹又濕,結撻撻,材料又唔多,又冇鑊氣,重要既係佢的所謂加辣,
就只係加多左咖喱粉,因為我食落口果陣,仲食到咖喱粉加水未撈混的感覺....噢..我的天..
見佢咁狀態,都唔敢有咁多要求, 拿拿林加少少辣椒油點下味, 食飽個肚就算了..

真係唔明點解朋友會話呢間老字號有鑊氣,好正好好食,,,
可能係佢晚飯小菜好得,下午茶就差少少掛!
题外话/补充资料: 雖然味道真係強差人意,不過都清晒成碟~! 我覺得就算係比較平宜的下午茶,都應該整得有誠意一D 食物本身係無辜的.理應珍惜..
2012-10-21
2012-02-11 89 浏览
和媽媽去完圖書館後,便準備去找東西吃,經過電梯口,媽媽話想再來這兒吃,於是我們便決定來這兒吃。我們叫了二個菜:鐵板豉椒雞賽螃蟹鐵板豉椒雞-好好味,但雞肉老了少許,好果滑些就更好了!賽螃蟹正呀,雖然是二十元,但好好味,d蛋白好滑呀正!我亦叫了一個香腸蛋通粉,不錯!煎蛋好好味!香腸亦好好味!還有一個例湯,正呀,好多白菜!個湯好甜!服務不錯,正!亦很有禮貌!下次我會試下她的火鍋!
我們叫了二個菜:
鐵板豉椒雞
賽螃蟹

鐵板豉椒雞-好好味,但雞肉老了少許,好果滑些就更好了!
賽螃蟹
正呀,雖然是二十元,但好好味,d蛋白好滑呀
正!
我亦叫了一個香腸蛋通粉,不錯!煎蛋好好味!香腸亦好好味!
正!
還有一個例湯,正呀,好多白菜!個湯好甜!
正!
服務不錯,正!亦很有禮貌!
下次我會試下她的火鍋
2012-02-06