2025-06-21 429 浏览
Blingbling美食推介✨📍銅鑼灣清原Taro Yuan✨芋泥控必到甜品店💜💠💠💠💠💠💠💠💠男朋友既top priority就係要養肥我,所以食完dinner食糖水係唔會少的😂今晚銅鑼灣食飯,特登過黎試下台灣過江龍甜品店清原既超人氣芋頭甜品☺️咁岩老闆係度,超級nice~ 下次都會再黎☺️💠 芋見幸福 $62滿滿一大碗💜配料超豐富☺️有綿密既芋泥、煙靭既芋圓、黑糖珍珠、紅豆同西米😋真係幸福感滿滿啊☺️而且base係冰涼鮮奶,透心涼~ 好啱夏日打卡📸!💠 紫薯串串 $27麻糬粘滿紫薯粉,色澤靚又有層次食感,香甜柔軟,超級打卡able😍💠 芋頭鮮奶露 $43以鮮奶為基底,加入甜甜芋頭奶露,清新香滑又唔會膩,仲有好多西米😋簡直係濃芋控最愛☺️餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰💰/5清原Taro Yuan📍銅鑼灣白沙道4號地舖
Blingbling美食推介✨

• 芋見幸福
  • 紫薯串串
  • 芋頭鮮奶露
2025-05-30 688 浏览
【灣仔區】【清原】講到呢間嘢就真係好笑,第一次食嗰陣,完全係機緣巧合。因為嗰陣田慈仁準伉儷同我哋幾個兄弟喺銅鑼灣食飯傾吓佢哋婚禮啲嘢,傾完食飽,就梗係去食個甜品開心吓。周圍都冇位容納到我哋咁多人,係呢間稍為執一執枱櫈就即刻有得坐,所以好有印象。不過由於係一對新人請我哋食,所以我都冇逐個問返究竟大家食咗啲乜,同埋幾多錢,所以只有圖片作參考,大家唔好見怪。只記得水準只係正正常常,冇乜特別,性價比唔係好高。第二次去就咁啱喺嗰邊收工,想食個甜品獎勵吓自己,就去咗呢間嘢度食喇。入到去發現原來佢哋第二日好似要同姜濤慶生,好多應援物。我就食 $53 嘅「雙芋冰嫩鮮草凍」,店員推薦加一球「冰淇淋」會好食啲,要香芋味,咁就剁咗我 $18,食落其實都係麻麻哋,加埋雪糕咪又係一般。埋單 $71,都係用偶像明星作招睞嘅價錢啦。。。(地址:銅鑼灣白沙道4號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats

(地址:銅鑼灣白沙道4號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #清原 #銅鑼灣甜品店 #雙芋冰嫩鮮草凍 #1am1760 #1ambackup
2025-04-29
5天前 0 浏览
清原|台灣連鎖no.1 甜品店|銅鑼灣岩哂想:✅搵地方坐下✅同朋友閑聊✅想食啲甜野芋見幸福💜 芋圓控必叫✨煙韌嘅芋圓同珍珠配埋甜度適中紅豆同芋泥,份量又啱啱好,食完飯過嚟食一碗就啱啱好。芒芒雪花冰💛 將牛乳同冰完美融合埋一齊,啖啖冰係嘴裏面融化,醇厚嘅牛奶味真係無得頂。加埋新鮮芒果、淋埋芒果醬上去味道更豐富,食到底仲有曲奇碎!好驚喜!好有層次感!😍除咗甜品之外,清原仲有手搖飲品🥤巨峰葡萄玉露💜提子濃郁嘅果香同甘甜加埋清爽的玉露,每啖都香氣縈繞,係夏天消暑好選擇。
清原|台灣連鎖no.1 甜品店|銅鑼灣

岩哂想:
✅搵地方坐下
✅同朋友閑聊
✅想食啲甜野

芋見幸福💜 芋圓控必叫✨

芒芒雪花冰💛

除咗甜品之外,清原仲有手搖飲品🥤

巨峰葡萄玉露💜

作為芋頭芋圓控 一早bookmark咗! 掛住台灣可以止一止忍💕 聽聞係台灣連鎖甜品第一品牌😝芋頭紅豆冰 $68: 有芋頭、芋泥、紅豆、牛奶冰,芋頭超足料!! 綿密香滑💜 超推牛奶冰 奶味超濃郁!! 夏天食非常清爽消暑💦 +芋圓 $12 口感QQ好正👍🏼小紫芋鮮奶豆花 $56 : 豆花豆味好濃,有紫芋波波好特別✨ 另外加咗白玉及椰果(各$8)🍓士多啤梨串串 $27: 烤麻薯串 配士多啤梨醬•士多啤梨碎•芝士奶蓋麻薯QQ🍡 芝士奶蓋咸香同士多啤梨好灰🍓

芋頭紅豆冰 $68
+芋圓 $12 口感QQ好正👍🏼

小紫芋鮮奶豆花 $56

🍓士多啤梨串串 $27
: 烤麻薯串 配士多啤梨醬•士多啤梨碎•芝士奶蓋
麻薯QQ🍡 芝士奶蓋咸香同士多啤梨好灰🍓

2025-07-24 0 浏览
銅鑼灣利園附近有間台灣過江龍甜品店,主打芋頭甜點同茶飲,主要食材來自屏東同大甲,務求一年四季都有供應。招牌3號包含仙草凍、紅豆、芋園、芋頭球同珍珠,芋園煙煙韌韌有咬口,大大粒、芋頭球入口綿密,香氣四溢,令人一試難忘,下面仲有剉冰,連同奶油球更甜。除此之外亦有芋頭冰、雪花冰、豆腐花、暖湯系列等。小紫芋鮮奶豆花包含小紫芋同鮮奶,小紫芋細細粒,散發著淡淡香氣。銷魂薑母湯真心好薑,飲落暖胃,連同芋圓、薏仁、芋頭球、珍珠同芝麻湯圓,食完一定大滿足!飲品要咗仙草凍奶茶同楊枝甘露,配料十足,可以當甜品食😬

2025-07-24 0 浏览
我平日夜晚10點入座餐廳唔算多人,落咗一杯楊枝甘露,等咗15分鐘先有。杯楊枝甘露一上枱成杯奶白色,我飲咗一啖成口冰佢呢杯嘢根本係奶水加冰再加少少芒果汁,完全唔掂,我以後都唔會再理呢間嘢。
2025-07-22 0 浏览
呢間餐廳播放住林家謙既每首唔同歌曲,好有林家謙演唱會feel,有部電視會不停播佢既MV,呢度係自己揾位坐再去收銀處落單點餐,我地叫左呢度既招牌3號,入面有好多紅豆,芋圓,珍珠,仙草同埋一個雪糕球甘大既芋泥球,芋泥用左台灣芋頭整成既芋泥涵好香芋泥味。薑汁湯圓豆花,豆花滑溜,薑汁味濃郁,白玉湯圓配埋薑汁好夾。飲品款式選擇多,叫左一杯芋見幸福飲落勁多涵料,另一杯芋泥西米露入面既西米好多芋味濃郁又可以自選甜度冰度。

薑汁湯圓豆花,豆花滑溜,薑汁味濃郁,白玉湯圓配埋薑汁好夾。

最近呢間糖水鋪火熱🔥,鍾意食芋圓嘅朋友千祈唔好錯過😍口味尤如置身喺台灣食嘅水準一樣🍫✨ 提拉米蘇蛋糕冰 賣相💯 打卡一流! 一上桌就超吸睛!頂層鋪滿可可粉,中間是綿密的牛奶/咖啡味刨冰 ,裡面藏著一條濕潤的提拉米蘇餅乾條,旁邊還有一小杯濃縮咖啡,可以自行淋上。上層配料有脆口的餅乾碎,整體堆得像座小山,視覺效果滿分!創意十足,味道融合得很好,絕對值得一試! 份量適合2人分享。🍠🥣 招牌3號 (冷/熱) 清原的招牌芋圓糖水,3號包含:芋圓、紫薯圓、珍珠、紅豆、芋泥/芋頭粒。 我選了冷的。賣相色彩繽紛!紫、黃、白、紅的配料堆疊,看著就很有食慾。口感非常扎實、煙韌、有嚼勁!吃得出是真材實料手作的味道,芋頭、地瓜、紫薯的天然香氣很突出,甜度自然,不會死甜或粉感重。大推!一碗就能滿足對經典芋圓糖水的所有期待!🥤 紫芋波波沙 (外帶杯) 沙冰底 + 招牌紫芋 + 珍珠沙冰打得細膩,應該是芋頭加上牛奶底,味道清甜。主角依然是出色珍珠,煙韌口感在沙冰中依然突出。夏天逛街拿著喝很解渴,又能同時吃到招牌配料。作為外帶飲品是不錯的選擇,但論滿足感還是堂食的招牌3號更勝一籌。🌿 環境: 店面不算大但整潔明亮,整

🍫✨ 提拉米蘇蛋糕冰

🍠🥣 招牌3號 (冷/熱)

🥤 紫芋波波沙 (外帶杯)
沙冰底 + 招牌紫芋 + 珍珠

🌿 環境: 店面不算大但整潔明亮,整間鋪頭以粉紫為題 ,週末晚上人流頗多,可能需要等位,但翻桌速度快。店員態度友善,落單有效率。

2025-07-15
$60 (其他)
2025-07-21 0 浏览
清源銅鑼灣最近喺銅鑼灣一間甜品店試咗幾款招牌甜品,紫薯雪花冰、甜水芋露豆花、草莓丸子串串同椰子丸子串串,真是一個甜蜜驚喜!✨紫薯雪花冰入口即化,紫薯香濃甜度剛好,配鮮奶油同紫薯粒,層次豐富,超消暑!🍨 甜水芋露豆花滑嫩Q彈,芋露香濃唔膩,傳統糖水嘅溫暖feel,份量足,抵食!🥣 草莓丸子串串(士多啤梨醬+碎+芝士奶蓋)Q彈丸子搭酸甜草莓醬,奶蓋濃郁帶鹹香,好似飲高質奶昔,超滿足!🍓 椰子丸子串串(椰絲+片+芝士奶蓋)充滿熱帶風情,椰香清新,奶蓋提升層次,椰子片脆口好食!🥥整體口味創新又不失傳統,環境舒適,服務貼心,價錢合理。想同朋友或另一半甜蜜一下,快啲去試,仲有好多口味等緊你!😋 ##銅鑼灣美食 #甜品控 #香港食記#美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #foodiesinternationalchat #global
清源
銅鑼灣

#銅鑼灣美食 #甜品控 #香港食記
#美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港
#foodiesinternationalchat #globaleats
2025-07-21 0 浏览
同朋友行商場行到攰,發現隔離街有間糖水鋪過去醫醫肚,順便坐低休息下🥣 甜水芋露豆花豆腐花+西米露+芋圓嘅完美配搭!糖水底清甜,突顯濃濃豆味,加上西米同芋圓勁好咬口超滿足! 😋🍠 紫薯雪花冰賣相用心到爆,紫薯同牛奶味滿瀉!堅持食到中間仲會有玉米片同芋圓粒,好似開寶箱咁! 🌟🥭 楊枝甘露大大碗芒果沙冰底,芒果粒同西柚粒加持,酸甜清新,超開胃! 💛同朋友傾下食下食得舒心,仲有冷氣吹,完美下午!#清原 #銅鑼灣美食 #甜水芋露豆花 #紫薯雪花冰 #楊枝甘露
同朋友行商場行到攰,發現隔離街有間糖水
過去醫醫肚,順便坐低休息下

🥣 甜水芋露豆花
豆腐花+西米露+芋圓嘅完美配搭!

🍠 紫薯雪花冰
賣相用心到爆,紫薯同牛奶味滿瀉!
堅持食到中間仲會有玉米片同芋圓粒,好似開寶箱咁! 🌟

🥭 楊枝甘露

同朋友傾下食下
食得舒心,仲有冷氣吹,完美下午!

2025-07-17
2025-07-21 0 浏览
喺銅鑼灣嘅清原,係台灣甜品過江龍,主打仙草冰品同台式飲品,夏天嚟解暑真係一流!😋雙芋冰嫩仙草凍🍨,呢款真心推介!入面有仙草凍、紅豆、芋圓同芋頭球,仙草凍份量多,帶淡淡甘香,配上送嘅奶油,滑到不得了,超啱做解暑甜品🌞。芋頭鮮奶波波🥤,啱外帶!有鮮奶綠同Q彈芋圓,芋圓咬落有嚼勁,鮮奶綠清新唔膩,飲落好舒服。小芋圓Q奶🥛,另一款外帶飲品,入面有小芋圓、珍珠同椰果,每啖都Q彈滿滿,口感好特別,飲到好開心😍。薑汁湯圓豆花🥣,薑汁味濃到爆,夠晒辣,暖胃又過癮,冬天食都啱!芋頭鮮奶露🌟,滿滿西米露,每啖都充斥口腔,芋頭味香濃,食完好滿足💖!
2025-07-18 0 浏览
[#kwfoodie台灣菜]🍽清原來自台灣的人氣甜品品牌——清原,一家以芋頭為主打的甜品專賣店,結合了傳統與創新,提供多款富有台灣特色的甜品💕不用遠赴九份🌄也能品嚐到手工製作的正宗芋圓😋除此之外,還有紫米、豆花、麻糬等經典甜品🫓和冰品~一次滿足甜品控👫對於傳統與創意的雙重期待😘最近餐廳內設有人氣男團 #Mirror 中的 #Tiger 應援,窗外即可看見一大幅的應援牆,#鏡粉 萬勿錯過💕!#紫薯麻糬串串 $27
每顆麻糬上沾滿了芝士奶蓋,口感煙韌,搭配微甜紫薯粉,一條份量剛好足夠一個人吃完而不膩味道小評分:😋😋😋😋😋/5#草莓麻糬串串 $27
麻糬與鮮甜草莓完美結合,同樣沾滿了芝士奶蓋,酸甜交織,讓人回味無窮,特別適合夏天味道小評分:😋😋😋😋😋/5#提拉米蘇蛋糕冰 $148
綿密蛋糕層與冰涼奶霜交疊,再配上咖啡香氣,甜而不膩,底部更有沾滿咖啡液☕️的手指餅,十分有驚喜,是一道打卡必備甜品🍮味道小評分:😋😋😋😋😋/5#熱紫米湯圓豆花 $48
熱騰騰的紫米湯底配上滑嫩豆花與彈牙湯圓,湯圓口感較像平常的小丸子🍡,但吃了一大碗棉花冰以後,可以用作暖胃,可留待冬季再次品嘗味道小評分:😋😋😋😋/5🌟
[#kwfoodie台灣菜]
🍽清原

#紫薯麻糬串串 $27

#草莓麻糬串串 $27

#提拉米蘇蛋糕冰 $148

#熱紫米湯圓豆花 $48
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
招牌🤍芋見幸福作為排行榜嘅第一位果然冇令我失望。芋圓Q彈,珍珠軟糯,仲有紅豆同我最鍾意嘅芋泥球,綿密口感中會咬到粒粒芋頭粒。整體甜度適中,加上綿綿冰同奶超級好吃。大滿足!🤍 草莓芋圓牛奶冰係清新之選,mix埋草莓醬酸酸甜甜,好岩夏天飲。唔夠喉最後加左個🤍Tiramisu 雪花冰,滿滿嘅雪山入面有曲奇碎同手指餅,再淋上咖啡同奶油,賣相吸引。最驚艷我嘅係額外加嘅雲呢拿味雪糕球,雲呢拿味超濃郁!

招牌🤍芋見幸福作為排行榜嘅第一位果然冇令我失望。

2025-07-15 0 浏览
銅鑼灣白沙道一抹芋紫風建築,廚窗是帥哥「卡丫依❤️」的牆貼,特別搶眼。仔細留意門外餐牌才知道是一間台式糖水店。店內當日由帥哥主理,一聲聲「姊妹~😘」稱呼客人猶為親切。😊黑金燒仙草嗯?😳本來我以為是普通的燒仙草,怎麼是熱粥的形態😳?真是顛覆平時對芋圓的認知。蓋嚟嘅交過嚟㗎燒仙草是熱燙,碎成糊狀。底下是各種營養豆類、三色芋圓🍡和黑糖珍珠。軟糯、煙韌、溫熱、濃稠集為一碗,幸福呀🥰極之推薦!🥭🍹楊枝甘露小店招牌3號,香港本地出產的特飲之選。香濃芒果奶、西米、西柚肉和大大嚿芒果肉😍🤤。微酸微甜,夏日一杯,很是開胃。

店內當日由帥哥主理,一聲聲「姊妹~😘」稱呼客人猶為親切。

😊黑金燒仙草

🥭🍹楊枝甘露

2025-07-13 122 浏览
一睇到滿滿嘅紫色元素已經知道呢度係食芋頭甜點㗎喇!呢間黎自台灣嘅過江龍嘅清原芋圓將台灣芋頭甜品原味帶到香港多款芋圓甜品或台飲都超吸引🥤紫芋波波沙紫芋控注意⚠️!飲落奶味同紫芋味都好突出微甜不膩芋頭沙冰細滑入面仲有粒粒紫芋珍珠口感超豐富一啖落去係香濃、滑、Q彈交錯夏天飲一杯真係超滿足~好啱想飲甜但又唔想太heavy嗰種心情!🍧芋見幸福芋圓、地瓜圓、珍珠、紅豆、西米露、芋泥一大碗料多到滿瀉!芋頭冰冰底唔會太甜夾埋芋泥食落好綿滑~芋圓彈牙夠煙韌食完一碗勁飽足成碗野視覺同味覺都好療癒打卡度超高📸!🍡焦糖串串呢款唔係芋頭甜品但係我💯💯💯推薦~Mochi烘暖後口感煙韌拉絲外層焦糖帶微脆超香甜再加上焦糖曲奇粉啖啖香甜好好味喺香港插旗嘅清原維持到台灣原味同質感甜品選擇多、價錢合理店內仲布置有香港歌手嘅應援牆估唔到台灣店黎到香港可以咁貼地!
一睇到滿滿嘅紫色元素
已經知道呢度係食芋頭甜點㗎喇!
呢間黎自台灣嘅過江龍嘅清原芋圓
將台灣芋頭甜品原味帶到香港
多款芋圓甜品或台飲都超吸引

🥤紫芋波波沙
紫芋控注意⚠️!
飲落奶味同紫芋味都好突出
微甜不膩
芋頭沙冰細滑
入面仲有粒粒紫芋珍珠
口感超豐富
一啖落去係香濃、滑、Q彈交錯
夏天飲一杯真係超滿足~
好啱想飲甜但又唔想太heavy嗰種心情!

🍧芋見幸福
芋圓、地瓜圓、珍珠、紅豆、西米露、芋泥
一大碗料多到滿瀉!
芋頭冰冰底唔會太甜
夾埋芋泥食落好綿滑~
芋圓彈牙夠煙韌
食完一碗勁飽足
成碗野視覺同味覺都好療癒
打卡度超高📸!

🍡焦糖串串
呢款唔係芋頭甜品但係我💯💯💯推薦~
Mochi烘暖後口感煙韌拉絲
外層焦糖帶微脆
超香甜
再加上焦糖曲奇粉
啖啖香甜
好好味

喺香港插旗嘅清原維持到台灣原味同質感
甜品選擇多、價錢合理
店內仲布置有香港歌手嘅應援牆
估唔到台灣店黎到香港可以咁貼地!

2025-07-10
下午茶