今日去呢間充滿舊時香港特色既餐廳食飯,連食物份量都有以前既感覺!我地叫左鐵板鴛鴦扒餐,係有兩大塊雞扒同豬扒,仲要係好厚身但又唔會乾同埋韌。真係有以前食鐵板餐既感覺而最神奇既係會有半舊青椒同紅椒再加一整片菠蘿!呢個真係未試過係其他地方見過,好大方又唔計較成本,仲要整得好食!另外叫咗焗鴛鴦扒飯餐,其實叫完先知我地應該食緊差唔多既嘢,下次可以試下其他菜式。不過個焗飯真係好大份,好似好耐以前食飯個陣咁既size,大大碗飯再加埋巨型雞扒&豬扒,超級滿足同埋食之前真係要好肚餓先會食得哂,因為實在太大碟啦!

2019-12-16 69 浏览
去開EMAX睇Outlet兼食飯2樓有好多間餐廳無睇app之下,一上扶手梯就見到呢間餐廳睇落幾平就駐足睇睇咁啱兩個人都想食雞髀一個想食中式,一個想食西式值得一提係用QR Code叫嘢食Scan完個Code喺手機點完,可以直接online俾錢坐低等或者去櫃枱俾cash,都幾方便西式雞髀﹕虎蝦香草燒雞鐵板餐 $108有4款汁揀,黑椒汁/蒜蓉汁/日式照燒汁/牛肝黑野菌汁我哋揀咗最簡單最穩陣嘅蒜蓉汁+薯菜上枱嗰吓都算幾霸氣嘅,睇落幾豐富薯條比較偏脆同硬,不過好就係唔算鹹仲有隻大雞髀同大蝦蝦肉擺底好快過熟,失去爽口感覺雞髀幾大隻,賣相燒得幾靚味道唔錯,不過肉質無中式咁嫩滑中式雞髀﹕無骨麻辣口水雞飯 $69(+$10轉雞髀)海南雞/口水雞飯值得推介!個湯有蘿蔔粒,幾清,可邊飲邊食雞口水雞麻辣味重,嗜辣嘅人必食同樣係雞髀,呢款雞髀就好食好多雞肉無骨之餘,質感勁滑嫩,一啲都唔鞋口真係食完一舊又一舊
去開EMAX睇Outlet兼食飯
2樓有好多間餐廳
無睇app之下,一上扶手梯就見到呢間餐廳
睇落幾平就駐足睇睇
咁啱兩個人都想食雞髀
一個想食中式,一個想食西式

值得一提係用QR Code叫嘢食
Scan完個Code喺手機點完,
可以直接online俾錢坐低等
或者去櫃枱俾cash,都幾方便

西式雞髀﹕虎蝦香草燒雞鐵板餐 $108
有4款汁揀,黑椒汁/蒜蓉汁/日式照燒汁/牛肝黑野菌汁
我哋揀咗最簡單最穩陣嘅蒜蓉汁+薯菜
上枱嗰吓都算幾霸氣嘅,睇落幾豐富
薯條比較偏脆同硬,不過好就係唔算鹹

仲有隻大雞髀同大蝦
蝦肉擺底好快過熟,失去爽口感覺
雞髀幾大隻,賣相燒得幾靚
味道唔錯,不過肉質無中式咁嫩滑

中式雞髀﹕無骨麻辣口水雞飯 $69(+$10轉雞髀)
海南雞/口水雞飯值得推介!
個湯有蘿蔔粒,幾清,可邊飲邊食雞

口水雞麻辣味重,嗜辣嘅人必食
同樣係雞髀,呢款雞髀就好食好多
雞肉無骨之餘,質感勁滑嫩,一啲都唔鞋口
真係食完一舊又一舊
  • 無骨麻辣口水雞飯
九龍灣E-max新開了一間餐廳充滿港式風味~餐牌都是港式鐵板餐、燒味飯、焗飯、車仔麵~是自助式點餐的~~到收銀處下單後,需待叫餐,再到取餐處自取~🙋‍♀️裝飾以港式燈牌、懷舊電話、路牌作裝飾~~用來影相打卡一流啊~~哈哈哈哈哈~~📷天寒地凍,我們叫了兩個熱辣辣的鐵板餐~🍽巨人漢堡煎蛋鐵板飯 ($58) (+$7 司華力腸 (半條) ; +$5 馬蘇里拉芝士)📣黑椒汁香而不辛辣~~白飯拌著黑椒汁、半熟的煎蛋、芝士、粟米芝士還可以拉絲,多吸引~~頗香口~~🥚🌽🧀📣巨人漢堡厚厚紮實的一塊牛肉排~~裡面保存著肉汁,當中還拌有少許的菜粒配上黑椒汁~~好吃啊~~🤤🤤🤤📣額外$7加配的司華力腸是被劃開花,炸過的,表皮香香脆脆~🐷凍即磨咖啡 (跟餐,凍飲+$3)咖啡味夠香濃~~大大一杯,一邊吃扒,一邊飲,不錯~~~☕虎蝦香草燒雞鐵板餐($108)(+$5 厚切餐肉 ; +$6 豬扒漢堡(2片) ; +$5 馬蘇里拉芝士)📣燒雞半隻~大大隻,啖啖肉~和牛肝黑野菌汁頗搭~🐥📣虎蝦是用竹籤串起來烤香過的,頗方便吃~🦐📣豬扒漢堡就是普通豬柳蛋包裡面的那款,正正常常~但配上可以馬蘇里拉芝士就是真的不錯~~🧀📣厚切
九龍灣E-max新開了一間餐廳
充滿港式風味~
餐牌都是港式鐵板餐、燒味飯、焗飯、車仔麵~

是自助式點餐的~~
到收銀處下單後,需待叫餐,再到取餐處自取~🙋‍♀️

裝飾以港式燈牌、懷舊電話、路牌作裝飾~~
用來影相打卡一流啊~~哈哈哈哈哈~~📷

天寒地凍,我們叫了兩個熱辣辣的鐵板餐~🍽

巨人漢堡煎蛋鐵板飯 ($58) [黑椒汁]

(+$7 司華力腸 (半條) ; +$5 馬蘇里拉芝士)

📣黑椒汁香而不辛辣~~
白飯拌著黑椒汁、半熟的煎蛋、芝士、粟米
芝士還可以拉絲,多吸引~~頗香口~~🥚🌽🧀

📣巨人漢堡厚厚紮實的一塊牛肉排~~
裡面保存著肉汁,當中還拌有少許的菜粒
配上黑椒汁~~好吃啊~~🤤🤤🤤

凍即磨咖啡 (跟餐,凍飲+$3)

咖啡味夠香濃~~
大大一杯,一邊吃扒,一邊飲,不錯~~~☕

虎蝦香草燒雞鐵板餐[牛肝黑野菌汁]($108)

📣燒雞半隻~大大隻,啖啖肉~和牛肝黑野菌汁頗搭~🐥

📣虎蝦是用竹籤串起來烤香過的,頗方便吃~🦐

📣厚切餐肉是煎香過才放上鐵板的,夠香口~~

📣配菜有菠蘿、紅青椒,菠蘿被鐵板的熱力微微烘著,變得更甜更多汁~~🍍

📣薯條是分開上的,不怕被汁弄淋,上面灑上了椒鹽,微微咸香~~🍟

凍西洋菜蜜 (跟餐,凍飲+$3)

不會太甜~~菜蜜配燒烤的食物都頗合適~~☺

🤡整體來說,如果鐵板能夠再燒熱一點,應該會更惹味香口🤡

P.S.
Very Cheese系列好邪惡
還可以再加爆漿雙重芝士🧀🧀
感覺好吸引,有機會再來試一下~~🤗
  • 凍即磨咖啡
  • 巨人漢堡煎蛋鐵板飯
2019-12-08 128 浏览
星期六和朋友來到EMAX睇完早場戲,順路經過來這間港式茶餐廳剧下扒。商場本身人流稀少,二點鐘到見餐廳內唔多人有大量吉座位,這些情況其實見怪不怪。餐廳以先付款後等號碼自行取餐方式。每張枱上並沒有擺放餐牌,需要自行去到收銀櫃前看或透過手機SCAN QRCODE用手機點餐,掃下 QRCODE在自己手機上看確實方便。餐牌食物分了四大類,分別有「鐵漢」鐵板餐系列、「Very Cheese」熔岩芝士焗飯系列、「山炊食堂」燒味系列和「山炊食堂」魚湯米線系列。樣樣價錢唔算貴四五十蚊起,有人請食飯當然會揀款貴少少的。港嘢鴛鴦鐵板配黑椒汁跟意粉 $82鴛鴦扒是朋友點的,意粉分開左上,豬扒和雞扒相當大份,兩者非常厚身煎得香香的,配埋黑椒汁相當惹味。配菜有紅椒青椒菠蘿大片,食晒相當飽肚。虎蝦香草燒雞鐵板配日式照燒汁跟薯條 $108一串虎蝦外款燒得香口但唔算大隻,燒雞半隻份量多未食見到都飽了一半,配日式照燒汁味道相當夾,有少許香草味道還可以。配菜和鴛鴦鐵板相同多了隻荷包蛋而已。薯條正常水平脆皮粗條腍薯肉。熱飲奶茶唔駛補錢,凍飲金桔青檸特飲加十蚊,飲品味道大致okay。

餐廳以先付款後等號碼自行取餐方式。

港嘢鴛鴦鐵板配黑椒汁跟意粉 $82
港嘢鴛鴦鐵板配黑椒汁跟意粉