因為一大班朋友想飲茶聚聚,有九個人, 驚到時難揾位,所以幾個星期前,已搵啲可以訂位同可以坐埋一枱嘅酒家,致電尖東一間酒樓訂咗中午 12時飲茶。當天早15分鐘去到,佢話未有枱要等陣,跟住又話如果現在要可分兩張枱坐。 咁我哋話等下啦,點知個知客又話,唔知要等幾耐喎,我哋唔會同你 hold 枱,態度愛理不理,咁你就唔好話可以訂位啦, 我哋又冇遲到。 即刻上 Openrice 搵附近酒樓。 打到去問有位可坐九個人一枱,即刻轉軚改去呢度~港晶軒12:10 noon 去到, 發現有張特價點心紙 十二點半前落單,好抵,所以食咗好多點心。😋椒鹽鮮魷, 嗰炸粉就厚咗啲,冇乜味。以下的⇒ xo醬炒蘿蔔糕,同右上牛肚,味道唔錯。右下面馬拉糕, 蒸得好靚,好軟綿綿,不過要趁熱食, 腐皮卷普通好油。以下的⇒左上椒鹽豆腐,味道唔錯。 左下迷你上湯浸菜, 右上炸黄金苦瓜,冇苦瓜味,右中圖南瓜布甸,呢個外型幾特別,下面南瓜上面係南瓜蓉做嘅布甸,味道都幾好。😙 右下圖旦散好鬆化👍😋最後食埋擂沙湯圓,不過裡面啲芝麻餡比較稀,一咬就流曬出嚟。薑糖蕃薯糖水,好夠薑味,可能太多薑有點苦澀,蕃薯味道可以 ,不過兩樣都冇影相。😁
環境都舒適

煎腸粉

呢個鹹水角造型幾得意,上面插咗啲朱古力百力枝

芋角

椒鹽鮮魷, 嗰炸粉就厚咗啲,冇乜味。
椒鹽鮮魷

2021-10-31