自從吃了這家的肉乾,我的零食全都換成它家的了!太香了😭本地人外國人都在排隊買深圳過來也很近!每天現做,全部都是熱呼呼的新鮮出爐的🔥招牌豬肉乾牛肉乾太太太香了😭又香又有嚼勁,好吃到停不下來啊啊啊,有十幾種口味可以選,辣的不辣的沙爹的原味…烘的表皮的顏色,太誘人啦!唇齒留香齋雞粒真的是好特別!吃過很多次做還是頭一回看到,大姐一遍炒一遍翻騰,自制的醬汁紅彤彤的,光看顏色就在流口水,晾乾等冷卻就可以吃啦,沒吃過的一定要試試!豪華版花生糖價格不要太接地氣!料太足了,各種堅果肉眼可見的新鮮,麥芽糖很健康,老人小孩都能吃。多達數十種,難怪外國友人也贊不絕口,跟我一樣打包小包帶回去!自己吃送人都很不錯
自從吃了這家的肉乾,我的零食全都換成它家的了!太香了😭
本地人外國人都在排隊買
深圳過來也很近!

每天現做,全部都是熱呼呼的新鮮出爐的🔥

2023-10-02 1236 浏览
每次同屋企人入元朗都必買嘅係齋雞粒🤣不過唔係我鍾意食,係佢哋鍾意食。半磅$45 一磅$90買咗兩個半磅同一個一磅俾屋企人食上次買嘅雞粒有啲淋,今次食比上次脆口,仲有暖暖地嘅感覺,似係啱啱整好出嚟,食完一粒就想食下一粒第二日再食,部分雞粒都保持仲脆口感覺,但係啲齋雞粒經常會痴埋一舊,一拉成手都污糟曬🤣而食落無第一日咁好食,feel都唔少油。食第一粒好食,第二粒就無咁好食。不過我本來就唔係勁鍾意食,所以對我嚟講呢樣嘢食係幾得意,但唔會狂食
每次同屋企人入元朗都必買嘅係齋雞粒🤣
不過唔係我鍾意食,係佢哋鍾意食。
半磅$45 一磅$90
買咗兩個半磅同一個一磅俾屋企人食

食第一粒好食,第二粒就無咁好食。
2022-09-14 2651 浏览
☘️前兩個禮拜入去元朗一日遊,住元朗嘅朋友介紹呢間冠環球,我家姐都提我要去佢哋度買齋雞粒,話係每日現炒,juicy得嚟又chewy, 唔會好硬。 呢個兒時小食真係喚醒我哋唔少兒時回憶😜。☘️去到就見到外面好多人,都係排隊買齋雞粒同肉乾。佢哋齋雞粒有分原味,沙爹同埋麻辣,山長水遠嚟到,就每個味都買來試吓。 回到家即日就試吓味,唔係點對得住佢現炒😜 ☘️從口感嚟講,佢係軟身同chewy ,都好juicy, 但係有點太軟,如果可以帶少少脆會好啲。至於味道,個人最喜歡沙爹味,因為原味好鬼甜,麻辣我都鍾意,但係美中不足,當日食已經有啲油益味,唔知係咪啲麻辣油嘅原因😓。 其他兩個味擺咗幾日之後食都有相同嘅情況,所以最好即買即食唔好留。☘️整體來講如果咁啱去到元朗咁都可以去買嚟試吓,但係就冇必要特登入去買囉

• 齋雞粒
上次買過其奧,覺得脆的比較好吃,今次就只買脆的,半磅半磅,才50,再買兩包混合的送人。上次不知道冠環球,回來看了電視,什麼澳門過江龍,子承父業,心心念念的想試一下,看看價錢80,哎呦喂,貴對面60%,捨不得喲。附近吃完飯,心心念念的,還是回去買點試試。說可以混合脆軟一起稱,我說要半磅混合,一拿出來就是一個超級大的包裝袋,阿姐拼命的裝面前那盆軟的,我說我只要半磅,上稱,都已經過半磅了40+,那脆的只好下次再試。買好忍不住,馬上擦擦手試吃,哼,有點油益味,立刻拿其奧的對比一下,又香又脆,唉,還要80,讓人多失望。我明白,齋雞粒一般都會有點油益味,但相比之下,的確比對面店的重。冠環球的糖漿也重,所以好甜,而且會黏在一起,一大塊的,不方便吃。結論和很多人的一樣,貴,有油益,糖漿比較重,黏埋一大塊,店員不友善。
齋雞粒
2022-08-27
2022-01-08 1307 浏览
去開元朗,見多人排隊,於是同又跟隊買咗齋雞粒同埋花生糖。返到屋企一食,成陣油益味,用咗隔日油?定唔新鮮?仲要好痴牙,太淋 無口感,最後掉咗。屋企人都覺得麻麻地,可能即食會好啲,拎返屋企就唔好諗。花生糖好普通, 味道無特別 ,唔知係咪新鮮制造 ,但就特別貴。反而之前買對面個間嘅花生糖就真係好味喇,即場新鮮制造 ,花生芝麻都好香, 唔會好硬, 又唔會太淋, 屋企小朋友都中意食,下次都係揀返對面個間好啲 ,味道又好啲, 又唔洗排隊 。
去開元朗,見多人排隊,於是同又跟隊買咗齋雞粒同埋花生糖。
屋企人都覺得麻麻地,可能即食會好啲,拎返屋企就唔好諗。
反而之前買對面個間嘅花生糖就真係好味喇,
下次都係揀返對面個間好啲 ,味道又好啲, 又唔洗排隊 。
2022-01-06 1224 浏览
🍴花生糖人龍店-期望過高 🥺相信很多住港九區的朋友和筆者一樣,到元朗都喜歡帶了手信回家。花生糖是不可或缺的單品之一,其實筆者一向買慣其奧,但這次看到對面的店舖「冠環球」有長長的人龍,也有掛著特色花生糖次家的招牌。反觀其奧則人流不多,在好奇下,這次便試試光顧冠環球。店員伯伯其實態度有點趕客,不給客人選擇的餘地,在問他有原味脆口花生糖嗎?他示意挑選桌上的商品,問他是脆的嗎?然後伯伯表示桌上的椰絲花生糖🥜你就買這盒吧!筆者說想買原味脆花生糖大概$50左右,伯伯再次示意桌上的那盒$42,就買這盒吧! (桌上那款是椰絲花生糖)不是原味 🥲 其實店員姨姨們都親切有禮,會詳細解答客人詢問的產品。📍齋雞粒$40/半磅這家店賣$40/半磅算有點小貴,因為對家其奧標價價是$25/半磅。心想這一定是比較美味吧?筆者有感這是見仁見智…這次買了軟身的齋雞粒,開袋後發現是一餅黏在一起,要從齋雞粒山逐粒搣出來吃,有點無奈。味道方面還是不錯的脆中有軟,但稍感黏稠,如外層乾身一點會更好。📍椰絲花生糖 $42/盒 味道是可以的,但筆者本來是想買脆脆花生糖,這款不是淋,但亦不是脆口,椰絲會輕微蓋過花生香味,會有點小失望。🔸
🍴花生糖人龍店-期望過高 🥺

其實店員姨姨們都親切有禮,會詳細解答客人詢問的產品。

📍齋雞粒$40/半磅

📍椰絲花生糖 $42/盒

🔸小總結:
店舖有多款香港地道零食,香蕉糕、蛋卷、雞仔餅等,價格會比對家定得高,但味道卻中規中矩,有待改善。

👅 味道:3.6/5
💰CP值:3/5
🕴🏻服務:3.5/5
👀回頭率:2/5
🍽 店舖:港澳冠環球食脯專家有限公司
🌐地址: 元朗大馬路34E號任安樓地下

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #元朗美食
2022-01-01
2021-11-14 1019 浏览
試過咁多次今次真係失望員工態度差呢個係人都知啦每次經過元朗都一定會買嘅齋雞粒今次嘅齋雞粒竟然勁痴牙完全冇咗之前咁軟熟 咁彈牙嘅感覺質素差咗!希望之後質素會變返好啲啦
試過咁多次今次真係失望
員工態度差呢個係人都知啦
每次經過元朗都一定會買嘅齋雞粒今次嘅齋雞粒竟然勁痴牙
完全冇咗之前咁軟熟 咁彈牙嘅感覺
質素差咗!希望之後質素會變返好啲啦
2021-11-05 631 浏览
今日放假, 特登揸車入元朗買齋燒鵝, 買了一磅齋燒鵝, 上兩次都很多人排隊, 今次完全不用 排隊, 冇客人, 啲齋燒鵝味道超差, 不但止唔脆而且有油益味, 啲食物唔知擺咗幾耐, 上兩次幫襯都好好, 今次完全失望以後唔會再幫襯, 啲食物唔新鮮及已經開始變壞其實唔應該賣畀人.
2021-11-05
次次經開元朗,都忍唔住要去買齋雞粒食。我已經推薦咗好多朋友食,真係10個有10個都話好食。佢嘅齋雞粒真係新鮮現場即炒完,就拎出黎賣,所以好多都會黐埋一舊,我覺得咁樣先證明佢係新鮮。同埋佢係軟雞粒,牙力唔好嘅人都食得。哈哈。原味齋雞粒$80一磅,可以半磅$40咁買。佢嘅齋雞粒有啲少少辣辣地,同埋有少少咖喱味咁,不過真係好好食。次次一去到就好似去咗旅行咁,都會買多幾包做手信比屋企人同朋友食。佢仲有好多其他周邊食品,例如豬肉乾,花生酥,南瓜酥等等。
次次經開元朗,都忍唔住要去買齋雞粒食。

我已經推薦咗好多朋友食,真係10個有10個都話好食。

原味齋雞粒$80一磅,可以半磅$40咁買。

2021-05-18 1046 浏览
📎齋雞粒齋雞粒睇住舖頭即場整,新鮮熱辣🤤味道帶少少辣,而且好脆😆用來做零食好容易一粒接一粒咁食🙈佢嘅醬汁完整咁包住成粒齋雞粒,不過當日嘅調味偏鹹咗少少📎特級豬肉乾呢一種豬肉乾比其他款厚啲🤓表面亦都見到青色嘅豬肉紋路。入口比較甜,同樣都係有好濃厚嘅醬汁包住成塊豬肉乾😉有咬口之餘保留左豬肉嘅香味😙不過食多幾塊有少少口渴不過當日在場嘅姨姨因為係公眾假期,安排比較混亂,而且都等咗40幾分鐘先買到…建議平日去
📎齋雞粒
齋雞粒睇住舖頭即場整,新鮮熱辣🤤

📎特級豬肉乾

2021-05-14 1038 浏览
成日間唔中就會想食現烤既豬肉乾,尋日都唔例外,搭車返到元朗見呢間老字號未關門,就買黎試下~買左$50金錢豬肉乾($150/磅),得四塊(如圖細細塊圓形為一塊),都幾貴~買完果陣我問個阿姐我: 可以放到幾耐?佢:宜家天氣咁熱三十幾度最好放雪櫃囉!(9唔搭8唔係答緊我問題)我: 咁即係可以放幾耐?佢:1,2日囉!(我心諗:1,2日都唔駛放雪櫃啦下嘛?!你唔知可以問老闆(當時老闆同老闆個仔都係度,但請你唔好HEA我🙄)講返野食,金錢呢隻有一定厚度,所以幾有口感,唔會太肥~但一食落,超重味精,超鹹加太甜!好失望!呢個價錢唔比美珍香做優惠平(宜家成日都有做優惠),但人地好食過佢好多,起碼無味精,唔會再幫襯呢間野。。。

買完果陣我問個阿姐
我: 可以放到幾耐?
我: 咁即係可以放幾耐?
佢:1,2日囉!

金錢豬肉乾
講返野食,金錢呢隻有一定厚度,所以幾有口感,唔會太肥~
但一食落,超重味精,超鹹加太甜!
2021-05-13
外卖自取
$50 (宵夜)
2021-05-02 983 浏览
老闆加員工,做事懶散,非常慢,態度惡劣,叫佢收錢都要等5分鐘,見到客人排長龍,都話係咁啦,由佢哋排下啦。吾休做咁。只買豬肉乾又話另外一條隊,混亂至極,又吾足秤,我一定吾會再幫襯😡影衰香港D老字號🤬
影衰香港D老字號🤬
2021-05-02 475 浏览
影衰香港D老字號🤬
2021-05-01
40 分钟 (外卖自取)
去到排隊....輪到我時,後面突然有阿姐嗌買豬肉乾,個女伙計竟然招呼佢先😡!我見佢剪豬肉乾後....係沒有秤重量😱😱😱,真係斷估無痛苦?真係無下次!美珍香雖然貴...都會秤!
特級豬肉乾
2021-04-22
13 分钟 (外卖自取)
下午茶
2020-12-23 2442 浏览
家姐住元朗,早排介紹我哋食另一間齋雞粒,細妹就話朋友話呢間都好食,咁我哋食開嗰間都 ok,所以唔試新嘢,見 openrice 呢間有賣豬肉乾,咁就試吓啦。家姐幫我買咗新加坡豬肉乾,返到公司同同事開心 share,仲特登叮熱先食,佢本身已經切到細細件所我哋唔需要再整細。我食完覺得好甜,無咗豬肉乾嘅香味,同事話有根唔好!呢包豬肉乾份量少,味道普通,性價比不化算,還是試一次算吧!

我食完覺得好甜,無咗豬肉乾嘅香味,同事話有根唔好!

呢包豬肉乾份量少,味道普通,性價比不化算,還是試一次算吧!