餐厅: 湊湊甄選 (太古城)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-02 1005 浏览
✨今日來到太古城「湊湊火鍋」午市時段,門口餐牌有午市套餐吸引咗我,沿路睇到自助吧幾吸引,提供吃火鍋嘅客人。***** ***** ***** ***** ***** 胡椒豬肚雞小火鍋套餐🍜上枱非常豐富,有熱辣辣嘅雞喎,湯底係胡椒豬肚,味道非常清甜,仲有配菜滷水豆腐同豬紅,味道夠入味不錯,還有娃娃菜肉碎,睇嚟營養豐富,烏冬口感爽滑,好味到停唔到口,一瞬間吃完整個套餐。另外揀了餐茶「冰美人紅茶」味道但有微甜,香濃茶底。最後是送上紅豆布丁甜品🍮超級軟滑,滋味無窮。整體來說,餐廳座位闊落,同朋友來飲飲食食傾吓偈,實在係一個好選擇。

***** ***** ***** ***** *****

胡椒豬肚雞小火鍋套餐🍜

另外揀了餐茶「冰美人紅茶」味道但有微甜,香濃茶底。

最後是送上紅豆布丁甜品🍮超級軟滑,滋味無窮。

🍅寶島慢煮番茄牛肉小火鍋番茄湯底惹味香甜又清新,牛肉非常軟淋,入口溶化,午市餐仲有滷水鴨血,豆腐,以為炒野菜配滷水蛋,主食可以選飯或烏龍麵!而烏龍麵果然係最夾番茄湯。🐟老壇酸菜魚小火鍋老壇酸菜鹹酸適中,配飯食變成魚湯飯,魚肉脆滑無腥味,加上酸菜好惹味!同樣配搭小食,一人火鍋都可以非常豐富!🫶🏻會員可以免費享用自助吧,有前菜小食及水果,仲有台式滷肉飯!而且仲有紅豆豆腐花做餐後甜品!午套餐都係$88~ 🧋餐廳仲有自家手搖飲!點了雲朵絲絨奶茶及大紅袍燕麥奶茶!雲朵絲絨☁️其實係芝士奶蓋,棉密口感又順滑,入口有奶香,茶味淡淡有後勁。大紅袍燕麥奶茶,用上燕麥令手搖添口感,熱飲更有茶香。
🍅寶島慢煮番茄牛肉小火鍋

滷水雞蛋
前菜小食
自助吧滷肉飯
2024-08-15 1300 浏览
間唔中都會去湊湊甄選打邊爐鴨血實在出色今日都心血來潮想食鴨血時間唔夠唔緊要@coucouhotpothk 而家出咗半自助午餐多款台式食物選擇僅有一款滿足到我只要成為會員半自助吧無限供應前菜 水果 滷肉飯 甜品 隨便吃老壇酸菜魚小火鍋配烏冬除咗一份酸菜魚湯用火鍋上仲有一碗娃娃菜同蛋另有台式鴨血豆腐酸菜魚熱住食唔怕涼魚肉嫩滑酸辣適中份量好足夠台北燉排骨飯(微辣)大大碗排骨排骨夠腍又入味另有鴨血豆腐辣汁撈飯一流人均消費💰 : $ 100總結✍ : 午餐多選擇NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)
間唔中都會去湊湊甄選打邊爐

酸菜魚熱住食唔怕涼
魚肉嫩滑
酸辣適中
份量好足夠

台北燉排骨飯(微辣)
大大碗排骨

總結✍ : 午餐多選擇
NatNat評分💎💎💎💎
(5💎為最高)

2024-08-15 1453 浏览
最近想打邊爐,但食唔落任食,諗住搵間有質素嘅單點,見呢間最近有啲優惠,咁就試一試。仲諗住六點去食,應該冇乜人,點知都幾多人等緊,好彩有訂到位🤭入到去首先去醬料吧攞醬料,原來仲有啲前菜,好似麻辣魚皮,麻辣杏鮑菇可以攞,仲有生果同埋炸麻糬。麻辣杏鮑菇爽脆,調味啱啱好。個炸麻糬超正,熱辣辣嘅時候外脆內軟,入面係紫薯同奶黃餡,就算凍咗個皮都仲脆。另外西瓜同蜜瓜都好甜。見到佢有會員價可以叫龍蝦,就即刻join咗個會員,$168就可以加隻澳洲龍蝦,另外新會員又有買一送一茶飲券,仲有兩張$400減$100嘅coupon,都幾抵玩。叫咗個椰子雞湯底,幾清甜同埋好香椰子味,入面仲有好多件雞,食完飯完全唔覺口乾。澳洲龍蝦就好新鮮爽口,不過龍蝦用嚟打邊爐好似冇咁正,都係鍾意中式烹調龍蝦多啲。見佢蝦滑係特別推介,同埋話有九成都係蝦,就叫嚟試吓,上枱嘅時候見佢同平時蝦話好似冇乜分別,但原來入面真係全部都係一隻隻嘅蝦,似食蝦多過似食蝦滑🤣肉類就叫咗牛板鍵、黑豚肉同埋雞腿肉,最鍾意個黑豚肉,冇臊味、肥膏又唔會太多。牛板鍵牛味都濃,但嫌佢切得太薄,冇乜口感。鱸魚肉有驚喜,肉質新鮮又夠滑。毛肚亦都好爽口。其他食物,例如

鱸魚肉有驚喜,肉質新鮮又夠滑。毛肚亦都好爽口。其他食物,例如蜂巢豆腐、萵筍、冬瓜都唔錯,反而個響鈴差啲,淋哂唔脆口。

飲品就叫咗柑桔冬瓜同埋茉香奶綠,柑桔冬瓜就太甜,反而茉香奶綠甜度啱啱好。另外仲送咗沙冰,不過太早上枱,想飲嘅時候都溶晒。

雖然訂枱嗰陣講咗限時兩個鐘,但都冇趕我哋走,埋單俾返個會員QR code,就會幫手扣晒買一送一茶飲券同2張$100 coupon,埋單大約人均$400,性價比都高。
2024-08-11
2024-08-12 1186 浏览
今日放假就出去太古行街,本身想打邊爐,但係經過湊湊見到台式半自助lunch set好吸引,所以今日就放棄咗打邊爐。而家加會員,仲可以免費享用自助吧!抵到你唔信😚除此之外,佢仲有好多coupon送。自助吧比想像中多款式,除咗有前菜生果滷肉飯之外,仲會有埋甜品😍前菜有兩款,分別係菇同埋魚皮,小辣同埋麻油味重,好開胃又好味。連滷肉飯都係免費,仲有埋Sweet Potato Ball😗熱辣辣又唔唔會太甜😌食完嘢之後就可以食埋生果,今日有哈密瓜同埋西瓜,好清甜。今日嗌咗兩個lunch set,每個lunch set都會有鴨血豆腐同埋娃娃菜。食過湊湊嘅朋友仔都知道佢嘅鴨血同豆腐好出名!老壇酸菜魚火鍋配烏冬酸菜魚嘅配菜有芽菜芫荽酸菜同埋木耳,辣到適中,唔食辣嘅人都可以食得落😆如果平時食開辣嘅可能會嫌佢唔夠辣😜魚肉好嫩滑,但係唔會一夾即散。經典養顏花膠雞小火鍋份量比想像中大好多入面有好多舊雞,花膠大大嚿,軟硬適中,菇都炆得好腍。個湯唔會好鹹,配烏冬一流。大紅袍燕麥奶茶茶底濃郁😛美人烏龍珍珠奶茶茶味清香,珍珠好煙靭😌

老壇酸菜魚火鍋配烏冬

經典養顏花膠雞小火鍋

大紅袍燕麥奶茶
茶底濃郁😛

美人烏龍珍珠奶茶
茶味清香,珍珠好煙靭😌
2024-08-09 1054 浏览
中午約同事食lunch平時黎湊湊打邊爐多見到佢午市有半自助套餐就點黎試下🧡經典紅顏花膠雞小火鍋一人一小鍋下面有個小火純粹熱一熱入面既料已經熟哂雞肉份量都幾多估唔到仲有鮑魚仔添🧡老壇酸菜魚小火鍋配料除左酸菜仲有木耳同芽菜等等唔算辣,味道岩岩好魚夠大塊又入味🧡烏冬小火鍋都可以配上烏冬或者飯烏冬沾埋d 湯一齊食仲有鴨血豆腐配埋🧡自助區有齊魚皮,杏鮑菇片,中華沙律等等魚皮惹味彈牙杏鮑菇岩哂鐘意辣既我🧡肉臊飯自助區仲有埋白飯同肉臊自己配成肉臊飯味道唔錯🧡生果區有多款生果選擇西瓜夠甜又多汁🧡茶飲點左兩款百香果酸酸甜甜百香果綠茶QQ百香梳打茉香茶岩哂夏天解暑又解渴🧡紅豆豆腐布丁布丁好嫩滑豆腐味都幾濃同紅豆亦都好夾
中午約同事食lunch

火鍋都可以配上烏冬或者飯
烏冬沾埋d 湯一齊食
仲有鴨血豆腐配埋

🧡自助區
有齊魚皮,杏鮑菇片,中華沙律等等
魚皮惹味彈牙

同紅豆亦都好夾
2024-08-06
午餐
2024-07-28 461 浏览
今天中午與家人一行三人到太古湊湊甄選用餐,因早兩天見 Open Rice 有早鳥優惠,預訂該時段用餐會有七五折優惠。我們大該早上十一時半到埗,同職員說了訂了三位,可能一早沒什麼顧客,職員都帶我們到一個比較寬的座位用饍。見二人火煱套餐有優惠,我們三人都是女的,食量不大,所以只是點了二人套餐及另加茶飲便足夠。職員們都很有禮貌,他們亦會主動替我們加火煱湯水 及 麻辣火煱 豆腐及鴨血。可惜在埋單結算後,居然沒有套用 Open Rice 七五折優惠,感覺被騙,不知是否湊湊職員漏了套用 還是因為二人火煱套餐 不可用七五折優惠。 之後我再查看 Open Rice 居然 booking status 顯示為 等待確認。。。。感覺被騙,下次都不想再去該店用饍。

感覺被騙,下次都不想再去該店用饍。
2024-07-28
庆祝纪念
生日
2024-07-12 1266 浏览
朋友平時唔太鍾意打邊爐都話試過覺得好正😍今次仲特登約埋我一齊,話要嚟過下口癮🥢呢度除咗食物質素好之外,環境仲好乾淨企理,坐得又舒服😌揀咗個(¯`◕‿◕´¯)ღ 鴛鴦鍋-湯底臺式麻辣鍋同酸菜白肉鍋可以無限添加鴨血豆腐同酸菜😍鴨血入口鮮嫩多汁酸菜搭配薄切豬五花,超級正呢~ღ日本和牛三角胸小排 (A4)賣相勁吸引🤩勁大盤肉肉油花細緻,香嫩多汁,口感好嫩呀🤤ღ爽口牛黃喉牛黃喉第一次食,原來真係好爽口入口又嫩又脆ღ企鵝丸呢款唔使諗,必點呀!係可愛嘅企鵝丸,用墨魚漿製口感好彈ღQ彈墨魚仔墨魚仔好嫩白,入口鮮嫩Q彈ღ鮮活豆苗入口爽脆鮮嫩可以點埋茶飲,正呀!每杯都份量十足!大大杯😆ღ水蜜桃綠茶QQ 有茉莉茶凍好清新~ღ 大紅袍珍珠奶茶奶茶香滑,珍珠彈牙仲有芒果沙冰飲,好滿足😌

揀咗個
(¯`◕‿◕´¯)ღ
鴛鴦鍋-湯底
臺式麻辣鍋同酸菜白肉鍋

可以無限添加鴨血豆腐同酸菜😍
鴨血入口鮮嫩多汁

酸菜搭配薄切豬五花,超級正呢~

ღ日本和牛三角胸小排 (A4)
賣相勁吸引🤩勁大盤肉肉

油花細緻,香嫩多汁,口感好嫩呀🤤

ღ爽口牛黃喉
牛黃喉第一次食,原來真係好爽口
入口又嫩又脆

ღ企鵝丸
呢款唔使諗,必點呀!

係可愛嘅企鵝丸,用墨魚漿製
口感好彈

ღQ彈墨魚仔
墨魚仔好嫩白,入口鮮嫩Q彈

ღ鮮活豆苗
入口爽脆鮮嫩

可以點埋茶飲,正呀!
每杯都份量十足!大大杯😆

ღ水蜜桃綠茶QQ
有茉莉茶凍好清新

ღ 大紅袍珍珠奶茶
奶茶香滑,珍珠彈牙

仲有芒果沙冰飲,好滿足😌
朋友生日,相約去朋友喜歡的台式火鍋店慶祝。生日當然要有生日蛋糕,適逢7月為餐廳進駐香港5週年,提前訂座可免費獲贈由美國特選級牛肉製成的「肉肉蛋糕」一個,用來為朋友慶祝正好!❥ 鴛鴦湯底:酸菜白肉湯 ($138)、台式麻辣鍋 ($138)🍲鍋底可以選擇鴛鴦或單鍋,我們點了一個辣、一個不辣可以互相平衡,兩個鍋底的配料都好充足。值得一提是酸菜白肉湯的酸菜及台式麻辣鍋的鴨血、豆腐都是無限添加,必點推薦。❥ 日本和牛三角胸小排 ($388) 🥩生日慶祝要吃得豪氣一點,這款和牛是A4級數,和牛色澤鮮艷,油花分布平均細緻,肉質豐潤柔軟。❥ 企鵝丸 ($59) 🐧企鵝丸造型超級可愛,大小朋友看到都必定愛不惜手。企鵝丸用墨魚漿製成,口感彈牙有嚼勁。❥ 原隻鮮魷魚 ($78) 🦑3隻新鮮魷魚用大火滾2分鐘就可以吃,魷魚鮮甜爽脆。❥ 爽口牛黃喉 ($58)牛黃喉是牛心室的大動脈血管,又稱心管,是四川火鍋中的一種食物,不是很多地方吃得到。牛黃喉口感爽脆彈牙,與兩款湯底都配搭得宜。❥ 鮮活豆苗 ($58) 🥬新鮮豆苗以原個盆栽奉上,要自己剪下來,從未試過這樣子吃菜,這個體驗有趣又有特色。❥ 肉肉蛋糕 (原價$1

❥ 日本和牛三角胸小排 ($388) 🥩

❥ 企鵝丸 ($59) 🐧

❥ 原隻鮮魷魚 ($78) 🦑
3隻新鮮魷魚用大火滾2分鐘就可以吃,魷魚鮮甜爽脆。

❥ 爽口牛黃喉 ($58)

❥ 鮮活豆苗 ($58) 🥬

❥ 肉肉蛋糕 (原價$198) 🥩
以美國特選級牛肉逐片鋪成蛋糕形狀,名副其實的肉肉蛋糕,上面還放了兩個福袋,賣相精美好適合用來拍照。肥牛肉味濃郁,肉質鮮嫩多汁。

❥ 大紅袍奶茶 ($29)、茉香珍珠奶綠 ($29)
台式火鍋店怎少得了台式手搖飲品?這裡有經營外賣飲料,提供多款以新鮮茶底製成的茶飲,茶味香濃,品質有保證。

❥ 自助醬料小食吧 ($19/位)
餐廳設有自助區提供火鍋醬料及少量小食,包括前菜、水果及肉燥飯。

飲飽喝醉後還有甜品贈送,原來是豆腐布甸和菠蘿沙冰,可以幫助清熱解辣。

餐廳為慶祝5週年推出多項優惠,趁7月底優惠完結前好想相約其他朋友再來大吃一頓呢。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿湊湊甄選 @coucouhotpothk
𖤣𖤥太古英皇道1111號太古城5樓501號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#湊湊甄選 #湊湊火鍋 #shabushabu #台式火鍋 #火鍋放題 #火鍋 #涮涮鍋 #鴛鴦鍋 #打邊爐 #太古城#太古美食 #太古 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #香港好去處 #食肉獸 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hotpot
2024-06-16 909 浏览
茶店在太古城中心頂層,在湊湊甄選火鍋店的內。點了尋Q彈的:大紅袍珍珠奶茶(L)茶的份量適中, 味道ok但茶味不算濃。珍珠比一般細粒,比春水堂的大粒,偏腍不算煙韌,其實珍珠不算Q彈,能Q彈些會更好。
茶店在太古城中心頂層,
在湊湊甄選火鍋店的內。

大紅袍珍珠奶茶  (L)
點了尋Q彈的:大紅袍珍珠奶茶(L)
茶的份量適中, 味道ok但茶味不算濃。

珍珠比一般細粒,比春水堂的大粒,
偏腍不算煙韌,其實珍珠不算Q彈,
能Q彈些會更好。
外卖自取
2024-05-06 1004 浏览
我們今次四個人用餐,叫了一個二人餐再加豆腐,雞肉和牛肉。另外加多二個人的自助服務,即是可以出去取前菜和之後會有沙冰和甜品。只係加咗少少嘢已經足夠四個人食。差D唔記得!我哋仲加咗classic珍珠奶茶。我哋的鴛鴦鍋底,兩邊都係揀咗花膠湯底,雖然唔見花膠 只見豬皮和雞粒,但係個湯就仍然好好味。服務員哥哥仔,送湯底來時都有提我哋最好先飲湯。我哋飲到飽飽哋才再加普通清湯開始打邊爐。牛小排,企鵝魚蛋和小食的魚皮,都係我哋的至愛。吃到中途,服務員會送沙冰來,冰涼清新,之後再灼菜和烏冬,最後就是紅茶果凍,仲可以在小食檯攞西瓜,非常滿足。
2024-05-05
2024-04-12 1178 浏览
今晚一行四人6:15到湊湊火鍋打邊爐。首先,上菜非常慢,之後個爐開咗成二十分鐘又唔滾。過咗一個鐘就叫我哋走,話有下一台等客等緊。我哋仲有大把嘢未放落個爐,未食飽。我問侍應點做?佢完全冇回應。之後我叫侍應幫我哋攞入廚房整熟啲嘢,等我哋快啲食,佢又話唔得。之後走嚟比左兩個盒我哋,叫我哋打包走,非常冇禮貌,不停催我哋埋單。真係一定冇下次。其實香港搞成咁,餐廳本身真係難辭其咎。怪唔得知香港人全部都上晒深圳食。🤬🤬🤬
2024-04-12
2024-02-10 1751 浏览
聽過湊湊好多次,今次都係第一次食💁🏻‍♀️ 午市有二人/四人套餐🤔 分別係$298同$598,都真係幾抵食,今次嗌咗清涼椰子雞同臺式麻辣鍋鴛鴦鍋因為佢嗰湯底真係好好食🤤 特別係嗰臺式麻辣鍋‼️可以無限加鴨血同豆腐,真係好正😚二人套餐有兩盤肉(揀咗美國特選級牛板腱同伊比利亞黑豬肉,兩款都好食)蔬菜拼盤同主食(烏冬粉絲或者油條)😛 絕對夠飽,外面仲有滷肉飯拎💁🏻‍♀️ 不過食完真係好臭😂😂 佢枱面雖然有支衣物噴霧,唔知係我噴得唔夠定點,都仲係好大味🙈 不過佢嗰麻辣火鍋值得我再嚟食,同埋最緊要係台式飲品都有水準😚 唯一美中不足app入面無得揀少甜🙈

1917 浏览
2024-02-04 1328 浏览
一直想試湊湊火鍋,終於等到爸爸回來一起去吃。他們有很多湯底選擇,紅顏花膠雞鍋不錯。肉類,蔬菜和海鮮都好新鮮。我們點的那碟蝦蝦腳仲識得郁。飲品都好飲。推薦車厘子茉香茶,菠蘿沙冰有驚喜。不過價錢頗貴。
一直想試湊湊火鍋,終於等到爸爸回來一起去吃。
這幾天氣溫急促下降,寒冷的天氣讓人想吃暖乎乎的火鍋~我們選了一個4人套餐,包括自助吧,有沙拉、水果、魯肉和米飯。【清涼椰子雞鍋】湯底用了足量椰子和雞肉熬制,椰子沒有煮得太久而變硬,反而超級軟嫩!【蕃茄牛膝骨鍋】這開涮前怎麽能不來一碗濃湯喝喝呢~ 蕃茄味道濃郁,不僅在嘴裡充滿鮮味,感覺整個身體都復蘇了。【 QQ企鵝丸】還有來到必點的QQ企鵝丸!胖嘟嘟的小企鵝們,太可愛了。【荔枝蝦球】荔枝蝦球的外形真的用心了,怎麼看都是一顆荔枝吧!店員告訴我們直接吃,吃起來外殼酥脆,裡面的蝦肉鮮美彈牙。看過這些萌萌的招牌,可別忘了,火鍋必備也是不能少。湊湊特級牛肩胛、時蔬湊湊、帶子、基圍蝦蝦、油條、冬粉、小章魚福袋。湊湊給客人送的小甜品也很好吃,菠蘿味道的冰沙特別酸爽解膩,吃過火鍋再嚐一口,太爽了!📍湊湊甄選 (太古城) (太古)地址:太古英皇道1111號太古城5樓501號舖

【清涼椰子雞鍋】

【蕃茄牛膝骨鍋】

【 QQ企鵝丸】

還有來到必點的QQ企鵝丸!胖嘟嘟的小企鵝們,太可愛了。

【荔枝蝦球】

看過這些萌萌的招牌,可別忘了,火鍋必備也是不能少。

📍湊湊甄選 (太古城) (太古)
地址:太古英皇道1111號太古城5樓501號舖