2024-09-06 330 浏览
呢間係1間外賣店,之前都有食過早餐,好方便就咁whatsapp落單同店主order同講低時間就可以,今日中午突然諗起好耐冇食過呢間,於是上佢地社交平台睇1睇menu,佢地嘅午餐餐單每日都有少少唔同,可以11點半前用whatsapp pre-order定,超級方便。 今日嘅餐單有6款小菜,可以揀2-3個菜,價錢由$55起,咁今日就叫左個麻婆豆腐加椰菜炒豬肉片配白飯,麻婆豆腐比較冇乜辣味,椰菜炒豬肉片相對地我會比較喜歡,啲菜炒得好鮮甜,整體份量對於女仔嚟講應該岩岩好。對比平時嘅兩餸飯,可能會清淡啲但相對感覺上會健康啲。

2024-08-23 439 浏览
今日要預備下午開會,唯有買外賣,食個快飯。社交平台 見到今日有Ok 骨, 就試下啦。有驚喜,夠淋入味,份量岩岩好,仲要有菜飯,最重要係食完唔口乾,證明無味精,仲有菊花茶,岩晒熱氣既我。WhatsApp 落order好方便,唔洗等,夠鐘落去拎,返到公司打開係熱既。香港飲食業唔容易,用心做既小店係絕對值得支持佢仲有其他台式lunch set, 同事食過都話ok呢個價錢,真係算係甘,企理乾淨好食健康,真心推介。

佢仲有其他台式lunch set, 同事食過都話ok
呢個價錢,真係算係甘,企理乾淨好食健康,真心推介。
  • OK  骨
2024-08-22 274 浏览
喺附近返工, 好多餐廳都食到厭晒,而且lunch 超多人,有時都想買外賣返公司食,呢間又平份量適中。已經幫襯左呢間小店幾次,今次嗌咗豬軟骨同三杯雞,豬軟骨質感唔錯,入口即融。 三杯雞都唔差,好入味,冇得輸😌飯可以㨂菜飯,而且小鹽小油冇加味精,值得一讚 👍🏻呢間外賣真係出乎我意料之外咁正!下次仲要試下其他嘢同埋胎菊桂圓蜜,希望味道一樣保持得咁好。食物質素又高,選擇又健康,真係讓人吃得好開心😋😋😋

飯可以㨂菜飯,而且小鹽小油冇加味精,值得一讚 👍🏻

2024-07-07 399 浏览
又到午餐時間金鐘區上班, 搵食係其中一個大難題, 所以外賣就係其中一個選擇。呢間小店食過幾次, 發現到同隔離幾間外賣店有d唔同, 最令我驚喜就係佢地唔係煮定一大煲不斷翻熱嘅餸菜, 見到廚師每一份都係即製, 唔係普通2餸飯店咁樣左夾右夾, 感覺到佢地既用心同新鮮😋最重要係小鹽小油同埋食得出冇加味精, 我本身都冇寫食評嘅習慣, 但都想讚一讚呢間店, 希望日後佢地會做到更多款式同埋繼續keep住呢個質素啦, 我一定會繼續幫襯😋
又到午餐時間
2024-06-06 485 浏览
幫襯過幾次,所以鋪頭開始send menu黎提早落單,點知落完俾埋錢都冇人應,去到先知11:30之後落嘅單係唔會有人理。而呢樣嘢佢係唔會提啲客㗎,直到今日我收到佢地d menu,依然係冇講,由啲客落單俾錢。咁我當時唯有現場再落單等啦,等咗足足半個鐘都未出餐,問仲要等幾耐,被告知仲有成16張單先到我,結果退咗錢,仲冇晒時間食飯。好心冇咁大個頭唔好接咁多張單。等嘅途中見到佢地不停同啲落咗單嘅人講呢樣冇,嗰樣冇,呢啲唔係落單嘅時候應該講㗎咩?而且,雖然$55兩個餸唔係不可接受嘅價錢,但啲餸嘅份量極少,所謂嘅菜飯係得兩滴菜。永遠都唔會再食。

永遠都唔會再食。
2024-04-26 554 浏览
Ordered beef soup udon noodles. The taste was good but the portion is so small. Udon is less than half a pack of standard udon from a supermarket and not much beef. Definitely not worth 72$. See the photo for yourself 🤣Need to up their game if they want return customers.

• 半筋半腱濃湯燉烏冬
2023-10-17 1502 浏览
蕃茄湯底比想像中濃味,湯料有啲洋蔥蕃茄肉得3塊好珍貴,同埋呢隻烏冬唔夠煙韌。重點係份量好細,食完只係六至七成飽下午茶時間又要再食野所以計落$62有啲貴!無小食亦無野飲!睇返以前啲食評係有得免費加烏冬、同埋配送小食飲野而家乜都無晒,變相仲貴左。

蕃茄湯底比想像中濃味,湯料有啲洋蔥蕃茄
肉得3塊好珍貴,同埋呢隻烏冬唔夠煙韌。

重點係份量好細,食完只係六至七成飽
下午茶時間又要再食野
所以計落$62有啲貴!無小食亦無野飲!

睇返以前啲食評係有得免費加烏冬、同埋配送小食飲野
而家乜都無晒,變相仲貴左。
2022-11-24 3957 浏览
今日係金鐘返工 係地鐵站樓上就有好幾間便當Lunchtime都好多選擇😋我啲同事鍾意呢間是日套餐日日都唔同😍會包一個main一個side或飲品仲全部都超抵食超大份添😙-🐔🍜雞肉壽喜燒湯燉讚岐烏冬 $68我揀左雞肉壽喜燒烏冬🤤啲雞肉好嫩滑 唔會又老又巢皮🤣湯底甜甜地好味😋烏冬都好彈牙🤭-🐷🍚日式燉豬軟骨配白米飯 $68🍛🥚加滷蛋肉燥($8)豬軟骨燉得好淋 好推介呀☺️個飯加埋滷蛋肉燥可以送多碗飯添🤤🤤-🥤熱紅棗蜂蜜🍲紫菜豆腐湯我地揀左一個湯同一個飲品兩樣都係甜甜地架🥰

今日係金鐘返工

我揀左雞肉壽喜燒烏冬🤤
啲雞肉好嫩滑 唔會又老又巢皮🤣
湯底甜甜地好味😋烏冬都好彈牙🤭

🐷🍚日式燉豬軟骨配白米飯 $68
🍛🥚加滷蛋肉燥($8)
豬軟骨燉得好淋 好推介呀☺️
個飯加埋滷蛋肉燥可以送多碗飯添🤤🤤

🥤熱紅棗蜂蜜
🍲紫菜豆腐湯
我地揀左一個湯同一個飲品
兩樣都係甜甜地架🥰
1972 浏览
2022-11-24
2 分钟 (外卖自取)
2022-11-19 2314 浏览
11點半前落定單 lunchtime過到去就唔使等 即刻有得拎每日嘅special 都唔同 $68有飯+小食或者飲品 都算幾抵食另外仲有其他粉麵飯選擇嗌咗一個粉麵+一個飯日式豚肉野菜鍋 $68(新竹米粉)湯底好香好濃郁新竹米粉食落真係唔同啲咬口啲 又索晒啲湯豚肉係薄切 好淋身 唔錯唔錯古早肉燥飯 $65(烤台灣腸,烤花枝卷,滷蛋)都係我鐘意嘅台灣小食台灣腸真係無得輸肉燥撈飯 食極都唔會厭至於冷泡阿里山烏龍 清清哋 仲有陣陣嘅回甘
另外仲有其他粉麵飯選擇
嗌咗一個粉麵+一個飯

日式豚肉野菜鍋 $68
(新竹米粉)
湯底好香好濃郁
新竹米粉食落真係唔同啲咬口啲 又索晒啲湯
豚肉係薄切 好淋身 唔錯唔錯

古早肉燥飯 $65
(烤台灣腸,烤花枝卷,滷蛋)
都係我鐘意嘅台灣小食
台灣腸真係無得輸
肉燥撈飯 食極都唔會厭

至於冷泡阿里山烏龍 清清哋 仲有陣陣嘅回甘
2022-11-14
午餐
2022-11-16 1602 浏览
朋友喺金鐘返工,就約我喺金鐘食飯.. 本身諗住去餐廳食飯,但因為朋友公司太忙,佢話不如食外賣,之後就帶咗我去人氣極高嘅餐廳點外賣。餐廳嘅位置好易搵,而且店員都好好👍最好whatsapp落單,因為嗰日我哋去拎外賣嘅時候都有好多OL 喺度等外賣朋友搵咗公園嘅位置,其實都幾寫意對住成個草地食飯朋友好早就whatsapp咗我今日餐廳有啲咩食,所以好方便可以用whatsapp落單,去到就咁拎就得啦👍👍午餐一份68元,我覺得係金鐘嚟講,其實已經算好抵食有飯又有飲品👍食物配搭都好有心機😝☺️韓式蜂蜜排骨🌶白米飯排骨夠淋,而且醬汁入味,辣同甜配搭好好好開胃👍👍排骨既肉同骨好易咬開,好岩斯文既OL❤️ 配料芽菜同木耳一啲都唔馬虎,份量亦都多☺️慢煮牛筋.烤花枝卷. 滷蛋肉燥飯(滷蛋肉燥只限配飯)慢煮牛筋很淋很入味, 而且份量都大, 最鍾意佢牛筋配咗青瓜同雪菜作配料, 令人感覺唔會太快飽, 而且爽脆嘅青瓜令你更加開胃。 烤花枝卷用薄薄嘅蛋皮去包住花枝卷咬口香濃而且彈牙❤️❤️滷蛋肉燥飯:滷蛋夠入味,而且肉燥飯上嘅冬菇都好好味☺️蒜蓉椰菜椰菜新鮮翠綠鮮甜,而且有濃濃嘅蒜香味, 所以我冇揀飲品揀咗食菜,亦都令自己健

餐廳嘅位置好易搵,而且店員都好好👍

朋友搵咗公園嘅位置,其實都幾寫意對住成個草地食飯

食物配搭都好有心機😝

☺️韓式蜂蜜排骨🌶白米飯

☺️
慢煮牛筋.烤花枝卷.
滷蛋肉燥飯
(滷蛋肉燥只限配飯)

滷蛋肉燥飯:滷蛋夠入味,而且肉燥飯上嘅冬菇都好好味

☺️蒜蓉椰菜

椰菜新鮮翠綠鮮甜,而且有濃濃嘅蒜香味, 所以我冇揀飲品揀咗食菜,亦都令自己健康啲

☺️ 冷泡阿里山烏龍

食完滿足嘅一餐,最後飲一口阿里山烏龍, 龍龍嘅烏龍浸滿口腔

朋友冇介紹錯呢間OL外賣之選❤️
2022-10-25 1012 浏览
湕承 • 台式便當 金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖Shop 298, 2/F, Tower 2, Admiralty Centre, 18 Harcourt Road, Admiralty每日都有DAILY SPECIAL LUNCH SET, 讓人轉轉口味的台灣便當外賣小店, 因今日要上ZOOM MEETING 上堂, 之後仲要考試做功課,買外賣邊食邊做追趕落後的課程。用紙碗比膠質更好, 唔怕高溫同熱酒令發泡膠釋出有害物。台式便當來講,滷肉飯是深入民心的古早平民美食了,滷蛋好香滷汁味, 紅燒排骨燉蘿蔔一個蘿蔔吸曬湯味極入味好下飯, 排骨也是味道濃郁。$68醋香手撕雞白米飯 ,淡淡醋香唔嗆喉, 醋有甜味中和, 手撕雞有咬口, 醋香幾岩沒什麼胃口的日子吃。小食蒜蓉椰菜簡單唔油, 健康之選飲品冷袍阿里山烏龍食完好滿足, 肚子飽飽擁有力量投份工作及一天活動, 如果有杯珍珠奶茶就PERFECT了
湕承 • 台式便當
金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖

小食蒜蓉椰菜簡單唔油, 健康之選
飲品冷袍阿里山烏龍

2022-10-13 675 浏览
朝早同個同事去金鐘搞少少公司文件既野,平時好少過黎呢邊食,一到lunch hour周圍都係人又要等位,經過呢間台式便當外賣店一於買兩個餐返公司食🌟午市套餐: 雞肉壽喜燒湯燉讚岐烏冬 ($68)同事揀左個湯烏冬套餐,湯底可以揀牛肉濃湯或者蘿蔔清湯,平時食開重口味既同事當然揀左牛肉濃湯啦🤣烏冬煮到剛剛好食落好彈牙,吸收哂湯底既精華,雞肉壽喜燒嫩滑多汁,配料仲有紅蘿蔔同菜夠哂健康💯🌟午市套餐: 黑麻油雞翅、烤魚卷配滷蛋肉燥飯 我就叫左個肉燥飯,肉燥汁鹹度適中,上面有冬菇粒 (1/4隻冬菇既size👍🏻👍🏻👍🏻)雞翼好大隻又夠入味,連烤魚卷都好出色,表面烤到微焦有嚼勁,呢個套餐性價比好高😋😋😋🌟熱檸檬柑橘蜜飲品方面同事揀左熱檸檬柑橘蜜,甜度適中,呢啲天氣飲就最正😉🌟冷袍阿里山烏龍我就揀左杯凍既阿里山烏龍茶,口感清新☺️

🌟午市套餐: 雞肉壽喜燒湯燉讚岐烏冬 ($68)

🌟午市套餐: 黑麻油雞翅、烤魚卷配滷蛋肉燥飯

🌟熱檸檬柑橘蜜
飲品方面同事揀左熱檸檬柑橘蜜,甜度適中,呢啲天氣飲就最正😉

🌟冷袍阿里山烏龍
我就揀左杯凍既阿里山烏龍茶,口感清新☺️
經過金鐘見到呢間台式便當外賣店——🌟湕承 · 台式便當🍱 @taishibiandang 🌟一於買返個外賣返去試下😋呢到嘅餐牌好特別,每日Menu都唔同,唔怕食厭保持新鮮感👍🏻每個套餐都可以配小食或飲品架💕._.🐖|燒汁豚肉湯燉米線 · 牛肉濃湯|🐖🌟飲品:冰枸杞桂花蜜呢個可以揀麵底,我就揀咗米線🍜濃濃嘅牛肉湯底索曬啲米線好正,豚肉份量多,又夠濃味,正😋飲品都好有誠意,清清地又唔會太甜👍🏻·🐂|慢煮牛筋 · 烤魚卷 · 滷蛋肉燥飯|🐂 🌟小吃:紫菜豆腐湯呢個慢煮牛筋好正,慢煮完好腍身🤎仲有好香嘅烤魚卷,旁邊仲有好多配菜,好豐富🤩飯係配上滷蛋肉燥飯,成個餐都好豐富✨而小食我就揀咗紫菜豆腐湯,紫菜都有好多好足料架🌟._.@taishibiandang📍湕承 · 台式便當 (金鐘)📍金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖
._.
🐖|燒汁豚肉湯燉米線 · 牛肉濃湯|🐖
🌟飲品:冰枸杞桂花蜜
飲品都好有誠意,清清地又唔會太甜👍🏻
🐂|慢煮牛筋 · 烤魚卷 · 滷蛋肉燥飯|🐂
🌟小吃:紫菜豆腐湯
而小食我就揀咗紫菜豆腐湯,紫菜都有好多好足料架🌟
._.
@taishibiandang
📍湕承 · 台式便當 (金鐘)
📍金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖

午餐
2022-10-07 2711 浏览
約咗人嚟金鐘交收,順便一齊食晏。金鐘一向出名搵食困難,唔係超貴就超多人。唔想同人逼,提議嚟海富中心 2 樓呢間「湕承」買外賣。餐廳主打台式便當,食物分為幾個系列,有湯燉、乾拌、古早肉燥飯,另外每日亦會有三款是日便當提供,價錢好經濟,劃一價 $68,包小吃或飲品。我哋每人揀咗個便當,蒜蓉海蜆粉絲鍋.白米飯 配 蒜蓉椰菜 ($68) 同 台灣車站烤雞.滷蛋肉燥飯 配 冰胎菊桂圓蜜 ($68)。蒜蓉海蜆粉絲鍋.白米飯:粉絲鍋好足料,海蜆有成十隻,肉質飽滿,食落鮮甜又無沙。粉絲索晒啲蒜蓉同蜆汁嘅精華,令味道更有層次,用嚟送飯一流!台灣車站烤雞.滷蛋肉燥飯:烤雞水準亦唔錯,雞皮燒得好香口,肉質嫩滑,咬下啖啖肉,很滋味。伴吃嘅滷蛋亦做得很用心,食落蛋黃香味非常濃郁,加埋酸菜、青瓜同惹味又唔油膩肉燥飯一齊食,夠晒豐富。蒜蓉椰菜煮得火喉恰好,食落口感好爽脆,有蒜香味,用嚟送飯啱晒。另外杯冰胎菊桂圓蜜用料亦唔馬虎,打開見到入面有唔少杭菊花蕾,入口帶蜜味,唔會過甜,清熱解毒,有助抗疫。
2022-10-01 322 浏览
今日經過金鐘海富中心,順便試一試台灣菜,每天都有不同的精選套餐供選擇,如果不想等的話可以選擇Whatsapp訂座,這家湕承· 台式便當位於金鐘,主打外賣,價錢以金鐘的位置來說算合理,主要是性價比較高🤩主菜+小吃/飲品 $68燒汁豚肉湯燉讚岐烏冬豚肉湯無得頂,而且豚肉係半肥瘦,食落去口感岩岩好,呢個幾唔錯,而且還要是燉烏冬,這種食法也是第一次食到,確實又係幾好味😋所以忍不住把整碗湯飲曬佢慢煮豬軟骨.烤魚角.滷蛋肉燥飯之前食過慢煮美食之後,的確是有點食過翻尋味,所以一見到慢煮豬軟骨,二話不說,立即點了這個,其實都幾足料,有豬軟骨、烤魚角、滷蛋、肉燥,一個人食已經超級飽🤣好吃指數:8/10性價比指數:7/10餐廳名稱:湕承· 台式便當餐廳位置:金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖電話:69391910

主菜+小吃/飲品 $68

燒汁豚肉湯燉讚岐烏冬