2012-08-14 539 浏览
今個星期六細佬同女朋友都出黎同我地食lunch,本身媽媽話食意粉屋,但原來新世紀仲係裝修緊,無左意粉屋,於是上酒樓碰碰運氣,果然有排等@@"轉戰湘川滬,即刻有位!正!我一向都好鍾意呢間嫁,媽媽媽成日問我食乜我都會話食湘川滬o既,不過永遠個第一印象就係「又食辣野」,其實呢度有大把野好食,lunch時間除左京川菜之外仲有粵式點心,仲要一至日都有添喎=]1.蒜泥白肉~ 呢度 d 白肉真係好薄好薄 , 唔好就係因為無乜口感 , 份量都少左 d ... 但個味真係好得 , 少少蒜辣味 , 唔會過咸 , 撈埋 d 粉皮 , 正 !! 2.雞絲粉皮~ 必點 , 個花生醬好香濃 , 雞絲青瓜絲同粉皮o既比例好好 , 撈勻後食個味洽到好處 , 唔會太咸或者膩 , 唯一係唔係幾夠凍 3.四川擔擔面~ 呢個擔擔面暫時係第二度食唔到 , 四川 = 麻辣 , 好刺激 xd反而無乜麻醬味 , 但個肉醬真係好惹味 , d 面都好爽 , 仲有 d 蝦毛仔 tim 4.灌湯小籠包~ 酒樓點心o既價錢 , 上海舖o既質素 , 不至於皮薄 , 但餡靚 望落去己經見到 d 湯汁喇 , 入口就連個豬肉都好 juicy ~ 又
今個星期六細佬同女朋友都出黎同我地食lunch,
本身媽媽話食意粉屋,但原來新世紀仲係裝修緊,
無左意粉屋,於是上酒樓碰碰運氣,果然有排等@@"
轉戰湘川滬,即刻有位!正!

不過永遠個第一印象就係「又食辣野」,其實呢度有大把野好食,
1.蒜泥白肉
2.雞絲粉皮
3.四川擔擔面
4.灌湯小籠包
望落去己經見到 d 湯汁喇 , 入口就連個豬肉都好 juicy ~ 又係必食
5.鮮蝦水晶餃
~ 一籠得三隻 , 唔好以為厄秤 , 佢三隻都好肥大 , 兩大粒蝦 ,
又爽又彈牙 , 個皮厚薄適中 , 煙韌柔軟 , 正過好多大酒家
6.豉汁蒸鳯爪
~ 無乜豉汁味 , 甜甜地咁 , 味道一般 , 勝在唔係太油
7.魚蓉鮮竹卷
~ 魚蓉係鯪魚肉 , 幾特別 ... 無豬肉咁肥膩 , 唔會腥 , 唔錯 =)
8.流沙奶黃包
~ 好大個 , 熱辣辣軟綿綿 , 奶黃餡好香滑 , 可惜唔夠流沙
9. 叉燒餐包仔
~ 阿姐捧出黎嗌手快有手慢無 , 新鮮出爐個個漲卜卜咁 ,
賣相一流之餘 , 亦果然好味道 , 最緊要叉燒餡唔肥同無多餘生粉
## title所講嘅嘆茶,係真有其事嫁!有一次黎唔知叫咩茶好,
店完介紹我飲「人參烏龍」,嗰次之後我黎親都要叫返佢!
好好味嫁,我從來未試過食飯/飲茶係咁欣賞杯茶,
聞落去係茶味較香,就連呷落口都係茶味較重,
初初沖起嘅頭一壼都尚未嘆到個人參味有幾正,
泡多一陣等佢深色少少啦,之後飲就會出現強烈嘅層次感,
茶香味甘,吞晒之後,甘味慢慢遠去,隨之而來嘅係人參微妙嘅甜味,
維持數秒後你就會好想再呷下一口,飲完又再等一等,名正言順嘅慢慢嘆^^
2012-08-11
  • 雞絲粉皮
  • 四川擔擔面
2012-04-27 229 浏览
顧名思義,這間是專賣湘(湖南菜)川(四川菜)和滬(上海菜)的菜館。我本人受不了川菜的麻辣,反而喜歡湘菜的辛香味濃和酸辣,尤其是剁椒魚頭和粉蒸肉,光想也口水流。以上三種菜式還是以滬(上海菜)比較容易被人接受,如此一來可以想像到為什麼上海菜在世界任何地方也能堂而皇之,打正旗號成為正統,但其實它在中國四大名菜和八大菜糸中是榜上無名的 !今晚 Honey 與他的兄姐們敍會,選址在這裡,難得與家人一起,食什麼已經不再重要了,各人決定由大嫂點菜,是夜菜單 ..... 鷄絲粉皮,上等之作,鷄絲滑、粉皮爽、蔴醬的味道亦調教得宜紹興花雕醉鷄,花雕味略嫌淡,如果師傅可以重手些就好了四喜烤麩,向來不喜歡烤麩的我,今晚給了我一個改觀,這裡做得好出色白玉賽螃蟹,炒得好滑,蛋白好香,送飯一流河蝦燴豆腐,蝦就一般,但豆腐有豆香,又清淡有益砂窩津白,只是將所有東西煮成一鍋湯,隨便喝兩口便算乳鴿,Honey 加餸(因是他大愛) 可惜味道欠奉,但總算入口鮮嫩,爭回多少失分綠豆沙,是送的,因太飽沒有試,未能在此提出意見以此價錢換一頓豐富的晚餐,心滿意足了,加上家人的閒話家常,敍首一堂,整頓飯也變得更有意思,立即訂下幾天後再

鷄絲粉皮,上等之作,鷄絲滑、粉皮爽、蔴醬的味道亦調教得宜
紹興花雕醉鷄,花雕味略嫌淡,如果師傅可以重手些就好了
白玉賽螃蟹,炒得好滑,蛋白好香,送飯一流
河蝦燴豆腐,蝦就一般,但豆腐有豆香,又清淡有益

砂窩津白,只是將所有東西煮成一鍋湯,隨便喝兩口便算
綠豆沙,是送的,因太飽沒有試,未能在此提出意見

以此價錢換一頓豐富的晚餐,心滿意足了,加上家人的閒話家常,敍首一堂,整頓飯也變得更有意思,立即訂下幾天後再來飯局

• 鷄絲粉皮
  • 白玉賽螃蟹
2012-04-05 143 浏览
自從升大學後,功課考試忙得連睡覺也沒有時間,與家人相處的時間也少了,媽媽笑言我在英國讀書時好像與她見面的次數還要多難得假期,與媽媽出外吃午餐,享受一下母女談心的時光。我和媽媽分享了星期六的是日特價套餐,包括京式川辣明蝦球和雞絲粉皮。先來的雞絲粉皮,醬汁疑似粗粒花生醬,花生味比應有的芝麻味還要強,而且醬汁份量太多感覺肥膩。粉皮較厚,但勝在夠滑。雖然醬汁甜甜辣辣挺開胃的,但這蝦球不論是鮮味還是調味料都欠奉。炸漿厚而且都淋掉了,一點都不香口。蝦肉未見爽口,份量又少只有7隻,唯一可取是溫度夠吧。特惠時段也索價$128,這質素難免令人感到不值。本來媽媽與我打算享用完套餐後再點一些餃子包點分吃,可是最後害怕再度中伏而改去下場吃甜點了。然而侍應生的服務態度都很好,環境不擠擁,坐得挺舒適。
難得假期,與媽媽出外吃午餐,享受一下母女談心的時光。
我和媽媽分享了星期六的是日特價套餐,包括京式川辣明蝦球雞絲粉皮
雞絲粉皮
京式川辣明蝦球

然而侍應生的服務態度都很好,環境不擠擁,坐得挺舒適
2011-12-26 137 浏览
我鐘意食的菜式中,上海菜是不能缺的。對於湘川滬,記憶是有人參烏龍飲,有三間分店,早茶及下午茶非常平,但實際只是幫襯過一次,而且(最少)有五年了。今日回程在新世紀廣場,不想落去旺角迫住搵食,所以不作他想就在此吃晚飯,而且搭巴士回家也很方便。六點幾還未需要等位,直入。店內的裝潢實在輝煌,帶古色古鄉的味道,因此吸引到不少外國和國內的遊客吃飯。主力卡位,我們二人坐在六人卡位,真係攤在睡也並不難這個月是大閘蟹的季節,除了兩人和四人的大閘蟹套餐是好抵食外,就不設一般的套餐。可惜我們對此沒興趣,所以散點好幾樣小菜,吃到我倆捧腹而回。浦坐下已有服務員前來詢問要的茶,來得這裡不喝人參烏龍就太浪費了。每枱放有酸蘿蔔,未吃主食前,吃著它已經樂透。小吃有兩款,首先食知味脆瓜皮蛋,因為我想食醃青瓜,不過沒有淨點的就無辦法。青瓜用醋和蒜醃得入味可口,酸度適中,青瓜不失爽口,吃到停不到口皮蛋平時也只在粥品中嚐到,估不到做凍盤也很好味,軟軟綿綿,還是糖心呢。至於油炆小竹筍因為外面好少有地方食到,見到價錢不太貴都點了。荀條爽爽的,醬汁濃甜,油份絕對跟足上海菜特色:濃油赤醬﹗吃了幾口我已經覺得滯滯地。剛才提到上海菜的特色
我鐘意食的菜式中,上海菜是不能缺的。

有機會想試特價茶
空間大,坐得舒適
酸!!!
每枱放有酸蘿蔔,未吃主食前,吃著它已經樂透。
上爽下滑
吃了幾口我已經覺得滯滯地。
甜美可口
剛才提到上海菜的特色是濃油赤醬以及口味較重,韭黃炒鱔糊也是用油相當多,多到是我們意料之外
這碟我真是接受不到,用油浸形容可能會好點
但味道是本身不錯,韭黃量勁多,鱔條相反少得多,口感軟軟香香,用作送白飯更為好。
敗在油浸
香草鮮魚羹作為間場也不錯,非常的清新,散佈蛋花的羹內埋藏不少魚肉,鮮甜可人。
清清味蕾
這裡的小籠飽做得很不錯,皮薄,湯汁豐盈,豬肉餡鬆化,這個比例已經是好吃了。
基本要求:皮薄多汁
少不了蔬菜,當造的蒜蓉豆苗,蒜蓉炒香下清甜可人,吃到欲罷不能。
冬日之選:豆苗
到了這個時候其實都飽了,但忍不住點多個餸,榨菜肉末(叉子燒餅三件),貪其好玩之外,自己又未食過。
重口味
肉碎用咸醬油炒過,很濃味,加上榨菜的咸,變得很又咸又濃,實在不能吃太多,或者配湯米粉吃會好一點。
好想淨食XD
至於燒餅新鮮烘起,熱辣非常
餅身由幾層鬆皮形成,脆卜卜又鬆化,給我淨吃都可以呀。

沒胃納去試炒粉麵,今次覺得小吃和包點類,較小菜出眾得多。希望下次試試湘川滬的特價茶市,讓我盡情食點心和...上海粗炒吧。
2011-10-23
空間大,坐得舒適
有機會想試特價茶
  • 知味脆瓜皮蛋
2011-09-06 109 浏览
已經好耐沒寫食評, 真是忍不住 無論服務, 座位, 食物材料, 味道, 完全唔同晒.星期五晚上7時, 2位, 無訂位, 第一句: 2位, 個半鐘交枱, 有無問題? 吓!! 心諗唱K 或是 放題咩? 唔緊要, 食快D無問題, 點知就是座門口的2人枱, 好似邊道有位就硬加張2人枱, 隔離張椅貼住我地張枱, 好似一齊食飯!! 唔緊要, 但是D食物就唔得.上海素鵝 - 好乾, 用4至5層的腐皮包一層黑漆漆, 腐皮咁薄的唔知咩餡料? 我相信是素菜, 無味, 唔好食 牛肉炒拉麵 - 唔算太油, 可以接受, 牛肉都嫩, 可以切細塊D重好, 不過醬油味道好濃, 勁多老抽, 自問都喜歡食濃味食物, 都覺得過份, 扣分砂鍋雲吞雞 - 有9 or 10粒雲吞 + 幾條菜 + 半隻雞, 無特別, 味道ok, 飲完個湯後, 個人覺得口渴.素菜蒸餃 - 層皮太厚, 要熱食, 攤一陣就被吹凍左, 層皮乾到變硬皮, 剩食餡料, 味道都ok最重要是埋單時, 已經問有無信用卡有折, 佢地話 "無" , 而家唔係用Citibank 埋單有9折咩 ?? 總括是一間都算出名的湘川滬菜, 我都食好左幾年, 一次差過一次, 如
已經好耐沒寫食評, 真是忍不住
無論服務, 座位, 食物材料, 味道, 完全唔同晒.

唔緊要, 但是D食物就唔得.

總括是一間都算出名的湘川滬菜, 我都食好左幾年, 一次差過一次, 如果有其他選擇, 可以去其他地方吧.....

2011-09-02
昨晚第一次光顧, 本來都好奇待的,很可惜當第一味菜肉雲吞來到後,開始覺得不對勁.........醬油湯底, 感覺麻麻, 都叫OK,但這雲吞實在唔應該出現在這間湘川滬吧......實在不想描述,另一味小籠包,質素一樣強差人意.............要我給評語,比「公仔點心」還差就是了!!我在客戶意見書也是這樣寫的.寫之前見到有其他評論說小籠包OK, 我真的不知道是他們不懂得食還是未食過公仔點心...........以後應不會再光顧了.P.S. 前菜的泡菜非常好食, 有無人知是什麼牌子???
昨晚第一次光顧,
本來都好奇待的,
很可惜當第一味菜肉雲吞來到後,
開始覺得不對勁.........
醬油湯底, 感覺麻麻, 都叫OK,
但這雲吞實在唔應該出現在這間湘川滬吧......
實在不想描述,
另一味小籠包,
質素一樣強差人意.............
要我給評語,
比「公仔點心」還差就是了!!
我在客戶意見書也是這樣寫的.

寫之前見到有其他評論說小籠包OK,

以後應不會再光顧了.

P.S. 前菜的泡菜非常好食, 有無人知是什麼牌子???
2011-07-16
2011-04-11 37 浏览
一班舊同事話好耐無見相約出來吃飯,連大連小18人,我話有無好介紹,因為有小朋友有人提意旺角火車站樓上食,同事話湘川滬我係天水圍食過ok,佢訂位後話要房的話最低消費$2500所以無要,當天去到估唔到有個黑衫女經理話俾房我地,驚小朋友多坐出面唔好,重要唔使收最低消費(心想唔通無咩客,後來睇當天門口排隊都幾多人)叫在個套餐:五小碟:四喜烤麩------真係好味 拍小黃瓜------好味 洞庭小魚------唔得好腥 杭州醬鴨------好硬 蔥油海哲------一般砂鍋雲吞雞------一般清炒河蝦仁------真係好味(不過記得熱食,凍咗有d油)松子魚------好味樟茶鴨------好味天津狗不理包------好味紅豆沙------一般因為唔夠食所以追加小籠飽------一般上海粗炒------一般煎肉餅(個名唔記得)------全晚最好食由18:30食到21:30全晚d人都好好服務,除了有個男經理黑口黑面(好彩佢只係入黎兩次)下次會再來食多次!
佢訂位後話要房的話最低消費$2500所以無要,
叫在個套餐:
五小碟:四喜烤麩------真係好味
拍小黃瓜------好味
洞庭小魚------唔得好腥
杭州醬鴨------好硬
蔥油海哲------一般
砂鍋雲吞雞------一般
清炒河蝦仁------真係好味(不過記得熱食,凍咗有d油)
松子魚------好味
樟茶鴨------好味
天津狗不理包------好味
紅豆沙------一般
因為唔夠食所以追加
小籠飽------一般
上海粗炒------一般
煎肉餅(個名唔記得)------全晚最好食
下次會再來食多次!
2011-04-09
我地一行7人連同一位2歲的小朋友,一早已訂好位,誰知去到8人枱, 只得6張椅, 唔叫都無人加椅給我們...上菜時完全無視有小朋友的位置,隋便把熱辣辣的小蘢包放到小朋友隨手可及的位置,員工亦懶洋洋, 叫了也不情願應你......食物方面問心而論還算可以,不算出色, 小蘢包更是皮厚粉多.以價錢方面其實蠻算中等, 如果服務好些我會再去,可惜是次經驗, 有必要都不會再去.
我地一行7人連同一位2歲的小朋友,
一早已訂好位,
誰知去到8人枱, 只得6張椅, 唔叫都無人加椅給我們...

上菜時完全無視有小朋友的位置,
隋便把熱辣辣的小蘢包放到小朋友隨手可及的位置,
員工亦懶洋洋, 叫了也不情願應你......

食物方面問心而論還算可以,
不算出色, 小蘢包更是皮厚粉多.
以價錢方面其實蠻算中等, 如果服務好些我會再去,
可惜是次經驗, 有必要都不會再去.

2011-03-12
2011-03-05 16 浏览
呢一餐真係永世難忘呀!!!一定無下次!!!因為上星期先食完上上拉面小籠包, 諗住今日黎湘川滬試下啦, 又見佢門口有d明星相,實無死啦點知一入去, 個坐位仲差過大排檔搭枱, 心諗唔緊要啦, 我係食佢d 野, 個位差d無所謂啦一開始最想食ge小籠包黎喇(~點菜後10mins到) 食完都覺得幾好食點知其他菜要等成20-30分鐘先到,上菜偏慢, 但最緊要係所有菜都係偏鹹, 我自問我好食得鹹都食唔落但食完埋單後先知原來唔係鹹咁簡單, 我懷疑佢落重味精, 因為食完到到家都有5個鐘, 我已經飲左3罐氣水, 同埋一支水, 都係覺得勁口渴總括而言:1. 坐位差 (只限2人位,有d多人位好似坐得幾舒服)2. 上菜慢 3. 食物太鹹4. 太重味精 (懷疑)真係估唔到我第一篇食評係要劣評呢間 湘川滬

呢一餐真係永世難忘呀!!!一定無下次!!!

我已經飲左3罐氣水, 同埋一支水, 都係覺得勁口渴

總括而言:
1. 坐位差 (只限2人位,有d多人位好似坐得幾舒服)
2. 上菜慢
3. 食物太鹹
4. 太重味精 (懷疑)

真係估唔到我第一篇食評係要劣評呢間
湘川滬
正(如果你唔怕口渴死的話值得一試)
2011-03-04
正(如果你唔怕口渴死的話值得一試)
  • 小籠包 (如果你唔怕口渴死的話)
2011-02-25 27 浏览
呢餐係等睇優先場前食的.點的食物不多.皆因.個一刻唔算太肚餓.. 湘川滬呢間食店我在天水圍食過.當時給喊面.今時今日去旺角食也是相同的...環境的確唔錯..新世紀廣場上面的食店..全部都大大間...店員有禮的.....只嫌不太主動介紹菜式瑤柱粟米羹:根本就係一個湯來..仲要好鹹的湯...瑤柱只有一啖左右的份量煎鍋貼.冷冷冰冰的...肉也是冷的.肉汁不是吃入口爆發出來...咬開少少個皮,的汁都流出來....最勁的..呢個食物賣相係勁多油,小籠飽:4個漏氣的波...末夾已穿...4個的汁流到成個籠都係...肉同樣冷冷的...恐怖今天開始.又多一間店在入左我食飯的黑名單

今天開始.又多一間店在入左我食飯的黑名單
2011-02-21 22 浏览
朋友生日,一行4人選了新世紀廣場此間食肆食晚飯,本想開開心心慶祝生日兼聚舊,怎知換來一肚氣!首先,訂位方面,一個星期前已打電話去book了4位枱,已要求預留卡位,當時接電話那位職員很有禮貌,還一口說冇問題!(通常都會說盡量安排,很少會即時答應冇問題)一入到去,我說訂了4位,門口的職員叫另一位帶位的職員帶了我去四人枱區而不是卡位。我問她可不可以安排卡位,因為我打電話來book位時已說明要卡位,而我見到場內很多卡位,有三分之一是沒人坐的。但那位職說:「你係4位吖嘛?卡位係6人枱,你4位我哋比唔到卡位你o架!」我便說:「但係,我book位時你哋冇咁講嘅,仲話卡位冇問題...」她便說:「Book位只係盡量安排,但係未必一定比到卡位」我見她堅持不給我卡位,本來想離開,但考慮到我的朋友已在途中,如果臨時改地方又會很麻煩,於是只好無奈接受。坐了不久,我的朋友打電話給我,問我坐在那裡?她說入到門口,說訂了陳小姐4位,門口的職員說我已經到了,但沒有記下我的枱號,竟叫我朋友打電話給我問我位置。真是聞所未聞,他們的服務質素竟然可以差到這個地步!另一方面,我亦懷疑之前我打電話來book枱,由始至終他們根本沒有

坐了不久,我的朋友打電話給我,問我坐在那裡?她說入到門口,說訂了陳小姐4位,門口的職員說我已經到了,但沒有記下我的枱號,竟叫我朋友打電話給我問我位置。真是聞所未聞,他們的服務質素竟然可以差到這個地步!另一方面,我亦懷疑之前我打電話來book枱,由始至終他們根本沒有預留枱給我。怪不得我來到時,門口的職員向帶位說我四位,而沒有說我的枱號,所以我被視為一般Walk in客,被隨意帶到4人枱,而沒有安排卡位。
至於環境,我們座位下有殘餘食物,地方又嘈吵,真的很糟!

雖然安排座位方面不太滿意,不過算吧,反正此行主要目的都是大吃一頓,唯有期望吃一餐好的補償,但想不到又一次大失所望!

我們點了以下菜式:
1.蔥油餅  -  皮很厚很油,很「粉」,餡料很少兼無味,咬落的口感是一團粉,很膩口!

2.三鮮炒拉麵  –  料很少,只得三幾片肉及一兩塊極細的海參,麵身很漿,很油,很立口。

3.黃金硬豆腐(咸蛋黃脆豆腐)– 豆腐一點都不硬(即是不脆),很淋,咸蛋黃不香,完全沒有應有的咸香味道,由於豆腐炸得不夠脆,口感好像肥豬肉,食落很膩口!

4.小籠包 – 算是最正常的一道菜,但都不算得好味。

說到服務更是憤怒!
我們坐在近廚房起菜的位置,職員將食物擺放在我們隔離的高枱,然後由傳菜員端去所屬枱,而中間有一圍欄分隔我們坐的枱及那張高枱。想不到傳菜員竟將我們order的食物,由圍欄外從高遞過來給我們,而不是繞過圍欄將食物放到我們的枱上。我們只好手忙腳亂接過食物,然後將枱上的碗碟整理一番安放食物。

此外,我見到隔離有一張空枱,職員在擺放餐具時,可能發現某一隻杯有污積,我見她竟用手指摔掉污積,而不是將杯更換。
想不到這一間,表面以為屬於高尚食店,原來服務質素竟然是這樣差!我們見到這情況,已經沒有心情,只想快快吃完結帳離開。

想不到埋單又換來一肚氣!
埋單時,我問職員有沒有信用卡優惠,職員說滿$200用恒生和匯豐卡簽帳有9折,於是我給了匯豐卡。到付款時,職員又說,原來是正價食品滿$200才有9折,由於我們點的食物其中有兩樣是特價,而其餘正價食品的總值不夠$200,所以沒法獲得9 折!但是,為什麼之前我問那位職員沒有清楚向我解釋優惠條件呢?那時我們已經一肚氣,不想再爭辯,唯有不發一言埋單離開人!

結帳時送了一張$100 coupon(當然有許多使用條款),我們心裡想,即使免費以後都絕不會再來!

2011-02-18
生日
2011-02-16 71 浏览
一行五人情人節去食飯.整體很不錯.坐得很舒服,服務都ok.只是個瑤柱蛋白炒飯.只見蛋白不見瑤柱.個百頁小棠菜比較淡.個煱貼有驚奇,內有肉汁.小心.是晚十三個菜.
一行五人情人節去食飯.整體很不錯.
坐得很舒服,服務都ok.
只是個瑤柱蛋白炒飯.只見蛋白不見瑤柱.
個百頁小棠菜比較淡.
個煱貼有驚奇,內有肉汁.小心.

是晚十三個菜.
2011-02-14
情人节
  • 煱貼
  • 炒鱔糊
  • 雲吞雞
  • 肴肉.
2011-02-16 20 浏览
2月15日尋日同一班朋友去旺角湘川滬食圍年飯7點半到, 唔駛等位就已經有大台一行七人叫左九味菜餚肉 - 一般素鵝 - 煎得過火, 仲有少少燶味砂鍋雲吞雞 - 一般小籠包 - 一般小棠菜百頁 - 一般瑤柱蛋白炒飯 - 一般獅子頭 - 唔錯其他....小食居多, 忘記了服務就痳痳, 落單叫左幾次先有人理開多壺茶又叫等等我地八點先入座, 食物大概八點半先到齊, 食左一陣八點九既時間, 侍應已經幾次行埋黎係咁收哂我地d野, 又係咁催我地事實上我地仲有兩位朋友未到最後我地叫左豆沙鍋餅同南瓜餅做甜品豆沙鍋餅 - 一般南瓜餅 - 油礦, 無味臨走前想搵位侍應幫手同我地影左合照, 個個只係顧住執枱, 擺枱, 唔揪唔采因為可能我地已經俾左錢, 同阻住佢地收工啦
2月15日尋日同一班朋友去旺角湘川滬食圍年飯
7點半到, 唔駛等位就已經有大台
一行七人叫左九味菜

餚肉 - 一般
素鵝 - 煎得過火, 仲有少少燶味
砂鍋雲吞雞 - 一般
小籠包 - 一般
小棠菜百頁 - 一般
瑤柱蛋白炒飯 - 一般
獅子頭 - 唔錯
其他....小食居多, 忘記了

服務就痳痳, 落單叫左幾次先有人理
開多壺茶又叫等等
我地八點先入座, 食物大概八點半先到齊, 食左一陣
事實上我地仲有兩位朋友未到

最後我地叫左豆沙鍋餅同南瓜餅做甜品
豆沙鍋餅 - 一般
南瓜餅 - 油礦, 無味

因為可能我地已經俾左錢, 同阻住佢地收工啦
2011-02-15
团年饭
2011-02-13 16 浏览
初七開年及人人生日飯, 選了旺角湘川滬,只因她有填鴨吃及地點方便; 預早訂位及訂一隻鴨,免得到時掃興。茗茶款式如葵芳店相若,依舊點了人蔘烏龍,茶葉份量不少但茶香比葵芳店飲過的清淡,而且喝來未夠甘甜,今次的人蔘烏龍水準實在強差人意;另點大葉普洱予不喜烏龍的表妹,看其茶色濃黑,味道應比烏龍濃味。 兩碟看似很辣的菜甫為是日前菜,個日沒試過,大家評為好吃,相信用作送粥或泡飯會更美味。以鯇魚泡製的燻魚,經過油炸後魚肉不乾仍帶濕潤感覺,芡汁煮得甜酸,將魚肉煮過後更加入味,連沒吃過燻魚的小妹妹試過後也停不了筷,每次在上海菜館吃燻魚的大人也評為可以,但仍不比在上海吃過及花園街已結業的老式上海菜館美味。北京水餃為沒湯版本,外觀跟早前在北京水餃吃過的沒兩樣,轉眼已被瓜分;香煎窩貼外皮不像老式上海館的香脆,外皮不會太脆還有點柔軟,很有生煎包影子,鍋貼及生煎包肉餡相若,同以一個豬肉丸為餡料,肚餓時怎也不會難吃的;小籠包新鮮蒸好,從表面己看到每個包子裡勁多湯,湯汁清澈帶有甜味,蠻好飲的,肉餡一樣如一個不是太鬆軟豬肉丸,外皮也做得有點彈性,包頂也不會過硬及太乾,不用沾醋也蠻好吃。阿姐侍應推介的靚靚豆苗剛售罄,不想

茗茶款式如葵芳店相若,依舊點了
大葉普洱予不喜烏龍的表妹,看其茶色濃黑,味道應比烏龍濃味。
前菜辣菜甫
兩碟看似很辣的

以鯇魚泡製的
爆汁小籠包

阿姐侍應推介的靚靚豆苗剛售罄,不想吃奶油津白及小棠菜下改了
腿茸扒上海菠菜,每條菠菜大大株但不老,炒得油份不多,也許已被菠菜吸收了八九,金華火腿茸加了肉香,令菠菜增添甘香不單調。
干煸四季豆特意點給愛吃豆的大人,四季豆炸得夠乾,加上肉末來炒,是另一道是日菜蔬。
湯比菜好的砂鍋雲吞雞
菜單上不見了傳統湯菜醃篤鮮,原來已經沒做這個菜式了,可惜!
砂鍋雲吞雞半隻,由侍應分成小碗上桌,半隻雞肉不太粗糙,皆因不是煮湯那隻嘛,但半隻雞放上碟後需自行切開, 而非如其他客人般有侍應代為切開,幸我們有專業人仕在場,去骨起肉絕不成問題。湯底很重肘子香,味道也很濃甜,很有酒席魚翅的影子,雲吞肉餡如小籠包般,沒有太多白菜蹤跡,仍如一個肉丸般;加上每人小棠菜半棵,這個第二選擇也算可以。

糖醋魚塊如咕嚕魚一樣,茄汁味重的糖醋汁似乎不是想像中那種糖醋汁模樣,魚肉蘸炸漿炸香本是卜卜脆,可惜自己那件魚肉竟有腥味,不是以新鮮魚泡製是預計之內,但用上有腥味的魚塊就似乎要留意一下了;反而配菜的洋蔥新鮮得很,比魚塊更早被掃清。

為幾位牛怪而設的兩道牛菜,第一道是
京蔥爆牛肉, 除了牛肉真的很多京蔥,炒得似乎蠻有鑊氣,不過牛肉加了梳打粉,是不能避免的情況;另一道是
天府水煮牛肉, 紅彤彤一鍋浮著紅辣椒及辣油,跟內地版本很相似,鍋底是很多芽菜及如苕粉的粉條,粉條綠色透明及滑溜溜,吸滿辣汁後也可令嘴唇發燙!愛吃牛及辣的小姑娘吃得不亦樂乎,完全清碟,利害!!
片皮鴨
主菜
填鴨真的很多客人點,負責片皮的經理整晚在桌子附近的小桌忙著,我們的也不例外,可惜不是推著車仔在席前片皮,不然氣氛會更好。 經理讓我們看看鴨子才在小桌片好送上,鴨子只把外皮烤脆,鴨肉仍是半生的,所以只有一小部份是略帶鴨肉,其他都是純皮一片,外皮不是入口即溶的效果,不是仍做到夠香脆,要是有肥羔部份油份更加多,表妹們對其甘之如飴。
餅皮+鴨+青瓜+京蔥=好吃
兩籠餅皮以小蒸籠保溫,餅皮很有麵粉香,不會太厚的蒸得熱軟, 加點味道清甜爽口的新鮮青瓜及京蔥,再沾點濃味甜醬,脆軟爽甜皆有,味道是可以的,而且有得食有得玩,小孩子們似乎吃得高興;半生鴨肉片皮後整隻包好讓客人帶走,不設另外加工成為另一道菜式。

青菜煨麵大大碗蠻多湯汁,但不是我的茶;
三鮮炒拉麵滿滿一盤,拉麵質感很有日本拉麵感覺,幼身QQ的麵條飽肚最好,配料有口大隻蝦仁、滑溜肉片及爽口海蜇頭,味道炒得蠻香但未及自己愛吃的上海粗炒般濃味吸引。

中途看到有壽桃,即時向侍應詢問一下,人日嘛!吃壽桃也很好呀!可惜又向隅了,相信客人是預訂的吧。
酒釀丸子,方型的粉糰是廚師方便製作,並不是丸子形狀,粉糰搓得夠細滑柔軟,不過份量不多,特意請廚師多加酒釀也有做到,因而這碗中式甜品很夠酒香;
高力豆沙外皮厚實不夠鬆軟,不好吃!豆沙餡料只有很少,香蕉片又薄,加上蛋白本身沒味道,要靠糖粉補救才像甜品,這個高力豆沙真的不佳;
紅棗糕由侍應每桌推銷,被水煮牛肉辣得嘴巴難受的姨姨馬上要一碟,像九層糕似的紅棗糕軟軟糯糯,紅棗味道很濃重,加上有相當甜度,用作解辣一流!

初七客人太多,未到八時已經有不少菜式售完, 再晚一點的宵夜時段不知還有什麼可吃了?
前菜辣菜甫
爆汁小籠包
湯比菜好的砂鍋雲吞雞
片皮鴨
餅皮+鴨+青瓜+京蔥=好吃
2011-01-29 25 浏览
又係6 7個人食飯,最後揀左我都幾鍾意食o既京滬野....成日都見lei間野好full下...黎試下啦~都幾大間,好full...有房,d房名又四川,又湖南咁...房就靜d咁啦...黎黎去去都係食o個d野架喇.... 不過我又真係幾鍾意食小籠包o既....先黎凍盤...醉雞, 都算幾入味,一食就有酒香,雞肉都滑,都ok餚肉, 我就麻麻食lei樣野,有d jelly係d肉度,好似好多肥糕,唔知點咁,又淡...麻麻地齋鴨, 一黎到以為係非洲黎咁...煎到過火囉,好燶咁,食落有少少臭豆腐o既味咁,同埋有d韌,差...點心...小籠包,都幾大粒,多肉,但d皮大塊左d,都好食o既....夠湯紅油炒手, 冇乜味,唔辣....d涵又實...麻麻生煎包,黎到個樣都ok...又冇煎燶,但係一食落去,個包好實咁,個底又韌韌地喎...唔掂小菜...炒四扁豆,lei個都唔錯,夠林,炒得夠香四寶羹, 好稀,有d白色一條條o既唔知咩黎,好怪咁,冇菇味(雖然我唔食菇) ,又淡...bad黃金南瓜, 即係咸蛋黃同d南瓜,lei個幾好食,好香,南瓜整到o岩o岩好,唔錯o既飯...四川擔擔面,有d辣,但唔似擔擔面o既味,

先黎凍盤...
醉雞, 都算幾入味,一食就有酒香,雞肉都滑,都ok
點心...
紅油炒手, 冇乜味,唔辣....d涵又實...麻麻
小菜...
炒四扁豆,lei個都唔錯,夠林,炒得夠香
飯...
四川擔擔面,有d辣,但唔似擔擔面o既味,冇乜花生味,唯獨係d麵唔會太林
瑤柱蛋白炒飯,乾淨淨....又唔係話唔油o個隻..係d飯硬....唔pass

吾...唔係話好差...但冇樣野特別好食...好普通囉....同埋d waitress....冇乜招呼...十問九唔應