2011-05-28 82 浏览
真係好餓, 所以就隨便行左入黎這間食店發現下午茶25元起, 有包飲品於是就叫了一個叉燒炒米, 我當時心諗一定好細碟,而且好難食(因為平嘛)我仲叫左一杯熱奶茶之後杯奶茶好快黎左, 味道唔錯, 奶同茶撞得好入味=)但等左好耐都冇碟野食, 大約等左十分鐘原來個侍應漏左單!!算啦, 等多五分鐘左加就有了真係出乎意料, 大大碟, 仲好香TIM雖然好油, 但係油得黎又好有入味叉燒都幾多,而且又唔會油到好淋, 岩岩好口感配埋D辣醬, 真係冇得頂!=))整體來說, 真係唔錯, 係TEA TIME的一個好選擇!=))補充一句, 佢下午茶25蚊仲有好多野選擇, 有焗飯, 焗麵TIM!
真係好餓, 所以就隨便行左入黎這間食店

發現下午茶25元起, 有包飲品

我仲叫左一杯熱奶茶

之後杯奶茶好快黎左, 味道唔錯, 奶同茶撞得好入味=)

但等左好耐都冇碟野食, 大約等左十分鐘

原來個侍應漏左單!!

算啦, 等多五分鐘左加就有了

真係出乎意料, 大大碟, 仲好香TIM

雖然好油, 但係油得黎又好有入味

叉燒都幾多,而且又唔會油到好淋, 岩岩好口感

配埋D辣醬, 真係冇得頂!=))

叉燒炒米
奶茶
叉燒炒米
奶茶
2011-02-15 28 浏览
忽然心血來潮想食炸雞脾加薯條,就在灣仔找了這間茶餐廳進去。由於是星期天又已經是下午茶時間尾聲,還要是下雨時間,餐廳內只有小貓三四隻。我目標非常清晰,一份炸雞脾+薯條的下午茶餐,點餐後10-15分鍾後食物就來了。一向很喜歡茶餐廳特別扭紋形的薯條,這裡的薯條沒有令我失望,又沒有令我驚喜的地方,一般水準。炸雞脾就炸得很乾身,令我覺得有「炸過龍」的感覺,麻麻地。我跟餐叫了一杯熱檸茶,茶內的檸檬苦得我只送了一兩口進嘴就放棄了。總結來說,經過可以來食,不過沒有必要特意來吃。(我指的只是炸雞脾+薯條)
忽然心血來潮想食炸雞脾加薯條,就在灣仔找了這間茶餐廳進去。
場面冷冷清清

炸雞脾+著條

炸雞脾就炸得很乾身,令我覺得有「炸過龍」的感覺,麻麻地。

2011-02-13
場面冷冷清清
大約於一年前曾經惠顧此店的下午茶餐,服務好,加上食物不錯又抵食,今次轉食早餐,卻大失所望。食物:-沙嗲牛肉麵:個汁:無沙嗲味,只有少少咸味,無沙嗲味就唔好寫住是沙嗲啦;牛肉:無牛肉味;麵:太硬火腿煎蛋(熟蛋):火腿:煎的時間太短,不香口;蛋:煎得過火凍奶茶少冰少甜:我知道熱奶茶好飲過凍奶茶的道理,所以我不會對凍奶茶有高的要求,我只要求放得入口便可以。奈何此杯凍奶茶實在苦澀味太勁,我勉強飲了三分一便放棄餐牌:-收據:-服務:-我坐於四人卡位的位置,對面無人坐。女店員揭開我對面坐位塊板取東西,只取了一轉東西後,未放回塊板,便於我的座位旁與疑似老闆的男士傾談,不停鬧其他店員,由我剛剛開始食鬧到我食完,期間那位男士不單不阻止女店員,加上又不時煽動女店員的情緒。(無理由於客人面前勁鬧其他店員,此其一。店員正在做緊嘢,突然走了去鬧人,是否有問題,此其二。身為老闆應該控制店員的情緒,而不是再去加劇店員的情緒,此其三。身為老闆見到員工情緒激動,應該叫店員離開顧客的服務範圍,此其四。)最後待女店員鬧完後,才繼續去我對面坐位塊板取東西環境:-地上舖滿垃圾,待我吃到一半時,才有人手持掃把清潔抵食:-十分抵食

食物:-

沙嗲牛肉麵:個汁:無沙嗲味
,只有少少咸味
,無沙嗲味就唔好寫住是沙嗲啦
;牛肉:無牛肉味
;麵:太硬
差。沙嗲牛肉麵
火腿煎蛋(熟蛋):火腿:煎的時間太短,不香口
;蛋:煎得過火
差。火腿熟蛋
,我勉強飲了三分一便放棄
差。冰奶茶少冰少甜
差。冰奶茶少冰少甜近鏡
餐牌:-
收據
服務:-
(無理由於客人面前勁鬧其他店員
,此其一。
店員正在做緊嘢,突然走了去鬧人,是否有問題,此其二。

最後待女店員鬧完後,才繼續去我對面坐位塊板取東西

環境:-

地上舖滿垃圾,待我吃到一半時,才有人手持掃把清潔

抵食:-

十分抵食,三餸麵加凍飲,都只是二十二元
2010-11-11
$22 (早餐)
早餐餐牌第一版
早餐餐牌第二版
收據
早餐餐牌寫住至到十一時半
2011-01-04 7 浏览
又到食午飯時間,但又真係食到唔知食咩好,係條街行來行去,最後都係決定都係買外賣返公司食。見到源興餐廳小廚有雲耳蒸滑雞飯,於是就叫呢個食,天氣太熱關係加左三個大洋換左罐七喜汽水。個雲耳蒸滑雞飯預左D滑雞唔會係滑雞,但總算唔太鞋,至於D雲耳,只係食左好小,蒸飯的飯唔太腍亦唔會好干身,恰到好處,加埋D汁味道唔錯, 值得一讚。至於罐七喜汽水, 唔係好夠凍同無咩汽, 早知叫凍檸檬茶 or凍奶茶好過。

2010-08-24
5 分钟 (外卖自取)
2010-11-16 5 浏览
一早來到灣仔, 作是日返港外勤工作的第一個打點. 完成後, 過中環之前. 就地來一個早餐, 暖暖胃.入親黎茶餐廳, 我既選擇其實好悶. 來來去去都係果幾味. 說正確一點, 是果一味. 永恆的五香肉丁麵.奶茶. 新派的用呢一種隔熱的金屬杯裝, 好的是唔會辣親手, 而且能夠保溫. 不好的只有一樣野, 就係失去了傳統. 說回味道, 奶夠, 但感覺唔到佢滑. 茶鞋鞋的, 不是perfect的一杯茶.肉丁麵, 碎了的肉丁, 配上福麵底. 福麵的獨得湯底味, 同經炸過的麵餅, 食落同普通公仔麵係好唔同的, 多了些香味, 多點胡椒香. 呢個早晨麵餐, 實際上是三併麵. 因為另外配送了火腿煎蛋. 獨立食不好了, 放湯食, 才覺得像話. 火腿, 我喜歡煎香一點, 但一般茶餐廳都未必會煎咁香. 蛋, 算是煎得靚. 浸一浸麵湯, 去去油, 更味美. 簡單苦悶的一個茶餐廳早餐. 又是時候開始忙碌的一天啦.

簡單苦悶的一個茶餐廳早餐. 又是時候開始忙碌的一天啦.
$20 (早餐)
2010-06-25 11 浏览
四月上旬.晴 又繼續「麥皮早餐」的行程,雖說麥皮難吃,但難吃中總也有好吃一點的,就是這裡。 店子不大,只有一個舖位。座位頗多,雖然有卡位,但也甚淺窄。 餐牌中的早餐選擇真多,要了G餐,麥皮以外,還有火腿奄列。 這裡的麥皮煮得不錯,不稀也不會太杰身,吃起來口感剛好。當然味道方面,下了點糖,會好吃一點。火腿奄列甚好吃,蛋不是全熟的,火腿味道夠,有水準。 連熱咖啡一杯,20元,是質素不錯的早餐。
四月上旬.晴

店子不大,只有一個舖位。座位頗多,雖然有卡位,但也甚淺窄。

餐牌中的早餐選擇真多,要了G餐,麥皮以外,還有火腿奄列。

熱咖啡一杯,20元,是質素不錯的早餐。
怎樣也不會好吃的麥皮
火腿奄列不錯
煎得不錯的
$20 (早餐)
火腿奄列不錯
煎得不錯的
  • 火腿奄列
2010-06-24 21 浏览
下午有事到灣仔,因無事忙還未曾吃過午飯,下車後路經源興正藉肚皮打鼓,便走入去先吃個茶餐,茶餐有很多份量較大的Late Lunch選擇,近日天氣潮熱胃口大減,要了一碟㗎喱鷄飯刺激一下食慾,跟一杯凍啡消暑,效率算幾高,下單片刻便送到枱面。㗎喱鷄飯首先鷄肉浸在大量而稠身的㗎喱汁當中,沒有椰汁香味也沒有辣味,鷄肉入口味如嚼蠟,完全沒有味道,二來餸多飯少,吃完飯後還剩下很多鷄件;凍咖啡是用一般咖啡粉來冲,沒甚麽話可說。整體食物真是乏善可陳,是一處只求飽肚不求質素的地方,難怪評分低過三分,幫襯過一次便算了,應該不會再來。

2010-06-23
2010-02-11 10 浏览
$41有大大塊肉眼扒, 大大碗餐湯, 仲要係鐵板上, 可以0係邊度搵?質素都唔差喎, 起碼塊扒唔算太熟同太韌肉質都可以, 不過塊扒熟得唔均勻, 有d太生, 生到係茹毛飲血, 同埋呢個部分都幾韌整體來說, $41仲想點?
質素都唔差喎, 起碼塊扒唔算太熟同太韌
整體來說, $41仲想點?
2009-03-22 7 浏览
12/3同他去完街後, 想同他食dinner, 本來想去隔離的茶餐廳, 不過太多人, 所以去了"源興"食個飯, 他order了個芝士焗海鮮飯, 而我就order個叉燒切雞飯芝士焗海鮮飯真是好差了, 雖然有好多芝士去焗, 不過材料是d日本魚旦, 蟹柳, 假帶子, 一兩塊魚, 主要都是魚的材料, 這叫做海鮮飯咩??都會$38, 真是搵了笨最好食的都是燒味, "叉燒切雞飯"半肥瘦的叉燒真是令人垂涎三尺, 切雞都好靚, 起碼不是頭頭尾尾, d雞都不是好肥,個飯的份量剛剛好, 好好食凍奶茶d茶味都好夠, 不會太淡, 也不會太濃, ok環境方面茶餐廳來說已經是好好, 又有電視睇,光線又充足服務方面都好有效率, 不過不失啦, 對客都好熱誠

芝士焗海鮮飯

最好食的都是燒味, "叉燒切雞飯"

凍奶茶
d茶味都好夠, 不會太淡, 也不會太濃, ok

環境方面
茶餐廳來說已經是好好, 又有電視睇,光線又充足

服務方面
都好有效率, 不過不失啦, 對客都好熱誠

有電視睇^0^
都有卡位坐^0^
有小菜, 焗飯, 燒味...
叉燒切雞飯
正, 半肥瘦叉燒
凍奶茶, 都夠茶味
差, 好差的焗海鮮飯
價錢都合理
2009-03-12
有電視睇^0^
都有卡位坐^0^
有小菜, 焗飯, 燒味...
叉燒切雞飯
正, 半肥瘦叉燒
凍奶茶, 都夠茶味
價錢都合理
2008-12-27 5 浏览
這裏的師傅可能愛上甜,菜遠牛河和焗海鮮飯本來好地地,卻被偏甜的茨汁影響了。牛河其實幾有鑊氣,雖然是軟腍得有點過分的梳打牛,不過配上嫩綠的芥蘭,還不錯的。焗飯則通常不會差得去邊,但今次的飯底又實在頗乾硬,所謂海鮮原來包括兩舊我倆最不喜的粉團偽帶子。大交叉!縱使奶茶咖啡尚有水準,也挽回不了。

縱使奶茶咖啡尚有水準,也挽回不了。

2008-07-17 15 浏览
今日無去”喜喜”, 又無去”得成”, 不過又係向左行, 去左”得成”隔離既”源興”, 佢地個午餐得四項而且極廢, 甚麼牛扒豬扒飯, 最後落單”肥义鵝飯, 好味喎, 不過唔係全碟, 而係三份二碟, 全碟有五件义燒, 六件燒鵝, 同時加送小白菜數條, 燒鵝部分只有三件見得人, 其餘三件都不合, 有兩件明顯隔夜, 呈極深啡色, 兼又實又硬, 另外一件則肥兼無肉, 算數, 橫掂都食唔晒, 但佢地的肥义就好好味, 雖然我唔都唔會食晒的肥既部分, 但連著瘦與肥十分香, 另外這裡環境不太差, 起碼好過"喜喜"好多, 可能時間早, 十二時左右, 無人崔埋單!
1K
2008-06-05 5 浏览
經過尋日慘痛嘅教訓, 師傅今日決定的起心肝, 搵番d穩陣少少嘅食店先, 費事又貴又唔抵, 不過一貫懶開嘅師傅, 今日都依舊冇睇到食評就去搵野食, 皆因今日目標清晰, 就係去茶餐廳!喺條街度行左一陣, 最後見到呢間食店門口寫左午餐有咩食, 就係咁比個A餐吸引住, 所以決定入去一試! 入到去伙計招呼坐底, 師傅發覺環境都幾逼, 加上燈光唔算光猛, 感覺就有少少污漕; 算啦, 唔理咁多叫個A餐先, A餐係蒜蓉雞扒, 師傅就要左飯配多杯凍檸檬茶! 等左一陣凍檸檬茶先到, 師傅即刻篤下d檸檬, 再飲一啖, 發覺都幾鬼甜, 茶味唔夠, 一般啫; 再等多幾分鐘, 蒜蓉雞扒飯就擺左喺師傅面前, 師傅聞到佢個蒜蓉汁好香, 而且都幾多汁, 味道唔差, 撈飯一流; 雞扒就一大塊, 個皮都煎得幾香, 幾吸引, 可惜個肉質唔夠滑, 幾鞋口下, 不過好彩唔韌, 都可以啦!總括黎講食物質素係可以接受, 環境就麻麻, 不過耐唔耐就有昆蟲黎爭食, 好鬼麻煩; 服務就一如以往茶餐廳質素, 無甚特別, 價錢就三十四蚊個午餐, 不平不貴, 可以啦; 食完呢個午餐後, 師傅真係覺得昨日真係冇咩點食過野咁, 呢一刻先有個飽嘅
經過尋日慘痛嘅教訓

總括黎講食物質素係可以接受, 環境就麻麻, 不過耐唔耐就有昆蟲黎爭食, 好鬼麻煩; 服務就一如以往茶餐廳質素, 無甚特別, 價錢就三十四蚊個午餐, 不平不貴, 可以啦; 食完呢個午餐後, 師傅真係覺得昨日真係冇咩點食過野咁, 呢一刻先有個飽嘅感覺! 呢間食店絕對能令你食飽, 但記住唔好抱咁大寄望, 一試無妨啦!
午餐餐牌
蒜蓉雞扒飯