2023-04-18 500 浏览
#chowweisik鹹#chowweisik美孚一🐾嫩雞煨麵|$55每次嚟到會叫呢一款!!湯底奶白色✨😽香濃 好香嘅奶香味 上面鋪滿好多切碎左嘅小棠菜及雞粒份量永遠大大碗記住食麵嗰陣連埋湯底一齊飲!!✨☺️一🐾大排麵|$55上海麵配上豉油湯底!✨味道剛剛好 鹹淡適中排骨炸得好酥脆肉質都比較瘦身唔會肥膩!份量都好多🤭一 🚏 滄浪亭 (美孚)美孚美孚新邨第二期平台65號舖一差唔多成為咗我嘅comfort food~ 如果經過美孚嘅話推薦可以試吓✨ 不過預咗夜晚食飯時間有機會要排一陣先入到~

#chowweisik鹹
#chowweisik美孚

🐾嫩雞煨麵|$55
每次嚟到會叫呢一款!!
湯底奶白色✨😽
香濃 好香嘅奶香味
上面鋪滿好多切碎左嘅小棠菜及雞粒
份量永遠大大碗
記住食麵嗰陣連埋湯底一齊飲!!
✨☺️

肉質都比較瘦身
唔會肥膩!
份量都好多🤭

🚏
滄浪亭 (美孚)

• 大排麵
  • 虎皮蛋
2023-03-19 733 浏览
滄浪亭係美孚新村入面,隱藏咗一間激懷舊上海菜,小店入面最出名嘅就係雞白濃湯,大部份人第一次去食呢都會食嫩雞煨麵。佢嘅雞湯十分之有層次,飲完一啖會再想飲多一啖,直至到成碗湯飲晒🐤🐤🐤雞肉湯年糕 $60雞湯除咗配煨麵之外,仲可以配年糕,而我自己本身就十分之喜歡食上海年糕啦,所以呢個雞肉湯年糕絕對啱晒我,濃濃嘅雞白湯配上煙韌嘅年糕,再加埋雞肉同埋小棠菜,濃厚得來又唔會太漏!上海雲吞 $24每日新鮮包嘅上海雲吞,配埋落呢個雞湯度亦都係十分之夾,雲吞每日限量供應!香酥雞 $40不得不提嘅就係佢哋嘅香酥雞,並非普通一般嘅炸雞,雞皮炸得十分之脆,而入邊嘅肉亦都係啱啱好熟透唔會Over,鮮嫩多汁,亦都係必食之選

滄浪亭

雞肉湯年糕 $60

上海雲吞 $24

香酥雞 $40
2023-03-19
  • 香酥雞
2023-03-18 479 浏览
最出名一定係❇️嫩雞煨麵🌀大大碗,好抵食。湯底奶白色,香濃又治癒,重奶味帶點菜味,味道唔會過鹹,應該冇味精,飲落去好舒服,所以飲左好多😋而且材料充足,好多菜同雞肉,雞肉好嫩滑,麵身煙韌彈牙,感覺好健康😄❇️雲吞拼餃子🥟🌀雲吞係小棠菜+豬肉餡,餃子係津白+豬肉餡,味道較淡,可能唔係我鐘意既味道,覺得唔好食👎❇️蜜汁烤夫🌀第一次食烤夫😅烤夫煙煙韌韌,當中材料有雲耳、金針菜,有軟有硬,口感層次豐富,味道甜甜地,但愈食覺得愈甜,如果可以減甜就更好。

最出名一定係
❇️嫩雞煨麵

❇️雲吞拼餃子🥟

❇️蜜汁烤夫
2023-02-26 658 浏览
之前係美孚做嘢一排,所以就試過呢間小店,小店位於美孚嘅平台,鋪頭好細,黎食預左要等,因為佢無論外賣定堂食都好多人。同埋鋪頭裡面唔係好多員工,態度因為好多人所以就無咁好,不過我都會因為野食質素黎食😂我地叫左1️⃣嫩雞煨麵💰55呢個煨麵超級多人叫,麵底係上海幼麵,充滿麵粉香味。湯係奶白色嘅雞湯,充滿濃郁嘅奶香味同埋忌廉味,香氣十足。雞絲份量好多,而且食落都好嫩滑,加埋湯裡面有大量切碎左嘅小棠菜,就算食到最後一啖,都仲係食到雞絲同菜,一個人食一碗感覺有啲膩,我覺得可以兩個人分享一碗,又可以試多啲唔同野😌2️⃣單點香酥雞扒💰37雞扒炸得非常好👍,非常香脆,外層好乾身,食落裡面仲係好juicy ,果然即叫即炸係好好食,調味都好,唔會好咸🤤🤤3️⃣單點糖醋排骨💰50呢個必叫,真係超級好食🤤,排骨炸到好香脆,裡面仲係好juicy ,充滿肉汁,肉又彈牙,真係好好食,加埋惹味糖醋汁,食完翻唔到轉頭👍🤤🫣消費價錢:2人💰142,平均💰71結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

我地叫左
1️⃣嫩雞煨麵💰55

2️⃣單點香酥雞扒💰37

3️⃣單點糖醋排骨💰50

消費價錢:2人💰142,平均💰71

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-26
2023-01-15 1211 浏览
之前經過美孚平台,見到呢間鋪好多人等位,今日有時間,於是就想試吓,真係一試難忘!我排隊等入坐我預咗,坐低後我同隔離位一齊落單叫食物,我隔離果個已經食飽走埋我叫嘅嫩雞鍡麵仲未到,於是我追職員,點知企櫃檯阿姐話,叫野食都要排隊,我啱啱先收到你張單,我話我同隔離枱果食客一齊落單架?佢話你哋分開落單?我話當然喇我都唔識佢,我只係話我同隔離枱同時落單,隔離枱已經食完埋單走啦,跟住再過5分鐘先黎我碗嫩雞鍡麵,我就趕住走喇,所以我無要到,留返佢碗麵比有緣人,總括,去滄浪亭食要忍得同等得!
2023-01-15
午餐
聽聞美孚內一間具歷史價值又叫人期待的美食店吃過它的人都讚不絕口 欣賞那懷舊且不簡單的味道店舖座立於美孚新村的平台一小角落舖面小小 座位也只有約數個入座人流卻源源不斷 店外也不時有街坊站等外賣點餐時只需向旁邊水吧位的夥記喊叫菜式枱面的醬油茶具甚有八、九十年代的懷舊餐館風味看著餐牌上形形色色的上海湯麵配搭都心動了最後我仨人還是滿心期待的點下招牌的嫩雞煨麵香氣撲面的奶白色雞湯 帶點稠杰的掛汁效果味道一如色澤般濃郁奶香 細味下滲帶雞肉甜味上海幼麵條軟身但不會一夾即斷 加上海量切碎的小棠菜和嫩滑雞粒 份量非一般的多 食到最後麵條也能夾帶菜肉一起吃整碗嫩雞煨麵的確實而不華 卻深得我心幸運地能遇上並好好收藏 留待擇日再戰另一款的糖醋排骨麵𓏭𖤥 滄浪亭美孚美孚新邨第二期平台65號舖༶ 嫩雞煨麵 ₅₅𓏭
聽聞美孚內一間具歷史價值又叫人期待的美食店
吃過它的人都讚不絕口 欣賞那懷舊且不簡單的味道
店舖座立於美孚新村的平台一小角落
舖面小小 座位也只有約數個
入座人流卻源源不斷 店外也不時有街坊站等外賣
點餐時只需向旁邊水吧位的夥記喊叫菜式
枱面的醬油茶具甚有八、九十年代的懷舊餐館風味
看著餐牌上形形色色的上海湯麵配搭都心動了

𖤥 滄浪亭

༶ 嫩雞煨麵 ₅₅
𓏭
2022-12-08 686 浏览
受罪的客戶!服務態度極差,預先打電話落單,半小時都冇人聽,之後到現場落單,還反問我為什麼不預先打電話落單!叫咩冇嘜,還 粗聲粗氣反問客戶,你想食咩! 我想食餐飯啫都咁難, 畀錢仲要畀埋你鬧!
2022-11-27
外卖自取
2022-11-19 823 浏览
每次去滄浪亭,我都會食大排麵,大排(豬扒), 大大塊,即叫即炸,店員端上熱辣辣的大排,炸得乾身,唔會油淋淋👍👍👍,再分開上碗上海麵,湯底好正,夠清但又好夠味,通常我都要求多蔥😆😆,成碗大排麵加埋店員送上的熱茶,真係好正👍👍👍
2022-11-15 1157 浏览
白色的湯,香味很像是奶香味,還有白菜的香味,食欲就來了。面質是有點q的,好像不硬不軟這樣。面配上湯的味道,好吃。湯底不算很咸,但味道是濃的。碎掉的菜,配上湯的味道,很好吃。不愛吃菜的我,也感覺可以多吃一點菜。菜很入味,白菜的苦味去掉了,吃菜的時候,會把湯的味道吃進口裡,配上菜味,吃菜變得蠻享受的,好吃。雞肉方面,沒什麼特別感想。吃畢了,已經九成飽,我還起勢喝這奶白色的湯,不知有否味精,反正吃完後沒有覺得口渴,有味精的話,可能小小吧,不知。

雞肉方面,沒什麼特別感想。

嫩雞煨麵
奶白濃湯上海嫩雞煨麵, 煙韌豆沙春卷嫩雞煨麵52 聞落已經陣陣奶香 飲落都好濃郁 飲完完好c服😌青菜軟爛都保持翠綠 掛麵軟身得黎都有口感 即使熱湯浸著都無變軟爛🉐️豆沙春卷20豆沙餡好甜下 不過外皮脆脆地 內裡嘅春捲皮保持好煙軔👍🏻細細地2件剪開4苟 價錢好進取💩細細間街坊食店 全部麵價錢都係50up 煮青菜幾條都要19蚊 價錢真心唔平$🤕不過keep住有外賣&等位 應該水準都維持得唔錯📍滄浪亭 (美孚)美孚美孚新邨第二期平台65號舖紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
奶白濃湯上海嫩雞煨麵, 煙韌豆沙春卷

嫩雞煨麵52
聞落已經陣陣奶香 飲落都好濃郁 飲完完好c服😌

豆沙春卷20
豆沙餡好甜下
不過外皮脆脆地 內裡嘅春捲皮保持好煙軔👍🏻
細細地2件剪開4苟 價錢好進取💩

📍滄浪亭 (美孚)
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
2022-10-22 581 浏览
尼間餐廳係美孚美食排行榜頭十之一,美孚新村咁大搵間好食既都要揀好耐。而尼間一搵就有。見佢咁出名就嗌黎試下! 黎到餐廳就已經見好多人排隊,再望望餐廳內,位置唔多,尤其lunch勁full。所以除左等位既人之外,仲有等外賣。我都等左15-20分鐘,但係等咁耐,我覺得值得⋯⋯ 香酥雞麵 $54餐廳非常貼心,雞扒炸得酥脆香口,仲要剪開4大件,同埋同麵分開放。熱辣辣之餘,仲keep 脆口既口感。麵量都多,爽口彈牙!

香酥雞麵 $54

2022-10-14
15 分钟 (外卖自取)
2022-10-06 546 浏览
美孚呢個美食沙漠♨️除咗連鎖餐廳之外 生存到又維持到味道嘅餐廳真係唔多🫠唯一係呢間A出口向上樓梯轉右嘅滄浪亭成為美孚自己街坊經常會外賣拎走嘅小店之一🫶🏽雖然價錢午市晚市都係一樣但係勝在佢味道唔錯每次嚟到至少都要等一兩個客🤞🏼堂食只有四張枱 如果你兩個人或者一個人嘅話都預咗要搭枱🥲廚房有兩個人 另一個姐姐負責收錢執枱只有一個叔叔自己街坊都好體諒呢度嘅服務 呢度嘅份量外賣堂食都係一樣 絕對唔會比少自己私心最鍾意食雞肉年糕🤤平時聽人哋叫單都好少會叫呢個但最鍾意佢哋呢個湯底配搭年糕嘅口感希望佢哋呢度繼續屹立不倒👍🏼👍🏼👍🏼
雞肉年糕

但最鍾意佢哋呢個湯底配搭年糕嘅口感
希望佢哋呢度繼續屹立不倒👍🏼👍🏼👍🏼
雞肉年糕
2022-08-23 900 浏览
有日search美孚美食,之後發現好多人推薦呢間喺美孚新邨嘅小店,話必試佢嘅嫩雞煨麵,咁我當然去試下有幾正啦餐廳好細,得幾個位,所以要預多啲時間等位碗麵一上枱果下,見到奶白色嘅湯底已經覺得好正,試一試個湯,好香濃,仲少少creamy,好好飲!湯底仲有好多切碎咗嘅小棠菜,幾健康,而雞亦都好嫩滑,個拉麵仲好煙韌彈牙,成碗真係超好食!拉麵嘅份量仲好多下,女仔未必食得哂,但男仔應該會覺得夠哂飽🤣下次去我要試埋佢其他野先得!

餐廳好細,得幾個位,所以要預多啲時間等位

下次去我要試埋佢其他野先得!

2022-08-13
2022-08-18 549 浏览
世界級嘅嫩雞煨麵 🥹🥹🥹有時候美食好簡單 就已經好正呢間雖然位置少 但佢既野食好有水準平時好受街坊歡迎 今次黎到叫左佢既招牌 上枱極大碗 份量夠比兩人食 然後佢嘅湯底有濃濃既奶香味 食完真係好有滿足感 一定會再食😍
世界級嘅嫩雞煨麵 🥹🥹🥹

上枱極大碗 份量夠比兩人食
然後佢嘅湯底有濃濃既奶香味
食完真係好有滿足感 一定會再食😍

2022-08-18 939 浏览
要到美孚走一走, 便順勢睇下美孚有甚麼好吃. 見到此食店有高度食評, 就入黎試試. 糖醋排骨麵 - 排骨夠脆, (似即炸)份量都幾足夠. 糖醋都幾重味. 如配菜飯更加好😜 湯底個人幾鍾意, 沒太多花巧, 味道剛剛好.水餃锟飩雙併 - 湯底ok , 其實水餃與锟飩的餡料很接近, 食不到是兩款餃😂 同時, 略嫌餡料太碎, 沒有口感.雞絲粉皮 - 麻醬不夠多. 選用條狀粉皮, 夠精緻,易入口, 不會太厚. 只是出水太多, 食到後段, 會好淡,沒味, 而且成碟都系水😅

糖醋排骨
糖醋排骨麵