2022-10-06 714 浏览
呢度每個星期都會有唔同款式既湯水俾大家揀☺️ 可以直接將啲湯倒落煲度翻熱又得, 想懶啲既可以直接將成包擺落熱水煲10分鐘又得, 攤凍一陣可以直接用個包裝飲碗都可以唔洗超方便🤓杏汁螺頭豬肺湯($43)呢款湯清熱解毒,解酒潤肺好啱而家乾燥同成日挨夜既人飲😋 奶白色既湯頭飲落有陣陣既杏仁香, 加埋螺頭同豬肺既味道, 飲落好鮮甜同有滋潤既感覺☺️雪梨雪耳川貝杏仁無花果鱷魚肉響螺唐排($43)另外呢款就係滋陰養顏,化痰定喘好啱氣管冇咁好既人飲, 湯係深啡色飲落有好香既響螺味, 成個湯頭都幾甜, 飲落有幾分似平日呀媽煲既老火湯👍🏽呢間湯飲店真係好適合一眾好似我咁又想飲湯又懶既人, 雖然只係翻熱就飲得, 但係味道絕對唔會輸比自己煲既老火湯嫁🤩

杏汁螺頭豬肺湯($43)

雪梨雪耳川貝杏仁無花果鱷魚肉響螺唐排($43)

2022-09-06
  • 杏汁響螺豬肺湯
  • 雪梨雪耳川貝杏仁無花果鱷魚肉響螺唐排
疫情下外賣變成大家既日常疫情下更加好多方便餸包既推出勞蘇食就轉轉個外賣mode做個 ,疫市之中搵下生活快樂點子滋味靚湯,專做靚湯、餸包,加熱即食,超級方便,更加係「香港品牌、香港製造」包裝好光鮮亮麗,款式都有特色外賣更加會幫你包好保溫紙,讚杏汁響螺豬肺湯,好正既包裝,滾水加熱10分鐘就可以倒出嚟飲超白滑既感覺,倒出黎,杏味好香,超大碗既份量,一定夠兩個人飲好濃既湯,可能因為有響螺,比一般豬肺湯濃同好味花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯,加熱倒出,香到一個點係超香既鮑魚湯味,加埋花膠既膠質同雞既濃味,口感一流,好好味好濃紅棗係特色既重點,調返個味,令到成個湯唔止豪,仲夠特別,超級足料係我飲過最正既湯之一惹味黑椒雞中翼,好香既黑椒,一份都幾多隻,非常入味,黑椒香濃所以真係幾惹味肉質無因為係餸包而霉左,仍然嫩滑,幾好味,汁都好多可以撈飯食添正宗馬拉肉骨茶,好正當餸包有東南亞風味,份量仍然好多,好足料,好入味,藥材味超濃,愈飲愈想飲夏天唔想食飯可以飲湯食骨都又飽又補所有野我只可以話係「超足料」不愧為滋味靚湯,啲湯真係又濃又正又好味又有特色歎住支持香港製造#食下食下開始覺得餸包仲方便過外賣#可能要買個冰
疫情下外賣變成大家既日常
疫情下更加好多方便餸包既推出
勞蘇食就轉轉個外賣mode做個[疫流外賣點評] ,疫市之中搵下生活快樂點子

包裝好光鮮亮麗,款式都有特色
外賣更加會幫你包好保溫紙,讚

杏汁響螺豬肺湯,好正既包裝,滾水加熱10分鐘就可以倒出嚟飲
好濃既湯,可能因為有響螺,比一般豬肺湯濃同好味
花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯,加熱倒出,香到一個點
係我飲過最正既湯之一

惹味黑椒雞中翼

黑椒雞翼

雞翼

肉骨茶

所有野我只可以話係「超足料」
不愧為滋味靚湯,啲湯真係又濃又正又好味又有特色
歎住支持香港製造

惹味黑椒雞中翼
黑椒雞翼
雞翼
肉骨茶
屋企得我同我老公兩個人住,平時都好少煮飯,又要返工,放工通常都出街食,食完返屋企沖涼瞓覺😴啦,之前同同事傾開,佢有時會買呢啲急凍湯包同餸包返屋企做晚餐,我就經佢推介來左觀塘呢間~滋味靚湯~睇吓,呢到啲湯包款式超多😬同埋呢到啲湯包最大賣點係原汁原味,絕冇味精,真係好適合煩忙嘅香港人👍🏻佢每日都有唔同嘅湯款,買湯卷重抵,同埋佢有做公司團體及機購訂購添,我今次買左花膠鮑魚烏雞湯,餸包買左惹味黑椒雞中翼同地道五香蘿蔔炆牛筋腩來試,全部放晒落隻獲到煮滾10分鐘就食得,個湯真係堅掂👍🏻一倒出嚟勁香鮑魚雞湯味🤤重要個味超好,我好肯定唔係味精水,飲完一啲都唔口乾👍🏻👍🏻推介,雞翼大大隻,總共6件,整得好入味~蘿蔔炆牛腩我直頭覺得出色來形容,首先呢樣餸整係比較麻煩,一剪開袋,個陣五香牛腩味香到不得了,牛腩炆得勁淋又軟熟,一啲都冇痴牙👍🏻好食過啲餐廳整😬誠意推介比大家👍🏻成日出街食都食到悶,轉下食呢啲急凍包,又方便又便重好健康添👍🏻

2022-09-20
  • 地道五香蘿蔔炆牛筋腩
  • 花膠鮑魚烏雞湯
之前朋友已經有介紹過我呢間鋪頭專賣靚湯同埋即食餸包,驚今晚得我自己一個人食飯,決定上去睇吓有咩好嘢食。🤪〈杏汁響螺豬肺湯〉🐷🫁🥣呢款似乎係舖頭嘅招牌湯包,返熱嘅方法超方便,水滾後放入去滾10分鐘就飲得,倒出來都有一大碗,味道非常濃郁,健康又有益。〈惹味黑椒雞中翼〉🍖自己一個人食飯又點會想大費功夫煮餸呢,而家水煮10分鐘,就即刻食到醃製咗嘅雞翼,雞翼好大隻啖啖肉,黑椒味有少少辣。〈正宗馬拉肉骨茶〉🐷🦴🍲呢款餸包都幾唔錯,係藥膳湯底嗰款肉骨茶,豬肋條煮得好入味,啲肉唔鞋而且仲有軟骨位可以咬,份量都唔少,估唔到自己一個人食都可以食得咁豐富。舖頭喺觀塘都算幾方便,下次自己一個人食飯都可以上去睇吓有咩好湯好餸。👍🏻

〈杏汁響螺豬肺湯〉🐷🫁🥣

〈惹味黑椒雞中翼〉🍖

〈正宗馬拉肉骨茶〉🐷🦴🍲

2022-09-14 110 浏览
喺觀塘行街,見到呢間賣已經pack好咗嘅湯同餸,買咗兩包湯同一包餸返去試下。放工返到屋企將啲湯同餸加熱,自己煮個飯,炒個菜,咁就搞掂。買咗一包鱷魚肉煲唐排,一包藥材響螺煲雞湯,幾好味,藥材味唔會太重,最緊要係完全冇味精,好似自己屋企煲嘅咁。如果自己煲響螺煲雞,起碼煲幾個鐘,而家買一包湯加熱幾分鐘就飲得,好爽。另外都買咗一包四川麻辣雞翼,夠曬麻,夠曬辣,鍾意辣嘅朋友真係可以試下,唔食得辣嘅就可能會覺得太辣,但係因為我同老公都食得辣所以覺得辣得好過癮。

2022-09-08 47 浏览
滋味靚湯聽同事嘅介紹,然後觀塘區到會楊间自家製嘅靚湯靚餸外賣店,平時外賣食得多,湯水一定要補下南北杏蓮藕章魚無花果翅骨煲豬脊骨點左店長推介既試試,湯包好足料,性價比極高杏汁響螺豬肺湯另外,依個好岩城市人飲,潤肺一流五香蘿蔔炆牛筋腩餸包選擇都幾多而已煲十分鐘就得真係好方便、蘿蔔好臨好入味,另外牛筋腩都好爽😄好好味四川麻辣雞中翼另外雞中翼,辣得好好味好吸引,十分入味以後都唔使煮飯都可以有好嘅嘢食仲要喺觀塘區真係好方便
滋味靚湯

南北杏蓮藕章魚無花果翅骨煲豬脊骨
點左店長推介既試試,湯包好足料,性價比極高

杏汁響螺豬肺湯
另外,依個好岩城市人飲,潤肺一流

五香蘿蔔炆牛筋腩

四川麻辣雞中翼
另外雞中翼,辣得好好味好吸引,十分入味

以後都唔使煮飯都可以有好嘅嘢食仲要喺觀塘區真係好方便
2022-09-07 46 浏览
我今餐晚飯好豐富兩湯多餸飯(唔係我煲嘅)我喺“滋味靚湯”網購主打【原汁原味的滋味靚湯】身為忙碌媽咪,好快會踏入秋天🍂🍂天氣開始乾燥,我長倒刺,仔仔又濕疹復發我同家人係時候要飲多D滋補嘅靚湯水多飲正氣嘅湯水,好好調理身體💪平日我又要煮飯,仲要煲埋湯而家喺“滋味靚湯”網購,就方便得多😋味道啱啱好,無味精,原汁原味我平時嫌棄普通餐廳送嗰啲超鹹味精中湯🙊🍲杏汁螺頭豬肺湯(加熱湯包)$58💫清熱解毒,解酒潤肺一聽到洗豬肺,就覺得好恐怖呢款鹹杏汁味濃郁,又有螺頭嘅清甜😘。。。。。。。。。。。。。。🍲花膠魚翅瑤柱竹笙花菇煲老雞$58奶白色的湯底,唔算太鹹,好有花膠魚翅味💫幫我補充骨膠原,滋陰養顏是秋冬滋補湯水,如果要我買埋咁多材料真係花費唔少,買隻老雞🐔都唔平😆🍲正宗馬粒肉骨茶(當餸食又得)我其實都好鍾意地道肉骨茶重藥材味,好真材實料仲有當歸、黨蔘、杞子、北芪、杜仲等成分排骨都好大條,係當餸菜噉樣食都正
我今餐晚飯好豐富
兩湯多餸飯(唔係我煲嘅)
我喺“滋味靚湯”網購
主打【原汁原味的滋味靚湯】

身為忙碌媽咪,好快會踏入秋天🍂🍂
天氣開始乾燥,我長倒刺,仔仔又濕疹復發
我同家人係時候要飲多D滋補嘅靚湯水
多飲正氣嘅湯水,好好調理身體💪
平日我又要煮飯,仲要煲埋湯

而家喺“滋味靚湯”網購,就方便得多
😋味道啱啱好,無味精,原汁原味
我平時嫌棄普通餐廳送嗰啲超鹹味精中湯🙊

🍲杏汁螺頭豬肺湯(加熱湯包)$58
💫清熱解毒,解酒潤肺
一聽到洗豬肺,就覺得好恐怖
呢款鹹杏汁味濃郁,又有螺頭嘅清甜😘

。。。。。。。。。。。。。。

🍲花膠魚翅瑤柱竹笙花菇煲老雞$58
奶白色的湯底,唔算太鹹,好有花膠魚翅味
💫幫我補充骨膠原,滋陰養顏
是秋冬滋補湯水,如果要我買埋咁多材料
真係花費唔少,買隻老雞🐔都唔平😆

🍲正宗馬粒肉骨茶(當餸食又得)
我其實都好鍾意地道肉骨茶
重藥材味,好真材實料
仲有當歸、黨蔘、杞子、北芪、杜仲等成分
排骨都好大條,係當餸菜噉樣食都正

外卖送餐
平時成日冇時間飲湯水,今次就買左鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯同何首烏川芎女貞子烏豆鮑魚響螺煲雞湯。雖然兩款湯包都係冇渣喺入邊 但係佢哋湯嘅份量都算係幾多 夠兩個人飲🥰我比較鍾意鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯多啲💗佢飲落好清甜 好滋補咁🙌🏻而另一款係有少少苦,比較有養生feel 夠哂補!惹味黑椒雞中翼超入味,加熱就食得。而柱候冬菇炆極稔五花腩都唔錯,五花腩油脂分布平均,冬菇都煮到好淋。而且地道五香蘿蔔炆牛筋腩,牛筋腩炆到好淋,蘿蔔都好入味,完全兩者都可以吸晒啲汁嘅精華。啱晒平時懶得煮飯嘅我,簡單加熱幾分鐘就食得👍🏻👍🏻🤤
而另一款係有少少苦,比較有養生feel 夠哂補!

啱晒平時懶得煮飯嘅我,簡單加熱幾分鐘就食得👍🏻👍🏻🤤
2022-08-28 74 浏览
現代人食野講求方便,再加上疫情下多左儲糧同返屋企食,餸包湯包絕對係一個又平又好食有方便既選擇滋味靚湯非門市,響觀塘工廈入面睇啱邊個就同佢落單,然後去自取餸包湯包上邊有晒煮食指南,其實都係成袋掉落滾水煮n分鐘在剪開個袋倒出黎就食得,非常方便今次試咗佢嘅三餸一湯🍲 花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯很足料,很有住家湯的感覺🐔 四川麻辣雞中翼雞翼有八隻之多,微辣,很飽肚很好伴飯🦴 正宗馬拉肉骨茶中藥味唔重易入口,排骨有約有四件,很好伴飯🐖 柱侯冬菇炆極腍五花腩五花腩有幾片,肥膏香口且入口即溶,暫時忘卻肥胖兩個字立刻吞下肚,略嫌唔夠喉阿下次要再試其他餸跟湯~

滋味靚湯非門市,響觀塘工廈入面
睇啱邊個就同佢落單,然後去自取

今次試咗佢嘅三餸一湯

🍲 花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯
很足料,很有住家湯的感覺

🐔 四川麻辣雞中翼
雞翼有八隻之多,微辣,很飽肚很好伴飯

🦴 正宗馬拉肉骨茶
中藥味唔重易入口,排骨有約有四件,很好伴飯

🐖 柱侯冬菇炆極腍五花腩

下次要再試其他餸跟湯~
2022-08-24 280 浏览
地址-滋味靚湯 觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖💋杏汁螺頭豬肺湯,呢個湯如果要煲的話聽講好複雜,因為洗豬肺係一件好痛苦的事……….但而家只需要好優雅地從雪櫃拎出黎,加熱煮10分鐘就可以飲到美味的湯,真係好開心的說,首先一打開個包裝袋,就聞到撲鼻而來的杏仁香味,呢個湯的功效具有補肺止咳,潤肺平喘、生津開胃的作用,仲要咁大包,可以分到2~3碗,正。💋正宗馬拉肉骨茶,呢個一打開就聞到好香藥材味,佢D骨煮到勁淋,但又唔會散晒咁,而食落真係同N年前係馬來西亞食的肉骨茶冇咩分別,都幾正宗下,但都爭D豆卜之類,如果下次一定要唔好怕麻煩,倒出黎加D心愛的配料去煮先。💋四川麻辣雞中翼(花生),呢個雞中翼勁大隻,估唔到外賣急凍包都比到呢個SIZE我地,好有驚喜,所以食落係啖啖肉,勁正,但佢辣的程度都唔低,我朋友食到要狂灌水,所以唔食得辣的朋友要注意一下喔。💋地道五香蘿蔔炆牛筋腩,呢個餸又係一道如果要自己整又浪費好多心機的菜式,當然要買黎試下啦,佢呢度D牛腩炆到勁淋,好容易就咬到,又唔會痴牙,佢D香料味好重之餘又唔會搶左D牛味,正。
地址-滋味靚湯
觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖

• 四川麻辣雞中翼
最近發現左呢間出既餸包同湯包都好方便,唔駛15分鐘就準備到一餐飯出黎,簡直係無飯家庭既福音!最欣賞係佢既湯包阿,平時根本冇機會有湯水飲,而家好簡單就可以有老火湯滋潤下。 🍴何首烏川芎女貞子杞子烏豆鮑魚響螺煲雞倒出黎有兩個飯碗有多,見到個質地係偏杰身,飲落好濃郁,藥材味好出,雖然係冇湯渣既,但都飲到好足料既味道,好補。 🍴四川麻辣雞中翼好好味阿呢個,雞翼有8隻,隻隻都係好飽滿有肉,味道又麻又辣,花椒味好香,辣得好爽😆。 🍴地道五香蘿蔔炆牛筋腩有蘿蔔有牛腩仲有牛筋,好豐富!肉既份量好多,全部都好入味,一定要撈埋白飯食😌,牛筋牛腩都炆得好腍,完全唔會韌。🍴正宗馬拉肉骨茶第二日自己煮左米粉配肉骨茶食,好重藥材味,睇返成分表原來有好多款藥材架,好真材實料,米粉浸落去就可以索晒d湯汁😋。肉大概有5 - 6舊,用筷子一夾就會離晒骨,又入味又啖啖肉! 所有湯包同餸包都可以急凍存放60日咁耐,加熱即食咁方便真係要買返幾包看門口。

🍴何首烏川芎女貞子杞子烏豆鮑魚響螺煲雞

🍴正宗馬拉肉骨茶

何首烏川芎女貞子杞子烏豆鮑魚響螺煲雞
地道五香蘿蔔炆牛筋腩
正宗馬拉肉骨茶
身為一個不折不扣嘅都市人平時返工日子想煲個老火湯真係難過登天而家有救星啦⭐️話說前幾日約咗去屋企人度聚吓講開嚟緊呢2日諗住留喺屋企休養吓唔出街(簡單啲講 係想摺喺屋企😂)佢即刻掟咗呢幾包嘢俾我叫我煮比2老 賜我哋溫飽☝🏻首先想講 佢有嘅種類都幾多至少隨手就俾咗以下3餸1湯我✌🏻第二 存放期長零下18度可存放60日咁耐入定貨隨時煮嚟食都ok👌🏻第三 真係超方便4樣嘢都係用滾水隔袋加熱10分鐘快靚正花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯 🙆🏿‍♀️啖湯好清甜 啲味出晒嚟呢包得湯水 無湯料的但都飲到lam lam脷😋10分鐘就加熱到住家老火湯倒出嚟都一大碗夠1-2人享用 我家2老好滿意😆正宗馬拉肉骨茶 🙆🏿‍♀️未拆袋齋摸都摸到6-7支骨一倒出嚟 果然好足料啲肉好腍 完全唔痴骨 筷子都夾得開嘅程度👍🏿而個湯真係比較似馬拉嗰款比較重藥材味 我就覺得ok 撈飯食一流🍚如果拆袋煮 仲可以自己加啲豆卜/ 油炸鬼添但相信用熱水隔袋加熱比較可以防止啲肉甩晒柱侯冬菇炆極腍五花腩 🙆🏿‍♀️倒出嚟有一大碟呢樣係2老最愛❤️啲五花腩又夠肥又夠腍仲要索晒啲醬汁味個冬菇好大粒 (你見到嘅一嚿係1-4粒)炆到入晒味 又腍 好食😋四川麻辣雞
身為一個不折不扣嘅都市人
平時返工日子想煲個老火湯真係難過登天
而家有救星啦⭐️
話說前幾日約咗去屋企人度聚吓
講開嚟緊呢2日諗住留喺屋企休養吓唔出街
(簡單啲講 係想摺喺屋企😂)
佢即刻掟咗呢幾包嘢俾我

倒出嚟有一大碟
呢樣係2老最愛❤️
啲五花腩又夠肥又夠腍
仲要索晒啲醬汁味
個冬菇好大粒 (你見到嘅一嚿係1-4粒)
炆到入晒味 又腍 好食😋

⭕️ 足料

❎ 加一服務費
2022-08-12
2022-08-13 49 浏览
放工嚟到附近買即熱即食嘅餸,試下新野。呢度啲杏仁豬肺湯,杏仁味香濃,飲完覺得好潤肺,同埋好大包,一包其實可以裝到3個細碗,飲完好飽腹。成餐飯我最愛就係湯,不愧係招牌!呢度啲送特別得黎,有住家feel,全部都唔會重口味,感覺比較健康,試咗麻辣雞翼,有8定9隻,真係有花椒香,但係又唔會好辣。另外試咗肉骨茶,平時自己真係唔會識整。呢個裡面有杞子,少少藥材味,容易接受嘅,同埋感覺養生。啲肉煲得入味同淋。兩個都推薦嘗試。
放工嚟到附近買即熱即食嘅餸,試下新野。

兩個都推薦嘗試。
2022-08-12 39 浏览
I seldom cook since moving out from my familySometimes will crave for home cook dishes as wellLuckily I found this petit factory from kwun tongOffering homemade Chinese dishes and soup packsThe price is extremely user friendly starting with just around $50I love the broth with pork belly and mushroom The pork is really tender and moist With extremely huge mushroomPork ribs with Chinese herbs is also another perfect choice under covidWith gobi berry to boost immune system and act as flu protectio

With extremely huge mushroom

With gobi berry to boost immune system and act as flu protection, potential weight loss aid and an perfect antioxidant!
作為現代女性,每日返工已經好攰,收工通常都出街食或者外賣,但成日都比屋企人話唔健康,於是買咗懶人湯包試下「自己煮」。海参鮑魚紅棗椰子花膠椰奶雞湯湯味清甜,一包份量有兩碗,雖然無湯渣,但飲落去感覺好濃郁,感受到好足料,唔係味精湯。如果自己煮應該要煲好長時間,但買湯包可以節省時間到10分鐘就完成。四川麻辣雞中翼(花生)對我唔食得辣嘅人而言味道偏辣,但屋企人覺得剛剛好,分量充足(有八隻),有花生碎,餸飯一流。柱侯冬菇炆極腍五花腩好鍾意個醬汁,冬菇同五花腩好入味,冬菇炆到好腍,五花腩肥美。份量兩個人食剛剛好。

海参鮑魚紅棗椰子花膠椰奶雞湯

四川麻辣雞中翼(花生)

• 柱侯冬菇炆極腍五花腩