2021-09-22 66 浏览
之前介紹過喺金巴利街嗰度有間麵店,小編食完之後,想食啲甜品,所以就喺同一條街嗰度上咗嚟,前排都見到好多人喺度打卡,所以就決定嚟食件餅同飲杯咖啡😌Cafe本身唔係好多個位置,不過嗰日1:00來到,都有位嘅!所以小編就叫咗個維也納咖啡-奶啡底同焦糖芝士蛋糕,香港好少地方可以飲到維也納嘅咖啡,所以就叫一杯試吓,雖然唔係好正宗,但都不錯!😊

//<zizizi>Zi Corner 係zizizi 嘅cafe😆😆 紋身店crossover cafe 真係好新奇~佢地嚟緊8月1號會舉行Opening🥳🥳 嗰日去仲會有discount 同promotion!!!店入面嘅感覺同店名一樣,食食下野真係會聽到滋滋聲,幾得意🤪🤪Cafe 有四五張枱,環境好舒服,冷氣非常足夠🌬🌬——————————Matcha Canele $48小編想試Canele 好耐🤩🤩 呢個Canele 外脆內軟🤤🤤外面有淡淡的焦糖香味,裏面嘅抹茶味濃而不澀🥰🥰 甜度同濕潤度亦都啱啱好,大推介🥳🥳——————————Tiramisu $45呢個tiramisu唔會太甜,亦都唔會話實或好creamy~ 如果口感再滑啲實在d會更好!——————————Matcha Roll Cake $45呢款matcha roll cake 都好出色😆😆 成個蛋糕都好soft~ 外面有一層抹茶cream 🍵🍵 味道有小山園味茶嘅感覺~整體嘅感覺簡單得來又好味😌😌——————————Lotus Bisoff Latte $48呢杯latte 好特別🤪🤪 成杯都充滿住
<zizizi>
Cafe 有四五張枱,環境好舒服,冷氣非常足夠🌬🌬

Matcha Canele $48
Matcha Canele

Tiramisu $45

Matcha Roll Cake $45
Matcha Roll Cake

Lotus Bisoff Latte $48
呢杯latte 好特別🤪🤪 成杯都充滿住 lotus 餅乾嘅味道,有種餅乾嘅焦香味🥰🥰 面頭嘅奶泡非常rich🤤🤤 咖啡香得來亦都帶點甜,推介!!
Einspänner (Milk Ver.) $50
艾斯班拿咖啡就係要食佢既cream🤤🤤店員叫我哋用口先品嚐一下上面嘅奶油🤪滿滿的罪惡感但係好正!因為係expresso所以咖啡都濃郁!即使呢個係有奶都絕對唔淡,容易入口💕
Lotus Bisoff Latte &Einspänner (Milk Ver.)

評分:8.5/10
地址:尖沙咀金巴利街22號1樓
營業時間:星期一至日 12:00~18:00
2021-07-24
Matcha Canele
Matcha Roll Cake
韓系咖啡一向走igable的路線可愛的咖啡和蛋糕🍰呢間韓系Cafe 還是一個紋身studio 邊食甜品邊聽到「滋滋聲」好特別~擺設很有小心思📷打卡必到!.🍞 𝑳𝒐𝒕𝒖𝒔 𝑩𝒊𝒔𝒐𝒇𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆很好吃的芝士蛋糕🧀入口軟滑,餅底是甜甜的餅碎,上面抹了一層焦糖醬,微微的苦甜味配上芝士,口感和味道都很滿足🍯✨把Lotus 餅碎放上面又會多一個層次,雖然每個材料都很邪惡,但入口一點也不會肥膩👍🏻.🍞 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝑪𝒂𝒌𝒆看到這個翠綠色就知道抹茶是偏重海苔味的,味道算重,上面還抹出了樹輪蛋糕的外層🪵好可愛!忌廉內餡也是偏一點點甜~.🍞 𝑳𝒐𝒕𝒖𝒔 𝑩𝒊𝒔𝒐𝒇𝒇 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆很好喝的打卡咖啡☕️ 厚厚的奶泡口感綿密,好似奶蓋~用Lotus 餅舖滿一半的奶泡,賣相超好☺️每一啖都有少少香甜餅碎,下面的咖啡也很香,令人心情超好的❤️.🍞 𝑬𝒊𝒏𝒔𝒑𝒂𝒏𝒏𝒆𝒓 店主推介🙆🏻‍♀️原來韓系的維也納咖啡也是超正!上面濃濃綿綿的是鮮奶油,厚厚一層好治癒🥰下面是冰凍嘅美式咖啡,店主主推介no milk ver 會感覺清爽不油膩🍃大家一定要試下!!.𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂食物: 👍🏻 8/10環境: 🌵 7/
韓系咖啡一向走igable的路線
可愛的咖啡和蛋糕🍰
呢間韓系Cafe 還是一個紋身studio
邊食甜品邊聽到「滋滋聲」好特別~
擺設很有小心思📷打卡必到!
🍞 𝑳𝒐𝒕𝒖𝒔 𝑩𝒊𝒔𝒐𝒇𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆

Lotus  Biscoff  latte
Lotus  Biscoff  latte
  • Lotus  Biscoff  Cheesecake
  • Lotus  Biscoff  Latte
平時週末,我都好鐘意去尖沙咀韓國街入貨。無意間見到有間新開既樓上cafe,行到熱熱地就上去諗住嘆冷氣順便飲杯咖啡。 點知一入門口就已經聽到滋滋聲,原來依度係紋身店加埋cafe,唔怪得個名咁特別啦😃今次叫左杯mocha, 令我非常驚喜。平時其他地方飲係比較甜,依度既mocha唔係好甜,但又有好香既朱古力味👍🏻👍🏻 問返店主先知原來d朱古力係佢哋自己用Belgium朱古力煮出黎,唔係就咁用朱古力粉😋誠意十足另外再叫左個cheesecake 😍依個真係食過返尋味,好濃嘅芝士味,又香又滑 重點都係個句唔係好甜🥰
平時週末,我都好鐘意去尖沙咀韓國街入貨。

近排有幾個朋友都不約而同介紹我去試吓係尖沙咀既同一間Cafe。佢哋都話好有特色,食物質素又幾好,值得去試試。不過我去cafe最重視就係杯咖啡,就即管去試吓得唔得啦我係The One商場行完街就過去,間舖頭都幾近The One,行1分鐘既路程就到。要上一層樓梯,成條樓梯都有店主既「滋滋」設計,好有心思,值得一讚!一入門口就聽到滋滋聲!原來Cafe既入面係紋身既地方,同店主傾左幾句,原來個店名來源都係由紋身既滋滋聲同咖啡機既打奶聲而黎。亦都係香港首間Cafe crossover 紋身既舖頭。要撐撐本土出品!我見好多客人都嗌舖頭好出名既Einspanner同Lotus Bisoff Latte,不過我真係麻麻地有奶既飲品,我就嗌左杯Ice long black試試佢哋真功夫。Ice long black $36真心高質,好少會見到long black呢d咁普通既咖啡會俾到驚喜我。首先凍既Long Black,佢都俾到一層咖啡油係面,唔係成日會預到。飲落佢地既咖啡果酸味都好出好岩我!最後就係佢地用既冰,係波波冰,係細節位睇到店主既心思!Chocolate roll cake $45蛋糕賣相不錯

Ice long black $36

Chocolate roll cake $45
蛋糕賣相不錯,食落唔算甜,岩晒怕甜既我。有香燶朱古力味,而且中間d cream都好香滑,Tea time 食件cake即刻開心晒。

Cafe環境都好舒適,整體感覺良好,食物選擇都多,今次食完個蛋糕都飽了,下次再去既話應該會試吓佢哋d bagel,睇落都幾吸引!

2021-08-11 114 浏览
✨1st tattoo studio x cafe in Hong Kong🇭🇰✨-👉🏻matcha canelé💲48👉🏻dirty - match flavor👉🏻real NY style bagel - sea salted chocolate with raspberry cream cheese💲45-tattoo parlor成日比我嘅感覺係即使環境舒服但係氣氛都好嚴肅 呢間新開嘅cafe同tattoo studio夾埋一齊!裝修簡單得來幾有格調 呢度嘅地方感覺輕鬆啲 搞到我同frd飲飲下咖啡都同返好想整返個紋身🤣呢度啲嘢食都幾好食😋個canelé有流心match🤩杯dirty雖然落咗double shot不過都飲到有淡淡嘅抹茶味🍵個人喜好我就會覺得如果抹茶味可以再濃啲就好🙈呢度嘅bagel同 @wakeywakey_bakery 合作 賣嘅係美式bagel🥯我自己其實都鍾意美式多啲😛外面咬落去脆得嚟入面都係好煙韌有嚼勁!😌覺得台式水份較多口感饅頭🤨揀咗朱古力味會買raspberry creamcheese又估唔到幾夾😋不過覺得朱古力可以再多少少🤏🏻bagel一定要趁熱食

👉🏻matcha canelé💲48

👉🏻dirty - match flavor

我自己其實都鍾意美式多啲😛外面咬落去脆得嚟入面都係好煙韌有嚼勁!😌覺得台式水份較多口感饅頭🤨揀咗朱古力味會買raspberry creamcheese又估唔到幾夾😋不過覺得朱古力可以再多少少🤏🏻bagel一定要趁熱食啊!我影咗一陣相咬咗半個已經食得出凍咗嘅bagel真係爭啲🤣
成間cafe都係滋滋聲 但正正因為咁反而傾得放鬆咗🤣hahaha推介大家嚟呢度試吓!

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
滋滋滋 (尖沙咀)
📍尖沙咀金巴利街22號1樓
2021-08-10 100 浏览
📌 滋滋滋 ~ 尖沙咀「滋滋聲 好好聽」其實係講緊呢間小店入邊嘅紋身聲同咖啡聲的合奏🤩除咗係咖啡店 仲係一間紋身Studio✨有兩姊妹一齊經營 裝橫韓風感十足🇰🇷門口有少少隱蔽 見到寫住花店隔離就係‼️樓梯亦很有港產電影嘅感覺 很有feel~入到去大概有五張枱 人流亦很多有不同造型嘅枱櫈 簡約又美觀😍聽住咖啡聲同紋身聲感覺都幾特別🤙🏻食物主要係有Bagel、甜品同卷蛋建議大家早啲到 因為甜品好快賣晒👀店入邊主要係女年輕客人 不斷可以聽到快門聲😂確實係一間非常IG able嘅咖啡店😜1️⃣ 𝗟𝗼𝘁𝘂𝘀 𝗕𝗶𝘀𝗰𝗼𝗳𝗳 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟰𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)四五點嚟到其實得返呢款芝士蛋糕同Canele🥲不過賣相都好靚靚 可能因為有隻幻彩閃閃碟加持🤣芝士蛋糕上面有Lotus餅乾碎同焦糖醬質感軟身 食落都幾滑🧀餅底好脆 不過甜度真係幾高🤭2️⃣ 𝗘𝗶𝗻𝘀𝗽𝗮̃𝗻𝗻𝗲𝗿 (𝗺𝗶𝗹𝗸 𝘃𝗲𝗿.) $𝟱𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)呢杯其實係維也納咖啡 較為少見😙賣相都好靚 咖啡味都幾濃底部係黑咖啡 而且上面有層鮮奶油☕️唔飲得太苦嘅我就揀咗有奶嘅版本🥛佢哋嘅忌廉用咗羅漢果糖製成 熱量較低味道都幾特別 入口順滑😌3️⃣ 𝗦
📌 滋滋滋 ~ 尖沙咀

「滋滋聲 好好聽」
其實係講緊呢間小店入邊嘅紋身聲同咖啡聲的合奏🤩
除咗係咖啡店 仲係一間紋身Studio✨
有兩姊妹一齊經營 裝橫韓風感十足🇰🇷
門口有少少隱蔽 見到寫住花店隔離就係‼️
樓梯亦很有港產電影嘅感覺 很有feel~
入到去大概有五張枱 人流亦很多
有不同造型嘅枱櫈 簡約又美觀😍
聽住咖啡聲同紋身聲感覺都幾特別🤙🏻
食物主要係有Bagel、甜品同卷蛋
建議大家早啲到 因為甜品好快賣晒👀

底部係黑咖啡 而且上面有層鮮奶油☕️
唔飲得太苦嘅我就揀咗有奶嘅版本🥛
佢哋嘅忌廉用咗羅漢果糖製成 熱量較低
味道都幾特別 入口順滑😌
𝗘𝗶𝗻𝘀𝗽𝗮̃𝗻𝗻𝗲𝗿 (𝗺𝗶𝗹𝗸 𝘃𝗲𝗿.)

3️⃣ 𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟮 (𝟳/𝟭𝟬)
本身想喝Lotus Bisoff Latte 但係賣晒🙂
所以揀咗呢杯賣相較為普通嘅鹹焦糖拿鐵
焦糖味道不算很突出 比較似係飲普通嘅latte😧
不過夏日炎炎飲一杯凍啡都幾正😬
𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲

💡整體嚟講 確實係一間好chill嘅咖啡店🙌🏻
而且concept都好特別 滋滋聲合併了兩個空間
每一個角落都好靚 啱晒鍾意打卡嘅朋友仔📸
美女店長亦都好好人 會想再返嚟試Lotus Bisoff Latte😚

✄-------------------------✄
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: 滋滋滋
📍: 尖沙咀金巴利街22號1樓
🔍: 12:00-18:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
𝗟𝗼𝘁𝘂𝘀 𝗕𝗶𝘀𝗰𝗼𝗳𝗳 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲
𝗘𝗶𝗻𝘀𝗽𝗮̃𝗻𝗻𝗲𝗿 (𝗺𝗶𝗹𝗸 𝘃𝗲𝗿.)
𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
係新𝚌𝚊𝚏𝚎不斷開張嘅情況底下,最近係尖沙咀金巴利街開業嘅「𝚉𝚒𝚣𝚒𝚣𝚒」無論係市場定位,定係食物嘅質素,都絕對跑贏大市,成為近期滿意度最高之一🥴👍🏻💯先由唐樓入口已經開始有心思佈置,「滋、滋、滋」,唔知對於第一次紋身嘅顧客來講見到呢啲聲會唔會有啲緊張呢🤨🤪店舖一身純白色,同印象中嘅紋身舖格局好唔同,帶點小清新🌱 店員斯文有禮,整體感覺舒服😌《 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘙𝘰𝘭𝘭 𝘊𝘢𝘬𝘦 》 5 / 5 💚💚💚💚💚必點必點必點❗️❗️❗️抹茶控表示哩度嘅𝘳𝘰𝘭𝘭 𝘤𝘢𝘬𝘦係出乎意料地濃郁😍 食一啖已經愛上🥰 外層先係薄薄抹茶𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮,質地介乎醬同𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮之間🤤 抹茶蛋糕十分濕潤,又軟又有空氣感👍🏻 而中間嘅忌廉就當然係滿滿嘅幸福感😋 好疏乎👍🏻 甜度同抹茶嘅甘味中和,茶味仲齒頰留香😋《 𝘖𝘰𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘛𝘦𝘢 𝘊𝘩𝘪𝘧𝘧𝘰𝘯 𝘊𝘢𝘬𝘦 》 4 / 5怕太甜可以選擇烏龍戚風蛋糕,只有面頭少少烏龍忌廉,而且戚風蛋糕本身就唔太甜,茶味頗出,質地鬆軟 ☕️ 清清甜甜配咖啡一流👍🏻 《 𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴 𝘉𝘪𝘴𝘰𝘧𝘧 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ☕》$48 4.5 / 5Latte表面有層香滑咖啡味忌廉,加上𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴餅乾,層次

Latte表面有層香滑咖啡味忌廉,加上𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴餅乾,層次豐富😋 隱藏小心思係冰底係波波形狀,增添幾分可愛感🥰

《 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 》$44 4 / 5

同就咁朱古力嘅分別就係𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮嘅琥珀紋外觀非常打卡able 🤩 靚仔好多👍🏻

朱古力味夠濃郁,好重可可味,攪勻忌廉後嘅口感更順滑😋

整體食物飲品有賣相有味道,絕對會再𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦👍🏻
  • Matcha  roll  cake
2021-08-03 115 浏览
由兩姊妹開的紋身+咖啡的小店𝘾𝙖𝙛𝙚走韓風型格路線 門外樓梯的用心設計吸引不少人來打卡呢一邊嘆啡 一邊聽着紋身的𝙯𝙞𝙯𝙞聲不會覺得滋擾 反而別有一番趣味😯店主態度很親切 而且好𝙛𝙞𝙩啊!!!!ᵕ̈ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐶𝑎𝑛𝑒𝑙𝑒 $𝟺𝟾可麗露是店主自家製作 比坊間的更大顆可選冷熱食 凍食外皮仍舊脆卜卜內餡似雪糕口感 抹茶溫和不苦澀ᵕ̈ 𝐿𝑜𝑡𝑢𝑠 𝐵𝑖𝑠𝑜𝑓𝑓 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $𝟺𝟾啡底不錯挺好飲 表面加了羅果漢糖打成的忌廉罪惡感立即減低😂再撒上𝐿𝑜𝑡𝑢𝑠餅碎整杯散發出獨有的香甜味道

由兩姊妹開的紋身+咖啡的小店
𝘾𝙖𝙛𝙚走韓風型格路線 門外樓梯的用心設計
吸引不少人來打卡呢
一邊嘆啡 一邊聽着紋身的𝙯𝙞𝙯𝙞聲
不會覺得滋擾 反而別有一番趣味😯
店主態度很親切 而且好𝙛𝙞𝙩啊!!!!

ᵕ̈ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐶𝑎𝑛𝑒𝑙𝑒 $𝟺𝟾

啡底不錯挺好飲 表面加了羅果漢糖打成的忌廉
罪惡感立即減低😂再撒上𝐿𝑜𝑡𝑢𝑠餅碎
整杯散發出獨有的香甜味道
2021-08-02 124 浏览
🎧滋滋聲好好聽😻呢間新開張嘅Cafe係可以邊嘆咖啡邊聽住紋身聲嘅地方👂週末下午就最適合過嚟坐吓打下卡😗特別推介Lotus Biscoff Latte 加咗焦糖脆餅這咖啡香甜而且口感豐富,表面仲有一層香濃幼滑嘅奶蓋🥰抹茶卷蛋同焙茶戚風蛋糕同樣出色,抹茶忌廉帶有淡淡的回甘味,蛋糕濕潤軟熟;焙茶則每啖都食到超級濃郁嘅茶味☺️表面的忌廉也同樣質感幼滑,十分驚喜呀!下次來一定要試埋可麗露同bagel🥰記住去埋佢哋嘅樓梯位打卡!
🎧
週末下午就最適合過嚟坐吓打下卡😗

記住去埋佢哋嘅樓梯位打卡!

2021-08-01
下午茶
  • Lotus  Biscoff  Latte
2021-07-28 176 浏览
⿻⿻ 𝘻𝘪𝘻𝘪𝘻𝘪𓏲𓏱𓏭𓏭今次去呢間cafe係一間tattoo studio裡面嘅corner 鋪頭叫滋滋滋 裝修係簡約明亮嘅韓國咖啡店風格 枱凳嘅設計都好modern好特別 超適合打卡! 佢地除咗有最常見嘅咖啡款式之外 仲有韓式cafe最愛嘅einspanner同枱枱都點嘅lotus biscoff latte 甜品有matcha canele 同店主新研發嘅greek yogurt cake 兩杯嘢飲賣相都好吸引 本來就中意食lotus餅所以lotus biscoff latte好得我心 ♥︎︎ 焦糖味嘅餅乾碎配上厚厚嘅cream同咖啡 撈埋之後焦糖、奶同咖啡味都好出 邪惡不過好正einspanner係出名嘅維也納咖啡 係香港比較少見 上面係一層厚厚嘅cream下面係黑咖啡 分層好靚 可以一次過感受到咖啡嘅甘苦味同cream嘅濃郁口感~ 抹茶可麗露切開會有流心嘅效果 入面超香甜軟熟 出門個層有啲韌度 抹茶味夠甘香濃郁greek yogurt cake係乳酪味好濃嘅蛋糕 低糖所以成份嘢加埋都係200卡內 酸酸地咁幾清爽 食完唔會有甜膩嘅感覺 無負擔 減緊肥都可以食 ٩( ᐛ )و𓏲𓏱𓏭𓏭
⿻⿻

𓏲𓏱𓏭𓏭
Matcha Canele $48
Lotus Biscoff Latte $48
Einspanner $48
上星期五黎到呢間新開嘅𝚌𝚊𝚏𝚎~一入門口就係𝚌𝚊𝚏𝚎嘅部份!再行入去就係紋身嘅地方✨很特別的配搭耶😍😍咖啡店整體也是偏韓風感覺很舒適!暫時提供小甜點和咖啡飲料等等~當日叫左咖啡巧克力戚風, Canelé , Hojicha latte仲有matcha latte!戚風蛋糕濕潤度剛好!食落也很鬆軟~不過整體巧克力味道比較濃郁蓋過了咖啡味道呢.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍.可麗露的抹茶味十足!帶微微回甘~可以選凍食和熱食!如果熱食的話建議上枱後馬上享用喔不然就沒有流心效果了✨相對來說覺得甜品比飲品出色~店內環境真的很好拍!
上星期五黎到呢間新開嘅𝚌𝚊𝚏𝚎~
一入門口就係𝚌𝚊𝚏𝚎嘅部份!
再行入去就係紋身嘅地方✨
很特別的配搭耶😍😍

咖啡店整體也是偏韓風
感覺很舒適!
暫時提供小甜點和咖啡飲料等等~

仲有matcha latte!

戚風蛋糕濕潤度剛好!
食落也很鬆軟~
不過整體巧克力味道比較濃郁
蓋過了咖啡味道呢
咖啡巧克力戚風蛋糕

可麗露的抹茶味十足!帶微微回甘~
可以選凍食和熱食!
如果熱食的話建議上枱後馬上享用喔
不然就沒有流心效果了✨
Canelé

相對來說覺得甜品比飲品出色~

店內環境真的很好拍!

咖啡巧克力戚風蛋糕
Canelé