2020-05-02 821 浏览
今日行完千島湖 喺大棠落元朗 繼續響應「🖐🏾☝🏽黃金週」去到bookmark左既幾間cafe發現都要等幾張枱🙌🏽 留電話再周圍搵 最後決定去食茶記 ~3:55pm打個電話去滿記問5分鐘後有無位 店員話4pm就截單 話等埋我地😭👍🏽 我地4個人試左4個茶餐!講左最邪惡個兩個先😈吉列豬扒 配沙律🥗 ($38)黃金吉列魚柳 配西多士 ($38)呢兩餐真係heavy到「前功盡廢」🤣 因為兩塊主角都勁大塊 大塊過我隻手😈豬扒同魚柳大塊之餘 都係幾厚身豬扒肉質鬆軟 魚柳外脆內嫩😋西多炸到金黃色🤩賣相非常吸引 味道都唔錯!另外都嗌左兩款推介既軍艦💁🏽‍♀️呑拿魚蛋白軍艦 ($35)日式宮崎牛肉軍艦 ($35)軍艦包比平時食到既嘉頓熱狗包長身d 包入面已經搽左牛油🧈 焗到好香脆!本身以為蛋白係白烚再撈入落吞拿魚 但原來唔係 蛋白係炒過既 蛋質唔老!宮崎牛肉份量幾多 肉質比較似肥牛除左有鹹味 仲有d甜味 再加上加左紅椒、洋蔥、蔥炒 所以更加有茶記既風味😆飲品💁🏽‍♀️唔會因為叫左少冰而份量少左幾乎無冰但夠凍👍🏽因為疫情原故 滿記4pm last order 收6pm!大家去幫襯既話 記住要留意!!
今日行完千島湖 喺大棠落元朗
繼續響應「🖐🏾☝🏽黃金週」

我地4個人試左4個茶餐!
講左最邪惡個兩個先😈
吉列豬扒 配沙律🥗 ($38)

黃金吉列魚柳 配西多士 ($38)

呢兩餐真係heavy到「前功盡廢」🤣
因為兩塊主角都勁大塊 大塊過我隻手😈
豬扒同魚柳大塊之餘 都係幾厚身
豬扒肉質鬆軟 魚柳外脆內嫩😋

西多炸到金黃色🤩
賣相非常吸引 味道都唔錯!

另外都嗌左兩款推介既軍艦💁🏽‍♀️
呑拿魚蛋白軍艦 ($35)
日式宮崎牛肉軍艦 ($35)
軍艦包比平時食到既嘉頓熱狗包長身d
包入面已經搽左牛油🧈 焗到好香脆!

本身以為蛋白係白烚再撈入落吞拿魚
但原來唔係 蛋白係炒過既 蛋質唔老!

宮崎牛肉份量幾多 肉質比較似肥牛

飲品💁🏽‍♀️
唔會因為叫左少冰而份量少左
幾乎無冰但夠凍👍🏽

因為疫情原故 滿記4pm last order 收6pm!
大家去幫襯既話 記住要留意!!

2020-03-20 734 浏览
事源係我媽咪堂食完再買外賣,原本嗌“通粉”要求唔分湯拎走,諗住浸耐左都唔會太冧點知出左個“麵”黎,ok,錯係無問題既,咁就要求分返湯,點知話無得分,加錢俾個兜分返都唔得,個侍應執著既點係佢無錯,所以佢唔會分。但隔離枱既伯伯聽得好清楚,我媽咪叫既係通粉,忍唔住幫口話係侍應出錯。最後個侍應鬧爆完我阿媽,然後倒曬d麵還返個飯兜俾我媽(因為環保所以帶飯盒去),話唔做佢生意,退返錢俾我媽。咁無品既餐廳就真係唔建議大家去啦,我媽做左幾十年人,如果係佢人品有問題,就唔會成60歲第一次俾人咁鬧既,仲要,做飲食就唔好咁折墮,為左啖氣而倒左個麵!
事源係我媽咪堂食完再買外賣,
原本嗌“通粉”要求唔分湯拎走,
諗住浸耐左都唔會太冧
點知出左個“麵”黎,ok,錯係無問題既,
咁就要求分返湯,點知話無得分,
加錢俾個兜分返都唔得,
侍應執著既點係佢無錯,所以佢唔會分。

但隔離枱既伯伯聽得好清楚,
我媽咪叫既係通粉,
忍唔住幫口話係侍應出錯。

最後個侍應鬧爆完我阿媽,
然後倒曬d麵還返個飯兜俾我媽
(因為環保所以帶飯盒去),
話唔做佢生意,退返錢俾我媽。

咁無品既餐廳就真係唔建議大家去啦,
我媽做左幾十年人,如果係佢人品有問題,
就唔會成60歲第一次俾人咁鬧既,
仲要,做飲食就唔好咁折墮,
為左啖氣而倒左個麵!
外卖自取
2020-02-11 793 浏览
趁星期日出來吃個靚早餐,記得經過幾次門口都好想入去試試,今日就帶埋朋友一齊來吃早餐。環境就係一般舊式茶記,早餐選擇都算多,仲有特飲可以選擇,當然要+$7啦!我就要咗杯龍眼冬瓜茶,但係與相片不符喔,無龍眼肉呢!沙嗲牛肉湯烏冬,沙嗲味道都OK,但個烏冬真係唔合格,仲差過幾蚊包的噹X烏冬。牛乳炒蛋太乾身 ,而且有蛋殼,多士有烘底,都幾脆。櫻花豬柳出前一丁,唔知點解叫櫻花🌸?只吃到好勁的雪味,而且醃過龍了。通粉係無坑紋那隻,太厚粉,無咬口。總結,應該唔會再光顧了,可能真係期望越大失望就越大。

牛乳炒蛋太乾身 ,而且有蛋殼,多士有烘底,都幾脆。

通粉係無坑紋那隻,太厚粉,無咬口。
總結,應該唔會再光顧了,可能真係期望越大失望就越大。

2019-06-26 2644 浏览
以香港冰室嚟講,我覺得呢間真係唔錯,連我住荔枝角嘅都特登走入去食😂😂😂因為做嘢緣故,經過順便叫咗個午餐,佢啲午餐價錢係一般平民都食得起嘅價,啲伙記後生之餘都好有效率,一入嚟就有湯飲👍🏽。最鐘意佢啲大件扒餐,真係食到好飽嗰種🤤,個人另外推薦食焗飯,之前試過都幾正。餐廳幾是正,企理,乾淨程度10分有8分。最正係杯奶茶,應該係老細沖,飲得出茶味同奶比例幾好。見啲員工有講有笑,個氣氛唔錯,唔會西口西面,呢個唔係間都做得度,坐得舒服又唔洗俾人西。以後有機會經過都會嚟食下。
餐廳幾是正,企理,乾淨程度10分有8分。
最正係杯奶茶,應該係老細沖,飲得出茶味同奶比例幾好。
2019-06-12 1577 浏览
經過滿記冰室,比個餐牌吸引到一見到午餐餐牌有白汁焗海鮮飯,即入叫左個焗海鮮飯(多汁)同一個常餐,即係豬柳福麵、滑蛋火腿多士常餐黎先,今次滑蛋熟蛋一點,平時食生啲同滑啲,如果可以保持平時嘅水準就好多士烘得夠脆好味,而豬柳煎得夠香口,配埋福麵焗飯黎啦果然不負我所望,爆汁,料仲好足有兩大隻青口、勁多蜆肉仔、一舊斑腩、紅蘿蔔、瀉出黎嘅芝士白汁,仲有炒蛋飯底,一句講晒:抵食抵食同抵食希望滿記餐牌上可以多啲出現「白汁焗海鮮飯」就好了
經過滿記冰室,比個餐牌吸引到
一見到午餐餐牌有白汁焗海鮮飯,即入
多士烘得夠脆好味,而豬柳煎得夠香口,配埋福麵
焗飯黎啦
果然不負我所望,爆汁,料仲好足
希望滿記餐牌上可以多啲出現「白汁焗海鮮飯」就好了
2019-06-12
2019-05-29 246 浏览
落大雨呀,唯有近近地食個午餐叫咗個西蘭花南瓜汁焗魚柳飯同埋一個鹹蛋蝦干蒸肉餅飯鍾意飲佢嘅羅宋湯因為係辣辣地嘅而且多雜菜,我鍾意食未試過蝦干配肉餅,原來口感食落都唔錯,好𡁻口之餘有淡淡嘅蝦干味,再配埋鹹蛋同豉油汁就非常豐富不過如果肉餅少啲肥豬肉就會好啲,因為我唔鍾意食肥豬肉至於焗飯有兩大塊魚柳,賣相都唔錯嘅不過南瓜汁實在有少少奇怪,冇乜味道,純粹有汁撈飯咁樣如果南瓜汁嘅味道突出啲就會好啲不過欣賞配菜西蘭花有三大嚿咁多感覺食得健康點
落大雨呀,唯有近近地食個午餐
叫咗個西蘭花南瓜汁焗魚柳飯
同埋一個鹹蛋蝦干蒸肉餅飯
鍾意飲佢嘅羅宋湯
因為係辣辣地嘅
而且多雜菜,我鍾意食
不過如果肉餅少啲肥豬肉就會好啲,因為我唔鍾意食肥豬肉
至於焗飯有兩大塊魚柳,賣相都唔錯嘅
不過南瓜汁實在有少少奇怪,冇乜味道,純粹有汁撈飯咁樣
如果南瓜汁嘅味道突出啲就會好啲
不過欣賞配菜西蘭花有三大嚿咁多
感覺食得健康點
2019-05-27
2019-05-19 205 浏览
今日去左滿記食午餐,全場高朋滿座,好爆場。睇睇餐牌先,都好多選擇啊,結果叫左個焗雞皇飯(我叫多汁)同埋台式肉燥四寶飯(都係叫左多汁同太陽旦)。肉燥飯上枱先原來4寶就係腸仔/餐肉/煎旦/火腿。賣相唔錯啊,典型學生餐4寶味道幾好,全部都好好送飯同埋肉燥味道都不俗,不過唔夠多,搞到個飯有點乾,如果多啲就更好。焗飯一睇就知上枱時啲汁仲起緊泡泡,好似想瀉出黎咁,超吸引。汁係芝士白汁,每啖飯都包滿白汁至於雞肉都夠滑嘅,食完勁勁勁滿足
肉燥飯上枱先
原來4寶就係腸仔/餐肉/煎旦/火腿。賣相唔錯啊,典型學生餐
4寶味道幾好,全部都好好送飯
焗飯一睇就知
上枱時啲汁仲起緊泡泡,好似想瀉出黎咁,超吸引
。汁係芝士白汁,每啖飯都包滿白汁
至於雞肉都夠滑嘅,食完勁勁勁滿足
2019-05-19
2019-04-28 199 浏览
今晚去左滿記冰室食晚餐,叫左個4人餐,分別有霸王雞,蒸黃立鯧,茄子斑腩煲,沙嗲肥牛粉絲煲,蠔油生菜。霸王雞肉質稱得上嫩滑,肥瘦適中。蒸黃立鯧蒸得剛剛好,肉質都滑嘅。至於肥牛粉絲煲,因為我唔食牛,所以唔知得唔得,不過目測見到肥瘦適中,我食其他配料,粉絲金菇正常,無乜特別。而茄子斑腩煲,味道都唔錯,不過就多油左啲,如果少油啲會更好。兩個煲份量都足。呢個餐仲有包4個飯、4杯野飲。7點已經爆場喇,食飽飽滿足走人
2018-10-09 1270 浏览
今日本來想食金記燒味,呢間野門口有啲伙記介紹咁順便入去試下,平時都係食晚餐多,平時去食覺到個男侍應態度奇差,今日又唔好彩俾佢落單,唔知邊方面得罪左佢,寫單完全冇反應,又漏落單。之前食過啲野食都ok,不過今次個飯唔夠水定唔熟難食到食唔落,其實去得呢啲茶記都預左水準唔穩定,不過今次加上個男侍應既態度忍唔住要發表下!如果以後都見到呢個男侍應絶對絶對唔會再幫襯,遇著呢啲人真係俾錢買難受。如果餐廳老闆見到唔該再教育下。(平時野食ok其他阿姐啲態度ok)
(平時野食ok其他阿姐啲態度ok)
2018-10-04
2018-09-25 901 浏览
今日夜晚打算去食飯 成間野既食物無水平無質素我叫個苦瓜蛋飯 完全苦瓜都未熟 又唔識炒 蛋苦瓜又炒 收人$46咁搞笑 都算 湯又滾水咁 千其唔好中伏 我見到人地好多小菜完全無質素 係元朗區食過最差既茶餐廳 奉勸大家考慮考慮 三思而行我個朋友叫左茄子炒牛柳粒$60 牛肉仲衰過係街市買 員工態度參差 廚師煮野食咁差 都唔明點解可以叫冰室 小菜/碟頭飯 完全無質素 大家食之前認真三思而行 三思三思 如果要我比分 我會比負分 三思三思三思三思三思三思三思
今日夜晚打算去食飯 成間野既食物無水平無質素

大家食之前認真三思而行 三思三思 如果要我比分 我會比負分
三思三思三思三思三思三思三思

2018-07-06 944 浏览
遲左起身,今次買常餐食👀午餐時間人比較多,大熱天時要開工已經辛苦了上班一族,所以我唔做阻人食快飯既,我唔同大家爭位😊我買外賣啦!坐滿人呢!好多人黎食碟頭飯🤔睇黎我搵之要試試佢☺️👀🤣落左單10分鐘都唔洗,外賣就出現了👀炸菜肉絲米粉,3.6牛乳炒蛋,爆油多士,火腿兩片,奶茶👀多士係真係燶燶地邊😍👍🏻 d 牛油溶曬係入面☺️炒蛋都好滑😊炸菜密鋪平面式係米粉上面🤣正!重有d 蘿蔔絲!唔會太咸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻成為$39蚊
遲左起身,今次買常餐食👀

坐滿人呢!好多人黎食碟頭飯🤔睇黎我搵之要試試佢☺️👀🤣

炸菜肉絲米粉

成為$39蚊

外卖自取
2018-06-18 303 浏览
放假最享受嘅事莫過於同男友去嘆早餐。呢間轉角茶記,座落喺唔顯眼嘅地方,但人流冇少過,不停都有人嚟食。無他嘅,確係幾好食,價錢又合理。叫咗個經典早餐,包括沙嗲牛肉麵、牛乳炒蛋、厚多士、火腿同凍奶茶。炒蛋好滑又香。多士輕輕烘過,最喜歡放火腿上去一齊食,好滋味。個麵都幾好,牛肉夠腍,份量又足。麵唔會好腍。整體都好好食,放假可以encore

其實番工行過好幾次啦都未真係有時間買黎試見今日早左d 就衝入去比個機會自己啦你無睇錯 牛扒係外賣盒咁大片的打開個陣我都嘩左一餐😋😋😋炒蛋有驚喜是滑蛋質地☺️☺️☺️☺️☺️Overall 幾好😎$35有埋野飲 真係算係咁啦 有質素既早餐令人有動力💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻唔記得影佢杯奶茶個份量係真係滿滿一杯的飲完又差足電開工🧐🧐🧐🧐🧐🧐夠我開心一個morningHappy sunday ☺️☺️☺️☺️

其實番工行過好幾次啦

飲完又差足電開工🧐🧐🧐🧐🧐🧐

夠我開心一個morning
Happy sunday ☺️☺️☺️☺️

2017-12-03
10 分钟 (外卖自取)
$35 (早餐)