2023-05-26 475 浏览
店名: 澤記快餐飯店 地址: 柴灣吉勝街10號熟食市場柴灣站B出口,行2分鐘環境: 2.5/5價錢: 4.5/5味道: 4/5柴灣呢個熟食市場臥虎藏龍,有好多隱世美食,包括車仔面,自家製熱辣辣點心,巨型魚柳包等🤩不過夏天黎就有啲辛苦,比較熱巨型魚柳包❤️❤️❤️❤️$32魚柳長度長過人嘅手掌,呢個價錢,有嘅個size,仲要即叫即炸🥹🥰食起嚟仲係好熱,入面嘅肉質非常嫩,佢哋加上超多嘅千島醬配青瓜,蕃茄等,唯一要小心係太多醬,食嘅時候好易整污糟🤣🫢#stitchfoodie柴灣#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 澤記快餐飯店

味道: 4/5

巨型魚柳包❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie柴灣

2023-05-22 363 浏览
放假一支公,由馬鞍山坐車去柴灣,就係為咗試傳聞中嘅魚柳包。10:00出發,去到已經差唔多11點,由巴士站行落去5分鐘左右。未到食飯時間,人流唔算太多,求其搵張路邊嘅枱坐低。姐姐問我食乜,我就話魚柳包啦!佢話我今日好好彩,因為平時上晝係冇魚柳包賣㗎 !真係好彩,如果唔係特登由馬鞍山出到嚟冇得食就慘啦!(不過之前睇過佢哋個早餐Menu,係有賣魚柳包個喎?)坐低3分鐘杯凍奶茶已經嚟到,個包就等咗差唔多10分鐘,嚟到都相當震撼!嗰塊魚柳嘅size完全超過晒個麵包,差唔多多咗一倍。麵包烘得脆脆,魚柳底下有青瓜蕃茄同埋生菜絲,醬汁似千島汁,酸酸甜甜幾好!塊魚柳好脆,咬落去有汁㗎 !呢個包唯一一個缺點,就係塊魚太大,有啲無從入手嘅感覺,最後我選擇食咗半件魚先,整體用餐經歷愉快,個魚柳包真係抵食夾大件!用餐途中發生咗件趣事,斜對面個叔叔投訴,話佢個豬扒飯叫咗扣底,點解都仲係咁大碟?個姐姐話巳經比少咗飯!個叔叔話豬扒點解唔同佢扣底?我聽完都拗晒頭🤣🤣
放假一支公,由馬鞍山坐車去柴灣,就係為咗試傳聞中嘅魚柳包。

2023-05-22
用餐时段
早餐
澤記快餐飯店是一家備受讚賞的餐廳,它的招牌魚柳飽,以其巨大和獨特的美味,吸引了眾多食客的喜愛。🍔魚柳飽:魚柳飽是澤記快餐飯店的招牌菜,被譽為柴灣的名物。它不單是大, 而且酥脆的炸魚柳、鬆軟的麵包和特製醬料組成,給人一種令人難以抗拒的美味享受。魚柳飽的魚柳炸至金黃酥脆,外層酥脆而不油膩,內部鮮嫩多汁。魚肉質地細嫩,帶有淡淡的海鮮風味,與麵包的鬆軟搭配得恰到好處。特製醬料的酸甜和微辣味道增添了整體口感的豐富度。魚柳飽的份量相信應該不用說了, 自己睇相吧, 根本是豐盛而且足以夠兩個人食,每一口都讓人感受到飽滿的滿足感。它不僅適合作為快速午餐或早餐,也可以作為下午茶的美食選擇(留意佢好早關門, 下午茶唔係到5點)。🐟 魚柳飽就代表柴灣:澤記魚柳飽在柴灣這美食沙漠被視為一道經典美食。柴灣是一個漁村,漁村的酥脆美味的炸魚柳,並搭配軟糯的麵包,說是代表柴灣的有地方特色美食也不為過。其實無論是當地居民還是遊客,都會被它酥脆的魚柳、鬆軟的麵包和特製醬料所吸引。這道美食不僅味道出色,而且份量十足,讓人一試難忘。如果您正在柴灣地區,不妨來到澤記快餐飯店品嚐這道令人垂涎的魚柳飽,體驗當地的獨特美食文化。
🍔魚柳飽:

🐟 魚柳飽就代表柴灣:

2023-05-20
  • 魚柳飽
2023-05-06 436 浏览
【東區】【澤記快餐飯店】好耐冇返過柴灣個 office,呢幾年不但自己多事,又適逢遇到社會運動、肺炎疫情等影響,就算開會都係用 zoom。今日終於重臨柴灣,諗起幾年前喺家人見證下喺度領獎,真係百般滋味在心頭,而家就係充滿苦澀味嘅。雖然自己面對諸般嘅困難,不過日子都係要過嘅。我一向都中意買啲糕點上去慰勞吓啲手足,我不擅辭令,冇咩做得到以答謝佢哋嘅幫忙,最簡單就係餵食。都唔知呢頭開咗新嘅蛋糕店,幫到吓手呀吓,諗起之前買到唔知買邊間好都覺得有趣。疫情雖然令到好多 project 停咗,但係我都喺近年開咗呢個 foodie 帳户,分享咗好多食過嘅嘢同埋對不同事物嘅睇法。我都知自己嘅 post 唔係食評嚟,而係充滿 xanga 味道嘅日記咁款,咁我都唔否認嘅,打吓日記,對冇乜朋友嘅人嚟講係一個唔錯嘅抒發。經佢哋介紹,我就決定嚟呢度試柴灣名物「澤記魚柳包」,一搵資料,都幾多人提喎。呢啲餐廳真係唔怕寫,又唔貴,而且令我好似好專業捐窿捐罅搵嘢食咁。我去到先知,之前好似同佢哋喺度買過外賣返 office 食,感覺都唔錯架喎。我就叫咗個佢哋介紹嘅「巨型魚柳包」,本身諗住都係大過正常啲啲,叫埋奄烈,點知一上

我就叫咗個佢哋介紹嘅「巨型魚柳包」,本身諗住都係大過正常啲啲,叫埋奄烈,點知一上菜,嘩,侍應話冇豬仔包用方包代替,之但係塊方包根本冚唔住塊魚柳。隻碟雖然都大,但係塊魚柳更大,所以廚師將塊魚柳摺咗入去些少,好誇張。

味道上其實塊炸魚柳都係一般水平,不過真係超級大塊,肚餓先好去,配合埋青瓜、蕃茄、千島醬,成件事幾完整。加 $10 要嘅「火腿奄烈」都大,都霸咗成半隻碟,味道都 okay 嘅。而餐飲「凍奶茶」就冇乜特別,$45 呢個價錢真心超值。

話雖如此,坐嘅環境同服務,其實都真係唔適合所有人,露天嘅情景,有貨車經過時呼呼作響嘅帳篷,狹小嘅摺櫈,都係佢嘅缺點。我唔想就係話大家睇完我篇嘢,聽到我話抵食,去到就嫌呢樣嫌嗰樣,一定要畀返個心理準備大家先。

做完呢間之後覺得,自己雖然已經算係喺標榜做「周圍食」嘅大眾飲食嘅 foodie 裡面做得「算係咁」,算係有所交待。不過講到識飲識食,我真係遠遠落後於好多人,就算係呢啲名物,我都係要聽人講,咁遲先知,有時都覺得幾慚愧吓。。。

(地址:柴灣吉勝街 10 號吉勝街熟食市場地下)

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #1ambackup #1am0493 #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #柴灣 #澤記快餐飯店 #澤記 #澤記魚柳包 #下午茶 #魚柳包 #大牌檔 #巨型魚柳包 #火腿奄烈 #凍奶茶
2023-05-03 312 浏览
今次適逢去柴灣工作就當然要試吓佢嘅名物「超巨型魚柳包!」餐廳位於工業區附近 是比較舊式的茶記Order之後 10分鐘左右就送到魚柳包 $34份量果然真係好大 目測有兩隻手掌咁長配料有蕃茄、生菜、千島醬老實說 魚柳的質素一般般不過勝在熱辣辣新鮮炸起 每一啖都食到好滿足!炸雞髀撈出前一丁炸雞髀水準一般 不過呢個撈麵相當有驚喜本來以為是簡單的味精撈麵原來是蝦米仔XO辣醬撈麵麵質都幾爽身微辣惹味 不過略嫌有啲鹹整體來說如果不是追求新鮮魚柳的質素 不妨一試呢款熱辣辣炸起 性價比高的魚柳包整體性價比:🦖🦖🦖🦖澤記快餐飯店地址:柴灣吉勝街10號熟食市場
今次適逢去柴灣工作
就當然要試吓佢嘅名物「超巨型魚柳包!」
餐廳位於工業區附近 是比較舊式的茶記
Order之後 10分鐘左右就送到

魚柳包 $34
份量果然真係好大 目測有兩隻手掌咁長
配料有蕃茄、生菜、千島醬
老實說 魚柳的質素一般般
不過勝在熱辣辣新鮮炸起 每一啖都食到好滿足!

炸雞髀撈出前一丁

整體性價比:🦖🦖🦖🦖

澤記快餐飯店
地址:柴灣吉勝街10號熟食市場
2023-04-30 234 浏览
終於食到傳聞中嘅巨大炸魚柳包,真係好大件、好抵食!咖哩豬扒飯非常好味,又係多大碟。呢種咖哩味真好食!環境真係好懷舊,現時嘅天氣都頂到,夏天就要考慮。PS: 2點一定要去到,炸魚包3點就賣曬!
終於食到傳聞中嘅巨大炸魚柳包,真係好大件、好抵食!

PS: 2點一定要去到,炸魚包3點就賣曬!
1K
柴灣對我來說是一個非常陌生又遙遠我的地方,難得踏足柴灣,必定來吃美食,最地道的人氣餐廳「澤記快餐店」是我的首選。午市套餐黑椒豬扒腸仔意粉或配白飯,大大碟,只是$45,凍飲加$3。豬扒勁厚身,淨吃豬扒已飽肚,黑椒汁微辣香口,腸仔及意粉正常,價廉物美。另一款午餐是味菜炒鵝腸$68,即叫即炒,火喉十足,惹味份量又夠大,配白飯吃超完美。他們最有名氣的是吉列魚柳包,大約在中午時間1點左右才有售,店員說一般不足1小時就會售罄,想吃就要看運氣,或到店前打電話來詢問。留著下次到訪的尾巴,再來吃貨吧。

2023-04-22 198 浏览
🐟巨型魚柳包($32)話明巨型,佢嘅魚柳足足有手臂咁長🤣相比起熱狗包,魚柳嘅size係double🥵炸起嚟外脆內juicy,配上開胃嘅千島醬,感覺並唔會太油膩👍🏻 唯一壞處係食落比較麻煩😂😂食完可能會成手污糟晒😆😆🐮炒牛河($47 配例湯)肥🦥話要是一間茶記好唔好食就要食佢嘅乾炒牛河😂果然呢間茶記都冇令佢失望,炒牛河有鑊氣得嚟牛肉嘅數量都還足,大大碟夠晒兩個人食😂雖然係偏油,但係食落去好香,正啊🤤-🍹飲品方面,跟餐會有咖啡奶茶,亦都可以有例湯-P.S.由於餐廳係喺工業區,我哋下晝去嘅時候,都偏多人😂加上佢嘅位置比較隱蔽,唔同普通茶餐廳,佢主要嘅位置都係戶外,可能有人會覺得比較污糟😆所以大家都可以留意吓再決定去唔去試吓🥰

🐟巨型魚柳包($32)

🐮炒牛河($47 配例湯)

🍹飲品方面,跟餐會有咖啡奶茶,亦都可以有例湯

2023-03-21 649 浏览
巨型魚柳包,下午茶餐跟熱飲 $34熱奶茶唔錯,奶味稍搶。個配搭係好食,甜麵包、炸魚柳、青瓜、蕃茄、生菜、千島醬,不過魚柳仲長過個碟同包,有啲無從下手🤣齋食個魚柳就冇咁好味~魚柳即炸,熱辣辣,兩邊壓得好扁,炸皮厚過魚肉,中間就厚實,口感扎實。早餐同下午茶餐時段連熱飲 $34,好抵食!因為有生菜同蕃茄,會整濕個包,過多陣變左吸水麵包🤣(仲吸晒啲千島醬),最底張紙巾都濕晒,小心食得呢啡🤣
巨型魚柳包,下午茶餐跟熱飲 $34

熱奶茶唔錯,奶味稍搶。
熱奶茶

早餐同下午茶餐時段連熱飲 $34,好抵食!
熱奶茶
2023-03-18 478 浏览
Mschichi-柴灣茶記巨雞扒包澤記雞扒包 連熱飲$34 之前聽同事推薦呢度嘅豬扒包好出名! 又抵食! 係柴灣工業區數一數二嘅美食之前都冇行過呢邊,所以一直冇試過😮‍💨😮‍💨 今日放假經過就試吓啦❤️ 而家係早餐時間, 所以大部份人都係食粉面,我就叫咗個雞扒包雞扒有兩大塊🫢🫢🫢 好多沙律醬🤭🤭🤭 兩片大蕃茄同一大條青瓜。 雞扒好厚好大塊,但係就燶咗少少🤏🏻 麵包皮都香脆。 順路經過嘅都不妨可以試吓, 不過夏天就應該唔會嚟食啦 😀😀 因為地方始終都係大排檔式, 同埋天氣一定比較熱 ☀️☀️☀️☀️☀️但係佢哋生意好旺! 好多附近嘅阿叔嚟食,所以想食都唔係咁易㗎😉😉 下次可以試埋佢都係好出名嘅巨型炸魚柳包 ❤️❤️
Mschichi-柴灣茶記巨雞扒包

澤記雞扒包 連熱飲$34

之前都冇行過呢邊,所以一直冇試過😮‍💨😮‍💨

2023-02-25 686 浏览
一早就知道有個咁大既魚柳包,但係之前夏天明知佢冇冷氣一路都未去食,今次天氣涼d就去試下呢個包啦去到坐低其實睇唔到餐牌有呢個包,但你總會見到有人食就知冇去錯叫左個魚柳包等左5分鐘左右就有得食,一黎到見到實物比圖片更震撼,我第一樣係諗食唔食得哂呢,攞起個包頭幾啖仲淨係食緊個炸魚,新鮮炸起俾佢辣親個咀,食到個包都好鬆軟,裡面仲有大大塊新鮮青瓜同蕃茄,食落冇咁油膩,加埋多到流出黎既千島醬,唔係淨係sell大件,仲好食嫁喎姐姐都有溫馨提示飲品係單叫,同埋我係星期五食到晏就12點40分聽到佢話魚柳包淨一,想黎食最好早d啦

魚柳包
魚柳包
2023-02-19 496 浏览
2023-01-18今日嚟到柴灣,去拜訪一下傳說中的澤記,中午時間未能試佢嘅大魚柳包,所以點咗常餐。食物味道幾好,個麵底嘅口感好出色,好耐無食過依種質地。雞扒有啲燶,但肉唔會鞋,都ok。個餐好大份,最後喺飽食唔晒。眼見好多地盤工人食嘢,碟碟都好大碟,個例湯仲係超級大碗,同我碗公仔麵咁大。啲炒野炸野特別多人叫,炒公仔麵/炒飯,吉列豬扒飯,塊豬扒大到見唔到啲飯。眼見野食大部分都好靚仔。希望下次有機會試吓佢個招牌大大魚柳包啦
2023-01-18

常餐雞扒
常餐雞扒
2023-02-04 405 浏览
今次到位於柴灣 "澤記快餐飯店" 必試的超級巨型魚柳包🌮我選擇了外賣🛍究竟個魚柳包塊魚柳又幾巨型???其實又點只大個手掌🖐係大個我的腳掌呀👣😆😆仲要係良心價錢💰十分經濟😊魚柳包味道又唔錯,包包好軟熟、熱辣辣的魚柳金黃香脆👍👍😋
今次到位於柴灣 "澤記快餐飯店"
必試的超級巨型魚柳包🌮我選擇了外賣🛍

究竟個魚柳包塊魚柳又幾巨型???
其實又點只大個手掌🖐係大個我的腳掌呀👣😆😆
仲要係良心價錢💰十分經濟😊

魚柳包味道又唔錯,包包好軟熟、熱辣辣的魚柳金黃香脆👍👍😋
  • 巨型魚柳包
2022-12-25 532 浏览
好大塊無味鱼柳,其實唔係預米之蓮質素,不過佢真係完全無味好彩有個沙律醬幫下手不過佢都炸得夠乾身同埋個包真係好難食最慘係接受唔到煙味嘅我比4個煙民圍攻.走唔甩我就唔會再去囉
好大塊無味鱼柳,其實唔係預米之蓮質素,不過佢真係完全無味
好彩有個沙律醬幫下手
不過佢都炸得夠乾身
同埋個包真係好難食
最慘係接受唔到煙味嘅我比4個煙民圍攻.走唔甩
我就唔會再去囉
2022-12-05 508 浏览
見到上網D人推薦一間食記 澤記快餐食店😗 一開頭睇地圖以為自己去錯咗地方🤣經過一條巷仔有幾間食店 先知道係嗰度🫣坐低叫左個招牌巨型魚柳包同埋豬扒一丁撈麵 加多杯凍檸茶同埋凍朱古力👍🏻先上個撈麵 真係比個讚 超濃XO醬味好香口同埋公仔麵爽口 唔會煮到過淋 值得加分👍🏻👍🏻😛之後再上個巨型魚柳包,真係同上網介紹一樣咁大個🤣🤣食落都唔錯 唔會好硬 不過魚柳中間落咗好多沙律醬所以啲皮淋哂🤔但整體價錢同質素都性格比高👍🏻👍🏻