2022-05-26 479 浏览
星期日晚上7點幾去食,吾洗等飛排隊。小食味道麻麻,丼飯都可以再食。ABURI-EN 豚肉丼 $78豚肉有少少「鞋」,味道還好。火炙三文魚丼 $88三文魚份量正常味道吾差,裏邊還附有少量蔬菜,健康👍🏻若三文魚表面再燒燶少少味道更佳。脆炸八爪魚 $58八爪魚好油,份量又少,太靭有啲咬吾開。火炙牛舌 $58牛舌黑椒味太濃烈,似係吾新鮮用黎掩蓋雪藏味。加上表面燒得太耐,搞到好似食緊牛肉乾。仲叫左一杯熱情果威士忌梳打,幾好飲👍🏻👍🏻
星期日晚上7點幾去食,吾洗等飛排隊。
小食味道麻麻,丼飯都可以再食。

ABURI-EN  豚肉丼

ABURI-EN 豚肉丼 $78
豚肉有少少「鞋」,味道還好。

火炙三文魚丼
火炙三文魚丼 $88
三文魚份量正常味道吾差,裏邊還附有少量蔬菜,健康👍🏻
若三文魚表面再燒燶少少味道更佳。

脆炸八爪魚

脆炸八爪魚 $58
八爪魚好油,份量又少,太靭有啲咬吾開。

火炙牛舌 $58

仲叫左一杯熱情果威士忌梳打,幾好飲👍🏻👍🏻
2022-05-22
火炙三文魚丼
  • 熱情果威士忌梳打
2022-05-24 318 浏览
平日晚上9時,元朗Yoho 人流不多,我去試吓依間ABURI-EN(炙・宴 )日本定食店,當日晚上9時不用等位,店員安排卡位非常舒適,店內主打火炙日本定食丼,我發現店內全冇油煙味,清潔度十分滿意。我哋點了ABURI-EN 招牌豚肉丼,宮崎和牛鰻魚雙拼飯。賣相來講吸引,以下係不專業評語:宮崎和牛雙拼飯,和牛有肉汁有咬口,並不是入口即溶嗰種。鰻魚好食,肉身香脆,入口即溶。飯也好味,夠熱,估計係日本珍珠米。ABURI-EN 招牌豚肉丼,大大塊燒豚肉,肉質有火炙香味,食落都正常,有咬口,好味,配合珍珠米,感覺有啲去左日本食嘢,幸福感爆棚。加左錢做套餐有沙律同麵豉湯,依兩樣嘢就正常發揮冇乜驚喜。價錢方面正常啦,又和牛又鰻魚大約170蚊,豚肉丼連套餐都係$100蚊。如果份量大番20%,我覺得會有超值感覺。當晚見到南蠻炸雞丼食都想食,可惜食唔到咁多,下次再試,謝謝

賣相來講吸引,以下係不專業評語:

價錢方面正常啦,又和牛又鰻魚大約170

當晚見到南蠻炸雞丼食都想食,可惜食唔到咁多,下次再試,謝謝
2022-05-23
  • 特上鰻魚飯
2022-05-11 310 浏览
對於住係九龍區既我.去新界真係好遠.但因為太耐無去啦.決定襯假日同男朋友去食野行街.去到1點幾都肚餓啦.見到哩間食和牛.岩哂我地.所以就決定去試下食個lunch☺️🔎宮崎和牛丼🔎豚肉丼🔎火炙宮崎和牛拉麵兩個飯都係男朋友食.和牛入口即溶.豚肉都唔會鞋口.調味幾好.唔錯😋係份量太少.我個拉麵湯底都好濃郁.和牛入口即溶.糖心蛋都好食👍🏻🔎整體呢餐飯都食咗400幾蚊.講真唔平因為和牛麵得3塊.飯得6塊細既.除咗大塊少少.但都係得5塊飯都好少.導致男朋友食定一個飯完全唔夠所以要食第二個🥹食完佢都只係岩岩好.味道幾好.但份量同價錢可以再調整!
對於住係九龍區既我.去新界真係好遠.
但因為太耐無去啦.
決定襯假日同男朋友去食野行街.
去到1點幾都肚餓啦.見到哩間食和牛.
岩哂我地.所以就決定去試下食個lunch☺️

🔎宮崎和牛丼

🔎豚肉丼

🔎火炙宮崎和牛拉麵

兩個飯都係男朋友食.
和牛入口即溶.豚肉都唔會鞋口.
調味幾好.唔錯😋係份量太少.
我個拉麵湯底都好濃郁.
和牛入口即溶.糖心蛋都好食👍🏻
🔎整體
呢餐飯都食咗400幾蚊.講真唔平
因為和牛麵得3塊.飯得6塊細既.
除咗大塊少少.但都係得5塊
飯都好少.導致男朋友食定一個飯完全唔夠
所以要食第二個🥹食完佢都只係岩岩好.
味道幾好.但份量同價錢可以再調整!
2022-04-27 317 浏览
火炙宮崎和牛拉麵,有2大塊和牛,好香好滑,湯底都唔錯,如果再多啲牛就好了。月見豬腩肉丼(拌生蛋黃),之前一直都係食無蛋黃版本,老實講,個味無分別,戚多左蛋黃撈飯,但又唔搞撈晒,下次叫返普通版OK海鹽沖繩炸豆腐,次次都叫,可能本身自己鐘意食豆腐,又炸得香脆

2022-04-27 247 浏览
假日同友人去了元朗一轉,順便食飯,想食日本野,經過見到呢間餐廳,炙・宴-日本炙燒丼飯專門店,主打豚丼,雖然灣仔都有分店不過未食過,即看餐牌,熟食又有刺身又有,都幾多選擇,價格都尚可,一於試下。餐廳面積頗大,裝潢甚有和風之感,隻豬燈籠KAWAII~!月見豬腩肉丼(拌生蛋黃)定食,$97。份量十足,大大片豬腩肉,香口惹味,雖然有點油膩,配上生蛋及珍珠米飯,好豐富呢。沙律菜清新。味噌湯,正常水準。食物味道不知,坐得幾舒服,價格合理。
餐廳面積頗大,裝潢甚有和風之感,隻豬燈籠KAWAII~!
月見豬腩肉丼(拌生蛋黃)定食
月見豬腩肉丼(拌生蛋黃)定食,$97。
沙律菜清新。
味噌湯,正常水準。

食物味道不知,坐得幾舒服,價格合理。
2022-04-19 215 浏览
返工前午餐,揀左呢間日本菜燒肉店,今日是假日,多人排隊,等15分鐘入座,門口大豬🐷燈籠搶眼,日式淺木座位,桌椅唔會好近,唔嘈雜,主菜是燒肉,配搭食物款式選擇都多宮崎和牛+豚肉雙拼飯($159)方盒上菜,賣相吸引,豚肉片燒得肥美,燒汁醬油鹹香,配飯好食,和牛肉片薄切,燒得剛好唔老,醬油夾味,珍珠米飯鬆軟,舞菇有用高湯煮過,嫩滑無草青味,夾雜青蔥絲解膩,份量對我剛好!整體好味,滿咀油香店員有禮有笑容,爽快唔廢話油香滿滿的午餐
配搭食物款式選擇都多

店員有禮有笑容,爽快唔廢話

油香滿滿的午餐

2022-04-18
2022-04-17 185 浏览
元朗|炙·宴難得今日得閒探朋友班,咁耐冇見佢就帶我嚟食好嘢,但原來佢都係第一次食😬🔸有下次,會想試埋其他菜式~———————————————————————— < 整體賣相唔錯 >·北海道直運嘅帶子,淡淡嘅豉油味同炙過嘅香味,但調味方面就略嫌淡咗啲🥲·三文魚有啲薄身,食材質素唔差,但一樣偏淡~·好就好在份量好足👍🏻,用量去補救調味嘅不足~🔺有加一服務費整體而言▪️味道 3.8 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 3.5 / 5
元朗|炙·宴

🔸有下次,會想試埋其他菜式~
————————————————————————

< 整體賣相唔錯 >
·三文魚有啲薄身,食材質素唔差,但一樣偏淡~
·好就好在份量好足👍🏻,用量去補救調味嘅不足~

炙燒北海道帶子海鮮丼

▪️抵食 3.5 / 5

2022-04-16
炙燒北海道帶子海鮮丼
2022-04-15 126 浏览
平時成日經過但係一直冇入過去試,今個月剛好有消費券,咁啱復活節假期第一天,期間好多餐廳都爆棚要排隊,而呢間日本料理排隊嘅人比較少,所以今日終於都膽粗粗試一試呢間日本料理,一入到去環境都算幾日系風格,服務員態度良好,用餐位置舒適,我同女朋友各點了一個飯,我的是黑咖喱和牛飯,而佢就點左一個鰻魚豚肉飯,另外加點了一個炸雞,黑咖喱的味道比較新奇,係出邊好難會遇到嘅味道,牛腩到幾臨容易咀嚼,都係值得一試。而鰻魚豚肉飯個人就覺得豚肉燒得幾好味,鰻魚就比較遜色一點,重點係我覺得佢多骨,用嚟送飯嘅就要小心一啲,炸雞就冇乜特別,有少少似平時韓國炸雞嘅感覺。埋單食咗$362,整體來講我覺得都OK嘅可以一試。
2022-04-15
2022-02-15 355 浏览
疫情超級嚴重🤐本身想食outback 發現超爆多人 終於轉場食呢間 #炙・宴 人少少坐得舒服啲😛 主打日本炙燒丼飯既餐廳 質素不錯架〰️🐮宮崎和牛,ABURI-EN豚肉雙拼飯 $174▫️味噌湯&迷你沙律套餐NO1既雙拼飯 超。好。味😍分量大家見到啦🤣!和牛同豚肉都好好味 肉質好soft 醬汁調配得都好出色 仲有啲本菇仔💓I love it〰️☺️加$15變套餐 就會多咗味增湯同迷你沙律㗎喇🥗🤤❣️🐮 火炙宮崎和牛拉麵 $143▫️味噌湯&迷你沙律套餐一上枱超級香💓溏心蛋好出色〰️拉麵係冇得揀軟硬度 麵質比較軟 和牛鋪滿整個碗 因為係和牛 所以湯底都會比較油膩 但我覺得都係可以接受😝😝!◻️ 厚炸沖繩島豆腐 $38好肚餓同好耐冇出去食嘅兩口子 再嗌多咗個小食 豆腐炸到金黃色 外皮超酥脆 旁邊仲有少少鹽 一定一定要點!味道會突出好多 就咁食豆腐雖然食到豆腐嘅香味 但係略嫌簡單咗啲〰️🤔🤔

🐮宮崎和牛,ABURI-EN豚肉雙拼飯 $174
▫️味噌湯&迷你沙律套餐

🐮 火炙宮崎和牛拉麵 $143
▫️味噌湯&迷你沙律套餐

◻️ 厚炸沖繩島豆腐 $38
超吸睛嘅豬仔燈籠, 加上木調餐桌餐具營造簡約和風環境, 加上木調餐桌餐具營造簡約和風環境,暫時忘記自己係石屎森林🤫炙燒丼飯係餐廳主打, 聽聞係用上日本著名嘅「一見鍾情米💘」,所以有心儀對象不妨帶佢黎試試🤣🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸⟡🐷月見豬腩肉丼 – hkd82 (打工lunch恩物🙏🏻)今次試左「月見豬腩肉丼」拌生蛋黃,未上檯,已經聞到香到流口水嘅炙燒肉香,配埋特製甜甜燒肉汁,無人可以抵禦呢份美味😭 肉質厚身又爽口,仲有小小烘窿邊🤤🤤裹上蛋黃,面層又滑又蛋香,平時食半碗飯嘅我,食曬一碗都仲未夠🤣⟡🐮宮崎和牛芝士黑咖喱 – hkd118墨魚汁與咖哩巧妙邂逅的沖繩產微辣黑咖哩,配上半融的芝士,香濃又滋味,同"No.1和牛"之稱的宮崎和牛裝出新火花!伴碟嘅醃蘿蔔酸酸脆脆,可以中和到濃鬱嘅咖喱。不過稍嫌牛肉過淋。⟡🌸櫻花蝦叉燒拉麵 – hkd88叉燒有輕輕火炙過,夠厚身大塊,嗦到濃鬱微辣嘅湯汁,拉麵亦夠爽口。整體不錯,但未至於很出色。

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸

⟡🐮宮崎和牛芝士黑咖喱 – hkd118

⟡🌸櫻花蝦叉燒拉麵 – hkd88

月見豬腩肉丼
月見豬腩肉丼
2021-12-07 556 浏览
一如既往嘅好食👍🏼1️⃣ABURI-EN 豚肉丼HKD782️⃣炸雞芝士黑咖喱飯HKD98追加3️⃣炸和牛薯餅HKD184️⃣厚炸沖繩島豆腐HKD18.味道 ★ ★ ★ ★ ☆ABURI-EN 豚肉丼 既豚肉片有五片,不過比較薄切,每件size不一,但味道不錯,燒得好食。炸雞芝士黑咖喱飯呢個好好食,黑咖喱唔辣但好香好食,炸雞都好滑炸粉唔厚。炸和牛薯餅一如既往好食👍🏼厚炸沖繩島豆腐有驚喜,炸到似臭豆腐,加啲鹽好食😋.環境 ★ ★ ★ ★ ☆地方大,座位舒適,枱凳都乾淨👍🏼.服務 ★ ★ ★ ★ ☆.價錢 ★ ★ ★ ★ ☆性價比高嘅,試過康城、鑽石山分店都好食,元朗都好👍🏼
一如既往嘅好食👍🏼

ABURI-EN 豚肉丼

炸雞芝士黑咖喱飯

炸和牛薯餅一如既往好食👍🏼
炸和牛薯餅

厚炸沖繩島豆腐有驚喜,炸到似臭豆腐,加啲鹽好食😋

環境 ★ ★ ★ ★ ☆
地方大,座位舒適,枱凳都乾淨👍🏼
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
價錢 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比高嘅,試過康城、鑽石山分店都好食,元朗都好👍🏼
2021-12-06
炸雞芝士黑咖喱飯
炸和牛薯餅
2021-11-28 267 浏览
有事要去元朗國,就嚟到YoHo形點商場,見肚餓又唔知食咩時候之制,咁我就離左呢間餐廳到食午餐,早排因為工作關係,經常對住烤肉,對到我已經唔多想食!為咗公平起見,今日就選擇左火炙三文魚丼,味道對令人滿意!d飲夠熱,同埋咪煮得都幾好既,至少無生米,賣相都唔錯!只係三文魚火炙得唔係太足夠!不過勝在三文魚新鮮!可以加番啲分!芥辣就唔係太過攻鼻,都可以接受!另外我叫咗個炸豆腐!外脆內軟!有海鹽可以點下,要小心,因為即叫即炸,唔好一下放落口!好容易會辣親!服務態度整體上良好

服務態度整體上良好
2021-11-27
午餐
2021-11-15 493 浏览
成日經過呢間餐廳都會被佢門口既豬仔裝飾吸引,今日終於可以入去試吓啦~🐷我同老公一人嗌左一個牛肉飯同豬肉飯黎自製雙拼飯。 升級做餐的話,會配埋沙律同埋味噌湯。和牛嫩滑,入口即溶,分量亦很充足。豬肉片切得夠薄,一D都唔韌,好容易咬得開,但一定就冇和牛咁嫩滑啦~雖然間餐廳嘅賣點係豬肉,但其實我覺得佢既牛肉飯好食D~🤪 可能一分錢一分貨啦,話哂個牛肉飯係貴過豬肉飯一倍。😝除此之外,我地仲點咗啲小食:兩款小食都係新鮮煮好,上枱時仲熱辣辣。

我同老公一人嗌左一個牛肉飯同豬肉飯黎自製雙拼飯。
升級做餐的話,會配埋沙律同埋味噌湯。

特選宮崎和牛飯

和牛嫩滑,入口即溶,分量亦很充足。

Aburi-en 豚肉丼

除此之外,我地仲點咗啲小食:

厚炸沖繩島豆腐

兩款小食都係新鮮煮好,上枱時仲熱辣辣。

2021-11-14
特選宮崎和牛飯
Aburi-en 豚肉丼
厚炸沖繩島豆腐
我見到openrice關於這間餐廳評價都幾好,決定同老公過來一試。點了一份和牛便當,一個三文魚和一份牛舌。牛舌好好味,三文魚一如既往不會令我失望,和牛其實都幾嫩,但我就覺得味道稍微淡了少少,好似落唔夠鹽甘(可能我相對重口味D,但我覺得牛舌味道就剛剛好)。總體而言,味道都幾OK,下次可以再來試其他。
2021-10-03
2021-08-29 801 浏览
呢間宮崎和牛嘅餐廳其實都黎過幾次啦!今次揀左特選宮崎和牛定食,呢個定食價錢係佢嘅menu入面係偏向中價,個人認為都值得一試!咬落去有入口即溶嘅感覺,肉質不錯,又唔會切得太薄,和牛味道都算濃郁,味道調味都不錯👍🏻侍應服務態度非常好👍🏻,想飲熱水,侍應都會即時送上。日式既室內裝潢舒適,用燈籠豬做店內招牌,店內燈光舒適。一定會再到訪,係疫情期間,唔可以去旅行,可以算係食到日本嘅和牛飯味道,當去左旅行先!
呢間宮崎和牛嘅餐廳其實都黎過幾次啦!

,味道調味都不錯👍🏻

侍應服務態度非常好👍🏻,想飲熱水,侍應都會即時送上。

日式既室內裝潢舒適,用燈籠豬做店內招牌,店內燈光舒適。