招聘中
$17,000-$23,000
$17,000-$20,000
$16,000-$16,500
2021-08-15 739 浏览
次次行過都無幫襯,今日好掛住日本,就諗起呢間,星期六間間都要等位等咗15-20分鐘?(無記錯)🤔🤔🤔就有位,叫咗3樣,炸雞同二個飯,如果唔係大食唔好叫炸雞,由於個飯都好多(白飯好多)餸都唔少整體來講都好味😋
整體來講都好味😋
雞扒鰻魚
炸雞
腩肉xxx  唔記名
2021-08-14
雞扒鰻魚
炸雞
腩肉xxx  唔記名
去咗形點行街,行到咁上下攰想食嘢,同行朋友想食日本菜,就搵到呢間炙 宴!佢位置比較入行街就唔容易途經見到~/入座後發現店舖環境相當寬敞👍🏻,唯獨係座位有啲隱蔽,服務員好難見到我哋招手😢不過店員態度非常好,會主動提醒下午茶份量較細、時常過嚟斟水,值得讚👍🏻👍🏻👍🏻/叫咗生薑豚肉丼,即使係下午茶,分量都好足夠。一大碗飯林滿肉汁,豚肉份量都夠多,蓋過晒啲飯!肉煮得好入味好好送飯😋 另外加咗湯同沙律,味道正常!味噌湯唔似一般日本餐廳奉送嗰啲咁鹹~/生薑燒豚肉丼($48)+ 味噌湯 沙律($8)南蠻炸雞烏冬($42)另外朋友叫咗南蠻炸雞烏冬,食咗佢一舊炸雞,外皮好脆、肉都好嫩!有驚喜😋/呢間餐廳都比我哋想像中好食,服務態度亦都好☺️ 一定會再過嚟食🔜
生薑燒豚肉丼($48)+ 味噌湯 沙律($8)
生薑豚肉丼

南蠻炸雞烏冬($42)
南蠻炸雞

生薑豚肉丼
南蠻炸雞
2021-07-21 503 浏览
​🤍炙·宴​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​◽️特選宮崎豚肉飯 8/10 (HKD 88)​​豚肉份量十足,鋪滿成個飯,每一塊豚肉都燒到外脆內嫩,金黃色散發光芒🤣。豚肉肥瘦適中,既食到豚肉嘅油香,又唔會覺得好肥膩。除左豚肉好味之外,不得不提佢嘅秘製醬汁,佢個醬汁昇華咗成個丼飯嘅味道,令豚肉嘅味道更突出,亦令個白飯更好味,甜甜咸咸嘅醬油均勻地包裹住每一粒嘅白飯,令人一食再食,欲罷不能,真係勁好味!推薦!​80蚊食到咁好食嘅野,邊道搵?性價比之選!​*:・・:*:・゚・:,。*​​◽️宮崎和牛·豚肉雙拼飯 7/10(HKD 159)​​尼個和牛同豚肉嘅配搭可以俾我地試晒豚肉同和牛,咁其實係尼間餐廳,豚肉係好食過和牛好多,和牛個味道都較得幾好,但我覺得有啲太韌,幾難咬,做唔到入口即化嘅效果,所以食牛建議去番其他餐廳會好啲!​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​💭評分​​味道 8/10​環境 8/10​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​🔸備注​​·鰻魚都係好食嫁!​·推薦豚肉&鰻魚​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​📍地點​​炙・宴 (形點) (📌元朗)​元朗元龍街9號形點一期2樓2046號舖​​炙・宴 (利東街

🤍炙·宴​

◽️特選宮崎豚肉飯 8/10 (HKD 88)​

*:・・:*:・゚・:,。*​

◽️宮崎和牛·豚肉雙拼飯 7/10(HKD 159)​

屯門屯門鄉事會路83號V City商場1樓L1-3號舖​

炙・宴 (康城) (📌將軍澳)​
將軍澳康城路1號The LOHAS3樓306號舖​

2021-07-01 525 浏览
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒴𝓊𝑒𝓃 𝐿𝑜𝓃𝑔🌟 𝗔𝗕𝗨𝗥𝗜-𝗘𝗡豚肉丼($82)碗飯既擺盤好靚,一塊塊查滿燒汁既豬腩肉好整齊咁排喺碗邊,中間仲有一隻日本生蛋,賣相勁吸引。豚肉都有成八塊,亦都唔算太薄,啲豬肉整得好嫩好腍,配埋豚肉上嘅燒汁感覺十分唔錯。白飯應該係用咗日本米,粒粒分明, 非常飽滿。🤣 另外套餐仲有配沙律🥗同麵豉湯🥣,所以食完都好夠飽。📍 𝗔𝗕𝗨𝗥𝗜-𝗘𝗡 𝗛𝗞 炙・宴元朗元龍街9 號形點一期2樓2046號舖

🌟 𝗔𝗕𝗨𝗥𝗜-𝗘𝗡豚肉丼($82)

📍 𝗔𝗕𝗨𝗥𝗜-𝗘𝗡 𝗛𝗞 炙・宴
元朗元龍街9 號形點一期2樓2046號舖
2021-06-19 1712 浏览
餐廳以得意嘅豬仔燈🐷配日式和風設計,卡座私隱度高,環境感覺舒適😌🇯🇵月見豬腩肉丼($82)食材大有來頭,選用宮城縣嘅「一見鐘情」 米,配以秘傳醬汁及獨門烤法嘅高質豚肉及日本生蛋黃,賣相好靚好吸引。滿滿嘅豚肉鋪滿咗飯面, 秘傳嘅醬汁甜甜哋得嚟唔會太膩,豚肉味道濃郁又香口而且仲好嫩好腍;米飯混和醬汁、生蛋黃及香葱一齊食,口感豐富又有層次,幾好食😋🇯🇵宮崎和牛壽喜燒火鍋($179)白飯轉烏冬(+$10)火鍋湯底可揀壽喜燒或豬骨清湯,我揀咗壽喜燒湯底🥰配菜有芋絲、冬菇、豆腐、金菇及雜菜等,湯底加埋配菜嘅味道都好ok😋加錢轉嘅烏冬亦好煙韌彈牙👍🏻而主角宮崎和牛係日本好有名氣,肉同脂肪比例好好,牛味又香濃,口感滑嫩有少少即溶嘅感覺😋正👍🏻🇯🇵火炙牛舌($58)份量雖然唔太多, 但燒得幾香口,厚度適中,口感有少少嚼勁但不會太韌,灑上少少黑椒幾好食,唔錯😋🇯🇵南蠻炸雞($58)雞塊炸到熱辣辣脆卜卜,啖啖肉之餘仲又嫩又juicy,配埋炸物必備嘅沙律醬,惹味到一舊接一舊😋🇯🇵芒果熱情果梳打($38)冰凍嘅梳打味道微酸帶甜, 非常解渴,食住火鍋飲真係好夾,而且仲好啱呢個天氣飲👍🏻

🇯🇵月見豬腩肉丼($82)

🇯🇵宮崎和牛壽喜燒火鍋($179)
白飯轉烏冬(+$10)

🇯🇵火炙牛舌($58)

🇯🇵南蠻炸雞($58)

🇯🇵芒果熱情果梳打($38)
2021-05-27 689 浏览
喺疫情底下,10點後禁堂食。接待職員態度不太好,好似唔想做生意咁。講咩政府規定10點後咁禁堂食。我究知啦!我就反問佢:吾系9:30先截單咩?之後佢就話如果你哋食得切嘅話就得。9:15入去坐低點餐,等咗5分鐘左右就上菜。我地9:40已食完埋單。另外,在9:30嗰陣我哋發現又有食客喺出面睇緊餐單,另一位接待職員就好客氣咁同佢哋講:我哋依家截單,如果睇啱嘅話可以即時入嚟落單,10點前離座就OK啦!最後客人愉快地入座然後落單。如果每位職員好似呢位職員咁既服務態度就好啦!講返食物方面,我地點左個和牛拉麵,湯底好濃郁,充滿和牛味。拉麵是我喜歡的硬度,咬落有口感。豬腩肉丼實物與相片一樣。燒豬腩肉片配生蛋黃(蛋黃給我弄破了才記得影相)豚肉肉質香嫩惹味,生蛋黃拌勻後,整個飯味道更上一層樓。總括而言這間餐廳的食物質素都幾好的,就是價錢與份量不成正比。
喺疫情底下,10點後禁堂食。
之後佢就話如果你哋食得切嘅話就得。
和牛拉麵
豬腩肉丼

2021-05-19
和牛拉麵
2021-05-01 505 浏览
特選宮崎和牛飯🍱月見豬腩肉丼🤤🤤二訪☺️ 上次試左拉麵🍜今次食飯😍.♡.🐮特選宮崎和牛飯 $169睇相已經好吸引😍一個日式便當盒裝住7大塊宮崎和牛、香濃燒汁、好好食既菇、日本米🍱 炙燒和牛有厚有簿,簿既入口即溶 😋 好重日本🇯🇵牛既味道,不得了!好好食!不過厚果3塊就難咬左d😅 如果師傅可以切返簿d就好啦🐷 月見豬腩肉丼 (伴生蛋黃)$82依款好似係新出,睇相燒得勁靚,一於叫黎試😋 真實無menu燒得咁勁,但我覺得仲好😂!嘩食第一塊好香口,豚肉肉質香嫩,又燒得好惹味!不過始終係豬腩肉,食多幾塊好漏😬 伴生蛋黃撈飯好正😋. . . ♡. . . ♡. . . ♡. . . ♡. . . ♡. . . ♡. . .餐廳:炙・宴 地址:元朗元龍街9號形點一期2樓2046號舖分店:沙田。屯門。灣仔。將軍澳
特選宮崎和牛飯🍱月見豬腩肉丼🤤🤤
二訪☺️ 上次試左拉麵🍜今次食飯😍

.♡.

🐮特選宮崎和牛飯 $169

🐷 月見豬腩肉丼 (伴生蛋黃)$82

餐廳:炙・宴
地址:元朗元龍街9號形點一期2樓2046號舖
分店:沙田。屯門。灣仔。將軍澳

2021-04-30 436 浏览
aburi平時都多人排隊,今晚就決定叫外賣。等左大概15分鐘到,叫左個aburi招牌豚肉飯,7x蚊。汁ok既,但份量勁細,好似兒童餐咁,食完唔夠飽。最重要最重要!佢賣豬架嘛,但係d豚肉係完-全-唔-得!又薄,又乾。作為一個signature meal,講到自己係招牌咁,都唔好食。呢個7x蚊既豚肉飯都唔好食,何況佢再高級d咩宮崎牛,賣成百幾蚊,都唔方好食得去邊,好彩無試。又貴又唔好食就係依d了,好心做好水準先出黎賣,而家又唔好食又夠膽賣成百幾蚊,香港就係咁。唉,永無下次。
aburi平時都多人排隊,今晚就決定叫外賣。
等左大概15分鐘到,叫左個aburi招牌豚肉飯,7x蚊。
aburi豚肉飯

汁ok既,但份量勁細,好似兒童餐咁,食完唔夠飽。
2021-04-23
15 分钟 (外卖自取)
  • 沒有
2021-04-03 610 浏览
被那頭大豬的造型十分可愛,很吸引,加上個人喜愛吃日本和牛,平日下午茶時段堂食有75折,所以最後選了這店。總括食物質素是乎合這價錢,如果是75折是超值!!當然另收加一服務費下午茶時間2:30 - 5:30,任何一款主食,免費加送一杯指定飲品。可愛的豬豬燈籠店內都是豬的裝飾特選宮崎和牛飯 $169 : 大愛😋!入口即融的那種和牛,在donki或一田買的牛和也要百多元,所以覺得值回票價。煎得剛剛好,牛很柔軟,應該說花很靚的和牛。值得推介。豚肉及鰻魚雙拼 $138 : 豚肉不太肥,當然個人肯為宮崎和牛性價比較高,不介意貴一點,如果喜歡吃牛,我建議點宮崎牛。鰻魚都挺肥美。宮崎和牛拉麵 $128:拉麵質感跟傳統日本拉麵相似,湯底濃郁,牛味不錯,不過牛是浸在湯裏,不像照片的在湯面。所以雖然跟飯一樣是宮崎牛,但口感及味道不及飯的香。厚炸沖繩豆腐 $38 : 外脆內軟,有臭豆腐那種脆的感覺,值得推介👍四季柑汁 (送)餐牌 另收加一服務費

可愛的豬豬燈籠

店內都是豬的裝飾

豚肉及鰻魚雙拼飯

火炙宮崎和牛拉麵

厚炸沖繩島豆腐

四季柑汁 (送)
四季柑汁

餐牌

另收加一服務費

豚肉及鰻魚雙拼飯
厚炸沖繩島豆腐
2021-03-10 389 浏览
日本咖喱一直都很喜歡,剛巧工作後來一個late lunch 遇到店裡有優惠,有折扣及飲品送!我就揀咗炙燒蘋果吉列豬扒芝士黑咖喱飯🍛呢間店嘅咖喱汁完全不吝嗇,有足夠嘅咖喱汁去點個吉列豬扒,而且個吉列豬扒好香口我個人覺得好好味!另外一個就南蠻炸雞丼🐥呢個估佢唔到個炸雞外脆內多汁,都好值得一試!仲配凍檸茶及凍咖啡🥤又有打折又有嘢飲,late lunch 有着數👍🏻而且剛巧我哋坐喺卡位,所以覺得坐得幾舒服,而且店員又有禮貌👍🏻

我就揀咗炙燒蘋果吉列豬扒芝士黑咖喱飯🍛

2021-01-17 245 浏览
🐷🎈元朗和牛控必試和牛丼飯🤤🤤🤤💥特選宮崎和牛飯 $169好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10果然咁貴係有原因🤤💸黎自日本九洲宮崎縣嘅和牛🐄屬於霜降和牛 油脂分佈均勻咬落去肉質偏冧 入口即融嘅感覺好幸福😍而且牛味好濃 齒頰番香🍖同喺日本食嘅和牛有得揮🙌👍配菜同飯都好好味珍珠飯粒粒都好飽滿🍚菇好入味甜甜地咁🍄燒汁夠濃份量亦足夠用黎送飯一流👍//💥Premium Miyazaki Wagyu Beef Rice Box $169Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10Willingness to return: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10//🎈炙・宴 (形點)元朗元龍街9號形點一期2樓2046號舖#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#元朗#元朗美食#日本美食#九洲#宮崎駿#宮崎和牛グラブ#和牛飯#日本和牛#九洲和牛#和牛#入口即融#yuenlong#yuenlongfood#miyazakifood#wagyu#japanwagyu
🐷🎈元朗

菇好入味甜甜地咁🍄
燒汁夠濃份量亦足夠
用黎送飯一流👍

Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10

🎈炙・宴 (形點)
元朗元龍街9號形點一期2樓2046號舖

#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#元朗#元朗美食#日本美食#九洲#宮崎駿#宮崎和牛グラブ#和牛飯#日本和牛#九洲和牛#和牛#入口即融#yuenlong#yuenlongfood#miyazakifood#wagyu#japanwagyu#miyazakiwagyu#wagyubeef#beefrice#wagyubeefrice
2020-12-01 1973 浏览
跟女友於南生圍享受本地半日遊後到附近大型購物商場吃飯。特選宮崎和牛飯放在外觀漂亮並稱為重箱的傳統漆盒裡,據說將幸運和緣分一重一重的堆疊在一起的意思。每一口霜降均勻滋味芳香,口感都像入口即溶的!充滿油香及濃郁肉味的灸燒和牛,難怪九州宮崎牛無論於日本當地及海外都取得高度評價。無需坐起飛機到日本就可以享受到優質和牛是超值。細緻到連配菜都很優質。淋上香濃燒汁還有軟熟日本米,充滿飯香,軟硬度恰當,滿足!火灸豬腩肉豬骨湯拉麵,將鮮嫩豚肉配上特製日式燒肉醬汁以鐵板燒出柔軟焦香燒肉。豬骨湯底鮮味平衡質感濃厚而且不油膩,最後全部湯都喝光。以鮮嫩豚肉代替叉燒豬腩肉,味噌配搭黑蒜油,味道層次感大大提升。第一眼望到跟平常的拉麵很不同,很幼。入口卻出奇地好吃,很爽口更保持彈性。將竹筍放進麵裡,不但爽口,更可以中和一下口感及味道,令味道卻很豐富,是碗拉麵的靈魂。將麵條混入溫泉蛋吃,很滑很香。
跟女友於南生圍享受本地半日遊後到附近大型購物商場吃飯。

無需坐起飛機到日本就可以享受到優質和牛是超值。

細緻到連配菜都很優質。

淋上香濃燒汁還有軟熟日本米,充滿飯香,軟硬度恰當,滿足!

豬骨湯底鮮味平衡質感濃厚而且不油膩,最後全部湯都喝光。

將麵條混入溫泉蛋吃,很滑很香。

2020-11-26
  • 特選宮崎和牛飯
2020-11-28 186 浏览
幾時去得日本?唯有食住尼間日本炙燒丼飯頂頂癮😋諗起和牛,就馬上見到附近有尼間,咁就吾使諗入左去😙餐廳主打「豚丼」,我毫不猶豫叫左一個宮崎和牛豚肉雙拼飯。滿足曬我嘅渴望同食到signature food。主打菜果然名不虛傳,的確好食😋 店舖仲有好多吾同款式嘅combo,例如鰻魚配豚肉😚😚另外仲叫左個宮崎和牛壽喜燒火鍋,配上生雞蛋同白飯。主角和牛有4大塊😋😋 喺秋冬天氣食,暖笠笠好舒服好正😍
幾時去得日本?唯有食住尼間日本炙燒丼飯頂頂癮😋

諗起和牛,就馬上見到附近有尼間,咁就吾使諗入左去😙

1K
2020-11-21 852 浏览
之前老公買過呢間外賣返屋企食,真係唔錯,雖然賣到返嚟凍咗,叮熱返嚟食都一樣好好食。咁當然咩都係新鮮食係最好啦!所以趁今日早咗收工,趁未係晚飯黃金期就試吓堂食先!原來入面都幾多位,好多卡座,私隱度高仲要好衛生,幾好喎!我都知個個都想食牛多過豬,但嚟到Aburi 真係必須要試吓佢哋嘅豬肉,超級好食。加多少少仲可以食日本豬,今日就豪一豪食特上日本豚肉丼,好香呀~啲豬肉燒到有少少燶邊,脂香十足!日本嘅生薑豚肉汁帶少少甜味,豬肉片嘅厚薄都啱啱好,真係一試難忘嘅味道。果然堂食真係好食好多。白飯加汁啖啖都係豚肉味,好滿足!嚟到呢度唔試吓佢哋嘅豬肉實在係可惜呀~呵呵!老公就話點都要試吓呢度嘅牛,所以佢就試咗呢個火炙宮崎和牛拉麵。上菜個陣見到賣相睇落都好好味喎。飲啖湯先,好濃郁,仲好香牛味添,睇嚟呢度嘅牛都好好,以後嚟到呢度多個選擇喇!和牛片都幾滑,同豬一樣有火炙過,不過牛味我覺得就一般。可能因為個湯好濃郁,所以就比下去。但實際上佢都係水準以上。冇估到呢度都可以食到好食嘅拉面,係有驚喜嘅!另外加咗一客厚炸沖繩豆腐,好味,炸得夠乾身,表面夠晒脆卜卜,中間嘅豆腐就滑嘟嘟。整體嚟講Aburi算抵食,水準平均,

另外加咗一客厚炸沖繩豆腐,好味,炸得夠乾身,表面夠晒脆卜卜,中間嘅豆腐就滑嘟嘟。整體嚟講Aburi算抵食,水準平均,價錢亦都合理,我會再嚟!
2020-11-21 188 浏览
由於附近的餐廳都要等位,所以入了這間大把位的餐廳,點了一碗叉燒拉麵,叉燒味道不過不失,但麵就一點都不好,最難入口的是湯底,味道與口感都是一碗混了麵粉的熱水。真後悔貪免等位!