大圍嘅🌟燃🌟係日式料理店,睇個英文店名就知,燃係主打🔥燒肉、🐟刺身、同埋🦪蠔!餐廳清一色都係卡座,每個卡座仲要有📺獨立電視,一路睇自己鐘意嘅🎞️節目,一路慢慢嘆🔥燒肉,時間過特別快!🐟三點刺身盛 $158🥗雜錦魚生沙律 $88燒肉之前,先試一試主打之一嘅🐟刺身!刺身色澤悅目✨,都幾新鮮,作為開胃嘅前菜都唔錯!🔥南.特選拼盤 $488「南」有齊🐖豬、🐂牛、🐓雞,拼盤仲附贈🍚珍珠飯、🍲麵豉湯、同埋🥬生菜杯,乜都有啲,啱晒有選擇困難症嘅我🤪!🔥燒肉拼盤包括肥嫩多汁嘅🇺🇸安格斯牛小排、肉香出眾嘅🇺🇸安格斯牛肩肉、濃厚滋味嘅👅厚切牛舌、肥美甘香嘅🇯🇵日本花腩片、香口惹味嘅🐖特製豬頸肉、仲有醃得好入味嘅🐓松板雞件,同靚靚嘅六格木兜裝住,📸夠打卡!🍢雞串盛 $98🐓雞皮、🐓雞心、🐓雞肝、🐓雞脾肉、🐓雞腎、🐓雞翼,一次過齊晒6️⃣款雞串燒🍢嘅特選部位!🥤可樂 $12🍺生啤 $58

🐟三點刺身盛 $158
🥗雜錦魚生沙律 $88
燒肉之前,先試一試主打之一嘅🐟刺身刺身色澤悅目✨,都幾新鮮,作為開胃嘅前菜都唔錯!

🔥南.特選拼盤 $488
🍢雞串盛 $98
🥤可樂 $12
🍺生啤 $58
早排跟住朋友去搵好野食,今次去左位於大圍嘅日式餐廳,餐廳環境舒適,除左主打日式燒肉仲有刺身、鍋物、小食等,今次都叫左幾款野食,味道有驚喜鮭魚石狩鍋 $318石狩鍋係來自北海道的鄉土料理,以昆布同味噌做成湯底,加入鮭魚及蔬菜大滿足全牛拼盤 $688拼盤包括沙巴當、牛肩胛、友三角、牛舌、肉眼蓋同牛小排。小編最愛沙巴當,稀少部位油花多,肉味濃,入口即溶雞串盒 $98 一次食均多個雞既部位,包括雞皮、雞心、雞腎、雞軟骨、雞肝同雞翼,每個部位口感大有不同,香口惹味雜錦魚生沙律 $88沙律菜好新鮮,有不同魚生畫面好colourful,入口鮮味十足好開胃明太子雞翼 $58將雞翼拔走骨頭後釀入明太子, 外皮香脆食既時候微辣好香口,明太子仲有粒粒口感幾正 七點刺身盛平時好鐘意食刺身所以都有叫黎試下,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、八爪魚等等,厚身食落有口感,同樣好鮮甜

鮭魚石狩鍋 $318

全牛拼盤 $688

雞串盒 $98

雜錦魚生沙律 $88
明太子雞翼 $58

七點刺身
2023-03-31 179 浏览
位於大圍的日式餐廳「燃」設計風格充滿日本特色,環境優雅而寧靜,讓客人在品嚐美食的同時,享受一個愜意的用餐環境3粒米(酒):這款精選日本清酒口感圓潤且濃郁,餘味綿長雞串盤:肉質鮮嫩,香氣撲鼻,搭配上秘製醬汁,讓人忍不住一口接一口,吮指回味全牛拼盤:精選各部位的頂級牛肉,呈現出多種口感與風味。牛肉經過燒烤後肉香四溢,口感細膩,入口即化烤生蠔:新鮮的生蠔散發著濃郁的海洋味,烤過後微焦的表皮和多汁的內部形成極佳的口感層次

3粒米(酒):這款精選日本清酒口感圓潤且濃郁,餘味綿長

2023-03-31 108 浏览
燃 Yakiniku Sashimi Oyster去大圍踩完單車,同朋友食飯,經過「燃 Yakiniku Sashimi Oyster 」,個店名好型咁,同埋係日本野,就試下啦,又估唔到性價比幾高!野菜串盤頭盤要左個野菜串盤,有秋葵、東茹、南瓜等,好豐富Ge拼盤!大扇貝大扇貝燒完仲係好大粒,食落好滿足,揀值冇得頂!雞串盒 真係必食推介,有雞翼、雞腎、雞肝串,好豐富ge一個雞串盒,岩曬我地食肉獸Ge朋友去食!厚切牛脷牛脷真係唔講得笑,入口油脂感重,又彈牙,最緊要係好厚切,都係第一次食咁厚切Ge牛脷!!
燃 Yakiniku Sashimi Oyster

野菜串盤

頭盤要左個野菜串盤,有秋葵、東茹、南瓜等,好豐富Ge拼盤!

大扇貝

大扇貝燒完仲係好大粒,食落好滿足,揀值冇得頂!

雞串盒

厚切牛脷

2023-03-28 96 浏览
對喜歡吃牛的人來說,一定不會想錯過位於大圍積福街的「燃」餐廳。這裡提供了一系列的精美牛肉,特別的店名隱藏了令人驚喜的料理。 宮崎牛壽喜燒$788,這是一道非常特別的日式料理。餐廳使用的是宮崎牛的肉塊,經過切片後,搭配上蔥段和其他配料,一同放在鐵板上煮熟。當肉煮熟時,經過一些特殊醬料的調味,讓整道菜的味道更加豐富,每一口都能感受到肉質的鮮嫩和口感的豐富。這種料理是一種非常有特色的日式料理,也是非常適合和朋友一起分享的一道菜。薄薄切成的宮崎牛肉,散發出牛肉的微妙鮮味,切邊的白色牛油亦香濃融化。據服務員表示,宮崎牛肉是直接空運自日本宮崎,那裏的牛可在無壓力的環境下放牧成長,所以牛肉十分嫩滑及甜美。這種牛肉是來自日本宮崎縣的黑毛和牛,是非常高級的品種,每公斤的價格甚至可以高達數萬元。這裡$488可以品嚐到。接著是雞串盒$98,這是一個非常經典的日式燒烤菜式。餐廳使用的是新鮮的雞肉,經過調味後,串在竹籤上,經過炭火烤熟。這種烤雞肉非常香嫩,口感豐富,加上餐廳提供的特製沾醬,味道更是獨特,每口都讓人回味無窮。食過的日式料理當中,燃是間專業正統的日本餐廳,值得一試,甚至重試,體會料理手藝與舒適用餐氛

食過的日式料理當中,燃是間專業正統的日本餐廳,值得一試,甚至重試,體會料理手藝與舒適用餐氛圍。

大圍積福街78號地舖
2023-03-25
1K
2023-03-27 114 浏览
這加上居酒屋以網燒為主,輔助以刺身跟其他小食,從上面拉下來的抽氣扇便可以略知一二裝潢除了抽氣扇,最特色的便是他每一張桌都有一個獨立電視機服務只有老闆娘跟侍應各一位,但除了有禮貌外服務還是相當周到出品熔岩魚餅裏面含有大量蟹籽,熱辣辣極其爆裂的烤魚餅,小心燙咀!雞皮餃子🥟四隻雞皮餃子口味剛好,外皮相當香脆,靠着吸油紙吸去一些過多的油,感覺不俗刺身拼盤三文魚跟吞拿魚相當厚切,肥美甘飴,帆立貝也相當鮮甜,很高質洛神花茶微微的酸味,為我們吃油膩的燒肉解了一些油膩感南六點拼盤牛肩胛 薄切,牛味濃郁牛小排 厚切,油花均勻牛舌 超厚切,最好吃的一款,口感超彈牙黑豚肉 不算很耐火,但是只要慢火細煮,他的油香還是很正點豬頸肉 這個也是不耐火,慢慢燒的話可以燒出油香,比牛肉更加肥美松板雞比較瘦但是口感相當嫩滑,比較適合細火慢煮燒肉的質素相當高,其餘小食也算不錯,10分值得來訪的一間小店

裝潢
除了抽氣扇,最特色的便是他每一張桌都有一個獨立電視機

只有老闆娘跟侍應各一位,但除了有禮貌外服務還是相當周到

出品

熔岩魚餅
裏面含有大量蟹籽,熱辣辣極其爆裂的烤魚餅,小心燙咀!

雞皮餃子🥟

刺身拼盤
三文魚跟吞拿魚相當厚切,肥美甘飴,帆立貝也相當鮮甜,很高質

洛神花茶
微微的酸味,為我們吃油膩的燒肉解了一些油膩感

南六點拼盤
牛肩胛 薄切,牛味濃郁
牛小排 厚切,油花均勻
牛舌 超厚切,最好吃的一款,口感超彈牙
黑豚肉 不算很耐火,但是只要慢火細煮,他的油香還是很正點
松板雞
比較瘦但是口感相當嫩滑,比較適合細火慢煮

2023-03-27 49 浏览
大圍唔單只有雞粥好食,都有好高質日本菜架,屯馬線開咗就更加方便約埋朋友入嚟大圍。餐廳座位唔算太多,不過小店用心經營,材料鮮新鮮,而且性價比高👍雜錦魚生沙律 $88魚生好新鮮,三文魚、吞拿魚、油甘魚,分量都幾多,配有沙律菜🥗、蕃茄仔等,好醒胃。鮭魚石狩鍋 $318熱騰騰的鍋,內裡材料十分豐富,大大個三文魚頭、滑豆腐、鮮冬菇、雜菌、娃娃菜等等,魚湯味道十分鮮甜。明太子雞翼 58唔知係咪即叫即整,外脆內軟,明太子滿滿釀在雞翼內,好惹味,送酒一流🍻

雜錦魚生沙律 $88

鮭魚石狩鍋 $318

明太子雞翼 58
2023-03-24 73 浏览
前幾日經過大圍,見到間小店有得食壽喜燒,同朋友入去試試六點刺身盛 ($338) 有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、八爪魚、牡丹蝦。刺身食落有口感而食到魚鮮味。算係中上水準。宮崎牛壽喜燒 ($788) 見到隔離枱食緊個壽喜燒好香吸引,所以叫左個嚟試。店員講呢道喺用咗A5級數牛肉,牛脂分佈適合做壽喜燒。鍋底上枱見到有菜、豆腐同菇類,仲有4片牛肉呢~ 食入口除咗feel到好濃牛味之外,油脂感都夠,唔錯喎宮崎牛肉片4片($488) : 朋友覺得唔夠皮,所以加碼叫多份牛肉片。以呢個價位嚟講,可以接受。值得一試
前幾日經過大圍,見到間小店有得食壽喜燒,同朋友入去試試

六點刺身盛 ($338)

宮崎牛壽喜燒 ($788)

2023-03-19
2023-03-24 76 浏览
住大圍既朋友話佢住果邊新開咗間日本餐廳,叫我過去一齊試。😗裝修好靚,我好鍾意佢既黃燈光,有係日本食野既感覺,成間餐廳既感覺都好高級,服務都好好!但其實佢個價位唔算貴,係好大既驚喜!🤩我地就叫左小小野食黎燒,佢個抽油煙機抽得好快,我地食得好舒服,又唔會食完陣味😆和牛三寶 ($338)一上枱已經覺得好驚艷,色澤好靚,好鮮紅,紋理又靚,就咁睇都覺得正!😂燒完係勁香和牛味,口感都超爽,必食推介!!👍🏻👍🏻👍🏻蒜香松板雞 雞肉好滑,勁爽口,再配上超香口既蒜味,仲有燒完出黎既雞油香🤤好邪惡但超滿足😍虎蝦虎蝦好鮮,蝦味好夠,係啖啖肉🤩肉質好嫩滑,正呀👍🏻角新本丸生酒另外叫左酒黎飲,呢度好多酒既選擇,好開心🤤

和牛三寶 ($338)

蒜香松板雞

虎蝦
虎蝦好鮮,蝦味好夠,係啖啖肉🤩肉質好嫩滑,正呀👍🏻

角新本丸生酒
另外叫左酒黎飲,呢度好多酒既選擇,好開心🤤
2023-03-24 40 浏览
🧑🏻‍🍳 今日介紹位於大圍新開嘅日式燒肉餐廳,食物高質,餐廳與灰白色風格裝修,環境舒適,我係晚市去嘅,聽講lunch set都好抵🫶🏻—————————————————————🍴 野菜串盤 ($88) 食燒肉一定要叫返啲蔬菜解膩,所以就叫咗個拼盤,串盤包括有生雞髀菇串、生翠玉瓜串、生南瓜串、生冬菇串、生秋葵串、生蘆筍串,最特別係雞髀菇,燒完出嚟好多汁好甜😋😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 蟶子 ($98) 蟶子肉質鮮嫩,食材都幾新鮮,亦都好容易燒,燒完好香口多汁🫶🏻😋 美味指數: 7.5/10🍴 虎蝦 ($188) 虎蝦勁大隻,好彈牙,都係好新鮮嘅食材🦐😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 燒肉六點拼盤 ($488) 拼盤內有日本肉眼蓋、沙巴當、安格斯牛舌心、牛小排、牛肋條、友三角,各三片,好豐富,分咗六格放,即刻有曬日本嘅感覺,而肉質新鮮,我地燒得剛剛好,燒完岀嚟嘅肉汁同油份好香,每款肉都有佢獨特嘅口感同味道🥩😋 美味指數: 9/10—————————————————————🍴 雞串盒 ($98) 串盤包括雞皮、
—————————————————————
🍴 野菜串盤 ($88)
😋 美味指數: 7/10
—————————————————————
🍴 蟶子 ($98)
😋 美味指數: 7.5/10

🍴 虎蝦 ($188)
虎蝦勁大隻,好彈牙,都係好新鮮嘅食材🦐
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 燒肉六點拼盤 ($488)
😋 美味指數: 9/10

—————————————————————
🍴 雞串盒 ($98)
串盤包括雞皮、雞心、雞腎、雞軟骨、雞肝、雞翼各一串,雞肉嘅口感又嫩又多汁,點埋燒肉醬仲正🍖
😋 美味指數: 8/10

🤤 整體食物質素: 8/10
🥂 環境: 7.5/10
💡 性價比: 7.5/10
🔥 推薦指數: 7.5/10
2023-03-23
2023-03-24 46 浏览
今日收工好攰唔想煮飯啦!去咗附近新開嘅日本餐廳,食物質素唔錯,價錢又抵食,最重要當然係唔洗自己煮啦~ 鮭魚石狩鍋三文魚頭鍋,鍋入邊係大大個三文魚頭,湯底鮮甜,上枱熱辣辣嘅!配菜有菇類同埋菜類,足料又健康!雜錦魚生沙律沙律好清新嘅,有鮮味十足嘅三文魚同吞拿魚等等,配酸酸地嘅醬汁一流!雞串盒海鮮唔係你杯茶嘅話,就可以試下佢哋嘅雞串盒,有唔同部位嘅燒雞肉同埋內臟,燒得啱啱好,香口惹味。唔洗自己煮飯,食物質素唔錯,係一個唔錯嘅選擇!

鮭魚石狩鍋

雜錦魚生沙律

雞串盒

唔洗自己煮飯,食物質素唔錯,係一個唔錯嘅選擇!
2023-03-23 58 浏览
最近試咗一間新開嘅日本餐廳,喺大圍站行過去幾分鐘左右, 刺身、燒肉、串燒、炸物同鍋物都有得食! 燒物係自己用日本燒烤爐燒,餐廳抽風做得唔錯,即使有燒肉食都唔會有好大油煙味,啲衫唔會吸晒d味。燒虎蝦燒表面微微焦香,肉質彈牙,用少少鹽吊味就可以雞串盤有雞翼、雞腎同埋雞肝等等,自己燒可以好好玩下同控制火喉。三點刺身盛:有三文魚刺身, 吞拿魚刺身, 帶子刺身, 夠新鮮又鮮甜雜錦魚生沙律魚生新鮮加埋清新蔬菜幾fresh環境舒適,安排坐卡位,唔會擠迫。整體氣氛好放鬆,坐低飲杯酒啱晒!

燒虎蝦
燒表面微微焦香,肉質彈牙,用少少鹽吊味就可以

雞串盤
有雞翼、雞腎同埋雞肝等等,自己燒可以好好玩下同控制火喉。

三點刺身盛:
有三文魚刺身, 吞拿魚刺身, 帶子刺身, 夠新鮮又鮮甜

雜錦魚生沙律
魚生新鮮加埋清新蔬菜幾fresh

香港探店|大圍|日式燒烤|燃又發現一間新界區的 #日本串燒 #天花板今天和朋友來到位於大圍的 #燃交通方便,環境一流,最好就是用來 #朋友聯誼 。叫了幾款海鮮🦞好物:雞泡魚乾$68經過炭烤的魚乾,塗上適量的醬料,是一款不錯吃的佐酒小食,我也是愛了。大虎蝦 $188蝦肉新鮮,而且沒有雪藏味道,沾上蒜蓉來吃就是絕了。大南非鮑魚$188能夠大口的吃着鮑魚,是一件多麼幸福的事情。雞串盤 $98想不到在這裏竟然連罕見的雞心和雞肝也能夠吃到!最喜歡的就是這裏的雞心,咬落煙韌,而且肉質鮮嫩、加上合適的調味,總是讓人垂涎三尺。精選牛九點拼盤 $738推介安格斯牛舌心!這個真的口感一流!有牛肉的肌肉、脂肪的香氣、食落有紋理。肉眼蓋也不是蓋的!油花適中,經過火炙後,拌着白飯吃,簡直無懈可擊!——————為食分界線——————📍 燃 (大圍)大圍積福街78號地舖人均消費: $400
香港探店|大圍|日式燒烤|燃

又發現一間新界區的 #日本串燒 #天花板

今天和朋友來到位於大圍的 #燃

交通方便,環境一流,最好就是用來 #朋友聯誼 。

叫了幾款海鮮🦞好物:

雞泡魚乾$68

大虎蝦 $188
蝦肉新鮮,而且沒有雪藏味道,沾上蒜蓉來吃就是絕了。

大南非鮑魚$188
能夠大口的吃着鮑魚,是一件多麼幸福的事情。

雞串盤 $98
想不到在這裏竟然連罕見的雞心和雞肝也能夠吃到!

精選牛九點拼盤 $738
推介安格斯牛舌心!
這個真的口感一流!有牛肉的肌肉、脂肪的香氣、食落有紋理。

——————為食分界線——————
📍 燃 (大圍)
大圍積福街78號地舖

人均消費: $400
2023-03-22 30 浏览
今次去咗大圍搵朋友食飯,經過見到個名夠晒爆就入左去試。呢度有我最鍾意嘅壽喜燒鍋。店員會好細心咁介紹同埋幫手,整體用餐經驗不錯😏🐂A5 宮崎牛壽喜燒 $788正所謂宮崎縣係日本黑毛牛第二大嘅產區,但通常淨係當中最靚靚嘅牛先會叫做宮崎牛。呢碟牛雖然話得4片,但份量都唔少。一上枱就見到牛嘅霜降紋理好明顯,牛脂分佈非常平均。牛肉果然係A5 級數,配埋壽喜燒濃郁嘅湯底,入口前再沾埋蛋漿一齊食,牛味非常突出,非常滿足。鍋入面仲有好多蔬菜豆腐同菇類,真係好正🐟七點刺身盛 $358另外就再點左份樣樣都有D嘅刺身。今次有牡丹蝦、魷魚、帆立貝、三文魚、吞拿魚、油甘魚。每款都好夠新鮮,入口都算彈牙~ 味道都唔錯~

🐂A5 宮崎牛壽喜燒 $788

🐟七點刺身盛 $358
2023-03-21
2023-03-21 57 浏览
放假嚟大圍踩單車,順便食返個靚燒肉先🤤餐廳燈光柔和,整體環境幾舒服!食物嘅種類選擇都幾多,今日就主要食下燒肉先🐮東·特選拼盤 $688分別有肉眼蓋、友三角、沙巴當、牛小排、牛舌及牛肩胛,好豐富呀,賣相都好吸引😍沙巴當、肉眼蓋及友三角,呢三款係和牛,油脂好豐富,入口即溶,牛味充足,好食😋而另外三款係安格斯,食落相對牛味更重啲,油脂少啲,特別要讚下佢嘅牛舌口感相當好,好爽彈😋🐡雞泡魚乾 $68燒得剛剛好,外層有少少焦香,點埋個醬就更好味啦抽風做得幾好,食完都唔覺有燒肉味。整體嚟講,質素幾好,下次可以嚟食
放假嚟大圍踩單車,順便食返個靚燒肉先🤤

🐮東·特選拼盤 $688

🐡雞泡魚乾 $68
燒得剛剛好,外層有少少焦香,點埋個醬就更好味啦