2021-02-24 61 浏览
細個勁鍾意食撈撈麵但宜家可能熱潮過去,撈撈鋪愈離愈少,有時真係想懷念下青春,食番初戀嘅味道最近去開元朗就有朋友介紹我地去又新街一個小商場💛💛💛爆辣冷麵💛💛💛聽個名已經勁吸引,除左經典撈撈小食皇牌主打$40一大盒嘅爆多蟹籽嘅撈撈冷麵,多到堆滿哂成個飯盒😱加埋小食拼盤,當一餐都有突!無辣不歡嘅我揀左中辣,點知原來真係好勁辣🥵灌左成支汽水先搞得掂,大家自己衡量下喇!食唔到辣又想過下癮可以叫bb辣架!
細個勁鍾意食撈撈麵
最近去開元朗就有朋友介紹我地去又新街一個小商場

💛💛💛爆辣冷麵💛💛💛
聽個名已經勁吸引,除左經典撈撈小食

加埋小食拼盤,當一餐都有突!

2021-02-24 23 浏览
爆多蟹籽 爆辣冷麵,有密集恐懼症,但又好鍾意食,之前食咗次嘅辣度,今次嚟挑戰版加辣,想埋爆茜🤣位於商場1樓小鋪,位置都易找到。只限外賣。首先拉麵底,自由揀餸,講埋要咩辣度就由職員開始加醬撈撈撈埋一齊。會問我要咩醬料多啲都可以講,中辣吖唔該,其他醬料正常。最後勁治療嘅一層蟹籽,正!拿回家吃,蟹籽滿瀉,仍然卜卜脆口,一夾拉麵傾瀉般跌蟹籽,真係好多蟹籽,再撈一撈均蟹籽同拉麵,口感麵質軟軟蟹籽脆脆的。麵又掛滿醬汁,不錯!而辣度不搶口,下次可以繼續加辣。一個爆茜版,仲以為無分別,原來夾埋荽茜食香好多㗎! 仲多一份爽口感覺tim。而餸嘅方面,我揀咗牛肚 蟹柳 魷魚 丸類 拼盤,呢盒餸都可以加辣㗎, 避免辣上加辣呢盒餸要唔辣。 樣樣份量小小拼埋一大大大盒,好似有啲貪心添。 食料有切成細細咁每仲都充滿醬汁,除食材本身味道,仲有咸咸甜甜嘅味道。每盒拉麵份量都多㗎,當晚餐食都ok!因為有小朋友叫左一包唔辣嘅拉麵,對於大人嚟講唔辣就相對無咁吸引喇。

位於商場1樓小鋪,位置都易找到。只限外賣。

每盒拉麵份量都多㗎,當晚餐食都ok!

2021-02-24 33 浏览
有無蟹籽迷呀?我細個嘅時候會成日叫屋企人會買一盒蟹籽俾我撈飯食😆元朗新開左一間專係食蟹子嘅外賣小店😍去到見到每樣野都蟹籽,有太興奮啦~~~~🔸爆多蟹籽冷麵 (盒) 勁爆勁爆多蟹籽呀~再配埋老闆自己研製辣汁,有4種辣嘅程度選擇,我就叫左小小辣 。冷麵+辣汁🌶+ 蟹籽 ,又辣又脆卜卜好夾呀!越食越辣還有生蒜🧄係入面,好開胃呀~🔸芫荽冷麵 呢盒同爆多蟹籽冷麵既味道都一樣,不同之處就係勁爆多蟹籽之剩,面頭鋪滿晒芫荽留意啊🤩🔸爆撈小食入面有多款小食,包蟹籽、牛肚、蟹柳、粟米、墨丸、魷魚、大腸,呢啲小食係以前撈撈店有既小食,夠晒豐富!🔸經典透明袋裝撈麵 透明袋撈撈呀~~~ 竹籤透明袋係回憶係回憶呀,對嗎😎讀書放學嘅時候都一定要去食撈麵。

🔸爆多蟹籽冷麵 (盒)
冷麵+辣汁🌶+ 蟹籽 ,又辣又脆卜卜好夾呀!
越食越辣還有生蒜🧄係入面,好開胃呀~

🔸芫荽冷麵

🔸爆撈小食

🔸經典透明袋裝撈麵

2021-02-23 20 浏览
元朗美食多✅今次朋友推介「爆辣冷麵」比我🔥所以我地嘅元朗一天遊最後一個checkpoint就係去買外賣喇!😋我地order咗蟹籽冷麵、細爆撈小食同透明袋撈撈唔太食得辣嘅我 只係挑戰蚊仔辣🤯但店家其實仲有小、中、大、爆、爆爆爆辣~蟹籽冷麵份量好多~頂層有超多蟹籽🤩配埋秘製冷麵辣汁🔥入口香辣冷麵吸收曬辣汁 愈食愈起勁細爆撈小食非常抵食 入面有多款小食🥳蟹籽、牛肚、蟹柳、粟米、墨丸、魷魚、大腸同樣加咗秘製辣汁 非常惹味😍透明袋撈撈90後有共嗚的回憶👻入面亦有好多份量的蟹籽用竹籤食最有風味!📌爆辣冷麵 元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖

元朗美食多✅今次朋友推介「爆辣冷麵」比我🔥

我地order咗蟹籽冷麵、細爆撈小食同透明袋撈撈
唔太食得辣嘅我 只係挑戰蚊仔辣🤯
但店家其實仲有小、中、大、爆、爆爆爆辣~

蟹籽冷麵
份量好多~頂層有超多蟹籽🤩
配埋秘製冷麵辣汁🔥入口香辣
冷麵吸收曬辣汁 愈食愈起勁

細爆撈小食
非常抵食 入面有多款小食🥳
蟹籽、牛肚、蟹柳、粟米、墨丸、魷魚、大腸
同樣加咗秘製辣汁 非常惹味😍

透明袋撈撈
90後有共嗚的回憶👻
入面亦有好多份量的蟹籽
用竹籤食最有風味!

📌爆辣冷麵
2021-02-22 26 浏览
🌕Hello我係Moon🌕我諗冷麵呢一個食物係大家心目中都應該唔陌生啦😳無論係七老八十嘅人都非常之熱愛㗎。🤪點解?😆因為貪佢又平又有得自由選擇最重要就係少食多滋味呀嘛 。🤗雖然係咁但係要做到一間有特色有創意嘅冷麵店又好似唔係咁容易,😍不過今次嚟到元朗其中一間隱世冷麵店叫做「爆辣」💛就改觀左我對冷麵唔夠特色呢一個概念。😳個名叫得爆辣當然唔會缺少辣呢一個元素啦另外香味嘅元素。😎首先要介紹吓招牌菜爆多蟹子冷麵😎雖然係冇肉類但係相信見到堆積如山嘅蟹子😍再加上令到部份捧場客熱愛嘅芫荽 😂咁就成為咗又香濃又滿足又清新嘅冷麵,☺️全部配料睇落都平平無奇但係試問有幾多間麵店做到嘅視覺效果係咁震撼呢!?!?🤩 另外 🥳都係呢一度又出名又搶手嘅菜式因為裏面包含嘅食物🥸真係數之不盡,🤩例如又有粟米又有魷魚等等真係數唔晒😎但重點都係要配合佢嘅特製辣醬一齊撈埋食😤可以作為開胃嘅冷盤亦可以同三五知己飲下汽水啤酒😙爆荽蟹籽冷麵,😍芫荽呢一個食物真係最難代明嘅一個食物因為鍾意佢嘅會超級愛上佢任何食物😗但與此同時唔愛佢嘅話就會完全對佢係非常之抗拒😇但不論係以上邊一個都好都一定要放膽😗試吓呢一個視覺效果令人奪目嘅食物,
🌕Hello我係Moon🌕

個名叫得爆辣當然唔會缺少辣呢一個元素啦另外香味嘅元素。😎

首先要介紹吓招牌菜爆多蟹子冷麵😎

另外
😤可以作為開胃嘅冷盤亦可以同三五知己飲下汽水啤酒😙

爆荽蟹籽冷麵,
😍芫荽呢一個食物真係最難代明嘅一個食物因為鍾意佢嘅會超級愛上佢任何食物😗但與此同時唔愛佢嘅話就會完全對佢係非常之抗拒😇但不論係以上邊一個都好都一定要放膽😗試吓呢一個視覺效果令人奪目嘅食物,🤪蟹子嘅份量同埋芫荽嘅份量會令你見唔到下邊原來仲有一堆又香又辣嘅冷麵😎如果嫌唔夠荽梗係冇所謂再私人醒啲俾你😌等你每一啖都係充滿着又辣又清新又脆卜卜嘅口味😇

足料冷撈麵,😜如果只係一個人過吓口人嘅話呢一個絕對係不二之選🤩因為基本嘅材料都齊晒但😤份量依然都係keep住同面嘅厚度差唔多😳即使唔似出面可以俾你任揀要咩餸但係作為新鮮嘅味道嘅話呢一個配搭絕對係冇得頂!😳

🌕最後MoonMoon真心好鍾意依間價錢親民又抵食嘅冷撈呀!🌕
爆多蟹籽芫荽冷麵🍝最愛芫荽的朋友💚💚💚💚🥦🥬🥒啲孩子要成座山咁,先可以用爆多去形容為名呢個價錢真係絕對跳樓$35!超級大盒好抵食!一盒的價錢,有兩個人的份量爆多蟹籽/芫荽配埋獨家研製醬汁可按照個人喜號自選辣度🔥🔥🔥🔥📍 爆辣冷麵 元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖
爆多蟹籽芫荽冷麵🍝
最愛芫荽的朋友💚💚💚💚🥦🥬🥒
啲孩子要成座山咁,先可以用爆多去形容為名
呢個價錢真係絕對跳樓$35!超級大盒好抵食!
一盒的價錢,有兩個人的份量
爆多蟹籽/芫荽配埋獨家研製醬汁
可按照個人喜號自選辣度🔥🔥🔥🔥

📍 爆辣冷麵
元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖

回想返以前返學時代,會約埋同學仔起放學後去買撈撈冷麵食,要加埋八爪魚🐙、魷魚🦑、螺肉、腸仔等等...仲要落麻油、蒜蓉、🌶️辣椒油、甜醬,咁就最惹味,宜家想起都食指大動👍🏻今日入元朗又新街,就去咗人氣小食店 #爆辣冷麵,真心推介🦀#爆多蟹籽冷麵 $40 /盒,超級無敵勁多🦀蟹籽脆卜卜,🪄可選擇🌶️辣度分唔辣、小、中、大、爆同爆爆爆辣,而且冷麵配合店主調製嘅🌶️辣醬及秘製醬汁,香味逼人,食到舔舔脷😋😍仲有包羅萬有,長搵長有嘅 #爆撈小食 $38/盒,有齊🐠魚片、大腸、腸仔、🌽粟米、🦑魷魚、火腸丸等...🐂牛年一定要豐足🤩#經典透明袋裝撈撈冷麵,學生時代嘅回憶即刻返晒嚟🥰🌶️爆辣冷麵 (元朗)📍元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖#爆辣冷麵 #元朗 #人氣小食店 #爆多蟹籽冷麵 #美食 #美味 #吃貨 #littlewitchwitch #hkfoodie #foodie #hkblogger #hkbeauty #hklifestyle #coolhkg #hkinfluencer #Parenting

#經典透明袋裝撈撈冷麵,學生時代嘅回憶即刻返晒嚟🥰

🌶️爆辣冷麵 (元朗)
📍元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖

• 爆多蟹籽冷麵
2021-02-21 12 浏览
經過見到係黃店 點都要試下🤭小店新春期間都照常營業冷麵其實係我童年回憶😂講到自己好老咁🤦🏼‍♂️不過真心吾知幾多年冇食過過吓口癮先🤭🤭我係俾佢張相吸引左😚不過真實又真係超多爆多蟹子係滿到瀉唒👇🏼我仲搞到成張枱都係🤣🤣鍾意食芫荽仲可以加芫荽都係超多仲要係超大盒 都好抵下蒜味超夠 哈哈 食完會口臭👅👅不過個人覺得可以多d 醬汁我覺可以加配埋冷麵嘅醬汁🙌🏾🙌🏾自己加令每條麵都有汁 哈哈 可能因為真係超多麵👀👀飽到食吾唒 大食的超岩!爆多蟹籽冷麵 ($40)小撈小食 ($38)經典透明袋裝撈麵 ($15/3 包)爆辣冷麵元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖
經過見到係黃店 點都要試下🤭
不過個人覺得可以多d 醬汁
我覺可以加配埋冷麵嘅醬汁🙌🏾🙌🏾自己加
令每條麵都有汁 哈哈
可能因為真係超多麵👀👀
飽到食吾唒 大食的超岩!

爆多蟹籽冷麵 ($40)
小撈小食 ($38)
經典透明袋裝撈麵 ($15/3 包)

爆辣冷麵

2021-02-21 1850 浏览
#元朗小食店 #元朗黄店 新春期間照常營業嘅 #爆辣冷麵,今次終於試到啦,勁多人排隊買,#懲罰黄店 💛見到黄店好生意就特別開心試左一盒爆多蟹籽冷麵、一盒爆荽蟹籽冷麵、一盒細撈小食,仲有唔少得嘅經典透明袋裝撈麵!適逢#情人節,我仲用 #蟹籽 係爆荽蟹籽冷麵上面整咗個心型😂😂❤️好白痴🤣爆多蟹籽冷麵🍜真係超多蟹籽!!😍勁足料,條條麵都痴曬蟹籽🥰揀左爆爆爆辣,好似冇乜辣味咁少少失望🤔比大家參考番本人係食到譚仔四特唔飲水嘅人爆荽蟹籽冷麵🍜香港臭荽關注組is watching you😎愛臭荽人士強推呢個呀!啖啖臭荽加上蟹籽口感豐富,份量超多好飽🤣❤️揀左大辣,同爆爆爆辣冇乜分別咁細撈小食有勁多款小食😍唔洗怕選擇困難症!有魚片、大腸、腸仔、牛肚、蟹籽(又係你🤣)、魷魚等等,話就話細撈但都係份量超大!良心店💛個人最愛大腸同魷魚,牛肚有少少韌以上幾樣嘢加埋都係百幾蚊,但夠我哋4個人食到好飽,性價比真係好高,住元朗一定要試下啦😆📍爆辣冷麵 地址: 元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖
#元朗小食店 #元朗黄店

爆多蟹籽冷麵🍜

爆荽蟹籽冷麵🍜

細撈小食

📍爆辣冷麵
地址: 元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖
  • 爆荽蟹籽冷麵
2021-02-21 18 浏览
爆辣冷麵!! 今日過嚟元朗農場玩,朋友仔話帶我食好嘢!試過試完真係返唔到轉頭,勁正勁好食啊🤪🤪不過唔食得辣記得嗌蚊仔辣🤤🤤我地嗌小辣食到“索索聲‘’hahaha 勁多蟹籽勁吸引~~每條冷麵都吸囇d蟹籽😍而且份量真係極多🤤🤤仲有個小食 粟米🌽 蟹柳 魷魚🦑 芝士獅子狗 咩都有d👍🏻👍🏻 拎黎送酒真係無得頂喔🤩 辣辣地 真係幾開胃又好食架!!因為太想食既關係仲買咗細袋裝🤩🤩匿埋就可以即刻食啦🤭🤭
爆辣冷麵!!

今日過嚟元朗農場玩,朋友仔話帶我食好嘢!
試過試完真係返唔到轉頭,勁正勁好食啊🤪🤪
不過唔食得辣記得嗌蚊仔辣🤤🤤
我地嗌小辣食到“索索聲‘’hahaha

拎黎送酒真係無得頂喔🤩
辣辣地 真係幾開胃又好食架!!
因為太想食既關係仲買咗細袋裝🤩🤩
匿埋就可以即刻食啦🤭🤭
📍 爆辣冷麵 (元朗)元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖芫荽迷朋友帶左我黎而間爆辣冷麵🤭雖然我唔識欣賞芫荽!但係超級鍾意食冷麵同蟹籽🥰🥰而間蟹籽真係激多🤤🤤足足有成100g~係100g啊🥳🥳鋪滿晒成個冷麵👅👅每啖冷麵都拌有蟹籽真係大滿足❤️仲有爆撈小食 內有大腸 粟米 蟹柳 腸仔 魷魚同火腿丸等🤤 真係夠晒豐富喔👍🏻👍🏻食量少既朋友仔都唔緊要,佢哋仲有細包裝賣架🥳鍾意食芫荽既朋友都一定要試下!!佢地真係毫不手軟 大量大量芫荽架 hahahaha 🤩
📍 爆辣冷麵 (元朗)

芫荽迷朋友帶左我黎而間爆辣冷麵🤭

雖然我唔識欣賞芫荽!但係超級鍾意食冷麵同蟹籽🥰🥰

而間蟹籽真係激多🤤🤤

足足有成100g~係100g啊🥳🥳

鋪滿晒成個冷麵👅👅

每啖冷麵都拌有蟹籽真係大滿足❤️

食量少既朋友仔都唔緊要,佢哋仲有細包裝賣架🥳

鍾意食芫荽既朋友都一定要試下!!

佢地真係毫不手軟 大量大量芫荽架 hahahaha 🤩
2021-02-19 1042 浏览
聽聞這間「爆辣冷麵」已開業6年,主打小食撈麵,一直都很受街坊及學生歡迎。今日難得來到元朗,當然要朋友帶我去一試啦!小店在元朗又新街37-51號又一新城1樓,一上到去,就見到有小人龍,果然很受歡迎!看看餐牌原來不只是小小一包撈麵這般簡單,而是加大碼「一盒」並且「爆多蟹籽」!真的滿足到平時要吃加大碼膠袋撈麵的我!老闆非常愛辣,特製自家辣醬,並謂要煮成3小時才做到夠辣夠香!辣度有「由爆爆爆辣-唔辣7個選擇」,所以辣與不辣,任君選擇!我和朋友和點了一盒《爆多蟹籽冷麵 (盒) $40》,朋友的就加「爆滿芫茜」及「加辣」。一打開盒就見爆多的蟹籽,相當吸引!底下就有蒜香味濃的撈麵,口感彈牙油潤惹味,拌勻蟹籽更加惹味有口感!朋友那盒在爆蟹的蟹籽上放了滿滿的芫茜,芫茜控必點!多了芫茜增添了一份香口,加辣了的撈麵多了一份香辣並且有後勁,朋友表示十分喜歡!為了拾回中學回憶,我們更點多了一包《經典透明袋裝撈麵 $15/3包》,同樣多蟹籽,很抵食!除了撈麵,小店還有《凈餸》:有多樣選擇,隨意想吃的都點了:大腸 、八爪魚 、魷魚 、粟米 、帶子裙邊 、中華沙律 、螺肉 、火腿丸 和腐皮,一大盒很豐富。

看看餐牌原來不只是小小一包撈麵這般簡單,

一打開盒就見爆多的蟹籽,相當吸引!

除了撈麵,小店還有《凈餸》:
2021-02-17
2021-02-18 27 浏览
大年初七 人人生日祝各位生日快樂!🎂身體健康!💪🏻🤩 爆紅!爆數!爆好運!爆發財!🤩咁好意頭🔥 一於去元朗試一試最近爆人氣嘅 「爆辣冷麵」!🌶🌶🌶 💥爆多蟹籽冷麵 滿滿新鮮蟹籽鋪面冷麵彈牙 秘製辣汁超惹味有多種辣度選擇🌶小辣對我黎講啱啱好而且後勁凌厲 愈食愈過癮😈💥爆多蟹籽+芫茜冷麵(走蟹籽)因為屋企有素食者 所以走蟹籽雖然只有 #芫茜 撈冷麵 但原來已夠哂香口素食者同樣可以一嘗爆辣滋味😋😋💥爆撈小食腸仔、粟米、芝麻八爪魚、牛肚、魷魚、墨丸腐皮、螺肉、中華沙律、#蟹籽......🌽🐙🌿🦀🦑🍢🫔超豐富😍總之包羅萬有💰好意頭👍🏻💥經典透明袋裝爆辣冷麵❤️ 中學放學成班同學去商場/街邊排隊買冷麵食既回憶返晒嚟!!!🙈🙈🙈總結係: 💥爆💥好💥味!大家快啲去試吓!🤪🤪📍 元朗又新街37-51號又一新城1樓F066號舖
大年初七 人人生日

冷麵彈牙 秘製辣汁超惹味
有多種辣度選擇🌶
小辣對我黎講啱啱好
而且後勁凌厲 愈食愈過癮😈

💥爆多蟹籽+芫茜冷麵(走蟹籽)
因為屋企有素食者 所以走蟹籽
雖然只有 #芫茜 撈冷麵 但原來已夠哂香口
素食者同樣可以一嘗爆辣滋味😋😋

💥爆撈小食
腸仔、粟米、芝麻八爪魚、牛肚、魷魚、墨丸
腐皮、螺肉、中華沙律、#蟹籽......
🌽🐙🌿🦀🦑🍢🫔
超豐富😍總之包羅萬有💰好意頭👍🏻

💥經典透明袋裝爆辣冷麵❤️

總結係: 💥爆💥好💥味!
大家快啲去試吓!🤪🤪

爆辣小食
爆多蟹籽辣冷麵
  • 爆茜冷麵
2021-02-18 22 浏览
元朗爆多蟹籽芫荽冷麵🤩#外賣首選 平民價錢、高質冷麵之選❣️今日經過見到,完全抵抗唔到芫荽!一齊抵制安心出行!❣️爆多蟹籽 & 芫荽冷麵 呢個價錢真係好大盒,好抵食!真係爆多蟹籽/芫荽係面,配埋秘製嘅辣汁聽老闆講呢款辣汁係自己研製,出面食唔到咖可以自選辣度,我就唔係好食得辣所以叫咗小小辣,加埋辣汁真係好野味❣️小撈小食呢盒小食有好多料!蟹柳、粟米、海蜇、獅子狗、魷魚🦑面頭仲加咗好多蟹籽,今次叫咗小辣真係好辣,越食越野味啊🤩🤩
元朗爆多蟹籽芫荽冷麵🤩
#外賣首選 平民價錢、高質冷麵之選❣️
今日經過見到,完全抵抗唔到芫荽!

一齊抵制安心出行!

❣️爆多蟹籽 & 芫荽冷麵
呢個價錢真係好大盒,好抵食!

真係爆多蟹籽/芫荽係面,配埋秘製嘅辣汁
聽老闆講呢款辣汁係自己研製,出面食唔到咖
可以自選辣度,我就唔係好食得辣
所以叫咗小小辣,加埋辣汁真係好野味

❣️小撈小食
呢盒小食有好多料!
蟹柳、粟米、海蜇、獅子狗、魷魚🦑
面頭仲加咗好多蟹籽,今次叫咗小辣
真係好辣,越食越野味啊🤩🤩
今日終於食到元朗名物,爆多蟹籽冷麵!真係好震撼,好多蟹籽!🌈爆多蟹籽冷麵🦀 ($40/盒 )自由選擇辣度,我叫咗唔辣👍🏻超大盒, CP值超高,超級無敵多蟹籽,冷麵配合秘製醬汁和芫荽,味道很好,啖啖脆卜卜蟹籽,口感100分💯💯🌈小撈小食🦀 ($38 /盒)由粟米、蟹柳、豬大腸、魚片等小食混合而成,配合重點超爆多蟹籽,香濃好吃😋🌈經典透明袋裝撈麵🦀 ($15/$18)$15版本是兩包面配一包蟹籽,$18版本是兩包面配兩包蟹籽,一樣好吃😋

今日終於食到元朗名物,爆多蟹籽冷麵!真係好震撼,好多蟹籽!

🌈爆多蟹籽冷麵🦀 ($40/盒 )
自由選擇辣度,我叫咗唔辣👍🏻

🌈小撈小食🦀 ($38 /盒)

🌈經典透明袋裝撈麵🦀 ($15/$18)