餐厅: 牛涮鍋
资讯:

餐厅: 牛涮鍋
资讯:

2016-03-08 1146 浏览
Moumou club is the epitome of consistency...as in you know what you are getting everytime you step into this restaurant. The restaurant itself is very clean and comapred to its competitors has fewer options but has great quality beef. The menu consists of the customer choosing what grade of beef they want which is served in wooden boxes (I opted for the Australian Wagyu, which costs HK$238 per person). For the hotpot broth, I chose half tomato soup half chicken soup. There is a counter full of vegetables and other items which is also all you can eat (includes dumplings, fish balls, a variety of veggies, curry sauce, rice, mushrooms...etc.) Some of the ingredients were hit or miss, but at a place like this, that wasn'€™t a problem. I ate what I liked, skipped what I didn'€™t, and then ordered a second round of new things to try. Beef was pretty damn good and the 90 minute time limit is more than enough to stuff yourself full of quality beef. Will come again.
2015-12-15
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • australian wagyu beef
  • tomato broth
2015-08-04 2165 浏览
以$68的套餐加一作為午餐還要是火鍋!我話合理!我們叫了四個60分鐘的套餐,都覺得那個A餐特選混合是最抵食的,但一定要選牛和猪,因為雞肉真的太柴了,連丹麥雞胸套餐的雞也一樣乾、柴,所以不用叫雞了。另外丹麥豚肉套餐的豚肉卻不錯不太肥但滑。最後,$88 的F餐海鮮套餐的海鮮還算新鮮,有大蝦、、鮮魷魚、带子每樣兩件,價錢合理也美味,當然你不能要求太高,自助Bar的食物一般但夠吃也合理。趕着 吃沒有拍照,因為60分鐘真的很趕 。
以$68的套餐加一作為午餐還要是火鍋!我話合理!
雖然只有一小時,但我半小時後已開始飽。因為在等湯水(選了豬骨湯底, 不另收錢)滾時, 已吃了自弄雪糕筒,隨意加配料和醬. 我加了朱古力醬和朱古力豆. 隨了筒, 也可用紙碗. 喝了自混果汁...提子混蘋果, 後者把前者味道混淡些, 更易入口。除了自選的一碟肉,其他是自助各款丸/菜之類。68元另加一. 丸之中有款餡料是芝士的, 很易飽. 另有麻吉卷, 芋絲, 豬肉餃, 金菇, 冬菇 ... 味道最好的是豆腐, 豆味夠濃.豆腐豆味濃,混醬選了辣味,麻醬,白蘿蔔蓉,醋,葱粒…一半已在煱中,每樣少少試下先,但那芝士丸很飽。黑碗仔是我的混醬傑作
豆腐豆味濃,混醬選了辣味,麻醬,白蘿蔔蓉,醋,葱粒…
2015-07-18
$74.80 (午餐)
2014-10-09 3143 浏览
打邊爐為了可以食耐少少,唔洗比人趕走又可以搵到個地方落腳傾計。平時平平地會去吉野家,但今次係慶祝生日當然要搵間好少少既。以前都試過食旺角個間,但個間經常都好多人排所以都相對比較嘈。黃埔依間比較靜,兩個人橕枱腳依間相對上會適合少少。依間本身都係sell牛,所以牛肉都唔錯。但牛涮鍋既特別係湯底上,有一個好特別既壽喜燒湯底,不過唔夠膽試。而佢既打邊爐材料都同酒樓有少少唔同,例如芝士丸係炸魚蛋入面有芝士,而且食物款式唔算少同埋都算既新鮮。而飲品上面,唔止有汽水,仲有提子汁。最特別甜品,有泡芙,仲可以自制雪糕。大致上,環境適合二人世界,食物都唔錯,侍應既服務態度都幾好,會定時收盤走。
庆祝纪念
生日
2014-09-22 2761 浏览
星期日同屋企人黎到牛涮鍋打邊邊~午市套餐68$既內容系一碟牛+任食配料/雪糕/汽水而我父親大人就叫左個海鮮一齊試下~湯底未到之前就出去筆左碗飯試試先~鰻魚汁既味道較淡~唔系想像中既甜炒飯而系鹹炒飯~(雖然都好味甜豉油湯底~ 湯底略嫌失色~ 甜度不及其他日牛涮涮店~ 而且冇生雞蛋配lol 配料十分新鮮! 選擇亦都比其他同類shabushabu鋪多~跟餐既一碟牛~雪花脂肪較少 , 涮出黎比較緊繃同乾 , 肉味比較濃 , 比較健康咁(?份量岩岩好~ 我啊妹食剩一兩塊就飽 ~ 我食完都夠喉~海鮮拼盆入面有兩隻( 蠔,蝦,帶子,魷魚仔 ) 帶子用黎涮始終唔系幾好-3- 父上大人放左入鍋之後 搵左好耐先搵到 因為已經縮到手指甲咁細~蠔幾新鮮@@~但我無份食QQ蝦涮完火鍋仲要除殼好麻煩lol 如果系已經除殼既會更好魷魚仔不過不失w 幾彈牙~底下d皇帝菜一放入鍋搞到成個鍋都系果陣味loooooool 好彩父親大人最後先放((不過佢話好好味雪糕系牛奶雪糕~ 但配料都好多~ 加上可以揀筒/杯~野飲有各種汽水以及果汁, 比起其他火鍋店可能更受小朋友歡迎~~完~
星期日同屋企人黎到牛涮鍋打邊邊~
午市套餐68$既內容系一碟牛+任食配料/雪糕/汽水
而我父親大人就叫左個海鮮一齊試下~
鰻魚汁炒飯
湯底未到之前就出去筆左碗飯試試先~
甜豉油湯底+菜類配料
甜豉油湯底~
跟套既一碟牛~
跟餐既一碟牛~
份量岩岩好~ 我啊妹食剩一兩塊就飽 ~ 我食完都夠喉~
海鮮拼盆~
海鮮拼盆入面有兩隻( 蠔,蝦,帶子,魷魚仔 )
蠔幾新鮮@@~但我無份食QQ
蝦涮完火鍋仲要除殼好麻煩lol 如果系已經除殼既會更好
魷魚仔不過不失w 幾彈牙~

雪糕系牛奶雪糕~ 但配料都好多~ 加上可以揀筒/杯~

完~

2014-09-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
鰻魚汁炒飯
甜豉油湯底+菜類配料
海鮮拼盆~
星期天黃昏,跟家人去吃涮牛肉。這是我第一次去Mou Mou Club,感覺環境算舒適,侍應服務態度良好。食物方面,我們選了$165一位的任食火煱,時限90分鐘。湯底揀了蕃茄濃湯和菎布兩種,我自己較喜歡蕃茄一邊,味道頗濃,帶清甜,菎布湯底則略微淡了點。雪花肥牛是任點的,我們四人在90分鐘內,點了四碟,好味,且已經回本了。除牛肉外,還有豬肉,切得薄,也很美味。其他食物可在自助餐區內自取的,有多種菌類,蔬菜,墨丸,芝士丸等,質素普通,沒甚驚喜。而較為特色的有福袋,其實是用豆腐卜包著的日本年糕,外型趣緻但味道一般,未見出色。飲品有汽水和果汁,也是任飲的。整體來說,除了牛肉外,其他食物只是普通貨色,喜歡吃牛肉的,可以一來。

食物方面,我們選了$165一位的任食火煱,時限90分鐘。

除牛肉外,還有豬肉,切得薄,也很美味。
飲品有汽水和果汁,也是任飲的。
2013-04-21
  • 雪花肥牛
2013-04-15 2393 浏览
一早就準備黎呢度食! 同個FD打完波就過黎攞位!一開始唔小心攞左隔離牛角添XD等左好耐,因為好多人book左位俾佢地入先,3張枱都等左好耐!我地揀左最平果隻肉!除左汽水,仲可以飲果汁,讚呀!我唔鍾意飲汽水飲到成肚汽!湯底叫左蕃茄同骨膠原xxx湯!蕃茄一開始濃濃地好好味,唔點其他sauce都得!另一個就淡ge,點其他sauce食會好D!佢有芝麻醬同另一個spicy ge醬係for牛肉ge~芝麻果個唔錯!點落幾好食!出邊任食ge野唔算多,起碼冇我鍾意ge芝士丸...不過呢個價錢佢地地方企理算係咁...不能要求太多!我比較鍾意佢個三文魚丸,幾特別,未見過!其他仲有D墨魚丸都ok!菜類都有唔少,茹呀粟米,都好新鮮!我地個set係可以叫牛肉同豚肉,兩隻都好好食啦!可能我地冇咩要求!一落落湯又係10幾20秒冇晒食晒呢度仲有雪糕任食!仲有D唔同ge料可以加落雪糕,如朱古力豆,但係果D雪糕係好一般ge一般!而d配料都唔好食!我覺得一場黎到都係主打牛肉果D好D,如果唔係小朋友,可以唔食都得!不過第一次黎到,最後都整左杯黑牛飲總括黎講,呢個價錢算係唔錯啦!!!如果係120分鐘instead of 90分鐘
我地揀左最平果隻肉!
除左汽水,仲可以飲果汁,讚呀!我唔鍾意飲汽水飲到成肚汽!

湯底叫左蕃茄同骨膠原xxx湯!
我比較鍾意佢個三文魚丸,幾特別,未見過!
其他仲有D墨魚丸都ok!菜類都有唔少,茹呀粟米,都好新鮮!
呢度仲有雪糕任食!
不過第一次黎到,最後都整左杯黑牛飲
總括黎講,呢個價錢算係唔錯啦!!!如果係120分鐘instead of 90分鐘會更好!
2013-04-07
等候时间
45 分钟 (堂食)
2013-03-30 1881 浏览
在牛角同牛涮鍋選了任食火鍋。店內環境不錯,OK confortable. 燈光OK,有好多VEG, 同D丸,可以選。我只是集中牛肉。評:蕃茄湯底MA MA地,茄膏味太重,個昆布湯清清地,不錯,同牛肉好合。我下次決定試壽鍋湯底。可以加的海鮮餐。主角:評:我地食$155幾果隻牛肉,不錯有牛味的,一拖熱湯可以即食,一片一片有牛油分佈!!!我地四人,應該幹掉了12碟,9/10。評:豚肉,都將好,我爸媽好LIKE,我都係最BUY,牛肉。 8/10應該幹掉了5碟。最後食一個雪糕評: OK,不是太好味,但有好多料俾你自己落。6/10
在牛角同牛涮鍋選了任食火鍋

我只是集中牛肉。
可以加的海鮮餐。

主角:

最後食一個雪糕
評: OK,不是太好味,但有好多料俾你自己落。6/10

题外话/补充资料: 九十分鐘都趕趕地。
2013-03-10
等候时间
10 分钟 (堂食)
我同兩個朋友都好鍾意食火鍋, 而咁o岩又見到雜誌介紹呢間和牛; 當然去試下~之前上網o的評語好差, 都有少少擔心..... 但係自己唔試過又點知呢?!我之前一日我已經去睇過, 無得book位但係無咩人; 仲諗住第二日都係無咩人,點知.....好多人呀~ 不過, 因為好多人唔想等o既關係; 好快就有位啦~一店有齊美國及日本5款級別的牛肉任你揀,更可選擇一人一鍋或共冶一爐。首推A5級的佐賀黑毛和牛,雪花紋分佈平均細緻,涮4秒,肉質鬆化帶香甜,而次一級的日本極上黑毛和牛,雪花紋雖較少,但入口同樣柔軟甘香。想平靚正,可選美國特選牛肩脊肉,牛味最濃,肉汁豐富且有咬口。湯底選擇也不少,有廣島骨膠原雞肉清湯、辛辣泡菜湯、豆乳湯和番茄濃湯。我地order o左個鴛鴦湯底(sukiyaki清甜湯&shabushabu清湯)同埋A5日本和牛, 再出去攞埋o的菜~ 仲有一隻生雞蛋(我覺得係日本蛋), 之後一齊等食~上菜都算快~ 清湯底好清, 甜湯真係好甜; 我只係淥過叫做試過就無再淥個甜湯除o左牛肉仲有豬柳肉和豬肋肉, 而所有肉都切得好薄; 淥一淥就食得,而且真係有入口即溶o既感覺, 無渣又滑 。 好正!!

而且真係有入口即溶o既感覺, 無渣又滑 。 好正!! 就算淥耐o的都無問題。
到order第二碟o既時候都一樣咁正, 仲要比想像中大碟; 我o地最後仲order多一碟豬柳 肉,都好好食呀!

自助吧o的疏菜菇類都有好多選擇, 當然是普通貨色啦~ 但我o地去主力食牛肉啦, 其他只係配角。

而我o地見到的服務生都ok呀, 而且都算有耐性~
我o地order豬肉時唔清楚邊個部位, 佢都好有耐性咁講比我o地知;
另外加水或加湯都有解釋不同, 到夠鐘前10分鐘又會來提醒你。

整體黎講,一次唔錯既美食體驗

2013-01-18
等候时间
15 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日
  • A5日本和牛
2012-10-31 1023 浏览
lunch 跟男友去吃, 帶枱的帶左我地去坐左張細枱, 見成間野無乜人, 冷氣鬼咁大, 同佢順便講想調張大少少既枱, 點知佢話full booking. 我都覺得奇怪, 2點幾都full? 坐左3個字, 唔見有人入黎, 又真係太凍所以開聲調位, 點知個女侍應黑面咁走黎調, 大大力調我d 野去張新枱度, 都唔緊要...坐左15分鐘, 佢走過黎同我講張訂枱到, 叫我再調位 果陣間餐廳跟本仲係無乜人既, 唔知點解係要郁我地...後來話做成我地既不便, 所以補多3個字俾我地食wor..結果無左一回事, 按返原定既時間啪一聲扔低單叫我地埋單.
lunch 跟男友去吃, 帶枱的帶左我地去坐左張細枱,
見成間野無乜人, 冷氣鬼咁大,
同佢順便講想調張大少少既枱,

坐左3個字, 唔見有人入黎,
又真係太凍所以開聲調位,
點知個女侍應黑面咁走黎調,
大大力調我d 野去張新枱度,
都唔緊要...

坐左15分鐘, 佢走過黎同我講張訂枱到,
叫我再調位

果陣間餐廳跟本仲係無乜人既,
唔知點解係要郁我地...

後來話做成我地既不便,
所以補多3個字俾我地食wor..
結果無左一回事, 按返原定既時間啪一聲扔低單叫我地埋單.

题外话/补充资料: 補多句: 張訂枱到左之後, 間餐廳一個新客人都無入過黎, 所以肯定唔係full booking 囉!!! :huffy::huffy::huffy::huffy::huffy:
2012-05-08 920 浏览
日式牛肉放題火鍋在香港都搞左一兩年,開到周街都係,我這個邊爐怪終於有緣一試﹗地點在紅磡黃埔的牛涮鍋,任食牛肉的價錢由$125位至$600都有,睇你揀咩牛肉而定﹗初來報到始終有戒心,梗係由平開始試起,要了$145一位任食的特選牛肉﹗這些放題主打是牛肉之外,其他火鍋配料是任食的,自助在店內中間的長枱位置任取,眼見都有好幾十種生料選擇﹗火鍋我倆最重要是牛肉,很怕坊間任何酒樓的任食場,牛肉八分肥兩分瘦,成條煙肉咁,見到就唔開胃﹗可幸這個特選牛肉牛味不俗,不會過肥亦算軟熟,同手切肥牛當然無得比,但百幾蚊任食都挺不錯﹗湯底好幾種任揀,任何清湯、豆乳及泡菜等,我們點了昆布湯,清清地灼牛肉很不錯呢﹗想說來這兒唔好只係吃牛肉,其自助的生料不少也好吃﹗要推介這兒的豆腐,豆味濃極香滑,不是百福出品,好吃﹗我亦愛吃大蔥及粟米,灑一堆在湯中慢慢吃,好味﹗另外食家吃過蕎麥麵,麥味既香且濃,試少少一箸無坊呢﹗飲品方面,加$15就可以任飲Asahi生啤﹗我地兩個點會唔加﹗最後兩個人在90分鐘隊左8杯,都算有交待了﹗牛肉點完一碟再叫待應哥哥俾多碟,講真一碟份量極大,最後我吃了兩碟,食家一碟合共3碟已經投降﹗加$15任飲
大鄉里第一次試牛肉放題

第二級的牛肉
牛味濃亦算軟熟,任食來說不錯
湯底選了昆布
我亦愛吃大蔥及粟米,灑一堆在湯中慢慢吃,好味﹗
另外食家吃過蕎麥麵,麥味既香且濃,試少少一箸無坊呢﹗
加$15啤酒任飲
最後兩個人在90分鐘隊左8杯,都算有交待了﹗
叫完一碟再一碟,最後吃了三碟
飽也吃一杯軟雪糕吧
加$15任飲生啤之外仲可以任食軟雪糕,這個雲呢拿味道不錯呢﹗同富豪雪糕有得Fight,又係自已揸自己拉,係幾多隨你﹗飽都整番杯先走吧﹗

加一埋單$180位左右,抵食﹗
如兩個人想打邊爐,坊間火鍋店只可叫三兩碟已見飽,如想多吃不同食材,來這種放題火鍋其實準不錯﹗多選擇,牛肉亦挺好﹗會再來的﹗
等候时间
30 分钟 (堂食)
大鄉里第一次試牛肉放題
第二級的牛肉
湯底選了昆布
加$15啤酒任飲
牛味濃亦算軟熟,任食來說不錯
叫完一碟再一碟,最後吃了三碟
飽也吃一杯軟雪糕吧
2011-08-20 554 浏览
是日一家人食dinner叫左4 個 $118 既肉, 要左豆乳湯底牛肉都ok, 豚肉就食左一round 冇再要喇配菜bar 選擇都算几多, 不過就有d好似打杖咁個個係到搶最後仲有ice-cream tim~~~
是日一家人食dinner
叫左4 個 $118 既肉, 要左豆乳湯底

牛肉都ok, 豚肉就食左一round 冇再要喇

配菜bar 選擇都算几多, 不過就有d好似打杖咁
個個係到搶

最後仲有ice-cream tim~~~

2011-08-19
2011-08-17 406 浏览
預早book咗枱,一行7人! 有兩個鑪,我地都叫咗牛肉清湯,個湯好清下, 清淡到好似無味咁!!我地叫咗價值$57”進口牛肉涮涮鍋 ", 每人一碟進口牛肉, 牛肉味道一般, 切得好薄下, 冇太大牛味!另外自己出去拿其他食物!佢有好多配料無限量供應,如京荵、洋荵、白蘿蔔、紅蘿蔔、金菇、東菇、魚蛋、炸豆腐皮、芋絲、芝士腸、蕃茄、加上有烏冬和麵條供應!白蘿蔔好新鮮鮮甜, 另外魚蛋 (係正方形的) 亦都好好食, 好有咬口有魚蛋味, 唔會鯹!醬汁就好似冇其他分店咁多樣化,只有醬油、麻醬、辣辣蘿蔔蓉.自助汽水機和軟雪糕機,都係自助任取的! 軟雪糕可以自己加TOPPINGS, 好玩又好食!

成枱都係野食
2011-08-16